Οικονομικά

Διεύρυνση 24-05-2022

Ρούτε: Δεν είναι πιθανό η Ουκρανία να λάβει σύντομα καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ

Οι πιθανότητες της Ουκρανίας να αποκτήσει σύντομα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ δεν είναι μεγάλες, διότι πολλές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην ιδέα αυτή και θα ήταν άδικο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Κόσμος 23-05-2022

Η παγκόσμια οικονομική ελίτ επιστρέφει στο Νταβός

Η σύνοδος κορυφής της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός επιστρέφει τη Δευτέρα (23 Μαΐου) μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών που προκάλεσε o Covid για να αντιμετωπίσει μια άλλη σημαντική κρίση: Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ελλάδα Κύπρος και Ιταλία αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες

Ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες εντοπίστηκαν σε 10 από τα 12 κράτη μέλη μετά την αξιολόγηση της Επιτροπής για την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Διεύρυνση 23-05-2022

Η Γαλλία δεν βλέπει είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ πριν από «15 ή 20 χρόνια»

Μια υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από «15 ή 20 χρόνια», δήλωσε την Κυριακή (22 Μαΐου) ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας.

Πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 λόγω πολέμου

Οι κανόνες κατά της υπέρβασης των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα παραμείνουν σε αναστολή έως το 2023, παρατείνοντας την αναστολή της εποχής της πανδημίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σλοβακική οικονομία επλήγη περισσότερο στην ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η σλοβακική οικονομία υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από όλες τις χώρες της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σύγκριση των μακροοικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου και του Μαΐου.
Διεύρυνση 20-05-2022

Μακρόν: Η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» δεν αντικαθιστά τη διεύρυνση

Η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» συμπληρώνει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και δεν αποτελεί «εναλλακτική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Μολδαβή ομόλογό του Μάια Σάντου.
Διεύρυνση 18-05-2022

Μπορέλ: Το βέτο της Σόφιας στο Σκοπιανό είναι «δώρο για τη Ρωσία»

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, άσκησε πιέσεις στη Σόφια τη Δευτέρα (16 Μαΐου) να άρει το βέτο της για τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκινώντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Διεύρυνση 16-05-2022

Η εμπειρία της Αν. Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ

Όπως έδειξαν τα φετινά γεγονότα, ο δισταγμός όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ είναι κοντόφθαλμος και δυνητικά πολύ επικίνδυνος.
Διεύρυνση 16-05-2022

Η διεύρυνση ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ενεργοποίηση της μεταρρύθμισης της ΕΕ

Ενώ οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ κερδίζουν έδαφος, αρκετά κράτη-μέλη αντιτίθενται στην πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης.
Διεύρυνση 13-05-2022

Πρόεδρος του ΕΚ: Η ένταξη της Ουκρανίας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα

Η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στην Ουκρανία, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση πρόσβαση στο εμπόριο, τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, τις μεταφορές, τη μετακίνηση και πολλά άλλα.

Η Τράπεζα της Σερβίας αύξησε το βασικό επιτόκιο, παραμένοντας αισιόδοξη για οικονομική ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας (NBS) αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2%.

Η Ελβετία απελευθερώνει ορισμένα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (12 Μαΐου) ότι ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,05 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο κυρώσεων, σημείωσαν μείωση από τις αρχές Απριλίου.
Οικονομία 12-05-2022

Η Επιτροπή ενέκρινε το ιταλικό πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού ύψους 698 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για το πακέτο βοήθειας ύψους 698 εκατ. ευρώ της Ιταλίας, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Οικονομία 11-05-2022

Οι τιμές των ακινήτων στα Τίρανα συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη, τιμωρώντας τους ντόπιους

Οι τιμές των ακινήτων στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα συνέχισαν να αυξάνονται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.143 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οικονομία 06-05-2022

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε ξανά την Ιταλία για ρύπανση του εργοστασίου Ilva

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πέμπτη για άλλη μια φορά την Ιταλία επειδή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών εξαιτίας της ρύπανσης από το εργοστάσιο χάλυβα Ilva στον Τάραντα.

Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας στην αγορά ακινήτων

Η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας ανακοίνωσε την προσαρμογή των κανόνων χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση για δάνεια.

Το σχέδιο της ΕΕ για τον περιορισμό των αγοραστών με εξωτερική κρατική στήριξη επιταχύνεται

Οι χώρες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν την Πέμπτη τις συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο της Επιτροπής για τη στόχευση των ξένων αγοραστών ευρωπαϊκών εταιρειών που υποστηρίζονται από το κράτος.

Ο οργανισμός της ΕΕ καταρτίζει σχέδια προτύπων για τη δημοσιοποίηση της βιωσιμότητας

Οι εταιρείες θα πρέπει να θέσουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα στόχων βιωσιμότητας σύμφωνα με το σχέδιο νέων προτύπων που υποβάλλονται σε εκθέσεις της χώρας.

Τον διάδοχο του Ρέγκλινγκ προτείνουν τέσσερεις χώρες

Καθώς η θητεία του σημερινού γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ λήγει τον Οκτώβριο του 2022, τέσσερις είναι οι υποψηφιότητες που έχουν προταθεί για να τον διαδεχθούν.

Η Γερμανία εγκρίνει 39,2 δισ. ευρώ επιπλέον για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 39,2 δισ. ευρώ φέτος, προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση του οικονομικού πλήγματος που προκαλούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ούγγρος δισεκατομμυριούχος «καταγγέλλει» την κυβερνητική πολιτική για τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συνεχίσει μία από τις εμβληματικές πολιτικές της, τη μείωση των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δήλωσε ο Sándor Csányi.

Η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει την κρατική χρεοκοπία ή δεν την νοιάζει;

Η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αποτρέψει τη χρεοκοπία του δημόσιου χρέους της.

Προβλέψεις ΔΝΤ: Μείωση ποσοστού ανάπτυξης στην ευρωζώνης το 2022 λόγω πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη (19 Απριλίου) το ΔΝΤ.