Οικονομικά

Η ΕΕ πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα για τη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου) το τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων μέσα σε έξι χρόνια για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη αγορά Κινητών Αξιών και Αγορών.

Πορτογάλος ΠΘ: Προειδοποιεί για τις «απότομες μειώσεις» χρέους και ελλείμματος από την ΕΕ

Τη Δευτέρα (9 Νοεμβρίου) ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζήτησε την αναθεώρηση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Οικονομία 09-11-2021

«Croatian Sovereignists»: Το ριζοσπαστικό δεξιό πολιτικό κόμμα της Κροατίας συνεχίζει τον αγώνα κατά του ευρώ

Tο ακροδεξιό κόμμα «Croatian Sovereignists» συγκέντρωσε περισσότερες από 300.000 υπογραφές για δημοψήφισμα για τη διατήρηση του κούνα.
Οικονομία 04-11-2021

Ο Κόστα εγγυάται στην Λαγκάρντ την συνέχεια της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα, κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση του ιού covid-19 με «μια μοναδική και ενιαία απάντηση».

Adam Tooze: «Τρομερό λάθος» η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Tooze, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και να μην αναλωθεί σε μια διαμάχη σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
EPA-EFE / ANGELO CARCONI
Οικονομία 29-10-2021

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο δίνει το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2022

Έπειτα από μια τρίωρη συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022
Οικονομία 29-10-2021

Ο ισπανικός πληθωρισμός φτάνει σε υψηλό 29 ετών, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με 5,5% τον Οκτώβριο, ωθούμενος κυρίως από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων που είχαν να παρατηρηθούν στην ιβηρική χώρα από το 1992.
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Οικονομία 28-10-2021

Η Κομισιόν ζητά μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα για τις τράπεζες της ΕΕ σε οριζοντα δεκαετίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην αύξηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προστασία των τραπεζικών κερδών και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα τους. Γι'αυτό προτείνει την εφαρμογή υψηλότερων κεφαλαιακών διασφαλίσεων
Ιταλία προυπολογισμος

Τελευταίες προσαρμογές στον καθυστερημένο ιταλικό προϋπολογισμό

Ομόφωνα ενέκρινε αργά το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση Ντράγκι, το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας που θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι απέναντι στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα μετά την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά διαδικασίες αναθεώρησης των κανονισμών της για τους εθνικούς προϋπολογισμούς την Τρίτη (19 Οκτωβρίου).
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζητάει επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας
Πολιτικά 18-10-2021

Ο αρχιτέκτονας των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. ζητάει την μεταρρύθμιση τους

Ενόψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνει τον κίνδυνο της εμμονής σε κανόνες που έχουν καταστεί «οικονομικά παράλογοι».

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία 136 χωρών για μια διεθνή φορολογική συμφωνία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες.

Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Το «France 2030» θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Την πεποίθηση ότι το το «France 2030» θα βοηθήσει στη δημιουργία «δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξέφρασε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Η ΕΕ εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες Τρίτη (12 Οκτωβρίου) πράσινα ομόλογα αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές για τη χρηματοδότηση των πράσινων τμημάτων του ταμείου ανάκτησης κορονοϊού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οικονομία 08-10-2021

Η Skoda Auto σταματά την παραγωγή λόγω έλλειψης τσιπ

Η αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto θα περιορίσει ή θα σταματήσει εντελώς την παραγωγή αυτοκινήτων και στα τρία εργοστάσια της Τσεχίας από τις 18 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Η εταιρεία πήρε την απόφαση λόγω παγκόσμιων ελλείψεων τσιπ.

Η Κροατία υπέρ της πρότασης για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών

Η Κροατία υποστηρίζει την πρόταση σχετικά με τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή φορολογική δικαιοσύνη - όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Zdravko Marić.
Κόσμος 05-10-2021

Τελικά που καταλήγουν όλα τα «Papers»;

Η κοινή γνώμη μοιάζει πια τόσο εθισμένη με αυτή την κατάσταση, που οι αντιδράσεις της είναι από υποτονικές έως ανύπαρκτες. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, το ενδιαφέρον εξαντλείται στο επίπεδο της κλειδαρότρυπας...
Οικονομία 04-10-2021

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 6,1% φέτος, ρυθμιστές τα χρέη της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση

Ανάπτυξη 6,1% για φέτος και 4,5% για το 2022 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. 
Οικονομία 29-09-2021

Iσπανία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 965 €

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε 965 ευρώ το μήνα. Το μέρτο είναι συμβατό με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των μισθολογικών διαφορών σε ολόκληρη την Ενωση.
Πολιτικά 24-09-2021

Εφη Αχτσιόγλου: Καταστροφική η επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναπροσαρμόσει την πολιτική της μετά τα διδάγματα της τελευταίας κρίσης της πανδημίας επισημαίνει στη συνέντευξή της στο euractiv.gr η πρώην Υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Μη αισιόδοξα τα νέα δεδομένα για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας

Σε λιγότερο από 48 ώρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας (Banco de España) και ο ΟΟΣΑ είχαν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας για φέτος και το 2022, νέα στοιχεία παρουσίασαν μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική.
Οικονομία 24-09-2021

Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ με 8,4 δισ. ευρώ επενδύσεις και λιγότερο Δημόσιο

Περισσότερο χώρο και νέες μετοχές σε Έλληνες και διεθνείς επενδυτές (17%) δίνει η ΔΕΗ, ύστερα από 71 χρόνια κατά τα οποία υπήρχε κρατική κυριαρχία.
Οικονομία 23-09-2021

Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο euractiv.gr.
Οικονομία 22-09-2021

Επιστροφή στη λιτότητα ή μετάβαση σε μια οικονομική ένωση;

Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύσει σε μια πλήρη δημοσιονομική ένωση ή να επιστρέψει στην πολιτική λιτότητας που διαμόρφωσε την ήπειρο την τελευταία δεκαετία; Η απάντηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις γερμανικές εκλογές.