Πολιτική για τους νέους – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Mon, 08 Apr 2019 22:54:23 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Πολιτική για τους νέους – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 «Είμαι λομπίστρια. Μπορεί και να σας σόκαρα…» https://www.euractiv.gr/section/ekloges/opinion/quot-eimai-lompistria-mporei-kai-na-sas-sokara-quot/ https://www.euractiv.gr/section/ekloges/opinion/quot-eimai-lompistria-mporei-kai-na-sas-sokara-quot/#respond Sun, 31 Mar 2019 05:00:15 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10099034 lobby/λόμπι ουδέτερο άκλιτο

 1. ομάδα πίεσης υπέρ κάποιων απόψεων ή/και συμφερόντων
 2. ο χώρος υποδοχής ενός ξενοδοχείου

[el.wikipedia.org]

Είμαι λομπίστρια. Μπορεί και να σας σόκαρα.

Είναι επάγγελμα και μάλιστα από τα δυνατά. Θέλει δυνατό στομάχι, δυνατά επιχειρήματα, δυνατές γνωριμίες, δυνατές διαφωνίες.

Η Γιάννα Τζανιδάκη είναι Ιστορικός – Νομικός, σύμβουλος πολιτικής και στρατηγικής, υποψήφια ευρωβουλευτής με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Στο reunion του σχολείου μου στην Αγία Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, έδωσα μια σύντομη ομιλία στο θέατρο του σχολείου και ανέφερα το πόσο με βοήθησε το σύστημα του συγκεκριμένου σχολείου που μας ενθάρρυνε να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, να έχουμε άποψη, να μπορούμε να διαφωνήσουμε (χωρίς να ντρεπόμαστε για αυτό και ενάντια στη ρήση του πάλαι-ποτέ ‘καλά δεν ντρέπεσαι να αντιμιλάς στους γηραιότερους;’),  να μπορούμε να τσακωνόμαστε. Στο τελευταίο, οι συμμαθήτριές μου γέλασαν.

Δεν τσακώνομαι, δεν είναι όντως η δουλειά μου αυτή. Όμως, διαφωνώ και θέτω ερωτήματα. Ζητώ άμεσες απαντήσεις γιατί τις δικαιούμαι. Σαν πολίτης και σαν Λομπίστρια. Εκ μέρους μου και εκ μέρους του εκάστοτε οργανισμού τον οποίο εκπροσωπώ.

Για πάμε από την αρχή όμως.

Στην Ελλάδα, η λέξη Λόμπι μπορεί να θεωρηθεί από μερικούς κακή. Ο όρος κάποιες φορές χρησιμοποιείται όταν κάποιος μιλάει υποτιμητικά για εκείνες τις ομάδες πίεσης που προωθούν εθνικά ή οικονομικά συμφέροντα, συνήθως σε βάρος των υπολοίπων, σε βάρος του κοινού συμφέροντος. Ακούμε τη λέξη λόμπι π.χ. και φανταζόμαστε χρηματισμό, εκβιαστική πίεση και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Φανταζόμαστε επίσης διαπλεκόμενους φορείς και Λομπίστες να πιπιλάνε τα αυτιά των πολιτικών για να γίνει το δικό τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για πιθανές αρνητικές συνέπειες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις διαφθοράς να είναι όντως έτσι. Ο όρος Lobbyist έρχεται από την Αμερική. Τα lobby, ή αλλιώς οι προθάλαμοι της Αμερικανικής Συγκλήτου (η κατά άλλους των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι Αμερικανοί και Εγγλέζοι πολιτικοί), ήταν (και είναι) οι χώροι που εκείνοι που θέλουν να πείσουν τους πολιτικούς για κάποια απόφαση ή κάποιο νομοσχέδιο, περιμένουν υπομονετικά να τους συναντήσουν. Στην Ευρώπη, στα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ, όπως και στα κέντρα των αποφάσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, οι Λομπίστες επίσης περιμένουν τους πολιτικούς στα λόμπι των ξενοδοχείων τους και στη συνέχεια κλείνουν ραντεβού μαζί τους για να τους συναντήσουν στο πολιτικό τους γραφείο, συνεργάζονται μαζί τους για πιο ειδικευμένα ζητήματα και συμβάλλουν στην πολιτική ανάλυση και συζήτηση επί των θεμάτων που τους αφορούν.

Ειδικά στις Βρυξέλλες, ο επαγγελματικός κλάδος του Lobbying είναι πολυπληθής. Οι Λομπίστες στις Βρυξέλλες είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους με στόχο η δράση τους να είναι διαφανής. Το EU Integrity Watch, ο ιστότοπος που εποπτεύει τις δράσεις των διαφόρων λόμπι στις Βρυξέλλες, συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που αφορούν στους Λομπίστες και στη δράση τους σε σχέση με τα Θεσμικά Όργανα της Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο Κρατών Μελών κλπ):

 • από τους δικτυακούς τόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνεδριάσεις του λόμπι,
 • από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ (το μητρώο των lobbyists των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων των Βρυξελλών) για τις πληροφορίες σχετικά με τις οργανώσεις λόμπι,
 • από τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων και
 • από εξωτερικούς δικτυακούς τόπους για περιπτώσεις περιστρεφόμενων θυρών (έτσι ονομάζονται οι περιπτώσεις Ευρωβουλευτών και Επιτρόπων που μεταπηδούν από μια θέση στο δημόσιο χώρο του Ευρωπαϊκού θεσμού στον ιδρωτικό τομέα, φέρνοντας μαζί τους διασυνδέσεις και πληροφορίες που μπορεί να δημιουργήσουν σύγκρουση συμφερόντων).

Τα στοιχεία στο μητρώο της ΕΕ καταγράφονται από τους ίδιους τους εκπροσώπους ομάδων ειδικών συμφερόντων, τους Λομπίστες. Η πρακτική της Διαφάνειας αποσκοπεί στη βελτίωση της διακυβέρνησης ανεξάρτητα από το εκάστοτε πολιτικό σύστημα, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία που είναι ήδη δημόσια – αλλά συχνά διάσπαρτα ή σε μορφή που είναι δύσκολο να εντοπιστούν στο διαδίκτυο ή και έξω από αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη διαφάνεια. Από την 1η Δεκεμβρίου 2014 οι Επίτροποι, τα Γραφεία και οι Γενικοί Διευθυντές τους, δημοσιεύουν τις συναντήσεις τους και συναντώνται μόνο με Λομπίστες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Η δημοσίευση γίνεται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής. Η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει την κατάλληλη ισορροπία και εκπροσώπηση στους Λομπίστες που συναντούν οι υπάλληλοί της.

 

Από την άλλη, το lobbying αποτελεί μέρος της δημοκρατικής λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και οι επιτροπές του, όπως και αλλά θεσμικά όργανα της Ένωσης, δε δύνανται να έχουν ανθρώπινο δυναμικό με εξειδικευμένη γνώση σε μία τόσο ευρεία γκάμα γνωστικών αντικειμένων. Όχι γιατί δεν είναι επαρκής ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά γιατί τα γνωστικά αντικείμενα χρήζουν πολλές φορές τόσο εξειδικευμένης γνώσης και πληροφοριών που χρονικά και αντικειμενικά είναι καλύτερο και πιο θεμιτό να παρθούν από τις ειδικές ομάδες που ασχολούνται με το αντικείμενο – τις ομάδες λόμπι.

Ένας από τους βασικούς στόχους των λόμπι και των επαγγελματιών του χώρου είναι η συμβολή τους στις διαβουλεύσεις διαφόρων επιτρόπων, όπως επίσης και η αναγνώρισή τους ως «ειδικοί» που συνεργάζονται με το Ευρωκοινοβούλιο. Εφ’ όσον το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για μια σειρά από περίπλοκα θέματα, όπως για παράδειγμα τα χημικά, τις υπηρεσίες, το περιβάλλον, για τα οποία δεν μπορούν να είναι απόλυτοι γνώστες, η γνώμη των ειδικών είναι το κλειδί για τις σωστές αποφάσεις.

Επομένως, το lobbying αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Οι νομοθέτες της ΕΕ λειτουργούν με βάση τη διαβούλευση και το διάλογο με όλους τους εταίρους, τους οποίους αφορά η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση ή πράξη. Οι ομάδες αυτές και οι εταίροι, δεν είναι άλλοι από τους Λομπίστες που εκπροσωπούν τα συμφέροντα αυτά στις διαβουλεύσεις με τα Ευρωπαϊκά όργανα.

 

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας εργασθεί ως Γενική Γραμματέας του μη-κυβερνητικού Ευρωπαϊκού οργανισμού για τις Ευρωπαϊκές νεολαίες,  European Youth Forum, για το διάστημα 2003-2005, με την αρμοδιότητα της Λομπίστριας,  προώθησα τα συμφέροντα και τις πολιτικές θέσεις τις όποιες είχε συμφωνήσει εκ των προτέρων το εκλεγμένο από την ολομέλεια των 100 οργανισμών νεολαίας, Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού οργανισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έλαβα μέρος σε διαβουλεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, στις οποίες μιλούσα εκ μέρους όλων των οργανισμών νεολαίας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων προσκόπων, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, των Ευρωπαϊκών LGBT κοινοτήτων νεολαίας και των εθνικών συμβουλίων νεολαίας των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες υπάρχουν 4.594 οργανισμοί αντίστοιχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νεολαίας / European Youth Forum  στον οποίο αναφέρομαι παραπάνω. Αυτοί οι οργανισμοί προωθούν τα συμφέροντα των μελών τους σε ένα ευρυ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και μπορεί να είναι είτε μη κερδοσκοπικοί, είτε μη κυβερνητικοί, πολιτικές ομάδες, σύνδεσμοι επιχειρήσεων. Η Google, η Facebook, η Airbus, η BMW όπως και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν την ίδια δυναμική δράση με οργανισμούς όπως η UEFA (Union of European Football Associations), η EUROCOTROL και η AEBIOM (European Biomass Association). Οι νομοθέτες του Ευρωκοινοβουλίου συνομιλούν με τους Λομπίστες επί καθημερινής βάσης έτσι ώστε να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα των ενεργειών ή παραλείψεων τους που επηρεάζουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους.

Είναι γεγονός ότι το lobbying ενίοτε χρησιμοποιείται ως  μηχανισμός αθέμιτου επηρεασμού των αποφάσεων των πολιτικών προωθώντας συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν το κοινό όφελος. Όμως, εκεί έγκειται και το ήθος και ο επαγγελματισμός των Ευρωβουλευτών και των νομοθετών των Ευρωπαϊκών οργάνων. Όλοι γνωρίζουμε στις Βρυξέλλες ότι κάθε συζήτηση και κάθε μίτινγκ θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια του lobbying από τις ομάδες πίεσης. Όπως και όλοι ξέρουμε από που έρχεται και ποια συμφέροντα προωθεί ο κάθε συνομιλητής μας. Δεν υπάρχουν αδαείς σε αυτήν την πολιτική πρακτική και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό.

Αυτό που δεν είναι θεμιτό και που απαγορεύεται ρητά στον Κώδικα Συμπεριφοράς τον οποίο καλούνται να ακολουθούν τα λόμπι που δρουν στις Βρυξέλλες είναι ο χρηματισμός, η εκβιαστική πίεση, καθώς και η διαφθορά. Κατά συνέπεια, βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων ενός Λομπίστα είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης, με τους νομοθέτες και τους υπαλλήλους στους θεσμούς των Βρυξελλών.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης κτίζονται όταν ο Λομπίστας δρα με συνέπεια και διαφάνεια και όταν σέβεται το κοινό καλό. Οι πρακτικές που θέλουν τους Λομπίστες να προωθούν τα συμφέροντα μιας ομάδας ή κάποιας εταιρείας που κοιτά μόνο το συμφέρον της δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα στα πολύπλοκα δίκτυα των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι μπορεί να μιλήσουν για ποσά που ξοδεύονται σε γεύματα, πάρτι, και ταξιδιωτικές αποστολές σε τροπικά νησιά αλλά ο καλός Λομπίστας δεν είναι εκείνος που πληρώνει μυθικά ποσά για να στείλει ‘τον πολιτικό του’ στα παραδεισένια νησιά διακοπές, ούτε εκείνος που θα του βάλει το μαχαίρι στο λαιμό εκβιάζοντάς τον για την παρασπονδία που έκανε στην προσωπική του ζωή. Ο καλός Λομπίστας στις Βρυξέλλες είναι εκείνος που επικοινωνεί με συνέπεια, ανοίγει όλα του τα χαρτιά και δρα με γνώμονα την χρήση τομή (όπως την αποκαλούμε) ανάμεσα στο συμφέρον των πολιτών της ΕΕ και εκείνο του οργανισμού τον οποίο εκπροσωπεί.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, οι οργανωμένες ομάδες πολιτών, όπως και τα εργατικά σωματεία αποτελούν συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Green Peace και διάφοροι οργανισμοί υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως οργανισμοί μαχόμενοι εναντία στο γυναίκειο γενετήσιο ακρωτηριασμό (FMG/Female genital Mutilation) έχουν Λομπίστες που ασκούν πίεση στους νομοθέτες και τα κέντρα αποφάσεων και ο ρόλος τους αυτός είναι ευρύτερα αποδεκτός και στην Ελλάδα. Αντίθετα, οργανισμοί όπως εκείνη των καπνοπαραγωγών ή της βιομηχανίας αλκοόλ, δεν είναι τόσο αποδεκτοί.

Όμως το θέμα του lobbying δεν είναι ηθικό. Δε λειτουργεί με βάση του αν συμφωνείς με το σκοπό που υποστηρίζει. Το θέμα είναι δημοκρατικό. Όταν όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν φωνή και γνώμη, να απαιτούν και να διαφωνούν, να ζητούν και να διαπραγματεύονται, ανοίγοντας τα χαρτιά τους διαπραγματευόμενοι τα συμφέροντά τους, τότε προωθείται ο δημοκρατικός διάλογος και το υγιές δημοκρατικό σύστημα.

Η δυνατότητα των πολιτών να έχουν λόγο στα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και των επιχειρήσεων να κάνουν διάλογο με τους νομοθέτες και τις άλλες ομάδες πίεσης, επιδιώκει να θωρακίσει την κοινωνία έναντι του νεποτισμού, των μικροσυμφερόντων και της διαπλοκής. Για παράδειγμα, στις Βρυξέλλες, μία δημόσια διαμαρτυρία μπορεί να καταλήξει σε κλείσιμο των δρόμων και άλλες παρόμοιες ενέργειες όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όμως θα έχει προηγηθεί μακροσκελής διάλογος και διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και εθνικούς εταίρους/εμπλεκόμενους/ ενδιαφερόμενους μέσω των λόμπι που τους εκπροσωπούν.

 

Η ομάδα πίεσης ή Λόμπι είναι μια ομάδα προσώπων που προσπαθεί να επηρεάσει τα όργανα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, επιδιώκοντας την πιο συμφέρουσα για τα μέλη της, ή και για το κοινωνικό σύνολο, απόφαση ή λύση. [..«μια οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση συμφερόντων και που ασκεί πίεση στις δημόσιες αρχές για να τους αποσπάσει αποφάσεις σύμφωνες με συγκεκριμένα συμφέροντα»..]. Οι ομάδες πίεσης είναι συνήθως εργατικά συνδικάτα, κινήματα νέων, φεμινιστικά κινήματα, ενώσεις γονέων κ.τ.λ. καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο. Ενημερώνουν και στηρίζουν τα μέλη τους, ενώ όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, συγκρούονται με κρατικούς φορείς ή ανταγωνιστικές ομάδες, επιστρατεύοντας κυρίως νόμιμα μέσα για την επίτευξη των στόχων τους όπως πορείες, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις ή επισκέψεις σε πολιτικά πρόσωπα. [el.wikipedia.org]

 

Είμαι λομπίστρια. Μπορεί και να μη σας σοκάρει πια.

 

27 Μαρτίου 2019, Χάγη, Ολλανδία

]]>
https://www.euractiv.gr/section/ekloges/opinion/quot-eimai-lompistria-mporei-kai-na-sas-sokara-quot/feed/ 0
Η Ευρωβουλή ζητά τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος Erasmus+ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/i-eyrovoyli-zita-ton-triplasiasmo-toy-proypologismoy-toy-programmatos-erasmus/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/i-eyrovoyli-zita-ton-triplasiasmo-toy-proypologismoy-toy-programmatos-erasmus/#respond Fri, 29 Mar 2019 06:00:21 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098811 Με συντριπτική πλειοψηφία 527 ψήφων (30 ψήφοι κατά), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε χθες τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος ανταλλαγών Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων.

Και αυτό γιατί, όσον αφορά την επόμενη γενιά του προγράμματος Erasmus+, ένας από τους κύριους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) είναι περισσότεροι νέοι άνθρωποι να λάβουν μέρος σε διάφορα προγράμματα εκπαιδευτικής κινητικότητας.

Για αυτό τον λόγο η Ολομέλεια προτείνει μία λεπτομερή δέσμη μέτρων για την άρση όλων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εμποδίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον Μάιο τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος αυτού ώστε να φθάσει τα 30 δισεκ. ευρώ για όλη την προαναφερόμενη περίοδο.

Οι αριθμοί μεταξύ των προτάσεων δεν συμφωνούν, αλλά είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση, διότι όλοι επιζητούν επέκταση του πιο πετυχημένου στην ιστορία ευρωπαίκού προγράμματος – και του πιο δημοφιλούς. Που πολλοί, χιλιάδες, συμμετέχοντες τα τελευταία χρόνια θεωρούν ότι άλλαξε τη ζωή τους – ή έστω τους βοιήθησε πάρα πολύ….

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει τώρα να εξεύρουν μια συμφωνία μεταξύ τους για αυτό το σκέλος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Εθνικές στρατηγικές για την ενθάρρυνση συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες

Για την καλύτερη προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες των μειονεκτούντων ατόμων και την αύξηση της συμμετοχής τους, τα μέλη του ΕΚ προτείνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά γραφεία Erasmus να σχεδιάσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την ένταξη στο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν δηλαδή να πάρουν μέτρα για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για την κινητικότητα, να προσαρμόσουν τις μηνιαίες επιχορηγήσεις και να επανεξετάζουν τακτικά τις δαπάνες διαβίωσης και διαμονής. Επιπλέον ειδική υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γλωσσική εκπαίδευση, τη διοικητική υποστήριξη και τις ευκαιρίες διαδικτυακής εκμάθησης.

Νέες δράσεις του Erasmus

Τα μέλη του ΕΚ ανακατανέμουν επίσης τον προϋπολογισμό σε διάφορα τμήματα του προγράμματος, ώστε να αντικατοπτρίζονται αυτές οι προτεραιότητες, προσφέροντας στο προσωπικό που εργάζεται σε προσχολικό επίπεδο αλλά και στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, σε νεαρούς αθλητές αλλά και σε προπονητές την επιλογή να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας. Οι ανταλλαγές για σκοπούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητα και θα λάβουν μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού.

Συγχρηματοδότηση από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα

Περισσότερες συνέργειες με άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα θα επιτρέψουν σε πολλά ποιοτικά προγράμματα, τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτή τη στιγμή από τοErasmus, να επωφεληθούν από τη συνδυασμένη χρηματοδότηση για να συμπληρώσουν την προσαρμογή των επιχορηγήσεων, της μετακίνησης, του κόστους διαβίωσης για μειονεκτούντες εκπαιδευόμενους ή την χρηματοδότηση νέων έργων.

Δήλωση

Ο εισηγητής Milan ZVER (ΕΛΚ, Σλοβενία), δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κάνουμε το νέο πρόγραμμαErasmus+ πιο φιλικό προς τους χρήστες και πολυδεκτικό, προσβάσιμο και δίκαιο για όλες τις ομάδες νέων ανθρώπων και νηλίκων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή άλλες περιστάσεις.

Το Erasmus+ δεν επιτρέπει απλά στους συμμετέχοντες να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά βοηθάει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη βελτίωση των επαγγελματικών ευκαιριών. παρέχει στους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να εμπλουτίσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ζωές.

Πιστεύω ότι επενδύοντας στο Erasmus+ επενδύουμε στο μέλλον της ΕΕ. Καλώ για ακόμα μία φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού στον τριμερή διάλογο.

Επόμενα βήματα

Το τελικό κείμενο θα πρέπει να τεθεί σε διαπραγμάτευση και να συμφωνηθεί με το Συμβούλιο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/i-eyrovoyli-zita-ton-triplasiasmo-toy-proypologismoy-toy-programmatos-erasmus/feed/ 0
brain drain: σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/brain-drain-schedon-6-stoys-10-ellines-epistimones-toy-exoterikoy-tha-ithelan-na-gyrisoyn-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/brain-drain-schedon-6-stoys-10-ellines-epistimones-toy-exoterikoy-tha-ithelan-na-gyrisoyn-stin-ellada/#respond Tue, 19 Mar 2019 06:00:43 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097134 Σχεδόν έξι στους δέκα (το 58%) Έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους λόγους επιστροφής, οι περισσότεροι (το 70%) αναφέρουν την ποιότητα ζωής, καθώς και την επιθυμία να είναι κοντά στις οικογένειές τους (42%).

Οι προϋποθέσεις που, όπως λένε, θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχετίζονται με την αύξηση των αποδοχών τους (44%) και με την εύρεση εργασίας στον τομέα της ειδίκευσης τους στη χώρα μας (36%).

Αυτά προκύπτουν, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από τα προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας για την καταγραφή των αναγκών, των δεξιοτήτων και των προθέσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΕΚΤ «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», στόχος της οποίας είναι η δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων παγκοσμίως και η σύνδεση τους με την ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μία ψηφιακή πλατφόρμα (www.knowledgebridges.gr), μέσω της οποίας παρέχονται στοχευμένες υπηρεσίες στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και ενισχύεται η ανάπτυξη δυναμικών δεσμών με το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Μέχρι σήμερα σε αυτήν έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 1.200 Έλληνες από 40 χώρες.

Αναφορικά με την πρόθεση της διασύνδεσής τους με την Ελλάδα, ένα πολύ υψηλό ποσοστό (86%) ενδιαφέρεται για δράσεις που αφορούν τη μεταφορά καλών πρακτικών, γνώσης και τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Επίσης, το 84% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, το 80% ενδιαφέρεται να συνεργαστεί σε δράσεις με αντικείμενο την έρευνα & ανάπτυξη, ενώ ακολουθούν η πρόσβαση σε προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων (75%), η ανάληψη/ανάθεση εργασιών σε ελληνικές εταιρείες/φορείς/οργανισμούς (71%) και η συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία προϊόντων ή/και εργασιών (70%).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», σύμφωνα με το ΕΚΤ, στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας νέος θεσμός, που αυτές τις ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή, για την επιβράβευση των δικτυώσεων των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με την ελληνική οικονομία και το σύστημα έρευνας και καινοτομίας.

Με βάση εξάλλου τα αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνες του ΕΚΤ, σε σύνολο 2.697 ωφελούμενων υποτρόφων, ο ένας στους πέντε (το 20%) επέστρεψε από το εξωτερικό, όπου διέμενε τα τελευταία πέντε έτη για επαγγελματική απασχόληση και σπουδές.

Επίσης για το 39% των ωφελούμενων υποτρόφων που αναζητούσαν εργασία στο εξωτερικό, λειτούργησαν ανασταλτικά στην προοπτική μετεγκατάστασης τους μια σειρά από δράσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές που χρηματοδοτεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Μια ακόμη σχετική δράση του ΕΚΤ είναι η παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των νέων επιστημόνων μετά τη λήψη του διδακτορικού τους. To EKT διερευνά την κινητικότητα των νέων διδακτόρων, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και συσχετίζοντας τα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Η επεξεργασία αυτών των στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, για τους διδάκτορες στους οποίους απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος σπουδών κατά τα έτη 2002, 2007 και 2012, καταγράφεται κινητικότητα προς το εξωτερικό, η οποία εντείνεται τα έτη 2011 έως 2014.

Αντίθετα, παρατηρείται μικρή υποχώρηση της «εξόδου» τους κατά τα τελευταία έτη.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/brain-drain-schedon-6-stoys-10-ellines-epistimones-toy-exoterikoy-tha-ithelan-na-gyrisoyn-stin-ellada/feed/ 0
Δυσαρεστημένοι οι νέοι στην Κροατία, βλέπουν «διαφυγή» στο εξωτερικό https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dysarestimenoi-oi-neoi-stin-kroatia-vlepoyn-quot-diafygi-quot-sto-exoteriko/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dysarestimenoi-oi-neoi-stin-kroatia-vlepoyn-quot-diafygi-quot-sto-exoteriko/#respond Fri, 08 Mar 2019 03:30:15 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095027 Δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην κοινωνία είναι οι νέοι στην Κροατία, ενώ είναι αρκετά ικανοποιημένοι από το προσωπικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ευρήματα της εμπειρικής έρευνας, που διεξήγαγαν το 2018 στη χώρα το Ινστιτούτο Friedrich Ebert Stifung (FES) και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (IDIZ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Ζάγκρεμπ.

Η έρευνα στην Κροατία διεξήχθη σε δείγμα 1.500 ερωτηθέντων, ηλικίας μεταξύ 14 και 29 ετών, ενώ, παράλληλα διεξήχθη και διεθνής έρευνα  στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σερβία).

Οι νέοι ρωτήθηκαν για τις ιδιωτικές πτυχές της ζωής τους -οικογένεια, φίλους, ελεύθερο χρόνο, εκπαίδευση, απασχόληση, προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές αξίες.

Η πρώτη έρευνα αυτού του είδους στην Κροατία διεξήχθη το 2012 και η Βλάστα Ίλισιν (Vlasta Ilisin) από το IDIZ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας δεν άλλαξαν τόσο πολύ στην πάροδο του χρόνου.

«Κάποιες αξίες γίνονται αποδεκτές περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «παράλληλα, ο αποκλεισμός έχει μειωθεί προς άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού».

Οι νέοι στην Κροατία, τόνισε η κ. ‘Ιλισιν, είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κοινωνική τους θέση και τα όσα συμβαίνουν στη σύγχρονη κοινωνία.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, όπου διεξήχθη η έρευνα, οι νέοι στην Κροατία συμμετέχουν ελάχιστα στις αθλητικές δραστηριότητες.

«Οι περισσότεροι νέοι στην Κροατία δεν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες (40%), ενώ στη Σλοβενία μόνο το 2% δήλωσε ότι δεν έχει καμία αθλητική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με άλλα «χαρακτηριστικά» των κοινωνιών στις χώρες της περιοχής, ένα εκ των οποίων είναι – σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα της έρευνας – η αξιοποίηση γνωριμιών για την εύρεση εργασίας, η κ. Ίλισιν είπε πως στην Κροατία οι νέοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια αποδεκτή συμπεριφορά και απόλυτα «συμβατή» με το κοινωνικό πλαίσιο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής οι νέοι δεν θεωρούν δικαιολογημένη -σε τόσο υψηλό ποσοστό όπως στην Κροατία – μια τέτοια συμπεριφορά.

Η έρευνα έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς νέους στην Κροατία απασχολούνται στο επάγγελμα το οποίο έχουν σπουδάσει και ότι οι μισοί από αυτούς δεν έχουν ασφαλή ή μόνιμη εργασία.

Κατά μέσο όρο εργάζονται περισσότερο από τις ώρες που αρχικά έχουν συμφωνήσει και πληρώνονται λιγότερο από το μέσο όρο της αμοιβής στην Κροατία.

Περισσότερο από το 1/4 των νέων ζουν μαζί με τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς, ενώ ένας στους πέντε είναι παντρεμένος.

Το 71% ζει και στην κατοικία των γονέων τους, το 15% έχει δικό του σπίτι και το 13% νοικιάζει κατοικία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι νέοι εξακολουθούν να έχουν πίστη στο γάμο και τα 4/5 θεωρούν ότι παντρεύονται και έχουν παιδιά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μικρό ήταν το ποσοστό των νέων που δήλωσαν ότι δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική και τα αποτελέσματα δείχνουν δυσαρέσκεια  για το πολιτικό σύστημα.

Συνολικά, οι νέοι δείχνουν περισσότερη δυσπιστία στα πολιτικά κόμματα, καθώς το 66% φαίνεται ότι τους γυρνά την «πλάτη» και το 50% είναι δύσπιστο απέναντι στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και το 1/3 δήλωσε ότι θα το έκανε εάν έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία.

Πρόκειται  -σύμφωνα με την έρευνα- για αύξηση 20% από το 2012, σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που θέλουν να φύγουν από τη χώρα για να αναζητήσουν καλύτερο μέλλον.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/dysarestimenoi-oi-neoi-stin-kroatia-vlepoyn-quot-diafygi-quot-sto-exoteriko/feed/ 0
Γάλλοι φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην αδράνεια για τη κλιματική αλλαγή https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/galloi-foitites-kinitopoioyntai-enantia-stin-adraneia-gia-ti-klimatiki-allagi/ https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/galloi-foitites-kinitopoioyntai-enantia-stin-adraneia-gia-ti-klimatiki-allagi/#respond Mon, 18 Feb 2019 11:24:55 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092440 Στο Παρίσι, οι Γάλλοι φοιτητές κινητοποιούνται για την νεανική πορεία για το κλίμα στη θέση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα κίνημα που σιγά-σιγά κερδίζει δυναμική στη Γαλλία, αναφέρει η Euractiv France.

Καθώς η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg φτάνει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε πορεία για την κλιματική αλλαγή στις 21 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι αρχίζουν επίσης να κινητοποιούνται.

Φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού συναντήθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής (15 Φεβρουαρίου) έξω από το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας, ως μέρος των πρώτων νεανικών κινημάτων για την κλιματική αλλαγή που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Valence και στη Nantes.

«Η Greta Thunberg εισηγείται μια παγκόσμια απεργία νεολαίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις 15 Μαρτίου», σημείωσαν μαθητές της ομάδας «Désobéissance écolo Paris» (Πράσινη ανυπακοή στο Παρίσι).

«Εμείς οι νέοι, που έχουμε επίγνωση της κλιματικής κρίσης, θα ξεκινήσουμε εκ των προτέρων την κινητοποίηση στο Παρίσι … με την επέκταση της απεργίας κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας στις 15 Φεβρουαρίου», όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.

Παρόλο που συνήθως διακρίνονται από ταχύτητα στις μαζικές κινητοποιήσεις, οι Γάλλοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, σε αντίθεση με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από μαθητές στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Νομίζω ότι ήδη αρκετά άτομα έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Thunberg.

«Βρισκόμαστε απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση της ανθρώπινης ιστορίας και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να την αποτρέψουμε. Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο», πρόσθεσε η δεκαπεντάχρονη ακτιβίστρια, η οποία θα βρίσκεται στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου.

Η ειλικρίνεια του νεαρού κοριτσιού έρχεται σε αντίθεση με την καθησυχαστική ρητορική των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή. Τον Δεκέμβριο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η Thunberg κατέκρινε τους υπουργούς περιβάλλοντος και τους αρχηγούς κρατών του κόσμου, προτού επικρίνει για την αδράνεια τους και τους ηγέτες των επιχειρήσεων στη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ενώ η κινητοποίηση στη Γαλλία φαίνεται να είναι πιο διακριτική, εξακολουθεί να σημειώνει σημαντική πρόοδο. Αυτό προκύπτει ιδιαιτέρως από την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικολογίας Nicolas Hulot τον Σεπτέμβριο, μιας κίνησης που συγκλόνισε τους ανθρώπους, προτρέποντας τους να αναλάβουν δράση.

Κατόπιν, δεκάδες κλιματικές πορείες οργανώθηκαν, αυθόρμητα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

ΕΕ: διπλωματική έμφαση στην αύξηση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή

Η ειδική σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα αποτελέσει «μια ουσιαστική ευκαιρία κινητοποίησης της πολιτικής βούλησης για την άνοδο των παγκόσμιων φιλοδοξιών» σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα όσα …

Οι φοιτητές στα «grandes écoles» της γαλλικής élite αναλαμβάνουν δράση

Μέσα σε λίγους μήνες υπογράφηκε το μανιφέστο «Αφύπνιση για το περιβάλλον» από περίπου 30.000 ανθρώπους των επονομαζόμενων «grandes écoles» των γαλλικών ελίτ πανεπιστημίων, τα οποία μέχρι τώρα παρέμειναν αρκετά συντηρητικά.

«Καθώς πλησιάζουμε στην πρώτη μας εργασιακή εμπειρία, συνειδητοποιούμε ότι το σύστημα του οποίου είμαστε μέρος, μας κατευθύνει προς θέσεις που συχνά παραμένουν αντίθετες με τους προβληματισμούς μας. Αυτό το σύστημα μας παγιδεύει σε καθημερινές αντιφάσεις», υπογραμμίζεται στο μανιφέστο.

Ένας πρώην φοιτητής Μηχανολογίας-Μηχανικής άφησε την πυρηνική βιομηχανία προκειμένου να ενταχθεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είχα σκεφτεί πολύ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, αλλά όταν κατέληξα στον εργασιακό χώρο, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε δραστηριότητες που θα πήγαιναν ενάντια στις περιβαλλοντικές μου πεποιθήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ένα από τα άλλα ρεύματα του κινήματος, περισσότερο ριζοσπαστικό από αυτό των grandes écoles, έγραψε επίσης ένα άλλο κείμενο σηματοδοτώντας την κινητοποίηση του.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από τον Reporterre, ένα δικτυακό τόπο ειδήσεων για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Η δήλωση-χείμμαρος, όπως και οι ομιλίες της Thunberg, αναφέρεται στην οργή των νέων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αδράνεια όσων βρίσκονται στην εξουσία.

Η αυξημένη επίγνωση για τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα θα μπορούσε επίσης να φανεί και στα πορίσματα των διαβουλεύσεων με τους πολίτες σχετικά με την Ευρώπη. Το 2018, οι διαβουλεύσεις κινητοποίησαν σχεδόν 80.000 άτομα στη Γαλλία, με το περιβάλλον να αποτελεί το πιο συχνά αναφερόμενο θέμα.

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic και Frédéric Simon]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/galloi-foitites-kinitopoioyntai-enantia-stin-adraneia-gia-ti-klimatiki-allagi/feed/ 0
Εθελοντισμός: ανάγκη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις, λένε οι Πρόσκοποι https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ethelontismos-anagki-i-dimioyrgia-thesmikoy-plaisioy-gia-tis-ethelontikes-organoseis-lene-oi-proskopoi/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ethelontismos-anagki-i-dimioyrgia-thesmikoy-plaisioy-gia-tis-ethelontikes-organoseis-lene-oi-proskopoi/#respond Thu, 31 Jan 2019 21:20:54 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090436 Την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα, αλλά και για μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλύτερες πολιτικές που να υποστηρίζουν ευέλικτες εργασιακές πρακτικές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, τόνισε ο γενικός έφορος των Ελλήνων προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, με αφορμή τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας. Σύμφωνα με αυτά, αν και ο εθελοντισμός έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ίδιων των εθελοντών, η πρωτοβουλία δεν υποστηρίζεται πάντα από τους εργοδότες τους.

«Ο εθελοντισμός αλλά και όλες οι ενέργειες που στηρίζουν εθελοντική πρωτοβουλία, είναι η ψυχή μίας υγιούς κοινωνίας η οποία ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία» λέει ο κ. Μητρομάρας και συμπληρώνει «Εμείς στους Προσκόπους λέμε ότι κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε μία καλή πράξη προς τον συνάνθρωπο ή/και την κοινωνία. Είναι πολύ βασικό στο τέλος κάθε ημέρας, κάνοντας τον απολογισμό της, να νιώθουμε γεμάτοι θετική διάθεση κάνοντας κάτι από την ψυχή μας κα όχι επειδή μας το είπε κάποιος».

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%).

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν επίσης ότι από μέσα από την εθελοντική τους εργασία έχουν αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες και ικανότητες, με το 59% να δηλώνει ότι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το 54% να αισθάνεται περισσότερο ενεργοποιημένο και στην κανονική του εργασία.

Παρά τη συσχέτιση μεταξύ εθελοντισμού, βελτιωμένης απόδοσης στο χώρο εργασίας και της ευημερίας των εργαζομένων, η έρευνα εκφράζει επίσης κάποιες ανησυχίες: Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν τις εθελοντικές και εργασιακές τους υποχρεώσεις και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, δήλωσαν ότι δεν έχουν την άνεση να ζητήσουν από τον εργοδότη τους μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την εθελοντική τους δραστηριότητα.

«Το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Αγγλία και αντίστοιχο ποσοστό και στην Ελλάδα, δεν αισθάνεται άνετα ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία και κατανόηση από τον εργοδότη, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν περισσότερα ως εθελοντές, είναι ανησυχητικό» σημειώνει ο κ. Μητρομάρας, τονίζοντας πως «δείχνει ότι χρειαζόμαστε μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλύτερες πολιτικές που να υποστηρίζουν ευέλικτες εργασιακές πρακτικές για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι μέσω του εθελοντισμού η Ελλάδα είναι πιθανότερο να έρθει πιο κοντά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ».

Τέλος, ο «ambassador» των Προσκόπων, Bear Grylls εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους εθελοντές Προσκόπους: «Είμαι τόσο υπερήφανος που οι Πρόσκοποι συνεχίζουν να βλέπουν τόσο μεγάλη αύξηση σε νέους και ενήλικους εθελοντές που εγγράφονται όχι μόνο για διασκεδάσουν και να βιώσουν μοναδικές περιπέτειες αλλά και για να βελτιώσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ethelontismos-anagki-i-dimioyrgia-thesmikoy-plaisioy-gia-tis-ethelontikes-organoseis-lene-oi-proskopoi/feed/ 0
Brexit: επείγοντα μέτρα για Erasmus+, κοινωνική ασφάλιση και πληρωμές δικαιούχων προτείνει η Κομισιόν https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/brexit-epeigonta-metra-gia-erasmus-koinoniki-asfalisi-kai-pliromes-dikaioychon-proteinei-i-komision/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/brexit-epeigonta-metra-gia-erasmus-koinoniki-asfalisi-kai-pliromes-dikaioychon-proteinei-i-komision/#respond Wed, 30 Jan 2019 20:39:53 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090249 Λόγω του αυξανόμενου κινδύνου αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 30 Μαρτίου του τρέχοντος έτους χωρίς συμφωνία (σενάριο «αποχώρησης χωρίς συμφωνία»), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την τελική δέσμη προτάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα του προγράμματος Erasmus+, του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι εν λόγω προτάσεις ακολουθούν τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2018 να ενταθούν οι εργασίες ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα, και την έγκριση στις 19 Δεκεμβρίου 2018 του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων νομοθετικών μέτρων, καθώς και τις προτάσεις έκτακτης ανάγκης της τελευταίας εβδομάδας για τον αλιευτικό τομέα της ΕΕ. Οι προτάσεις αυτές προστίθενται στις εκτενείς εργασίες ετοιμότητας που ανάλαβε η Επιτροπή από τον Δεκέμβριο του 2017, όπως ορίστηκε στις προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με την ετοιμότητα.

Τα σημερινά μέτρα θα διασφαλίσουν ότι στην περίπτωση «αποχώρησης χωρίς συμφωνία»:

– οι νέοι από την ΕΕ και το ΗΒ που στις 30 Μαρτίου 2019 συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαμονή τους χωρίς διακοπή·

– οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη περιόδους ασφάλισης, μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας ή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρηση, κατά τον υπολογισμό των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, όπως οι συντάξεις·

– οι δικαιούχοι του ΗΒ που τυγχάνουν χρηματοδότησης της ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές βάσει των τρεχουσών συμβάσεών τους, υπό τον όρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το ζήτημα αυτό διαχωρίζεται από τον οικονομικό διακανονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά δεν θα μετριάσουν –και ούτε μπορούν να μετριάσουν– τον συνολικό αντίκτυπο του σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ούτε αντισταθμίζουν κατά κανένα τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας, ούτε αναπαράγουν τα πλήρη οφέλη που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ή τους ευνοϊκούς όρους ενδεχόμενης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης.

Οι σημερινές προτάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα, περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και θα εγκριθούν μονομερώς από την ΕΕ. Λαμβάνουν υπόψη τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη κατά την προετοιμασία τους και έχει εντείνει τις προσπάθειές της, για παράδειγμα οργανώνοντας επισκέψεις σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ των 27.

Προστασία των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Erasmus+

Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι ένα από τα εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ. Στις 30 Μαρτίου, χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+, 14 000 νέοι από την ΕΕ των 27 (μεταξύ άλλων φοιτητές, ασκούμενοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, νέοι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικό προσωπικό) θα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ 7 000 συμμετέχοντες από το ΗΒ θα βρίσκονται στην ΕΕ των 27. Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, οι νέοι αυτοί δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους Erasmus+ και ενδέχεται να μην είναι πλέον επιλέξιμοι για υποτροφίες. Η σημερινή πρόταση αποβλέπει στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, διασφαλίζοντας ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, οι φοιτητές και οι ασκούμενοι στο εξωτερικό που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ κατά τον χρόνο αποχώρησης του ΗΒ μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σχετικές χρηματοδοτήσεις ή υποτροφίες.

Προστασία των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των υπηκόων του ΗΒ στην ΕΕ αποτελούν προτεραιότητά της. Δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες το τίμημα για τοBrexit. Η σημερινή πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση «αποχώρησης χωρίς συμφωνία», κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των πολιτών που άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία πριν από την αποχώρηση του ΗΒ. Τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνουν περιόδους ασφάλισης, μισθωτής και μη μισθωτής εργασίας ή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την αποχώρησή του. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι αν ένας πολίτης της ΕΕ των 27 εργαζόταν επί 10 έτη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit, η εν λόγω περίοδος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους της ΕΕ στο οποίο συνταξιοδοτείται.

Ο προτεινόμενος κανονισμός διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ, δηλαδή τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της εξομοίωσης και του συνυπολογισμού. Η σημερινή πρόταση δεν αναπαράγει με κανένα τρόπο τα σημαντικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας αποχώρησης, όπως συμφωνήθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Δεν καλύπτει τα δικαιώματα που συσσωρεύονται μετά τις 29 Μαρτίου 2019, ούτε καλύπτει το εξαγώγιμο παροχών σε χρήμα, τη συνεχή χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος και τους κανόνες για την εφαρμοστέα νομοθεσία.

Προστασία των δικαιούχων του προϋπολογισμού της ΕΕ

Όπως επισημάνθηκε σε πολλές περιπτώσεις, όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να τηρηθούν από αυτά. Αυτό ισχύει επίσης και στην περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, όπου το ΗΒ αναμένεται να συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όσο ήταν μέλος της ΕΕ.

Η σημερινή πρόταση παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα να είναι σε θέση, σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει τις πληρωμές το 2019 προς τους δικαιούχους του ΗΒ για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από τις 30 Μαρτίου 2019, υπό τον όρο ότι το ΗΒ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019 και δέχεται τους αναγκαίους ελέγχους. Αυτό θα συμβάλει στον μετριασμό του σημαντικού αντίκτυπου ενός σεναρίου αποχώρησης χωρίς συμφωνία για ευρύ φάσμα τομέων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως η έρευνα, η καινοτομία ή η γεωργία.

Το ζήτημα αυτό διαχωρίζεται από τον οικονομικό διακανονισμό μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία και δεν θίγει τον εν λόγω διακανονισμό.

Επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να διασφαλίσει την έγκριση των προτεινόμενων νομοθετικών πράξεων, ώστε να τεθούν σε ισχύ έως τις 30 Μαρτίου 2019. Η Επιτροπή τονίζει επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ότι είναι σημαντικό οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό.

]]> https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/brexit-epeigonta-metra-gia-erasmus-koinoniki-asfalisi-kai-pliromes-dikaioychon-proteinei-i-komision/feed/ 0 Αχτσιόγλου και Μαρκοπουλιώτης σε ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό συνέδριο #EUandU https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/achtsiogloy-kai-markopoyliotis-se-ena-diaforetiko-eyropaiko-synedrio-euandu/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/achtsiogloy-kai-markopoyliotis-se-ena-diaforetiko-eyropaiko-synedrio-euandu/#respond Wed, 30 Jan 2019 20:04:02 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090244  

«Θα ήταν δύσκολο με τόσο καλές συμμετοχές σε ένα τόσο καλά οργανωμένο συνέδριο να μην πάρουμε κάτι σημαντικό», απάντησε ένας φοιτητής που συμμετείχε στο διήμερο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το κλείσιμο των εργασιών απόψε, που έγινε με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Γιώργου Μαρκοπουλιώτη. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι περισσότεροι νέοι που πήραν μέρος για να ενημερωθούν ως προς την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Τις δύο αυτές ημέρες οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον αλλά ήταν και ενήμεροι για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Αχτιόγλου: να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας

Τόσο η υπουργός όσο και ο κ Μαρκοπουλιώτης εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον στη χώρα μας και η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας τόσο θέτοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο, όσο και με ένα σώμα επιθεώρησης εργασίας που θα ελέγχει την εφαρμογή του νόμου.

Χαρακτήρισε «κομβική» την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι δεν απαντά μόνον στο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά αποτελεί «αναπτυξιακό μέτρο», καθώς η οικονομία μας στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση και στις ΜμΕ και επομένως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την αγορά. Καλοί μισθοί και καλοί όροι εργασίας είναι προϋποθέσεις για να αναστραφεί το brain drain, είπε.

Η κ. Αχτσιόγλου δέχθηκε ότι στη χώρα μας μεταξύ των ανισοτήτων η σημαντικότερη είναι εις βάρος των γυναικών τόσο ως προς την πρόσβαση όσο και ως προς την αμοιβή, παρά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Για το θέμα αυτό είπε ότι «κρύψαμε το φύλο στη λίστα των αιτούντων εργασία στον ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να προσληφθούν περισσότερες γυναίκες απ’ ότι προηγουμένως».

Ερωτηθείσα για την ψυχική υγεία και τις πιέσεις που δέχεται ο εργαζόμενος ανέφερε ως μία παράμετρο το ωράριο, λέγοντας ότι το 8ωρο σπανίως τηρείται και πρόσθεσε ότι με την ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου που εφαρμόσαμε οι ώρες των υπερωριών υπερδιπλασιάστηκαν.

Μαρκοπουλιώτης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της

«Εχει έρθει η εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδείξει τη χρησιμότητά της, κάτι που παλιότερα θεωρείτο αυτονόητο», δήλωσε ο κ. Μακροπουλιώτης, ο οποίος είχε την ιδέα για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για τα εργασιακά, τόνισε και πρέπει να κάνει περισσότερα, αλλά δεν είναι τα θέματα αυτά στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός με την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις «οι οποίες δεν είναι τιμωρία αλλά προσαρμογή στο μέλλον».

Παρά τα θετικά λόγια που ακούστηκαν από το αμφιθέατρο του Μεγάρου Μουσικής, όπου έγινε το συνέδριο, ο κ Μαρκοπουλιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν αυστηρός, λέγοντας ότι «ναι μεν τα παιδιά που ήρθαν εδώ πήραν καλή ενημέρωση αλλά ήταν παιδιά ήδη με υψηλά προσόντα. Θα το ξανακάνουμε στοχεύοντας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Ένα διαφορετικό συνέδριο

Η σημερινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στην απασχόληση και έγιναν σεμινάρια σε διάφορα παράλληλα φόρα, με θέματα όπως «πώς μπορώ να βρω εργασία στην Ελλάδα», «πώς μπορώ να φτιάξω και να βελτιώσω το βιογραφικό μου», «Erasmus+ για εκπαίδευση και κατάρτιση», «ευρωπαϊκά προγράμματα», «πολυγλωσσία».

Η ημέρα ξεκίνησε με δυναμικό πάνελ, τους Αρίστο Δοξιάδη εταίρο της Big Pi Partners, Μάρκο Βερέμη Πρόεδρο του ΔΣ Upstream και Μαρία Χριστίνα Τσεμάνη Expertise manager της Vodafone Greece. «Είμαι 45 ετών και έχω αλλάξει τρία επαγγέλματα», είπε ο κ.Βερέμης δίνοντας το στίγμα της ευελιξίας που πρέπει να έχουν οι νέοι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι είναι «προσωπική ευθύνη να αποκτήσει και να αυξήσει κάποιος τα εφόδια που χρειάζονται. Τα εφόδια υπάρχουν».

Ο κ. Δοξιάδης αποκάλυψε στο κοινό «πώς διαβάζει» ως επιχειρηματίας τα βιογραφικά, λέγοντας ότι «τα μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται σε διαφορετικό πανεπιστήμιο αν όχι και σε άλλο αντικείμενο», ότι τα «on line courses» -κυρίως στα data- μετράνε, αλλά και το πιό «κλασικό» digital marketing, όπως μετράει και το «προσωπικό portfolio», δηλαδή οι αυτόνομες δουλειές που κάνει κάποιος από μεράκι. Για μένα, σημείωσε, μετράει πολλές φορές περισσότερο αν έχεις δουλέψει για μια διετία σε μια καλά οργανωμένη, μεγάλη εταιρία από ένα μεταπτυχιακό.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι χρειάζεται τόσο ο εξειδικευμένος εργαζόμενος που έχει εμβαθύνει πολύ στον τομέα του και άρα μπορεί να έχει ανακαλύψει «νέους κόσμους» όσο και ο «αναγεννησιακός» άνθρωπος με ευρύτητα γνώσεων και ενδιαφερόντων.

Το παράπονο που εξέφρασαν πολλοί φοιτητές: «Δεν μας δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης που θα ήταν χρήσιμα για το βιογραφικό μας».

Η μικρότερη από τους συμμετέχοντες, ήταν μια 16χρονη που άνοιξε τη ζωγραφιά με το «όραμά» της, στην οποία συνυπήρχαν οι σημαίες της Ελλάδας και της Ευρώπης, λουλούδια και γραμμένες ευχές και προσδοκίες για όλους και για κείνη: «να γίνει μια καλή παιδίατρος και να βοηθάει τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη». Χειροκροτήθηκε όπως και η τυχερή που κληρώθηκε για ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/achtsiogloy-kai-markopoyliotis-se-ena-diaforetiko-eyropaiko-synedrio-euandu/feed/ 0
Μαθητική Προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/mathitiki-prosomoiosi-toy-eyrokoinovoylioy-sti-thessaloniki/ https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/mathitiki-prosomoiosi-toy-eyrokoinovoylioy-sti-thessaloniki/#respond Thu, 17 Jan 2019 21:15:55 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10088598 Την αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θυμίζει για δύο μέρες το Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, καθώς 200 περίπου μαθητές της Α΄ Τάξης του Λυκείου 14 σχολείων από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια συμμετέχουν στο πρόγραμμα Προσομοίωσης Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται την Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου του Γυμνασίου – Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη (12ο χλμ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών 570 01, Θέρμη, Θεσσαλονίκη ) συμμετέχουν τα εξής σχολεία: 1ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών «Άννα Κομνηνή», 2ο ΓΕΛ Θέρμης «Γιώργος Ιωάννου», 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, 5ο ΓΕΛ Καβάλας, 30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΑΞΙΟΝ Ξάνθης, ΓΕΛ Σουφλίου, ΓΕΛ Σπετσών, Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, γίνονται οι Εγγραφές των Συνέδρων καθώς και Εργασίες Επιτροπών – Συγγραφή Ψηφισμάτων – Προετοιμασία κειμένων ομιλιών, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν ένα παράλληλο πρόγραμμα με θέμα: «Τα εργαλεία της Microsoft στην εκπαίδευση».

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η Προσομοίωση Συνεδρίασης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις 9.30 π.μ έως τις 16.30 μ.μ.. Θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης ενώ στους μαθητές βραβεία θα απονείμουν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Χάρης Κούντουρος.

Η διαδικασία της προσομοίωσης συνίσταται στη συγκρότηση 14 επιτροπών, μία από κάθε σχολείο και η κάθε μία προτείνει ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση και δέχεται τις αντίστοιχες τροπολογίες σε επιμέρους άρθρα του από τις υπόλοιπες επιτροπές. Στόχος είναι μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να προκύψουν, κατόπιν ψηφοφορίας, δεκατέσσερα νομοσχέδια που θα δίνουν λύση σε φλέγοντα ζητήματα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/mathitiki-prosomoiosi-toy-eyrokoinovoylioy-sti-thessaloniki/feed/ 0
DiscoverEU – 2ος κύκλος: 14.500 18χρονοι θα εξερευνήσουν την Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/discovereu-2os-kyklos-14-500-18chronoi-tha-exereynisoyn-tin-eyropi/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/discovereu-2os-kyklos-14-500-18chronoi-tha-exereynisoyn-tin-eyropi/#respond Mon, 14 Jan 2019 18:13:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10087937 Πάνω από 14.500 νέοι ηλικίας 18 ετών επελέγησαν μεταξύ περίπου 80.000 αιτήσεων για να λάβουν την ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσες και όσοι τελικά συμμετάσχουν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Οκτωβρίου 2019 για διάστημα έως και 30 ημερών.

Κατά τις δύο εβδομάδες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2018 περίπου 80.000 νέοι από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο της πρωτοβουλίαςDiscoverEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια και την ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, επελέγησαν 14.536 νέοι Ευρωπαίοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής και ως εκ τούτου η «γκρίνια» όσων δεν τα καταφέρνουν είναι μεγάλη, όπως και η ικανοποίηση όσων εντάσσονται. Στους δύο κύκλους του προγράμματος για τους οποίους έχουμε εικόνα, σχεδόν ένας στους έξι νέους εντάχθηκε τελικά.

Ο Eπίτροπος κ. Τιμπόρ Νάβρατσιτς, αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε: «Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση των νέων Ευρωπαίων στην πρωτοβουλία DiscoverEU, προκειμένου να γνωρίσουν την ήπειρό τους. Συνολικά, περίπου 180.000 νέοι από ολόκληρη την Ευρώπη εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο των δύο γύρων το 2018· χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, δώσαμε μέχρι στιγμής σε περίπου 30.000 νέες και νέους την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις της Ευρώπης και να αναπτύξουν επαφές με άλλους ταξιδιώτες, καθώς και με τις κοινότητες τις οποίες επισκέπτονται. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που οι νέοι εξερευνούν την Ευρώπη ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική του διαδρομή. Το DiscoverEU τους επιτρέπει να σχεδιάσουν το δικό τους ταξίδι, να μοιραστούν τις ιστορίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάνουν νέους φίλους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα έρθει τώρα σε επαφή με τους νικητές του δεύτερου γύρου ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις κρατήσεις των ταξιδιών τους. Οι νικητές θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, μόνοι τους ή σε ομάδες το πολύ πέντε ατόμων, μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Οκτωβρίου 2019 για διάστημα έως και 30 ημερών. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ταξιδέψουν με τρένο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Μαζί με την ταξιδιωτική κάρτα, οι νέοι θα λάβουν οδηγίες πριν από την αναχώρησή τους και θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα ενημερωθούν επίσης για τις ειδικές ευκαιρίες που θα τους προσφερθούν, όπως, για παράδειγμα, μειωμένες τιμές σε εισιτήρια μουσείων ή πολιτιστικών χώρων, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις υποδοχής από τους ντόπιους στις πόλεις που θα επισκεφθούν.

Ιστορικό

Το DiscoverEU είναι μια, απλή και προσιτή, άτυπη ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρεται σε νέους ή μικρές ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μειονεκτούντα περιβάλλοντα. Δίνει στους νέους που έχουν κλείσει τα δεκαοχτώ την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και πολυμορφία, να έρθουν σε επαφή με άλλους νέους και να εξερευνήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Η πρωτοβουλία δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια προπαρασκευαστική δράση με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ το 2018. Ο πρώτος γύρος αιτήσεων έδωσε σε περίπου 15.000 νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Για το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία DiscoverEU. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει τον επόμενο γύρο αιτήσεων το καλοκαίρι του 2019. Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα δημοσιευτούν σε εύθετο χρόνο συγκεκριμένες ημερομηνίες και περαιτέρω πληροφορίες.

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 700 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία DiscoverEU στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus+ από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνήσουν επί της πρότασης αυτής, πρόσθετα κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα ταξίδια δεκαοχτάχρονων νέων κατά την επταετή αυτή περίοδο.

Η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες ώστε η δράση DiscoverEU να εξελιχθεί σε μια ακόμη πολυτιμότερη και χωρίς αποκλεισμούς μαθησιακή εμπειρία για νέους Ευρωπαίους. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή προσπαθεί να αυξήσει τον αντίκτυπο της δράσης και να τη βελτιώσει περαιτέρω, με βάση τα ενδιαφέροντα των νέων ταξιδιωτών, καθώς και τα σχόλια τόσο των τελευταίων όσο και βασικών ενδιαφερόμενων μερών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις σχετικές ιστοσελίδες της Επτροπής:

Ερωτήσεις και απαντήσεις του 2ου γύρου της πρωτοβουλίας DiscoverEU

Ενημερωτικό δελτίο

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/discovereu-2os-kyklos-14-500-18chronoi-tha-exereynisoyn-tin-eyropi/feed/ 0
Οι τοπικές οργανώσεις καταπολεμούν την ανεργία των νέων στην Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/video/oi-topikes-organoseis-katapolemoyn-tin-anergia-ton-neon-stin-eyropi/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/video/oi-topikes-organoseis-katapolemoyn-tin-anergia-ton-neon-stin-eyropi/#respond Thu, 10 Jan 2019 07:00:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=video&p=10087340 Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ είναι άνεργοι.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, η Ευρώπη, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί τα Ταμεία Συνοχής.

Η EURACTIV ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη για να μάθει τον τρόπο.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/video/oi-topikes-organoseis-katapolemoyn-tin-anergia-ton-neon-stin-eyropi/feed/ 0
Βέμπερ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/vemper-i-kyvernisi-mitsotaki-tha-ferei-tin-ellada-sto-dromo-tis-anaptyxis/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/vemper-i-kyvernisi-mitsotaki-tha-ferei-tin-ellada-sto-dromo-tis-anaptyxis/#respond Wed, 19 Dec 2018 09:04:04 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10086095 Μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και την πολύτιμη πείρα του στην αντιμετώπιση μερικών από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ΕΕ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξελέγη Spitzenkandidat για την προεδρία της Κομισιόν.

Καθώς το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ο Γερμανός αξιωματούχος μίλησε αποκλειστικά στο European Business Review (EBR) και τη δημοσιογράφο, Ειρήνη Σωτηροπούλου, για τις πολιτικές προτεραιότητές του και το μέλλον της Ευρώπης.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας σας και οι βασικές προτεραιότητες του κόμματος σας την επόμενη ημέρα των ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών εκλογών;

Η προτεραιότητά μου είναι να έρθω πιο κοντά στους ανθρώπους. Πολύ συχνά, οι πολίτες αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους δεν λαμβάνονται υπόψη, ότι οι Βρυξέλλες κυβερνώνται από τεχνοκράτες και ελίτ. Επιθυμώ να αλλάξω αυτή την αντίληψη. Θέλω οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι τους και ότι αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Όλοι εμείς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για το μέλλον της Ευρώπης την άνοιξη του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, θα διασφαλίσω ότι αυτή η εκστρατεία θα είναι πραγματικά πανευρωπαϊκή.

Σκοπεύω να θέσω στην ατζέντα ορισμένα ζωτικής σημασίας ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν προτεραιότητα και για όλα τα αδελφά κόμματα του EΛΚ κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προγραμματικές δεσμεύσεις των υποψηφίων –ανδρών και γυναικών- που πρόκειται να ψηφίσουν. Για παράδειγμα, λέω ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτίθεμαι να τερματίσω τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ με την Τουρκία.

Αναφορικά με τη μετανάστευση, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασφαλή. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιος εισέρχεται στην ήπειρό μας. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να χορηγήσουμε άσυλο σε εκείνους που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται ότι οι νεότερες γενιές εμφανίζονται ιδιαίτερα απρόθυμες να συμμετάσχουν. Τι είδους στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, ούτως ώστε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους;

Το να προσεγγίσουμε τους νέους Ευρωπαίους και να τονίσουμε το πόσο αναγκαία είναι η συνεισφορά τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να το διαμορφώσουν, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ηπείρου μας και σίγουρα αποτελεί βασική πτυχή της καμπάνιας μου.

Πολύ συχνά, οι νέοι δεν θεωρούν ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς. Θέλω να το αλλάξω αυτό.

Όντας πρόεδρος του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάχομαι διαρκώς για το πρόγραμμα DiscoverEU, το οποίο έχει ως στόχο να παρέχει στους 18χρονους Ευρωπαίους ένα δωρεάν εισιτήριο Interrail για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

Σκοπός μου είναι κάποια μέρα ο εκάστοτε νέος Ευρωπαίος να λάβει ένα δωρεάν εισιτήριο Interrail, προκειμένου να ανακαλύψει την ομορφιά και την διαφορετικότητα της ηπείρου μας.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, αυτό που επιθυμώ να δώσω στους νέους ψηφοφόρους είναι ένα θετικό μήνυμα για όλες τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Ευρώπη γι’ αυτούς. Στις προτεραιότητές μου περιλαμβάνεται, ακόμη, η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την απασχόληση και την ανάπτυξη και ιδιαίτερα η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Επιπροσθέτως και στα 27 κράτη μέλη οι νέοι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των νεαρών Βρετανών, οι οποίοι ψήφισαν κατά του Brexit και αισθάνονται πλέον ότι το μέλλον απομακρύνεται από αυτούς.

Πώς κρίνετε τις διατλαντικές σχέσεις μετά την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ; Υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεργασίας;

Η Ευρώπη δεν επιθυμεί καμία εμπορική διαμάχη. Ενστερνιζόμαστε την ύπαρξη ενός καθεστώτος δίκαιου εμπορίου από το οποίο όλοι επωφελούνται. Δοκιμάσαμε τα πάντα, για να επικρατήσει ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση.

Αν ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να αντιμετωπίσει την Ευρώπη ως εχθρό, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό θα έχει βαρύνουσες συνέπειες και για τον αμερικανικό λαό. Σε μια εμπορική διαμάχη υπάρχουν μόνο ηττημένοι.

Ταυτόχρονα, αυτή η νέα πραγματικότητα πρέπει να αφυπνίσει όλους εμάς τους Ευρωπαίους: με την απομόνωση των ΗΠΑ, η Ευρώπη οφείλει να λειτουργήσει ως γεφυρωτής του χάσματος και αξιόπιστος εταίρος προς τον υπόλοιπο κόσμο, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ενότητας. Εντούτοις, ευελπιστώ ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα βελτιωθούν εκ νέου.

Ποια θα είναι η θέση σας αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης και το μέλλον της Σένγκεν;

Όπως είπα, προτεραιότητά μας η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν γίνεται να αφήσουμε την Ελλάδα ή την Ιταλία να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστών.

Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και κάθε κράτος μέλος έχει χρέος να συμβάλλει. Οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή γερμανοποίηση της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αν ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι Γερμανός, τότε επιβεβαιώνεται και πάλι η γενικευμένη προκατάληψη – δηλαδή ότι η ΕΕ αποτελεί γερμανική οντότητα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πρώτα απ’ όλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι -και είναι- αντιπροσωπεία όλων των κρατών μελών. Όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα μπροστά στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Επιπροσθέτως, σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν λάθος για μια χώρα να καθίσταται υπερβολικά κυρίαρχη.

Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια περίοδο ίασης των πληγών της οικονομικής κρίσης, που αφορούν εξίσου τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Ειπώθηκαν πολλά, έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.

Επίσης, θεωρώ ότι την τελευταία δεκαετία η Γαλλία απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Βέβαια, ακόμη κι αν δεν συμφωνώ πάντα με τον πρόεδρο Μακρόν, χαιρετίζω την ευρωπαϊκή δέσμευση της προεδρίας του.

Μόνο με ενεργά κράτη μέλη διατηρούμε μια ισορροπία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η Επιτροπή μου δεν πρόκειται ποτέ να είναι Επιτροπή μεγάλων και μικρών χωρών, ή πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο. Ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να γεφυρωθεί το «δημοκρατικό έλλειμμα»;

Αρχικά, πρέπει να καταδείξουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Για μένα αυτό σημαίνει, επίσης, την προστασία των ανθρώπων από τη φτώχεια και την αδικία.

Πρέπει να αποδείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, όταν αναφέρουν ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια και επιθυμώ να το αλλάξω αυτό.

Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού σημαίνει, ακόμη, ότι πρέπει να ακούσουμε καλύτερα τις ανησυχίες των πολιτών και να τους προσφέρουμε έναν πραγματικό λόγο να ελπίζουν για το μέλλον.

Αυτή ακριβώς αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την οποία είναι σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής. Αν ψηφίσετε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, ταυτόχρονα στηρίζετε τη προσπάθειά μου να ηγηθώ της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της έπειτα από μια βαθιά ύφεση. Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα έχει παρέλθει οριστικά και ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη εν γένει;

Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού ήταν μείζονες και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μάταιες. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που μετά την κρίση δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί πλήρως.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές. Επομένως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σίγουρα υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά κοιτάζοντας μπροστά, είμαι βέβαιος ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι χρειάζεται, για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πρόεδρε, είστε ένας Ευρωπαίος ηγέτης σε ένα από τα πιο απαιτητικά θεσμικά όργανα. Ποια είναι η ευχή σας για τις 23-26 Μαΐου 2019;

Τους επόμενους μήνες, θα ταξιδέψω στην Ευρώπη, προκειμένου οι πολίτες να μοιραστούν μαζί μου τις ανησυχίες τους, να ανταλλάξουμε απόψεις και να εκφράσουν τις ιδέες τους αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Προσωπικά, εύχομαι οι Ευρωπαίοι να αδράξουν επί της ουσίας αυτή την ευκαιρία και να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς καλούνται να αποφασίσουν την κατεύθυνση της ΕΕ.

Επιθυμώ μια φιλόδοξη Ευρώπη, που προσφέρει στους ανθρώπους ελπίδα και αισιοδοξία. Από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/interview/vemper-i-kyvernisi-mitsotaki-tha-ferei-tin-ellada-sto-dromo-tis-anaptyxis/feed/ 0
Κύπρος: Το 74% των νέων δεν θέλει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/kypros-to-74-ton-neon-den-thelei-na-psifisei-stis-eyroekloges/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/kypros-to-74-ton-neon-den-thelei-na-psifisei-stis-eyroekloges/#respond Fri, 30 Nov 2018 07:00:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10083615 Επτά στους δέκα Κύπριους νέους δεν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Στατικολόγων.

Όπως συμπεραίνει η έρευνα, τα ποσοστά πρόθεσης των νέων (18-35 ετών) να μην ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2019 μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ, πολύ υψηλά και αν δεν ληφθούν μέτρα τότε η πρόθεση θα μετουσιωθεί σε γεγονός.

Όπως έχει λεχθεί το βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η πρόθεση των νέων να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό γιατί το 74.2% των νέων της χώρας δεν θέλει να ψηφίσει. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό εάν κάποιος αναλογιστεί ότι  7 στους 10 νέους δεν έχει πρόθεση να ψηφίσει.

Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής μεταξύ των νέων προέρχεται από αστικές περιοχές και αγγίζει το 77.1%.

Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις)  είναι ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, οι πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια, η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα για την νεολαία της Κύπρου και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των νέων.

Η έρευνα, διενεργήθηκε μεταξύ 19 και 21 Νοεμβρίου, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-35 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 653 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας  καθορίστηκε το δείγμα.

Η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με την μέθοδο της σημειακής εκτίμησης.

Γιατί δεν θα ψηφίσεις στις ευρωεκλογές?

[philenews]

Το τρίτο σημαντικό εύρημα είναι ότι το 63% των νέων που δεν θα ψηφίσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού  ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος.

Ένα τέταρτο και πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας προέκυψε μέσα από την ερώτηση τι θα πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να πείσουν ώστε οι νέοι να ψηφίσουν στίς επερχόμενες ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Τι πρέπει τα κόμματα να κάνουν για να σε πείσουν ώστε να ψηφίσεις;

[philenews]

Ένα πέμπτο εύρημα είναι ότι οι νέοι είναι διχασμένοι ως προς τις προοπτικές εργοδότησης

Τον τελευταίο χρόνο οι προοπτικές εργοδότησης ενός νέου ανθρώπου έχουν βελτιωθεί, έχουν χειροτερέψει ή έχουν παραμείνει το ίδιο.

[philenews]

Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας είναι ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει κάτι γι αυτούς μετά της ευρωεκλογές του 2019. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είχαμε τα ίδια αποτελέσματα και όταν κάναμε την ίδια ερώτηση για τις Προεδρικές του 2018.

Πιστεύετε ότι μετά της ευρωεκλογές του 2019 οι συνθήκες στα προβλήματα της νεολαίας θα βελτιωθούν, θα χειροτερέψουν, θα παραμείνουν οι ίδιες.

[philenews]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/kypros-to-74-ton-neon-den-thelei-na-psifisei-stis-eyroekloges/feed/ 0
«Ανακάλυψε το ταλέντο σου» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anakalypse-to-talento-soy-stin-eyropaiki-evdomada-epaggelmatikon-dexiotiton/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anakalypse-to-talento-soy-stin-eyropaiki-evdomada-epaggelmatikon-dexiotiton/#respond Wed, 07 Nov 2018 06:00:27 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10079863 Η Μεταπτυχιακή Παιδιατρική Νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην Αιμοδοσία, Όλγα Παπακυριακού, επελέγη ως Πρέσβειρα για να αντιπροσωπεύσει  την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018  που θα διεξαχθεί στη Βιέννη 5-9 Νοεμβρίου.

Η Εβδομάδα, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμπεριλάβει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που παρέχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

«Ανακάλυψε το ταλέντο σου!» είναι το σύνθημα της εκστρατείας και η κ. Παπακυριακού που επέλεξε την εκπαιδευτική διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιδιώκει να αναδείξει ότι η ΕΕΚ και η μαθητεία αποτελούν μια έξυπνη επιλογή, οδηγώντας άμεσα σε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και στην αύξηση της απασχόλησης.

Η κ. Παπακυριακού είναι επίσης ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Είναι στο χέρι. Σώσε μια ζωή» στο δημοτικό ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και συγγραφέας  ενός βιβλίου αφιερωμένου στην εθελοντική αιμοδοσία με τίτλο «Κόκκινη Κλωστή Δεμένοι. Η Σταγονούλα και ο Πήγασος» και συμμετέχει σε μια ομάδα Πρεσβευτών από διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που προσφέρθηκαν να ενημερώσουν τις χώρες τους σχετικά με την ΕΕΚ.

Η κ. Παπακυριακού επελέγη για αυτόν τον διακεκριμένο ρόλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές της Ελλάδας λόγω του δυναμικού προφίλ της.

Σχετικά με την πρωτοβουλία δηλώνει:

«Είναι τιμή μου να αναλάβω το ρόλο της Πρέσβειρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018, ο οποίος ρόλος είναι πολύ σημαντικός και γεμάτος ευθύνες . Θα συνεργαστώ στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενημέρωση σχετικά με αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία στη χώρα μας. Οι επαγγελματικές δεξιότητες και η μαθητεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και το επάγγελμα που τους ταιριάζει. Μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε πάρα πολλά επαγγέλματα και τέχνες, καθώς ο κατάλογος των δυνατοτήτων είναι πολύ μεγάλος».

Πρόσθεσε, ακόμη: «Να θυμάστε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, είναι μια εξέδρα στην οποία αναδεικνύουμε τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και βοηθά τους νέους να κάνουν τη σωστή επιλογή σπουδών που τους ταιριάζει.

Η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργασιακή Κινητικότητα, Marianne Thyssen, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά που η κ. Παπακυριακού αποδέχτηκε τον ρόλο της Πρέσβειρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη επιλογή για μια πρώτης τάξεως σταδιοδρομία και γνωρίζω ότι η κ. Παπακυριακού συμμερίζεται τη δέσμευσή μας να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα με ηχηρό και ξεκάθαρο τρόπο».

Το περασμένο έτος, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις σε 45 χώρες κατά τη δεύτερη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Η Εβδομάδα του 2018 αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερες. Κατά το περασμένο έτος, η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε απήχηση συνολικά σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στατιστικά στοιχεία για την ΕΕΚ: Ευρώπη

 • Ποσοστό 60% των αποφοίτων ΕΕΚ βρίσκουν την πρώτη τους μακροχρόνια θέση εργασίας εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους (το ποσοστό αυξάνει σε 80% μετά από έξι μήνες)
 • Ποσοστό 85% των σπουδαστών των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ικανοποιημένοι από τις δεξιότητες που απέκτησαν
 • Οι νέες θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλή ειδίκευση αναμένεται να αυξηθούν κατά 21% το διάστημα μεταξύ 2015 και 2025, ενώ θα υπάρχουν 17% λιγότερες ευκαιρίες για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης
 • Περισσότεροι από 000 εκπαιδευόμενοι και μαθητευόμενοι και περίπου 20.000 μέλη του προσωπικού επωφελούνται από ευκαιρίες ευρωπαϊκής κινητικότητας κάθε χρόνο
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επενδύει 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕΚ και 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στη δια βίου μάθηση (2014-2020).

Παρακολουθήστε σε live streaming την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων  2018 εδώ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anakalypse-to-talento-soy-stin-eyropaiki-evdomada-epaggelmatikon-dexiotiton/feed/ 0
Κόντε: Στην υπόθεση Diciotti η Ευρώπη δεν έδειξε αλληλεγγύη https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/konte-stin-ypothesi-diciotti-i-eyropi-den-edeixe-allileggyi/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/konte-stin-ypothesi-diciotti-i-eyropi-den-edeixe-allileggyi/#respond Thu, 13 Sep 2018 05:41:47 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10071666 Στο μεταναστευτικό, στις σχέσεις με την Ευρώπη και στην υπόθεση του πλοίου Diciotti αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Γερουσία της Ρώμης.

«Η υπόθεση του πλοίου Diciotti, που διέσωσε και μετέφερε στην Σικελία 177 μετανάστες και πρόσφυγες τον περασμένο Αύγουστο, δεν ήταν μια ωραία σελίδα για την Ευρώπη. Έχασε την ευκαιρία για να δώσει ουσιαστική υπόσταση στις αρχές αλληλεγγύης και στο αίσθημα ευθύνης που επικαλούνται όλοι διαρκώς από την δεξιά και την αριστερά, ως θεμελιακές αξίες της ευρωπαϊκής οντότητας», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν μόνο κάποια «μηνύματα» σε ό,τι αφορά την δημιουργία ενός σταθερού, κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αποβίβαση, την κατανομή και τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό των μεταναστών.

«Η Ιταλία επιθυμεί την δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού και στο μεταξύ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί αδιάκριτα τους μετανάστες, συμβάλλοντας -έστω και άθελά της- στην αύξηση της διακίνησης ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός της κυβερνητικής συμμαχίας της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Ο Τζουζέπε Κόντε πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ιταλία δεν εννοεί να υποκαταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση των ευθυνών της.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/konte-stin-ypothesi-diciotti-i-eyropi-den-edeixe-allileggyi/feed/ 0
Χρωματίζοντας τις γειτονιές της Κομοτηνής https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/chromatizontas-tis-geitonies-tis-komotinis/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/chromatizontas-tis-geitonies-tis-komotinis/#respond Fri, 29 Jun 2018 05:24:01 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10061615 Έπιασαν μπογιές και πινέλα και βάλθηκαν να ομορφύνουν την είσοδο της Κομοτηνής, τις γνωστές γέφυρες. Το ίδιο πράττουν στην αυλή της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης και σε παροπλισμένο βαγόνι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης.

Νέοι από το εξωτερικό σε συνεργασία με τον Στάθη Γκεβρέκη δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στην πόλη μας, με πράξεις και δράσεις, που έχουν πρακτικό όφελος για όλους και αναδεικνύουν τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας «Upgrade your Neighbourhood Brand your City», το οποίο πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+ Νεολαία και υλοποιείται από την System & G, 18 νέοι από την Ουκρανία, την Τυνησία, τα Σκόπια και τη Λετονία, οι οποίοι φιλοξενούνται στην πόλη μας για 2 μήνες, μέσα από δράσεις και ποικίλες δραστηριότητες, αναβαθμίζουν τις γειτονιές και συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάδειξής τους.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα μαθήματα Zumba Kids που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιουνίου και για τρεις εβδομάδες κάθε Τετάρτη, τη δημιουργία πανό, χειροτεχνίες, καθαριότητα με τη βοήθεια και του Οδηγισμού, στην παιδική χαρά Λαμπουσιάδη.

Στην αυλή της Παπαδριέλλειου Πινακοθήκης, τα παιδιά με τη στήριξη του Δήμου Κομοτηνής που παρείχε τις μπογιές, βάφουν και καθαρίζουν το χώρο της αυλής. Επιπρόσθετα, συνέβαλλαν στο μάζεμα και στην προετοιμασία της παραδοσιακής βυσσινάδας, στηρίζοντας την προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών Ρέμβης, οι οποίες κρατούν μια παράδοση χρόνων.

Πρόκειται για τη γιορτή βύσσινου η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου και οι νέοι – εθελοντές της System & G έχουν τη δική τους συμβολή σε αυτήν, ευπρεπίζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κτίριο για την πόλη.

Από χθες νέοι εθελοντές βρίσκονται στην είσοδο της πόλης, τις γνωστές γέφυρες και με επικεφαλή τον γνωστό καλλιτέχνη Στάθη Γκεβρέκη, ξεκίνησαν να αναβαθμίζουν την εικόνα της εισόδου. Δίνουν χρώμα στους τοίχους και πολύ σύντομα ο Στάθης Γκεβρέκης θα ξεκίνησε ένα γκράφιτι έμπνευσής του. Δείγματα δουλειάς του υπάρχουν σε όλη την πόλη και το σίγουρο είναι ότι την έχουν κάνει ομορφότερη.

Αυτή την εβδομάδα, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Όμιλο Μοτοσυκλετιστών Κομοτηνής και με επικεφαλή τον Στάθη Γκεβρέκη, οι νέοι εθελοντές θα δώσουν χρώμα σε ένα βαγόνι.

Τέλος, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους της πόλης, οι εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στη δράση της ΔΚΕΠΠΑΚ «Καλοκαίρι στις γειτονιές».

Πηγή: www.xronos.gr

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/chromatizontas-tis-geitonies-tis-komotinis/feed/ 0
Καλύτερες θέσεις εργασίας θέλει να δημιουργήσει η ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/kalyteres-theseis-ergasias-thelei-na-dimioyrgisei-i-ee/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/kalyteres-theseis-ergasias-thelei-na-dimioyrgisei-i-ee/#respond Mon, 11 Jun 2018 12:08:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10058429 Λίγο πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανάγκη να δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απόρριψης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Χρειαζόμαστε πολύ πιο ισχυρά σχέδια για τις εταιρείες και τις ΜμΕ, προκειμένου να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομάδας S&D, Maria Joao Rodrigues.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κεφάλαια αποκλειστικά για επενδύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης είναι τόσο σημαντικός, διότι θα συμπληρώσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλέζα Ευρωβουλευτής συμμετείχε στο πρώτο debate που διοργάνωσε η EURACTIV με τίτλο «The road to the European Parliament Elections 2019: A political manifesto for the Eurozone?», αφιερωμένο στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

«Η ενιαία αγορά δημιουργήθηκε με την προσδοκία ότι θα παράγει περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Το ευρώ έχει δημιουργηθεί, για να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία και να προστατεύσει μεμονωμένες χώρες από τις τρέχουσες επιθέσεις», παρατήρησε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Solvay Brussels School of Economics and Management, Micael Castanheira.

«Θα ακούσετε συχνά ότι δεν έχουμε χρήματα, για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ατζέντα. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε η κ. Joao Rodrigues.

Ο Head of Policy and Strategy στο ΕΛΚ, Juha-Pekka Nurvala, υπερασπίστηκε το σχέδιο Γιούνκερ, αποκαλώντας το «τεράστιο success story».

«Το 2014, η Ευρώπη ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, κινητοποιώντας 350 εκατ. ευρώ. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας», ανέφερε.

«Δημιουργήσαμε εννέα εκατομμύρια και θέλουμε πολύ περισσότερες», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η εργασία για τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν προτεραιότητα, για να οριστικοποιηθεί το έργο της Ευρωζώνης.

Η διευθύντρια του Επιμελητηρίου των Παρισίων στην ΕΕ, Sandra Penning, τόνισε ότι ενώ οι επιχειρήσεις είναι αρκετά ικανοποιημένες από το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ευρώπη, οι νέες απειλές κατά της εμπορικής συμφωνίας κλονίζουν τον ενθουσιασμό.

«Οι εταιρείες θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί και προστατεύει τις επιχειρήσεις με μικρότερο διοικητικό βάρος», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες δεν προστατεύονται επαρκώς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο διευθυντής για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK), Christopher Gosau, εξήγησε στο κοινό ότι βλέπει σαφή αύξηση των επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρώπη είναι κορυφαίος προορισμός για γερμανικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό βάρος που πρέπει να υπερκεραστεί, πρόσθεσε.

«Δεν έχει διευκολυνθεί η διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ και δεν υπάρχουν ψηφιακές υποδομές», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ.

«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Monica Frassoni

«Ήρθε η ώρα οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες στην Ευρώπη να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της», επέμεινε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού, τμήματα του οποίου θα αφιερώνονται σε βιώσιμες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Anne Sabourin, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πραγματικές κοινωνικές πολιτικές που να μπορούν να δημιουργούν ΑΕΠ και να μην δίνουν πολλά χρήματα στη χρηματοπιστωτική αγορά.

«Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ που αποδείχθηκαν άχρηστα για την ανάπτυξη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα αυτά τα χρήματα, πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών της ΕΕ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η πολιτική ομάδα της υποστηρίζει ένα κοινωνικό ταμείο της ΕΕ.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας Φιλελευθέρων (LYMEC), Svenja Hahn, ζήτησε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε περιπτώσεις που τηρείται το κράτος δικαίου.

Τόνισε ότι οι διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ προκαλούν αύξηση των ανισοτήτων.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές επενδύσεις», κατέληξε.

InvestEU: 650 δις για επενδύσεις μετά το 2020

Πρόταση που θέτει όλα τα υφιστάμενα επενδυτικά εργαλεία της ΕΕ υπό την αιγίδα ενός νέου ταμείου με τίτλο «InvestEU» υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (6 Ιουνίου).

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/news/kalyteres-theseis-ergasias-thelei-na-dimioyrgisei-i-ee/feed/ 0
ΕΕ: Με στόχο το διάστημα και 10 δις για την καινοτομία https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/ee-me-stocho-to-diastima-kai-10-dis-gia-tin-kainotomia/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/ee-me-stocho-to-diastima-kai-10-dis-gia-tin-kainotomia/#respond Thu, 07 Jun 2018 11:56:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10057822 Στην ενίσχυση του ταμείου για την Έρευνα και την Καινοτομία στοχεύει η Επιτροπή, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Carlos Moedas.

Η Επιτροπή θα καθορίσει τα αναγκαία κριτήρια, προκειμένου να επιλέξει τολμηρά έργα που είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και εμπειρογνώμονες θα διαλέξει τις «μεγάλες ιδέες» για την επόμενη δεκαετία, εξήγησε ο κ. Moedas.

Το προτεινόμενο από την Επιτροπή πρόγραμμα Horizon Europe για το 2021-2027, το οποίο θα συζητηθεί από τις κυβερνήσεις και τους Ευρωβουλευτές θα διαθέτει 100 δις ευρώ για τη στήριξη των Ευρωπαίων επιστημόνων και των έργων τους. Επισημαίνεται ότι για την υφισταμένη πρωτοβουλία «Horizon 2020» διατέθηκαν 78 δις ευρώ.

Η Κομισιόν πρότεινε πέντε ομάδες για τη διοχέτευση των κονδυλίων: υγεία, ψηφιακός τομέας και βιομηχανία, κλίμα και ενέργεια, τρόφιμα και πόροι, ασφαλής κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Στο μεταξύ, ο κ. Moedas εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC) θα ήταν πιο ευέλικτο, για να δεχθεί «οποιαδήποτε ιδέα» από ερευνητές και προγραμματιστές.

«Αισθάνομαι ότι έχω και την υποστήριξη του προέδρου Μακρόν και της Καγκελαρίου Μέρκελ», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, ένα από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι ο τρόπος ενσωμάτωσης του Ηνωμένου Βασιλείου στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ μετά το Brexit.

O κ. Moedas ευελπιστεί ότι «θα βρούμε μια λύση για την πορεία προς τα εμπρός», για να διατηρήσουμε την αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ο Επίτροπος υπενθύμισε ότι η συμφωνία θα είναι «ισορροπημένη», όπως συμβαίνει με όλες τις τρίτες χώρες στο υπάρχον πρόγραμμα «Horizon 2020». Οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπεται να αποκομίζουν οφέλη από τη συνεργασία τους, πρόσθεσε.

ΕΛΚ στόχος μας τα 120 δις για την καινοτομία

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής εξέφρασε και ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Christian Ehler, με σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο υπογραμμίζει ότι: «Η αύξηση του προϋπολογισμού στα 100 δις ευρώ δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί μια από τις πιο ευημερούσες περιοχές του πλανήτη. Και πράγματι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανακτήσουμε την όρεξη για καινοτομίες».

Ταυτόχρονα, ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει εκατομμύρια start-ups, ΜμΕ, νέους επιχειρηματίες, ερευνητές και φοιτητές που είναι έτοιμοι να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, εάν τεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πρωτοβουλίες για τους ίδιους, ούτως ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ΕΛΚ θα επιθυμούσε επιπλέον αύξηση για την έρευνα και καινοτομία στα 120 δις ευρώ στη διάρκεια των επικείμενων διαβουλεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

«Αυτό είναι το επίπεδο που χρειαζόμαστε προκειμένου η ΕΕ να αυξήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της, την τεχνολογική και βιομηχανική ηγεσία της, με στόχο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προκλήσεις, να ενισχύσει την έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή», κατέληξε ο Ευρωβουλευτής.

InvestEU: Στήριξη της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ευρώπη

Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθεί το πρόγραμμα InvestEU, προκειμένου η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων να υπαχθεί σε κοινό πλαίσιο.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/ee-me-stocho-to-diastima-kai-10-dis-gia-tin-kainotomia/feed/ 0
5 ταινίες για την Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/5-tainies-gia-tin-eyropi/ https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/5-tainies-gia-tin-eyropi/#respond Wed, 09 May 2018 10:27:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10054815 Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η ΕΕ θέτει σε πρώτη κυκλοφορία πέντε ταινίες μικρού μήκους από γνωστούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες, οι οποίες αναδεικνύουν πώς τα δικαιώματα και τα οφέλη που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής τους.

Κεντρικός στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η έναρξη διαλόγου με τους νέους αναφορικά με τον αντίκτυπο της ΕΕ στην καθημερινότητά τους.

Αναλυτικά, στα οφέλη που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ συμπεριλαμβάνονται η υποστήριξη στη δημιουργία μιας επιχείρησης, όπως αναδεικνύει η ταινία του Γιώργου Ζώη Party Animal, αλλά και η δυνατότητα παραγγελίας προϊόντων από οπουδήποτε στην ΕΕ, που αποτελεί και το θέμα της ταινίας του Tomasz Konecki Ο Μοναχικός. Η δε ταινία Debut του Dalibor Matanić διαπραγματεύεται τα βασικά, θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε άνθρωπος που ζει στην ΕΕ.

«Η μάχη για την ανθρωπότητα, για έναν καλύτερο κόσμο, είναι ένα θέμα που διαπερνά ολόκληρο το έργο μου» είπε ο Matanić, όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στο project. «Νομίζω ότι δημιουργήσαμε μια ιστορία που θα την κατανοήσουν όλοι».

Επιπλέον, η ΕΕ θα προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες μέσω Διαγωνισμού Νέων Σκηνοθετών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ταινίες που διηγούνται την ιστορία της συμβολής της ΕΕ στη ζωή των ανθρώπων.

Για τη συμμετοχή, οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν μια γραπτή σύνοψη της υπόθεσης και ένα βίντεο από smartphone, στο οποίο οι ίδιοι θα εξηγούν τη συλλογιστική της ταινίας τους. Δέκα φιναλίστ θα επιλεγούν από μια επιτροπή σκηνοθετών και θα προκύψουν πέντε νικητές μέσω ψηφοφορίας του κοινού. 

Και οι δέκα ταινίες – των πέντε επαγγελματιών σκηνοθετών και των πέντε νέων σκηνοθετών – θα υποστηριχθούν στο διαδίκτυο, (https://europa.eu/euandme/el/), με στόχο να παρουσιαστούν αληθινά παραδείγματα, με στοιχεία και αριθμούς, σχετικά με το τι έχει πετύχει η ΕΕ προς όφελος των νέων ανθρώπων.

Η Γιορτή της Ευρώπης στο Ναύπλιο

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στο Ναύπλιο, στην Πλατεία Δημαρχείου στις 19 Μαΐου και ώρα 20:00, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Δήμο Ναυπλιέων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDIC Δήμου Ναυπλιέων).

Στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης γιορτής θα είναι η ταινία του Έλληνα Σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη,  Party Animal, η οποία πραγματεύεται τη ζωή του Alex, ενός 25χρονου νεαρού, που συνειδητοποιεί ότι δεν είναι απαραίτητο να θυσιάσει το αγαπημένο του χόμπι, τον χορό. Αντίθετα, με την υποστήριξη της ΕΕ, μπορεί να το κάνει επάγγελμα.

Στη γιορτή θα συμμετάσχει και ο Ευτύχης Μπλέτσας, που θα διηγηθεί ιστορίες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη., καθώς και το Μουσικό Σχολείο Ναυπλίου, τοπικές σχολές χορού και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/5-tainies-gia-tin-eyropi/feed/ 0
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Δανείων Erasmus+ το Πανεπιστήμιο Κύπρου https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/sto-programma-metaptychiakon-danion-erasmus-to-panepistimio-kyprou/ https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/sto-programma-metaptychiakon-danion-erasmus-to-panepistimio-kyprou/#respond Tue, 13 Feb 2018 14:54:27 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10051575 Στη σύναψη συμφωνίας που επιτρέπει σε σπουδαστές από άλλες χώρες να αναβάλουν την πληρωμή διδάκτρων και ενοικίου προχώρησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το νέο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εγγύησης Μεταπτυχιακών Δανείων Erasmus+ και αναμένεται να ωφελήσει περισσότερους από 240 μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Στους ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνονται, ακόμη, μια ακόμη διετής περίοδος χάριτος για την αναβολή της πληρωμής διδάκτρων μετά τη λήξη των σπουδών και ένα πλάνο αποπληρωμής ελάχιστης διάρκειας τεσσάρων χρόνων μετά την εν λόγω περίοδο.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το δεύτερο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη που εγκαινιάζει μια τέτοια πρωτοβουλία μετά το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου το 2017. Η νέα συμφωνία είναι η έβδομη που θα υπογραφεί στο πλαίσιο του συστήματος εγγυήσεων (οι άλλες πέντε συμφωνίες υπογράφηκαν με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα).

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Tibor Navracsics, δήλωσε: «Αυτό δείχνει ότι το Πρόγραμμα Εγγύησης του Erasmus+ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία ανάπτυξης για τα πανεπιστήμια που επιδιώκουν να διεθνοποιήσουν την εκπαιδευτική προσφορά τους. Είναι ακόμα πιο ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να επωφεληθεί από μια ολοκληρωμένη προσφορά δανείων και εγγυήσεων, χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «οι φοιτητές από άλλες χώρες μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο από προσιτές μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο, αλλά από και μία ολοκαίνουργια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που πρόκειται να κατασκευαστεί με την υποστήριξη της Τράπεζας».

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Δανείων Erasmus+ λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2015, με τη συμμετοχή επτά ιδρυμάτων από έξι χώρες. 160 εκατ. ευρώ σε φοιτητικά δάνεια διατίθενται επί του παρόντος με εγγυήσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ που καλύπτονται από το Erasmus +.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/ekpaideysi/news/sto-programma-metaptychiakon-danion-erasmus-to-panepistimio-kyprou/feed/ 0