Οικονομία

13-01-2022

Ελευθερία του Τύπου: Γιατί πρέπει να αντισταθούμε στη λογοκρισία των ψηφιακών πλατφορμών

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες είναι μια σημαντική νομοθεσία που θα έπρεπε να οδηγεί σε έναν ασφαλέστερο ψηφιακό χώρο.
07-12-2021

Γιατί ο κανονισμός για το διαδικτύο και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να συμβαδίζουν

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Κόσμος 05-10-2021

Τελικά που καταλήγουν όλα τα «Papers»;

Η κοινή γνώμη μοιάζει πια τόσο εθισμένη με αυτή την κατάσταση, που οι αντιδράσεις της είναι από υποτονικές έως ανύπαρκτες. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, το ενδιαφέρον εξαντλείται στο επίπεδο της κλειδαρότρυπας...
09-09-2021

Βάση για τη ζωή και τη βιομηχανία ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Ηγετική θέση κατέχει ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με την παραγωγή και αξιοποίηση υψηλής ποιότητας ορυκτών κοιτασμάτων, παγκόσμιας εμβέλειας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας.
09-09-2021

Φοβού την Ιστορία

Είχαμε γράψει προ μηνός για τον ύπουλο πληθωρισμό που ερχότανε (αυξήσεις σε αγαθά)
Οι λιγότερο γνωστές ανισότητες
02-09-2021

Οι λιγότερο γνωστές ανισότητες

Τα βιβλία, τα άρθρα, οι έρευνες και οι εργασίες που διαθέτω πάνω στο θέμα των ανισοτήτων στον κόσμο της ελεύθερης οικονομίας, άνετα θα γέμιζαν μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Επίσης άπλετο είναι το φως που υπάρχει ως προς τις περιουσίες των 1000 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, πλην όμως λιγοστή είναι η πληροφόρησή αναφορικά με την σύνθεση του πλούτου των ανθρώπων αυτών.
Διεθνή 30-08-2021

Εμπάργκο στους εμπόρους οπίου

Αν ο δυτικός κόσμος και ο πολιτισμός του θέλουν να σώσουν την τιμή τους, πρέπει να κηρύξουν γενικό εμπάργκο κατά της πρώτης κυβέρνησης δολοφόνων και εμπόρων ναρκωτικών στον κόσμο
Εμπόριο 25-08-2021

Προς παγκόσμια κρίση μεταφορών;

Η εκθετική αύξηση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών ίσως γίνει το αντίστοιχο της πετρελαϊκής κρίσης του 1973
23-07-2021

Η Ρωσία, η Κίνα και το Διαδίκτυο

Τη στιγμή ακριβώς που η Ρωσία και η Κίνα δέχονται πιέσεις από δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για να ελέγξουν καλύτερα τον κυβερνοχώρο.
21-06-2021

Οι κολοσσοί του Διαδικτύου, ο Τύπος, η διακίνηση της πληροφορίας

Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν αναπτύχθηκε εντονότατος διάλογος σε όλη την Ευρώπη με αφορμή την οδηγία 790/2019 της Ε.Ε. για την ενιαία ψηφιακή αγορά
14-06-2021

Για ελληνικές πόλεις του 21ου αιώνα

Τον Ιούνιο 2014, στο Ναύπλιο, ως ελληνική προεδρία των Υπουργών Χωροταξίας των 47 Κρατών – Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEMAT), συγκαλέσαμε την 16η Διάσκεψη υπουργών
05-06-2021

Μήπως η ψηφιοποίηση καταστρέφει αποδόσεις;

Στον ψηφιακό κόσμο, ως φαίνεται, τελικά οι πελάτες των επιχειρήσεων είναι πιο κερδισμένοι από τις εταιρίες που τους προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες
01-06-2021

Πως εξελίσσεται η παγκόσμια ανισότητα

«Εκτός συνόρων και σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ανισότητα έφθασε σε μία κορύφωση κατά τις τρεις δεκαετίες 1950-1970 και άρχισε να μειώνεται σταθερά από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, παράλληλα με την ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης.»

Η εργασία μετά την πανδημία

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι προεκτάσεις της, μεταβάλλουν μετά από πολλά χρόνια, τις σχέσεις κεφαλαίου και εργασίας, προς όφελος της τελευταίας
01-05-2021

Ο Μίλτον Φρήντμαν από την… ανάποδη

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν με αλλεπάλληλες αποφάσεις βάζει τις ΗΠΑ σε νέα ρότα, που πολύ λίγοι περίμεναν. Με τις αποφάσεις του αυτές και με άλλες που αναμένονται, γυρίζει από την ανάποδη το κοστούμι του νεοφιλελευθερισμού.
06-04-2021

Οι οδυνηρές αλήθειες Τόμσεν

Κατά τον πρώην διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για την οικονομία χωρίς να υπάρχει πολιτική ένωση της ΕΕ
05-04-2021

Αξίες και Ρόες: Κρυπτονομίσματα

Το αντικαπιταλιστικό φαντασιακό, λόγω του φρακαρίσματος στο Σουέζ, διήρκεσε λίγο. Οι εμπορικές ροές αποδεικνύονται ισχυρότερες από τις παύσεις (αφού πάντα επανέρχονται και οξυγονώνουν το σύστημα)
28-03-2021

Ένα μέλλον για τη Μητροπολιτική Αθήνα

Η Αθήνα δεν μπορεί να έπεται, αλλά να πρωτοπορεί στις εξελίξεις που αφορούν στο αστικό της μέλλον. Αυτή είναι η υποχρέωση στην «Next Generation» της. Αυτό υπαγορεύει η ιστορία της.
17-03-2021

Σμυρλής: Η σχέση της Ελλάδας με την Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού

Οι χώρες της οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) συνιστούν αναμφίβολα οικονομικό και πολιτικό εταίρο αποφασιστικής σημασίας για την Ε.Ε. και κατ’ επέκταση για την Ελλάδα.

O θρίαμβος του μαγικού χρήματος

Ενώ η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες που τη συνθέτουν κρατικοποιούνται με ισχυρό ρυθμό, οι κεντρικές τράπεζες είναι πλέον η νέα μαγική δύναμη στον κόσμο.

Ο «έξυπνος» καπιταλισμός

Μπήκε για τα καλά η κοινωνία «μέσα» στις οθόνες. Άραγε όμως τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Σημαίνει μάλλον ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν «μετακινείται» με τις παλιές ταχύτητες.
01-03-2021

Η Παγίδα του Φθηνού Δανεισμού

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και διεθνή χρηματοοικονομική εμπειρία έχει αλλά και με ευχέρεια μπορεί να παρακολουθεί τον διεθνή οικονομικό Τύπο».
08-02-2021

Το ΚΕΑ και οι προνομιακές δομές σήμερα στη χώρα μας

Τι συμβαίνει εκτός των άλλων με το ΚΕΑ και σε άλλες προνομιακές δομές της χώρας μας, όταν από το 2016 έως σήμερα η Ελλάδα επί προϋπολογισμού βοηθείας πάνω από 125 εκατ. ευρώ απορρόφησε μόλις 9 εκατ. ευρώ;

H διαλεκτική της πληροφορίας με την εργασία και τον μισθό

Δεν έχει αξία οι Οικονομολόγοι να είμαστε απλώς περιγραφικοί. Πρέπει να γίνουμε σκαπανείς στο ορυχείο των πρώτων υλών που τροφοδοτεί την Οικονομία.