Οικονομία

Εμπόριο 25-05-2022

Η Αλβανία προετοιμάζεται για την τουριστική περίοδο

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία βρίσκεται μπροστά σε μια εξαιρετική τουριστική περίοδο και ο στρατός έχει κληθεί να καθαρίσει τις ακτές από τα σκουπίδια στο πλαίσιο της προετοιμασίας.

Η ΕΕ παρουσιάζει σχέδια για την κατάσχεση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη (25 Μαΐου) σχέδια που θα διευκολύνουν την κατάσχεση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με σοβαρές παράνομες δραστηριότητες και υποψίες εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Επιφυλακτικοί οι διεθνείς επενδυτές για την Φινλανδία

Επιφυλακτικοί δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές μέχρι να διασφαλιστεί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Πορτογαλία ιδανική υποψήφια χώρα για την εκβιομηχάνιση της ΕΕ

Η Πορτογαλία διαθέτει «μοναδικές προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια μεγάλη πλατφόρμα τοποθεσίας» στην επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ασφάλειας, της εστίασης στα προσόντα και της κλιματικής μετάβασης.
Διεύρυνση 24-05-2022

Ρούτε: Δεν είναι πιθανό η Ουκρανία να λάβει σύντομα καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ

Οι πιθανότητες της Ουκρανίας να αποκτήσει σύντομα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ δεν είναι μεγάλες, διότι πολλές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται στην ιδέα αυτή και θα ήταν άδικο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
24-05-2022

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κώδικα και Προγραμματισμού στην Κύπρο

Η Λευκωσία φιλοξένησε την Παρασκευή (20 Μαΐου) τον πρώτο Ευρωπαϊκό σεμινάριο κώδικα και προγραμματισμού (European Coding Challenge), όπου οι νέοι της Κύπρου έλαβαν εκπαίδευση και γνώσεις από ειδικούς της τεχνολογίας.
Κόσμος 23-05-2022

Η παγκόσμια οικονομική ελίτ επιστρέφει στο Νταβός

Η σύνοδος κορυφής της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός επιστρέφει τη Δευτέρα (23 Μαΐου) μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών που προκάλεσε o Covid για να αντιμετωπίσει μια άλλη σημαντική κρίση: Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ελλάδα Κύπρος και Ιταλία αντιμετωπίζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες

Ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες εντοπίστηκαν σε 10 από τα 12 κράτη μέλη μετά την αξιολόγηση της Επιτροπής για την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Διεύρυνση 23-05-2022

Η Γαλλία δεν βλέπει είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ πριν από «15 ή 20 χρόνια»

Μια υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από «15 ή 20 χρόνια», δήλωσε την Κυριακή (22 Μαΐου) ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας.
Εμπόριο 23-05-2022

Ο Ούγγρος υπουργός γεωργίας στηρίζει την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας

Περιγράφοντας την αστάθεια των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας Ίστβαν Νάγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βοηθήσει το Κίεβο να πουλήσει στο εξωτερικό.

Ιδιοκτήτες ρωσικών εταιρειών στην Τσεχία άλλαξαν υπηκοότητα

Από τις 9.582 εταιρείες στην Τσεχία με ρωσική, δεκάδες έχουν αλλάξει υπηκοότητα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για να αποφύγουν τις κυρώσεις ή την εκροή πελατών.

Πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 λόγω πολέμου

Οι κανόνες κατά της υπέρβασης των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ θα παραμείνουν σε αναστολή έως το 2023, παρατείνοντας την αναστολή της εποχής της πανδημίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η σλοβακική οικονομία επλήγη περισσότερο στην ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η σλοβακική οικονομία υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από όλες τις χώρες της ΕΕ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με σύγκριση των μακροοικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου και του Μαΐου.
Διεύρυνση 20-05-2022

Μακρόν: Η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» δεν αντικαθιστά τη διεύρυνση

Η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» συμπληρώνει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και δεν αποτελεί «εναλλακτική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Μολδαβή ομόλογό του Μάια Σάντου.
20-05-2022

Καταδίκη 13 κρατών και της Ελλάδας για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσημες ειδοποιήσεις προς 13 χώρες, καλώντας τες να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Η Πολωνία εγκαινιάζει το πρώτο δοκιμαστικό πρόγραμμα βασικού εισοδήματος χωρίς όρους

Οι Πολωνοί δρομολογούν ένα φιλόδοξο δοκιμαστικό οικονομικό πρόγραμμα. Θα δοκιμάσει τον αντίκτυπο του άνευ όρων βασικού εισοδήματος σε αρκετές χιλιάδες δικαιούχους.
Εμπόριο 19-05-2022

Οι λιθουανικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν πάνω από το ένα τρίτο

Οι εξαγωγές αγαθών λιθουανικής προέλευσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 30% και πλέον.
Διεύρυνση 18-05-2022

Μπορέλ: Το βέτο της Σόφιας στο Σκοπιανό είναι «δώρο για τη Ρωσία»

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, άσκησε πιέσεις στη Σόφια τη Δευτέρα (16 Μαΐου) να άρει το βέτο της για τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκινώντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Διεύρυνση 16-05-2022

Η εμπειρία της Αν. Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ

Όπως έδειξαν τα φετινά γεγονότα, ο δισταγμός όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ είναι κοντόφθαλμος και δυνητικά πολύ επικίνδυνος.
Διεύρυνση 16-05-2022

Η διεύρυνση ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ενεργοποίηση της μεταρρύθμισης της ΕΕ

Ενώ οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ κερδίζουν έδαφος, αρκετά κράτη-μέλη αντιτίθενται στην πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης.
Διεύρυνση 13-05-2022

Πρόεδρος του ΕΚ: Η ένταξη της Ουκρανίας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα

Η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στην Ουκρανία, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση πρόσβαση στο εμπόριο, τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, τις μεταφορές, τη μετακίνηση και πολλά άλλα.

Επίτροπος Σμιτ: «Δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά από τις κοινωνικές υπηρεσίες»

Η κοινωνική οικονομία δεν πρέπει να θεωρείται εναλλακτική λύση στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Η Τράπεζα της Σερβίας αύξησε το βασικό επιτόκιο, παραμένοντας αισιόδοξη για οικονομική ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας (NBS) αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2%.

Η Ελβετία απελευθερώνει ορισμένα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (12 Μαΐου) ότι ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,05 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο κυρώσεων, σημείωσαν μείωση από τις αρχές Απριλίου.