Οικονομία – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Fri, 22 Feb 2019 10:36:12 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Οικονομία – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-3/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-3/#respond Fri, 22 Feb 2019 09:49:35 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093264 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΠΡΑΓΑ

Η ακροδεξιά υποστηρίζει τα ορφανά της Συρίας: Καθώς η Τσεχική Δημοκρατία έθεσε υπό συζήτηση τη μετεγκατάσταση ορφανών από τη Συρία, το άκροδεξιό κόμμα SPD τάθηκε ενάντια στην πρόταση και αναζήτησε υποστήριξη σε μια ηλεκτρονική έρευνα στο Facebook. Περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα και, εκπληκτικά, το 73% υποστήριξε την παροχή βοήθειας στα ορφανά. Η έρευνα διαγράφηκε από τον ιστότοπο του SPD μετά από λίγες ώρες, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV της Τσεχικής Δημοκρατίας, Aktuálně.cz. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Ο Babiš ετοιμάζεται για τηον Τραμπ: Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš επιβεβαίωσε την επίσημη πρόσκλησή του προς τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μια μεγάλη στιγμή για την Τσεχική Δημοκρατία». Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το εμπόριο, την ενεργειακή πολιτική, το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εν όψει της κοινής δυσπιστίας απέναντι στην κινεζική εταιρεία της Huawei.

 

EURACTIV ΔΙΚΤΥΟ

Η EURACTIV μίλησε με τα κόμματα του ΕΛΚ σε ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να διαπιστώσει εάν το αφεντικό της Επιτροπής, Jean Claude Juncker ξέφυγε με τη δήλωση του ότι ο Βίκτορ Ορμπάν θα πρέπει να αποβληθεί από το ΕΛΚ. Φαίνεται ότι τα περισσότερα μέλη του ΕΛΚ τάσσονται υπέρ μιας μέτριας προσέγγισης και προτιμούν να δουν τον Ορμπάν  μέσα από ότι έξω. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η May σε συζητήσεις: Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, πραγματοποίησε μια σειρά συνομιλιών κρίσης με πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών, την Πέμπτη (21 Φεβρουαρίου), όλοι εκ των οποίων υποστηρίζουν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Η κίνηση θεωρείται ως απόπειρα να αποφευχθούν περαιτέρω αποχωρήσεις από το κόμμα, μετά από τρεις ακόμη αποχωρήσεις βουλευτών που έλαβαν χώρα την Τρίτη.

Η πρώην Υπουργός Παιδείας, Justine Greening, ήταν μία από τους βουελυτές με τους οποίους διεξήγαγε τις συνομιλίες την Πέμπτη η πρωθυπουργός. Η ίδια έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το Κόμμα των Συντηρητικών σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της ευρωπαϊκής ομάδας έρευνας των Tory που τίθενται υπέρ του Brexit επιμένουν ότι η επιλογή της μη ύπαρξης συμφωνίας πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Frontex και μετανάστευση: Η Ισπανία έχει καταστεί το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον Frontex. Η υπηρεσία των συνόρων της ΕΕ δήλωσε ότι παρόλο που ο αριθμός των παράνομων διασυνοριακών διελεύσεων έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων, η μεταναστευτική πίεση παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ιδίως στην Ισπανία.

Πηγές κοντά στην ισπανική κυβέρνηση δήλωσαν ότι η Μαδρίτη και το Ραμπάτ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια εκτεταμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η συμφωνία αναφέρει ότι οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη μεταφορά ορισμένων από τους διασωθέντες μετανάστες πίσω στα μαροκινά λιμάνια, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE. efe-epa-EuroEFE.EA.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η συζήτηση για τη γλυφοσάτη αρχίζει εκ νέου στη Γαλλία: το γαλλικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και πάλι την πιθανή απαγόρευση της γλυφοσάτης, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν αθέτησε την υπόσχεσή του ότι θα απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα, πενήντα άτομα ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για «πρόκληση κινδύνων ενάντια στη ζωή» , μετά από εύρεση σημαντικής συγκέντρωσης γλυφοσάτης στα ούρα τους. Η εκστρατεία που δρομολογήθηκε για τη γλυφοσάτη θα συνεχιστεί σε αρκετές πόλεις από τη Γαλλία.

Η λίστα των «κίτρινων γιλέκων» πέφτει στις δημοσκοπήσεις: Μια πιθανή λίστα των «Κίτρινων γιλέκων» για τις ευρωεκλογές δεν θα κέρδιζε θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τον Δεκέμβριο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ένας κατάλογος από τα «κίτρινα γιλέκα» θα λάμβανε το 12% των ψήφων, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν 7,5%. Ωστόσο, οι εσωτειρκές συγκρούσεις φαίνεται να έχουν φοβίσει τους ψηφοφόρους, καθώς ο κατάλογος θα αποκτήσει μόνο 3%, το οποίο δεν αγγίζει το 5% του εκλογικού ορίου.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Απειλή: Σε μια συνέντευξη με τον Der Spiegel, η διάδοχος της Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, επέκρινε έντονα τον Orbán της Ουγγαρίας για την αντι-ευρωπαϊκή εκστρατεία του και απείλησε να τερματίσει τις συνομιλίες με το κόμμα του Fidesz, εάν συνεχίσει να απομακρύνεται από τις αξίες του ΕΛΚ. «Εξαρτάται από την ουγγρική πλευρά να αποδείξει ότι εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ανήκει στο ΕΛΚ», σημείωσε η Kramp-Karrenbauer.

Νόμος περί κλιματικής δράσης: Η γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Svenja Schulze έστειλε ένα πρώτο σχέδιο νόμου για το κλίμα στην καγκελαρία με σκοπό τον «έγκαιρο συντονισμό», αγνοώντας επικρίσεις από τους συντηρητικούς πολιτικούς σχετικά με βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου και το αίτημά τους να το σταματήσουν. Σχολιαστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σημείωσαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν απρόθυμος ή ανίκανος να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προστασίας του κλίματος. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Γεωργική Συμφωνία: Ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda εγκαινίασε τη «Γεωργική Συμφωνία», ένα διευρυμένο φόρουμ για διάλογο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολωνικών γεωργικών και αγροτικών κοινωνιών. Η νέα πρωτοβουλία θα τους επιτρέψει να επεξεργαστούν τις καλύτερες διαπραγματευτικές εντολές σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Οι φιλο-Ευρωπαίοι μπορούν να νικήσουν τους Συντηρητικούς: Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της IBRIS, ένας «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός» των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της Πολωνίας θα μπορούσε να λάβει το 38,5% των ψήφων στις εκλογές της ΕΕ, σε σύγκριση με την υποστήριξη του 34,7% που θα μπορούσε να λάβει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (ECR). Το νέο προοδευτικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα Wiosna υπολογίζεται να αποκτήσει το 8,9% των ψήφων. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Οι μετανάστες εναντίον της Ιταλικής κυβέρνησης: 41 μετανάστες από την Ερυθραία άσκησαν έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση 42.000 έως 71.000 ευρώ από τον υπουργό Εσωτερικών Σαλβίνι και τον πρωθυπουργό Κόντε. Η ομάδα των μεταναστών κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ιταλίας ότι περιορίζει την προσωπική τους ελευθερία, καθώς δεν τους επιτράπηκε να αποβιβαστούν από το πλοίο Diciotti τον Αύγουστο.

Όλα καλά με την οικονομία: «Δεν χρειάζεται να εξετάσουμε ένα διορθωτικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Conte στους γερουσιαστές, προσθέτοντας ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι προσωρινή, αλλά τα βασικά οικονομικά παραμένουν σταθερά. Η οικονομία της Ιταλίας έπεσε σε ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δήλωσε η ISTAT, εθνική στατιστική υπηρεσία. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο Τσίπρας είναι ο «Ορμπάν της Μεσογείου»: Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει χέρι-χέρι με τον Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, δήλωσε η Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) στην EURACTIV Ελλάδας. Αναφερόμενος σε μια έκθεση που πραγματοποίησε το σουηδικό ινστιτούτο Timbro, η ΝΔ δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες μοιράζονται την ίδια ιδεολογία υποστηρίζοντας λαϊκιστικές πολιτικές. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr / Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ακρόαση με τους ομοϊδεάτες Γάλλους: Καθώς ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς αγωνιζόταν για την κατανόηση των θέσεων των κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος κα Eurosceptic FPÖ Heinz Christian Strache συναντήθηκε με την Marine Le Pen στις Βρυξέλλες. Συζήτησαν την πιθανότητα συμφιλίωσης των διαφόρων εθνικιστικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλοί Αυστριακοί πολιτικοί βλέπουν τον Ιταλό Σαλβίνι να ηγείται ενός τέτοι κινήματος. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Για μια αξιοπρεπή Σλοβακία: Περίπου 25.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Μπρατισλάβα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του δημοσιογράφου Jan Kuciak στη Μπρατισλάβα. Χιλιάδες ακόμη διαδηλώθηκαν σε 60 πόλεις στη Σλοβακία και στο εξωτερικό. Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης τον πρώην πρωθυπουργό Robert Fico και άλλα δημόσια πρόσωπα να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Αντικατάσταση του γενικού εισαγγελέα: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας δήλωσε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει την αναζήτηση ενός νέου γενικού εισαγγελέα, καθώς η θητεία του εν ενεργεία επικεφαλής τελειώνει τον Απρίλιο. Πέρυσι, ο υπουργός Tudorel Toader ήθελε να απολύσει τον Augustin Lazar από τη θέση του επικεφαλής του γραφείου της εισαγγελίας, αλλά δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία, καθώς ο Lazar αμφισβήτησε την απόφαση ενώπιον του δικαστηρίου.

Επιστολές προς τις Βρυξέλλες: Ο Dan Barna, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης της Ένωσης Save Romania Union (USR), έγραψε επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσίας περί δικαιοσύνης που απασχολούν ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Barna ανέφερε ότι ο κυβερνών συνασπισμός των σοσιαλιστών του PSD (S&D) και των νεαρών εταίρων της ALDE προσπαθεί να ελέγξει πλήρως τους σημαντικότερους δικαστικούς θεσμούς και να αποδυναμώσει το κράτος δικαίου. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Δυσαρεστημένοι οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος: οι βουλευτές του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) είναι δυσαρεστημένοι επειδή θα λάβουν μόνο το ένα τρίτο του μισθού τους, σύμφωνα με πληροφορίες του βουλγαρικού τύπου. Ο λόγος είναι ότι η BSP αποφάσισε να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο για ένα απροσδιόρισοτ χρονικό διάστημα, αναφέροντας ότι οι δίκαιες εκλογές δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του εκλογικού κώδικα. Σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοβουλίου, εάν ένας βουλευτής χάνει περισσότερες από πέντε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, ο μισθός του μειώνεται στο ένα τρίτο του συνήθους. Οι Σοσιαλιστές ελέγχουν 79 από τις 240 έδρες στο κοινοβούλιο και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ίσα-ίσα με το κόμμα GERB του Boyko Borissov. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Υψηλή δημοτικότητα, χρόνος για μεταρρυθμίσεις: Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μεταρρυθμίσεις, καθώς η δημοτικότητά τους βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση θα πιέσει για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και υγείας, στη φορολογία και στη νομοθεσία στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Προτεραιότητα στο κράτος δικαίου: Η προτεραιότητα της κροατικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα είναι το κράτος δικαίου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντράγκεν Μποσνιάκοβιτς. «Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη της Ένωσης πρέπει να έχουν υψηλό επίπεδο κράτους δικαίου», πρόσθεσε. Επισκεπτόμενος την Επίτροπο της ΕΕ Βέρα Γιούροβα δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Περισσότερο κακό κρέας από την Πολωνία: Η κτηνιατρική επιθεώρηση στα σύνορα με τη Σλοβενία ​​σταμάτησε ένα φορτηγό που μεταφέρει κρέα ύποπτης ποιότητας. Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το πολωνικό κρέας για την παρασκευή κεμπάπ έχει ήδη διαπιστωθεί ότι είναι μολυσμένο, με ένα ορισμένο ποσό αυτού του κρέατος να έχει ήδη χρησημοποιηθεί για την παρασκευή κεμπάπ στην Κροατία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Το Βελιγράδι σκοπεύει να εκδώσει δημοτικά ομόλογα: Το Βελιγράδι προετοιμάζεται να εκδώσει δημοτικά ομόλογα, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Goran Vesić, χωρίς ωστόσο να αναλύσει τους όρους ή τη πιθανή ημερομηνία έκδοσης. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η συνολική αξία των έργων υποδομής που σχεδιάζονται για τα επόμενα δέκα χρόνια στο Βελιγράδι ήταν περίπου 12 δις ευρώ. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Zoran Radosavljević Samuel Stolton]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-3/feed/ 0
Η MYTILINEOS στα έργα υγρών αποβλήτων με εξαγορά startup εταιρείας https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/i-mytilineos-sta-erga-ygron-apovliton-me-exagora-startup-etaireias/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/i-mytilineos-sta-erga-ygron-apovliton-me-exagora-startup-etaireias/#respond Fri, 22 Feb 2019 09:00:22 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093257 Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του τομέα έργων υποδομών της MYTILINEOS αποτελεί η εξαγορά startup εταιρείας με καινοτόμα προϊόντα στο χώρο της επεξεργασίας λυμάτων αλλά και αποβλήτων.

Την εξαγορά ποσοστού 60% της εταιρείας ZEOLOGIC με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, ανακοίνωσε η Μυτιληναίος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ZEOLOGIC είναι μια νεοφυής ελληνική επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 2014 με στόχο την εκμετάλλευση της διεθνούς κατοχυρωμένης τεχνολογίας με βάση την γεωχημική διεργασία (Geochemical Active Clay Sedimentation – GACS), για την επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων.

Η τεχνολογία αυτή βοηθά μεγάλες βιομηχανίες που λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο, να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

H ZEOLOGIC επεξεργάζεται σε δικές της εγκαταστάσεις και προμηθεύει τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων τις οποίες εγκαθιστά, με τα απαραίτητα χημικά αναλώσιμα για την μακροχρόνια λειτουργία τους.

«Η στρατηγική της συνεργασία με την MYTILINEOS θα επιτρέψει στη ZEOLOGIC να διεισδύσει σε νέες αγορές, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αναπτύξει τις καινοτόμες τεχνολογίες της σε νέες εφαρμογές» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS και ειδικότερα ο Τομέας Έργων EPC και Υποδομών μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω την δραστηριότητά τους στον τομέα των Περιβαλλοντικών Έργων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της:

–    Δυναμικής εισόδου στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις

–    Επέκτασης σε νέες αγορές με την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε 4.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000.000 ευρώ θα καταβληθούν σε βάθος 3ετίας και στην βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων κερδοφορίας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/i-mytilineos-sta-erga-ygron-apovliton-me-exagora-startup-etaireias/feed/ 0
Κρήτη: υπεγράφη η σύμβαση για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας – στοιχεία και ερωτηματικά https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/#respond Fri, 22 Feb 2019 08:49:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093247 Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλλι Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπεγράφη χθες η Σύμβαση Παραχώρησης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Παραχώρησης  «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε», του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων αυτού».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι η μόλις δεύτερη, μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός τελείως νέου διεθνούς αεροδρομίου υψηλών επιδόσεων στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Το Ηράκλειο, με το παλιό του αεροδρόμιο είναι ήδη το δεύτερο σε μέγεθος διακινούμενων επιβατών αεροδρόμιο της χώρας, καθώς εξυπηρετεί σταθερά πάνω από 7 εκ. τουρίστες το χρόνο και με την υπάρχουσα υποδομή αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πρόκειται για μία επένδυση 1,5 δις ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Μάλιστα, με βάση την πρόσφατη έκθεση του Air Transport Action Group (ATAG), εκτιμάται ότι το Αεροδρόμιο Καστελλίου θα δημιουργήσει περίπου 7000 – 7500 θέσεις άμεσης απασχόλησης (στην εταιρεία του Αεροδρομίου,  τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διαχείρισης handling, τις  εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.α.). Παράλληλα η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει στην περιοχή, το νέο Αεροδρόμιο, θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της έμμεσης απασχόλησης σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και  το εμπόριο. Βάσει των ίδιων στοιχείων της ATAG υπολογίζεται ότι το Αεροδρόμιο Καστελλίου θα κινητοποιήσει περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης  απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση και οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν μάλιστα έντονες αντιδράσεις για τη χωροθέτησή του στην περιοχή, από την τοπική κοινωνία, με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε να μεγαλώσει το υπάρχον πολιτικό αεροδρόμιο αντί να επιλεχθεί η εξαρχής δημιουργία νέου λεστω και δίπλα σε άλλο στρατιωτικό.

Κομμάτι της δημόσιας συζήτησης αποτελεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Το αρμόδιο Υπουργείο πολλές φορές πληροφορούσε ότι συζητούσε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συμμετοχή στο σχέδιο. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως, γενικά, στο έργο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για οριστικές συζητήσεις με την ΕΤΕπ. Αλλά τελικά, λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ότι το επιχειρηματικό πλάνο της κοινοπραξίας δεν περιλαμβάνει δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, δηλαδή θα προχωρήσει με δανειοδότηση από ιδιωτικές τράπεζες. Απομένει να διασαφηνιστεί, διότι δεν υφίσταται επίσημη τοποθέτηση, από που θα προέλθει η δημόσια χρηματοδότηση και αν τελικά αυτή θα έχει και κοινοτική διάσταση.

Πάντως το επομένο βήμα, πριν την κύρωση από τη Βουλή, είναι να εγκριθεί η σύμβαση από τις Αρχές Ανταγωνισμού, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, για πολλούς λόγους, δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά θα εξεταστούν θέματα ουσίας και λεπτομέρειες.

Στη συγκεκριμένη σύμβαση το Δημόσιο θα διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στη φάση της υλοποίησης όσο και στη λειτουργία του Αεροδρομίου με συγκεκριμένα οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι προηγήθηκε, όλους τους περασμένους μήνες, μια σειρά διαβουλεύεσεων και συνεννοήσεων ώστε να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε έαν σημαντικός κύκλος παρεμβάσεων και αλλαγών στη δομή του διαγωνισμού, πορεία που κατέληξε χθες στην υπογραφή της Σύμβαση Παραχώρησης .

Ειδικότερα, σε αυτή μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην Εταιρεία Κατασκευής και Λειτουργίας του Νέου Αερολιμένα το οποίο διαμορφώθηκε σε 45.9%. Κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ο παραχωρησιούχος αποδέχτηκε την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου για τη μετάθεση του χρόνου καταβολής της συμβολής του Δημοσίου, ύψους 180 εκατ. ευρώ η οποία είναι καταβλητέα στην Εταιρεία Αεροδρομίου κατά τη λήξη του δωδέκατου μήνα από την ημερομηνία έναρξης της Παραχώρησης με προφανές όφελος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
  •  Για πρώτη φορά, οι πολίτες και οι τοπικές  κοινωνίες θα έχουν ισχυρά οφέλη, καθώς διπλασιάζονται τα έσοδα από το Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα που θα λαμβάνει το κράτος από την εκμετάλλευση του έργου, φθάνοντας το 2%. Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, για κοινωφελείς δράσεις.  Ειδικότερα, το Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα, με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης  θα διατίθεται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κατά ποσοστό ένα επί τις εκατό (1%) στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης και κατά ποσοστό ένα επί τις εκατό (1%) για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Τα  έσοδα από το αυξημένο εις το διπλάσιο ανταποδοτικό τέλος,  υπολογίζονται στα 184 εκατ. ευρώ.
  • Μετά τη λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο «προικίζεται» από την εν λόγω επένδυση με 3,7 δις ευρώ,   (Υπολειμματική Αξία Αεροδρομίου κατά τη λήψη της Περιόδου παραχώρησης).
  • Με την υλοποίηση του έργου θα δοθεί ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε στους  όρους σύμβασης τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου σε έκταση δέκα στρεμμάτων, για την αποκλειστική προβολή των τοπικών προϊόντων και εταιρειών.

Επίσης, σημαντικές είναι οι προβλέψεις για τη συμβατότητα του έργου, μη σύνηθες για διεθνές αεροδρόμιο, με την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου και του τοπίου, με παρεμβάσεις στα ελάχιστα τεχνικά στοιχεία του διαγωνισμού (καθορισμός συγκεκριμένων υψηλών προδιαγραφών για βιοκλιματικό κτίριο του Αεροσταθμού κατά ΚΕΝΑΚ, θέσπιση ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Αερολιμένα, ειδικοί όροι για την αρχιτεκτονική του κτιρίου κλπ).

Επιπλέον, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, υπήρξε αποφασιστική προώθηση των απαλλοτριώσεων με τη νέα διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαθεσιμότητα του χώρου για την εκτέλεση του έργου πριν από την έναρξη της Περιόδου Παραχώρησης. Για την κατασκευή του Αερολιμένα και των οδικών συνδέσεων καθώς και των ζωνών άρσης εμποδίων έχουν εκδοθεί 28 Αποφάσεις κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Προβλέφθηκε επίσης ριζική τροποποίηση του τρόπου επιλογής, με ανοικτή διαδικασία και διεθνή διαγωνισμό, του Ανεξάρτητου Μηχανικού που «ελέγχει» και «επιβλέπει» τη σύμβαση και το έργο (και με ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου στον διαγωνσιμό), με παράλληλη θέσπιση διαδικασίας για την άμεση αντικατάστασή του, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Δημόσιο.

Τέλος σημειώνεται, ότι στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνεται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του Νέου Αεροδρομίου Καστελλίου με το Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, ήτοι του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του Αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου. Για τη σύνδεση με το Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το Αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο –Αρκαλοχώρι – Βιάννος.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/feed/ 0
Φοινικέλαιο: «Πράσινο ξέπλυμα» από την Κομισιόν https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/#respond Fri, 22 Feb 2019 07:00:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10093108 Όλοι στις Βρυξέλλες θυμούνται το πρόσφατο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να παγώσουν και στη συνέχεια να καταργήσουν σταδιακά την ενσωμάτωση του φοινικελαίου στα ευρωπαϊκά βιοκαύσιμα, στο πλαίσιο των περσινών διαπραγματεύσεων σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσιοποίησε ένα νομοθετικό σχέδιο που αποσκοπεί στον καθορισμό των κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τεχνικά το πολιτικό αυτό αίτημα.

Ο Λυκ Βερνέ είναι συνιδρυτής της Farm Europe.

Το αναμενόμενο ήταν ότι θα έκοβε τον δεσμό μεταξύ της αποψίλωσης των δασών και των βιοκαυσίμων. Και η έκπληξη είναι μεγάλη, όταν διαβάζει κανείς ορισμένα ρυθμιστικά άρθρα που προτείνει η Επιτροπή και δημοσιεύθηκαν για δημόσια διαβούλευση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Βιοκαύσιμο «υψηλού κινδύνου»
Φυσικά, η Επιτροπή προτείνει να ταξινομηθεί, όπως αναμενόταν, το φοινικέλαιο στην κατηγορία των βιοκαυσίμων με «υψηλό κίνδυνο» ως προς την αλλαγή της χρήσης γης. Οι σχετικές επισημάνσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) δεν άφηναν, άλλωστε, περιθώρια αμφιβολιών.

Η σόγια θα μπορούσε, επίσης, να έχει ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι σχολαστικά επιλεγμένες παράμετροι της Κομισιόν τη σώζουν. Όμως, διαβάζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία, διαπιστώνει κανείς κάτι πολύ πιο περίεργο. Ταυτόχρονα με την ταξινόμηση του φοινικελαίου στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί για τους πράσινους στόχους της ΕΕ και ότι θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια κατηγορία που ονομάζεται «χαμηλού κινδύνου», η οποία ανοίγει ένα αναπάντεχο «παράθυρο» για το φοινικέλαιο, με κριτήρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες του προϊόντος.

Παίρνοντας, λοιπόν, το ρίσκο, εν μέσω εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, να κατηγορηθεί για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας με περισσότερο σθένος από ό,τι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, παίρνοντας το ρίσκο να καθορίσει πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα για την κοινοτική παραγωγή έναντι των προϊόντων εισαγωγής, ενώ οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την οικονομία της ηπείρου, η Επιτροπή φαίνεται να αποτελεί υπόδειγμα «πράσινου ξεπλύματος».

Στους συννομοθέτες που ζήτησαν μια τεχνική λύση στη βάση των πιο αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή απαντά με μια πολιτική πράξη που στόχο έχει τη διατήρηση των συμφερόντων του τομέα του φοινικελαίου. Προτείνει, λοιπόν, μία απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου –δεν πρόκειται για σοβαρή πιστοποίηση–, αφήνοντας τους οικονομικούς φορείς να καθορίσουν τις επιπλέον ποσότητες που παρήγαγαν για την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς βιοκαυσίμων σε γη που είτε δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είτε έχει εγκαταλειφθεί, χωρίς καμία αναφορά σε γη όπου έχει γίνει αποψίλωση των δασών. Επιπλέον, παρέχονται συστηματικές διευκολύνσεις στους μικρούς παραγωγούς, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Η διαδικασία θα πρέπει σίγουρα να αποδεικνύεται από έγγραφα που ελέγχθηκαν στη χώρα παραγωγής από ανεξάρτητο ελεγκτή, αλλά όλα αυτά μοιάζουν αυθαίρετα και θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα τη μήνιν των Ευρωπαίων παραγωγών, που υπόκεινται σε ελέγχους και πιστοποιήσεις πολύ πιο αυστηρούς και σχολαστικούς.

Πηγή: Ypaithros.gr

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/feed/ 0
Γαλλία: οι γυναίκες αγρότισσες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/#respond Fri, 22 Feb 2019 07:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093167 Οι γυναίκες είναι η μεγάλη ξεχασμένη ομάδα στις γεωργικές πολιτικές, εντούτοις αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των αγροτών στη Γαλλία. Στη Βρετάνη, το δίκτυο «agriculture au féminin» επιχειρεί να προωθήσει το ζήτημα της ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα, αναφέρει η EURACTIV France.

Ο αριθμός των γυναικών στο επάγγελμα αυξάνεται καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 41% ​​των γεωργικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν επίσης περισσότερες γυναίκες που κάνουν το βήμα στην βιολογική γεωργία και τις μορφές παραγωγής όπως οι μικρές αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Nabila Gain-Nachi, εκπρόσωπο για την ισότητα και την ισοτιμία στο γεωργικό τμήμα της Βρετάνης, ο τομέας δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση της ισότητας.

«Αυτό που τους ανησυχεί είναι η τιμή του γάλακτος, οι μισθοί, η οικονομία κλπ», δήλωσε.

Η κ. Gain-Nachi δσημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η ισότητα των φύλων μπορεί να βελτιωθεί στον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής εργασίας, της ιδιοκτησίας της γης, της ισότητας στις αμοιβές και της ομαλής εκπροσώπησης στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Το τμήμα της Côtes-d’Armor στη Βρετάνη βρίσκεται στο προσκήνιο του ζητήματος της ισότητας των φύλων, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό γεωργικό επιμελητήριο που καθιέρωσε μια ομάδα για την ισότητα των φύλων στον γεωργικό τομέα.

«Η έννοια της γεωργίας ‘au féminin’ δημιουργήθηκε το 2004 στο γεωργικό επιμελητήριο της Côtes-d’Armor. Το κάναμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια πρωτοβουλία στα πλαίσια των γεωργικών επιμελητηρίων αλλά και γενικά», δήλωσε η κ. Gain-Nachi.

Χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ, το γεωργικό επιμελητήριο της Côtes-d’Armor ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τους υπεύθυνους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες αισθάνονται επαγγελματικά απομονωμένες.

«Οι γυναίκες αγρότισσες επηρεάζονται περισσότερο από την απομόνωση από τους άνδρες. Η παρατήρηση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των γυναικών στη γεωργία», πρόσθεσε η ίδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, το επιμελητήριο θέσπισε μια συγκεριμένη ημέρα στο τμήμα για τις γυναίκες αγρότισσες, αποκαλώντας τη «Agriculture au féminin». Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας της Βρετάνης, και έτσι το 2009 ιδρύθηκε η περιφερειακή ομάδα ‘Agricultrice au féminin».

Η ομάδα λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ελκυστικότητας της γεωργίας, την κατάρτιση και την πρόσληψη γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

«Έχουμε επίσης δημιουργήσει για τα γεωργικά επιμελητήρια τον πρώτο οδηγό επικοινωνίας για την αποφυγή χρήσης στερεότυπων με βάση το φύλο», πρόσθεσε η Gain-Nachi.

Ωστόσο, αφότου το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έληξε το 2013, οι επιδοτήσεις στη συνέχεια ήταν σπάνιες και ελάχιστες γαλλικές περιφέρειες ακολούθησαν.

«Επί του παρόντος, έχουμε προϋπολογισμό περίπου 30.000 ευρώ ετησίως για την περιφέρεια της Βρετάνης. Δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη γεωργική νοοτροπία μόνο με αυτό» σημείωσε η ίδια.

Όργανα λήψης αποφάσεων

Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων θεωρείται ένα από τα κύρια μέσα για την προώθηση στην πολιτική ατζέντα του θέματος των γυναικών στη γεωργία.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στα όργανα λήψης αποφάσεων στον τομέα της γεωργίας», πρόσθεσε ο Gain-Nachi.

Το 2013, ένα διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, Stéphane Le Foll, επέβαλε ισορροπία μεταξύ των φύλων στους καταλόγους των υποψηφίων στις εκλογές των γεωργικών επιμελητηρίων.

Ωστόσο, οι θέσεις εξουσίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές για τις γυναίκες. Επί του παρόντος, οι γυναίκες που προεδρεύουν σε γεωργικές επιμελητήρια είναι μόλις τέσσερις.

Σύζυγοι και συνεργάτες

Ένα άλλο θεμελιώδες βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των γυναικών γεωργών ήταν η καθιέρωση του καθεστώτος «συνεργαζόμενου συζύγου» στη Γαλλία το 1999.

«Αυτή η μεταρρύθμιση έφερε μια κάποια αναγνώριση σε γυναίκες που εργάζονται στο παρασκήνιο για τόσο πολύ καιρό», δήλωσε η κ. Gain-Nachi. «Πριν από αυτό, οι εταίροι των αγροτών δεν σήμαιναν τίποτα σε μια φάρμα. Τώρα, έχουν ένα στάτους».

Το 2014, εννέα στους δέκα «συνεργαζόμενους συζύγους» ήταν γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Mutualité Sociale Agricole (MSA), η οποία παρέχει κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης στον αγροτικό τομέα.

Παρά το καθεστώς του «συνεργαζόμενου συζύγου», ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς νομικό καθεστώς (μεταξύ 2000 και 5000 σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας).

Ωστόσο, αυτά τα μικρά βήματα δεν έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα της ισότητας των φύλων σπανίως απαντάται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

«Στη νέα ΚΑΠ, τίποτα δεν υπάρχει για τις γυναίκες, τίποτα. Προτείναμε ρυθμίσεις, όπως η διαφοροποιημένη στήριξη για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες σε σχέση με τους άνδρες», δήλωσε η κ. Gain-Nachi.

«Υπάρχουν πράγματα στα οποία η ΚΑΠ θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε σχέση με τη θέση των γυναικών στη γεωργία, το οποίο θα επωφελούσε και τους άνδρες, όπως η ανάπτυξη εργονομικών εργαλείων για τη φυσική εργασία», υπογράμμισε η ίδια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζήτημα της θέσης των γυναικών στη μελλοντική ΚΑΠ εγείρει επίσης ερωτήματα.

Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη (AGRI) και τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) ζήτησαν την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στη μελλοντική ΚΑΠ.

Η πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ.

[Επιμέλεια: Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/feed/ 0
Brexit χωρίς συμφωνία: φόβοι για επιβολή δασμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/#respond Thu, 21 Feb 2019 10:36:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093104 Οι Βρετανοί αγρότες και παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα στο οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση: αν προχωρήσουν σε εξαγωγή των προϊόντων τους την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν δασμούς εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία.

Η ημερομηνία του διαζυγίου έχει καθοριστεί για τις 29 Μαρτίου, όμως η Μινέτ Μπάτερς, η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU) τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις άμεσα.

“Την επόμενη εβδομάδα θα αποπλεύσουν από τη Βρετανία τα πλοία που θα μεταφέρουν προϊόντα –μεταξύ των οποίων και τρόφιμα προς εξαγωγή– τα οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, εξήγησε στο ετήσιο συνέδριο της NFU. “Για αυτό οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να αποφασίσουν τώρα αν θα φορτώσουν τα προϊόντα τους σε πλοία που θα αποπλεύσουν από τα βρετανικά λιμάνια στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη”, πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στον αγροτικό τομέα εξήγησαν ότι, για παράδειγμα τα φορτία κατεψυγμένου κρέατος με προορισμό την Άπω Ανατολή χρειάζονται περίπου έναν μήνα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, οι οποίες δεν θα ισχύουν για τη Βρετανία στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Έτσι, είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβληθούν δασμοί ή να τεθούν άλλα εμπορικά εμπόδια.

Η Μπάτερς σημείωσε ότι, εκτός από την απειλή των δασμών, ορισμένοι τομείς όπως οι παραγωγοί φρούτων και λουλουδιών δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν μετανάστες ως εποχικούς εργάτες.

“Είναι απολύτως σοκαριστικό που οι αγρότες –και ευρύτερα οι βρετανικές επιχειρήσεις– βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δεν ζητώ συγγνώμη επειδή λέω ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε καταστροφή για τη βρετανική γεωργία”, υπογράμμισε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/feed/ 0
CEO: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υπηρετούν εταιρικά συμφέροντα» https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ceo-oi-kyverniseis-tis-ee-ypiretoyn-etairika-symferonta/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ceo-oi-kyverniseis-tis-ee-ypiretoyn-etairika-symferonta/#respond Thu, 21 Feb 2019 10:33:22 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093100 Ενα ευρωπαϊκό σκηνικό, εντός του οποίου τα κράτη-μέλη λειτουργούν συστηματικά ως μεσάζοντες για την εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων, σκιαγραφεί η επίκαιρη έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO).

Η ομάδα δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία παρακολουθεί επισταμένως τη λειτουργία και τις πρακτικές των ισχυρών επιχειρηματικών λόµπι, κατηγορεί ευθέως τις κυβερνήσεις της ΕΕ τόσο για την προνοµιακή μεταχείριση που απολαµβάνουν συγκεκριµένες εταιρείες, όσο και για την επιρροή που ασκούν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Εκπρόσωποι των κρατών-μελών μεσολαβούν σε ευρωπαϊκά όργανα και μηχανισμούς
Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 20 περιπτωσιολογικές μελέτες που καταδεικνύουν τη συχνότητα και το εύρος των θεμάτων πάνω στα οποία οι εθνικές κυβερνήσεις προωθούν την ατζέντα εταιρειών έναντι του δημοσίου συμφέροντος, κινώντας έωλες και σκιώδεις διαδικασίες στα επίσημα όργανα της ΕΕ.

Το ερευνητικό παρατηρητήριο καταλογίζει στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι μεσολαβούν υπέρ εταιρικών συμφερόντων, τόσο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε όργανα όπως η Μόνιµη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίµων και Ζωοτροφών (PAFF), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), αλλά και στη διαδικασία της επιτροπολογίας. «Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικούς μηχανισμούς με επικεφαλής εκπροσώπους κρατών-μελών που οι διαδικασίες συχνά λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες» τονίζει το ερευνητικό παρατηρητήριο CEO.

Μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ για τις οποίες η έκθεση καταλογίζει μεθοδεύσεις από τα κράτη-μέλη εξ ονόματος εθνικών αλλά και ευρύτερων εταιρικών συμφερόντων, περιλαμβάνεται η εισαγωγή της αρχής της καινοτομίας στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής –για την οποία το CEO κατηγορεί την Ολλανδία– και η ανανέωση της άδειας για τη γλυφοσάτη, που αποδίδεται σε πιέσεις από τη Γερμανία. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία είναι μερικές από τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίμαχης έκθεσης, με τα συμπεράσματα να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Δύσκολο να εντοπιστούν οι πρακτικές αδιαφάνειας
Η πολιτική για την υγεία και το περιβάλλον, οι νόμοι για τα φυτοφάρμακα, ακόμη και οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες, επισημαίνονται από την έκθεση ως τομείς όπου τα κράτη-μέλη προωθούν τα εταιρικά συμφέροντα.

«Οι σύνθετες διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και ο αδύναμος εθνικός κοινοβουλευτικός έλεγχος των κυβερνητικών θέσεων σε ευρωπαϊκά θέματα έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα λογοδοσίας, το οποίο τα εταιρικά λόμπι είναι ευτυχή να εκμεταλλεύονται», αναφέρει το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών. Αυτό το παγιωμένο καθεστώς αδιαφάνειας «διευκολύνει τα κράτη-μέλη να συστρατευθούν με τα εταιρικά λόμπι, με τρόπους που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και ακόμη δυσκολότερο να τεθούν υπό αμφισβήτηση».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις για την πάταξη των υπόγειων μεθοδεύσεων
Η εν λόγω έκθεση έρχεται σε μια συγκυρία όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την πρόταση για τη διαφάνεια στην εκτίμηση κινδύνων σε όλο το εύρος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της PAFF. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια τροπολογία κομβικής σημασίας, η οποία υποχρεώνει τους προέδρους των επιτροπών και τους ευρωβουλευτές με υψηλό έρεισμα και επιρροή να αποκαλύπτουν όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούν με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ceo-oi-kyverniseis-tis-ee-ypiretoyn-etairika-symferonta/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-2/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-2/#respond Thu, 21 Feb 2019 10:22:45 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093093 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

O Dragnea στο συνέδριο του PES: Ο αρχηγός των Ρουμάνων σοσιαλιστών, Liviu Dragnea, θα παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις 22-23 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, μολονότι προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στο πλάι κανενός που μισεί τη Ρουμανία.

Η υπόθεση vesi: Η πρώην γενική εισαγγελέας Laura Codruţa Kövesi είναι μεταξύ τριών υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO), αφότου αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ρόλο της πέρυσι από το κυβερνών κόμμα της Ρουμανίας.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμνηστία για διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί ενώπιον δικαστηρίων. Ήμουν αρκετά σαφής με τους Ρουμάνους ως προς αυτό και θα συνεχίσω να πράττω με τον ίδιο τρόπο».

«Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς, κατά την εμπειρία μου, η κυρία Kovesi έκανε εξαιρετική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που μπορώ να καταθέσω είναι ότι την έχω δει εν ώρα εργασίας και νομίζω ότι είναι ένας εξαιρετικός εισαγγελέας. Έχει κάνει μια πολύ θαρραλέα δουλειά στη Ρουμανία» (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο πρωθυπουργός σιωπηλός απέναντι στον Όρμπαν και το ΕΛΚ:  Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković  δήλωσε ότι ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν έκανε λάθος με μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία που κατηγορεί τις Βρυξέλλες, τον Jean-Claude Juncker και τον Georges Soros, ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν ο Ορμπάν θα έπρεπε να εκδιωχθεί από το ΕΛΚ, του οποίου είναι μέλος το κόμμα HDZ του Plenković.

Υποστήριξη του geoblocking: Η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που καταργούν τον γεωγραφικό αποκλεισμό θα οδηγήσει σε αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και μεγαλύτερη επιλογή και ασφάλεια για τους καταναλωτές και τους εμπόρους στις διασυνοριακές συναλλαγές, αναφέρθηκε στο κοινοβούλιο της Κροατίας. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Iberia αντιμετωπίζει «αναταραχές» λόγωBrexit: η Iberia, πρώην αεροπορική εταιρεία σημαίας της Ισπανίας, έλαβε προθεσμία έξι μηνών (αντί 12) από την Επιτροπή προκειμένου να αναδιοργανώσει τη μετοχική δομή της και να την προσαρμόσει στους κανόνες της ΕΕ για την ευρωπαϊκή ιδιοκτησία σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για το Brexit, αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV, EuroEFE

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ο Barnier Jnr υποψήφιος για τη λίστα Macron; Άγνωστο παραμένει το ποιος θα καθοδηγήσει τον εκλογικό κατάλογο της La République En Marche (LREM) του Macron στις ευρωεκλογές. Ωστόσο ο Nicolas Barnier, γιος του Michel Barnier, μπορεί να είναι επιλέξιμος υπό το κόμμα Agir, κεντροδεξιό σύμμαχο της LREM.

«Υπόθεση Benalla»: Η Γερουσία συνέστησε ότι ο πρώην βοηθός ασφαλείας του Macron, Alexandre Benalla, θα πρέπει να διωχθεί για ψευδορκία. Ο Benalla κατηγορήθηκε ότι έπεσε σε αντιφάσεις κατά τη μαρτυρία του για τη βίαιη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών πέρυσι. Οι γερουσιαστές πρόσθεσαν ότι η υπόθεση έδειξε «σημαντικές δυσλειτουργίες στο υψηλότερο επίπεδο του κράτους» (Cécile Barbière, EURACTIV.fr)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δυνατό φρένο: Οι Πράσινοι της Γερμανίας επέκριναν την κυβέρνηση αφού οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφώνησαν για την πρώτη δέσμη κανόνων για τις εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα. Ο ευρωβουλευτής Sven Giegold είπε στο Neue Osnabrücker Zeitung ότι η γερμανική κυβέρνηση ενήργησε «για άλλη μια φορά ως συνήγορος των αυτοκινητιστικών κολοσσών αντί υπέρ της προστασίας του κλίματος».

Ακροδεξιά δυσαρέσκεια: το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βερολίνου απέρριψε μια αγωγή που κατατέθηκε από την AfD εναντίον του δημάρχου του Βερολίνου Michael Müller (SPD), ανέφερε ο Der Tagesspiegel. Το άκρως δεξιό κόμμα εναντίον τον Müller μετά από tweeted ότι ήταν χαρούμενος που 25.000 άνθρωποι πήγαν στους δρόμους σε απάντηση σε μια πορεία AfD στην πόλη πέρυσι. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Συντηρητική αποχώρηση: Τρεις εξέχοντες βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εγκαταλείψει το κόμμα, επικαλούμενιοι αντίθεση απόψεων με τα σχέδια της Theresa May για το Brexit. Η κίνηση έρχεται μια μέρα αφού οκτώ βουλευτές του Εργατικού Κόμματος εγκατέλειψαν το κόμμα τους για παρόμοιους λόγους, σε συνδυασμό με κατηγορίες για αντισημιτισμό στο εσωτερικό του κόμματος.

Η απποχώρηση των βουλευτών αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση για τη May, η οποία δήλωσε ότι ήταν «λυπημένη» σηεμιώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα της «θα προσφέρει πάντα … αξιοπρεπή, μέτρια και πατριωτική πολιτική». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι νοσοκομείο: Το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) αποκάλυψε τους επικεφαλής υποψηφίους για τις ευρωεκλογές. Μεταξύ αυτών είναι τα πεφταστέρια της εθνικής πολιτικής, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Beata Szydło, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski και ο επικεφαλής υπουργός Εσωτερικών Joachim Brudziński. Ο πρωτοπόρος θα είναι ο Jacek Saryusz-Wolski, ο οποίος έτρεξε ανεπιτυχώς εναντίον του Donald Tusk για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2017.

Ο Robert Biedroń, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος της αντιπολίτευσης Wiosna, δήλωσε στο Twitter: «Νόμιζα ότι οι δεινόσαυροι είναι εξαφανισμένοι. Το ΕΚ δεν είναι νοσοκομείο». (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Διπλωματική απαγωγή: Η 17χρονη κόρη του πρέσβη της Βόρειας Κορέας στη Ρώμη που αυτομόλησε, απήχθη από τις μυστικές υπηρεσίες του Πιονγκγιάνγκ και επαναπατρίστηκε με βία, ανέφερε ένας άλλος διπλωματούχος. Η έφηβη δεν κατάφερε να διαφύγει με τους γονείς της, όταν και οι δύο εξαφανίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η αντιπολίτευση κάλεσαν τον Υπουργό Εσωτερικών Σαλβίνι να αναφέρει το θέμα στο κοινοβούλιο. (Gerardo Fortuna)

 

ΑΘΗΝΑ

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υπερισχύει του ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) εξακολουθεί να παραμένει δεύτερο σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η ΝΔ σημείωσε 39%, ακολουθούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ (24,5%) ενώ το ΚΙΝΑΛ (S&D) διαμορφώθηκε στο 8,5%. Η Χρυσή Αυγή σημείωσε 7,5% ακολουθούμενο από το ΚΚΕ (6,5%). Οι επόμενες εθνικές εκλογές αναμένονται τον Νοέμβριο. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Ο Τραμπ ικανοποιημένος για το ονοματολογικό: ο Ντόναλντ Τράμπ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Τράμπ δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να εμπνεύσει άλλες χώρες στην περιοχή να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα τους. (EURACTIV.com).

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Το χαλούμι υπό απειλή; : Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Jean-Claude Juncker να προωθήσει την εφαρμογή του όρου «halloumi/hellim» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Το χαλούμι είναι το πιο γνωστό παραδοσιακό προϊόν στην Κύπρο, ωστόσο η εφαρμογή του όρου έχει σταματήσει από το 2015. Η υπόθεση έγινε πιο περίπλοκη ακόμα όταν ένα δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε πρόσφατα σε μια βρετανική εταιρεία, ιδιοκτησίας ελληνοκυπριακής εμπορικής άδειας τη χρήση του σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε τρίτες χώρες. (EURACTIV.com)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ο Τραμπ συνδέει τις εμπορικές συνομιλίες και τους δασμούς: Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε θερμά τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz στο Λευκό Οίκο και υποσχέθηκε μια «σπουδαία σχέση». Ωστόσο, επέμεινε ότι τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη είναι κάτι που «σίγουρα σκεφτόμαστε», αν και επεσήμανε ότι η απόφαση για τα τιμολόγια θα εξαρτηθεί από την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

 

ΜΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

«Συνομιλίες» του πρώην πρωθυπουργού με την ιταλική μαφία: Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Εισαγγελία της Ιταλίας έχει πληροφορίες για τηλεφωνική συνομιλία του 2012 μεταξύ του πρώην Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico και του Antonino Vadala, Ιταλού πολίτη που διαμένει στη Σλοβακία, για σύνδεση με τη μαφία Ndrangheta. Οι δεσμοί μεταξύ των Σλοβάκων πολιτικών και της Ndrangheta ήταν το θέμα ενός ημιτελούς άρθρου του δολοφονημένου δημοσιογράφου Ján Kuciak, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την αρραβωνιαστικιά του πριν από ένα χρόνο. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ο Babiš στην έκθεση: Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, αναφέρθηκε σε μια έκθεση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017 λόγω υποψίας σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία τώρα διερευνάται από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η Επιτροπή αντέδρασε μόνο αφού η Transparency International υπέβαλε καταγγελία εναντίον του Babiš τον Ιούνιο του 2018.

Πολωνική περίπτωση βοείου κρέατος: Η τσεχική κρατική κτηνιατρική διοίκηση έχει διαπιστώσει ότι 700 κιλά πολωνικού βοείου κρέατος έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα. Το Υπουργείο Γεωργίας διέταξε τώρα επιθεωρήσεις όλων των βοοειδών που εισάγονται από την Πολωνία. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Εκλογή νέας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής: Το κυβερνών κόμμα του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, GERB, ξεκίνησε τη διαδικασία εκλογής μιας νέας Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC). Αυτό συμβαίνει λόγω απουσίας από το κοινοβούλιο του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) που εγκατέλειψε τη συνέλευση, λέγοντας ότι οι δίκαιες εκλογές δεν μπορούσαν να διασφαλιστούν μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Κώδικα Εκλογών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Εκλογών, η CEC έχει 18 μέλη και αποτελείται από εκπροσώπους των δυνάμεων που εκλέχθηκαν κατά τις τελευταίες γενικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Ένα από τα θέματα είναι ότι δύο από τις πολιτικές δυνάμεις που εξέλεξαν από έναν βουλευτή η καθεμία το 2014 δεν υπάρχουν πλέον: η «Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία» και η «Ανασυγκρότηση του μπλοκ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η GERB έχει προτάσεις για αλλαγή της φόρμας εκλογής της CEC, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει διαμάχες. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Τούρκοι αρτοποιοί έρχονται στη Σλοβενία: Το εμπορικό σήμα franchise ‘Simit Sarayi’ θα εισέλθει στη σλοβενική αγορά στα μέσα Μαρτίου. Η εταιρεία, η οποία συνδέεται στενά με τον Τούρκο πρόεδρο Erdoğan, είναι παρούσα σε 22 χώρες και τεχνολογικά ανώτερη από τους Σλοβένους αρτοποιούς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η ΕΤΑΑ ζητά ισχυρότερες μεταρρυθμίσεις: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι η Σερβία χρειάζεται ισχυρότερες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ανάπτυξή της αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2019 από 4,4% το 2018. Η ΕΤΑΑ βλέπει σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους για τη σερβική οικονομία λόγω έλλειψης μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και στη φορολογική διοίκηση προχωρούν με αργούς ρυθμούς. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic, Σαράντης Μιχαλόπουλος και Sam Morgan – EURACTIV.com]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-2/feed/ 0
Τουρκία: «Απαράδεκτο» να ζητείται διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/toyrkia-aparadekto-na-ziteitai-diakopi-ton-entaxiakon-diapragmateyseon/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/toyrkia-aparadekto-na-ziteitai-diakopi-ton-entaxiakon-diapragmateyseon/#respond Thu, 21 Feb 2019 09:40:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093080 «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Τουρκία την ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη χθες Τετάρτη να διακόψουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη τη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, την επιρροή στο δικαστικό σώμα, καθώς και τις εδαφικές διαφορές με την Κύπρο και με άλλους γείτονες, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητά την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεών μας με την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμι Ακσοϊ.

«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Μόνο μια τέτοια έκθεση θα ληφθεί υπ’ όψιν από τη χώρα μας», τόνισε.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων
H Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε εκ νέου την επίσημη παύση των ενταξιακών συνομιλιών και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ παραμένουν έντονα προβληματισμένοι από τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα Τετάρτη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την περσινή άρση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Καταδικάζουν, ωστόσο, τη διατήρηση σε ισχύ πολλών από τις εξουσίες που αποδόθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση σε συνέχεια του πραξικοπήματος, οι οποίες περιορίζουν επί της ουσίας την ελευθερία και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, οι ευρωβουλευτές απαιτούν εκ νέου την παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τον επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στη βάση μιας αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης.

Ευρωπαϊκοί πόροι ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι για τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους μαθητές ή σπουδαστές.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.

Καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, απαγωγές στο εξωτερικό, πόλεμος στη Συρία
Στο ψήφισμα εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις απολύσεις και αποτάξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού αντικαθεστωτικών φωνών όπως δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των πολιτών της στο εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν παρενοχλήσεις, απαγωγές, παρακολουθήσεις και τη δημιουργία ανοιχτών γραμμών καταγγελιών για να καταδίδονται πολίτες στις αρχές της χώρας στο εσωτερικό.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία, υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που προέκυψε από την ένοπλη σύγκρουση, αλλά εκφράζονται και ανησυχίες για τις αναφορές σχετικά με σειρά παραβάσεων από τις ένοπλες ομάδες που στηρίζει η Τουρκία στην περιοχή του Αφρίν στη βόρεια Συρία, στην οποία κατοικεί σημαντικός αριθμός Κούρδων.

Οι ευρωβουλευτές παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, στις οποίες διαβιούν επίσης σημαντικοί κουρδικοί πληθυσμοί και οι οποίες αποτελούν προπύργιο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η ΕΕ έχει εντάξει σε λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κύπρος

Οι ευρωβουλευτές επιδοκιμάζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου. Επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, και να αποδώσει την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να απέχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω παράνομου εποικισμού.

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην 1η ολομέλεια του Μαρτίου στο Στρασβούργο.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/toyrkia-aparadekto-na-ziteitai-diakopi-ton-entaxiakon-diapragmateyseon/feed/ 0
Χάμοντ: Ερχεται νέα ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για το Brexit https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/chamont-erchetai-nea-psifoforia-sti-vretaniki-voyli-gia-to-brexit/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/chamont-erchetai-nea-psifoforia-sti-vretaniki-voyli-gia-to-brexit/#respond Thu, 21 Feb 2019 09:38:59 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093076 Μέσα στις επόμενες μέρες βλέπει να γίνεται η επόμενη ψηφοφορία για την τελική συμφωνία του Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Φίλιπ Χάμοντ τόνισε στο BBC, ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να έχει την ευκαιρία για μία «ουσιαστική ψηφοφορία» όσον αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε. Μία έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ωστόσο θα ήταν «ένα ιδιαίτερα κακό αποτέλεσμα και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε χθες, ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία έχει μεγεθυνθεί και πρόσθεσε πως αυτή η επιλογή δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι.

«Δεν είναι δυνατόν» να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα το λεγόμενο no-deal Brexit, είπε ο Τζάβιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/chamont-erchetai-nea-psifoforia-sti-vretaniki-voyli-gia-to-brexit/feed/ 0
Γιούνκερ: Η Ευρώπη να ξεσηκωθεί κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/gioynker-i-eyropi-na-xesikothei-kata-toy-akrodexioy-extremismoy/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/gioynker-i-eyropi-na-xesikothei-kata-toy-akrodexioy-extremismoy/#respond Thu, 21 Feb 2019 09:35:54 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093074 «Η Ευρώπη είχε την πιο τρομερή εμπειρία από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτούς» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εύλογες ερωτήσεις σχετικά με την Ευρώπη, οι οποίοι μπορεί να μην κατανοούν τις διαδικασίες. Δεν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε αυτούς τους ανθρώπους τρελούς. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι επικρίσεις τους» τονίζει ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εκείνοι που απορρίπτουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επειδή δεν τους αρέσουν όσα έρχονται από το εξωτερικό, επειδή δεν τους αρέσουν οι γείτονές τους, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε, ειδικά αν εμπνέονται από την άκρα δεξιά».

«Είναι πάντα απαραίτητο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους, ειδικά στους νεότερους, γιατί οι σοφοί πολιτικοί άνοιξαν τον δρόμο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό έχει να κάνει με την ιδέα του Pax Europaea (ευρωπαϊκή ειρήνη). Αυτό είναι το κίνητρο της ευρωπαϊκής δράσης και δεν έχει χάσει τίποτα από τη σημασία του. Όποτε παρουσιάζω αυτήν την παλιά ειρηνευτική διακήρυξη σε αίθουσες, όπου παρακολουθούν και πολλοί νέοι άνθρωποι, η προσοχή είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι οι νέοι, ακόμη και αν έχουν λάβει την ειρήνη ως κάτι δεδομένο, εξακολουθούν να ενθουσιάζονται με αυτό το θέμα. Είναι ακριβώς στα γονίδια της ευρωπαϊκής οικογένειας. Τόσες οικογένειες έχουν υποστεί τόσο φοβερές ανθρώπινες απώλειες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Υπάρχουν θέματα όπως η ενιαία αγορά, η νομισματική ένωση, η κατάργηση των εμποδίων. Αυτό που ορίζει την Ευρώπη μπορεί να βιωθεί και να εξηγηθεί, όχι μόνο από το παρελθόν, αλλά και από την ιδέα της μελλοντικής προοπτικής. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι είχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα είμαστε στο 7%, μέχρι το τέλος του αιώνα θα είμαστε πολύ πιο κάτω. Το μερίδιό μας στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή μειώνεται σταθερά. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βρίσκεται στην ομάδα των επτά μεγαλύτερων οικονομιών στο άμεσο μέλλον. Για αυτό λέω: Όσοι δεξιοί λαϊκιστές λένε ότι το εθνικό κράτος είναι η σωστή αναφορά, κάνουν ένα σοβαρό λάθος».

Ο Γιούνκερ απορρίπτει, πάντως, την προοπτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, λέγοντας: «Δεν είμαι κάποιος που περιφρονεί τη σημασία των εθνικών κρατών και την πλούσια περιφερειακή ποικιλομορφία τους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμψηφιστεί σε ένα έθνος. Δεν είμαι οπαδός των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Τέλος, Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμων στην περιφέρεια της ΕΕ. «Το παλιό θέμα του πολέμου είναι επομένως πάντα ένα τρέχον θέμα. Ποτέ δεν ξέρεις αν αυτά τα γεγονότα θα ξαναγυρίσουν» επισημαίνει.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/gioynker-i-eyropi-na-xesikothei-kata-toy-akrodexioy-extremismoy/feed/ 0
Νέοι αγρότες: ισχυρός προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ και στήριξη στην ανανέωση των γενεών https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/#respond Thu, 21 Feb 2019 07:00:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092971 Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα της ΕΕ «είτε το θέλουν είτε όχι», λένε οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό, λένε, πρέπει πρώτα να υποστηριχθεί ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών είναι ένας από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στη EURACTIV.com ο Jannes Maes, πρόεδρος της ένωσης νέων γεωργών της ΕΕ (CEJA).

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μετά το 2020 έχουν εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να ενταχθούν στον κλάδο.

Ειδικότερα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς κατ’ελάχιστο το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .

Ο κ. Maes εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στους νέους στις προτάσεις της. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς αυτόν τον στόχο.

«Το 2% του δακτυλίου στο Πυλώνα 1 απλά δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών στη γεωργία», υπογράμμισε.

«Ως CEJA, πιέζουμε για την κάλυψη του 4% των πόρων στον Πυλώνα 1, καθώς και για άλλα ακόμη μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τολμηρές» αποφάσεις

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σημαντική μείωση των γεωργικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει ορισμένους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η ασφάλεια. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το οικονομικό χάσμα, αυξάνοντας τις εθνικές τους συνεισφορές στην ΚΑΠ.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη είναι απρόθυμα να το κάνουν. Η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 πρέπει να διατηρηθεί (σε πραγματικούς όρους) τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα περίοδο.

Η Κύπρος και η Βουλγαρία προσχώρησαν επίσης σε αυτή την ομάδα χωρών σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Πιστεύουμε ότι αν δεν επιτύχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων, το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου της ΕΕ θα είναι αβέβαιο», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com.

Αραχωβίτης: η Ελλάδα θέλει απλοποίηση της ΚΑΠ και είναι αρνητική στην εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί

Δηλώσεις – και μάλιστα κατηγορηματικές – έκανε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, συμπυκνώνοντας το νόημα της τοποθέτησης της Ελλάδας στα σημεία της …

Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης μοιράζονται μια παρόμοια άποψη. Πιστεύουν ότι η συνέχιση του γεωργικού τομέα της ΕΕ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση ειδικών μέτρων για τους νέους γεωργούς.

«Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν επαρκώς στον κοινό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Maes.

Εάν η ΕΕ θέλει να εκπληρώσει όλους τους άλλους στόχους της ΚΑΠ, τότε η ανανέωση των γενεών θα θεωρηθεί δεδομένη, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να λογοδοτούν και να έχουν σχετικούς και ακριβείς δείκτες, ώστε να μετρούν πόσοι νέοι άνθρωποι εισέρχονται και παραμένουν στον τομέα».

Η μάχη για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 – το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠδΠ) – θα παράσχει αποδείξεις όταν πρόκειται για «τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο ίδιος.

«Ένας καλός προϋπολογισμός του ΠδΠ για το 2021-2027 είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δύναμης της μελλοντικής ΚΑΠ. Μέσω μιας ισχυρής ΚΑΠ, μπορούμε στη συνέχεια να υποστηρίξουμε τους ενεργούς αγρότες απέναντι στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είτε αυτές είναι κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/feed/ 0
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας: η Κομισιόν αναζητά τον διάδοχο της Αθήνας για το 2019 https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/#respond Thu, 21 Feb 2019 03:00:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092952 Η Επιτροπή προκήρυξε χθες τον διαγωνισμό για το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας» 2019.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στις πόλεις με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας, οι οποίες βρίσκουν συμμετοχικούς τρόπους να συνδέουν τους πολίτες, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία νέων λύσεων που θα προσφέρουν κοινωνικά οφέλη σε όλους.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, κήρυξε επίσημα την έναρξη του φετινού διαγωνισμού στην Αθήνα, την πρωτεύουσα που κέρδισε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2018.

Ο Επίτροπος Μοέδας δήλωσε: «Τα βραβεία ‘‘Πρωτεύουσα Καινοτομίας‘‘ αφορούν τόσο τις ιδέες και τα εργαλεία, όσο και τις δυνατότητες των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης της πόλης τους. Οι προηγούμενες νικήτριες αποτελούν πραγματικά πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανυπομονώ να δω πολλές υποψηφιότητες από πόλεις που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα οξύτερα προβλήματά τους και για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους.»

Το Βραβείο Πρωτεύουσας Καινοτομίας, γνωστό και ως iCapital, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» της ΕΕ.

Φέτος, ο διαγωνισμός διαρκεί έως τις 6 Ιουνίου και αφορά πόλεις, με πληθυσμό τουλάχιστον 100 000 κατοίκων, στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου.

Η νικήτρια πόλη θα λάβει, όπως και οι προηγούμενες νικήτριες (Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Αθήνα) 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει και να προωθήσει τις καινοτόμες δράσεις της, ενώ οι επικρατέστερες υποψήφιες θα λάβουν 100 000 ευρώ για να ενισχύσουν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης του βραβείου iCapital – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας:

Οι πόλεις κρίνονται ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις.

Οι λύσεις αυτές μπορούν να είναι ολοκληρωμένες ή συνεχιζόμενες, αλλά πρέπει να έχουν εφαρμοστεί κατά το έτος που προηγείται της έναρξης του διαγωνισμού ή το έτος του ίδιου του διαγωνισμού.

Οι πόλεις θα πρέπει να δείξουν πώς δημιούργησαν τις συνθήκες για την καινοτομία:

  • Κάνοντας πειράματα σε καινοτόμες ιδέες, διαδικασίες, εργαλεία και μοντέλα διακυβέρνησης, ως δοκιμαστικό κρεβάτι για την καινοτομία
  • με εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία καινοτομίας και τη διασφάλιση της υιοθέτησης των ιδεών τους
  • διευρύνοντας την ελκυστικότητα της πόλης ώστε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις
  • ενισχύοντας τους πολίτες προσφέροντας συγκεκριμένη και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών

Οι αιτήσεις κρίνονται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη.

Η Αθήνα παραδίδει την σκυτάλη για το 2019

Η Αθήνα (Ελλάδα) ήταν η περυσινή νικήτρια του βραβείου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας. Το 2018 είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας. Την «πρωτιά» της Αθήνας στον περυσινό διαγωνισμό ακολούθησαν ως επιλαχούσες πόλεις οι Ώρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία).

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017).

Γιατί όμως επιλέχθηκε η Αθήνα για βράβευση πέρυσι; Ο Δήμος Αθηναίων δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία και στο πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοιχθεί στον κόσμο, υποστήριξαν οι τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και του μεγαλύτερου ελληνικού Δήμου. Ορισμένες από τις καινοτομίες που προωθούνται και αποτέλεσαν κριτήριο της βράβευσης είναι:

Το έργο POLIS², το οποίο στοχεύει στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και δίνει ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.

Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ενός ιστορικού κτιρίου 90 ετών με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αγορά σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος με τη μετατροπή του σε δημοφιλή χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, μετά από κοινή απόφαση του δήμου και της τοπικής κοινότητας.

Η πρωτοβουλία «Curing the limbo», η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την προσφορά μαθημάτων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και την τεχνολογία, καθώς και την προώθηση εφαρμογών της βιώσιμης καινοτομίας όπως των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία «This is Athens», στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε ορισμένους από τους 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2017.

Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.

Δείτε εδώ το βίντεο της υποψηφιότητας, τότε, της Αθήνας:

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/feed/ 0
Συμφωνία για κατάργηση των τελών περιαγωγής υπέγραψαν Αθήνα και Σκόπια https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/symfonia-gia-katargisi-ton-telon-periagogis-ypegrapsan-athina-kai-skopia/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/symfonia-gia-katargisi-ton-telon-periagogis-ypegrapsan-athina-kai-skopia/#respond Wed, 20 Feb 2019 16:02:43 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092820 Συμφωνία για τη σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής και την πλήρη κατάργησή τους έως το 2021 υπέγραψαν η Αθήνα και τα Σκόπια.

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν στις 19 Φεβρουαρίου ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μείωση των τελών περιαγωγής από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου μέχρι την πλήρη κατάργησή της το 2021.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στα Σκόπια, κατά την οποία ο υπουργός συνάντησε τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Damjan Mancevski.

Τον Ιούνιο του 2018, οι δύο χώρες κατέληξαν στη συμφωνία Πρεσπών, επιλύοντας έτσι μια διαμάχη συνολικής διάρκειας 25 χρόνων αναφορικά με το επίσημο όνομα της γείτονος χώρας και καταλήγοντας στην τελική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

«Ας κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια λαϊκή συμφωνία», ανέφερε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, όπως δυνατότητες επικοινωνίας, ευκαιρίες κινητικότητας και οικονομικές προοπτικές.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/symfonia-gia-katargisi-ton-telon-periagogis-ypegrapsan-athina-kai-skopia/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv/#respond Wed, 20 Feb 2019 09:31:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092852 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Δείτε τις διαθέσιμες μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες: EnglishDeutschRomanianSpanishCzech.

 

ΑΘΗΝΑ

Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία τερματίζουν τα τέλη περιαγωγής: Η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν υπογράψει συμφωνία για τη σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής και την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2021. «Ας κάνουμε τη συμφωνία των Πρεσπών μια λαϊκή συμφωνία», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παππάς.

Η γεωργία ψηφιακά: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα. Οι τεχνολογίες Internet of Things (IoT), Space και Big Data θα αποτελέσουν τον πυρήνα της στρατηγικής, ενώ τα δεδομένα θα ανήκουν στο κράτος. Διαβάστε περισσότερα

(Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV Ελλάδος / Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Brexit Zealots: Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού May «χειραγωγείται από τους Brexit zealots», θα πει σήμερα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Sir John Major.

Παρέχοντας διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο κ. Major πρόκειται να επισημάνει τις οικονομικές συνέπειες ενός σκληρού Brexit, καθώς και τον κίνδυνο να καταρρεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Συμφωνία με τους Καταλάνους αυτονομιστές; Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι δεν αποκλείει ένα μελλοντικό σύμφωνο με τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα στις 28 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα σέβονται το συνταγματικό πλαίσιο.

Σε συνέντευξη με τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία RTVE, ο Sánchez κατηγόρησε τους Καταλάνους αυτονομιστές ότι έφεραν τη «τρομοκρατία» στο διάλογο με τη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι «είπαν ψέματα» σε σχέση με την πιθανότητα να καταστεί η Καταλονία ανεξάρτητη. Την Τρίτη, η δίκη δώδεκα ηγετών των Καταναλανών αυτονομιστών συνεχίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες μετά από παράνομο περιφερειακό δημοψήφισμα, το οποίο τους επέτρεψε να ξεκινήσουν μια προσπάθεια μονομερούς αποχώρησης (EuroEFE.EA.es)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Μικρό βιβλιοπωλείο ξεκινά πόλεμο εναντίον της Amazon: To Le Quai de Mots, ένας μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στη Spinal της βόρειας Γαλλίας, θα ασκήσει αγωγή εναντίον του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου του αμερικανικού γίγαντα για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ιδιοκτήτης ελπίζει να υπερασπιστεί μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω της δράσης του.

Σημαία της ΕΕ σε κάθε γαλλική αίθουσα διδασκαλίας: Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της υποχρεωτικής παρουσίας ευρωπαϊκής σημαίας σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, παράλληλα με τη γαλλική σημαία. (Cécile Barbière -EURACTIV Γαλλία)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Προβληματισμένες οι αρχές για τους Γερμανούς αγωνιστές του Ισλαμικού Κράτους: Το γερμανικό δικαστικό σώμα δεν έχει καταλήξει στο τί θα πρέπει να κάνει με τους 1.050 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είναι Γερμανοί πολίτες και συνελήφθησαν στη Συρία και το Ιράκ. Οι νομοθέτες αναρωτιούνται εάν η Γερμανία θα πρέπει να τους φέρει πίσω στη χώρα ή όχι. Η επιστροφή τους είναι δυνατή μονάχα αν η ταυτότητα τους είναι σαφώς γνωστή στο εξωτερικό, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer.

Ευνοιοκρατία: Τα τελευταία δέκα χρόνια, το συντηρητικό Κόμμα της Βαυαρίας CSU είναι σταθερά επικεφαλής του Υπουργείου Μεταφορών και έχει ευνοήσει συστηματικά την περιφέρεια μέσω της διάθεσης κυβερνητικών πόρων, ανέφεραν οι Πράσινοι σύμφωνα με τον Der Tagesspiegel. (EURACTIV.de)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Ο Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στην Ουάσινγκτον σήμερα και θα συζητήσει την απόσυρση 100 αυστριακών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Ο κ. Κούρτς αναμένεται επίσης να υποστηρίξει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Λίγο πριν φύγει για την Ουάσινγκτον, ο Κούρτς συζήτησε τα θέματα αυτά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πολωνία-Σουηδία: Η Πολωνία ανακάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας όταν η Στοκχόλμη αρνήθηκε να εκδώσει τον Stefan Michnik, κατηγορούμενο από το Πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης για πολλαπλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη δεκαετία του 1950 για λογαριασμό του σταλινικού καθεστώτος. Η Σουηδία θεωρεί την υπόθεση ξεπερασμένη και πολιτική φύσεως, καθώς ο Stefan είναι αδελφός του Adam Michnik, αρχισυντάκτη της Gazeta Wyborcza, της μεγαλύτερης αντιπολιτευτικής εφημερίδας στην Πολωνία. (EURACTIV.pl)

 

ΡΩΜΗ

Δύσκολοι καιροί: Η οικονομία της Ιταλίας συγκεντρώνει σύννεφα, καθώς ο βιομηχανικός κύκλος εργασιών και οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 7,3% και 5,3% αντίστοιχα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της ISTAT. Είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009 και επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία έπεσε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Ο Renzi έχει προβλήματα: Οι γονείς του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi έχουν τεθεί σε κατ ‘οίκον περιορισμό με κατηγορίες για απάτη και δόλια πτώχευση. Ο Σοσιαλιστής Renzi βρισκόταν στη διαδικασία πολιτικής επιστροφής, αλλά οι κατηγορίες ίσως αλλάξουν πλέον τα σχέδια του. (Gerardo Fortuna)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Οι γεωργικές επιδοτήσεις στο προσκήνιο: οι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού διαβίβασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάχρηση των αγροτικών κεφαλαίων της ΕΕ στη Σλοβακία. Την Τρίτη, ένα μεγάλο σώμα αγροτών, διαμαρτυρόμενο για τη διαφθορά, τις απάτες με επιδοτήσεις της ΕΕ και την αδύναμη επιβολή του νόμου, έφτασε στη Μπρατισλάβα. Μια συνάντηση μεταξύ των αγροτών και του ηγέτη του ΕΛΚ Manfred Weber αναμένεται την Τετάρτη, καθώς ο ίδιος επισκέπτεται τη Σλοβακία κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιοδείας του στην ΕΕ. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Nord Stream 2: Ο αγωγός Nord Stream 2 θα σταθεροποιήσει τις τιμές της ενέργειας στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Τσέχο αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα ήταν πολύ υψηλότερες εάν ο αγωγός δεν είχε κατασκευαστεί. Πρόσθεσε δε ότι ο αγωγός δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Ουκρανία. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Διατάγμα αλλάζει τους νόμους περί δικαιοσύνης: Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υιοθέτησε ένα νέο διάταγμα που αλλάζει τους νόμους που διέπουν τη δικαστική εξουσία. Η ρουμανική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ για τη νομοθετική πρωτοβουλία. «Δεν γνώριζα ότι αυτό θα συνέβαινε» δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Frans Timmermans σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Οι βουλευτές θα κυρώσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ: Το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Talat Xhaferi, εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, αναμένεται να παραστεί. Από τη στιγμή που η Σόφια και τα Σκόπια υπέγραψαν διμερή συνθήκη τον Αύγουστο του 2017, η Βουλγαρία είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η Αριστερά θέλει να περιορίσει τους μισθούς στις κρατικές επιχειρήσεις: ο Luka Mesec, ηγέτης του αριστερού κόμματος, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσε ότι οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών σε εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει μετοχές πρέπει να μειωθούν. Η αντίδραση αυτή ήρθε ως απάντηση στον διευθύνοντα σύμβουλο της NLB, της μεγαλύτερης τράπεζας της Σλοβενίας, ο οποίος ζήτησε αύξηση στο μισθό του. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Ο ηγέτης της GLAS απολογείται μετά από συγκρούσεις: η Anka Mrak-Taritaš, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος GLAS, ζήτησε συγγνώμη για την αποτυχία της να δηλώσει ότι έλαβε αμοιβή ύψους € 5.200 για συνεδρίαση σε εξεταστική επιτροπή στην οποία ορίστηκε η ίδια, κατά τη θητεία της ως υπουργού κατασκευών έργων. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία προτείνει οριοθέτηση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου: ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dačić δήλωσε ότι η οριοθέτηση των συνόρων ήταν η επίσημη θέση της Σερβίας για την επίλυση του ζητήματος με το Κόσοβο. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν είχε ακόμη τεθεί υπό συζήτηση. Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί μια διαχωριστική γραμμή εκεί όπου θα ήταν πιο αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η οριοθέτηση θα σήμαινε αναγνώριση του Κοσόβου. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Ο άνθρακας προκαλεί προβλήματα υγείας στα Δυτικά Βαλκάνια: Το 2016, η ποσότητα διοξειδίου του θείου (SO2) που απελευθερώθηκε από τους 16 λιγνιτικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ίση με εκείνη που εκπέμπεται από όλους τους 250 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv/feed/ 0
Εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdothike-i-adeia-egkatastasis-gia-ton-ellinovoylgariko-agogo-fysikoy-aerioy-igb/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdothike-i-adeia-egkatastasis-gia-ton-ellinovoylgariko-agogo-fysikoy-aerioy-igb/#respond Wed, 20 Feb 2019 07:30:04 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092805 Η Άδεια Εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του Διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) εκδόθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η Άδεια Εγκατάστασης αποτελεί ορόσημο, μετά την ήδη εκδοθείσα Απόφαση για την Εγκατάσταση και Διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη ‘Άδεια Κατασκευής που εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2017. Αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού στην Ελλάδα και έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού στην περιοχή της Κομοτηνής.

Η Άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αποτελεί το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στην εταιρεία ICGB AD, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Έργου IGB, μέσω της θυγατρικής της Εταιρίας ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε., όπου η ΔΕΠΑ συμμετέχει ισομερώς με την Ιταλική  Edison.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdothike-i-adeia-egkatastasis-gia-ton-ellinovoylgariko-agogo-fysikoy-aerioy-igb/feed/ 0
Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζουν σχέδιο για τη δημιουργία «ευρωπαίων πρωταθλητών» https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/#respond Wed, 20 Feb 2019 06:00:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092316 Έπειτα από την απόρριψη της συγχώνευσης Alstom – Siemens, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωτοποριών οι οποίες θα είναι ικανές να ανταγωνίστουν τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Εξαιτίας της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις συγχωνεύσεις, ένας γάλλος αξιωματούχος είπε ότι στόχος είναι το πρόγραμμα να επηρεάσει την επόμενη εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, που θα διοριστεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Η επόμενη Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει τον Νοέμβριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη Τρίτη στο πλαίσιο του Συμβούλιου Ecofin, ο Γάλλος και ο  Γερμανός υπουργοί Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκαν την ιδέα της δημιουργίας «Ευρωπαικών πρωταθλητών» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική.

Ο Λε Μερ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει «πραγματικούς πρωταθλητές» για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πίεση της Κίνας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Σολτς πρότεινε την αναθεώρηση των κανονισμών της ΕΕ, ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να επωφεληθούν από την κλίμακα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γίρκι Κάταϊνεν, δέχτηκε τις «ανησυχίες» του Παρισιού και του Βερολίνου, δεδομένου του «πολύ σημαντικού αντίκτυπου» της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον της οικονομία της.

Ωστόσο, αμφισβήτησε ότι οι κανόνες ανταγωνισμού ήταν «η πηγή του προβλήματος».

Παράλληλα, ζήτησε μια βαθύτερη ανάλυση διότι «εάν ενεργήσετε εσφαλμένα, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ο ανταγωνισμός στην αγορά της ΕΕ θα μειωθεί» και οι τιμές μπορεί να ανέβουν, ενώ η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο Λε Μερ ταξιδεύει στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πίτερ Άλτμερ, τις προοπτικές που θα μειώσουν τις εξουσίες της Επιτροπής στην πολιτική ανταγωνισμού.

Μία από τις προτάσεις θα μπορούσε να δώσει στους ηγέτες της ΕΕ το δικαίωμα να τροποποιούν ην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τις συγχωνεύσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν επίσης να εξετάσουν τα αντισταθμιστικά μέσα που ζητούνται από τις εταιρείες προκειμένου να εγκριθούν εξαγορές, όπως για παράδειγμα όταν ζητείται απο-επένδυση μετά το «πράσινο φως», σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων.

Μια τρίτη πρόταση θα ζητούσε από τους ρυθμιστικούς φορείς  να εξετάζουν με πιο συστηματικό τρόπο την παγκόσμια αγορά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μια συγχώνευση θα απειλούσε τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς.

Οι προτάσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βιομηχανικής δέσμης που η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να σχεδιάσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, εξήγησαν οι Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την απαίτηση για μαζικές επενδύσεις στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και την ενίσχυση μηχανισμών προστασίας στον τομέα του εμπορίου, όπως είναι τα εργαλεία για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε ευαίσθητους τομείς.

Το πακέτο προτάσεων έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης από την Κομισιόν της γαλλογερμανικής συγχένευσης Alstom Siemens στον τομέα του τροχαίου υλικού σιδηροδρόμων.

Ο εκτελστικός τομέας της ΕΕ έκρινε ότι η συγχώνευση δεν ήταν αντίστοιχη περίπτωση με την Airbus, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δύο εταιρείες ήταν ήδη κύριοι παίχτες στην ευρωπαϊκή αγορά.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/feed/ 0
Νέα διεθνής συμφωνία απαγορεύει το εμπορικό ψάρεμα στην Αρκτική για 16 χρόνια https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/nea-diethnis-symfonia-apagoreyei-to-emporiko-psarema-stin-arktiki-gia-16-chronia/ https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/nea-diethnis-symfonia-apagoreyei-to-emporiko-psarema-stin-arktiki-gia-16-chronia/#respond Wed, 20 Feb 2019 05:30:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092558 Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενέκριναν διεθνή συμφωνία που θα απαγορεύσει στα εμπορικά σκάφη να αλιεύουν στην Αρκτική, έτσι ώστε να διατηρηθεί το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Η συμφωνία στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μη ρυθμιζόμενης εμπορικής αλιείας στην ανοικτή θάλασσα της Αρκτικής, με την απαγόρευση της αλιείας από τις τράτες για 16 χρόνια.

Η συνθήκη που έχει μια ρήτρα αυτόματης ανανέωσης κάθε πέντε χρόνια, υπογράφηκε από τον Καναδά, την Κίνα, τη Δανία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από όλες τις χώρες.

Έτσι, θα προστατευθεί μια περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 2,8 εκατ. ναυτικά μίλια της κεντρικής ανοικτής θάλασσας της Αρκτικής, προκειμένου να «προστατευθούν τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα, να διασφαλιστεί η διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων και η βιωσιμότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμπορική αλιεία σε αυτή την περιοχή εξαιτίας του πάγου. Ωστόσο, με τις συνθήκες των ωκεανών που αλλάζουν, τα αλιευτικά σκάφη θα μπορούσαν στο μέλλον να εισέλθουν σε αυτές τις νέες περιοχές.

Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό επηρεάζει τόσο τους ωκεανούς, όσο και το οικοσύστημα των ψαριών. Η νέα συμφωνία αποτελεί προληπτική προσέγγιση της διαχείρισης της αλιείας, σύμφωνα τα όσα είπαν πηγές της ΕΕ στο EURACTIV.

Είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα έχει αποφύγει την εμπορική αλιεία σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πριν ακόμα γνωρίσει το οικοσύστημα της.

«Η Κομισιόν ελπίζει ότι από την παρούσα συμφωνία οι χώρες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης προκειμένου να βελτιωθεί και να γίνει κατανοητό το οικοσύστημα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και να προσδιοριστεί πόσα ψάρια ενδέχεται να υπάρχουν στην περιοχή», ανέφερε πηγή της ΕΕ.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου το 15% της αλιείας πραγματοποιείται παράνομα, κάτι που μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους ψαριών ετησίως.

Επιπτώσεις στην εμπορική αλιεία

Ο ευρωπαϊκός αλιευτικός όμιλος Europêche εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία και είπε ότι οι αλιείς του είχαν ήδη δεσμευτεί πριν από μερικά χρόνια να μην ψαρεύουν εμπορικά στη ζώνη αυτή.

«Οι φορείς μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την καλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος και τη διασφάλιση της διατήρησης της αειφόρου χρήσης των αλιευτικών αποθεμάτων στην περιοχή», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή από τον αλιευτικό όμιλο στο EURACTIV.

Η εμπορική αλιεία επηρεάζει αρνητικά τον ωκεανό μέσω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης από τα δίχτυα και τον καταστροφικό εξοπλισμό από τις τράτες. Περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας αλιείας, ψαρεύει πέρα από το επιτρεπόμενο, με αποτέλεσμα αυτό να μεταβάλλει τα οικοσυστήματα.

Πολλά αποθέματα ψαριών βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ορισμένες φορές να είναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις για τη διατήρηση της βιώσιμης αλιευτικής βιομηχανίας.

Οι κλιματικές συνθήκες στο βόρειο Αρκτικό ωκεανό μεταβάλλονται γρήγορα και παρά το μεγάλο οικονομικό δυναμικό του, το μέλλον της αλιείας είναι αβέβαιο, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/nea-diethnis-symfonia-apagoreyei-to-emporiko-psarema-stin-arktiki-gia-16-chronia/feed/ 0
Δυτική Μακεδονία: «επίσημη πρώτη» για την μετάβαση σε οικονομία χωρίς λιγνίτη https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/dytiki-makedonia-quot-episimi-proti-quot-gia-tin-metavasi-se-oikonomia-choris-ligniti/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/dytiki-makedonia-quot-episimi-proti-quot-gia-tin-metavasi-se-oikonomia-choris-ligniti/#respond Wed, 20 Feb 2019 04:30:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092799 Την πρώτη τους επίσημη συνάντηση εργασίας με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν από κοινού πολυμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την διαδικασία μετάβασης της περιοχής σε οικονομία χωρίς λιγνίτη.

Η Δυτική Μακεδονία έχει επιλεγεί ως πιλοτική Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform» και έχει ενταχθεί κατόπιν αιτήσεώς της στο πακέτο Τεχνικής Στήριξης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.

Η ΕΕ έχει επιλέξει ως σύμβουλο σε θέματα τεχνικής στήριξης την Παγκόσμια Τράπεζα και όπως τόνισαν τα στελέχη της στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, έως τον Αύγουστο του 2020 θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), το τελικό σχέδιο όπου θα περιγράφεται ο οδικός χάρτης και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, στους άξονες της επιχειρηματικότητας, του Περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε η Λιγνιτική Λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας να μεταβεί σε οικονομία χαμηλής εξάρτησης από τον λιγνίτη.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ως εκπρόσωπος των δήμων που οι περιοχές τους ήδη πλήττονται από την υποχώρηση της λιγνιτικής δραστηριότητας, δήλωσε ικανοποιημένος πού «σήμερα γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον των περιοχών μας» και εστίασε την προσοχή του στο θέμα της αντιμετώπισης «των εργαζομένων που θα πληγούν από την «απολιγνιτοποίηση», στην αποκατάσταση των εδαφών», ενώ ως πιο άμεσο θέμα, που το έθεσε κατά προτεραιότητα στην συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, «ποιος θα είναι ο φορέας που θα έχει την νομιμοποίηση της ευθύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα».

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία των αρμόδιων υπουργείων από την συνάντηση εργασίας και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να απουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης από ένα τέτοιο εγχείρημα».

«Αναλαμβάνουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη να συστήσουμε ένα οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της απεξάρτησης από τον λιγνίτη ως περιφέρεια πιλότος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταρτίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με περιορισμένη την χρήση του λιγνίτη» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης και γνωστοποίησε στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Τράπεζας και της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει καταθέσει χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό, ύψους 60 εκ. ευρώ, υπέρ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Κάλεσε όλους να συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα που «θα προετοιμάζει με πολιτικές δικαίου και ισότιμης συνεργασίας το μέλλον των περιοχών μας ως ανάχωμα στο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που πλήττει την Ευρώπη».

Τις επόμενες ημέρες τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν με φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως τα Επιμελητήρια, εκπροσώπους των εργαζομένων, κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς, εκπροσώπους των κατοίκων και με συλλόγους πολιτών που τα χωριά τους γειτνιάζουν με δραστηριότητες της ΔΕΗ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/dytiki-makedonia-quot-episimi-proti-quot-gia-tin-metavasi-se-oikonomia-choris-ligniti/feed/ 0
Το ελληνικό κρασί αρέσει – οι επιδόσεις των εξαγωγών ελληνικού οίνου ανά χώρα https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/#respond Wed, 20 Feb 2019 04:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092774 Σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων του ελληνικού οίνου στην ΕΕ το 2018, ενώ παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες.

Σύμφωνα με σχετική αναλυτική ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προιόντων (KEOΣOE), που μεταδίδει η ypaithros.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των εξαγωγών οίνου διαχρονικά αλλά και σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανά χώρα με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Τρίτες Χώρες. Η ήδη γνωστή εικόνα αλλάζει το 2018, αφού ατμομηχανή στις εξαγωγές προς την Ε.Ε. παραμένει η Γερμανία, ενώ οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες παρουσιάζουν επιβράδυνση με μικρή μείωση των ποσοτήτων προς την Β. Αμερική.

Ειδικότερα για την Ε.Ε.

Η πρώτη εξάδα των χωρών εξαγωγής ελληνικών οίνων στην Ε.Ε. απορροφά το 87,07% των συνολικών εξαγωγών, για το 2018 και αφορούν κατά σειρά ως προς την αξία τις Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Κάτω Χώρες.

Γερμανία

Ικανοποιητική παρατηρείται η μεταβολή της πρώτης εξαγωγικής αγοράς για το ελληνικό κρασί (53,27% των εξαγωγών στην Ε.Ε. και 38,30% παγκόσμια), αφού καταγράφεται αύξηση το 2018 έναντι του 2017 σε αξία κατά 5,99% (31.639.603 €/2018 – 29.850.408 €/2017), μικρή μείωση όμως κατά 1,05% σε ποσότητα (14.312.378 kg/2018 – 14.666.407 kg/2017) και αύξηση κατά 7,12% της εξαγόμενης μέσης τιμής πώλησης  (2,08 €/kg/2018 – 2,04 €/kg/2017).

Η σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας καταδεικνύει αντίστοιχη και σταθερή αύξηση των εξαγόμενων ελληνικών οίνων σε αξία κατά 13,55%, σε ποσότητα κατά 3,61% και σε μέση τιμή πώλησης παραδόσεων οίνων, κατά 9,66%.

Η γερμανική θεωρείται η ελκυστικότερη αλλά και η ωριμότερη αγορά στην Ε.Ε. για το ελληνικό κρασί και αξίζει να προσανατολισθούν πόροι για την προβολή του.

Γαλλία

Εντυπωσιακή είναι η θετική πορεία των μεγεθών στην αγορά της Γαλλίας, γεγονός που αιτιολογεί και την αύξηση των παραδόσεων οίνου προς χώρες της Ε.Ε.

Οι αποστολές ελληνικών οίνων σε αξία αυξήθηκαν κατά (+) 98,65% το 2018 έναντι του 2017 (6.876.230 €/2018 – 3.461.499/2017), κατά (+) 102,38% σε ποσότητα (4.253.580 kg/2018 – 2.101.754 kg/2017), ενώ μείωση παρατηρείται στη μέση τιμή πώλησης οίνων κατά 1,84% (1,62 €/kg 2018 – 1,65 €/kg /2017).

Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση των μεγεθών σε σύγκριση με την προηγούμενη 5ετία αφού το 2017 σε σύγκριση με την 5ετία 2013 – 2017 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 63,66% σε αξία, αύξηση επίσης κατά 53,27% σε ποσότητα, ενώ επίσης η μέση τιμή μονάδος αυξήθηκε κατά 5,78%. 

Κύπρος

Η αγορά της Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί έτσι όπως εξελίσσεται χώρα ευκαιρίας για το ελληνικό κρασί.

Ενδεικτική είναι η εξέλιξη των μεγεθών σε αξία των εξαγομένων οίνων στη χώρα αυτή, αφού η μεταβολή του 2018 έναντι του 2017 είναι + 5,76%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή (σε αξία) του μέσου όρου 5ετίας ανέρχεται σε 27,18% (5.546.372 €/2018 – 5.244.502 €/2017), με εντυπωσιακά όμως μειωμένη την μέση τιμή πώλησης (-22,4%) αποστολών οίνου σε σχέση με το 2017 (2,75 €/kg/2018 – 3,55 €/kg/2017) αυξημένη όμως σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας (+18,64%).

Οι μεταβολές σε ποσότητα εξαγόμενου οίνου σε kg ακολούθησαν εντυπωσιακά ανοδική επίσης πορεία το 2018 έναντι του 2017 κατά +36,29% (2.014.191 kg/2018 – 1.477.857 kg/2017), ενώ σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας οι εξαγόμενες ποσότητες οίνου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 7,4%.

Συνολικά οι χώρες που ακολουθούν ανάλογα με την αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων στην Ε.Ε. παρουσιάζουν την παρακάτω εικόνα: 

Ηνωμένο Βασίλειο 

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.588.496 2.966.807 14,62 2.363.632 9,51
Ποσότητα σε kg 852.336 974.917 14,38 866.846 -1,67
Τ/Μ σε € / kg 3,04 3,04 0,20 3 11,32

  

Βέλγιο 

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.474.075 2.411.972 -2,51 2.422.329 2,14
Ποσότητα σε kg 936.377 917.006 -2,07 984.467 -4,88
Τ/Μ σε € / kg 2,64 2,63 -0,45 2 7,20

  

Κάτω χώρες

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.402.987 2.267.045 -5,66 2.005.802 19,80
Ποσότητα σε kg 1.452.801 1.169.356 -19,51 1.015.544 43,06
Τ/Μ σε € / kg 1,65 1,94 17,21 2 -17,81

 

Τρίτες Χώρες

Η πρώτη πεντάδα (ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Κίνα, Αυστραλία), εξαγωγής ελληνικών οίνων σε αξία  με εκτός Ε.Ε. προορισμό, δηλαδή με προορισμό τις Τρίτες Χώρες, απορροφούν το 88,04% των αντίστοιχων ελληνικών εξαγωγών. Αναλυτικότερα:

Η.Π.Α.

Η αγορά με την πιο δυναμική ανάπτυξη παγκόσμια, αλλά και τον πιο έντονο ανταγωνισμό, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα του ρυθμού εξαγωγών το 2018, για το ελληνικό κρασί, αιτιολογώντας παράλληλα και την επιλογή της ως χώρα στόχο του οινοποιητικού τομέα της χώρας.

Μικρή μείωση κατά 1,60% παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές οίνων σε αξία στις Η.Π.Α. το 2018 έναντι του 2017 (12.271.418 €/2016 – 12.470.560 €/2017).

Ανάλογη αλλά λίγο μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται και στις εξαγόμενες ποσότητες οίνων το 2018 έναντι του 2017 κατά 2,51% (2.299.932 kg/2018 – 2.359.041 kg/2017), ενώ εξακολουθεί να αυξάνεται η μέση τιμή πώλησης εξαγόμενων οίνων το 2018 έναντι του 2017 κατά 0,93% (5,34 €/kg/2018 – 5,29 €/kg /2017).

Τα ίδια μεγέθη το 2018 συγκρινόμενα με το μέσο όρο 5ετίας 2013 – 2017 παρουσιάζουν αυξητική ακόμη τάση, που οφείλεται στη δυναμική των προηγουμένων ετών.

Σε αξία καταγράφεται διαχρονική μέση αύξηση κατά 24,59%, σε ποσότητα αύξηση κατά 10,47% και η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ανέρχεται σε 13,57%.

Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο δυναμική (μαζί με τον Καναδά) αγορά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ελληνικό κρασί, αφού παρουσιάζει χαρακτηριστικά ώριμης αγοράς, όπου πλέον οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται από σχετική σταθερότητα.

Καναδάς

Ο Καναδάς αντίθετα με τις Η.Π.Α. συνεχίζει τις αυξητικές επιδόσεις σε αξία στις εξαγωγές. Το 2018 παρουσιάζεται μικρή αύξηση σε αξία εξαγωγών οίνου έναντι του 2017 κατά 0,86% (5.448.366 €/2018 – 5.401.770 €/2017), απειροελάχιστη μείωση όμως καταγράφεται στις ποσότητες κατά 0,17% (1.178.282 kg/2018 – 1.180.235 kg/2017). Αύξηση παρουσιάζει όμως η μέση τιμή πώλησης κατά 1,03%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η διαχρονική τάση των μεγεθών που προκύπτει μέσω της σύγκρισής τους με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

Δηλαδή σε αξία η αύξηση σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας καταγράφεται στο + 28,41%, σε ποσότητα η αύξηση ανέρχεται στο 14,31%, ενώ η μέση τιμή πώλησης έχει αυξηθεί κατά 13,20%.

Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση ανάλογων μεγεθών στις σημαντικότερες για το ελληνικό κρασί από άποψη αξίας Τρίτες Χώρες: 

ΕΛΒΕΤΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.413.148 827.325 -41,46 891.922 58,44
Ποσότητα σε kg 175.232 160.468 -8,43 172.221 1,75
Τ/Μ σε € / kg 8,06 5,16 -36,07 5 56,25

 

KINA

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.130.289 882.604 -21,91 1.209.802 -6,57
Ποσότητα σε kg 256.454 203.460 -20,66 297.568 -13,82
Τ/Μ σε € / kg 4,41 4,34 -1,57 4 7,89

 

AΥΣΤΡΑΛΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.026.727 1.011.023 -1,53 953.640 7,66
Ποσότητα σε kg 265.221 254.403 -4,08 273.343 -2,97
Τ/Μ σε € / kg 3,87 3,97 2,66 3 10,64

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

467.870 521.467 11,46 308.147 51,83
Ποσότητα σε kg 84.008 86.600 3,09 60.127 39,72
Τ/Μ σε € / kg 5,57 6,02 8,12 5 13,44

 

ΡΩΣΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

429.872 420.628 -2,15 376.212 14,26
Ποσότητα σε kg 430.890 261.066 -39,41 285.873 50,73
Τ/Μ σε € / kg 1,00 1,61 61,50 1 -29,07

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές οίνων σε ποσότητα αντιστοιχούν στο 13,20% της ελληνικής οινοπαραγωγής του 2017/2018 (324.920 hl έναντι 2.460.000 hl).

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/feed/ 0