Περιβάλλον

Πόσο καλά γνωρίζεις την ΚΑΠ;

Η EURACTIV σε «προκαλεί» να κάνεις ένα quiz για να ελέγξεις τις γνώσεις σου σχετικά με Ευρωπαϊκή Γεωργία.
29-11-2021

Οι Σλοβάκοι Προοδευτικοί πιέζουν για «κλιματική επιταγή» ως αντιστάθμισμα στην πράσινη μετάβαση 

Το Φιλελεύθερο Προοδευτικό Κόμμα της Σλοβακίας πρότεινε νέο σύστημα αντιστάθμισης του κόστους μετάβασης σε μια «ανθρακικά ουδέτερη» οικονομία και της αύξησης των τιμών της ενέργειας. 
27-11-2021

INFOGRAPHIC: Μετά την COP26, ο πλανητης εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά αυξανόμενης υπερθέρμανσης

Καθώς καταλαγιάζει η σκόνη της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα, πολλοί αναρωτιούνται αν οι φανφάρες των δεσμεύσεων που έγιναν στη Γλασκώβη θα κάνουν κάποια απτή διαφορά.

Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Υπογεγραμμένη και σφραγισμένη – Μένει να δούμε πώς θα αποδώσει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., αλλά έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα της επίμαχης μεταρρύθμισης.
24-11-2021

Ανταλλαγή πυροσβεστών μεταξύ βορρά και νότου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, εξετάζει η Κομισιόν

Δασοπυροσβέστες από το βορρά της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
24-11-2021

Προς απαγόρευση των λεβήτων φυσικού αερίου οδηγούν οι διαπραγματεύσεις για την νέα κυβέρνηση

Οι πρώτες τριμερείς διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση συνασπισμού ολοκληρώνονται σύντομα στο Βερολίνο, καθώς οι Πράσινοι εξασφαλίζουν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.
23-11-2021

Διαρροή: Η στρατηγική της ΕΕ επιδιώκει την εξάλειψη των εκπομπών άνθρακα από την ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης που διάβασε η EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβραβεύσει πράσινες γεωργικές πρακτικές.

Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από την τελική ψηφοφορία

Έφθασε η κρίσιμη στιγμή για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της Ε.Ε., με τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δίνουν το πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε.
22-11-2021

Η Ισπανία προσβλέπει τώρα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις ζημιές από την έκρηξη του ηφαιστείου της Λα Πάλμα

Η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για να λάβει επιπλέον πόρους.
20-11-2021

Έλλειμμα ισορροπίας στην διάσκεψη COP26

H νέα «Συμφωνία της Γλασκώβης», στην οποία κατέληξαν τα μέρη απέδειξε το πόσος δρόμος πρέπει ακόμη να διανυθεί για να τηρήσουν οι μεγάλοι ρυπαντές, και κυρίως οι χώρες που ευθύνονται για την κλιματική κρίση, τις υποσχέσεις τους.
19-11-2021

Δύο μέτρα κάτω από το μέσο όρο του Νοεμβρίου το νερό της λίμνης των Πρεσπών

Το νερό στη λίμνη Πρέσπα είναι 1,62 μέτρα κάτω από την μέση στάθμη του Νοεμβρίου και 12 εκατοστά κάτω από το επίπεδο που θεωρείται το απόλυτο ελάχιστο για τη λίμνη, δήλωσε το υδρομετεωρολογικό ινστιτούτο UHMR.
19-11-2021

Ο Τίμερμανς καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στο στόχο της «μηδενικής ρύπανσης»

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, προέτρεψε την ΕΕ να προχωρήσει προς την κατεύθυνση ενός «φιλόδοξου στόχου μηδενικής ρύπανσης» μεταδίδει το πρακτορείο EFE. 

Νόμος για την Υγεία του Εδάφους: Το έδαφος θα αποκτήσει την ίδια νομική υπόσταση με τον αέρα και το νερό;

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εδαφών περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του Νόμου για την Υγεία του Εδάφους (Soil Health Law) έως το 2023.

Βερολίνο: «Υψηλής προτεραιότητας» οι καλλιέργειες δέσμευσης άνθρακα

Αν και η καλλιέργεια άνθρακα αποτελεί προτεραιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση, οι αγρότες λένε ότι δεν έχουν την αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη.

Διαρροή: Το 2023 η νομοθεσία της στρατηγικής για την προστασία των εδαφών από την Κομισιόν

Στο πλαίσιο της στρατηγική για την προστασία των εδαφών, η Επιτροπή δεσμεύεται να παρουσιάσει μια ειδική νομοθετική πρόταση για την διαχείριση της υποβάθμισης των εδαφών με εναρμονισμένο τρόπο.

Η Επιτροπή υποκύπτει στις πιέσεις για περιορισμό των επιδιώξεων της στο πλαίσιο της ΚΑΠ

Η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδέσει το πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρόκειται να πέσει στο κενό.
16-11-2021

Πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας καταγγέλλει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής COP26 για το κλίμα

«Δεν τα καταφέραμε ακριβώς», δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον σχετικά με την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26.

COP26: Οι επιπτώσεις από τη δέσμευση για το μεθάνιο στη γεωργία

Ο γεωργικός τομέας θα επηρεαστεί άμεσα από την παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030 κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2020.
15-11-2021

ΕΟΠ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη εξακολουθεί να σκοτώνει 300.000 άτομα ετησίως

Οι πρόωροι θάνατοι που προκαλούνται από τα μικροσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν μειωθεί κατά 10% ετησίως σε ολόκληρη την Ευρώπη.
12-11-2021

Οι νομοθέτες καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υπονόμευση της Πράσινης Συμφωνίας με την έγκριση έργων φυσικού αερίου

Ενεργειακά έργα που είναι ασύμβατα με τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης πρόκειται να εισέλθουν στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποίησαν την Πέμπτη (11 Νοεμβρίου) νομοθέτες της ΕΕ
12-11-2021

Εντείνεται η πίεση για θετικά αποτελέσματα κατά την τελευταία μέρα της COP26

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη, οι διαπραγματευτές αναμένεται να συγκρουστούν έντονα την τελευταία ημέρα της συνόδου.
12-11-2021

Πορτογαλία: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατά της «ανασφαλούς» πυρηνικής ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης της Πορτογαλίας, Ζοάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί έργα πυρηνικής ενέργειας
11-11-2021

ΗΠΑ – Κίνα: «Κοινό ανακοινωθέν για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα»

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της COP26 μια συμφωνία για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα και την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών μέσα στη δεκαετία.
09-11-2021

Ιρλανδός υπουργός για το κλίμα: «Δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος στην COP26»

«Δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος μέχρι σήμερα - ούτε εδώ, ούτε στις 25 προηγούμενες COPs».