Μεταφορές – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Tue, 09 Apr 2019 00:00:05 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Μεταφορές – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην ΕΕ και στην Ελλάδα το 2018, αλλά παραμένουν πολλά – τί δείχνουν τα στοιχεία https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/meiosi-ton-thanatiforon-trochaion-stin-ee-kai-stin-ellada-to-2018-alla-paramenoyn-polla-ti-deichnoyn-ta-stoicheia/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/meiosi-ton-thanatiforon-trochaion-stin-ee-kai-stin-ellada-to-2018-alla-paramenoyn-polla-ti-deichnoyn-ta-stoicheia/#respond Fri, 05 Apr 2019 02:00:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099863 Μειωμένα αλλά σημαντικά πολλά ήταν τα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στους Ευρωπαϊκούς δρόμους το 2018 – με την Ελλάδα να βρίσκεται ωστόσο ανάμεσα στις χώρες που μέτρησαν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες στην άσφαλτο. Μάλιστα, για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ προκύπτει ότι υπήρξε πτώση της τάξεως του 6% συγκριτικά με το 2017 και 45% σε σχέση με το 2010.

Αναλυτικότερα, το 2018 σημειώθηκαν περίπου 25.100 θάνατοι από τροχαία στην ΕΕ. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 21% σε σύγκριση με το 2010 και σε 1% σε σύγκριση με το 2017. Στην Ελλάδα, καταγράφηκαν 64 θάνατοι από τροχαίο ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με 68 ανά εκατομμύριο το 2017 και 113 ανά εκατομμύριο το 2010.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, με μέσο όρο 49 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, επιβεβαιώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι μακράν οι ασφαλέστεροι στον κόσμο.

Με δεδομένο όμως ότι ο στόχος προβλέπει μέχρι το 2020 να φτάσουν στο μισό τα ατυχήματα, αποδεικνύεται ότι υπάρχει απόσταση από την επίτευξη του. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει αναγκαιότητα, για ταχεία ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη και από ολόκληρο τον τομέα της οδικής ασφάλειας για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου δράσης της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων το 2018 ήταν:

 • Ρουμανία 96 θάνατοι ανά εκατομμύριο
 • Βουλγαρία 88 ανά εκατομμύριο
 • Λετονία 78 ανά εκατομμύριο
 • Κροατία 77 ανά εκατομμύριο
 • Πολωνία 76 ανά εκατομμύριο
 • Ουγγαρία και Ελλάδα 64 ανά εκατομμύριο

Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων το 2018:

 • Ηνωμένο Βασίλειο 28 θάνατοι ανά εκατομμύριο
 • Δανία 30 ανά εκατομμύριο
 • Ιρλανδία 31 ανά εκατομμύριο
 • Σουηδία 32 ανά εκατομμύριο

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση των τροχαίων θανάτων από το 2017 έως το 2018 ήταν η Σλοβενία (-13%), η Λιθουανία (-11%), η Βουλγαρία (-9%) και η Σλοβακία και η Κύπρος (και στις δύο -8%).

Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε πως «μολονότι θεωρώ ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, ακόμη και ένας μόνο θάνατος από τροχαίο είναι απαράδεκτος. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την οδική ασφάλεια υπήρξε δυναμικός  και φιλόδοξος, με την υιοθέτηση στρατηγικού σχεδίου δράσης, συγκεκριμένων δράσεων για την ασφάλεια των οχημάτων και των υποδομών, καθώς και πλαισίου πολιτικής για την επόμενη δεκαετία. Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε βάσει του «οράματος μηδενικών απωλειών» για την επίτευξη μηδενικού αριθμού θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2050, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη, καθώς και με το Κοινοβούλιο και με τον τομέα της οδικής ασφάλειας, για να εξασφαλίσουμε το επίπεδο ασφάλειας που ζητούν και αξίζουν οι πολίτες της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στην euractiv.gr επαγγελματίες του χώρου, πάρα τους στόχους της ΕΕ, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ρίζα του. Οι νέοι υποψήφιοι οδηγοί χρειάζονται οδηγική παιδεία και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αφομοιώσουν από την παιδική ηλικία.

Από την άλλη, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου SOS Τροχαία Ατυχήματα Γιώργος Κουβίδης, πρέπει η νομοθεσία να αυστηροποιήσει το πλαίσιο περί εγκατάλειψης θυμάτων.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29 χρόνων, την 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 – 14 και την 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30 – 44. Αντίστοιχα, η 2η αιτία θανάτου στους δρόμους μετά την ταχύτητα, αποτελεί η μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΛΑΣ για τον Μάρτιο

Δύσκολος ήταν και ο Μάρτιος για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, 15 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ενώ 541 τραυματίστηκαν (14 σοβαρά, 527 ελαφρά) σε 460 τροχαία (15 δυστυχήματα και 445 ατυχήματα).

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επίσης, η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο λεκανοπέδιο, βεβαιώθηκαν 17.299 παραβάσεις, από τις οποίες οι 594 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

– 618 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 54 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

– 2.335 παραβάσεις ορίου ταχύτητας

– 234 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

– 380 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου

– 566 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

– 751 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/meiosi-ton-thanatiforon-trochaion-stin-ee-kai-stin-ellada-to-2018-alla-paramenoyn-polla-ti-deichnoyn-ta-stoicheia/feed/ 0
Διετής από αύριο η Ηλεκτρονική Θεώρηση Εισόδου των Ελλήνων στις ΗΠΑ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/dietis-apo-ayrio-i-ilektroniki-theorisi-eisodoy-ton-ellinon-stis-ipa/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/dietis-apo-ayrio-i-ilektroniki-theorisi-eisodoy-ton-ellinon-stis-ipa/#respond Fri, 05 Apr 2019 00:00:48 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099864 «Σε 48 ώρες» από χθες θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή στη διάρκεια του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας εισόδου και παραμονής (ESTA) στις ΗΠΑ του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program), για τους Έλληνες ταξιδιώτες, που ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με την αναπληρώτρια συντονίστρια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα τρομοκρατίας Αλίνα Ρομανόφσκι, αρμόδια για θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Πάιατ.

Η επαναφορά του ESTA στη διετή διάρκεια, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, είναι απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε αναγνώριση, όπως επεσήμανε, της προόδου που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της εφαρμογής της νομοθεσίας PNR, αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας συνόρων.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εμπράκτως αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως ασφαλή χώρα.

Με τον όρο PNR, Passenger Name Record data, εννοούνται οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατώναεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο προϊστάμενος Επιτελείου της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, παρουσία και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστρατήγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παροχή τεχνικής συνδρομής από πλευράς ΗΠΑ για την υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 4579/2018 (υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών), ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Στο εξής, οι Έλληνες επιχειρηματίες και τουρίστες θα μπορούν να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, τη διάρκειας 90 ημερών άδεια εισόδου και παραμονής χωρίς προξενική θεώρηση στις ΗΠΑ. Αυτή η χρονική διάρκεια αποτελεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, αναφέρει ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας για την εφαρμογή του Νόμου στην Ελλάδα για τα Στοιχεία Επιβατών αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων σε θέματα εφαρμογής του νόμου και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018 και συμπληρώνει:

«Ο πρέσβης κ. Πάιατ και η κ. Ρομανόφσκι καλωσόρισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας στο πλαίσιο του VISA WAIVER PROGRAM». Επίσης τονίζει:

«Η χρήση των στοιχείων κατά τη διάρκεια των ελέγχων των ταξιδιωτών είναι μέρος μιας σημαντικής προσπάθειας της Ελλάδας να αποτρέψει τα ταξίδια τρομοκρατών, εγκληματιών, και άλλων κακόπιστων ατόμων σύμφωνη με την εφαρμογή διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Σε αναγνώριση αυτής καθώς και άλλων βελτιώσεων στη συνοριακή ασφάλεια, και με βάση το μνημόνιο, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) θα ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να αποκαταστήσει την ισχύ της ESTA, της ηλεκτρονικής θεώρησης επισκέψεων στις ΗΠΑ για Έλληνες ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με το καθεστώς VISA WAIVER PROGRAM για δουλειές ή για τουρισμό μέχρι 90 ημέρες… Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ σε 48 ώρες».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι για περισσότερες πληροφορίες στο VISA WAIVER PROGRAM και για νεότερες ενημερώσεις για το καθεστώς της διετούς ισχύος της ESTA οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://gr.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/dietis-apo-ayrio-i-ilektroniki-theorisi-eisodoy-ton-ellinon-stis-ipa/feed/ 0
Πρωτιά ευρωπαϊκών και γερμανικών εταιρειών στις πατέντες https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/protia-eyropaikon-kai-germanikon-etaireion-stis-patentes/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/protia-eyropaikon-kai-germanikon-etaireion-stis-patentes/#respond Mon, 01 Apr 2019 02:30:48 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096405 Η έκθεση του νέου Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (EPO), που κυκλοφόρησε την πρόσφατα, δείχνει μια στροφή προς την Ευρωπαϊκή κυριαρχία – έπειτα από την κυριαρχία του Κινέζικου τεχνολογικού γίγαντα Huawei μέχρι το προηγούμενο έτος – με μια αύξηση κατά 4,6% στις αιτήσεις των Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η νέα έκθεση του 2018 δείχνει ότι ο Γερμανικός κατασκευαστής Siemens κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 2.493 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε, αφήνοντας τη Huawei στη δεύτερη θέση. Η Huawei έδωσε στο ΕΓΔΕ το 2017, 2.398 αιτήσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρείες κατέθεσαν σχεδόν το ήμισυ των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση από το 2010. Σχεδόν το 40% της συνολικής αύξησης των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας προήλθε από 38 κράτη μέλη του ΕΓΔΕ.

«Η ανάπτυξη των αιτήσεων για πατέντες επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ευρώπης ως δύναμης παγκόσμιας καινοτομίας», δήλωσε ο António Campinos, πρόεδρος του ΕΓΔΕ.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν αύξηση, ενώ μόνο η Γαλλία (-2,8%) και η Φινλανδία (-3,8%) κατέγραψαν μείωση. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε από την Ελβετία (7,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7,8%) και τη Σουηδία (7,1%).

Η Γερμανία πρωτοστατεί στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ η Siemens υποβάλλει αιτήσεις για τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με την έκθεση του EPO. Οι Γερμανικές εταιρείες υπέβαλαν 26.734 διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2018, δηλαδή 1.200 περισσότερα από το προηγούμενο έτος, πράγμα που δείχνει αύξηση κατά 4,7%.

Η αύξηση των Γερμανικών και Ευρωπαϊκών εταιρειών συνδέεται με νέες τεχνολογίες ειδικά για τις μεταφορές. Ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει το 39% όλων των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και παρουσίασε αύξηση 11,6% σε σύγκριση με το 2017. Παράλληλα, οι βιοεπιστήμες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ η ιατρική τεχνολογία είχε τις περισσότερες εφαρμογές.

«Η κυριαρχία των Ευρωπαϊκών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι ο κλάδος των μεταφορών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Campinos.

«Σημαντικά επιτεύγματα στην τεχνολογία των μεταφορών, από τα οποία τα αυτοκινούμενα οχήματα  είναι μόνο ένα παράδειγμα, υπογραμμίζουν ότι η καινοτομία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρο τον τομέα».

Τα νέα και αξιοσημείωτα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις μεταφορές είναι σε μεγάλο βαθμό για τα αυτοκινούμενα οχήματα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα τελευταία να αυξάνονται στη Γερμανία κατά 71% το 2018. Τα αυτοκινούμενα οχήματα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το 2011.

«Η ανάπτυξη των εφαρμογών σε όλους τους κορυφαίους τομείς τεχνολογίας αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή καινοτομία μπορεί να βασιστεί σε ένα ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δήλωσε ο Campinos. «Οι καινοτόμες εταιρείες χρειάζονται ένα ισχυρό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών».

Η Ευρώπη προσφέρει επίσης ένα καλό περιβάλλον για τις μεμονωμένες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μια στις πέντε αιτήσεις στο ΕΓΔΕ από την Ευρώπη υποβλήθηκε από ΜΜΕ ή από μεμονωμένο εφευρέτη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Το ΕΓΔΕ δεν είναι όργανο της ΕΕ και καλύπτει 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 28 κρατών μελών της ΕΕ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/protia-eyropaikon-kai-germanikon-etaireion-stis-patentes/feed/ 0
Στο επίκεντρο των επενδυτών οι εκπομπές αερίων των αεροπορικών εταιρειών – πίνακες με στοιχεία https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/#respond Mon, 01 Apr 2019 02:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095554 Ορισμένες από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο δεν έχουν σχέδια για μείωση εκπομπών μετά το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίχθηκε από επενδυτές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια μελέτη του London School of Economics που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, αποκάλυψε ότι κανένας από τους 20 κορυφαίους αερομεταφορείς στον κόσμο δεν έχει σχέδια για τη διαχείριση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2025.

Χρησιμοποιώντας εμπιστευτικά εταιρικά στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς EasyJet, IAG, Lufthansa και Turkish Airlines επί του παρόντος συμμορφώνονται με το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG και η Lufthansa έχουν προγραμματίσει μόνο μέχρι το 2020. Η επόμενη δεκαετία θεωρείται κρίσιμη περίοδος για την επίτευξη μακροχρόνιων περικοπών εκπομπών.

Η EasyJet εξέρχεται σχετικά καλά από τη μελέτη, καθώς η βρετανική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διατηρηθεί στην πορεία για τους 2 βαθμούς μέχρι το 2022. Αυτή και η Turkish Airlines είναι οι μοναδικοί αερομεταφορείς που μελετήθηκαν να έχουν σχεδιάσει πέρα από το 2020, αν και η τελευταία δεν θα καταφέρει να παραμείνει και τόσο κοντά στους στόχους του Παρισιού, έτσι όπως είναι τα πράγματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, η Alaska Air, η Delta, η Southwest και η United ανακοίνωσαν ενθαρρυντικούς αριθμούς για την ένταση άνθρακα των πτήσεων τους, αλλά δεν δήλωσαν καθόλου σχέδια για μετά το 2020.

Οι παίκτες της Άπω Ανατολής, η ANA, η Japan Airlines, η Korean Airlines και η Singapore Airlines δεν είναι σήμερα ευθυγραμμισμένες με το διεθνές συμφωνητικό για το κλίμα σε οποιαδήποτε μορφή.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες θα μειώσουν πραγματικά τις εκπομπές τους και κατά πόσον θα βασίζονται υπερβολικά σε συστήματα αντιστάθμισης του άνθρακα αντί να τα μειώνουν εξαρχής.

«Ο συμψηφισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας σαφούς στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών και το εργαλείο προϋπολογισμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας για τις αερομεταφορές αποκλείει τη χρήση αντισταθμίσεων», δήλωσε η Faith Ward της Πρωτοβουλίας για τη Μετάβαση στο LSE.

«Ο κλάδος των αερομεταφορών κάνει τα βασικά όσον αφορά τις επιδόσεις στη μείωση του άνθρακα, αλλά οι επενδυτές τους παροτρύνουν να λάβουν πιο σημαντικά βήματα», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ευρωπαϊκής αεροπλοϊας έδειξε ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Παρά τις βελτιώσεις στον σχεδιασμό αεροσκαφών και κινητήρων, ο αυξανόμενος αριθμός πτήσεων σημαίνει ότι το CO2 αυξήθηκε κατά 16% από το 2005.

Η Πρωτοβουλία για τη Μετάβαση (LSE) επέμενε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πτήσεων που δεν σχετίζονται με το CO2. Η επιστημονική συναίνεση θεωρεί πλέον ότι οι πτήσεις μεγάλου υψομέτρου δημιουργούν πρόσθετες επιπτώσεις στην θέρμανση λόγω των «γραμμών» που αφήνων τα αεροπλάνα.

Οι Βρυξέλλες κοιτάζουν τον ουρανό

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ εξετάζουν μια πρόταση του Βελγίου για την επιβολή φόρων στις αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συμβολής του τομέα στην αλλαγή του κλίματος, είτε μέσω τελών στα εισιτήρια είτε μέσω φόρου επί των καυσίμων.

Το σχέδιο του Βελγίου είναι είτε να φορολογήσει την κηροζίνη, είτε να αρχίσει να χρεώνει ΦΠΑ για εισιτήρια. Η πρόταση αναφέρει ότι «πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα, φορολογούνται περισσότερο από τις αεροπορικές μεταφορές».

Η Ολλανδία υπέβαλε παρόμοια πρόταση στους υπουργούς οικονομικών τον περασμένο μήνα.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα αποτελέσει επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά μιας νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, της πρώτης στο είδος της με τις χώρες του Κόλπου που κυριαρχούν στις αεροπορικές μεταφορές.

Η προσφάτως υπογεγραμένη συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα διαφάνειας όσον αφορά τα πρότυπα αναφοράς και λογιστικής και θα απελευθερώσει τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο μερών.

Ωστόσο, η ένωση των πιλότων ECA δεν ενθουσιάστηκε με τη συμφωνία και επέκρινε τις εμπορικές ευκαιρίες που άνοιξε το σύμφωνο.

«Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του Κατάρ ως παγκόσμιου αερομεταφορέα, είναι μόνο μία χώρα σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή και δεν ανταποκρίνεται στις ευκαιρίες που προσφέρει η πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ECA Jon Horne.

Ωστόσο, η ένωση αναγνώρισε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Κατάρ θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το βασίλειο του Κόλπου επικρίνεται τακτικά για τις συνθήκες εργασίας του.

Η Qatar Airways, κρατική αεροπορική εταιρεία, δεν συμμετείχε στη μελέτη LSE.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/feed/ 0
Το παζλ του ευρωπαϊκού αεροπλανοφόρου https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/to-pazl-toy-eyropaikoy-aeroplanoforoy/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/to-pazl-toy-eyropaikoy-aeroplanoforoy/#respond Tue, 26 Mar 2019 05:00:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098170 Η πρόταση της διαδόχου της Γερμανής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την πρώτη ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού αεροπλανοφόρου με τη Γαλλία, φαίνεται πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα για να ανοίξει η πόρτα σύντομα σε μια προηγμένη συνεργασία. Ο εταίρος της EURACTIV της Γαλλίας Bruxelles2.eu αναφέρει.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία διαδέχτηκε τη Μέρκελ ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), συμπεριέλαβε την ιδέα σε μια γνωμοδότηση που αντιδρούσε στην έκθεση του Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική.

Ενώ η έννοια μπορεί να φαίνεται ελκυστική, υπάρχουν αρκετά σύνθετα εμπόδια για την κατασκευή ενός πολυεθνικού αεροπλανοφόρου.

Η πολιτική πρόκληση

Παρόλο που ένα αεροπλανοφόρο είναι πολιτικό σύμβολο, είναι πρωτίστως εργαλείο στρατιωτικής δύναμης. Η ανάπτυξη, η συνοδεία και τα αεροσκάφη  στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα. Ο αντίκτυπος σε ένα πολυεθνικό πλαίσιο είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Όπως και ποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων πρέπει να έχουν γίνει προηγουμένως.

Οι προτεραιότητες ανάπτυξης δεν θα είναι οι ίδιες σε διάφορες χώρες. Οι Γάλλοι θα ήθελαν να το σταθμεύσουν στη Μεσόγειο, στον Ινδικό Ωκεανό ή ακόμα και στην Ασία, ενώ οι Γερμανοί πιθανόν να έχουν ως προτεραιότητα τον Ατλαντικό.

Η λειτουργική πρόκληση

Τα αεροπλανοφόρα δεν πλέουν ποτέ μόνα τους. Μια ολόκληρη συνοδεία χρειάζεται για να εξασφαλίσει την προστασία: αντιπυραυλικές αμυντικές φρεγάτες, αντι-υποβρύχιες άμυνες, σκάφη υποστήριξης και, μερικές φορές, το ίδιο το υποβρύχιο.

Το σύστημα είναι σημαντικό και απαιτεί εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για κάθε πλήρωμα. «Το αεροπλανοφόρο είναι το δισκοπότηρο του Grál», δήλωσε ο Joseph Henrotin, αρχισυντάκτης του εξειδικευμένου περιοδικού DSI και συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τη ναυτική στρατηγική.

«Για ένα κράτος με μια πραγματική εκστρατευτική και ναυτική κουλτούρα, αυτό ήδη δεν είναι εύκολο. Για μια χώρα που δεν την έχει, όπως η Γερμανία, είναι πολύ περίπλοκη».

Η βιομηχανική πρόκληση

Η κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των βιομηχανιών δεν είναι εύκολη όταν πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (το μαχητικό αεροσκάφος του μέλλοντος SCAF, το άρμα μάχης του μέλλοντος MGCS κ.λπ.).

Η πολεμική ναυπηγική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο κατακερματισμένες στην Ευρώπη, με λιγότερους από πέντε εθνικούς πρωταθλητές: τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία (η Ολλανδία θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί).

Αλλά μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν την άμεση ικανότητα να κατασκευάσουν αυτού του είδους πλοία χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστούν με άλλους.

Μια άλλη πρόκληση θα είναι η ενσωμάτωση άλλων χωρών και η εξασφάλιση οικονομικών ωφελειών ανάλογων με την πραγματοποιηθείσα επένδυση.

Δεν είναι εύκολο έργο, δεδομένου ότι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ευρωπαϊκών αεροπλανοφόρων,  η βρετανική κλάση Βασίλεια Ελισάβετ, κοστίζει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο πλοία.

Η τεχνολογική πρόκληση

Η επιλογή ενός φορέα αεροσκαφών εγείρει επίσης μια πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με τις επιλεγμένες τεχνολογίες. Το πιο προφανές είναι αυτό που τροφοδοτεί τις μηχανές του.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο έχει πυρηνική πρόωση ενώ το βρετανικό χρησιμοποιεί ντίζελ. Το αεροπλανοφόρο χρειάζεται ένα επίπεδο κατάστρωμα ή καταπέλτες, όπως το γαλλικό; Πρέπει να έχει ικανότητα πυρηνικών όπλων;

Όλες αυτές οι επιλογές έχουν συνέπειες για τις ικανότητες του σκάφους, τη συντήρησή του, το κόστος του, την αυτονομία του και τις βιομηχανικές συμπράξεις που θα υπογραφούν με τον αμερικανικό εταίρο.

Στη συνέχεια, υπάρχει η επιλογή των αεροσκαφών επί του πλοίου: Πρέπει να είναι το προτεινόμενο μελλοντικό γαλλο-γερμανικό μαχητικό αεροσκάφος ή ένα αεροπλάνο που κατασκευάζεται από την Αμερική;

Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να παραμείνουν αναπάντητα για κάποιο χρονικό διάστημα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/to-pazl-toy-eyropaikoy-aeroplanoforoy/feed/ 0
Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Κινητικότητας: Νικητές Λισαβόνα, Lindau και Ευρύτερο Μάντσεστερ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/#respond Sun, 24 Mar 2019 09:58:12 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098061 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων EUROPEAN MOBILITY WEEK 2018, καθώς και το 7ο βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), σε τελετή στις Βρυξέλλες.

Η Λισαβόνα αναδείχθηκε νικήτρια του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους, ενώ το Lindau κέρδισε το βραβείο για τους μικρότερους δήμους. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ κέρδισε το Ευρύτερο Μάντσεστερ.

Τα βραβεία παρέδωσε στις πόλεις η Επίτροπος κ. Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, και ο κ. Jürgen Müller, προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Καρμένου Βέλα, Επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ ειλικρινά τις νικήτριες πόλεις, οι οποίες, στο σύνολό τους, πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να προωθήσουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Αποτελούν απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι τοπικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη συνδυάζουν διάφορους τρόπους μεταφοράς ως μέσο για να καταστούν οι πόλεις μας καθαρότερες, ασφαλέστερες και βιωσιμότερες. Φέτος, ανυπομονώ να δω περισσότερες εντυπωσιακές ενέργειες σαν κι αυτές, από μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία EUROPEANMΟBILITYWEEK· το θέμα της θα  είναι ‘‘Περπατήστε μαζί μας‘‘.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, κ. Καρμένου Βέλα, δήλωσε: «Οι πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από την κακή ποιότητα του αέρα έως την κλιματική αλλαγή. Οι σημερινές νικήτριες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην πόλη μας έχει σημασία, και ότι οι τολμηρές αποφάσεις που ενθαρρύνουν τις βιώσιμες μεταφορές μπορούν να μας βοηθήσουν να χειριστούμε σημαντικά ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Τις συγχαίρω, καθώς και όλες τις πόλεις που ενστερνίζονται τη βιώσιμη κινητικότητα.»

Τα βραβεία EUROPEANMOBILITYWEEK αναγνωρίζουν τις τοπικές αρχές που κρίθηκαν ότι διοργάνωσαν το πιο εντυπωσιακό σύνολο δραστηριοτήτων από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Τα βραβεία απονέμονται σε δύο κατηγορίες: ένα για τους δήμους με περισσότερους από 50 000 κατοίκους και ένα για μικρότερους δήμους, κάτω από το εν λόγω όριο.

Το βραβείο ΣΒΑΚ τιμά τοπικές και περιφερειακές αρχές για την αριστεία στον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ επικεντρώθηκε στην πολυτροπικότητα, η οποία ορίζεται ως η χρήση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της ίδιας ή για διαφορετικές διαδρομές.

Οι νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στους τομείς της κινητικότητας και των μεταφορών και θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους από ένα διαφημιστικό βίντεο που θα προβάλλει τα επιτεύγματά τους.

Η ισπανική πόλη Palencia ανακηρύχτηκε, επιπλέον, νικήτρια του Social Biking Challenge 2018, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως βιώσιμη και υγιεινή επιλογή κινητικότητας.

Λίγα λόγια περισσότερο για τους νικητές:

 • Λισαβόνα, Πορτογαλία — νικήτρια του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους.

Η πορτογαλική πρωτεύουσα που φιλοξενεί πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με το ισχυρό όραμά της για μια βιωσιμότερη νοοτροπία όσον αφορά την κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το ποδήλατό τους στο τρένο δωρεάν, και άρα ένα πραγματικό κίνητρο να δοκιμάσουν την πολυτροπικότητα. Η πόλη διοργάνωσε επίσης διαδρομές μουσείων με ποδήλατο, δωρεάν συνεργεία επισκευής ποδηλάτων, καθώς και ειδικό βραβείο για άτομα και οργανώσεις που προώθησαν τη χρήση των ποδηλάτων. Οι εν λόγω δραστηριότητες συμπλήρωσαν τα εγκαίνια 31 νέων σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων, νέων και διευρυμένων ποδηλατοδρόμων και 800 νέων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων. Η πόλη πραγματοποίησε επίσης αποτελεσματική επικοινωνιακή εκστρατεία και κατάφερε να προσεγγίσει κατοίκους και επισκέπτες.

Οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες ήταν η Gdynia (Πολωνία) και η Palma (Ισπανία).

 • Lindau, Γερμανία — νικήτρια του ευρωπαϊκού EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μικρότερους δήμους.

Η γερμανική πόλη Lindau έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυτροπικότητα που ήταν το θέμα της EUROPEANMOBILITYWEEK 2018. Για να γνωστοποιηθούν τα οφέλη του συστήματος «συνδυασμός και κίνηση», δημιουργήθηκαν σημεία πληροφόρησης στους δρόμους, όπου το κοινό μπορούσε να μάθει πώς να επιλέγει εξυπνότερους τρόπους μετακίνησης. Την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», χορηγήθηκε δωρεάν υβριδικό λεωφορείο και πλωτό ταξί, επιπλέον της ελεύθερης πρόσβασης που δόθηκε στους κατοίκους στη νέα υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Ευχάριστη έκπληξη για το επιβατικό κοινό αποτέλεσε, επίσης, το πρόγευμα που προσέφερε δωρεάν ο δήμος σε όσους κινούνταν πεζή, με ποδήλατο, λεωφορείο ή τρένο. Το Lindau εγκατέστησε πρόσφατα περίπου 500 νέες θέσεις ποδηλάτων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε στάσεις λεωφορείων, καθιστώντας ευκολότερη την ποδηλασία από και προς τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η πόλη έχει εξάλλου δρομολογήσει μια νέα εφαρμογή για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν μια διαδρομή χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς.

Η Καρδίτσα (Ελλάδα) και η Oliveira do Bairro (Πορτογαλία) ήταν οι επικρατέστερες υποψήφιες.

 • Ευρύτερο Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο — νικήτρια πόλη του 7ου βραβείου Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το Ευρύτερο Μάντσεστερ έθεσε φιλόδοξους στόχους πολυτροπικότητας, τους οποίους προτίθεται να επιτύχει χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα επιλογών ολοκληρωμένης και συνδυασμένης κινητικότητας. Η εν λόγω πόλη εντυπωσίασε ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή με τη χρήση νέων, έξυπνων τεχνολογιών προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των διαδρομών που πραγματοποιούνται με βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Στο πλαίσιο της προσέγγισής του για τον σχεδιασμό της κινητικότητας, το Μάντσεστερ εξετάζει κάθε τμήμα της πόλης ξεχωριστά, ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, τα μέτρα προσαρμόζονται στις ανάγκες της περιοχής.

Η Βασιλεία (Ελβετία) και η Δρέσδη (Γερμανία) ήταν οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες για το 7ο Βραβείο ΣΒΑΚ.

Λίγα λόγια για το θεσμό:

Η εκστρατεία EUROPEANMOBILITYWEEK διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους και παρέχει στις πόλεις τη δυνατότητα να δοκιμάσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τα άτομα να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και να κάνουμε τις αστικές μας περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας.

Το 2018 ήταν το πιο επιτυχημένο έτος EUROPEANMOBILITYWEEK μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή σχεδόν 2 800 πόλεων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/#respond Thu, 21 Mar 2019 09:58:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097609 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΠΑΡΙΣΙ

Η γαλλική Assemblée nationale και το γερμανικό Bundestag ανακοίνωσαν την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ότι τα δύο θεσμικά όργανα ενέκριναν τη σύσταση μιας γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, δήλωσε το Bundestag σε δελτίο τύπου.

Το νέο διμερές κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 50 βουλευτές, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 2019 στην Εθνική Συνέλευση των Παρισίων. Η κοινοπραξία θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία υπό την κοινή προεδρία του Προέδρου του Bundestag, Wolfgang Schäuble και του γάλλου ομόλογου του Richard Ferrand. Όλες οι πολιτικές ομάδες στη γερμανική και στη γαλλική πλευρά θα εκπροσωπούνται.

Η κοινή πρωτοβουλία θα τους επιτρέψει να μοιράζονται καλύτερα τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τελικά την επιρροή τους στην ΕΕ και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεωρούν ότι εξακολουθούν κυρίως να βρίσκονται στα χέρια των δύο κυβερνήσεων στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Θα αναλύουν επίσης από κοινού τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ, ώστε να συντονίζουν καλύτερα τις πολιτικές σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Melenchon επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι θα «αναστατώσει τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς θα τους δώσει την ιδέα ότι όλα διοικούνται από δύο χώρες». (Claire Stam, EURACTIV.de)

Περίπου 20 εταιρείες θα πληρώσουν το γαλλικό φόρο GAFA: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Les Echos, 26 εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν το νέο ψηφιακό φόρο GAFA που εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που επηρεάζονται από το φόρο 3% επί των εσόδων, είναι αμερικανικές, όπως η Google, το Facebook και η Amazon. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς είναι και εταιρείες της ΕΕ, όπως ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Axel Springer και η γαλλική διαφημιστική Criteo. Ο γαλλικός φόρος στοχεύει σε ηλεκτρονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία με συνολικά έσοδα 750 εκατομμυρίων ευρώ και άνω και εισοδήματα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στη γαλλική αγορά.

Ο γαλλικός στρατός αναλαμβάνει δράση: Μετά τις τελευταίες βίαιες ταραχές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 18ου γύρου των διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων», ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες θα μετατεθούν κατά μήκος ολόκληρης της χώρας προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας κατά τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο. (EURACTIV.fr)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο αγωγός EastMed: η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συναντήθηκαν στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ και συμφώνησαν να προωθήσουν τον αγωγό EastMed, έναν αγωγό σχεδιασμένο για τη μεταφορά υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι τρεις χώρες απολαμβάνουν αμερικανική υποστήριξη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμμετείχε επίσης στη συνάντηση. «Η ενέργεια θα είναι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι προστατευμένο από τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω του βάθος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο σωλήνας.

Υπάρχει όμως και πολιτικό μήνυμα για την Άγκυρα: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», διαβεβαιώνει μια κοινή δήλωση. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

H Πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι η ευθύνη για την χαώδης κατάσταση στις διαπραγματεύσεις του Brexit, ανήκει στους βουλευτές.

Είπε ότι «ήταν καιρός» να σημειώσουν πρόοδο, αντί να καταπνίγουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η καθυστέρηση, ανέφερε η May, συνιστά «βαθιά προσωπική λύπη». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε γράψει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Donald Tusk, ζητώντας επέκταση στο Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σε απάντηση, ο Τουσκ δήλωσε ότι θεωρούσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια σύντομη παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία της May θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία είναι μια επιβάρυνση; Η Roza Thun, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας (EPP), δήλωσε ότι υπό τη διακυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR), η Πολωνία είχε καταστεί «βάρος» για την Ευρώπη, καθώς διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετέχει στα κόστη. Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, μια νεοσυσταθείσα συμμαχία μεταξύ πολωνικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενέπνευσε άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο λαϊκισμό. Τα κυβερνητικά μέσα κατέκριναν σκληρά τις δηλώσεις της.

Καθαρότερος αέρας; Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, η Πολωνία μπορεί να κερδίσει 8 δισ. Ευρώ για την καταπολέμηση της μολυσμένης ατμόσφαιρας στο νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027. Ωστόσο, υπάρχει ένας όρος: το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καθαρός αέρας» πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλαγές. Η Επιτροπή λέει ότι είναι αναποτελεσματικό, αδιαφανές και βαθιά επηρεασμένο από τη γραφειοκρατία. (EURACTIV.pl)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ισπανική ακροδεξιά ενώνει τις δυνάμεις της με την Πολωνική PiS: Ο ηγέτης της ισπανικής ακροδεξιάς Vox, Santiago Abascal, ταξίδεψε στην Πολωνία την Τετάρτη (20 Μαρτίου) προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη του PiS Jaroslaw Kaczynski. «Σφυρηλατούμε συμμαχίες προκειμένου να οικοδομήσουμε τη μόνη δυνατή Ευρώπη, με σεβασμό των εθνών της και των χριστιανικών ριζών», δήλωσε ο Abascal. Η Vox είπε ότι και τα δύο μέρη αντιτίθενται σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη που «ο Macron προσπαθεί να εφαρμόσει».

Η Vox δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποια ομάδα θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συνεργάστηκαν στενά με την αντιπροσωπεία του ECR στην Πολωνία. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Απαγωγή λόγω μεταναστευτικού: Την Τετάρτη 51 παιδιά τέθηκαν υπό την ομηρία του οδηγού του σχολικού τους λεωφορείου, ο οποίος επίσης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πυρπολήσει το όχημα. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά 12 παιδιά και δύο ενήλικες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για θεραπεία λόγω εισπνοής καπνού.

Ο απαγωγέας ήταν ένας 47χρονος Ιταλός με καταγωγή από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, η απαγωγή και η απόπειρα μαζικής δολοφονίας ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του Luigi Di Maio και του Matteo Salvini.

Δωροδοκίες Πέντε Αστέρων: Ένα σκάνδαλο διαφθοράς έχει κλονίσει το κυρίαρχο κίνημα πέντε αστέρων, καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης, Μαρτσέλο ντε Βίτο, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για υποτιθέμενη δωροδοκία. Ο Di Maio ανακοίνωσε την απέλαση του De Vito από το κόμμα αμέσως μετά τη σύλληψη. Το σκάνδαλο σχετίζεται με το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου αθλητικού γηπέδου και ο De Vito φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν κατασκευαστή προκειμένου να βοηθήσει να προχωρήσει το σχέδιο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΠΡΑΓΑ

40 κόμματα στις ευρωεκλογές: ​​Σαράντα κόμματα από την Τσεχία έχουν εγγραφεί στις ευρωεκλογές. Εννέα από αυτά είναι κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ δύο είναι νέα κινήματα που διαμορφώνονται από σημερινούς βουλευτές του ΕΚ. Στη λίστα, υπάρχουν επίσης αρκετά αντιευρωπαϊκά γκρουπ πολιτικών ομάδων, όπως ο συνασπισμός της Λογικής και Εθνικής Δημοκρατίας, με συνθήματα όπως το «Τερματίστε τη Μετανάστευση» και «Δεν θέλουμε το Ευρώ». (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τις άμεσες ενισχύσεις: η Ρουμανία δεν μπορεί να αποδεχθεί το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων στη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, διότι θα επηρεάσει τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο υπουργός Γεωργίας, Daniel Botanoiu, δήλωσε ότι η Ρουμανία υποστήριζε την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες και τη μελλοντική απλοποίηση της πολιτικής.

Οι ρουμανικές αρχές συμφωνούν με την Επιτροπή στη διατήρηση και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ και την υποστήριξη των νέων γεωργών και θέλουν περισσότερα κεφάλαια για έρευνα και καινοτομία. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Συνασπισμός για τις ευρωεκλογές: Το κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας GERB και η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες συνδέονται με τη κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ), θα ενταχθούν σε συνασπισμό στις επικείμενες ευρωεκλογές. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, έστειλε επιστολή σε όλα τα βουλγαρικά μέλη του ΕΛΚ (GERB, Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία, Βουλγαρία για το Κίνημα των Πολιτών), προτρέποντάς τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία απέρριψαν την πρόσκληση λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα ενεργεί ενάντια στις αξίες του ΕΛΚ. (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η αναγνώριση του Κοσόβου στον αέρα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Miro Cerar δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​δεν θα αποσύρει την αναγνώρισή της για το Κοσσυφοπέδιο, όπως εξέφρασαν πρόσφατα ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι η επέκταση του Brexit μέχρι τις εκλογές της ΕΕ είναι λογική, αλλά ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Σερβία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μόνο τέσσερα κόμματα περνούν το όριο του 5%: Σύμφωνα με δημοσκόπηση, 27,8% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα HDZ (EPP). Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση παίρνει το 11%, η λαϊκιστική Ανθρώπινη Ασπίδα 10,6% και η εθνικιστική Most 6,4%.

20 εκατ. Ευρώ για κτίρια εξοικονόμησης ενέργειας: Στην Osijek, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση 19 σχολείων, ενώ για άλλα 23 δημόσια κτήρια τα έργα έχουν ξεκινήσει. Το σύνολο του έργου ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από επιχορηγήσεις της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η ετυμηγορία για τον Karadžić εντείνει τις διαιρέσεις: Το δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε να αυξήσει τη ποινή γενοκτονίας για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, σέρβο ηγέτη από τον πόλεμο του 1992-1995, σε φυλάκιση εφ’ όρου ζωής. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος της Σερβίας στην προεδρία της Β-Ε, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «κυνική και αλαζονική» και πρόσθεσε ότι «η συμφιλίωση είναι σχεδόν αδύνατη». Ο Šefik Džaferović, εκπρόσωπος της βοσνιακής προεδρίας, δήλωσε ότι «ένας εγκληματίας πολέμου πήρε την τιμωρία που του άξιζε». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι κάτοικοι του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχισμένοι στην περιοχή: Οι πολίτες του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχείς στην περιοχή και η 46η πιο ευτυχισμένη ομάδα στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία τοποθετεί τη 70η, το Μαυροβούνιο 73η, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 78η, η Βόρεια Μακεδονία 84η και η Αλβανία 107η. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/feed/ 0
Η εικόνα των λεωφορείων του ΟΑΣΑ με αριθμούς – ρυπογόνος και προβληματικός ο στόλος, μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/#respond Wed, 20 Mar 2019 11:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097147 Εν αναμονή των 92 λεωφορείων – εκ των οποίων μόλις τα 12 θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία – βρίσκεται ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να ενισχυθεί ο υποστελεχωμένος και ρυπογόνος του στόλος.

Παρά τις αντιδράσεις και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ΜΜΜ ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον και με δεδομένο ότι η ΕΕ μεθοδικά επιδιώκει την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην προσπάθεια.

Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι κανόνες για εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά

«Πράσινο φως» στους αναθεωρημένους κανόνες, που θα θέσουν σε ισχύ αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά έδωσε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (16 Ιανουαρίου).

Όπως προκύπτει μάλιστα από τον διαγωνισμό, από τα συνολικά 92 λεωφορεία την γραμμή της ΕΕ θα ακολουθήσουν μόνο τα 12, αφού αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα. Πρόκειται για οχήματα τεχνολογίας ΕURO VI, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, μικρού μεγέθους και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Από τα υπόλοιπα 80, 20 θα είναι οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και τα 60 λεωφορεία θα έχουν κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI.

Το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση, για μερικούς μοιάζει με ένα σενάριο μακρινό μιας και στην παρούσα φάση τα οχήματα που έχει ο ΟΑΣΑ έτσι ώστε να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων προβληματικά και μετρούν εκαντοντάδες χιλιόμετρα αλλά και βλάβες.

Μακρινό όνειρο οι καθαρές μεταφορές στην Αθήνα

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου το σχέδιο της για τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι το 2021 την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα ρυπογόνων λεωφορείων παλιάς …

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι της ΟΣΥ στην euractiv.gr τα εκτεταμμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φέρνουν τους ίδιους σε δυσχερή θέση. Το γεγονός δε, πως τους τελευταίους 15 μήνες έχουν πάρει φωτιά 7 λεωφορεία εν κινήσει αποτυπώνει και στην πράξη την ανάγκη για δραστικά μέτρα.

Ωστόσο, τα πράγματα ίσως είναι κάπως διαφορετικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η euractiv.gr, αυτή την στιγμή στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν κάθε μέρα 950 λεωφορεία, με τον συνολικό στόλο να μετρά 1.657 οχήματα.

Από αυτά, τα 550 βρίσκονται μοιρασμένα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ καθώς η έλλειψη ανταλλακτικών οδήγησε αναπόφευκτα στην ημίμονιμη ακινητοποίηση τους. Ημιμόνιμη… γιατί τα 321 εξ αυτών, έχουν και με τη βούλα σηκώσει μόνιμο χειρόφρενο καθώς έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και κατ’ επέκταση δεν υποχρεούνται ασφάλισης.

Πηγές από τον Οργανισμό τονίζουν πως τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν βλάβες, οι οποίες είναι μη επανορθώσιμες.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι μιλούν για μια πάγια τακτική καθώς η αγορά ανταλλακτικών δεν γίνεται όσο συχνά θα έπρεπε, υποστηρίζοντας δε, πως οι ίδιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές.

Επί της ουσίας δηλαδή, τα 321 λεωφορεία έχουν μετατραπεί σε αποθήκη ανταλλακτικών αφού η εσωτερική κατανάλωση κρίνεται κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Η σημερινή κατάσταση του στόλου της ΟΣΥ σε αριθμούς

Αυτή την στιγμή στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Βοτανικό βρίσκονται 21 ακινητοποιημένα λεωφορεία, στον Ρέντη 77, στην Πέτρου Ράλλη 69, στο Μπραχάμι 8, στην Ανθούσα 108 και στην Λιοσιών 38.

Στον αντίποδα, διαθέσιμα προς τους πολίτες είναι 245 λεωφορεία στον Βοτανικό, 221 στον Ρέντη, 113 στην Πέτρου Ράλλη, 97 στο Μπραχάμι, 164 στην Ανθούσα και 165 στην Λιοσίων.

Ο συνολικός δηλαδή ενεργός στόλος μετρά 1.005 οχήματα.

Βέβαια, από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μόλις 950, με τα λειτουργικά λεωφορεία να είναι σήμερα 1.657 λεωφορεία – ενώ πριν το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό ήταν 2.023.

Μειωμένα και τα δρομολόγια

Η καθυστέρηση στις πολυσύχναστες στάσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη.

Ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά καθημερινά – δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε έλλειψη σε προσωπικό (οδηγοί), πάλι τα οχήματα που θα κυκλοφορούσαν δεν θα ξεπερνούσαν τα  1200.

Η περιγραφή στην πρόσκληση για τα νέα λεωφορεία

Σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση που έθεσε σε διαβούλευση ο ΟΑΣΑ, το έργο προμήθειας νέων οχημάτων αφορά στην προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι χαμηλού δαπέδου, σύγχρονης αισθητικής εμφάνισης και κατασκευής, με υψηλό βαθμό άνεσης και ασφάλειας στους επιβάτες, ενώ θα έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειώθει, όπως περιγράφεται στην ανοιχτή πρόσκληση, ο προμηθευτής με την προσφορά του στο πλαίσιο του διαγωνισμού οφείλει να υποβάλει και πρόγραμμα συντήρησης των λεωφορείων ανά 400.000 km, στο οποίο θα αναφέρονται ξεχωριστά, η δαπάνη των ανταλλακτικών, οι απαιτούμενες εργατοώρες καθώς και η τιμή της εργατοώρας συντήρησης στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. Ο προμηθευτής θα εγγυάται τις παραπάνω τιμές του προγράμματος συντήρησης (κόστος, χρόνος) για το παραπάνω διάστημα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίδραση ενδογενών ή εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε αυτές.

Παράλληλα, ο μέγιστος χρόνος παράδοσης των οχημάτων ανα κατηγορία θα είναι 9 μήνες, ενώ θα ζητηθεί υποβολή ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος παραγωγής, δοκιμής, μεταφοράς και παράδοσης των λεωφορείων.

[επιμέλεια κειμένου από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

Ουραγός η Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση – με καθυστέρηση ήρθαν οι νέες πινακίδες σήμανσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα πέρασε μέσω τροπολογίας στον νόμο για τον καινούριο τρόπο εξέτασης οδήγησης, τις νέες πινακίδες σήμανσης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόκειται για τρεις πινακίδες οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ισχύουσες διατάξεις …

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/feed/ 0
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το έγγραφο που αποκαλύπτει τα λεπτομερή σχέδια της Κίνας στην Ιταλία https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/apokalypsi-to-eggrafo-poy-apokalyptei-ta-leptomeri-schedia-tis-kinas-stin-italia/ https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/apokalypsi-to-eggrafo-poy-apokalyptei-ta-leptomeri-schedia-tis-kinas-stin-italia/#respond Fri, 15 Mar 2019 04:30:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096289 Η Κίνα σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Ιταλία για την ανάπτυξη «δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, πολιτικής αεροπορίας, λιμανιών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πεκίνου «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» όπως αναφέρει εμπιστευτικό μνημόνιο συμφωνίας που έχει σε αποκλειστικότητα η EURACTIV.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης, ότι η Κίνα επιδιώκει να συνεργαστεί στα επενδυτικά σχέδια της ΕΕ «υποστηρίζοντας τις συνέργιες μεταξύ της πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος και των προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα».

Η πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος, είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό σχέδιο της Κίνας που περιλαμβάνει υποδομές και επενδύσεις, οι οποίες θα επεκτείνονται σε περισσότερες από 80 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο σχέδιο υποδομής στην ιστορία.

Το υπόμνημα, το οποίο καταρτίστηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο, αναφέρει ότι η Κίνα και η Ιταλία «θα προωθήσουν συνέργιες και θα ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό», ενώ επίσης «θα ενισχύσουν τον πολιτικό διάλογο» για τα «τεχνικά και κανονιστικά πρότυπα».

Φήμες για την ύπαρξη αυτού του μνημονίου κυκλοφόρησαν μετά από ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (6 Μαρτίου) στους Financial Times, στο οποίο ο Michele Geraci, υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σε δημόσια ρήξη

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Luigi Di Maio του Κινήματος των 5 Αστέρων, προχώρησε σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του (η οποία είναι ακόμη online) σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το μνημόνιο, μετά από κρατική αποστολή στην Κίνα με επικεφαλής τον Geraci.

Σύμφωνα με τα όσα είπε πηγή στη EURACTIV, υπό την προϋπόθεση διατήρησης της ανωνυμίας της, η ανακοίνωση εξέπληξε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παραγκωνίστηκε, παρά το είναι αυτό που έχει την επίσημη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών διεθνούς συνεργασίας.

Έκτοτε, οι εντάσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν, ενώ πρόσφατα εξελίχθηκαν και σε σύγκρουση αναφορικά με τις συμβάσεις της Huawei για την κατασκευή δικτύων 5G στην Ιταλία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η όλη αντίδραση για τη συμφωνία Ιταλίας-Κίνας έχει έκτοτε μειωθεί και το μνημόνιο θα μπορούσε να υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρώμη στις 22 Μαρτίου, οπότε οι συνομιλίες είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί.

Σε ορισμένα προπαρασκευαστικά έγγραφα για την επίσκεψη του Xi που κυκλοφορούν, προγραμματίζεται η υπογραφή του μνημονίου, με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Luigi Di Maio.

Μια πηγή αποκάλυψε αργά την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ότι το κείμενο που βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια της EURACTIV αφορά τις προτάσεις που υπέβαλε το Κινεζικό κράτος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αλλαγές στο κείμενο από την Ιταλική κυβέρνηση.

Η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Το διασωθέν μνημόνιο θέτει το πλαίσιο για μικρές ειδικές συμφωνίες συνεργασίας και εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων επενδύσεων κινεζικών εταιρειών στο λιμάνι της Τεργέστης.

Ο ναυτιλιακός κόμβος της Τεργέστης είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου, έχοντας μεταφέρει 62,7 εκατομμύρια τόνους αγαθών το 2018. Έχει επίσης σιδηροδρομικές συνδέσεις με την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.

Ο Michele Geraci και ο υφυπουργός υποδομών Edoardo Rixi επισκέφθηκαν την Τεργέστη τον περασμένο μήνα για να προωθήσουν το λιμάνι ως την Κινεζική πύλη για την Ευρώπη στον νέο δρόμο του μεταξιού.

Η EURACTIV είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μεταξύ των άλλων συμφωνιών που έχουν προγραμματιστεί για την επίσκεψη του Xi, υπάρχει μια συνεργασία που θα υπάρξει μεταξύ δύο εθνικών φορέων εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας, της κρατικής εταιρείας China State Grid Corporation και της Terna της Ιταλίας. Η πρώτη κατέχει σήμερα το 35% των μετοχών της CDP Reti, μιας εταιρείας που ελέγχει το 29,8% της Terna.

Μπορεί επίσης να γίνουν ακόμη πιο αμφιλεγόμενες εμπορικές συμφωνίες και κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών εταιρειών και του Ιταλού πρωταθλητή στον τομέα της άμυνας, Leonardo.

Επιπλέον, μια άλλη πρόταση για μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο από το υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (MOFCOM) εξετάζεται από τους διαπραγματευτές της Ιταλίας.

Γενικότερα, το μνημόνιο αποκαλύπτει επίσης ότι θα μπορούσαν να συμφωνηθούν περαιτέρω ευθυγραμμίσεις στον τομέα των μεταφορών, με την επισήμανση ότι «και τα δύο μέρη έχουν κοινό όραμα για τη βελτίωση των προσβάσιμων, ασφαλών, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμων μεταφορών».

Η EURACTIV συμπεραίνει ότι όλα τα παραπάνω σχέδια είναι πρωτοβουλίες που προτείνονται από την Κίνα.

Ήρεμη δύναμη

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα της G7 που θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος».

Ωστόσο, αυτό όχι μόνο έχει διαιρέσει την Ιταλική κυβέρνηση, αλλά και πολλούς σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι ανησυχούν για την εμφάνιση «παγίδων χρέους», όπου τα κράτη, που δυσκολεύονται οικονομικά, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν επενδυτικά δάνεια.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Κίνας, καθιστώντας σαφές ότι οποιαδήποτε συνεργασία με την Κίνα στην πρωτοβουλία Ζώνη – Δρόμος θα πρέπει να τηρεί τους «κανόνες της αγοράς, τις απαιτήσεις και τα πρότυπα της ΕΕ αλλά και τις διεθνείς προδιαγραφές».

«Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε κανένα από τα κράτη μέλη μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικά τους στόχους τους με την Κίνα χωρίς πλήρη ενότητα», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Ο Κοτσιγιάντσιτς πρόσθεσε ότι βάσει τέτοιων συμφωνιών πρέπει να υπάρχει ευθύνη να «εξασφαλιστεί η συνέπεια με τους κανόνες και τις πολιτικές της ΕΕ καθώς και ο σεβασμός της ενότητας της ΕΕ στην εφαρμογή νέων πολιτικών».

[επιμέλεια στην Ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/apokalypsi-to-eggrafo-poy-apokalyptei-ta-leptomeri-schedia-tis-kinas-stin-italia/feed/ 0
Η Ιταλία θα ενταχθεί στο νέο σχέδιο της Κίνας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/i-italia-tha-entachthei-sto-neo-schedio-tis-kinas-quot-mia-zoni-enas-dromos-quot/ https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/i-italia-tha-entachthei-sto-neo-schedio-tis-kinas-quot-mia-zoni-enas-dromos-quot/#respond Thu, 14 Mar 2019 15:10:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096334 Η Ιταλία πρόκειται να γίνει το πρώτο μέλος από την «Ομάδα των Επτά» (G7) που θα ενταχθεί στο σχέδιο υποδομής της Κίνας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt, One Road-OBOR), παρά τις αυστηρά ελεγχόμενες επενδύσεις του Πεκίνου στην Ευρώπη.

Η Ιταλία διεξάγει συνομιλίες με την Κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας αργότερα αυτό το μήνα και να γίνει έτσι μέλος της επενδυτικής πρωτοβουλίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Michele Geraci δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (6 Μαρτίου) ότι η συμφωνία θα είναι «μη δεσμευτική» και θα αντιπροσωπεύει μόνο «ένα αρχικό πλαίσιο».

Η τελετή αναμένεται να διεξαχθεί κατά την πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη χώρα στις 22 και 23 Μαρτίου.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την ίδια βδομάδα, κατά την οποία θα συζητηθεί και ο τρόπος αντιμετώπισης των Κινεζικών επενδύσεων στο μπλοκ.

Τα κράτη μέλη ενέκριναν επίσης αυτήν την εβδομάδα ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενίσχυση της παρακολούθησης των ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς. Ο νέος μηχανισμός θεωρείται ως απάντηση στις εξαγορές εκ μέρους της Κίνας σε στρατηγικούς τομείς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αυστηροποίηση οδήγησε σε πτώση των Κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη πέρσι κατά 40%  σε σύγκριση με το 2017, δηλαδή περίπου 17,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές του ομίλου Rhodium και του Ινστιτούτου Μελέτης της Κίνας (Mercics). Το 2016, είχε φτάσει σε ύψος ρεκόρ 37 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, διάφορες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ένταξη της Κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κινητών επικοινωνιών (5G).

Το πρώτο φορτηγό που ολοκληρώσε την παράδοση εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης-Κίνας σε 12 ημέρες

Η πρώτη χερσαία παράδοση ευρωπαϊκών προϊόντων που προορίζονταν για την Κίνα έφτασαν με ασφάλεια πριν λίγες ημέρες, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τις ελπίδες της Ευρώπης να κάνει αμφίδρομη την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» του γίγαντα της Ασίας.

Το …

Η απόφαση της Ιταλίας να γίνει μέλος του OBOR αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Financial Times. Η Βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι η κίνηση αμφισβητήθηκε από τη διοίκηση των ΗΠΑ.

«Είμαστε σκεπτικοί σχετικά με το αν η έγκριση της Ιταλικής κυβέρνησης θα φέρει οποιαδήποτε σταθερά οικονομικά οφέλη για τον Ιταλικό λαό και μπορεί τελικά να βλάψει μακροπρόθεσμα την παγκόσμια φήμη της Ιταλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Garrett Marquis στην FT.

Ωστόσο, ο Geraci υποτίμησε την οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ σχετικά με την κινεζική πρωτοβουλία.

Ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, περιέγραψε τα σχόλια του Λευκού Οίκου ως «γελοία».

«Η Ιταλία, ως σημαντική οικονομική χώρα στον κόσμο, είναι ξεκάθαρη ως προς τα συμφέροντά της. Μπορεί να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές και να πάρει τις δικές της αποφάσεις», δήλωσε ο Λου.

Η ΕΕ δεν είναι ενάντια στην κινεζική πρωτοβουλία για έναν νέο δρόμο του μεταξιού, αλλά επεσήμανε ότι η σύνδεση με την Ασία πρέπει να βασίζεται σε κανόνες.

Η προσέγγιση της Ρώμης προς την Κίνα έρχεται καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την οικονομία της, επί του παρόντος τενχικά σε ύφεση, τηρώντας παράλληλα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Ιταλία κέρδισε την περασμένη χρονιά μια χάρη της τελευταίας στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διορθώνοντας την αρχική υπέρβαση που είχε ανακοινώσει για το τρέχον έτος.

Η Κίνα είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ άλλων ταραχοποιών της ΕΕ, ιδίως της Ουγγαρίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, υπενθυμίσε ότι η χώρα του ήταν το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που προσχώρησε στο OBOR.

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio και ο Orbán ήταν μεταξύ των ελάχιστων ηγετών της ΕΕ που συμμετείχαν στην εμπορική εκδήλωση του προέδρου Σι στην Σαγκάη τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε στη EURACTIV.com ότι ο στόχος ήταν να αυξηθούν οι εξαγωγές των προϊόντων «Made in Italy» στην Κίνα, εκτός από τα τρόφιμα, τα έπιπλα και τη μόδα.

Τα έργα υποδομής OBOR, κυρίως δρόμοι, σιδηρόδρομοι και λιμάνια, έχουν αμφισβητηθεί σε διάφορες χώρες. Οι αυστηροί όροι των διμερών συμφωνιών και το υψηλό επίπεδο χρέους που δημιουργήθηκε στις οικονομίες υποδοχής, πυροδότησαν διαδηλώσεις στη Μαλαισία και το Πακιστάν.

Οι Κινεζικές αρχές απέσυραν τις «παγίδες χρέους» και πρόσθεσαν ότι η εμπειρία θα συμβάλει στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), μια αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από την Κίνα, έχει επιτύχει περισσότερο στο να προσελκύσει περισσότερες ξένες και ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της AIIB, Γερμανός οικονομολόγος Joachim von Amsberg, δήλωσε στον ιστοτόπο ότι η τράπεζα φέρνει «διεθνή πρότυπα και αποφάσεις που είναι πολυμερείς και όχι διμερείς».

[Επιμέλεια: Georgi Gotev]

[Επιμέλεια στην Ελληνική γλώσσα από Σοφία Ελανίδου και Θοδωρή Καραουλάνη]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/i-italia-tha-entachthei-sto-neo-schedio-tis-kinas-quot-mia-zoni-enas-dromos-quot/feed/ 0
Το πρώτο φορτηγό που ολοκληρώσε την παράδοση εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης-Κίνας σε 12 ημέρες https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/to-proto-fortigo-poy-oloklirose-tin-paradosi-emporeymaton-metaxy-eyropis-kinas-se-12-imeres/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/to-proto-fortigo-poy-oloklirose-tin-paradosi-emporeymaton-metaxy-eyropis-kinas-se-12-imeres/#respond Wed, 13 Mar 2019 06:00:41 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095246 Η πρώτη χερσαία παράδοση ευρωπαϊκών προϊόντων που προορίζονταν για την Κίνα έφτασαν με ασφάλεια πριν λίγες ημέρες, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τις ελπίδες της Ευρώπης να κάνει αμφίδρομη την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» του γίγαντα της Ασίας.

Το μόνο που χρειάστηκε το ολλανδικό φορτηγό, που ήταν γεμάτο από λιπαντικά, ήταν 12 ημέρες, για να κάνει μια διαδρομή 7.400 χιλιομέτρων, από τη Γερμανία ως τη Δυτική Κίνα, μέσω της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και του Καζακστάν.

Οι ελπίδες της Κίνας να χρησιμοποιήσει το «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»  για να αξιοποιήσει τις δυτικές αγορές είναι κάτι πασίγνωστο, ωστόσο η Ευρώπη θέλει να διασφαλίσει ότι ο νέος δρόμος του μεταξιού θα λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, ειδικά μετά την κύρωση από την Κίνα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (TIR).

Πέρσι, η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη χερσαία παράδοση στο πλαίσιο των Διεθνών Οδικών Μεταφορών (TIR) στην Πολωνία, μέσα σε 13 ημέρες,  μετά το άνοιγμα της διάβασης των συνόρων στη μεθοριακή πόλη Κόργκας στο Καζακστάν.

Η Ολλανδική εταιρεία Alblas πραγματοποίησε και τα δύο ταξίδια και ο διευθύνων σύμβουλος της είπε ότι «προσβλέπουμε σε ένα λαμπρό μέλλον για τις οδικές μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», προσθέτοντας ότι και οι δύο πιλοτικές δοκιμές δείχνουν ότι οι διαδρομές είναι «έτοιμες να λειτουργήσουν πλήρως».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το κόστος και οι χρόνοι παράδοσης που συνδέονται με τις οδικές μεταφορές είναι «ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλους τρόπους μεταφοράς». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μεταφορών (IRU) ανέφερε ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με το αεροπλάνο και να φτάσει δέκα ημέρες νωρίτερα από ότι ο σιδηρόδρομος.

Η διαδρομή Γερμανίας – Κίνας ολοκληρώθηκε από έναν μόνο οδηγό, ενώ ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μεταφορών (IRU) δήλωσε στη EURACTIV ότι οι 12 ημέρες που χρειάστηκαν, θα μπορούσαν να μειωθούν στις οκτώ, αν ήταν δύο οι οδηγοί που δούλευαν σε βάρδιες.

Τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το θέμα, το ίδιο φορτηγό επέστρεφε στην Ευρώπη με μια άλλη δοκιμαστική αποστολή.

Οι Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (TIR) άρχισαν να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τώρα υπάρχει ένας διάδρομος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, όπου οι επιχειρήσεις ελπίζουν να εκμεταλλευτούν ολοένα και περισσότερο τους διεθνείς κανόνες.

Ως αποτέλεσμα, το φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας έφθασε με άθικτες τις τελειωνειακές σφραγίδες. Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής στις τελωνειακές διατυπώσεις αναφέρονται ως ένα από τα μεγαλύτερα κόστη για τις επιχειρήσεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται μαζί.

Η Κίνα επικύρωσε και εφαρμόζει τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (TIR) από το 2016, αν και οι εργασίες προετοιμασίας είναι σημαντικές, δεδομένου ότι οι συνοριακές διελέυσεις πρέπει να προσαρμοστούν και οι τελωνειακοί υπάλληλοι πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες διαδικασίες λειτουργίας.

Εντούτοις, οι οδικές μεταφορές τίθενται σε αγώνα δρόμου, καθώς οι Ευρωπαϊκές εταιρείες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών την περασμένη εβδομάδα έστρεψαν το βλέμμα τους προς το μέλλον, δεσμευόμενες να διπλασιάσουν το φορτίο που μεταφέρουν τα τρένα μέχρι το 2030.

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις προειδοποίησαν ότι οι εμπορευματικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εκπομπών CO2 και ότι ο κύριος λόγος είναι ότι το 75% του φορτίου μεταφέρεται στους δρόμους.

Ο επικεφαλής της Βελγικής εταιρείας Logistics, Geert Pauwels, δήλωσε ότι «χωρίς δραστικά μέτρα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά ένα τέταρτο, γεγονός που θα καταστήσει τον στόχο -49% για το κλίμα ανέφικτο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί αναλογικά και σύντομα θα βρεθούμε μόνιμα σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Στο πλαίσιο της συμμαχίας Rail Freight Forward, οι εταιρείες επιθυμούν να αυξήσουν το μερίδιο του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου στο φορτίο από 18% σε 30%. «Αυτό μας εμποδίζει να προσθέσουμε ένα εκατομμύριο επιπλέον φορτηγά στους δρόμους μας μέχρι το 2030, εκ των οποίων 90.000 θα ήταν στο Βέλγιο», πρόσθεσε ο Pauwels.

Το σχέδιο δράσης καλεί τους φορείς της ναυτιλίας να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των οδικών ομόλογών τους και να ασχοληθούν με τη συχνότητα, την αξιοπιστία, την ευελιξία, τις τιμές και τις υπηρεσίες.

Όσον αφορά τη δράση της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία «μείωσαν ριζικά το κόστος των σιδηροδρομικών διαδρομών, το κόστος δηλαδή που οι φορείς εκμετάλλευσης πληρώνουν για τη χρήση των σιδηροδρόμων».

[επιμέλεια κειμένου στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/to-proto-fortigo-poy-oloklirose-tin-paradosi-emporeymaton-metaxy-eyropis-kinas-se-12-imeres/feed/ 0
Περισσότερη προσβασιμότητα και καλύτερες μεταφορές ζητά το Βόρειο Αιγαίο https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/perissoteri-prosvasimotita-kai-kalyteres-metafores-zita-to-voreio-aigaio/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/perissoteri-prosvasimotita-kai-kalyteres-metafores-zita-to-voreio-aigaio/#respond Fri, 08 Mar 2019 04:00:55 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095192 Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν ανάγκη από ένα καλύτερο σύστημα προσβασιμότητας και μεταφορών.

Αυτό υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου σε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Απομακρυσμένων και Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR), στην πόλη Μπρεστ στη Γαλλία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εφαρμογής μιας Ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα των μεταφορών που δε θα απομονώνει τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, αλλά θα δημιουργεί γέφυρες μεταξύ τους.

«Ο σχεδιασμός που γίνεται για την περίοδο μετά το 2020 είναι μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουμε», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι τροποποιήσεις που έχουν εισαχθεί στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027 είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς γίνεται αποδεκτό το αίτημά για την προσθήκη του τμήματος Θεσσαλονίκης – Τουρκίας στον διάδρομο Orient-East Med.

«Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) ιδιαίτερης σημασίας είναι η επέκταση του ΤΕΝ-Τ που διατρέχει τα κράτη-μέλη και στα Βαλκάνια και να διευρυνθεί αυτή η διασύνδεση πέρα από το οδικό δίκτυο στα σιδηροδρομικά και ποτάμια δίκτυα. Εξίσου σημαντική θεωρούμε και την εξασφάλιση της σύνδεσης ανάμεσα στα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου».

Το Βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη από έργα υποδομών

Η βελτίωση των θαλάσσιων μεταφορών θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των νησιών και οι αερομεταφορές γίνονται όλο και πιο σημαντικές με το πέρασμα του χρόνου.

Για τις νησιωτικές περιφέρειες, όπως το Βόρειο Αιγαίο, «η προσβασιμότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων των νησιών μας. Βέβαια από το γράμμα του Κανονισμού στην υλοποίηση με τις απαραίτητες πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές η απόσταση είναι μεγάλη», σημείωσε περαιτέρω η κ. Καλογήρου.

«Οι αεροπορικές συνδέσεις αποτελούν το κύριο μέσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών μας. Και επιπλέον σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια με ελλιπή οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα η ανάπτυξη περιφερειακών αεροπορικών δρομολογίων αποτελεί μονόδρομο».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «είναι ιδιαίτερη η σημασία της δημοσίευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Υποχρεώσεις Παροχής Υπηρεσιών Δημοσίου Συμφέροντος (Public Service Obligation), ένα εργαλείο που αφορά πολλές γραμμές και συνδέσεις τόσο μεταξύ των ελληνικών νησιών όσο και μεταξύ νησιών και κυρίως χώρας. Έτσι εξασφαλίζεται η σύνδεση της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη και μέσω αυτής με τα Δυτικά Βαλκάνια».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/perissoteri-prosvasimotita-kai-kalyteres-metafores-zita-to-voreio-aigaio/feed/ 0
Ο Macron φτιάχνει «φίλους και εχθρούς» λίγο πριν τις ευρωεκλογές https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-macron-ftiachnei-quot-filoys-kai-echthroys-quot-ligo-prin-tis-eyroekloges/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-macron-ftiachnei-quot-filoys-kai-echthroys-quot-ligo-prin-tis-eyroekloges/#respond Thu, 07 Mar 2019 10:14:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095105 Η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron «για μια ευρωπαϊκή ανανέωση» προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Κάποιοι επαίνεσαν τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά άλλοι κράτησαν απόσταση ή κατηγόρησαν τον Macron ως μη ρεαλιστή που χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του πολιτικούς στόχους.

Στην Ανατολική Ευρώπη, ο Macron σίγουρα έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Παρά το ότι κυρίως διαφωνούν με τον Macron, ορισμένες χώρες του Visegrad θεώρησαν την παρέμβασή του ως ευκαιρία να ανοίξει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την Ευρώπη.

Προφανώς, σύμφωνα με αυτούς, αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη, αλλά μάλλον λιγότερη Ευρώπη.

Ο Μακρόν έκανε πανευρωπαϊκή έκκληση για «ευρωπαϊκή αναγέννηση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση τη Δευτέρα 4 Μαρτίου προς όλους τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν εκ νέου το «σχέδιο ΕΕ», διοργανώνοντας διάσκεψη «χωρίς ταμπού» πριν από το τέλος του έτους που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε …

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Manfred Weber, χαιρέτισε την πρόταση Macron για τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ με την εγκατάλειψη, για παράδειγμα, της προϋπόθεσης ομοφωνίας κατά τη λήψη αποφάσεων πολιτικής για τις εξωτερικές υποθέσεις. Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas είπε στον Tagesspiegel ότι η πρόταση του Macron ήταν έγκαιρη σε σχέση με τις ευρωεκλογές: «Ο Macron δίνει πολύτιμη ώθηση», ανέφερε.

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, ο γερμανικός επιχειρηματικός τομέας είπε «Nein» στον Macron. Το Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δεσμούς με το κεντροδεξιό CDU και αντιπροσωπεύει πάνω από 11.000 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι ο Macron μπορεί να μιλά για ελευθερία, αλλά στην πραγματικότητα μιλάει για περισσότερα θεσμικά όργανα, γραφειοκρατία και προστατευτισμό. «Οι ιδέες του Macron για την Ευρώπη διαμορφώνονται από κανονισμούς, απαγορεύσεις, προστατευτισμό και νέους θεσμούς», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Η ανοικτή επιστολή του Macron έλαβε σιωπηλή απάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολιτικούς και σχολιαστές να επικεντρώνονται στην τελευταία κριτική του για το Brexit και όχι στα σχέδια μεταρρύθμισης της ΕΕ. Ο Henry Newman, διευθυντής του think-tank Open Europe, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πολλούς υπουργούς των Συντηρητικών, προειδοποίησε το Macron ότι «η αλαζονεία σας κινδυνεύει να οξύνει τα προβλήματα της Ευρώπης και όχι να τα επιλύσει, προωθείτε τη διαίρεση και όχι την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Για μια ευρωπαϊκή Αναγέννηση

Του Εμμανουέλ Μακρόν, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

Πολίτες της Ευρώπης,

Αν παίρνω την ελευθερία να απευθυνθώ απευθείας σε σας, δεν είναι μόνο στο όνομα της ιστορίας και των αξιών που μας ενώνουν. Είναι γιατί είναι απόλυτη ανάγκη. Σε μερικές εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές …

Για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η έκκληση του Macron είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν σαφείς γραμμές μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατοπέδων πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Μάιο. Ένα bras de fer ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πτυχές του ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Ο Macron πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία των Δημοκρατιών», τη μεταρρύθμιση της ζώνης Σένγκεν (τόσο των αυστηρών συνοριακών ελέγχων όσο και της αλληλεγγύης) και την αλλαγή στη Συνθήκη.

Στην Πολωνία, ο Ryszard Legato, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), δήλωσε ότι οι προτάσεις Macron έδειξαν ότι «η άλλη πλευρά» – που σημαίνει φιλελεύθεροι ή αριστεροί – ήταν «σε κατάσταση πανικού», προσθέτοντας ότι η ιδέα του Γάλλου Προέδρου περί του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία των Δημοκρατιών» ακούγεται τρομακτική».

Κανένας πολωνός πολιτικός της αντιπολίτευσης δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέχρι τώρα, αλλά ο Πολωνός επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ συμφώνησε με τον γάλλο ηγέτη και ανέφερε ότι «όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια και μετά τις ευρωεκλογές. Η αναγέννηση της Ευρώπης πρέπει να αρχίσει τώρα».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš, δήλωσε ότι οι προτάσεις ήταν «απολύτως απομακρυσμένες από την πραγματικότητα». «Έχω παρατηρήσει ότι όταν η Γαλλία λέει« περισσότερη Ευρώπη », στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερη Γαλλία. Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είμαστε όλοι ίσοι στην Ευρώπη», είπε.

Στη Σλοβακία, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Peter Pellegrini επαίνεσε τις προτάσεις Macron, ενώ το συντηρητικό κόμμα SaS της αντιπολίτευσης ονόμασε τον Macron «ζημία» για την Ευρώπη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπογράμμισαν την ώθηση του Macron για quotas προσφύγων – κάτι στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά έως τώρα- , ενώ βλέπουν πρόσθετη γραφειοκρατία σε πολλές από τις προτάσεις του, ανέφερε η EURACTIV Σλοβακίας.

Έκπληξη αποτελεί, ωστόσο, το ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ήταν πιο υποστηρικτικός. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση για να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του πριν από τη κρίσιμη συνάντηση του EPP στις 20 Μαρτίου, όπου θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα της μελλοντικής συμμετοχής του στο κόμμα.

«Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σοβαρής ευρωπαϊκής συζήτησης […] στις λεπτομέρειες, φυσικά, έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πολύ πιο σημαντικό από αυτές τις διαφορετικές απόψεις είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια καλή αρχή για ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε στο Reuters.

Στη Ρουμανία, ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος Liviu Dragnea συμφώνησε με τον Macron, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανέλθει στις αξίες πάνω στις οποίες γεννήθηκε, αλλά με βάση αυτό επιτέθηκε επίσης στον πολιτικό αντίπαλό του, τον πρόεδρο Klaus Iohannis. «Αν ο Πρόεδρος Iohannis διαβάσει το μήνυμα του γάλλου ομολόγου του, ίσως καταλάβει ότι το μίσος και η βία δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές απόψεις», σημείωσε ο Dragnea.

Στην Κροατία, τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν να αναλάβουν δημόσια θέση. Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι αντέδρασαν θετικά, ενώ η κεντροδεξιά ήταν πιο επιφυλακτική.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ivan Jakovčić είπε ότι ο Macron ήταν «γενναίος» ώστε να προτείνει ριζοσπαστικές κινήσεις, ενώ ο Miro Kovač, κεντροδεξιός πολιτικός και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσε στη EURACTIV Κροατίας: «Η επιστολή έρχεται τρεις μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΕ και εξυπηρετεί την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία».

«Ο Macron μάχεται τη δεξιά στη Γαλλία και θέλει να στείλει ένα μήνυμα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. Η στάση «Ευρώπη, που είμαι εγώ», η οποία μπορεί να μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, μπορεί επίσης να βρίσκει αντίθετους ορισμένους».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/o-macron-ftiachnei-quot-filoys-kai-echthroys-quot-ligo-prin-tis-eyroekloges/feed/ 0
Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, λέει ο Σ. Πιτσιόρλας στην EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/#respond Wed, 06 Mar 2019 04:00:27 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094796 Ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης στήριξης της βιομηχανίας για τις υψηλές τιμές ενέργειας – και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν που «καλλιεργείται» – αφήνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην ελληνική EURACTIV.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας σημειώνει, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, ότι έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες ότι η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη κατά την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και ένα πιο πράσινο παραγωγικό πρότυπο. Ζητά μια νέα ισορροπία μεταξύ του δικαίου του ανταγωνισμού και των αναγκών της βιομηχανίας και σημειώνει μάλιστα ότι η «τάση» για Ευρωπαίους πρωταθλητές στη βιομηχανία και την οικονομία πρέπει να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και να μην αφορά μόνο τις μεγάλες χώρες…

Παράλληλα προαναγγέλλει, χωρίς να ονοματίζει, επερχόμενες στην Ελλάδα βιομηχανικές επενδύσεις σε παραγωγή οπτικών ινών, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (!), χημική βιομηχανία και χαλυβουργία.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Στέργιου Πιτσιόρλα στην Σοφία Ελανίδου για την EURACTIV.gr έχει ως εξής:

Οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες εταιρείες έχουν παράπονα για την τιμή της ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες. Μπορείτε να εκτιμήσετε ή να υποσχεθείτε ότι η τιμή του ρεύματος για βιομηχανική χρήση θα γίνει φτηνότερη;

Εν γένει, η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς. Βρισκόμαστε, επίσης, στη διαδικασία του να λειτουργήσει σύντομα το Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, σε διαδικασία ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρόλ’ αυτά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υψηλού κόστους κυρίως λόγω της τιμής των ρύπων, που ανεβαίνει πάρα πολύ. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη για άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Θεωρώ ότι με την πολιτική της αντιστάθμισης μπορούν να βρεθούν λύσεις. Το συζητάει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις, καθώς μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Επ’ αυτού είμαστε σε συνεννόηση και το Υπουργείο Οικονομίας, και το Υπουργείο Ενέργειας, και με τη ΔΕΗ, ούτως ώστε να συγκρατηθεί η τιμή του ρεύματος για τη βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Μέχρι να απελευθερωθεί το σύστημα αυτό, μέχρι να μην υπάρχει πλέον το υποχρεωτικό pull και να μπορούν να γίνονται ελεύθερα συμβόλαια, είναι ανάγκη να υπάρξουν μέσα έμμεσης στήριξης. Και θεωρώ ότι ενώ μέχρι τώρα αυτή η ιδέα των μέτρων έμμεσης στήριξης της βιομηχανίας ήταν κάτι που δεν το «άκουγε» η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τώρα είμαστε πλέον σε μια φάση που αυτό ακούγεται πλέον και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει πολιτική δέσμευση για την ευρύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση με τη Συμφωνία του Παρισιού κτλ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ρεύματος;

Προφανώς. Έχουμε βάλει στόχο έως το 2030 το 30% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – νομίζω ότι θα τον φτάσουμε αυτόν τον στόχο και θα τον ξεπεράσουμε. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, και αυτό θα μετατραπεί στο να είναι η ηλεκτρική το 50% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Άρα η προοπτική είναι θετική.

Βεβαίως, όσο αναπτύσσεται η βιομηχανία θα μεγαλώνουν και οι ανάγκες και έχουμε ορισμένους τομείς όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το τσιμέντο, όπου οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι αντιμετωπίζω το ζήτημα με αισιοδοξία, διότι το βλέπω καθαρά ότι στην ΕΕ έχει γίνει αντιληπτή πλέον η ανάγκη ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πρέπει να βρούμε τρόπους στήριξης της βιομηχανίας σε αυτή την πορεία μετάβασης της σε ένα νέο μοντέλο.

Ως χώρα έχουμε βάλει στόχο τις καθαρές μεταφορές, προωθούμε θεωρητικά την ηλεκτροκίνηση. Πέρα από τις θεσμικές δράσεις άλλων υπουργείων, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για να αποκτήσει η χώρα προστιθέμενη αξία στην ηλεκτροκίνηση;

Στα θέματα της ηλεκτροκίνησης υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που αφορά τις μπαταρίες και μορφές, συνολικά, αποθήκευσης της ενέργειας. Ένα θέμα, επομένως, επενδύσεων, και αυτό είναι κάτι που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας. Υπάρχουν ζητήματα επενδύσεων στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Και εδώ όμως έχουμε αισιόδοξα μηνύματα. Και προφανώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην προσπάθεια αυτή.

Και θεωρώ ότι και στην έρευνα έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά βήματα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η Tesla επέλεξε να εγκαταστήσει ένα ερευνητικό τμήμα της στην Αθήνα. Αυτό δείχνει ότι και στον τομέα αυτόν αρχίζει να δημιουργείται ένα ενδιαφέρον κομμάτι στην Ελλάδα.

Γενικότερα όλα τα ζητήματα έρευνας και καινοτομίας μας απασχολούν πάρα πολύ και αρχίζουν πια και πολλαπλασιάζονται τα θετικά δείγματα, πχ. start-ups που καινοτομούν με εντυπωσιακό τρόπο και προκαλούν το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών.

Από τη στιγμή που επενδύουμε στις start-ups δεν θα έπρεπε η έρευνα και η καινοτομία να ανήκουν στον τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να είναι συνδεδεμένες με τις επιχειρήσεις και όχι με το Υπουργείο Παιδείας, όπου τώρα είναι συνδεδεμένες με την εκπαίδευση;

Παλιά συνδέονταν, το διαχωρισμό δεν τον κάναμε εμείς, τα βρήκαμε έτσι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η κυβέρνηση αφενός προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις και αφετέρου τις start-ups κτλ. Στις μεγάλες επενδύσεις μπορούμε να περιμένουμε κάποια μεγάλη βιομηχανική επένδυση από το εξωτερικό;

Η εικόνα μας είναι ότι υπάρχουν πολλές επενδύσεις αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, έχουμε να περιμένουμε μια μεγάλη επένδυση για την παραγωγή οπτικής ίνας, που είναι κάτι εντυπωσιακό για την Ελλάδα. Επενδύσεις επίσης στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεγάλες επενδύσεις στη χημική βιομηχανία, την αναβίωση ορισμένων παραδοσιακών βιομηχανιών στη χαλυβουργία όπως είναι η Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά είναι βήματα θετικά.

Στον απόηχο της απόρριψης της συγχώνευσης Siemens-Alstom, η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται να ζητούν τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Η Ελλάδα στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που προωθούν συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών;

Θεωρώ ότι μια τέτοια αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και πολλές άλλες αλλαγές όμως που αφορούν και εμάς. Δεν πρέπει αυτή η διαδικασία αναθεώρησης των πολιτικών να μείνουν μόνο στα σημεία που ενδιαφέρουν τις μεγάλες οικονομίες. Πρέπει να πάμε και σε θέματα που αφορούν τις μικρότερες οικονομίες και να υπάρξει μια ισορροπία.

Επομένως, με τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρξει συζήτηση και σύνθεση των απόψεων και των συμφερόντων. Πρέπει αυτή η διαδικασία αναθεώρησης να λάβει υπόψη και ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Γιατί όντως οι πολιτικές του ανταγωνισμού εξυπηρετούσαν πάρα πολύ καλά μια προηγούμενη περίοδο, εξυπηρετούσαν τη λογική της ενιαίας αγοράς, το συμφέρον των καταναλωτών. Τώρα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, αυτό της βιομηχανίας, που όμως αποτελεί επίσης ένα τεράστιο ευρωπαϊκό συμφέρον, διότι αφορά την απασχόληση, την παραγωγή κτλ. Επομένως, θα πρέπει τα διάφορα αγαθά να σταθμιστούν. Απαιτείται [να βρεθεί] μια καινούρια ισορροπία σε αυτές τις πολιτικές.

Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί σε αυτό, αρκεί να μην επιβληθεί μόνο το ενδιαφέρον των μεγάλων οικονομιών.

Πιστεύει η κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξουν εθνικοί και Ευρωπαίοι πρωταθλητές στην οικονομία;

Προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν και θα πρέπει όμως οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές να καλύπτουν όλη την Ευρώπη και όχι απλώς ένα μέρος της. Θα πρέπει να δούμε αυτή τη διάσταση πάρα πολύ έντονα.

Και νομίζω ότι σε μερικούς τομείς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος και συνιστώσα αυτών των επιδιώξεων.

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ.

[Επιμέλεια: Θοδωρής Καραουλάνης]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/feed/ 0
Πιτσιόρλας σε EURACTIV: πρέπει να γίνουν αλλαγές για να να μείνει ανταγωνιστική η ελληνική βιομηχανία https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/#respond Tue, 05 Mar 2019 05:00:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094586 Πρέπει να γίνουν αλλαγές αν θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική βιομηχανία, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στα πλαίσια της στρατηγικής για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μας είπε κατά την επίσκεψή του στην EURACTIV ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας μίλησε στην EURACTIV Ελλάδος για το πώς η κυβέρνηση ενισχύει την εγχώρια βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, τί πρέπει να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα της τρέχουσας αξιολόγησης και της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο σημείο αυτό, της προσαρμογής στα συμφωνηθέντα, ο κ. Πιτσιόρλας βάζει και μια άλλη διάσταση, εξαιρετικά επίκαιρη λόγω ευρωεκλογών αφενός και λόγω της συζήτησης για τα (υπερβολικά) πλεονάσματα. Θέτει ουσιαστικό ζήτημα αποξένωσης των ευρωπαϊκών λαών από τις ηγεσίες λόγω της οικονομικής πολιτικής που μπορεί να αφήνει πίσω αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Το πρώτο μέρος της συνένετυξης έχει αναλυτικά ως εξής:

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία, στη συνέχεια το κατήργησε και το επανέφερε με εσάς ως υπουργό. Είστε αισιόδοξος; Ποιά είναι η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη βιομηχανία έως τώρα;

Αν δούμε την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι είναι μια πορεία θετική. Η αποβιομηχάνιση στην Ελλάδα είχε οολοκληρωθεί πριν από το 2010, πριν καν μπούμε στην κρίση – δεν υπήρξε προϊόν της κρίσης, είναι μια προηγούμενη κατάσταση.

Στα χρόνια της κρίσης, έχουμε το παράδοξο φαινομενικά φαινόμενο, να έχουμε και πάλι ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, να έχουμε αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία, να έχουμε επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων μεταποίησης -και μάλιστα σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε μια πορεία θετική. Προφανώς δε μπορώ να ισχυριστώ όλα αυτά έγιναν χάρη στη κυβέρνηση και μόνο. Σε κάτι συνέβαλε και η κυβέρνηση, αλλά κυρίως έγιναν επειδή σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα της χώρας διεθνώς και κυρίως επειδή ένα κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας αντιμετώπισε την κρίση με τρόπο δημιουργικό.

Η κρίση ξύπνησε μέσα μας τη δημιουργικότητα, οδήγησε ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην εξωστρέφεια και στην αύξηση των επενδύσεων για την έρευνα και την καινοτομία. Όλα αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να σας πω, δε, ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας όπου οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για έρευνα ξεπέρασαν τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα. Και πρέπει επίσης να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, οι δαπάνες για την έρευνα αυξηθήκαν πάρα πολύ -ήταν διαχρονικά κάτω από το 1% και τώρα το έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει. Όλα αυτά, λοιπόν συνθέτουν μια εικόνα αισιόδοξη, που όμως συναντιέται και με μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Θα ανακοινωθεί η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία, η οποία έχει διάφορες πλευρές. Μια από αυτές τις είναι η στρατηγική απεξάρτησης από τον άνθρακα, η μείωση των ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι στη προοπτική του 2050 και στα πλαίσια της Συμφωνίας των Παρισίων, η ΕΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να φτάσει σε μια οικονομία περιβαλλοντικά και κλιματικά ουδέτερη, που να μην επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Αυτό είναι μιας τεράστιας εμβέλειας στρατηγική, προϋποθέτει πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη βιομηχανία.

Άρα λοιπόν, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση πρωτοποριακή στον κόσμο και η ελληνική βιομηχανία πρέπει αυτά να τα παρακολουθήσει. Θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να τα παρακολουθήσουμε όλα αυτά, όμως θα πρέπει να είμαστε ενεργά παρόντες σε όλες τις διεργασίες και βεβαίως να έχουμε σαφή άποψη για τα πράγματα.

Εγώ το κεντρικό ζήτημα που έθεσα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πριν 10 μέρες είναι η ιδέα ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε πολλούς τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως για παράδειγμα στην πολιτική ανταγωνισμού, στην πολιτικη των κρατικών ενισχύσεων, στα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώνεται ο χάρτης των κρατικών ενισχύσεων.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές αν θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική – βεβαίως πάντα στη λογική του μετασχηματισμού της-  στα πλαίσια της στρατηγικής για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Άρα, είστε αισιόξος για το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής;

Είμαι αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση ότι αυτά ππου λέμε τώρα, θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πολιτικές σε όλους τους τομείς. Θεωρώ ότι μπορούμε να το κάνουμε, θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματική κοινότητα που μπορεί να τα αντιληφθεί όλα αυτά.

Και όσο τουλάχιστον παραμένει αυτή η κυβένρηση, έχει τη βούληση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει την βούληση να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία, που είναι στη βάση όλων αυτών, και να υποστηρίξει σθεναρά τη περιβαλλοντική πολιτική και τη Συμφωνία των Παρισίων.

Πιστεύετε ότι θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις πριν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου?

Νομίζω ότι θα προλάβουμε. Θεωρώ ότι υπάρχει μια «δικαιολογημένη» ανησυχία, διότι είμαστε στα πρώτα βήματα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, η πορεία της οικονομίας έχει αισιόδοξα στοιχεία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων, το οποίο δείχνει κάτι [το σημαντικό], αλλά επίσης όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται. Επομένως, αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί, και θεωρώ ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται. Και όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά πιστεύω και ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε τέτοια κατάσταση που να μη μπορούμε να αναπληρώοσυμε όλα αυτά τα θέματα. Υπάρχει και ένα στοιχείο διαπραγμάτευσης- όπως κάθε φορά-, όμως η εμπειρία μας δείχνει ότι τελικώς τα προβλήματα λύνονται, ξεπερνιούνται, και η πορεία μας πάει από το θετικό στο θετικότερο σημείο.

Πως κρίνετε τις αποκλίνουσες απόψεις κυβέρνησης και θεσμών για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να να προστατεύονται μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη ή και οι επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα με περιουσιακά στοιχεία;

Εμείς θεωρούμε ότι στα χρόνια της κρίσης, στα χρόνια των μνημονίων, ο λαός υπέστη τεράστιες απώλειες και επομένως δε μπορούμε να αδιαφορήσουμε για αυτό. Επίσης, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών είναι καταχρεωμένο σε διάφορες μεριές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης, διότι χάθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Άρα λοιπόν για όλο αυτον τον κόσμο δε μπορούμε να αδιαφορήσουμε.

Και νομίζω ότι αυτή την πλευρά θα πρέπει να τη δει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί συνολικότερα, διότι είναι και ένα ευρωπαϊκό ζήτημα αυτό. Δηλαδή, η φροντίδα για τους αδύναμους, η φροντίδα για αυτούς που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, συνιστά ένα στοιχείο που ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη.

Διότι αν αδιαφορήσει η Ευρώπη για αυτά, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Και ήδη ζούμε σε ένα κλίμα αμφισβήτισης των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωπαϊκής προοπτικής, στη βάση της οποίας αμφισβήτισης υπάρχουν παρόμοια προβλήματα.

Αν οι ευρωπαϊκοί λαοί νιώσουν ότι αυτοί που τον κυβερνούν δεν ενδιαφέρονται για την μοίρα τους. τότε δεν έχει μέλλον η Ευρώπη. Απεναντίας, θα πρέπει να νιώσουν την ασφάλεια ότι είναι σε ένα οικοδόμημα όπου τα κοινωνικά κριτήρια έχουν μεγάλη αξία.

(Αύριο θα δημοσιευθεί το δεύτερο και εξαιρετικά επίσης ενδιαφέρον δεύτερο μέρος της συνέντευξης με πιο ειδικά θέματα)

(το κείμενο επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/feed/ 0
Η ναυτιλία στην ψηφιακή εποχή https://www.euractiv.gr/section/metafores/opinion/10093814/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/opinion/10093814/#respond Fri, 01 Mar 2019 03:00:22 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10093814 Ως ψηφιοποίηση σε οποιαδήποτε επιχείρηση ορίζεται η συνεχής βελτίωση και μετασχηματισμός των επιχειρησιακών λειτουργιών, μοντέλων και διαδικασιών, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών εντός της επιχείρησης, αλλά και με εξωτερικούς φορείς.

Ο Απόστολος Σίγουρας είναι Διευθυντής στο Συμβουλευτικό Τμήμα της KPMG

Αυτό επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι οποίες επιτρέπουν την ευρύτερη χρήση ψηφιοποιημένων δεδομένων και βελτιώνουν με αυτόν τον τρόπο τη γενική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι περισσότερες εταιρείες στους περισσότερους τομείς έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τις αλλαγές αυτές.

Αντίθετα, η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι μια από τις λίγες που χρησιμοποιούν ακόμη πολύπλοκα συστήματα που βασίζονται «στο χαρτί και στο μολύβι». Αυτό δημιουργεί αυτομάτως μία ασυνέχεια. Για παράδειγμα, κατά την πτώχευση της Hanjin βρέθηκαν in Limbo περισσότερα από 500.000 κοντέινερ, με προφανές αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου σύγχυση στην αγορά.

Ένα άλλο θέμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία το οποίο προέρχεται από τη μη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι ότι συνήθως οι αποφάσεις βασίζονται στη ζήτηση και όχι στην πρόβλεψη.

Σύμφωνα με μελέτες, τα πλοία ξοδεύουν περίπου το 40% του χρόνου τους στο λιμάνι, λόγω και του συστήματος κατανομής των slots στη λογική «first come – first served». Επιπλέον, τα πλοία ταξιδεύουν με ελλιπές φορτίο μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τελικά να χρησιμοποιούν μόνο το 36% του χρόνου τους στη δημιουργία αξίας για τους ιδιοκτήτες τους.

Στη βελτίωση αυτών των δεικτών θα βοηθούσε η ανάλυση δεδομένων (data analytics), ένα πεδίο με τεράστιες δυνατότητες για την κερδοφορία της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε στη Σιγκαπούρη το 2017 η πλατφόρμα portcast. Σκοπός της είναι να προβλέψει κερδοφόρες ναυτιλιακές διαδρομές στο εγγύς μέλλον, εντοπίζοντας αποτελεσματικά τη ζήτηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνικών machine learning.

Πειρατεία

Ένας άλλος τομέας όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με καλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή την πειρατεία των πληροφοριακών συστημάτων της Maersk στις 27 Ιουνίου του 2017.

Για περίπου 10 ημέρες, τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας ήταν εκτός λειτουργίας και οι διαδικασίες έπρεπε να πραγματοποιηθούν χειρωνακτικά, προκαλώντας ζημιές περίπου 300 εκατ. δολ. Αυτό είχε σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς η Maersk είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά περίπου 20% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τη Maersk σε διερεύνηση λύσεων στον τομέα του blockchain.

Το blockchain είναι μια τεχνολογία στην οποία τα δεδομένα δεν συγκεντρώνονται σε server, αλλά μοιράζονται ανάμεσα σε πολλούς υπολογιστές που δημιουργούν ένα ασφαλές δίκτυο. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να χρειάζεσθε να εισέλθετε παράνομα σε 50.000 υπολογιστές ξεχωριστά για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, όπως για παράδειγμα την απόκτηση πληροφοριών για τους πελάτες.

Αυτή η τεχνολογική δυνατότητα οδήγησε στη συνεργασία της Maersk με την IBM για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας εμπορικών συναλλαγών, η οποία ονομάστηκε TradeLens και η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις 9 Αυγούστου 2018. Η πλατφόρμα αυτή στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ψηφιοποιήσουν και να ανταλλάξουν εμπορικά δεδομένα όπως φορτωτικές, κτλ.

Αυτόνομα πλοία

Τέλος, συχνά πλέον υπάρχει αναφορά στο θέμα των αυτόνομων πλοίων και παρότι οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας δηλώνουν ότι τα αυτόνομα πλοία δεν θα είναι πραγματικότητα για αρκετά χρόνια ακόμη, η Rolls-Royce έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα σκάφος με τηλεχειρισμό που θα παρουσιαστεί το 2020 και το οποίο θα οδηγήσει σε μια δεκαπενταετή διαδικασία και θα κορυφωθεί σε ένα αυτόνομο μη επανδρωμένο ποντοπόρο πλοίο έως το 2035.

Και τελικά το ερώτημα παραμένει: είναι η ναυτιλία η οποία εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή ή μήπως τελικά ο «ποταμός» της ψηφιοποίησης παρασύρει τη ναυτιλία; Τα συμπεράσματα δικά σας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/opinion/10093814/feed/ 0
Ουραγός η Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση – με καθυστέρηση ήρθαν οι νέες πινακίδες σήμανσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/#respond Wed, 27 Feb 2019 04:30:54 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093392 Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα πέρασε μέσω τροπολογίας στον νόμο για τον καινούριο τρόπο εξέτασης οδήγησης, τις νέες πινακίδες σήμανσης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόκειται για τρεις πινακίδες οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ρυθμίζοντας έτσι θέματα σχετικά με τη σήμανση των σημείων επαναφόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ειδικότερα, με την πρώτη πινακίδα ορίζεται η θέση – σημείο επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, με την δεύτερη ότι επιτρέπονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ με την τρίτη σήμανση, ότι εξαιρούνται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η χώρα, όπως αποδεικνύεται και από μελέτες, είναι ουραγός στις υποδομές για την ηλεκτροκίνηση συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη που συμβαδίζουν ήδη στους στόχους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε προ ολίγων μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τις εκπομπές το 2021.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβένρηση στην Κομισιόν για έγκριση, στοχεύει να πετύχει διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων 1% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι το 2021 και περίπου 10% το 2030. Και ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση, καθώς λιγότερα από 300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα στα τέλη του 2018 ενώ οι σταθμοί φόρτισης, σχεδόν όλοι τοποθετημένοι από διωτική πρωτοβουλία, περιορίζονταν σε 70-80 σε όλη την επικράτεια. Και αυτή η βάση είναι πολύ χαμηλή για να υπάρξει ανάπτυξη του τομέα, ιδίως εφόσον ο δημόσιος τομέας δεν έχει κάνει ακόμη στρατηγική επιλογή να γίνει η ηλεκτροκίνηση βασική τεχνολογία αγοράς νέων οχημάτων.

Κάτι τέτοιο άλλωστε, είχε παραδεχτεί και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), αφού όπως είχε σημειώσει σχολιάζοντας τις προκλήσεις της ΕΕ η «Ελλάδα συνεχίζει δυστυχώς να βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά την αγορά ηλεκτροκίνησης. Δεν είναι μόνο η κρίση που ευθύνεται για τη μη πρόοδο της αγοράς. Είναι η πλήρης απουσία οικονομικών κινήτρων, οι πολύπλοκες διαδικασίες μεταξύ δήμων και αρμόδιων φορέων για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης, η εξαίρεση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, αλλά και η μη προώθηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπηρεσίας από την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΣΕΑΑ: προτάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Από την αγορά, και συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων έρχεται μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τόσο οικονομικά όσο και κυκλοφροιακά κίνητρα. Παρά το ότι η πρόταση είναι συνοπτική …

Στον αντίποδα, στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν προγραμματίσει ήδη τις πράσινες μεταφορές  στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Αγγλία και Γαλλία ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεση τους να απαγορεύσουν το 2040 τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, η Νορβηγία που έχει μερίδιο 29% στην αγορά των ηλεκτροκίνητων, φιλοδοξεί να έχει 100% ηλεκτρικό στόλο ως το 2025.

Η Γαλλία επενδύει 700 εκατ. ευρώ για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειώσει την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις ασιατικές χώρες, που σήμερα κυριαρχούν στον τομέα αυτόν, ανακοίνωσε …

Στην Ολλανδία, τα οχήματα μηδενικών ρύπων εκπίπτουν από τα τέλη ταξινόμησης. Στην Ισπανία, τα αυτοκίνητα με εκπομπή CO2 έως 50γρ/χλμ. επιδοτούνται από 3.000 έως 6.500 ευρώ. Στη Γερμανία παρέχεται δωρεάν στάθμευση ελεύθερη κίνηση στις λεωφορειολωρίδες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα της εταιρείας LeasePlan που πραγματοποιήθηκε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, προκύπτει ότι η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες στην Ευρώπη για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, με την Ελλάδα ωστόσο να βρίσκεται στην προτελευταία θέση με συνολική βαθμολογία 10 βαθμούς.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται για τις νέες μορφές κινητικότητας

Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στο αυτοκίνητο αλλάζουν τον τρόπο απόκτησης και χρήσης των οχημάτων κάθε μορφής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση, η προκαθορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου σε οποίο σημείο επιλέξει ο οδηγός, η …

Τα βασικά σημεία από την έρευνα είναι:

– Σε σύγκριση με πέρσι, και οι 22 χώρες του LeasePlan EV Readiness Index 2019 παρουσίασαν βελτίωση στην ετοιμότητα για ηλεκτρικά οχήματα, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας νέων ηλεκτρικών μοντέλων με μεγαλύτερο εύρος και βελτιωμένη υποδομή φόρτισης.

– Η Φινλανδία (+7 θέσεις), η Γερμανία (+4) και η Πορτογαλία (+4) βελτίωσαν σημαντικά την κατάταξή τους, ως αποτέλεσμα των καλύτερων υποδομών φόρτισης, του υψηλότερου ποσοστού αδειών ηλεκτρικών οχημάτων και των πιο ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

– Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων είναι 3,1% στην Πορτογαλία, 5,1% στην Ολλανδία, 5,2% στη Φινλανδία και 7,6% στη Σουηδία, ενώ η Νορβηγία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης με ποσοστό 53% στα οχήματα που καταγράφθηκαν πρόσφατα.

– Η Ολλανδία διαθέτει τα περισσότερα διαθέσιμα δημόσια σημεία φόρτισης (83.196), με την Γερμανία να ακολουθεί (37.405) καθώς και τη Γαλλία (34.558). Προσαρμόζοντας τα στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, οι τρεις πρώτες χώρες είναι τώρα η Ολλανδία (4,8 βύσματα φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους), η Νορβηγία (4,5) και το Λουξεμβούργο (1,9).

– Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία ως προς την κρατική υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων αγοράς, φορολογικών οφελών, φόρων ιδιοκτησίας, φορολογικών πλεονεκτημάτων εταιρειών και παροχών ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης LeasePlan EV Readiness Index 2019 αποτελεί μία ολοκληρωμένη ανάλυση της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο δείκτης βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την ωριμότητα της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των φορτιζόµενων υβριδικών), την ωριμότητα της υποδομής για ηλεκτρικά οχήματα, τα κυβερνητικά κίνητρα αλλά και στην εμπειρία της LeasePlan στα ηλεκτρικά οχήματα σε κάθε χώρα.

Ecomobility: Κόντρες για τα εναλλακτικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Οι διαφορετικές απόψεις των φορέων και επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς, ανάλογα με το καύσιμο στο οποίο έχουν μέχρι τώρα βασίσει την εμπορική και επενδυτική στρατηγική τους, αλλά και αντεγκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, παρατηρήθηκαν στο Ecomobility Conference 2019 το οποίο διοργανώθηκε …

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/feed/ 0
Που και πόσο θα «πονέσει» η Ευρώπη από το Brexit https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/poy-kai-poso-tha-quot-ponesei-quot-i-eyropi-apo-to-brexit/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/poy-kai-poso-tha-quot-ponesei-quot-i-eyropi-apo-to-brexit/#respond Mon, 25 Feb 2019 13:19:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093521 Με την τελική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να πλησιάζει, η EURACTIV.com εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο το Brexit θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι αυτές που κατά πάσα πιθανότητα θα πληγούν περισσότερο.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς τελική συμφωνία, η χώρα ενδέχεται να χάσει μέχρι και 9,3% του ΑΕΠ της. Εντούτοις, οι οικονομικές συνέπειες για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι επίσης δυσάρεστες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Δεδομένων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, το Brexit θα είναι επώδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά ορισμένες περιοχές της ΕΕ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο, υψηλότερους δασμούς και διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Πρόσφατη μελέτη που ζητήθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), έδειξε ότι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες θα είναι τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, μαζί φυσικά με την Ιρλανδία.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι πιθανό να είναι το κύριο παράπλευρο θύμα του Brexit, καθώς το 14% των ιρλανδικών εξαγωγών πηγαίνει στη Βρετανία, πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό αντίκτυπο του Brexit θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα άσχημο και για τις δύο χώρες.

Ωστόσο, για το Δουβλίνο υπάρχουν πρόσθετες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, καθώς διακυβεύεται επίσης η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Γαλλία

Στη Γαλλία, οι περιοχές του Hauts-de-France και της Βρετάνης είναι οι κύριες ευρωπαϊκές πύλες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο μέσω της σήραγγας της Μάγχης όσο και μέσω των θαλάσσιων συνδέσεων. Είναι οι δύο περιοχές με τους ισχυρότερους κοινωνικο-οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία.

Ο αντίκτυπος του Brexit στις περιοχές αυτές αγγίζει αρκετούς τομείς, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κύριους ξένους επενδυτές για τις εταιρείες της περιοχής και ένας σημαντικός πελάτης για παρόχους αγαθών και υπηρεσιών.

Ο François Decoster είναι αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Nord-Pas-de-Calais-Picardie και πρόεδρος της διαπεριφερειακής ομάδας για το Brexit της Επιτροπής των Περιφερειών.

«Στις περιφέρειες που βρίσκονται πιο κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την αβεβαιότητα που θα μπορούσε να προκύψει από τις 29 Μαρτίου και έπειτα», δήλωσε στη EURACTIV.

Ο Decanter διαμαρτυρήθηκε επίσης για την «σχιζοφρενική» κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα οι περιφέρειες. Πράγματι, οι περιφέρειες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, προετοιμάζονας παράλληλα ένα σχέδιο για μια ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία θα επιτρέπει την ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διετής διαπραγματευτική περίοδος που προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης ΕΕ αποδείχθηκε πολύ μικρή, αν και φαινόταν μεγάλη όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Η γαλλική οικονομία θα επηρεαστεί επίσης σε τομείς όπως η γεωργία και τα τρόφιμα, τα πλαστικά – η περιοχή της Auvergne φιλοξενεί τον κατασκευαστή ελαστικών Michelin – και τη βιομηχανία οχημάτων μεταφοράς.

Ωστόσο, η Γαλλία έχει επίσης τη δυνατότητα να προσελκύσει εταιρείες που ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit.

Βέλγιο

Μια άλλη πύλη προς την Ευρώπη βρίσκεται στη Φλάνδρα του Βελγίου, η οποία έχει στενούς θαλάσσιους και εμπορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ του Βελγίου προέρχεται από εξαγωγές και εμπόριο αγαθών που διέρχονται από φλαμανδικούς λιμένες. Και πολλές από αυτές τις εξαγωγές πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί και αντίστροφα: το 78% όλων των βρετανικών εξαγωγών στην Ευρώπη φθάνουν στο λιμάνι του Zeebrugge στο Βέλγιο.

Μετά το Brexit, τα βελγικά λιμάνια θα αποτελέσουν ένα εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και οι εμπορικοί δεσμοί και στις δύο πλευρές της Μάγχης θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς αναμένονται έλεγχοι συνόρων και δασμοί. Το Brexit θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Το Βέλγιο δεν θα χτυπηθεί μόνο στη Φλάνδρα. Η πόλη της Βαβρ, πρωτεύουσα στην Βελγική επαρχία της Βαλλωνικής Μπραμπάντ, κοντά στις Βρυξέλλες, φιλοξενεί την έδρα της Glaxo Smith Kline, μιας μεγάλης βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Το μέλλον της θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά το Brexit.

Γερμανία

Στη Γερμανία, το κράτος του Hessen θα υποστεί το σοβαρότερο πλήγμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη αγορά του Hessen, αντιπροσωπεύοντας το 7,5% όλων των εξαγωγών του, αλλά και μία από τις κύριες πύλες εισαγωγών του.

Η διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ηλεκτροτεχνικά προϊόντα και τα μηχανήματα. Για να μην αναφέρουμε την ισχυρή οικονομική ανταλλαγή μεταξύ του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, της οικονομικής καρδιάς της Γερμανίας. Ωστόσο, η Φρανκφούρτη θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί από το Brexit και να αποτελέσει ένα ελκυστικότερο πάροχο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε σχέση με το Λονδίνο αλλά και ένα διεθνή κόμβο για πολυεθνικές εταιρείες.

Επιπλέον, στη Γερμανία, η πόλη της Στουτγάρδης φιλοξενεί παγκόσμιους παίκτες όπως οι Daimler, Porsche, Bosch, IBM και Hewlett-Packard, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσανατολίζονται ιδιαίτερα προς τις εξαγωγές. Το Niederbayern φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της BMW και το μεγαλύτερο μοναδικό χημικό εργοστάσιο στον κόσμο βρίσκεται στο Rheinhessen-Pfalz.

Η ενδεχόμενη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβαρύνει τις εταιρείες αυτές.

Η Κάτω Σαξονία έχει επίσης ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και εκεί κατοικούν πολλοί Βρετανοί πολίτες. Η κυβέρνηση τους ζήτησε να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, με τις αιτήσεις να έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την υπουργό Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Birgit Honé.

Παρόλο που το Brexit θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα τομέων στην Κάτω Σαξονία, η αλιεία είναι μία από τις κύριες ανησυχίες της κ. Honé. «Οι περιοχές στις οποίες μπορούν να αλιεύσουν οι ψαράδες από την Κάτω Σαξονία βρίσκονται στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτές δεν θα είναι πλέον προσπελάσιμες στης περίπτωση ενός σκληρού Brexit, συνεπώς η δουλειά τους διακυβεύεται πραγματικά», ανέφερε.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν μια καταστροφικό», δήλωσε περαιτέρω στη EURACTIV.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, ο τομέας των μηχανημάτων, των ηλεκτρονικών ειδών, των φαρμακευτικών και ιδιαίτερα της γεωργίας και των τροφίμων είναι οι οικονομικές περιοχές που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από το Brexit.

«Το Brexit έχει ήδη σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Michael Murphy, σύμβουλος από την Κομητείτα του Tipperary και ηγέτης της ιρλανδικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών. Η μεταβλητότητα της λίρας έχει ήδη αντίκτυπο στις εταιρείες που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στη EURACTIV.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕτΠ, ενώ το ιρλανδικό εμπόριο, γενικά, εξαρτάται λιγότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στο παρελθόν, σε ορισμένους τομείς η εξάρτηση έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις», δήλωσε ο Murphy, «η μεγαλύτερη πρόκληση όλων είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στο νησί της Ιρλανδίας».

Εκπρόσωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες του παρελθόντος», τόνισε ο Murphy. Η ΕΕ έχει υπερασπιστεί την ασφάλεια για να διατηρήσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και να αποφύγει τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, παρά τη συνεχιζόμενη απόπειρα του Λονδίνου να τη ξεφορωθεί.

«Η Ευρώπη δεν θα απογοητεύσει την Ιρλανδία, είμαι σίγουρος γι ‘αυτό», επέμεινε ο Murphy.

Δεν υπάρχουν νικητές στο Brexit

Από τον τουρισμό στην Ισπανία και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διακυβεύονται στο Γιβραλτάρ, τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο Πολωνούς πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις επενδύσεις στη Μάλτα, τον τομέα των γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, τη μόδα στην Ιταλία, την τεχνολογία στην Τσεχία, οι περιφέρειες και οι χώρες γύρω από την Ευρώπη θα υποφέρουν από τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της Επιτροπής των Περιφερειών αποκάλυψαν ότι «οι περισσότερες περιφέρειες θα χάσουν πιθανώς την τρέχουσα θέση τους σε ορισμένους τομείς όσον αφορά το εμπόριο, τις άμεσες επενδύσεις ή τις ευκαιρίες μετανάστευσης για εργαζόμενους, σπουδαστές ή ερευνητές» λόγω του Brexit.

Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξουν σαφείς «νικητές».

Ωστόσο, για ισχυρότερες περιφέρειες, το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την προσέλκυση επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο για να ανακτήσουν την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ενώ για περιφέρειες με λιγότερες δυναμικές και λιγότερο διαφοροποιημένες οικονομίες, το Brexit μπορεί να παρουσιάσει μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και σε περίπτωση ομαλής απόσυρσης, εξακολουθεί να είναι ασαφές η δομή της σχέσης που θα έχει η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα καθορίσει πόσο ισχυρά θα χτυπήσει το Brexit τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις.

Επειδή το Brexit δεν θα επηρεάσει όλους τους τομείς με τον ίδιο τρόπο, η Επιτροπή των Περιφερειών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει μέσα στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου θέματος εργαλεία.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση που οι περιφέρειες που βρίσκονται κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αντιμετωπίσουν επίσης σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική πολιτική συνοχής», δήλωσε ο François Decoster.

Μια άλλη προοπτική είναι να αυξηθούν τα κονδύλια για τα κράτη μέλη που θα γίνουν ξαφνικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως συνέβη με τις χώρες των οποίων τα σύνορα μετατράπηκαν σε εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μετά τη διεύρυνση του μπλοκ σε νέα κράτη μέλη.

Ο Michel Barnier, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική, σήμερα είναι ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

«Σε κάθε υπόθεση, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕυΠ, Karl-Heinz Lambertz, στη EURACTIV.

«Όταν φθάσει το Brexit, η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει την προστιθέμενη αξία της», δήλωσε ο Lambertz.

[Επιμέλεια: Frédéric Simon και Benjamin Fox]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/poy-kai-poso-tha-quot-ponesei-quot-i-eyropi-apo-to-brexit/feed/ 0
Κρήτη: υπεγράφη η σύμβαση για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της χώρας – στοιχεία και ερωτηματικά https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/#respond Fri, 22 Feb 2019 08:49:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093247 Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλλι Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπεγράφη χθες η Σύμβαση Παραχώρησης, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας Παραχώρησης  «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε», του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων αυτού».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι η μόλις δεύτερη, μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός τελείως νέου διεθνούς αεροδρομίου υψηλών επιδόσεων στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Το Ηράκλειο, με το παλιό του αεροδρόμιο είναι ήδη το δεύτερο σε μέγεθος διακινούμενων επιβατών αεροδρόμιο της χώρας, καθώς εξυπηρετεί σταθερά πάνω από 7 εκ. τουρίστες το χρόνο και με την υπάρχουσα υποδομή αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πρόκειται για μία επένδυση 1,5 δις ευρώ και ενός έργου συμβατικού αντικειμένου πάνω από 520 εκατ. ευρώ. Με την έναρξη του έργου δημιουργούνται 1500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Μάλιστα, με βάση την πρόσφατη έκθεση του Air Transport Action Group (ATAG), εκτιμάται ότι το Αεροδρόμιο Καστελλίου θα δημιουργήσει περίπου 7000 – 7500 θέσεις άμεσης απασχόλησης (στην εταιρεία του Αεροδρομίου,  τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες διαχείρισης handling, τις  εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.α.). Παράλληλα η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει στην περιοχή, το νέο Αεροδρόμιο, θα οδηγήσει και σε ενίσχυση της έμμεσης απασχόλησης σε τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και  το εμπόριο. Βάσει των ίδιων στοιχείων της ATAG υπολογίζεται ότι το Αεροδρόμιο Καστελλίου θα κινητοποιήσει περίπου 35.000 με 37.000 θέσεις έμμεσης  απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση και οι διαδικασίες για το νέο αεροδρόμιο γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν μάλιστα έντονες αντιδράσεις για τη χωροθέτησή του στην περιοχή, από την τοπική κοινωνία, με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε να μεγαλώσει το υπάρχον πολιτικό αεροδρόμιο αντί να επιλεχθεί η εξαρχής δημιουργία νέου λεστω και δίπλα σε άλλο στρατιωτικό.

Κομμάτι της δημόσιας συζήτησης αποτελεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Το αρμόδιο Υπουργείο πολλές φορές πληροφορούσε ότι συζητούσε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συμμετοχή στο σχέδιο. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως, γενικά, στο έργο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για οριστικές συζητήσεις με την ΕΤΕπ. Αλλά τελικά, λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ότι το επιχειρηματικό πλάνο της κοινοπραξίας δεν περιλαμβάνει δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, δηλαδή θα προχωρήσει με δανειοδότηση από ιδιωτικές τράπεζες. Απομένει να διασαφηνιστεί, διότι δεν υφίσταται επίσημη τοποθέτηση, από που θα προέλθει η δημόσια χρηματοδότηση και αν τελικά αυτή θα έχει και κοινοτική διάσταση.

Πάντως το επομένο βήμα, πριν την κύρωση από τη Βουλή, είναι να εγκριθεί η σύμβαση από τις Αρχές Ανταγωνισμού, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση, για πολλούς λόγους, δεν είναι μια τυπική διαδικασία αλλά θα εξεταστούν θέματα ουσίας και λεπτομέρειες.

Στη συγκεκριμένη σύμβαση το Δημόσιο θα διατηρήσει ισχυρή παρουσία σε μια εξαιρετικής σημασίας επένδυση, τόσο στη φάση της υλοποίησης όσο και στη λειτουργία του Αεροδρομίου με συγκεκριμένα οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι προηγήθηκε, όλους τους περασμένους μήνες, μια σειρά διαβουλεύεσεων και συνεννοήσεων ώστε να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε έαν σημαντικός κύκλος παρεμβάσεων και αλλαγών στη δομή του διαγωνισμού, πορεία που κατέληξε χθες στην υπογραφή της Σύμβαση Παραχώρησης .

Ειδικότερα, σε αυτή μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 • Αύξηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην Εταιρεία Κατασκευής και Λειτουργίας του Νέου Αερολιμένα το οποίο διαμορφώθηκε σε 45.9%. Κατά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ο παραχωρησιούχος αποδέχτηκε την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου για τη μετάθεση του χρόνου καταβολής της συμβολής του Δημοσίου, ύψους 180 εκατ. ευρώ η οποία είναι καταβλητέα στην Εταιρεία Αεροδρομίου κατά τη λήξη του δωδέκατου μήνα από την ημερομηνία έναρξης της Παραχώρησης με προφανές όφελος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
 •  Για πρώτη φορά, οι πολίτες και οι τοπικές  κοινωνίες θα έχουν ισχυρά οφέλη, καθώς διπλασιάζονται τα έσοδα από το Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα που θα λαμβάνει το κράτος από την εκμετάλλευση του έργου, φθάνοντας το 2%. Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, για κοινωφελείς δράσεις.  Ειδικότερα, το Αντισταθμιστικό Αντάλλαγμα, με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης  θα διατίθεται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κατά ποσοστό ένα επί τις εκατό (1%) στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος της Περιφέρειας Κρήτης και κατά ποσοστό ένα επί τις εκατό (1%) για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Τα  έσοδα από το αυξημένο εις το διπλάσιο ανταποδοτικό τέλος,  υπολογίζονται στα 184 εκατ. ευρώ.
 • Μετά τη λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο «προικίζεται» από την εν λόγω επένδυση με 3,7 δις ευρώ,   (Υπολειμματική Αξία Αεροδρομίου κατά τη λήψη της Περιόδου παραχώρησης).
 • Με την υλοποίηση του έργου θα δοθεί ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε στους  όρους σύμβασης τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου σε έκταση δέκα στρεμμάτων, για την αποκλειστική προβολή των τοπικών προϊόντων και εταιρειών.

Επίσης, σημαντικές είναι οι προβλέψεις για τη συμβατότητα του έργου, μη σύνηθες για διεθνές αεροδρόμιο, με την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου και του τοπίου, με παρεμβάσεις στα ελάχιστα τεχνικά στοιχεία του διαγωνισμού (καθορισμός συγκεκριμένων υψηλών προδιαγραφών για βιοκλιματικό κτίριο του Αεροσταθμού κατά ΚΕΝΑΚ, θέσπιση ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Αερολιμένα, ειδικοί όροι για την αρχιτεκτονική του κτιρίου κλπ).

Επιπλέον, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, υπήρξε αποφασιστική προώθηση των απαλλοτριώσεων με τη νέα διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαθεσιμότητα του χώρου για την εκτέλεση του έργου πριν από την έναρξη της Περιόδου Παραχώρησης. Για την κατασκευή του Αερολιμένα και των οδικών συνδέσεων καθώς και των ζωνών άρσης εμποδίων έχουν εκδοθεί 28 Αποφάσεις κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Προβλέφθηκε επίσης ριζική τροποποίηση του τρόπου επιλογής, με ανοικτή διαδικασία και διεθνή διαγωνισμό, του Ανεξάρτητου Μηχανικού που «ελέγχει» και «επιβλέπει» τη σύμβαση και το έργο (και με ουσιαστική συμμετοχή του Δημοσίου στον διαγωνσιμό), με παράλληλη θέσπιση διαδικασίας για την άμεση αντικατάστασή του, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Δημόσιο.

Τέλος σημειώνεται, ότι στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνεται και η μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του Νέου Αεροδρομίου Καστελλίου με το Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης, ήτοι του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ περίπου, διατομής δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωρισμένο οδόστρωμα) για τη σύνδεση του Αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό άξονα της Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου. Για τη σύνδεση με το Νότιο Οδικό άξονα της Κρήτης προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το Αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηράκλειο –Αρκαλοχώρι – Βιάννος.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/kriti-ypegrafi-i-symvasi-gia-to-neo-diethnes-aerodromio-tis-choras-stoicheia-kai-erotimatika/feed/ 0
Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζουν σχέδιο για τη δημιουργία «ευρωπαίων πρωταθλητών» https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/#respond Wed, 20 Feb 2019 06:00:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092316 Έπειτα από την απόρριψη της συγχώνευσης Alstom – Siemens, η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωτοποριών οι οποίες θα είναι ικανές να ανταγωνίστουν τις πολυεθνικές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Εξαιτίας της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις συγχωνεύσεις, ένας γάλλος αξιωματούχος είπε ότι στόχος είναι το πρόγραμμα να επηρεάσει την επόμενη εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, που θα διοριστεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Η επόμενη Επιτροπή αναμένεται να αναλάβει τον Νοέμβριο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη Τρίτη στο πλαίσιο του Συμβούλιου Ecofin, ο Γάλλος και ο  Γερμανός υπουργοί Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκαν την ιδέα της δημιουργίας «Ευρωπαικών πρωταθλητών» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική.

Ο Λε Μερ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει «πραγματικούς πρωταθλητές» για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πίεση της Κίνας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Σολτς πρότεινε την αναθεώρηση των κανονισμών της ΕΕ, ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να επωφεληθούν από την κλίμακα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γίρκι Κάταϊνεν, δέχτηκε τις «ανησυχίες» του Παρισιού και του Βερολίνου, δεδομένου του «πολύ σημαντικού αντίκτυπου» της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον της οικονομία της.

Ωστόσο, αμφισβήτησε ότι οι κανόνες ανταγωνισμού ήταν «η πηγή του προβλήματος».

Παράλληλα, ζήτησε μια βαθύτερη ανάλυση διότι «εάν ενεργήσετε εσφαλμένα, μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ο ανταγωνισμός στην αγορά της ΕΕ θα μειωθεί» και οι τιμές μπορεί να ανέβουν, ενώ η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο Λε Μερ ταξιδεύει στο Βερολίνο για να συζητήσει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πίτερ Άλτμερ, τις προοπτικές που θα μειώσουν τις εξουσίες της Επιτροπής στην πολιτική ανταγωνισμού.

Μία από τις προτάσεις θα μπορούσε να δώσει στους ηγέτες της ΕΕ το δικαίωμα να τροποποιούν ην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τις συγχωνεύσεις.

Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν επίσης να εξετάσουν τα αντισταθμιστικά μέσα που ζητούνται από τις εταιρείες προκειμένου να εγκριθούν εξαγορές, όπως για παράδειγμα όταν ζητείται απο-επένδυση μετά το «πράσινο φως», σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων.

Μια τρίτη πρόταση θα ζητούσε από τους ρυθμιστικούς φορείς  να εξετάζουν με πιο συστηματικό τρόπο την παγκόσμια αγορά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μια συγχώνευση θα απειλούσε τον ανταγωνισμό εντός της εσωτερικής αγοράς.

Οι προτάσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βιομηχανικής δέσμης που η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να σχεδιάσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, εξήγησαν οι Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την απαίτηση για μαζικές επενδύσεις στην καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και την ενίσχυση μηχανισμών προστασίας στον τομέα του εμπορίου, όπως είναι τα εργαλεία για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων σε ευαίσθητους τομείς.

Το πακέτο προτάσεων έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης από την Κομισιόν της γαλλογερμανικής συγχένευσης Alstom Siemens στον τομέα του τροχαίου υλικού σιδηροδρόμων.

Ο εκτελστικός τομέας της ΕΕ έκρινε ότι η συγχώνευση δεν ήταν αντίστοιχη περίπτωση με την Airbus, λαμβάνοντας υπόψιν ότι και οι δύο εταιρείες ήταν ήδη κύριοι παίχτες στην ευρωπαϊκή αγορά.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/gallia-kai-germania-proetoimazoyn-schedio-gia-ti-dimioyrgia-quot-eyropaion-protathliton-quot/feed/ 0