Οικονομία

Ιρλανδία: Μπόνους 1.000 ευρώ για τους υγειονομικούς στην πρώτη γραμμή

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιρλανδία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πρόκειται να λάβουν αφορολόγητο μπόνους 1000 ευρώ, συμφώνησε το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη.

Γερμανία: Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2021 σύμφωνα με στατιστικά από το ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα επέστρεψαν σε θετικές αποδόσεις μετά από μια ανησυχία για τον πληθωρισμό που τροφοδότησε το «ξεφάντωμα των αγορών».

Πολωνία-Ουγγαρία: «Μπλοκάρουν» τα γαλλικά σχέδια για τη φορολογία εταιρειών

Η οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15% δέχεται την αντίσταση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ισπανοί CEO: Ανησυχία για τη διαχείριση των κεφαλαίων του Next Generation EU

Στελέχη ισπανικών εταιριών εκφράζουν ανησυχίες για δίκαιη και σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων της ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 στην πληγείσα οικονομία της χώρας.

Πορτογαλία: Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στα πρόθυρα της φτώχειας το 2020

Ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε από 16,2% σε 18,4% μεταξύ 2019 και 2020, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Πορτογαλίας (INE) φτάνοντας σχεδόν τα δύο εκατομμύρια.

Αυστρία: Ζητά τη στήριξη της Γερμανίας για αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ δήλωσε ότι έχει μεγάλες ελπίδες πως η Γερμανία θα υποστηρίξει τις «φειδωλές χώρες» για μια ταχεία επιστροφή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ισπανία: Η κυβέρνηση εγκρίνει ευνοϊκό σχέδιο για τη στέγαση των νέων

Η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει την Τρίτη εθνικό κρατικό σχέδιο για την πρόσβαση στη στέγαση 2022-2025.

Ιταλία: Ένας στους τέσσερις νέους δεν εργάστηκε ή δεν σπούδασε το 2020, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ιταλοί στην ηλικιακή ομάδα 15-29 δεν σπούδαζαν και δεν εργάζονταν το 2020, σύμφωνα με έκθεση της ISTAT του περασμένου Δεκεμβρίου.

Γερμανός υπ. Οικονομικών: Επιστρέφει το «φρένο χρέους» το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης, αλλά έδειξε ανοιχτός σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα.

Κροατία: Η πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού το 2022 αναθεωρήθηκε στο 3,5%

Ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές ΦΠΑ εξετάζονται ως μέρος μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Ισπανία: Διαμάχη για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης λέει ότι θα προσφύγει στην ισπανική Δικαιοσύνη κατά της κατανομής των κονδυλίων της ΕΕ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας, επειδή φέρεται να εξαιρείται η πρωτεύουσα.
14-01-2022

Η Ιρλανδία θα δημιουργήσει νέο «φύλακα» του διαδικτύου

Το Δουβλίνο επιδιώκει να εφαρμόσει νέα μέτρα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τη νομοθεσία που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα και θα επιβλέπει τις πλατφόρμες ροής και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.
13-01-2022

Ελευθερία του Τύπου: Γιατί πρέπει να αντισταθούμε στη λογοκρισία των ψηφιακών πλατφορμών

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες είναι μια σημαντική νομοθεσία που θα έπρεπε να οδηγεί σε έναν ασφαλέστερο ψηφιακό χώρο.
13-01-2022

Πορτογαλία: Νέο «επαναστατικό» εμβόλιο- θεραπεία για βακτηριακές λοιμώξεις

Η πορτογαλική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Immunethep» αναπτύσσει ένα ενέσιμο εμβόλιο και μια θεραπεία κατά των βακτηριακών λοιμώξεων με βάση μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πόρτο.
13-01-2022

Αυστρία: Η χρήση του Google Analytics παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ

Η αυστριακή Αρχή Προστασίας Δεδομένων αποφάσισε ότι η χρήση του Google Analytics παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ισπανία: «Αυλαία» για την κορυφαία τουριστική έκθεση Fitur

Συνολικά 107 έθνη και σχεδόν 7.000 εταιρείες θα εκπροσωπηθούν φέτος στην 42η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (Fitur) στη Μαδρίτη, με τη Δομινικανή Δημοκρατία ως ειδικό εταίρο.
13-01-2022

Βουλγαρία: «Τέλος» τα χρυσά διαβατήρια

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατάργηση της χορήγησης υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.
Διεύρυνση 12-01-2022

Η κατάσταση διεύρυνσης της ευρωζώνης

Το ευρώ υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ωστόσο, πολλά είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ευρωζώνη, με τους δισταγμούς να αφορούν πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Ισπανία: Θα διαθέσει το 0,7 % του ΑΕΠ της σε αναπτυξιακή βοήθεια έως το 2030

Η Ισπανία σχεδιάζει να διαθέσει το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της σε επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA) μέχρι το 2030, επιβεβαίωσαν επίσημες πηγές την Τρίτη σύμφωνα με τις EFE και El País, εταίρους της EURACTIV.

Ιταλία: Μετεγκατάσταση εταιριών λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου

H Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων ανησυχεί για την τιμή της ενέργειας, η οποία εκτοξεύεται και μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες να επιλέξουν άλλη τοποθεσία για τις δραστηριότητές τους.

Οι χώρες της Βαλτικής στην κορυφή του πίνακα μηνιαίου πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε μηνιαία βάση στην ευρωζώνη.

Γερμανία: Μεγάλη ναυπηγική εταιρία υποβάλλει αίτηση πτώχευσης

Η MV Werften, μια τεράστια ναυπηγική εταιρεία με εγκαταστάσεις στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας που απασχολεί περίπου 1.900 εργαζομένους, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας τη Δευτέρα.
07-01-2022

Τσεχία: Δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και των μεταφορών

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, υπό την ηγεσία του Πετρ Φιάλα (Δημοκρατικό κόμμα των πολιτών), ενέκρινε την Πέμπτη το πρόγραμμα της πολιτικής της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αντιπρόεδρος Γερμανών Φιλελεύθερων: Οι κανόνες του φρένου χρέους «δεν θα πειραχτούν»

Παρά τις πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τον Covid, η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα απομακρυνθεί από το συνταγματικό όριο χρέους της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος.