Περιβάλλον

ΚΑΠ: Οι αγρότες της Βαλτικής διαμαρτύρονται για την άνιση κατανομή των ενισχύσεων

Οι γεωργοί από τις χώρες της Βαλτικής θα συναντηθούν στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2020.

Η συμβολαιακή γεωργία μονόδρομος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Οι συνέργειες στον πρωτογενή τομέα, τόσο σε επίπεδο συνεταιρισμών όσο και στις συνεργασίες παραγωγών και επιχειρηματιών, τη λεγόμενη συμβολαιακή γεωργία, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιβίωση και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου,

Οι προτάσεις του S&D για τη νέα ΚΑΠ

«Οι αγροτικές εκτάσεις θα πρέπει να προστατεύονται ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη γη σε λογικές τιμές»

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Πολωνία: Η τελευταία ευκαιρία του πλανήτη στη Σύνοδο για το Κλίμα Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με την προειδοποίηση ότι η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την...

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην Βρετανία

«Αγγλικό» το χαλούμι και με εμπορικό σήμα, καθώς η ιδιωτική εταιρεία "John & Pascalis LTD", που είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα.
06-12-2018

«Ένοχη» η καλλιέργεια σόγιας για την αποψίλωση των δασών

Η ετήσια κατανάλωση του προϊόντος αντιστοιχεί σε αποτύπωμα 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων

Τραμπ: Καταδικασμένη σε αποτυχία η Συμφωνία του Παρισιού

«Είμαι χαρούμενος που ο φίλος μου Εμανουέλ Μακρόν και οι διαδηλωτές στο Παρίσι συμφώνησαν με το συμπέρασμα στο οποίο είχα καταλήξει πριν από δύο χρόνια», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο Twitter.

Οι Ισπανοί επιμένουν στην απαγόρευση χρήσης ζάχαρης για τον εμπλουτισμό των οίνων

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης υπεβλήθη προς την Επιτροπή, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra με θέμα την χρήση σακχαρόζης για την αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου του οίνου.
Πολιτικά 04-12-2018

Έκθεση: Η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις αποδόσεις σε σιτάρι, βαμβάκι και ηλίανθο

Tην ώρα που η διοίκηση Τραμπ κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τα γεγονότα των φονικών δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια για την προώθηση αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, το ανησυχητικό πόρισμα ομοσπονδιακής έκθεσης προβλέπει χαμηλότερες αποδόσεις στην αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής.
04-12-2018

200 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη διάθεση χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων από το 2021 έως το 2025 για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ποσό που είναι «διπλάσιο» απ' ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Διχασμός στο ΕΚ για την αποτελεσματικότητα των δαπανών στη νέα ΚΑΠ

Οι συζητήσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά με μια βαθιά διαιρεμένη Επιτροπή Γεωργίας.
Πολιτικά 03-12-2018

Άμεση ενίσχυση της αγροτικής καινοτομίας μέσω της συνεργασίας

Λήψη PDF  

Η Ευρωπαϊκή Εταιρική Σχέση Καινοτομίας για τη Γεωργία (EIP-AGRI) δημιουργεί γέφυρες μεταξύ επιστήμης και πρακτικής με τη σύνδεση γεωργών, ερευνητών, συμβουλευτικών επιχειρήσεων και περιβαλλοντικών ομάδων.

ΚΑΠ: Έμφαση στην αγροοικολογία δίνει η Γαλλία

Έμφαση στα περιβαλλοντικά μέτρα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιθυμεί να δώσει η Γαλλία, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάβαση στην αγροοικολογία. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Η ψηφιοποίηση της γεωργίας «κλειδί» για τη βέλτιστη χρήση των λιπασμάτων Η ψηφιοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα πρόκειται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτιστοποίηση της χρήσης των λιπασμάτων, προκειμένου να μειωθεί το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής...

Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΕ: «Πράσινη» ασάφεια Κομισιόν στη νέα ΚΑΠ

Η συμπληρωματικότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής μετά το 2020 παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς οι στόχοι είναι ασαφώς καθορισμένοι και δεν υπάρχουν μετρήσιμες λεπτομέρειες, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA) στη EURACTIV.com.

Απόσυρση χιλιάδων εσπεριδοειδών ζητούν οι Ισπανοί

Με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στη φετινή καμπάνια, όπως ισχυρίζεται, η Κοινοπολιτεία της Ribera Alta ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα με το οποίο ζητείται από το Συμβούλιο Γεωργίας η απόσυρση 200.000-250.000 τόνων μικρόκαρπων εσπεριδοειδών από την αγορά. 

ΚΑΠ: Περισσότερο αποτελεσματικές οι γεωργικές δαπάνες με ειδικούς όρους

Ο νέος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κινείται προς μια προσέγγιση με βάση επιστημονικές μεθόδους, με περισσότερους στόχους διεπιστημονικής φύσης, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν συγκεκριμένες εθνικές προσεγγίσεις, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στη EURACTIV.

ΚΑΠ: Νέο μοντέλο παράδοσης, κλίμα και δαπάνες

Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή και προωθεί μια προσέγγιση προσαρμοσμένη στις διαφορετικές γεωργικές ανάγκες και συνθήκες των χωρών της ΕΕ.
Agro24

Οι αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις οδηγούν σε υποβάθμιση των εδαφών

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η έκταση των αγροτικών γαιών έχει παρουσιάσει συνεχή μείωση σε όλες χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Μητσοτάκης: Η ηλεκτροκίνηση «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χθες το απόγευμα, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης», όπως το χαρακτήρισαν.
Ενέργεια 28-11-2018

Γαλλία: Σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050 στοχεύει ο Μακρόν

Στην προσπάθεια να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050, η Γαλλία σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια.

Νέο κρούσμα με βελόνα σε φράουλες στη Νέα Ζηλανδία

Βελόνα εντοπίστηκε μέσα σε συσκευασία με φράουλες σε σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας.

Βρετανία: Αυξήθηκαν τα δυστυχήματα στη γεωργία

Συνολικά 33 αγρότες έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της 12μηνης σεζόν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Εκτελεστικής Αρχής για την Υγεία και την Ασφάλεια (HSE).

Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ ζητά συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής Ο Μηχανισμός Επιστημονικών Συμβουλών (SAM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Οδηγία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να προσαρμοστεί στις...
X