Πολιτικά

Διεθνή 06-10-2021

H Γερμανία ψάχνει την έξοδο από μια αυτοκτονική ακινησία

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, βαθύς γνώστης της γερμανικής πολιτικής σκηνής εξηγεί γιατί η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από ένα καθεστώς άνετης μεν, αλλά αυτοκτονικής σε βάθος χρόνου ακινησίας.
Διεθνή 04-10-2021

Είναι ο «σοβαρός» Στάρμερ απειλή για τον «αλλόκοτο» Τζόνσον;

Την περασμένη εβδομάδα ο Στάρμερ επανεκλέχτηκε στην ηγεσία των Εργατικών. Κάτι που ίσως να μην άκουσαν πολλοί συμπατριώτες του, που έδιναν μάχες για να εφασφαλίσουν μερικά λίτρα βενζίνης ή κάποια φρέσκα λαχανικά στα σούπερ-μάρκετς.
Διεθνή 01-10-2021

Πρέπει η ΕΕ να νοιάζεται για τη Βόρεια Ιρλανδία;

Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η επαρχία αυτή αποτελεί το πιο προφανές θύμα του Brexit, ενώ οι κάτοικοί του είχαν ψηφίσει με μικρή πλειοψηφία για να παραμείνουν στην ΕΕ.
Εκλογές 01-10-2021

AfD: Η Λέγκα της Ανατολής;

Μετά την επιτυχία του 2017, η Eναλλακτική για τη Γερμανία βλέπει τα ποσοστά της να πέφτουν στις φετινές εκλογές. Αυτό που διαφαίνεται είναι ένα χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατιδίων.
Διεθνή 30-09-2021

Η Γαλλία κρατά την ανάσα της για τη μετά «Μερκρόν» εποχή

Με το τέλος της εποχής Μέρκελ, τόσο η γαλλο-γερμανική σχέση όσο και ο ρόλος του διδύμου Μέρκελ-Μακρόν στην ΕΕ βρίσκονται σε οριακό σημείο. Προς το παρόν, η Γαλλία κρατά την αναπνοή της, αναμένοντας τις εξελίξεις από το Βερολίνο.
30-09-2021

Γιατί οι Γερμανοί μάνατζερς ψηφίζουν «φανάρι»

Μια έρευνα μεταξύ 1.500 μεγάλων στελεχών της γερμανικής οικονομίας δείχνει να βγάζει καθαρά κυβέρνηση «φανάρι». Κόκκινο για τη Σοσιαλδημοκρατία, Πράσινους, και Κίτρινο για τους Φιλελεύθερους.
29-09-2021

Υπό προθεσμία πρόεδρος της CDU ο Αρμιν Λάσετ

Μόνο η προοπτική κυβερνητικής συμμετοχής διατηρεί μετά την ήττα των εκλογών τον Άρμιν Λάσετ στην αρχηγία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης εκτιμά σε σημερινό της άρθρο η Deutsche Welle.
Διεθνή 29-09-2021

Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία;

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός, με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις... αλλά και πιθανές υποχρεώσεις για την Ελλάδα.
29-09-2021

Γηραιά Ηπειρος, όνομα και πράμα

Οταν τα εκλογικά αποτελέσματα στις χώρες της ΕΕ τα καθορίζουν ολοένα και περισσότερο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, τι είδους καινοτομίες και νεωτερισμούς μπορεί πραγματικά να προσδοκά κανείς από την πολιτική;
Εκλογές 28-09-2021

Τώρα έρχονται νέες προκλήσεις για τη Γερμανία

Είναι ελάχιστοι αυτοί που επισημαίνουν ότι αν η Άνγκελα Μέρκελ έμεινε 15 και πλέον χρόνια στην εξουσία, αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στις μεταρρυθμίσεις που είχε πραγματοποιήσει ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Διεθνή 28-09-2021

Χρειάζονται οι προεδρίες της ΕΕ χορηγούς;

Κοστίζουν οι προεδρίες της ΕΕ τόσο ακριβά; Και αν κοστίζουν γιατί όλες ανεξαιρέτως οι χώρες τις περιμένουν πώς και πώς; Εχει ανάγκη η Γαλλία από βοήθεια για να σηκώσει το κόστος της από την την 1η Ιανουαρίου 2022;
Εκλογές 27-09-2021

Αδύναμος «θριαμβευτής» σε ζόρικη εξίσωση

Ηταν μια εκλογική βραδιά γεμάτη αντιφάσεις. Είναι σίγουρο ότι οι ηγέτες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (προφανώς και στην Αθήνα) θα αναρωτιόντουσαν μέχρι τα ξημερώματα σε ποιόν να στείλουν συγχαρητήριο τηλεγράφημα και τι να του γράψουν.
Διεθνή 27-09-2021

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις για το μέλλον της Κύπρου

Η υγειονομική κρίση που πλήττει και την Κύπρο από τον Μάρτιο του 2020, δημιούργησε νέες οικονομικές συνέπειες και πρωτόγνωρες συνθήκες, ενώ η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει και να επουλώσει τις πληγές της από την οικονομική κατάρρευση του 2013.
Διεθνή 24-09-2021

Το’πε, το’πε κι ο παπαγάλος: Το «προϊόν Μέρκελ» αποσύρεται

Στις γερμανικές εκλογές του 2017 και του 2013 (τουλάχιστον) το εκλογικό «πρόγραμμα» της Χριστιανοδημοκρατίας αποτελείτο από μια και μόνο λέξη: Μέρκελ.
Διεθνή 23-09-2021

Οι ρωγμές στην ΕΕ δεν αφορούν μόνο τους… έξω

Η ειδησεογραφία μιας απλής ημέρας αρκεί για να διαπιστώσει όποιος επιθυμεί τίμιες σχέσεις με την πραγματικότητα, ότι οι ρωγμές μέσα στην Ενωση είναι πολλές και σχεδόν σε όλα τα κομμάτια της πολιτικής της.
Διεθνή 23-09-2021

Ν. Μαραβέγιας: Η Ευρώπη ενώπιον παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

Η ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων δεν είναι μόνο μεγάλη οικονομική ζημία για τη Γαλλία, αλλά και μεγάλη αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Εκλογές 23-09-2021

Μαριέττα Γιαννάκου: H επόμενη μέρα στην ΕΕ μετά τις γερμανικές εκλογές

Προσδοκία όλων μας πρέπει να είναι η νέα ηγεσία να προσαρμοστεί γρήγορα και να βρει τον τρόπο, να αναπτύξει ξανά ένα όραμα για την Ευρώπη.
Διεθνή 22-09-2021

Ξόρκια και αναθέματα δεν εξυπηρετούν τη Γαλλία

Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση της ακύρωσης από την Αυστραλία της αγοράς από τη Γαλλία 12 υποβρυχίων, είναι η σιωπή του προέδρου Εμμ. Μακρόν.
Διεθνή 22-09-2021

Βρυξέλλες, η νέα Μόσχα για τους Ανατολικοευρωπαίους;

Στην Ανατολική Ευρώπη, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κάτι που πολλοί φοβούνται ότι θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, που επιδιώκει η ΕΕ.
Διεθνή 21-09-2021

AUΚUS: Ο νέος εφιάλτης για την παγκόσμια ειρήνη

Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι να παρασύρει το AUKUS όλα τα κράτη της περιοχής, σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο εξοπλισμών, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη ανησυχητικές εντάσεις.
Διεθνή 20-09-2021

Από την 11η Σεπτεμβρίου στο φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος είναι ήδη εδώ, ακόμα και αν πολλοί δεν το έχουν καταλάβει. Από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και στο «Μπατακλάν», στην επάνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
20-09-2021

Στο όνομα της ευρωπαϊκής ιδέας

Στην εποχή όπου η πληροφορία ρέει άφθονη, πηγαίνει παντού, ακόμα και εκεί όπου υπάρχει λογοκρισία, κυκλοφορεί ταχύτατα και ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει δημοσιογράφος, σχολιαστής και μεταφορέας απίθανων ψευδών και ανύπαρκτων γεγονότων, στην Ευρώπη κάθε μέρα, γίνεται όλο και...
Εκλογές 20-09-2021

Ενα εκλογικό ημερολόγιο γεμάτο παγίδες

Οι εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία είναι πιθανό να παγώσουν πολλές από τις διαδικασίες στις Βρυξέλλες, όπως δείχνει η εμπειρία από το παρελθόν. Αλλά η Ευρώπη το μόνο που δεν διαθέτει είναι χρόνο για χάσιμο.

Εν αναμονή της COP26

Δικαιολογημένα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή 2021 (COP26) συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κρίσιμων για την ιστορία του πλανήτη.