Περιβάλλον

19-01-2022

Η Πολωνία αναζητά συμμάχους ενάντια στο «Fit for 55»

Η Πολωνία θέλει να οικοδομήσει «ένα συνασπισμό χωρών» εντός της ΕΕ που αντιτίθενται στο πακέτο για το κλίμα «Fit for 55», το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα επηρεάσει σοβαρά τους λιγότερο εύπορους πολίτες της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας πρόκειται να εισαγάγει υποχρεωτική ετικέτα καλής μεταχείρισης των ζώων

O υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαγάγει την υποχρεωτική σήμανση εκτροφής μέχρι το τέλος του έτους.

Η Σλοβακία θεωρεί ότι οι κανονισμοί της Επιτροπής ευθύνονται για την ελλιπή χρηματοδότηση της βιομηχανίας τροφίμων

Η Σλοβακία σχεδιάζει να επενδύσει ένα ιστορικά μικρό ποσό από τα χρήματα της ΚΑΠ 2023-2027 στη βιομηχανία τροφίμων της, η οποία είναι σοβαρά υποανάπτυκτη σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ.
17-01-2022

Μεγάλες επώνυμες εταιρίες ζητούν παγκόσμιο σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής πλαστικού

Διεθνείς μάρκες, όπως η Coca Cola και η PepsiCo, έκαναν έκκληση για ένα παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ – Ο Επίτροπος Γεωργίας προειδοποιεί για… «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι επανέλαβε τη σημασία της ταυτόχρονης υποβολής των εθνικών στρατηγικών σχεδίων από τα κράτη μέλη.
14-01-2022

ΕΕ: Το σχέδιο νόμου εστιάζει «υπερβολικά» στις επιπτώσεις των εκπομπών CO2, λένε επικριτές

Ο επερχόμενος νόμος της ΕΕ για την επισήμανση, που αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν πράσινα προϊόντα, δέχεται «πυρά» επειδή παρέχει ελλιπή εικόνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων- επικεντρώνεται υπερβολικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αγνοεί άλλους παράγοντες όπως...
Ενέργεια 14-01-2022

Η Σλοβενία πρόκειται να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2033

Το νέο χρονοδιάγραμμα βασίζεται στην εθνική στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την αναδιάρθρωση των περιοχών εξόρυξης άνθρακα που ενέκρινε η κυβέρνηση την Πέμπτη.
14-01-2022

Ελβετία: Δημοψήφισμα Πρασίνων- Σοσιαλδημοκρατών για ένα «Πράσινο New Deal»

Οι πρόεδροι δύο ελβετικών πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια λαϊκή πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Συντάγματος με επίκεντρο το κλίμα.

Το σχέδιο της ΕΕ για τη ναυτιλία αφήνει «ανεξέλεγκτους» εκατομμύρια τόνους CO2 – Μελέτη

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της ναυτιλίας στην αγορά άνθρακα της ένωσης περιέχουν εξαιρέσεις για μικρά εμπορικά και στρατιωτικά πλοία.

Οι κανόνες της Γερμανίας για τα φυτοφάρμακα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις – Έκθεση

Το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.

Ο Επίτροπος Γεωργίας ρίχνει όλο το βάρος στη γεωργία άνθρακα

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να θέσει τη γεωργία άνθρακα στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) των κρατών μελών.
12-01-2022

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Εκπνέει ο χρόνος» για την πράσινη ανάκαμψη μετά τον Covid

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ταξινόμησε για άλλη μια φορά την κλιματική κρίση ως τον μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τον κόσμο, ενώ ξεπέρασε και τον COVID-19 ως τον μεγαλύτερο μεσοπρόθεσμο κίνδυνο.
11-01-2022

Ανακύκλωση των αποβλήτων των συσκευασιών: Η σπαζοκεφαλιά της συλλογής

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.

Η Κομισιόν πρέπει να πιέσει για πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ναυτιλία. Γι’ αυτό, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις που θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γράφουν οι Tiemo Wölken και Pernille Weiss.
10-01-2022

Η ταξινομία της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει και τη χημική ρύπανση

Η ταξινομία της ΕΕ για την «πράσινη» χρηματοδότηση είναι μια ευκαιρία για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας μας με τη σταδιακή κατάργηση των ρυπογόνων χημικών ουσιών, γράφουν οι Timothy Suljada και Charlotte Wagner.

Αφρική: Η καινοτομία όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής για τους αγρότες

Οι αγρότες σε ολόκληρη την Αφρική αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις σχετικές με τη διαβίωσής τους.

2022: ΚΑΠ, «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και άλλες πολλά υποσχόμενες πολιτικές

Μετά από ένα γεμάτο 2021 που κράτησε τον αγροδιατροφικό τομέα απασχολημένο με τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπάρχουν ακόμη ορισμένα κρίσιμα θέματα για το 2022.
07-01-2022

Μελέτες: 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι και σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις άσθματος αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα το 2019 παγκοσμίως, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

Βουλγαρία: Κλείνουν τα θερμοκήπια λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου

Σχεδόν το 70% όλων των βουλγαρικών θερμοκηπίων σταμάτησαν να παράγουν λαχανικά το χειμώνα λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη σε βουλγαρικές ντομάτες και αγγούρια ακόμη και στην εγχώρια αγορά.
Ενέργεια 07-01-2022

Εσθονία: Αναπτύσσει τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η Εσθονία είχε τη φήμη ότι είναι ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί την μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη. Για να βελτιώσει το ιστορικό της, η χώρα βιώνει μια ενεργειακή μετάβαση μέρος της οποίας είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Εννέα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών η Γερμανία, έχασαν την πρώτη προθεσμία για την ΚΑΠ

Το ένα τρίτο των 27 χωρών της ΕΕ έχασε την επίσημη προθεσμία για την υποβολή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
05-01-2022

Μπορούν οι συσκευασίες να γίνουν κλιματικά ουδέτερες;

Χαρτί, πλαστικό, κασσίτερος ή γυαλί; H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας.

«Πρωτιά» για την Σλοβακία- Υιοθετεί σύστημα επιστροφής για τα πλαστικά μπουκάλια

Από τη Δευτέρα, οι Σλοβάκοι μπορούν να επιστρέφουν τα άθικτα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτιά στα σούπερ μάρκετ. Η Σλοβακία έγινε η πρώτη χώρα στην Κεντρική Ευρώπη και μόλις η όγδοη χώρα στην ΕΕ που εισήγαγε ένα τέτοιο σύστημα επιστροφών.

Δανία: Πρωθυπουργική δέσμευση για «πράσινες πτήσεις»

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανέφερε την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια πράσινη μετάβαση. Έθεσε δηλαδή τον φιλόδοξο στόχο να κάνει τις εσωτερικές πτήσεις «πράσινες» έως το 2030.