Οικονομία

EPA-EFE / MATTIA SEDDA
26-10-2021

Η ιταλική πολιτική σκηνή διχάζεται για το μέλλον μιας ιστορικής τράπεζας 

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την πώληση της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) στον διεθνή τραπεζικό όμιλο Unicredit απέτυχαν, ανακοινώθηκε την Κυριακή.
20-10-2021

H Ε.Ε. επανεξετάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της, στοχεύοντας στην ενίσχυση πράσινων επενδύσεων

Ένα ακόμη βήμα προς την μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων - συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών ορίων χρέους και ελλείμματος που προβλέπονται από το το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ιταλία προυπολογισμος

Τελευταίες προσαρμογές στον καθυστερημένο ιταλικό προϋπολογισμό

Ομόφωνα ενέκρινε αργά το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση Ντράγκι, το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας που θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι απέναντι στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα μετά την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά διαδικασίες αναθεώρησης των κανονισμών της για τους εθνικούς προϋπολογισμούς την Τρίτη (19 Οκτωβρίου).
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζητάει επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας
Πολιτικά 18-10-2021

Ο αρχιτέκτονας των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. ζητάει την μεταρρύθμιση τους

Ενόψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνει τον κίνδυνο της εμμονής σε κανόνες που έχουν καταστεί «οικονομικά παράλογοι».

Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία 136 χωρών για μια διεθνή φορολογική συμφωνία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες.
14-10-2021

Στη Βουλή προς έγκριση ο ισπανικός «κοινωνικός» προϋπολογισμός για το 2022

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 παρουσίασε την Τετάρτη στο ισπανικό κοινοβούλιο η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Χεσές Μοντέρο.

Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Το «France 2030» θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Την πεποίθηση ότι το το «France 2030» θα βοηθήσει στη δημιουργία «δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξέφρασε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.
Εμπόριο 13-10-2021

Απόψε τα μέτρα της Ε.Ε. για τις μεταφορές στη Βόρεια Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την Τετάρτη (13 Οκτωβρίου) στη Βρετανία ένα πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση της μεταφοράς των εμπορευμάτων προς τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit .

Η ΕΕ εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες Τρίτη (12 Οκτωβρίου) πράσινα ομόλογα αξίας 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αγορές για τη χρηματοδότηση των πράσινων τμημάτων του ταμείου ανάκτησης κορονοϊού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
13-10-2021

Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει νησί στη Φινλανδία με… κυπριακό διαβατήριο

Η πώληση ενός μεγάλου νησιού από μια στρατηγικά σημαντική περιοχή της Φινλανδίας σε έναν Ρώσο ολιγάρχη επαναφέρει το ζήτημα της πρακτικής ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως της Κύπρου, να χορηγούν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» σε ξένους υπηκόους.
12-10-2021

Η Σουηδία κατασκευάζει την πρώτη βάση εκτόξευσης δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το διαστημικό κέντρο Esrange θα είναι η πρώτη πλατφόρμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών πυραύλων και την εκτόξευση δορυφόρων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
08-10-2021

Η Skoda Auto σταματά την παραγωγή λόγω έλλειψης τσιπ

Η αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto θα περιορίσει ή θα σταματήσει εντελώς την παραγωγή αυτοκινήτων και στα τρία εργοστάσια της Τσεχίας από τις 18 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Η εταιρεία πήρε την απόφαση λόγω παγκόσμιων ελλείψεων τσιπ.
08-10-2021

Διευρυμένα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
08-10-2021

Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2022 με έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 με επενδύσεις ρεκόρ και προτεραιότητα σε «δίκαιη ανάκαμψη».

ΜΚΟ: Η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών δεν έχει αξιοπρεπή εργασία

Η πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία όσον αφορά τις επιλογές απασχόλησης, την επίτευξη του δικαιώματος σε επαρκή μισθό και την προστασία των ανέργων, καθώς και την ασφάλεια της απασχόλησης, ανέφερε την Πέμπτη το ίδρυμα Δημοκρατίας του Βελιγραδίου. 
08-10-2021

Βόρεια Μακεδονία: Καθησυχαστική η ΡΑΕ για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Δεν υπάρχει λόγος πανικού μεταξύ των πολιτών της ΠΓΔΜ σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε το meta.mk.
08-10-2021

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Βρείτε δουλειά στο διαδίκτυο, να κλείσει ο «ΟΑΕΔ»

Ο υπουργός Οικονομίας Richard Sulík (SaS/ECR) πρότεινε την Τετάρτη το κλείσιμο των γραφείων απασχόλησης. Στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών.
Μεταφορές 07-10-2021

Απόφαση: Οι Ryanair και British Airways δεν θα επιστρέψουν χρήματα για τα αχρησιμοποίητα εισιτήρια του lockdown

Ότι δεν υποχρεούνται οι αεροπορικές εταιρείες Ryanair και British Airways να επιστρέψουν τα χρήματα για κάποια εισιτήρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown αποφάσισε  η βρετανική επιτροπή ανταγωνισμού.
Μεταφορές 07-10-2021

Το Κοσσυφοπέδιο ζητά ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών του εντός Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ζήτησε από την ΕΕ να απελευθερώσει τις διελεύσεις για τους πολίτες του μιλώντας στη  Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
07-10-2021

Η φορολογική μεταρρύθμιση διχάζει την κυβέρνηση της Ιταλίας

Οι υπουργοί της Λίγκας του Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, που συγκροτήθηκε για την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
07-10-2021

Το 2022 η Πορτογαλία αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πλούτου προ πανδημίας

Η Πορτογαλία αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα πλούτου το επόμενο έτος, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι κάνει μια αναθεώρηση των προβλέψεων της ανάπτυξης μέχρι το 2022. 
07-10-2021

Έξι εκατομμύρια Ισπανοί ζουν σε ακραία φτώχεια

 Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν καταστροφικές για την Ισπανία, με έξι εκατομμύρια πολίτες να ζουν σε σοβαρή φτώχεια και 11 εκατομμύρια να κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την καθολική ΜΚΟ Caritas. 

Η Κροατία υπέρ της πρότασης για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών

Η Κροατία υποστηρίζει την πρόταση σχετικά με τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή φορολογική δικαιοσύνη - όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Zdravko Marić.