Οικονομικά

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Σημαντική ήταν η βελτίωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στις δύο περιοχές, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 4 μονάδες στις 87 και στην ΕΕ κατά 4,1 μονάδες, επίσης στις 87.
Οικονομία 29-07-2020

DIW: Στο 3% η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο

«Οι ενδείξεις καταδεικνύουν ξεκάθαρα ανάκαμψη, αλλά παρά την ισχυρή ανάπτυξη, πιθανόν θα χρειαστούν δύο χρόνια πριν αντισταθμιστεί η ιστορική βουτιά την άνοιξη», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το DIW.

Η ΕΚΤ παρατείνει την κεφαλαιακή ελάφρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έγινε την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει αν θα παρατείνει την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες, όπως μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, πέραν του τέλους του έτους
Οικονομία 28-07-2020

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας κατέκτησε η ελληνική μαθητική «Start Up» ΕCOWAVE

To Βραβείο Καινοτομίας JA Europe Delta Innovation Award κατέκτησε η μαθητική «εικονική επιχείρηση» ECOWAVE Α.Ε από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού Μαθητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης (31st JA Europe Company of the Year Competition 2020) που...

Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός κατά βάσιν ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν ασκεί κριτική στην αποδοχή του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Ο κοινός δανεισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταβιβάσεις xρημάτων σε μεγάλη...
Οικονομία 27-07-2020

Μπούντεσμπανκ: Η οικονομία της Γερμανίας ανακάμπτει

Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει τώρα ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας κάτω από το 5% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο έως το 2022 από άνω του 7% που διαμορφώθηκε πέρυσι.
Οικονομία 24-07-2020

Ευρωζώνη: Ενισχυμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τον επόμενο χρόνο βελτιώθηκε, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης.

Η Ευρωβουλή δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν βελτιωθεί – Τα αγκάθια

Η συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα για την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Απαράδεκτες οι περικοπές στον προϋπολογισμό. Οι ευρωβουλευτές προτίθενται να αρνηθούν να τον εγκρίνουν αν δεν βελτιωθεί η συμφωνία. Απαραίτητος ο δημοκρατικός έλεγχος.

Η Ευρωβουλή επιμένει σε επανεξέταση των περικοπών του προϋπολογισμού, παρά την επίθεση γοητείας Michel – von der Leyen

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής ξεκίνησαν μια επίθεση γοητείας για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σχέδιο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27, αλλά οι βουλευτές επέμειναν να επαναδιαπραγματευτούν τις περικοπές του προϋπολογισμού

Η Ισπανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση στα εργασιακά

Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Οικονομία 23-07-2020

Η Γαλλία αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 8% για το 2021

Ο Λεμέρ δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα από το 2022.
Οικονομία 21-07-2020

Ο Σάντσεθ ταυτίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με το Σχέδιο Μάρσαλ

Η Ισπανία θα λάβει 140 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών.
Οικονομία 21-07-2020

Ικανοποιημένος ο Ρούτε από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής

«Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης.

Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

Για «εθνική επιτυχία» μίλησε ο πρωθυπουργός. Οι επιδοτήσεις «αντιστοιχούν σε ένα ΕΣΠΑ». Δεν βλέπω πρόβλημα με τους όρους. Για την επόμενη τριετία, «έχουμε ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για το σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το μεγάλο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις

Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων για τέσσερα διαδοχικά 24ωρα, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ψαλιδίστηκαν 22% οι επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης. Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων και πώς κατανέμονται οι πόροι. Οι "σκληροί" και το παζάρι
Οικονομία 20-07-2020

Η στάση της Ισπανίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

«Είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής σύγχυσης και μετάλλαξης των οικονομιών μας που μας επιβάλλουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Γκονθάλεθ.
Οικονομία 20-07-2020

Ακόμα μια προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λεμέρ για Σύνοδο Κορυφής: Απαραίτητη μια συμφωνία

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Στην τέταρτη ημέρα της εισέρχεται η Σύνοδος Κορυφής, καθώς παραμένει το αδιέξοδο για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οργή Μακρόν για τη στάση των "σκληρών", έντονη δυσαρέσκεια Κόντε για τον Ρούτε.

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα

Μεγαλύτερη περικοπή των επιχορηγήσεων ζητούν οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά. Το βέτο στις διανομές κονδυλίων παραμένει στα αγκάθια. Μεσημέρι η νέα συνεδρίαση με αβέβαιο το αποτέλεσμα. Εκνευρισμός στον γαλλογερμανικό άξονα. Μπορεί να μην υπάρξει σήμερα συμφωνία, λέει η Μέρκελ.

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

Δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Πώς προέκυψε η κυπριακή γκάφα για έκτακτη σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Η σφήνα της Λιθουανίας και η «ολιστική» προσέγγιση των διαφορών εντός της ΕΕ.

Κυριαρχούν τα… αδιέξοδα στη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο η Ολλανδία

Η Ολλανδική απαίτηση για βέτο στις εκταμιεύσεις αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων. Τι έγινε στο δείπνο των ηγετών. Ποια είναι τα υπόλοιπα θέματα που διχάζουν την ΕΕ.
Οικονομία 17-07-2020

Χαμηλοί τόνοι από τον Κουρτς για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο Αυστριακός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι ελπίζει πως θα είναι δυνατή η εξασφάλιση συμφωνίας σε αυτήν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και να μην γίνει αυτό, είπε, τότε θα γίνει στην επόμενη.

Στο 8,3% η ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020, σύμφωνα με την ΕΚΤ

Στην προηγούμενη έρευνα, για το δεύτερο τρίμηνο, οι αναλυτές προέβλεπαν σημαντικά μικρότερη ύφεση για φέτος (5,5%) αλλά και χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2021 (4,3%).
X