Καθαρές Μεταφορές – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Tue, 09 Apr 2019 01:19:28 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Καθαρές Μεταφορές – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Προστιμα για τα πατίνια στη Γαλλία, κίνητρα στη Γερμανία https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/prostima-gia-ta-patinia-sti-gallia-kinitra-sti-germania/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/prostima-gia-ta-patinia-sti-gallia-kinitra-sti-germania/#respond Thu, 04 Apr 2019 04:19:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099742 Κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στην πόλη σκοπεύει να θεσπίσει το Παρίσι, επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους τα χρησιμοποιούν στα πεζοδρόμια. Ταυτόχρονα, θα ορίσει συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης και θα επιβάλει ένα ετήσιο τέλος στις διαχειρίστριες εταιρείες.

Ενόψει της υιοθέτησης ενός νόμου για τα ηλεκτρικά πατίνια, που αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του έτους, το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 135 ευρώ σε όποιον κυκλοφορεί στο πεζοδρόμιο. Το πρόστιμο σε όσους μπλοκάρουν τα πεζοδρόμια παρκάροντας εκεί τα πατίνια τους, θα φτάνει τα 35 ευρώ ενώ δημοτικοί υπάλληλοι θα αναλάβουν να τα απομακρύνουν.

Ο δήμος, μολονότι στηρίζει τους νέους τρόπους μετακίνησης που αντικαθιστούν τα ρυπογόνα οχήματα, τόνισε ότι η χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, που αυξάνεται ραγδαία, θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς, ιδίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Η στάθμευσή τους οπουδήποτε εμποδίζει τους γονείς με καροτσάκια και τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Μέχρι τα τέλη του έτους η πόλη θα δημιουργήσει περίπου 2.500 χώρους στάθμευσης για τα ηλεκτρικά πατίνια (τα «τροτινέτ» στα γαλλικά) και εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό για τους χρήστες να τα αφήνουν μόνο στα καθορισμένα σημεία.

Εννέα εταιρείες –μεταξύ των οποίων και οι καλιφορνέζικες Lime και Bird– λειτουργούν σήμερα περίπου 15.000 ηλεκτρικά πατίνια στο Παρίσι. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 40.000 μέχρι το τέλος του έτους. Εταιρείες όπως οι Bolt, Wind και Voi έχουν επίσης ρίξει στην κυκλοφορία εκατοντάδες «τροτινέτ».

Οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν ετήσιο τέλος ύψους τουλάχιστον 50 ευρώ ανά ηλεκτρικό πατίνι για τα πρώτα 499. Το τέλος θα φτάνει τα 65 ευρώ ανά πατίνι για τις εταιρείες που έχουν περισσότερα από 3.000.

Τον Δεκέμβριο, ο δήμος της Μαδρίτης διέταξε τις εταιρείες Voi, Wind και Lime να απομακρύνουν τα ηλεκτρικά πατίνια τους από τους δρόμους, με το σκεπτικό ότι δεν τηρούσαν τον κανονισμό που όριζε σε ποιες περιοχές επιτρεπόταν να κυκλοφορούν.

Στη Γερμανία πάντως η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την κυκλοφορία όχι μόνο των «οχημάτων με ηλεκτροκίνηση χωρίς κάθισμα» αλλά και των ηλεκτρικών μονόκυκλων στους δρόμους, που θα μπορούν να «συμβιώνουν» στο εξής με τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

«Θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για μια πιο σύγχρονη, υγιεινή και οικολογική μετακίνηση στις πόλεις», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, τονίζοντας το «τεράστιο δυναμικό» των ηλεκτρικών πατινιών. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για «μια πραγματική εναλλακτική λύση, ιδανική για να καλύψει κανείς το τελευταίο χιλιόμετρο από τον σταθμό του μετρό ή τη στάση του λεωφορείου μέχρι το σπίτι του ή την εργασία του».

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που εγκρίθηκε σήμερα διαχωρίζει τα πατίνια η ταχύτητα των οποίων δεν υπερβαίνει τα 12 χιλιόμετρα (επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούν και παιδιά, από 12 ετών και άνω, αλλά μόνο στα πεζοδρόμια) και εκείνα που φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα (για άτομα άνω των14 ετών και μπορούν να κυκλοφορούν στους ποδηλατόδρομους).

«Αν τα ηλεκτρικά πατίνια επιτραπούν στα πεζοδρόμια, θα αυξηθούν τα δυστυχήματα», προέβλεψε ωστόσο στην εφημερίδα Neuen Osnabrucker Zeitung ένα στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας. Η ταχύτητα των 11,9 χιλιομέτρων την ώρα, εξήγησε, είναι «τουλάχιστον διπλάσια από εκείνη με την οποία κυκλοφορούν οι πεζοί» και επομένως για τους τελευταίους συνιστά «κίνδυνο».

«Τα ηλεκτρικά πατίνια θα προκαλέσουν μια νέα ζώνη συγκρούσεων» στο αστικό τοπίο που «είναι ήδη επιβαρυμένο», σχολίασε εξάλλου ο Όλιβερ Μάλτσοβ, του αστυνομικού συνδικάτου GdP.

Από τα τέλη του 2017 τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ εξαιτίας ατυχήμάτων με ηλεκτρικά πατίνια, ανέφερε τον Φεβρουάριο ο οργανισμός Consumer Reports ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/prostima-gia-ta-patinia-sti-gallia-kinitra-sti-germania/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-30/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-30/#respond Wed, 03 Apr 2019 09:51:14 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099565 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com. 

 

ΠΑΡΙΣΙ

O Macron το παίζει κακός αστυνομικός: Μετά από συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μια μακρά παράταση του Brexit δεν ήταν «αυτονόητη ή αυτόματη» αλλά ο ίδιος ήταν ανοικτός σε νέες βρετανικές προτάσεις: νέες εκλογές, δημοψήφισμα ή διαφορετική μελλοντική σχέση όπως μια τελωνειακή ένωση με το μπλοκ.

«Δεν μπορούμε να περνάμε μήνες με το να επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες ενός διαζυγίου», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει όμηρο σε ένα βρετανικό πολιτικό ζήτημα.

Το Twitter μπλοκάρει τη γαλλική κυβέρνηση: Η εκστρατεία #Ouijevote για τις ευρωεκλογές απορρίφθηκε από το Twitter, καθώς ένας νέος νόμος για τις ψευδείς ειδήσεις στη Γαλλία ζητά από τις πλατφόρμες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος πληρώνει τι όσον αφορά την πολιτική. Η Google και το Facebook μπορούν ήδη να το κάνουν αυτό, αλλά το Twitter δεν μπορεί. (EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η May θέλει επέκταση χωρίς ευρωεκλογές: Μετά από επτά ολόκληρες ώρες συμπληρώθηκαν οι συνομιλίες του υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης, με την May να ανακοινώνει ότι θα ζητήσει επέκταση της ημερομηνίας απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ για την έναρξη διακομματικών συνομιλιών με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn.

Η ημερομηνία αναχώρησης είχε ήδη αναβληθεί για τις 12 Απριλίου, αλλά η May δήλωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί κάθε επόμενη πιθανή επέκταση να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη», ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης της εκστρατείας του Leave στο δημοψήφισμα του 2016, Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε την προοπτική αυτή ως «γελοία» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αποικιακό παρελθόν: Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Charles Michel πρόκειται να ζητήσει συγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο η βελγική κυβέρνηση αντιμετώπισε εκατοντάδες Metis, παιδιά από διαφορετικές φυλές που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και του ’50 στο Κονγκό, τη Ρουάντα ή το Μπουρούντι, από σχέσεις Βέλγων και ιθαγενών γυναικών. Παραμονές της ανεξαρτησίας, το κράτος συστηματικά έπαιρνε τα παιδιά αυτά και τα έστελνε στο Βέλγιο προκειμένου να μεγαλώσουν σε ορφανοτροφεία, άσυλα ή με θετούς γονείς.

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την έγκριση ενός κοινοβουλευτικού ψηφίσματος που απαιτεί μέτρα όπως η επιστροφή της βελγικής υπηκοότητας, η επίλυση προβλημάτων σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση και η παροχή βοήθειας στην αναζήτηση βιολογικών γονέων. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Μέρκελ επικρίνει την Πολωνία και την Ουγγαρία: Λόγω της ανόδου της Κίνας και του Brexit, είναι όλο και πιο σημαντικό τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη (2 Απριλίου). Είπε ότι η ΕΕ βασίζεται στη δημοκρατία, αλλά επεσήμανε ότι υπήρχαν προβλήματα, ιδίως στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν: Ο ζεστός καιρός και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων έριξαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 4,2% το 2018, τη «πρώτη σημαντική μείωση» σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Περιβάλλοντος (UBA). Η μείωση θα σημάνει τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών από την ύφεση του 2009. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα ορίζει υποψήφιους για τις ευρωεκλογές: Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP), Pablo Casado έχει διορίσει την πρώην υπουργό Υγείας Dolors Montserrat ως επικεφαλής ενός καταλόγου με «καταλανικό» χαρακτήρα για τις ευρωεκλογές, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE. Ο Casado δήλωσε ότι η Montserrat θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση  «ψεύτικων ειδήσεων» σχετικά με το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλανίας ενώπιον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. (EFE-EPA-EuroEFE)

 

ΡΩΜΗ

Εκδικητική πορνογραφία: Το κατώτερο τμήμα της Ιταλικής Βουλής ενέκρινε ομόφωνα μια τροποποίηση σε ένα νομοθετικό διάταγμα που θα εισάγει σκληρές κυρώσεις για τη λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία». Όσοι δημοσιεύουν προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο online χωρίς τη συγκατάθεση του εικονιζόμενου ατόμου, θα αντιμετωπίζουν έως και 6 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι €15.000.

Ανάπτυξη και πρώτες ανησυχίες: Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Conte στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ανησυχεί για την ύφεση της οικονομίας της Ιταλίας. Ζήτησε από τη Ρώμη να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να κρατήσει ζωντανή την ανάπτυξη. Αποκάλεσε επίσης ορισμένους ιταλούς υπουργούς «ψεύτες» όταν λένε ότι η ΕΕ δεν έδωσε επαρκή οικονομική στήριξη στην Ιταλία. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πρόβλημα με την ανισότητα: Σύμφωνα με μελέτη μιας ομάδας γάλλων οικονομολόγων, η Πολωνία έχει το υψηλότερο επίπεδο εισοδηματικής ανισότητας μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Το 10% των υψηλότερων κερδισμένων Πολωνών παράγει το 40% του ΑΕΠ, υψηλότερο από ό,τι στην Ισπανία (30%), στη Σουηδία (27,7%) ή στην Ευρώπη κατά μέσο όρο (34%). Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι στον 21ο αιώνα οι ανισότητες έχουν αυξηθεί στην Πολωνία, προκαλώντας μια αντίστοιχη περιφερειακή τάση. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Αναστολή αμφιλεγόμενης σλοβακικής εισφοράς στους εμπόρους λιανικής πώλησης: Η Επιτροπή ανέστειλε μια ειδική σλοβακική εισφορά για τις αλυσίδες λιανικής πώλησης που ανέρχεται στο 2,5% του κύκλου εργασιών τους, εφόσον τουλάχιστον το 25% αυτού προέρχεται από την πώληση τροφίμων. Η εισφορά οδήγησε σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Σλοβακία και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξέδωσε διαταγή και άρχισε έρευνα σχετικά με το αν οι εξαιρέσεις από την εισφορά παρέχουν σε ορισμένους λιανοπωλητές αθέμιτο όφελος, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Το Υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας βλέπει τις ομάδες πίεσης πίσω από την απόφαση της Επιτροπής. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Ισλαμική απειλή: Μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) έδειξε ότι ένας στους τέσσερις Τσέχους πιστεύει ότι ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός και η μετανάστευση είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την Ευρώπη, ενώ τα οικονομικά ζητήματα, η Ρωσία και η κλιματική αλλαγή είναι λιγότερο ανησυχητικά. Πάνω από το 80% των Τσέχων επιθυμεί επίσης καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Πανεπιστήμια εναντίον του Czexit: Τα τσεχικά πανεπιστήμια έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των διαστρεβλωμένων και αναληθών πληροφοριών για την ΕΕ που διαδίδονται από ορισμένους πολιτικούς. Το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι οι ακαδημαϊκοί θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία της Τσεχικής Δημοκρατίας. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Συζήτηση για το κράτος δικαίου μεταξύ Κομισιόν και Ρουμανίας: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την Τετάρτη το Σώμα των Επιτρόπων θα συζητήσει το κράτος δικαίου στη Ρουμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Ο Juncker δήλωσε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταρτίζει ετησίως μία ή δύο εκθέσεις σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη. «Χρειαζόμαστε μια αντικειμενική κρίση», είπε ο Juncker. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Βραδεία ανάπτυξη: Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2019, σε 1,9% ετησίως. Η εκτίμηση θα ανακοινωθεί επισήμως κατά την επόμενη συνεδρίαση των μετόχων. Η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που συμφωνήθηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για το 2019 είναι 2,5%. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Επιχειρηματίες βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία: Ορισμένες υψηλού επιπέδου ελληνικές επιχειρήσεις συνόδευσαν τον πρωθυπουργό σε ιστορική επίσκεψη στα Σκόπια, όπου υπογράφηκαν πολλές οικονομικές συμφωνίες με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ο  Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ενέργεια, την κατασκευή και τον τουρισμό. «Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είναι η πρώτη ξένη επενδυτική δύναμη στη Βόρεια Μακεδονία που προσφέρει 25.000 θέσεις εργασίας», ανέφερε ο ίδιος. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Επένδυση «City of Dreams»: Η Casino Resort Cyprus (ICR) ανακοίνωσε ότι ανέθεσε τη σύμβαση για την κατασκευή της «πόλης των ονείρων της Λεμεσού» στον ελληνικό όμιλο Avax-Terna JV. Θα είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο καζίνο-Resort της Μεσογείου και της Ευρώπης σε μια επένδυση ύψους 550 εκατ. Ευρώ. Το έργο αναμένεται να συνεισφέρει 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην κυπριακή οικονομία, περίπου το 4% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Επικεφαλής κατά της διαφθοράς σε μπλεξίματα: Ο επικεφαλής του οργανισμού κατά της διαφθοράς, Plamen Georgiev, δήλωσε την Τρίτη (2 Απριλίου) ότι ήταν υπό επίθεση από ολιγάρχες, απαντώντας σε κατηγορίες ότι παρέλειψε να δηλώσει ακίνητα που είχε στην κατοχή του. Ο Georgiev διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ως επικεφαλής της νεοσυσταθείσας «Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της δήμευσης παράνομα αποκτηθεισών περιουσιακών στοιχείων», γνωστή με το ακρωνύμιο του KPKONPI.

Τη Δευτέρα, μια ΜΚΟ δημοσίευσε μια έρευνα που έδειξε ότι το διαμέρισμα του Georgiev στη Σόφια είναι πολύ μεγαλύτερο και ακριβότερο από ό,τι ο ίδιος είχε καταγράψει στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του. Αυτό που καθιστά πιο περίεργη την υπόθεση είναι ότι το KPKONPI είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση του λεγόμενου σκανδάλου της «πύλης των διαμερισμάτων», όπου εμπλέκονται υψηλόβαθμα μέλη του κυβερνώντος κόμματος GERB. [Περισσότερα] (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Αυτοί που ρυπαίνουν περισσότερο την Ευρώπη: Ο βουλγαρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Maritsa Iztok συγκαταλέγεται στις δέκα πιο ρυπογόνες υποδομές στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου Μεταφορών και Περιβάλλοντος της ΕΕ. Το ενεργειακό συγκρότημα βρίσκεται στην 8η θέση με πάνω από 10 μεγατόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. (Εταίρος του EURACTIV Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Σκάνδαλο στη λίστα του κόμματος: Η LMŠ (ALDE), το μεγαλύτερο κόμμα στη σλοβενική κυβέρνηση συνασπισμού, προσπάθησε κρυφά να αλλάξει έναν από τους υποψηφίους της. Η Tina Heferle, αναπληρώτρια ομιλήτρια του κοινοβουλίου, αντικατέστησε την Katja Damij, επιχειρηματία με φορολογικά χρέη. Η LMŠ αναγνώρισε την αλλαγή αφού το ανακάλυψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά δεν εξήγησε το λόγο πίσω από αυτή την απόφαση. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

MODEX CRES: Η πρώτη διεθνής πυροσβεστική άσκηση στην ιστορία της ΕΕ, η MODEX CRES 2019, θα πραγματοποιηθεί στο Κροατικό νησί Cres στις 7-10 Απριλίου, με πυροσβέστες από την Κροατία και επτά άλλες χώρες της ΕΕ: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Νέος δεξιός συνασπισμός: Οι Ανεξάρτητοι για την Κροατία (NHR) και το Κροατικό Κόμμα των Δικαιωμάτων (HSP), δεξιά κόμματα και τα δύο, έχουν υπογράψει συμφωνία για κοινό κατάλογο στις ευρωεκλογές. Τα δύο κόμματα μοιράζονται ένα όραμα της Ευρώπης ως κοινότητας ελεύθερων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων εθνών. Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουν να εκλέξουν έναν ευρωβουλευτή. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

GRECO: η Σερβία δεν εκπληρώνει ούτε μία σύσταση: Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), το σώμα κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε στην τελευταία έκθεσή του ότι η Σερβία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε καμία από τις 13 συστάσεις για την πρόληψη των διεφθαρμένων πρακτικών από τα μέλη του κοινοβουλίου, από δικαστές και εισαγγελείς. Η GRECO είπε ότι δέκα συστάσεις είχαν εφαρμοστεί εν μέρει και ότι η Σερβία δεν είχε κάνει τίποτα για τις υπόλοιπες τρεις. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos and Benjamin Fox]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-30/feed/ 0
Κρέτσου για Συνοχή: να στηριχθούν και με τις ευρωεκλογές οι πετυχημένες ευρωπαϊκές πολιτικές https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/kretsoy-gia-synochi-na-stirichthoyn-kai-me-tis-eyroekloges-oi-petychimenes-eyropaikes-politikes/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/kretsoy-gia-synochi-na-stirichthoyn-kai-me-tis-eyroekloges-oi-petychimenes-eyropaikes-politikes/#respond Wed, 03 Apr 2019 06:30:56 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099505 Σαφές μήνυμα στήριξης των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών ενόψει ευρωεκλογών έστειλε από τις Βρυξέλλες η Κορίνα Κρέτσου.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου φαίνεται πως επέλεξε να στείλει ένα προεκλογικό μήνυμα με την παρουσίαση των 25 νέων έργων υποδομής με χρηματοδότηση των Ταμείων Συνοχής, όπου τόνισε ταυτόχρονα τη σημασία έγκαιρης υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου και του προϋπολογισμού 2021-2027 για τη Συνοχή και την ευρύτερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, κατά την συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των 25 αυτών έργων, στη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής και των χρηματοδοτικών πόρων της Κομισιόν στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η Euractiv κατέγραψε αναλυτικά τα έργα που ανακοινώθηκαν:

Ταμείο Συνοχής: επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για έργα υποδομών στην Ελλάδα και σε άλλες 9 χώρες

Την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πακέτου αξίας 8 δις ευρώ ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτηθείσα γιατί η ανακοίνωση αυτή έρχεται τώρα, λίγες ουσιαστικά μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η Επίτροπος απάντησε ότι το έργο, η μελέτη και η παρακολούθηση των έργων της Συνοχής αποτελεί σταθερή προτεραιότητα τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Επιτροπή ιδιαιτέρως.

Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση οι εκλογές αποτελούν σημείο-καμπή για την Ευρώπη και ότι η έγκαιρη υιοθέτηση και εφαρμογή νόμων και έργων θα ενισχύσει το έργο της Ένωσης στο μέλλον μετά το 2020.

Αναγκαία η έγκαιρη έγκριση της νέας Πολιτικής Συνοχής

Το ζήτημα της έγκαιρης υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου για τη Συνοχή έχει πολλάκις απασχολήσει τόσο την Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, υποβάλλοντας στη συνέχεια τις εθνικές πιστώσεις στο πλαίσιο της Συνοχής, οι οποίες προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, λόγω των προτεινόμενων περικοπών της τάξεως του 10% για την περίοδο μετά το 2020.

Έως και σήμερα, το τελικό πακέτο της Συνοχής δεν έχει υιοθετηθεί, ωστόσο στις 13 Φεβρουαρίου 2019, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε ήδη μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η καταβολή των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την τήρηση ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η πολιτική Συνοχής με τα έργα που χρηματοδοτεί αποτελεί κυρίαρχο εργαλείο για την επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά από όλες τις σχετικές έρευνες. Σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες τονίσθηκε ιδιαίτερα η προσπάθεια που γίνεται από την Κομισιόν για να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής τόσο μέσω των μέσων ενημέρωσης όσο κυρίως με την επιτόπου επικοινωνία που γίνεται από τα ίδια τα έργα και τους φορείς στις τοπικές κοινωνίες.

Και λίγος «ρουμανικός αέρας»

Στα παραλειπόμενα της συνέντευξης, Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε μια ερώτηση ειδικά για τη Ρουμανία, που αυτή την περίοδο τυγχάνει να έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η ερώτηση ζητούσε από την Επίτροπο να τοποθετηθεί στο εάν η Ρουμανία έχει επωφεληθεί μέχρι τώρα από την ΕΕ και την πολιτική Συνοχής και αν θα συνεχίσει να επωφελείται στο μέλλον. Καθώς στην ανακοίνωση περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα έργα της Ρουμανίας, η ερώτηση προφανώς είχε άλλη στόχευση, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε.

Όλων η σκέψη πήγε αρχικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας: η Επίτροπος Κρέτσου παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνητικό κόμμα της και δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με ένα νέο κόμμα, Pro Romania.

Αλλά πιθανόν η ερώτηση να είχε και πιο βαθιά πολιτικά αίτια: είναι γνωστή η δυσαρέσκεια της ΕΕ για το κράτος δικαίου στη Ρουμανία (αν και οι επικριτικές φωνές έχουν υποχωρήσει στη διάρκεια της προεδρίας…) αλλά και οι προτάσεις της Κομισιόν για καθιέρωση αιρεσιμότητας, δηλαδή προϋπόθεσης χρηματοδότησης, να υπάρχει διαπιστωμένη ισχύς κράτους δικαίου στις χώρες μέλη που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση.

Ίσως κάποιοι να νόμιζαν ότι η Κορίνα Κρέτσου θα έλθει σε δύσκολη θέση με μια τέτοια ερώτηση – και ίσως να ήλθε, αλλά δεν φάνηκε. Άλλωστε οι Επίτροποι που είναι υποψήφιοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν κοινοτικούς πόρους και events για τα πολιτικά πράγματα της χώρας τους. Οπότε η Επίτροπος αποφάσισε να «διαφύγει» με έναν εύγλωττο τρόπο: φυσικά και η Ρουμανία έχει επωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια και θα συνεχίσει να επωφελείται…

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/kretsoy-gia-synochi-na-stirichthoyn-kai-me-tis-eyroekloges-oi-petychimenes-eyropaikes-politikes/feed/ 0
Η διγλωσία των μεγάλων πετρελαϊκών για το κλίμα αποκαλύπτεται από νέα έκθεση https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/#respond Mon, 01 Apr 2019 03:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098250 Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για να «γυαλίσουν» τα κλιματικά τους «παράσημα», σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Το InfluenceMap, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησε τις δαπάνες για φιλικές προς το κλίμα εκστρατείες ταυτότητας και επιρροής από τις ExxonMobil, Shell, Chevron, BP και Total από τότε που τα παγκόσμια έθνη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Και τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου έδωσαν κατά μέσο όρο 195 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εκστρατείες, υποδεικνύοντας ότι στηρίζουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα, ενώ δαπάνησαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο, την καθυστέρηση ή την αντίθεσή τους, σε δεσμευτικές πολιτικές για το κλίμα.

Η BP, για παράδειγμα, έδωσε 13 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία, υποστηριζόμενη και από την Chevron, η οποία με επιτυχία μπλοκάρει τον φόρο άνθρακα στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον. Και οι πέντε είναι μέλη εμπορικών ομίλων όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το οποίο με επιτυχία εκστράτευσε πέρσι για την απορρύθμιση της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αλλά και για την ανατροπή των κανονισμών για τις εκπομπές μεθανίου.

Αυτές οι ενέργειες «συγκρούονται υπερβολικά» με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζει η έκθεση.

«Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου προβάλλουν τον εαυτό τους ως κύριους παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης ενώ ασκούν πιέσεις για καθυστέρηση, αποδυνάμωση ή αντίθεση σε μια ουσιαστική πολιτική για το κλίμα», δήλωσε ο Edward Collins, αναλυτής στο InfluenceMap και υπεύθυνος στη μελέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές επικοινωνιακού τους μηνύματος μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, επειδή συνειδητοποίησαν ότι η προσοχή του κοινού μετατοπίζεται υπέρ μιας πιο επείγουσας δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Η ExxonMobil, για παράδειγμα, προωθεί την έρευνα των φυκιών-βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, οι αριθμοί της εταιρείας δείχνουν ότι ο στόχος των 10.000 βαρελιών βιοκαυσίμων την ημέρα, θα ισοδυναμεί με μόλις το 0,2% της τρέχουσας ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με την έκθεση.

Μαζί, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες αναμένεται να ξοδέψουν περίπου το 3% των δαπανών τους για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2019, ενώ 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν σε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η έρευνα του InfluenceMap επιβεβαιώνει την ευρέως υποτιθέμενη υποψία ότι οι καλογυαλισμένες αναφορές βιωσιμότητας του Big Oil και οι λαμπρές δηλώσεις για το κλίμα είναι όλο ρητορία και καμία πράξη», δήλωσε η Catherine Howarth, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ ShareAction.

«Αυτές οι εταιρείες έχουν κατακτήσει την τέχνη της εταιρικής διγλωσίας – προσφέρουν τα διαπιστευτήριά τους για το κλίμα, ενώ σιωπηρά χρησιμοποιούν τη δύναμη επιρροής που έχουν για να υπονομεύσουν την εφαρμογή μιας λογικής κλιματικής πολιτικής και ρίχνουν εκατομμύρια σε ομάδες που ασκούν βρώμικη πίεση για λογαριασμό τους», ανέφερε.

Η μελέτη InfluenceMap έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους επενδυτές για να αλλάξει η συμπεριφορά των πετρελαϊκών εταιρειών. Τον Μάρτιο, η Νορβηγία εξέπληξε τους παρατηρητές ανακοινώνοντας τα σχέδια για την αποεπένδυση του ασαλσιτικού της κεφαλαίου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλοι παίχτες όπως η Shell και η ExxonMobil απέφυγαν την απαγόρευση η οποία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, αλλά η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στη βιομηχανία.

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στη χαμηλών εκπομπών ενεργειακή μετάβαση, κάτι που πολλοί δέχονται τώρα ως αναπόφευκτο.

Η BP, η πετρελαϊκή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας του κόσμου μέχρι το 2040. Η ταχύτητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει άλλη όμοια στην ιστορία, ανέφερε η εταιρεία στην Έκθεση για την Ενέργεια 2019 που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο.

Η πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, προκάλεσε φρενίτιδα εξαγορών για νέα ενεργειακά σχήματα, όπως η εξαγορά από την BP της Chargemaster, του μεγαλύτερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Από το 2016, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έκλεισαν 148 συμφωνίες σε επιχειρήσεις εναλλακτικής ενέργειας, σύμφωνα με το CDP, έναν οικονομικό φορέα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το παιχνίδι, οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες έχουν δείξει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής. Η κατάταξη των 24 μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, που δημοσίευσε το CDP πέρσι, αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου ξεπερνούν τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Ρώσους ομολόγους τους όταν πρόκειται για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και κάποιες όπως η Equinor της Νορβηγίας έχουν ανακοινώσει σχέδια για να επενδύσουν το 15-20% των κεφαλαιουχικών δαπανών τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, με έμφαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ο Eirik Wærness, επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor, δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν τους οικονομικούς πόρους, τις τεχνικές δεξιότητες και την αλυσίδα εφοδιασμού που ήταν απαραίτητες για να συμβεί η αλλαγή.

«Αν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ποιος άλλος μπορεί;», δήλωσε σε συνέντευξη του, στη EURACTIV.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/feed/ 0
Στο επίκεντρο των επενδυτών οι εκπομπές αερίων των αεροπορικών εταιρειών – πίνακες με στοιχεία https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/#respond Mon, 01 Apr 2019 02:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095554 Ορισμένες από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο δεν έχουν σχέδια για μείωση εκπομπών μετά το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίχθηκε από επενδυτές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια μελέτη του London School of Economics που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, αποκάλυψε ότι κανένας από τους 20 κορυφαίους αερομεταφορείς στον κόσμο δεν έχει σχέδια για τη διαχείριση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2025.

Χρησιμοποιώντας εμπιστευτικά εταιρικά στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς EasyJet, IAG, Lufthansa και Turkish Airlines επί του παρόντος συμμορφώνονται με το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG και η Lufthansa έχουν προγραμματίσει μόνο μέχρι το 2020. Η επόμενη δεκαετία θεωρείται κρίσιμη περίοδος για την επίτευξη μακροχρόνιων περικοπών εκπομπών.

Η EasyJet εξέρχεται σχετικά καλά από τη μελέτη, καθώς η βρετανική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διατηρηθεί στην πορεία για τους 2 βαθμούς μέχρι το 2022. Αυτή και η Turkish Airlines είναι οι μοναδικοί αερομεταφορείς που μελετήθηκαν να έχουν σχεδιάσει πέρα από το 2020, αν και η τελευταία δεν θα καταφέρει να παραμείνει και τόσο κοντά στους στόχους του Παρισιού, έτσι όπως είναι τα πράγματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, η Alaska Air, η Delta, η Southwest και η United ανακοίνωσαν ενθαρρυντικούς αριθμούς για την ένταση άνθρακα των πτήσεων τους, αλλά δεν δήλωσαν καθόλου σχέδια για μετά το 2020.

Οι παίκτες της Άπω Ανατολής, η ANA, η Japan Airlines, η Korean Airlines και η Singapore Airlines δεν είναι σήμερα ευθυγραμμισμένες με το διεθνές συμφωνητικό για το κλίμα σε οποιαδήποτε μορφή.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες θα μειώσουν πραγματικά τις εκπομπές τους και κατά πόσον θα βασίζονται υπερβολικά σε συστήματα αντιστάθμισης του άνθρακα αντί να τα μειώνουν εξαρχής.

«Ο συμψηφισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας σαφούς στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών και το εργαλείο προϋπολογισμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας για τις αερομεταφορές αποκλείει τη χρήση αντισταθμίσεων», δήλωσε η Faith Ward της Πρωτοβουλίας για τη Μετάβαση στο LSE.

«Ο κλάδος των αερομεταφορών κάνει τα βασικά όσον αφορά τις επιδόσεις στη μείωση του άνθρακα, αλλά οι επενδυτές τους παροτρύνουν να λάβουν πιο σημαντικά βήματα», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ευρωπαϊκής αεροπλοϊας έδειξε ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Παρά τις βελτιώσεις στον σχεδιασμό αεροσκαφών και κινητήρων, ο αυξανόμενος αριθμός πτήσεων σημαίνει ότι το CO2 αυξήθηκε κατά 16% από το 2005.

Η Πρωτοβουλία για τη Μετάβαση (LSE) επέμενε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πτήσεων που δεν σχετίζονται με το CO2. Η επιστημονική συναίνεση θεωρεί πλέον ότι οι πτήσεις μεγάλου υψομέτρου δημιουργούν πρόσθετες επιπτώσεις στην θέρμανση λόγω των «γραμμών» που αφήνων τα αεροπλάνα.

Οι Βρυξέλλες κοιτάζουν τον ουρανό

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ εξετάζουν μια πρόταση του Βελγίου για την επιβολή φόρων στις αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συμβολής του τομέα στην αλλαγή του κλίματος, είτε μέσω τελών στα εισιτήρια είτε μέσω φόρου επί των καυσίμων.

Το σχέδιο του Βελγίου είναι είτε να φορολογήσει την κηροζίνη, είτε να αρχίσει να χρεώνει ΦΠΑ για εισιτήρια. Η πρόταση αναφέρει ότι «πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα, φορολογούνται περισσότερο από τις αεροπορικές μεταφορές».

Η Ολλανδία υπέβαλε παρόμοια πρόταση στους υπουργούς οικονομικών τον περασμένο μήνα.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα αποτελέσει επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά μιας νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, της πρώτης στο είδος της με τις χώρες του Κόλπου που κυριαρχούν στις αεροπορικές μεταφορές.

Η προσφάτως υπογεγραμένη συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα διαφάνειας όσον αφορά τα πρότυπα αναφοράς και λογιστικής και θα απελευθερώσει τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο μερών.

Ωστόσο, η ένωση των πιλότων ECA δεν ενθουσιάστηκε με τη συμφωνία και επέκρινε τις εμπορικές ευκαιρίες που άνοιξε το σύμφωνο.

«Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του Κατάρ ως παγκόσμιου αερομεταφορέα, είναι μόνο μία χώρα σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή και δεν ανταποκρίνεται στις ευκαιρίες που προσφέρει η πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ECA Jon Horne.

Ωστόσο, η ένωση αναγνώρισε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Κατάρ θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το βασίλειο του Κόλπου επικρίνεται τακτικά για τις συνθήκες εργασίας του.

Η Qatar Airways, κρατική αεροπορική εταιρεία, δεν συμμετείχε στη μελέτη LSE.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-25/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-25/#respond Wed, 27 Mar 2019 10:04:51 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098463 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

Οι οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας πρόκειται να διαμαρτυρηθούν την Τετάρτη (27 Μαρτίου) μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά του πακέτου κινητικότητας, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της ΕURACTIV, Dnevnik.bg.

Στη Βουλγαρία, το Πακέτο Κινητικότητας έχει επονομαστεί «πακέτο Macron» και ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι «διαιρεί την Ευρώπη».

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων είναι η υποχρεωτική επιστροφή των οδηγών στη χώρα καταγωγής τους για τη μηνιαία ανάπαυσή τους. Στη Βουλγαρία, τα μέτρα αυτά θεωρούνται ότι εισάγουν διακρίσεις και αποσκοπούν στη δημιουργία περιττών μειονεκτημάτων για τους μεταφορείς από τις συνοριακές χώρες της ΕΕ. Τη τελευταία λέξη για το πακέτο έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Σόφια θέλησε να αναβληθεί ολόκληρη η νομοθετική διαδικασία σχετικά με τη μεταρρύθμιση για το επόμενο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Peter Kouroumbashev, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έχει κάνει χρήση του προνομίου του να πάρει την ψήφο από την ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης της ΕΕ.

Όλοι οι Βούλγαροι βουλευτές από όλα τα κόμματα του ΕΚ, εκτός από έναν, κινητοποιούνται εναντίον του πακέτου «Macron». Ο μόνος αντιφρονούντας, Nikolay Barekov (ECR), λέει ότι το πακέτο θα επιφέρει καλύτερους μισθούς στους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών και ότι η  μη υποστήριξή του θα ωφελήσει μονάχα τους ολιγάρχες στις βουλγαρικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανησυχεί επίσης για τη νομοθεσία και προσπάθησε να αποκλείσει τους οδηγούς από τους κανόνες της απόσπασης εργαζομένων στο Συμβούλιο της ΕΕ.

«Οι μισθοί της Τσεχίας είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς στη Δύση και η «ισότητα στην αμοιβή για ίση εργασία στην ίδια θέση» θέτει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των τσεχικών εταιρειών μεταφορών λόγω υψηλότερων μισθολογικών εξόδων», ανέφερε η EURACTIV.cz.

Η Πράγα δήλωσε ότι «χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία αποφάσισαν να προστατευθούν από φθηνότερους ανταγωνιστές από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δεν ενδιαφέρονται για κανέναν διάλογο».

«Όλες οι προσπάθειες των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες προσέφεραν ορισμένες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έχουν μπλοκαριστεί μόνιμα», ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών.

Η EURACTIV Κροατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους Κροάτες βουλευτές να ψηφίσουν αρνητικά σε όλες τις προτάσεις. Το Ζάγκρεμπ πιστεύει ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να περιμένει το νέο Κοινοβούλιο να συγκαλέσει, καθώς και την πλήρη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής TRAN προτού προχωρήσει σε διοργανικές συνομιλίες. (Georgi Gotev, Aneta Zachová, Zeljko Trkanjec, Dnevnik.bg)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Φλαμανδική αντίσταση στο κλίμα: Η αναθεώρηση του άρθρου 7 του βελγικού Συντάγματος θα θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και θα δημιουργήσει μια σειρά νέων θεσμών για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού της πολιτικής για το κλίμα μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των περιφερειών.

Ωστόσο, επειδή απαιτεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο εθνικό κοινοβούλιο και την πλειοψηφία σε κάθε γλωσσική ομάδα, πιθανόν να μην εισαχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου, λόγω της φλαμανδικής άρνησης: οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) και οι φιλελεύθεροι δημοκράτες (Open VLD) αμφιταλαντεύονται, ενώ η εθνικιστική N-VA αντέδρασε ανοιχτά.

Ψήφος στις Βρυξέλλες; Όλοι οι κάτοικοι των Βρυξελλών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Το κοινοβούλιο των Βρυξελλών έχει υποβάλει τώρα πρόταση ψηφίσματος, η οποία ζητεί την επέκταση του δικαιώματος ψήφου και στις περιφερειακές εκλογές για τους μη Βέλγους υπηκόους που κατοικούν στις Βρυξέλλες. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Καταρράκτης του Χάους: Οι βουλευτές πρόκειται να λάβουν μέρος σε σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών την Τετάρτη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μια συγκεκριμένη επόμενη κίνηση στο Brexit. Οι διάφορες επιλογές είναι πιθανό να περιλαμβάνουν σενάρια όπως η δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος και η συμμετοχή ή όχι στη ζώνη της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών). Οι ψηφοφορίες πιθανότατα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Υπουργός για το Brexit, David Davis, δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα «πλήρη καταρράκτη χάους». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αισιόδοξοι οι Γερμανοί επιχειρηματίες: Οι γερμανοί ηγέτες των επιχειρήσεων είναι πιο αισιόδοξοι σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo. Ο δείκτης αυξήθηκε τον Μάρτιο από 98,7 σε 99,6 μονάδες και είναι η πρώτη αύξηση μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις.

Δεν υπάρχει συμφωνία για τις μεταφορές: Η γερμανική επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την πρόταση περικοπών εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε αρκετά ζητήματα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας. Κατάφερε να επιτύχει συναίνεση για μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές μόνο κατά περίπου τα δύο τρίτα του απαραίτητου ποσού. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ευρωβουλευτές; Όλοι οι καλοί χωράνε: το κόμμα LREM του Macron ανακοίνωσε χθες τον πρώτο κατάλογο υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Οι λίστες τους περιλαμβάνουν έναν οινοπαραγωγό, ένα ναύτη, έναν κτηνοτρόφο και τον πρώην Ιταλό υπουργό Sandro Gozi. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Pascal Canfin, πρώην ευρωβουλευτής, ο οποίος υποσχέθηκε να αγωνιστεί για μια «ευρωπαϊκή τράπεζα κλίματος».

Η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ προσπάθησαν να σώσουν ό,τι έμεινε από την πολυμέρεια κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την αμοιβαία καχυποψία να μας απορροφήσει», δήλωσε ο πρόεδρος Xi σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εμμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή ξεκίνησε το σχέδιο για το 5G, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το δίκτυο από κάθε κατασκοπεία, με τον κύριο στόχο να αποτελεί η Huawei. (EURACTIV.fr)

 

ΡΩΜΗ

Ο ήρωας του λεωφορείου: Το 13χρονο αγόρι από την Αίγυπτο που ειδοποίησε την αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας μαζικής δολοφονίας, σώζοντας τη ζωή 50 παιδιών που είχαν πάρει ομήρους ο οδηγός του σχολικού τους λεωφορείου, έλαβε την ιταλική ιθαγένεια. «Έχει αποδείξει ότι έχει καταλάβει τις αξίες αυτής της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com).

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία σε άνοδο: το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Ισπανίας προειδοποίησε ότι η ξενοφοβία, τα εγκλήματα μίσους και η θρησκευτική μισαλλοδοξία αυξάνονται στην Ισπανία. Το θεσμικό όργανο διαπίστωσε ότι, ενώ «η στάση των Ισπανών απέναντι στη μετανάστευση εξακολουθεί να είναι πιο φιλόξενη» από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρατηρήθηκε μια «μικρή πτώση στη θετική τάση» τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε ο El País και άλλα ισπανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. (EUROEFE.EA.es)

 

ΑΘΗΝΑ

Επείγον νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους: Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αργά χθες το βράδυ ένα νέο σχέδιο νόμου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η χώρα αδυνατεί να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με το ζήτημα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πολωνία και Γερμανία: «Η στενή συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε η Πολωνία να είναι στους hardcore της ΕΕ. Θα θέλαμε επίσης η Βαρσοβία να είναι στην ευρωζώνη, αλλά φυσικά αυτό εναπόκειται στην κυβέρνηση της Πολωνίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Πολωνία, Ρολφ Νίκελ. Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στη Βαρσοβία για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιος είναι πιο Ευρωπαίος; Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού, ένα νεοσύστατο κοινοβουλευτικό μπλοκ, ανακοίνωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποδομήσουν το αφήγημα ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR) είναι μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Αντίθετα, θέλουν να δείξουν ότι το κόμμα θέλει να καταστρέψει την ΕΕ και για το σκοπό αυτό θα προβούν σε έλεγχο των ενεργειών των βουλευτών του PiS, έτσι ώστε οι Πολωνοί να δουν ότι η ψήφος για την PiS είναι χαμένη ψήφος», δήλωσε ο Dariusz Rosati (ΕΛΚ).

 

ΠΡΑΓΑ

Η έρευνα για τον Babiš ολοκληρώθηκε: Η αστυνομία ολοκλήρωσε έρευνα για υποτιθέμενη απάτη με επιδοτήσεις της ΕΕ στην οποία εμπλέκεται ο Andrej Babiš. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Babiš κατηγορήθηκε για την παράνομη απόκτηση 1,9 εκατ. Ευρώ για το πρόγραμμα Stork Nest Farm. Ο ιστοχώρος Neovlivni.cz ανέφερε ότι πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι ο Babiš θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αλλά η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Όχι από το Μαρόκο: Ο πρόεδρος της Ρουμανικής Γερουσίας, Calin Popescu Tariceanu, αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψή του στο Μαρόκο, που προγραμματίστηκε για αυτή την εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος της μαροκινής πλευράς. Η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου όταν δήλωσε, σε μια φιλο-ισραηλινή διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, ότι η Ρουμανία θα μεταφέρει την ισραηλινή πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας ακύρωσε τη Δευτέρα την επίσκεψή του στη Ρουμανία, μετά από τις δηλώσεις της.

Πρώην πρόεδρος, wannabe ευρωβουλευτής: Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ανοίγει τον κατάλογο για τις ευρωεκλογές με το PMP (EPP), ακολουθούμενος από τον πρόεδρο του κόμματος, Eugen Tomac. Ωστόσο, το κεντροδεξιό κόμμα αγγίζει μόλις το 3,2% στην πρόθεση ψήφου, κάτω από το ελάχιστο όριο του 5%.

 

ΣΟΦΙΑ

Διερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου: Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας. Η Shell έχει συνάψει συμμαχία με την ισπανική εταιρεία Repsol και την Woodside Energy της Αυστραλίας μετά τη σύναψη σύμβασης με τη Βουλγαρία το 2016 για διερευνητικές γεωτρήσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σόφιας για τερματισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

€500 για το Κόμμα: Ένας Σλοβένος πολιτικός έχει αφήσει τον κατάλογο της ακροδεξιάς για τις ευρωεκλογές, επειδή ο ηγέτης του Zmago Jelinčič ζήτησε από τον Gregor Preac να πληρώσει 500 ευρώ για το κόμμα και 1000 ευρώ για τον εαυτό του. «Φυσικά ζήτησα χρήματα. Όλοι οι ευρωβουλευτές τα δίνουν για κόμμα», δήλωσε ο Jelinčič. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Οι Κινέζοι έρχονται: Ο κροατικός τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε σχέση με το 2018, καθώς προβλέπεται αύξηση 28% των Κινέζων τουριστών (περίπου 300.000 άτομα). (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι διαδηλωτές της μεσαίας τάξης: Κυρίως πολίτες της μεσαίας τάξης συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες ενάντια στη κυβέρνηση, σε περισσότερες από 100 πόλεις της Σερβίας, σύμφωνα με έρευνα της SeConS Group και του ιδρύματος Friedrich Ebert. Η έρευνα έδειξε ότι το κίνητρό τους για διαμαρτυρία είναι η έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, η διαφθορά της κυβέρνησης και η απουσία λύσεων σε προβλήματα όπως η ανεργία. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο: Η πρωτεύουσα της Βοσνίας αποφάσισε να καταστήσει τη Σλοβένα ​​ευρωβουλευτή Tanja Fajon «επίτιμο πολίτη του Σεράγεβο». Ένας από τους λόγους είναι «η εξαιρετική πίστη στη διάδοση της αλήθειας για τα γεγονότα στη Β-Ε».

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-25/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-24/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-24/#respond Mon, 25 Mar 2019 10:10:40 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098117 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέο ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο; Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox συναντήθηκε με τον Jaroslaw Kaczynski, de facto ηγέτης της Πολωνίας και τον πρόεδρο του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ ECR). Μίλησαν για μια πιθανή συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μαΐου και ο ηγέτης της Vox, Santiago Abascal, δήλωσε ότι οι συνομιλίες «κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τρεις σημαντικοί βουλευτές του PiS συμμετείχαν στη συνάντηση: ο Tomasz Poreba (πρόεδρος της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PiS), ο Ryszard Legutko και ο Kosma Zlotowski. Μετά τη συνάντηση, ο Poreba δήλωσε ότι το κόμμα του και η Vox συμφώνησαν ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ένωση κυρίαρχων κρατών, όχι μια ομοσπονδία».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της PIS, Beata Mazurek, «η συζήτηση ήταν παραγωγική και μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος ουσιαστικής αμοιβαίας συνεργασίας μετά τις εκλογές». Είπε ότι και τα δύο μέρη «συμφωνούν ότι τα εθνικά κράτη θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερο ρόλο και ότι η αρμοδιότητα των Βρυξελλών όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση θα πρέπει να περιοριστεί».

«Η Vox είναι επίσης ένα κόμμα που δίνει έμφαση στις χριστιανικές ρίζες της ΕΕ και θέλει να προστατεύσει την παραδοσιακή οικογένεια, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις της PiS», πρόσθεσε η Mazurek. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την «πρόσφατη επιτυχία της Vox στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία και τα υψηλά ποσοστά στις ψήφους, λίγο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ισπανίας».

Η Vox είναι τέταρτη στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, με 12-14%. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να τους δώσουν περίπου 8 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις για την PiS φτάνουν το 41% ​​και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπερνάει τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό κατά 4%. (EURACTIV.pl)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Varadkar ευέλικτος για τον επόμενο πρωθυπουργό: Ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Leo Varadkar δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με «όποιον γίνει πρωθυπουργός», καθώς η May ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική μιας εξέγερσης του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα. Ο τύπος την Κυριακή έγραψε ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου της May σχεδιάζουν πραξικόπημα εναντίον της. Οι ανώτατοι υπουργοί απέρριψαν τις φήμες την Κυριακή, με τον υπουργό περιβάλλοντος Michael Gove και τον David Lidington να συσπειρώνονται πίσω της.

Μιλώντας στον ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTÉ, ο Varadkar πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν αναλωνόμαστε από το Brexit και δεν είμαστε καθορισμένοι από αυτό». «Επομένως, η δουλειά μου ως taoiseach είναι να περιορίσω κάθε πιθανή ζημία στην Ιρλανδία ως συνέπεια του Brexit». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εμποδίστηκε τρομοκρατική επίθεση: Δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στη Φρανκφούρτη, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν ισλαμικό σχέδιο επίθεσης. Σύμφωνα με μια δήλωση, τα δέκα άτομα κρατούνται λόγω ενδείξεων ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο και όπλα.

Το SPD στρίβει αριστερά: Περίπου 200 αντιπρόσωποι του SPD ενέκριναν το Σάββατο (23 Μαρτίου) ένα μανιφέστο για τις επόμενες ευρωεκλογές, ζητώντας μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της φορολογίας και της μεταναστευτικής πολιτικής. Η ώθηση είναι η τελευταία προσπάθεια του αγωνιζόμενου SPD να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του, μετά το μόλις 20,5% των ψήφων που κέρδισε στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2017.

Η τελευταία ευκαιρία του Ορμπάν: Σε μια συνέντευξη με τον εβδομαδιαίο Der Spiegel, η ηγέτης του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer δικαιολόγησε το χειρισμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) σε σχέση με το κόμμα Fidesz του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. «Όλοι μας έχουμε αμφιβολίες για το αν ο Fidesz αντιπροσωπεύει τις αξίες και τις αρχές του ΕΛΚ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Orban πρέπει να έχει ακόμα μια ευκαιρία, αλλά «σίγουρα την τελευταία» (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η αντι-ελίτ ρητορική των Podemos επιστρέφει: Ο ακροαριστερός ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της μάχης το Σάββατο (23 Μαρτίου), μετά από άδεια πατρότητας. Ο Ιγκλέσιας επιτέθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους «ισχυρούς» και στις πολυεθνικές, που «έχουν περισσότερη δύναμη από ένα μέλος του Κοινοβουλίου αλλά δεν έχουν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό».

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν «τόση εξουσία, όση χρειάζεται για να αλλάξουν τα πράγματα». Υπό το φως της ανόδου της εθνικιστικής ακροδεξιάς, οι Podemos έχουν χάσει υποστήριξή πριν από τις γενικές εκλογές του Απριλίου. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Οι προσπάθειες του Conte για αποκλιμάκωση: ο ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει μετά το τέλος της θητείας του το 2023. Οι αναλυτές πρότειναν ότι ήταν ένα μήνυμα προς τους Luigi Di Maio και Matteo Salvini, στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί μια βαθύτερη κρίση ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, τη Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ιστορικό σημείο καμπής: Σύμφωνα με προκαταρκτικές δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός συνασπισμός πρόκειται να κερδίσει για πρώτη φορά τις περιφερειακές εκλογές της Basilicata, γεγονόε που αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα για τη κεντροαριστερά. Ο Vito Bardi αναμένεται να είναι ο περιφερειάρχης.

 

ΠΡΑΓΑ

Όχι στα υποχρεωτικά βιοκαύσιμα; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν το τέλος της υποχρεωτικής ανάμειξης βιοκαυσίμων με ορυκτά καύσιμα. Ισχυρίζονται ότι τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς έχουν αρνητικό αντίκτυπο και δεν μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το υπουργείο Μεταφορών συμφωνεί με την αντιπολίτευση, αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš αντιτίθεται σθεναρά στην πρότασή τους.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων στην Τσεχική Δημοκρατία είναι η Agrofert, η οποία παλαιότερα ανήκε στον Babiš. Το 2017, μεταβίβασε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του σε δύο trust funds προκειμένου να συμμορφωθεί με τον νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Σκάνδαλο στη πρεσβεία: Η Ρουμανία θα μετακινήσει την ισραηλινή πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Viorica Dancila στο συνέδριο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αμερικής- Ισραήλ στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια της για να μετακινήσει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Ο Πρόεδρος Κλάους Ιωάννης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι η ανακοίνωση κατέδειξε την «πλήρη άγνοια της Dancila σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». Είπε ότι η Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει μια απόφαση που δεν είχε παρθεί ακόμη και πρόσθεσε ότι δεν είχε λάβει ακόμα καμία σχετική κυβερνητική ανάλυση. Δηλώνει ότι η τελική απόφαση για θέματα εξωτερικής πολιτικής εναπόκειται στον Πρόεδρο. (EURACTIV.ro)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Κοντά στις πρόωρες εκλογές: Ο συνασπισμός της Σλοβακικής κυβέρνησης είναι διαιρεμένος λόγω συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για την ανασυγκρότηση δύο στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σλοβακία. «Αυτά που λέει ο Peter Pellegrini (Smer, PES) σε τηλεοπτικά προγράμματα δεν είναι σημαντικά για εμάς […] Έγινε τυχαία πρωθυπουργός και η προσωπική του γνώμη δεν έχει καμία πολιτική σχέση με εμάς. Το σημαντικό είναι αυτό που έχει να πει ο πρόεδρος του κόμματος Σμερ Ρόμπερτ Φίκο «, ανέφερε το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας σε δήλωση του.

Ο Pellegrini δεν απέκλεισε την προοπτική των πρόωρων εκλογών. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΣΟΦΙΑ

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας παραιτείται: Η υπουργός Δικαιοσύνης Tsetska Tsacheva παραιτήθηκε το Σάββατο μετά από αποκάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η ίδια μαζί με τρία άλλους πολιτικούς του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB είχαν αγοράσει πολυτελή διαμερίσματα σε χαμηλότερες τιμές αγοράς.

H Tsacheva αρνείται ότι διέπραξε αδίκημα και ζήτησε από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς να διερευνήσει τους όρους υπό τους οποίους απέκτησε πέρυσι ένα διαμέρισμα σε μια πολυτελή συνοικία της Σόφιας. Ο Tsvetan Tsvetanov, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε παραβίαση, αλλά η υφυπουργός Αθλητισμού Βάνια Κόλεβα παραιτήθηκε το Σάββατο λόγω αυτών των deals.

Νέος τραπεζικός επόπτης: Το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει διορίσει νέο τραπεζικό επόπτη, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να συμμετάσχει φέτος στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση και στην ζώνη του ευρώ. Ο 46χρονος Radoslav Milenkov θα αναλάβει μία από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας στη βουλγαρική κεντρική τράπεζα και θα είναι υπεύθυνος με εξαετή θητεία για την επίβλεψη τραπεζών μετά την απροσδόκητη παραίτηση του προκατόχου του αυτόν τον μήνα. Η Σόφια αναμένει να συμμετάσχει τόσο στη τραπεζική ένωση όσο και στο μηχανισμό ERM-2 αυτό το καλοκαίρι.

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Στρατηγικό πλαίσιο για τη γεωργία: Η Υπουργός Γεωργίας Aleksandra Pivec παρουσίασε ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη γεωργία μετά το 2021, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα χαμηλότερων επιδοτήσεων μετά την πρόταση της Επιτροπής για την ΚΑΠ μετά το 2020. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Η Standard & Poor’s αύξησε τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητάς της για την Κροατία σε «BBB- / A-3» από την «BB + / B», επαναφέροντας τη χώρα στην κατηγορία επενδύσεων μετά από έξι χρόνια. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Οι πολιτικοί και τα κεφάλαια της εκστρατείας: Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ενέκρινε νέο νόμο για την αύξηση των κονδυλίων που μπορούν να δαπανηθούν για πολιτικές εκστρατείες. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θέλει το νόμο έτσι ώστε το κόμμα HDZ του Plenković (ΕΛΚ) να μπορέσει να νομιμοποιήσει τα «μαύρα κεφάλαια» του. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και με αυτή την αύξηση, η Κροατία «είναι μια από τις χώρες με τα μικρότερα κονδύλια για εκστρατεία στην ΕΕ». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Σερβία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: το 79% των πολιτών αντιτίθεται στη συμμετοχή της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 31% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ενώ το 61% είναι αντίθετο. Η πλειοψηφία (63%) πιστεύει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αποφέρει οφέλη στη Σερβία. (Beta-EURACTIV.rs)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

€ 46 εκατ. για τον καθαρό αέρα: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει διαθέσει 46 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP), η οποία θα παράσχει στη Zenica, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Β-Ε με καθαρή ενεργεια. Επί του παρόντος, η πόλη διαθέτει σταθμό παραγωγής θερμότητας με άνθρακα, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Benjamin Fox]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-24/feed/ 0
Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Κινητικότητας: Νικητές Λισαβόνα, Lindau και Ευρύτερο Μάντσεστερ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/#respond Sun, 24 Mar 2019 09:58:12 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098061 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων EUROPEAN MOBILITY WEEK 2018, καθώς και το 7ο βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), σε τελετή στις Βρυξέλλες.

Η Λισαβόνα αναδείχθηκε νικήτρια του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους, ενώ το Lindau κέρδισε το βραβείο για τους μικρότερους δήμους. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ κέρδισε το Ευρύτερο Μάντσεστερ.

Τα βραβεία παρέδωσε στις πόλεις η Επίτροπος κ. Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, και ο κ. Jürgen Müller, προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Καρμένου Βέλα, Επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ ειλικρινά τις νικήτριες πόλεις, οι οποίες, στο σύνολό τους, πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να προωθήσουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Αποτελούν απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι τοπικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη συνδυάζουν διάφορους τρόπους μεταφοράς ως μέσο για να καταστούν οι πόλεις μας καθαρότερες, ασφαλέστερες και βιωσιμότερες. Φέτος, ανυπομονώ να δω περισσότερες εντυπωσιακές ενέργειες σαν κι αυτές, από μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία EUROPEANMΟBILITYWEEK· το θέμα της θα  είναι ‘‘Περπατήστε μαζί μας‘‘.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, κ. Καρμένου Βέλα, δήλωσε: «Οι πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από την κακή ποιότητα του αέρα έως την κλιματική αλλαγή. Οι σημερινές νικήτριες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην πόλη μας έχει σημασία, και ότι οι τολμηρές αποφάσεις που ενθαρρύνουν τις βιώσιμες μεταφορές μπορούν να μας βοηθήσουν να χειριστούμε σημαντικά ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Τις συγχαίρω, καθώς και όλες τις πόλεις που ενστερνίζονται τη βιώσιμη κινητικότητα.»

Τα βραβεία EUROPEANMOBILITYWEEK αναγνωρίζουν τις τοπικές αρχές που κρίθηκαν ότι διοργάνωσαν το πιο εντυπωσιακό σύνολο δραστηριοτήτων από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Τα βραβεία απονέμονται σε δύο κατηγορίες: ένα για τους δήμους με περισσότερους από 50 000 κατοίκους και ένα για μικρότερους δήμους, κάτω από το εν λόγω όριο.

Το βραβείο ΣΒΑΚ τιμά τοπικές και περιφερειακές αρχές για την αριστεία στον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ επικεντρώθηκε στην πολυτροπικότητα, η οποία ορίζεται ως η χρήση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της ίδιας ή για διαφορετικές διαδρομές.

Οι νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στους τομείς της κινητικότητας και των μεταφορών και θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους από ένα διαφημιστικό βίντεο που θα προβάλλει τα επιτεύγματά τους.

Η ισπανική πόλη Palencia ανακηρύχτηκε, επιπλέον, νικήτρια του Social Biking Challenge 2018, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως βιώσιμη και υγιεινή επιλογή κινητικότητας.

Λίγα λόγια περισσότερο για τους νικητές:

 • Λισαβόνα, Πορτογαλία — νικήτρια του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους.

Η πορτογαλική πρωτεύουσα που φιλοξενεί πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με το ισχυρό όραμά της για μια βιωσιμότερη νοοτροπία όσον αφορά την κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το ποδήλατό τους στο τρένο δωρεάν, και άρα ένα πραγματικό κίνητρο να δοκιμάσουν την πολυτροπικότητα. Η πόλη διοργάνωσε επίσης διαδρομές μουσείων με ποδήλατο, δωρεάν συνεργεία επισκευής ποδηλάτων, καθώς και ειδικό βραβείο για άτομα και οργανώσεις που προώθησαν τη χρήση των ποδηλάτων. Οι εν λόγω δραστηριότητες συμπλήρωσαν τα εγκαίνια 31 νέων σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων, νέων και διευρυμένων ποδηλατοδρόμων και 800 νέων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων. Η πόλη πραγματοποίησε επίσης αποτελεσματική επικοινωνιακή εκστρατεία και κατάφερε να προσεγγίσει κατοίκους και επισκέπτες.

Οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες ήταν η Gdynia (Πολωνία) και η Palma (Ισπανία).

 • Lindau, Γερμανία — νικήτρια του ευρωπαϊκού EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μικρότερους δήμους.

Η γερμανική πόλη Lindau έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυτροπικότητα που ήταν το θέμα της EUROPEANMOBILITYWEEK 2018. Για να γνωστοποιηθούν τα οφέλη του συστήματος «συνδυασμός και κίνηση», δημιουργήθηκαν σημεία πληροφόρησης στους δρόμους, όπου το κοινό μπορούσε να μάθει πώς να επιλέγει εξυπνότερους τρόπους μετακίνησης. Την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», χορηγήθηκε δωρεάν υβριδικό λεωφορείο και πλωτό ταξί, επιπλέον της ελεύθερης πρόσβασης που δόθηκε στους κατοίκους στη νέα υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Ευχάριστη έκπληξη για το επιβατικό κοινό αποτέλεσε, επίσης, το πρόγευμα που προσέφερε δωρεάν ο δήμος σε όσους κινούνταν πεζή, με ποδήλατο, λεωφορείο ή τρένο. Το Lindau εγκατέστησε πρόσφατα περίπου 500 νέες θέσεις ποδηλάτων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε στάσεις λεωφορείων, καθιστώντας ευκολότερη την ποδηλασία από και προς τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η πόλη έχει εξάλλου δρομολογήσει μια νέα εφαρμογή για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν μια διαδρομή χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς.

Η Καρδίτσα (Ελλάδα) και η Oliveira do Bairro (Πορτογαλία) ήταν οι επικρατέστερες υποψήφιες.

 • Ευρύτερο Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο — νικήτρια πόλη του 7ου βραβείου Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το Ευρύτερο Μάντσεστερ έθεσε φιλόδοξους στόχους πολυτροπικότητας, τους οποίους προτίθεται να επιτύχει χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα επιλογών ολοκληρωμένης και συνδυασμένης κινητικότητας. Η εν λόγω πόλη εντυπωσίασε ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή με τη χρήση νέων, έξυπνων τεχνολογιών προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των διαδρομών που πραγματοποιούνται με βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Στο πλαίσιο της προσέγγισής του για τον σχεδιασμό της κινητικότητας, το Μάντσεστερ εξετάζει κάθε τμήμα της πόλης ξεχωριστά, ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, τα μέτρα προσαρμόζονται στις ανάγκες της περιοχής.

Η Βασιλεία (Ελβετία) και η Δρέσδη (Γερμανία) ήταν οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες για το 7ο Βραβείο ΣΒΑΚ.

Λίγα λόγια για το θεσμό:

Η εκστρατεία EUROPEANMOBILITYWEEK διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους και παρέχει στις πόλεις τη δυνατότητα να δοκιμάσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τα άτομα να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και να κάνουμε τις αστικές μας περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας.

Το 2018 ήταν το πιο επιτυχημένο έτος EUROPEANMOBILITYWEEK μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή σχεδόν 2 800 πόλεων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/eyropaika-vraveia-viosimis-kinitikotitas-nikites-lisavona-lindau-kai-eyrytero-mantsester/feed/ 0
Η εικόνα των λεωφορείων του ΟΑΣΑ με αριθμούς – ρυπογόνος και προβληματικός ο στόλος, μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/#respond Wed, 20 Mar 2019 11:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097147 Εν αναμονή των 92 λεωφορείων – εκ των οποίων μόλις τα 12 θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία – βρίσκεται ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να ενισχυθεί ο υποστελεχωμένος και ρυπογόνος του στόλος.

Παρά τις αντιδράσεις και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ΜΜΜ ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον και με δεδομένο ότι η ΕΕ μεθοδικά επιδιώκει την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην προσπάθεια.

Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι κανόνες για εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά

«Πράσινο φως» στους αναθεωρημένους κανόνες, που θα θέσουν σε ισχύ αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά φορτηγά έδωσε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (16 Ιανουαρίου).

Όπως προκύπτει μάλιστα από τον διαγωνισμό, από τα συνολικά 92 λεωφορεία την γραμμή της ΕΕ θα ακολουθήσουν μόνο τα 12, αφού αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα. Πρόκειται για οχήματα τεχνολογίας ΕURO VI, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, μικρού μεγέθους και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Από τα υπόλοιπα 80, 20 θα είναι οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και τα 60 λεωφορεία θα έχουν κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI.

Το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση, για μερικούς μοιάζει με ένα σενάριο μακρινό μιας και στην παρούσα φάση τα οχήματα που έχει ο ΟΑΣΑ έτσι ώστε να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων προβληματικά και μετρούν εκαντοντάδες χιλιόμετρα αλλά και βλάβες.

Μακρινό όνειρο οι καθαρές μεταφορές στην Αθήνα

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις 8 Νοεμβρίου το σχέδιο της για τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει μέχρι το 2021 την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα ρυπογόνων λεωφορείων παλιάς …

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι της ΟΣΥ στην euractiv.gr τα εκτεταμμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φέρνουν τους ίδιους σε δυσχερή θέση. Το γεγονός δε, πως τους τελευταίους 15 μήνες έχουν πάρει φωτιά 7 λεωφορεία εν κινήσει αποτυπώνει και στην πράξη την ανάγκη για δραστικά μέτρα.

Ωστόσο, τα πράγματα ίσως είναι κάπως διαφορετικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η euractiv.gr, αυτή την στιγμή στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν κάθε μέρα 950 λεωφορεία, με τον συνολικό στόλο να μετρά 1.657 οχήματα.

Από αυτά, τα 550 βρίσκονται μοιρασμένα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ καθώς η έλλειψη ανταλλακτικών οδήγησε αναπόφευκτα στην ημίμονιμη ακινητοποίηση τους. Ημιμόνιμη… γιατί τα 321 εξ αυτών, έχουν και με τη βούλα σηκώσει μόνιμο χειρόφρενο καθώς έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και κατ’ επέκταση δεν υποχρεούνται ασφάλισης.

Πηγές από τον Οργανισμό τονίζουν πως τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν βλάβες, οι οποίες είναι μη επανορθώσιμες.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι μιλούν για μια πάγια τακτική καθώς η αγορά ανταλλακτικών δεν γίνεται όσο συχνά θα έπρεπε, υποστηρίζοντας δε, πως οι ίδιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές.

Επί της ουσίας δηλαδή, τα 321 λεωφορεία έχουν μετατραπεί σε αποθήκη ανταλλακτικών αφού η εσωτερική κατανάλωση κρίνεται κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Η σημερινή κατάσταση του στόλου της ΟΣΥ σε αριθμούς

Αυτή την στιγμή στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Βοτανικό βρίσκονται 21 ακινητοποιημένα λεωφορεία, στον Ρέντη 77, στην Πέτρου Ράλλη 69, στο Μπραχάμι 8, στην Ανθούσα 108 και στην Λιοσιών 38.

Στον αντίποδα, διαθέσιμα προς τους πολίτες είναι 245 λεωφορεία στον Βοτανικό, 221 στον Ρέντη, 113 στην Πέτρου Ράλλη, 97 στο Μπραχάμι, 164 στην Ανθούσα και 165 στην Λιοσίων.

Ο συνολικός δηλαδή ενεργός στόλος μετρά 1.005 οχήματα.

Βέβαια, από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μόλις 950, με τα λειτουργικά λεωφορεία να είναι σήμερα 1.657 λεωφορεία – ενώ πριν το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό ήταν 2.023.

Μειωμένα και τα δρομολόγια

Η καθυστέρηση στις πολυσύχναστες στάσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη.

Ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά καθημερινά – δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε έλλειψη σε προσωπικό (οδηγοί), πάλι τα οχήματα που θα κυκλοφορούσαν δεν θα ξεπερνούσαν τα  1200.

Η περιγραφή στην πρόσκληση για τα νέα λεωφορεία

Σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση που έθεσε σε διαβούλευση ο ΟΑΣΑ, το έργο προμήθειας νέων οχημάτων αφορά στην προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι χαμηλού δαπέδου, σύγχρονης αισθητικής εμφάνισης και κατασκευής, με υψηλό βαθμό άνεσης και ασφάλειας στους επιβάτες, ενώ θα έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειώθει, όπως περιγράφεται στην ανοιχτή πρόσκληση, ο προμηθευτής με την προσφορά του στο πλαίσιο του διαγωνισμού οφείλει να υποβάλει και πρόγραμμα συντήρησης των λεωφορείων ανά 400.000 km, στο οποίο θα αναφέρονται ξεχωριστά, η δαπάνη των ανταλλακτικών, οι απαιτούμενες εργατοώρες καθώς και η τιμή της εργατοώρας συντήρησης στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. Ο προμηθευτής θα εγγυάται τις παραπάνω τιμές του προγράμματος συντήρησης (κόστος, χρόνος) για το παραπάνω διάστημα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίδραση ενδογενών ή εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε αυτές.

Παράλληλα, ο μέγιστος χρόνος παράδοσης των οχημάτων ανα κατηγορία θα είναι 9 μήνες, ενώ θα ζητηθεί υποβολή ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος παραγωγής, δοκιμής, μεταφοράς και παράδοσης των λεωφορείων.

[επιμέλεια κειμένου από τον Θοδωρή Καραουλάνη]

Ουραγός η Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση – με καθυστέρηση ήρθαν οι νέες πινακίδες σήμανσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα πέρασε μέσω τροπολογίας στον νόμο για τον καινούριο τρόπο εξέτασης οδήγησης, τις νέες πινακίδες σήμανσης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόκειται για τρεις πινακίδες οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ισχύουσες διατάξεις …

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-eikona-ton-leoforeion-toy-oasa-me-arithmoys-rypogonos-kai-provlimatikos-o-stolos-makria-apo-ta-protypa-tis-ee/feed/ 0
Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, λέει ο Σ. Πιτσιόρλας στην EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/#respond Wed, 06 Mar 2019 04:00:27 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094796 Ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης στήριξης της βιομηχανίας για τις υψηλές τιμές ενέργειας – και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν που «καλλιεργείται» – αφήνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην ελληνική EURACTIV.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας σημειώνει, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, ότι έχει γίνει αντιληπτό και στις Βρυξέλλες ότι η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη κατά την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και ένα πιο πράσινο παραγωγικό πρότυπο. Ζητά μια νέα ισορροπία μεταξύ του δικαίου του ανταγωνισμού και των αναγκών της βιομηχανίας και σημειώνει μάλιστα ότι η «τάση» για Ευρωπαίους πρωταθλητές στη βιομηχανία και την οικονομία πρέπει να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση και να μην αφορά μόνο τις μεγάλες χώρες…

Παράλληλα προαναγγέλλει, χωρίς να ονοματίζει, επερχόμενες στην Ελλάδα βιομηχανικές επενδύσεις σε παραγωγή οπτικών ινών, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (!), χημική βιομηχανία και χαλυβουργία.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Στέργιου Πιτσιόρλα στην Σοφία Ελανίδου για την EURACTIV.gr έχει ως εξής:

Οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες εταιρείες έχουν παράπονα για την τιμή της ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες. Μπορείτε να εκτιμήσετε ή να υποσχεθείτε ότι η τιμή του ρεύματος για βιομηχανική χρήση θα γίνει φτηνότερη;

Εν γένει, η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο. Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς. Βρισκόμαστε, επίσης, στη διαδικασία του να λειτουργήσει σύντομα το Χρηματιστήριο Ενέργειας, σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, σε διαδικασία ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρόλ’ αυτά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υψηλού κόστους κυρίως λόγω της τιμής των ρύπων, που ανεβαίνει πάρα πολύ. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη για άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Θεωρώ ότι με την πολιτική της αντιστάθμισης μπορούν να βρεθούν λύσεις. Το συζητάει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις, καθώς μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Επ’ αυτού είμαστε σε συνεννόηση και το Υπουργείο Οικονομίας, και το Υπουργείο Ενέργειας, και με τη ΔΕΗ, ούτως ώστε να συγκρατηθεί η τιμή του ρεύματος για τη βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα η ΔΕΗ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Μέχρι να απελευθερωθεί το σύστημα αυτό, μέχρι να μην υπάρχει πλέον το υποχρεωτικό pull και να μπορούν να γίνονται ελεύθερα συμβόλαια, είναι ανάγκη να υπάρξουν μέσα έμμεσης στήριξης. Και θεωρώ ότι ενώ μέχρι τώρα αυτή η ιδέα των μέτρων έμμεσης στήριξης της βιομηχανίας ήταν κάτι που δεν το «άκουγε» η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά τώρα είμαστε πλέον σε μια φάση που αυτό ακούγεται πλέον και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει πολιτική δέσμευση για την ευρύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση με τη Συμφωνία του Παρισιού κτλ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τιμής του ρεύματος;

Προφανώς. Έχουμε βάλει στόχο έως το 2030 το 30% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – νομίζω ότι θα τον φτάσουμε αυτόν τον στόχο και θα τον ξεπεράσουμε. Αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, και αυτό θα μετατραπεί στο να είναι η ηλεκτρική το 50% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Άρα η προοπτική είναι θετική.

Βεβαίως, όσο αναπτύσσεται η βιομηχανία θα μεγαλώνουν και οι ανάγκες και έχουμε ορισμένους τομείς όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το τσιμέντο, όπου οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι αντιμετωπίζω το ζήτημα με αισιοδοξία, διότι το βλέπω καθαρά ότι στην ΕΕ έχει γίνει αντιληπτή πλέον η ανάγκη ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πρέπει να βρούμε τρόπους στήριξης της βιομηχανίας σε αυτή την πορεία μετάβασης της σε ένα νέο μοντέλο.

Ως χώρα έχουμε βάλει στόχο τις καθαρές μεταφορές, προωθούμε θεωρητικά την ηλεκτροκίνηση. Πέρα από τις θεσμικές δράσεις άλλων υπουργείων, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για να αποκτήσει η χώρα προστιθέμενη αξία στην ηλεκτροκίνηση;

Στα θέματα της ηλεκτροκίνησης υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που αφορά τις μπαταρίες και μορφές, συνολικά, αποθήκευσης της ενέργειας. Ένα θέμα, επομένως, επενδύσεων, και αυτό είναι κάτι που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας. Υπάρχουν ζητήματα επενδύσεων στον τομέα των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Και εδώ όμως έχουμε αισιόδοξα μηνύματα. Και προφανώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στην προσπάθεια αυτή.

Και θεωρώ ότι και στην έρευνα έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά βήματα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η Tesla επέλεξε να εγκαταστήσει ένα ερευνητικό τμήμα της στην Αθήνα. Αυτό δείχνει ότι και στον τομέα αυτόν αρχίζει να δημιουργείται ένα ενδιαφέρον κομμάτι στην Ελλάδα.

Γενικότερα όλα τα ζητήματα έρευνας και καινοτομίας μας απασχολούν πάρα πολύ και αρχίζουν πια και πολλαπλασιάζονται τα θετικά δείγματα, πχ. start-ups που καινοτομούν με εντυπωσιακό τρόπο και προκαλούν το ενδιαφέρον παγκόσμιων εταιρειών.

Από τη στιγμή που επενδύουμε στις start-ups δεν θα έπρεπε η έρευνα και η καινοτομία να ανήκουν στον τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να είναι συνδεδεμένες με τις επιχειρήσεις και όχι με το Υπουργείο Παιδείας, όπου τώρα είναι συνδεδεμένες με την εκπαίδευση;

Παλιά συνδέονταν, το διαχωρισμό δεν τον κάναμε εμείς, τα βρήκαμε έτσι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που μετά τις εκλογές θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η κυβέρνηση αφενός προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις και αφετέρου τις start-ups κτλ. Στις μεγάλες επενδύσεις μπορούμε να περιμένουμε κάποια μεγάλη βιομηχανική επένδυση από το εξωτερικό;

Η εικόνα μας είναι ότι υπάρχουν πολλές επενδύσεις αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, έχουμε να περιμένουμε μια μεγάλη επένδυση για την παραγωγή οπτικής ίνας, που είναι κάτι εντυπωσιακό για την Ελλάδα. Επενδύσεις επίσης στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεγάλες επενδύσεις στη χημική βιομηχανία, την αναβίωση ορισμένων παραδοσιακών βιομηχανιών στη χαλυβουργία όπως είναι η Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά είναι βήματα θετικά.

Στον απόηχο της απόρριψης της συγχώνευσης Siemens-Alstom, η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται να ζητούν τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Η Ελλάδα στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που προωθούν συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών;

Θεωρώ ότι μια τέτοια αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και πολλές άλλες αλλαγές όμως που αφορούν και εμάς. Δεν πρέπει αυτή η διαδικασία αναθεώρησης των πολιτικών να μείνουν μόνο στα σημεία που ενδιαφέρουν τις μεγάλες οικονομίες. Πρέπει να πάμε και σε θέματα που αφορούν τις μικρότερες οικονομίες και να υπάρξει μια ισορροπία.

Επομένως, με τον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρξει συζήτηση και σύνθεση των απόψεων και των συμφερόντων. Πρέπει αυτή η διαδικασία αναθεώρησης να λάβει υπόψη και ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Γιατί όντως οι πολιτικές του ανταγωνισμού εξυπηρετούσαν πάρα πολύ καλά μια προηγούμενη περίοδο, εξυπηρετούσαν τη λογική της ενιαίας αγοράς, το συμφέρον των καταναλωτών. Τώρα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, αυτό της βιομηχανίας, που όμως αποτελεί επίσης ένα τεράστιο ευρωπαϊκό συμφέρον, διότι αφορά την απασχόληση, την παραγωγή κτλ. Επομένως, θα πρέπει τα διάφορα αγαθά να σταθμιστούν. Απαιτείται [να βρεθεί] μια καινούρια ισορροπία σε αυτές τις πολιτικές.

Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε θετικοί σε αυτό, αρκεί να μην επιβληθεί μόνο το ενδιαφέρον των μεγάλων οικονομιών.

Πιστεύει η κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξουν εθνικοί και Ευρωπαίοι πρωταθλητές στην οικονομία;

Προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν και θα πρέπει όμως οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές να καλύπτουν όλη την Ευρώπη και όχι απλώς ένα μέρος της. Θα πρέπει να δούμε αυτή τη διάσταση πάρα πολύ έντονα.

Και νομίζω ότι σε μερικούς τομείς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέρος και συνιστώσα αυτών των επιδιώξεων.

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ.

[Επιμέλεια: Θοδωρής Καραουλάνης]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anagki-gia-amesa-metra-stirixis-toy-energeiakoy-kostoys-tis-viomichanias-leei-o-s-pitsiorlas-stin-euractiv/feed/ 0
Πιτσιόρλας σε EURACTIV: πρέπει να γίνουν αλλαγές για να να μείνει ανταγωνιστική η ελληνική βιομηχανία https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/#respond Tue, 05 Mar 2019 05:00:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094586 Πρέπει να γίνουν αλλαγές αν θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική βιομηχανία, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στα πλαίσια της στρατηγικής για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μας είπε κατά την επίσκεψή του στην EURACTIV ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανία αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας μίλησε στην EURACTIV Ελλάδος για το πώς η κυβέρνηση ενισχύει την εγχώρια βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, τί πρέπει να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα της τρέχουσας αξιολόγησης και της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο σημείο αυτό, της προσαρμογής στα συμφωνηθέντα, ο κ. Πιτσιόρλας βάζει και μια άλλη διάσταση, εξαιρετικά επίκαιρη λόγω ευρωεκλογών αφενός και λόγω της συζήτησης για τα (υπερβολικά) πλεονάσματα. Θέτει ουσιαστικό ζήτημα αποξένωσης των ευρωπαϊκών λαών από τις ηγεσίες λόγω της οικονομικής πολιτικής που μπορεί να αφήνει πίσω αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Το πρώτο μέρος της συνένετυξης έχει αναλυτικά ως εξής:

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία, στη συνέχεια το κατήργησε και το επανέφερε με εσάς ως υπουργό. Είστε αισιόδοξος; Ποιά είναι η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη βιομηχανία έως τώρα;

Αν δούμε την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι είναι μια πορεία θετική. Η αποβιομηχάνιση στην Ελλάδα είχε οολοκληρωθεί πριν από το 2010, πριν καν μπούμε στην κρίση – δεν υπήρξε προϊόν της κρίσης, είναι μια προηγούμενη κατάσταση.

Στα χρόνια της κρίσης, έχουμε το παράδοξο φαινομενικά φαινόμενο, να έχουμε και πάλι ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, να έχουμε αύξηση της απασχόλησης στη βιομηχανία, να έχουμε επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων μεταποίησης -και μάλιστα σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε μια πορεία θετική. Προφανώς δε μπορώ να ισχυριστώ όλα αυτά έγιναν χάρη στη κυβέρνηση και μόνο. Σε κάτι συνέβαλε και η κυβέρνηση, αλλά κυρίως έγιναν επειδή σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα της χώρας διεθνώς και κυρίως επειδή ένα κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας αντιμετώπισε την κρίση με τρόπο δημιουργικό.

Η κρίση ξύπνησε μέσα μας τη δημιουργικότητα, οδήγησε ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην εξωστρέφεια και στην αύξηση των επενδύσεων για την έρευνα και την καινοτομία. Όλα αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να σας πω, δε, ότι το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας όπου οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα για έρευνα ξεπέρασαν τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα. Και πρέπει επίσης να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, οι δαπάνες για την έρευνα αυξηθήκαν πάρα πολύ -ήταν διαχρονικά κάτω από το 1% και τώρα το έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει. Όλα αυτά, λοιπόν συνθέτουν μια εικόνα αισιόδοξη, που όμως συναντιέται και με μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Θα ανακοινωθεί η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία, η οποία έχει διάφορες πλευρές. Μια από αυτές τις είναι η στρατηγική απεξάρτησης από τον άνθρακα, η μείωση των ρύπων. Αυτό σημαίνει ότι στη προοπτική του 2050 και στα πλαίσια της Συμφωνίας των Παρισίων, η ΕΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να φτάσει σε μια οικονομία περιβαλλοντικά και κλιματικά ουδέτερη, που να μην επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Αυτό είναι μιας τεράστιας εμβέλειας στρατηγική, προϋποθέτει πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη βιομηχανία.

Άρα λοιπόν, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα κινηθεί σε μια κατεύθυνση πρωτοποριακή στον κόσμο και η ελληνική βιομηχανία πρέπει αυτά να τα παρακολουθήσει. Θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να τα παρακολουθήσουμε όλα αυτά, όμως θα πρέπει να είμαστε ενεργά παρόντες σε όλες τις διεργασίες και βεβαίως να έχουμε σαφή άποψη για τα πράγματα.

Εγώ το κεντρικό ζήτημα που έθεσα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πριν 10 μέρες είναι η ιδέα ότι προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε πολλούς τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως για παράδειγμα στην πολιτική ανταγωνισμού, στην πολιτικη των κρατικών ενισχύσεων, στα κριτήρια με βάση τα οποία διαμορφώνεται ο χάρτης των κρατικών ενισχύσεων.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές αν θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική – βεβαίως πάντα στη λογική του μετασχηματισμού της-  στα πλαίσια της στρατηγικής για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Άρα, είστε αισιόξος για το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής;

Είμαι αισιόδοξος υπό την προϋπόθεση ότι αυτά ππου λέμε τώρα, θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πολιτικές σε όλους τους τομείς. Θεωρώ ότι μπορούμε να το κάνουμε, θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και την επιχειρηματική κοινότητα που μπορεί να τα αντιληφθεί όλα αυτά.

Και όσο τουλάχιστον παραμένει αυτή η κυβένρηση, έχει τη βούληση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει την βούληση να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία, που είναι στη βάση όλων αυτών, και να υποστηρίξει σθεναρά τη περιβαλλοντική πολιτική και τη Συμφωνία των Παρισίων.

Πιστεύετε ότι θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις πριν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου?

Νομίζω ότι θα προλάβουμε. Θεωρώ ότι υπάρχει μια «δικαιολογημένη» ανησυχία, διότι είμαστε στα πρώτα βήματα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, η πορεία της οικονομίας έχει αισιόδοξα στοιχεία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποκλιμάκωση της απόδοσης των ομολόγων, το οποίο δείχνει κάτι [το σημαντικό], αλλά επίσης όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται. Επομένως, αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί, και θεωρώ ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται. Και όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά πιστεύω και ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε τέτοια κατάσταση που να μη μπορούμε να αναπληρώοσυμε όλα αυτά τα θέματα. Υπάρχει και ένα στοιχείο διαπραγμάτευσης- όπως κάθε φορά-, όμως η εμπειρία μας δείχνει ότι τελικώς τα προβλήματα λύνονται, ξεπερνιούνται, και η πορεία μας πάει από το θετικό στο θετικότερο σημείο.

Πως κρίνετε τις αποκλίνουσες απόψεις κυβέρνησης και θεσμών για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει να να προστατεύονται μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη ή και οι επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα με περιουσιακά στοιχεία;

Εμείς θεωρούμε ότι στα χρόνια της κρίσης, στα χρόνια των μνημονίων, ο λαός υπέστη τεράστιες απώλειες και επομένως δε μπορούμε να αδιαφορήσουμε για αυτό. Επίσης, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών είναι καταχρεωμένο σε διάφορες μεριές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης, διότι χάθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Άρα λοιπόν για όλο αυτον τον κόσμο δε μπορούμε να αδιαφορήσουμε.

Και νομίζω ότι αυτή την πλευρά θα πρέπει να τη δει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί συνολικότερα, διότι είναι και ένα ευρωπαϊκό ζήτημα αυτό. Δηλαδή, η φροντίδα για τους αδύναμους, η φροντίδα για αυτούς που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, συνιστά ένα στοιχείο που ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη.

Διότι αν αδιαφορήσει η Ευρώπη για αυτά, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Και ήδη ζούμε σε ένα κλίμα αμφισβήτισης των ευρωπαϊκών θεσμών και της ευρωπαϊκής προοπτικής, στη βάση της οποίας αμφισβήτισης υπάρχουν παρόμοια προβλήματα.

Αν οι ευρωπαϊκοί λαοί νιώσουν ότι αυτοί που τον κυβερνούν δεν ενδιαφέρονται για την μοίρα τους. τότε δεν έχει μέλλον η Ευρώπη. Απεναντίας, θα πρέπει να νιώσουν την ασφάλεια ότι είναι σε ένα οικοδόμημα όπου τα κοινωνικά κριτήρια έχουν μεγάλη αξία.

(Αύριο θα δημοσιευθεί το δεύτερο και εξαιρετικά επίσης ενδιαφέρον δεύτερο μέρος της συνέντευξης με πιο ειδικά θέματα)

(το κείμενο επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/pitsiorlas-se-euractiv-prepei-na-ginoyn-allages-gia-na-na-meinei-antagonistiki-i-elliniki-viomichania/feed/ 0
Ουραγός η Ελλάδα στην ηλεκτροκίνηση – με καθυστέρηση ήρθαν οι νέες πινακίδες σήμανσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/#respond Wed, 27 Feb 2019 04:30:54 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093392 Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα πέρασε μέσω τροπολογίας στον νόμο για τον καινούριο τρόπο εξέτασης οδήγησης, τις νέες πινακίδες σήμανσης στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Πρόκειται για τρεις πινακίδες οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ρυθμίζοντας έτσι θέματα σχετικά με τη σήμανση των σημείων επαναφόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ειδικότερα, με την πρώτη πινακίδα ορίζεται η θέση – σημείο επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, με την δεύτερη ότι επιτρέπονται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ με την τρίτη σήμανση, ότι εξαιρούνται τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η χώρα, όπως αποδεικνύεται και από μελέτες, είναι ουραγός στις υποδομές για την ηλεκτροκίνηση συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη που συμβαδίζουν ήδη στους στόχους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε προ ολίγων μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τις εκπομπές το 2021.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβένρηση στην Κομισιόν για έγκριση, στοχεύει να πετύχει διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων 1% της αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι το 2021 και περίπου 10% το 2030. Και ξεκινά από πολύ χαμηλή βάση, καθώς λιγότερα από 300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα στα τέλη του 2018 ενώ οι σταθμοί φόρτισης, σχεδόν όλοι τοποθετημένοι από διωτική πρωτοβουλία, περιορίζονταν σε 70-80 σε όλη την επικράτεια. Και αυτή η βάση είναι πολύ χαμηλή για να υπάρξει ανάπτυξη του τομέα, ιδίως εφόσον ο δημόσιος τομέας δεν έχει κάνει ακόμη στρατηγική επιλογή να γίνει η ηλεκτροκίνηση βασική τεχνολογία αγοράς νέων οχημάτων.

Κάτι τέτοιο άλλωστε, είχε παραδεχτεί και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), αφού όπως είχε σημειώσει σχολιάζοντας τις προκλήσεις της ΕΕ η «Ελλάδα συνεχίζει δυστυχώς να βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά την αγορά ηλεκτροκίνησης. Δεν είναι μόνο η κρίση που ευθύνεται για τη μη πρόοδο της αγοράς. Είναι η πλήρης απουσία οικονομικών κινήτρων, οι πολύπλοκες διαδικασίες μεταξύ δήμων και αρμόδιων φορέων για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης, η εξαίρεση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, αλλά και η μη προώθηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπηρεσίας από την τοπική αυτοδιοίκηση».

ΣΕΑΑ: προτάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Από την αγορά, και συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων έρχεται μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τόσο οικονομικά όσο και κυκλοφροιακά κίνητρα. Παρά το ότι η πρόταση είναι συνοπτική …

Στον αντίποδα, στην Ευρώπη, υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν προγραμματίσει ήδη τις πράσινες μεταφορές  στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Αγγλία και Γαλλία ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεση τους να απαγορεύσουν το 2040 τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, η Νορβηγία που έχει μερίδιο 29% στην αγορά των ηλεκτροκίνητων, φιλοδοξεί να έχει 100% ηλεκτρικό στόλο ως το 2025.

Η Γαλλία επενδύει 700 εκατ. ευρώ για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειώσει την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις ασιατικές χώρες, που σήμερα κυριαρχούν στον τομέα αυτόν, ανακοίνωσε …

Στην Ολλανδία, τα οχήματα μηδενικών ρύπων εκπίπτουν από τα τέλη ταξινόμησης. Στην Ισπανία, τα αυτοκίνητα με εκπομπή CO2 έως 50γρ/χλμ. επιδοτούνται από 3.000 έως 6.500 ευρώ. Στη Γερμανία παρέχεται δωρεάν στάθμευση ελεύθερη κίνηση στις λεωφορειολωρίδες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα της εταιρείας LeasePlan που πραγματοποιήθηκε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, προκύπτει ότι η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες στην Ευρώπη για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων, με την Ελλάδα ωστόσο να βρίσκεται στην προτελευταία θέση με συνολική βαθμολογία 10 βαθμούς.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται για τις νέες μορφές κινητικότητας

Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στο αυτοκίνητο αλλάζουν τον τρόπο απόκτησης και χρήσης των οχημάτων κάθε μορφής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση, η προκαθορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου σε οποίο σημείο επιλέξει ο οδηγός, η …

Τα βασικά σημεία από την έρευνα είναι:

– Σε σύγκριση με πέρσι, και οι 22 χώρες του LeasePlan EV Readiness Index 2019 παρουσίασαν βελτίωση στην ετοιμότητα για ηλεκτρικά οχήματα, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας νέων ηλεκτρικών μοντέλων με μεγαλύτερο εύρος και βελτιωμένη υποδομή φόρτισης.

– Η Φινλανδία (+7 θέσεις), η Γερμανία (+4) και η Πορτογαλία (+4) βελτίωσαν σημαντικά την κατάταξή τους, ως αποτέλεσμα των καλύτερων υποδομών φόρτισης, του υψηλότερου ποσοστού αδειών ηλεκτρικών οχημάτων και των πιο ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

– Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων είναι 3,1% στην Πορτογαλία, 5,1% στην Ολλανδία, 5,2% στη Φινλανδία και 7,6% στη Σουηδία, ενώ η Νορβηγία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης με ποσοστό 53% στα οχήματα που καταγράφθηκαν πρόσφατα.

– Η Ολλανδία διαθέτει τα περισσότερα διαθέσιμα δημόσια σημεία φόρτισης (83.196), με την Γερμανία να ακολουθεί (37.405) καθώς και τη Γαλλία (34.558). Προσαρμόζοντας τα στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, οι τρεις πρώτες χώρες είναι τώρα η Ολλανδία (4,8 βύσματα φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους), η Νορβηγία (4,5) και το Λουξεμβούργο (1,9).

– Η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία ως προς την κρατική υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων αγοράς, φορολογικών οφελών, φόρων ιδιοκτησίας, φορολογικών πλεονεκτημάτων εταιρειών και παροχών ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης LeasePlan EV Readiness Index 2019 αποτελεί μία ολοκληρωμένη ανάλυση της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο δείκτης βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την ωριμότητα της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των φορτιζόµενων υβριδικών), την ωριμότητα της υποδομής για ηλεκτρικά οχήματα, τα κυβερνητικά κίνητρα αλλά και στην εμπειρία της LeasePlan στα ηλεκτρικά οχήματα σε κάθε χώρα.

Ecomobility: Κόντρες για τα εναλλακτικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Οι διαφορετικές απόψεις των φορέων και επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς, ανάλογα με το καύσιμο στο οποίο έχουν μέχρι τώρα βασίσει την εμπορική και επενδυτική στρατηγική τους, αλλά και αντεγκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, παρατηρήθηκαν στο Ecomobility Conference 2019 το οποίο διοργανώθηκε …

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/oyragos-i-ellada-stin-ilektrokinisi-me-kathysterisi-irthan-oi-nees-pinakides-simansis-gia-ta-ilektrokinita-ochimata/feed/ 0
Εκδήλωση ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην καθαρή ενέργεια https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdilosi-elk-sti-thessaloniki-gia-ta-eyropaika-kondylia-stin-kathari-energeia/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdilosi-elk-sti-thessaloniki-gia-ta-eyropaika-kondylia-stin-kathari-energeia/#respond Sat, 16 Feb 2019 07:00:54 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092150 Κοινοτικά κονδύλια της τάξης των 315 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθούν προς την καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Invest EU εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις περίπου 325 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καθαρή ενέργεια: Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών/ΤΚΜ στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με συντονίστρια την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στις νομοθετικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 (αύξηση της παραγώμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο 32% της συνολικής παραγωγής, από 20% σήμερα, καθώς και αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο 32,5%). Όπως είπε, θα υπάρξουν δύο ραντεβού το 2023 και το 2027, με στόχο οι παραπάνω στόχοι να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, για την περίοδο 2021-2027 προβλέπεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων από το ταμείο συνοχής της ΕΕ που αφορούν την κλιματική αλλαγή προτείνεται να αυξηθεί στο 25%, από 20% σήμερα και να ανέλθουν σε 280 δισ. ευρώ (σε σύνολο κεφαλαίων 1,1 τρισ ευρώ). Παράλληλα, στο πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο θα μετονομαστεί σε Horizon Europe, έχει προταθεί να διατεθούν κεφάλαια 35 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε σύνολο πακέτου 100 δισ. ευρώ. Τέλος, στο πακέτο Invest EU, που αποτελεί την εξέλιξη του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», το 40% των δράσεων θα αφορά πράσινη ενέργεια (στόχος είναι να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 325 δισ. ευρώ).

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο πρόγραμμα Εξοικονομώ έχουν ενταχθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια περίπου 60.000 νοικοκυριά, ενώ ο στόχος για το επόμενο διάστημα θα είναι να εντάσσονται περίπου 40.000 κατοικίες ετησίως.

Το ευρωπαϊκό πακέτο πολιτικής για την καθαρή ενέργεια δημιουργεί ευκαιρίες για νέες δουλειές και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η κ. Σπυράκη. Όπως είπε, οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας, εντοπίζονται κυρίως στο κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, της πράσινης μετακίνησης, της αύξησης των ΑΠΕ, αλλά και της κυκλικής οικονομίας.

«Είμαστε πιο πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιταγές, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και να συγκρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.

«Στα επόμενα 10 χρόνια θα χρειαστεί να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500.000 κατοικίες. Αυτό προϋποθέτει προσπάθεια και δημιουργεί προοπτικές υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτύξουμε την αναγκαία τεχνογνωσία», ανέφερε ο Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ekdilosi-elk-sti-thessaloniki-gia-ta-eyropaika-kondylia-stin-kathari-energeia/feed/ 0
Η πορεία των ελληνικών πόλεων στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: διήμερο συνέδριο στη Λάρισα https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-poreia-ton-ellinikon-poleon-stin-kateythynsi-tis-viosimis-astikis-kinitikotitas-diimero-synedrio-sti-larisa/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-poreia-ton-ellinikon-poleon-stin-kateythynsi-tis-viosimis-astikis-kinitikotitas-diimero-synedrio-sti-larisa/#respond Fri, 15 Feb 2019 06:30:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092135 Η πορεία των ελληνικών πόλεων στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας θα συζητηθεί στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», σήμερα Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο συγκρότημα «Βιόπολις».

Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαντικοί ομιλητές από τον πανεπιστημιακό χώρο, αρκετοί τεχνοκράτες, αλλά και εκπρόσωποι από την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, θα υπάρξουν συμμετοχές από 24 δήμους από όλη την Ελλάδα, και συνολικά 220 συμμετέχοντες, 70 ομιλητές και 35 συντονιστές.

Για το συνέδριο, αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι η επιλογή της Λάρισας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου δεν είναι τυχαία «καθώς αποτελεί την πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα που εφάρμοσε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας». Υποστήριξε, δε, ότι το Σχέδιο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των μετακινήσεων (πεζή, ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Μάλιστα, όπως τόνισε, μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων μήκους 45 χλμ που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σύνδεση των γειτονιών με το κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης, επισήμανε πως ο Δήμος Λαρισαίων άνοιξε το πεδίο της Αστικής Κινητικότητας για τους άλλους δήμους και χαρακτήρισε «πρότυπο το μοντέλο» που ακολούθησε η Λάρισα για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο ήδη εφαρμόζεται.

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Δημαρά, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στους στόχους του υπουργείου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-poreia-ton-ellinikon-poleon-stin-kateythynsi-tis-viosimis-astikis-kinitikotitas-diimero-synedrio-sti-larisa/feed/ 0
Βιοκαύσιμα: η Επιτροπή βάζει στη «μαύρη λίστα» το φοινικέλαιο αλλά σώζει τη σόγια https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/#respond Thu, 14 Feb 2019 06:00:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091880 Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το φοινικέλαιο ως καλλιέργεια υψηλών εκπομπών σε βιοκαύσιμα, προβλέποντας ωστόσο ορισμένες αμφιλεγόμενες απαλλαγές για τους μικροαλλαγές και απαλάσσοντας τη σόγια από τις διατάξεις της κατ ‘εξουσιοδότηση πράξης.

Η πράξη της Επιτροπής που ορίζει τα κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής (8 Φεβρουαρίου), λίγο αργά, όπως αναμενόταν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η επικουρική νομοθεσία ήταν απαραίτητη καθώς οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να αναβάλουν τον ορισμό των χαμηλών ή υψηλών κινδύνων έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (παράγοντες κινδύνου iLUC), όταν προχώρησαν σε συμφωνία τον Ιούνιο αναφορικά με την οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια (RED II).

Αυτός ο ορισμός της καλλιέργειας που συνδέεται με την αποψίλωση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η θεμελίωση ενός σταθερού χαμηλού στάτους iLUC θα επιτρέψει την διαφυγή του «παγώματος» και της σταδιακής κατάργησης, που θα είναι το πεπρωμένο των καλλιεργειών υψηλών κινδύνου iLUC.

Μετά και την αξιολόγηση της Επιτροπής, το φοινικέλαιο αποτελεί πλέον τη μόνη καλλιέργεια πρώτης ύλης βιοκαυσίμων που θα ταξινομηθεί ως υψηλό iLUC, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπολογιστεί στο πλαίσιο των «πράσινων στόχων» της ΕΕ και ότι θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2030.

Η αξιολόγηση, που βασίζεται τόσο στην ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσο και σε νέα πρωτότυπη έρευνα, δείχνει ότι το 45% της επέκτασης φυτειών φοινικέλαιου πραγματοποιήθηκε σε περιοχές με υψηλά επίπεδα άνθρακα κατά την περίοδο 2008-2015.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με άλλες πρώτες ύλες», ανέφερε πηγή της Επιτροπής στο EURACTIVcom.

Οι σπόροι σόγιας τη γλίτωσαν

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προβλέπεται στην κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, οι καλλιέργειες σόγιας δεν μπορούν να προσδιοριστούν ως πρώτες ύλες υψηλού κινδύνου iLUC, ανέφερε περαιτέρω η πηγή από την Επιτροπή.

Η ανάλυσή της βασίστηκε στη συλλογή ειδικών δεδομένων από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) και την Κοινοπραξία Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, όπου αναλύθηκαν δορυφορικοί χάρτες για την εκτίμηση της παγκόσμιας αποψίλωσης που σχετίζεται με την επέκταση των καλλιεργειών πρώτων υλών βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με την πηγή, αυτή η νέα έρευνα υποστηρίζει το συμπέρασμα της βιβλιογραφικής έρευνας ότι η επέκταση της σόγιας σε γη με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

Το μερίδιο των καλλιεργειών σόγιας που βρίσκονται σε έκταση περιοχής παραγωγής με απόθεμα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι 8%, σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση, κάτω από το όριο του 10% που καθορίζει η Επιτροπή.

Ερωτηθείς για το πώς η Επιτροπή καθόρισε το κατώτατο όριο του 10% το οποίο και χορήγησε τον κατώτατο ορισμό του iLUC στη σόγια, η πηγή ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο iLUC, τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες που υπερβαίνουν ένα γενικό κατώτατο όριο 14% δεν θα επιτύχουν εξοικονόμηση εκπομπών σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Επιτροπή έχει επομένως επιλέξει ένα πιο συντηρητικό όριο της τάξεως του 10% ώστε να εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση εκπομπών GHG από την παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων», ανέφερε η πηγή.

Μια τέτοια προσέγγιση θα συμβάλει επίσης στον πολιτικό στόχο της μείωσης της παγκόσμιας απώλειας βιοποικιλότητας, κατέληξε η πηγή.

Η απόφαση να μην επισημανθεί η σόγια ως υψηλού κινδύνου iLUC φαίνεται να είναι αυθαίρετη, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα για τα καθαρά καύσιμα και τη καθαρή κινητικότητα, Laura Buffet, από τη ΜΚΟ Μεταφορών & Περιβάλλοντος (T&E).

«Η επέκταση της σόγιας οδήγησε σε σημαντική αποψίλωση, όπως αναγνώρισε η Επιτροπή, και το βιοντίζελ σόγιας είναι κατά μέσο όρο δύο φορές χειρότερο για το κλίμα από το ορυκτό ντίζελ», πρόσθεσε.

Το 2017, το μείγμα βιοντίζελ των καλλιεργειών που παράγεται στην ΕΕ αποτελoύνταν από 55% κραμβέλαιο, 35% φοινικέλαιο, 6% σόγια και 4% ηλιέλαιο.

Το 2018, το Βέλγιο σημείωσε δεκαπλάσια αύξηση στη χρήση βιοντίζελ σόγιας στην εγχώρια αγορά σε σχέση με 2017.

«Παραθυράκια»

Παρόλο που το φοινικέλαιο συνδέεται μακράν με το υψηλότερο επίπεδο αποψίλωσης, χορηγήθηκαν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις στους μικροκαλλιεργητές με λιγότερο από πέντε εκτάρια και στην περίπτωση που η πρώτη ύλη είναι σε αχρησιμοποίητη γη, συμπεριλαμβανομένης της εγκαταλελειμμένης γης ή της σοβαρά υποβαθμισμένης γης.

«Το να προχωρήσει κανείς σε μια εξαίρεση για την πρώτη ύλη που παράγουν οι μικροκαλλιεργητές δεν επιτρέπει απλώς σε βιοκαύσιμα υψηλού κινδύνου όπως το φοινικέλαιο να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας, αλλά μέσω της μπροστινής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής ένωσης ανανεώσιμης αιθανόλης (ePURE), κ. Emmanuel Desplechin.

Σύμφωνα με το think-tank ‘Farm Europe’, οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν την έλλειψη αξιοπιστίας του ελέγχου του χαμηλού iLUC που πρότεινε η Επιτροπή στην κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, περισσότερο και από την αποτυχία στόχευσης της σόγιας.

«Ο ορισμός του χαμηλού iLUC είναι σαφώς σχεδιασμένος ώστε να λειτουργεί ως πίσω πόρτα για τα βιοκαύσιμα υψηλού κινδύνου iLUC, δηλαδή το φοινικέλαιο», δήλωσε ο Luc Vernet, γενικός γραμματέας της Farm Europe.

«Η Επιτροπή παίρνει μακριά με το ένα χέρι αυτό δίνει που με το άλλο», πρόσθεσε η Laura Buffet της T&E.

«Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το ντίζελ φοινικέλαιου ως μη βιώσιμο και μετά να ανοίξεις ένα παραθυράκι τόσο μεγάλο όσο τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης και να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι δεν θα το παρατηρήσουν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει την εντολή που έλαβε η Επιτροπή από τους υπουργούς και το Κοινοβούλιο.

Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ θα εξετάσει τώρα την ανατροφοδότηση μέχρι τις 8 Μαρτίου. Το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπορούν να τροποποιήσουν το σχέδιο πράξης, παρά μόνο να το απορρίψουν εξ ολοκλήρου.

[Επιμέλεια: Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/feed/ 0
Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: βιώσιμη αστική κινητικότητα σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητα και την κουλτούρα των πολιτών https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/yfypoyrgos-perivallontos-kai-energeias-viosimi-astiki-kinitikotita-simainei-allagi-stin-kathimerinotita-kai-tin-koyltoyra-ton-politon/ https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/yfypoyrgos-perivallontos-kai-energeias-viosimi-astiki-kinitikotita-simainei-allagi-stin-kathimerinotita-kai-tin-koyltoyra-ton-politon/#respond Wed, 13 Feb 2019 22:33:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092370 «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικεντρώνει την στρατηγική του στις βιώσιμες πόλεις και θέτει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για την Αστική Κινητικότητα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της EURACTIV και του ΤΕΕ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχοντας στις αρμοδιότητές του τον χωρικό – πολεοδομικό σχεδιασμό, τις αστικές αναπλάσεις, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία και ανακύκλωση, δραστηριοποιείται ταυτόχρονα και αποτελεσματικά τόσο σε θέματα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών όσο και σε θέματα κανονισμών, ρυθμίσεων, τεχνικών οδηγιών, μελετών και έργων».

Ειδικότερα ο κ Δημαράς σημείωσε ότι «η βιώσιμη κινητικότητα συνδέεται με ευρύτερους στόχους, στους οποίους έχουμε δεσμευτεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο: για βιώσιμες πόλεις, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για μείωση αέριων εκπομπών και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για αποδοτικότερη χρήση ενέργειας. Συνδέεται με τη ζωή της πόλης, και τη ζωή έξω από αυτή, και αποτελεί ένα παράγοντα που έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της», τονίζοντας ότι «συνολικά, οι βιώσιμες πόλεις αποτελούν επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποστηρίζει ενεργά την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα».

«Σχεδιασμός βιώσιμης αστικής κινητικότητας σημαίνει την αλλαγή στην καθημερινότητα και την κουλτούρα των πολιτών» είπε ο κ Δημαράς, σημειώνοντας ότι οι βασικοί άξονες στα θέματα αστικής κινητικότητας είναι :

 • ο ενιαίος χωροταξικός, πολεοδομικός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός,
 • η αξιοποίηση της συγκοινωνιακής υποδομής των πόλεων και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,
 • οι αναπλάσεις του αστικού χώρου, με προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης,
 • η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και μέτρων για το περιβάλλον, την αντι-ρύπανση και την ενέργεια.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι:

«Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ, υλοποιεί τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, επικαιροποιεί την πολεοδομική νομοθεσία, ετοιμάζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις αστικές αναπλάσεις, θεσμοθέτησε και υποστηρίζει τον σχεδιασμό και το θεσμικό πλαίσιο για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, έχει δημιουργήσει ένα Network 180 τοπικών συντονιστών για την βιώσιμη κινητικότητα σε σύνολο 325 δήμων με το ποίο συνεργάζεται συνεχώς, συνεργάζεται με το ελληνόφωνο δίκτυο CIVINET EL-CY, για το οποίο συνέβαλε στην δημιουργία του».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ιδιαίτερη ευκαιρία και σημαντικός σταθμός προς αυτήν την κατεύθυνση, αποτέλεσε η χρηματοδότηση 162 δήμων της χώρας από το Πράσινο Ταμείο για την σύνταξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)» και εξήγησε ότι:

«Τα ΣΒΑΚ είναι πρωτοπόρος, καινοτόμος και ανθρωποκεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, στην Προσβασιμότητα και την Ποιότητα Ζωής. Στηρίζονται στον ενιαίο σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη χρήσεις γης, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικές ανάγκες, περιβαλλοντική ποιότητα και υγεία. Προάγουν ένα μακροχρόνιο όραμα για τις αστικές περιοχές, μέσω διεπιστημονικού σχεδιασμού, και με συνδυασμό θεματικών αντικειμένων (υποδομές, αγορές, υπηρεσίες, πληροφορίες και προώθηση) προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοτικότερη λύση. Βασίζονται σε εκτεταμένη αξιολόγηση επιπτώσεων και διαμόρφωση μιας διαδικασίας μάθησης και βελτίωσης, καθώς και συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού με την εμπλοκή των Φορέων και των πολιτών».

Μεταφορές

«Οι οδικές μεταφορές καταναλώνουν το 85% της ενέργειας του συνόλου των μεταφορών και προκαλούν το 90% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε ο κ Δημαράς τονίζοντας ότι «εάν μετατοπίζονταν η μισή ποσότητα των εμπορευμάτων που μεταφέρονται σήμερα οδικά, στο σιδηρόδρομο και τη ναυτιλία, θα πετυχαίναμε συνολική μείωση 38% σε κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή εκπομπών CO2». Και υπογράμμισε ότι «τα νέα δεδομένα μας οδηγούν στην ανάγκη για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Κινητικότητας. Με κριτήρια την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατάλληλη διασύνδεση πόλεων και περιοχών για εξυπηρέτηση πολιτών και εμπορευμάτων». Σχετικά σημείωσε ό Γ. Δημαράς ότι οι βασικές οικολογικές επιλογές είναι:

 1. Ο μεγάλος όγκος εμπορευμάτων να μεταφέρεται με πλοία και τραίνα.
 2. Οι μετακινήσεις στις πόλεις να μην γίνονται με το Ι.Χ. – και για τούτο πρέπει να αλλάξουμε και συνήθειες και τις ίδιες τις πόλεις. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν βαδίσαμε στην λογική της βιωσιμότητας στην Ελλάδα.
 • οι σιδηροδρομικές μεταφορές έμειναν πίσω.
 • ενώ προτεραιότητα υπήρξε η ανάπτυξη οδικών αξόνων

Οι πόλεις

«Οι πόλεις μας παράγουν μεγάλα ποσά ρύπων ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να γίνουν ανθεκτικές και φιλικές στο πολίτη», είπε ο κ. Δημαράς προσθέτοντας ότι «η χώρα μας με την Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, δίνει την κατεύθυνση για ενσωμάτωση σε κάθε σχεδιασμό της παραμέτρου της ανθεκτικότητας και του στόχου της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα».

-«Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ακριβώς μια ουσιαστική δράση για το κλίμα και τις πόλεις. Οι μετακινήσεις είναι ο καθρέφτης του επιπέδου ζωής και της ανάπτυξης . Αν λοιπόν στοχεύουμε σε ποιότητα ζωής τότε πρέπει να οργανώσουμε τις μεταφορές σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας» πρόσθεσε ο υφυπουργός ΥΠΕΝ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Οι πόλεις μας αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι αστικές υποδομές. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, την ασφάλεια και την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η βιώσιμη πόλη του μέλλοντος είναι αναμφίβολα μια πόλη πιο οικολογική, πιο ανθεκτική, και με κοινωνικά ισότιμες δομές. Ανταποκρίνεται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, και βελτιώνει διαρκώς τους όρους διαβίωσης και την καθημερινότητα των κατοίκων της».

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Δημαράς συνεχάρη το ΤΕΕ και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της Ημερίδας με θέμα την «Βιώσιμη Κινητικότητα και την Περιφερειακή Πολιτική», τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ έχει συνείδηση του κοινωνικού και επιστημονικού του ρόλου, έχει ήδη οργανώσει μία σειρά ημερίδων για τη βιώσιμη οικονομία, τις κλιματικές αλλαγές και άλλα» και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι: «Σήμερα λοιπόν, αντιμετωπίζουμε την πραγματική πρόκληση, να στηρίξουμε με τις δυνάμεις που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, της νέας αυτής προοπτικής του σχεδιασμού για τις πόλεις μας, με συνεργασία, αλλά και με όραμα. Ο στόχος όλων πρέπει να είναι πόλεις πράσινες, καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periferiaki-politiki/news/yfypoyrgos-perivallontos-kai-energeias-viosimi-astiki-kinitikotita-simainei-allagi-stin-kathimerinotita-kai-tin-koyltoyra-ton-politon/feed/ 0
Η Γαλλία επενδύει 700 εκατ. ευρώ για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-gallia-ependyei-700-ekat-eyro-gia-mpataries-ilektrikon-aytokiniton/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-gallia-ependyei-700-ekat-eyro-gia-mpataries-ilektrikon-aytokiniton/#respond Wed, 13 Feb 2019 21:03:59 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091955 Η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να μειώσει την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις ασιατικές χώρες, που σήμερα κυριαρχούν στον τομέα αυτόν, ανακοίνωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ το μέγαρο των Ηλυσίων.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Γερμανία είχε ανακοινώσει επίσης ότι μέχρι το 2022 θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στον τομέα αυτόν, όχι μόνο για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ασιατικές αγορές, αλλά και για να διαφυλάξει θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύσουν να χαθούν στη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υπογράψει μια «στρατηγική» συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο, το αποκαλούμενο «Airbus των μπαταριών».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να ανακοινώσει λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει απόψε στο Γκαλά για το ιωβηλαίο του Διεθνούς Οργανισμού Αυτοκινητοβιομηχάνων (OICA). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, ο Μακρόν, ενώπιον των υπουργών και στελεχών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, θα παρουσιάσει το όραμά του για την αυτοκίνηση και τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός για τη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα επαναλάβει επίσης ότι σχεδιάζει να αναπτύξει 100.000 σταθμούς φόρτισηςηλεκτρικών αυτοκινήτων (από περίπου 25.000 σήμερα) και θα επιμείνει ότι είναι αναγκαίο η Ευρώπη να αποκτήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να παραμείνει στην κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων. Σήμερα, στον τομέα αυτόν κυριαρχούν οι κολοσσοί του διαδικτύου (Google, Amazon, Facebook, Apple).

Αύριο Πέμπτη πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για το μέλλον της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, την οποία ζήτησαν ο Ξαβιέ Μοσκέ (ειδικός του τομέα) και ο Πατρίκ Πελατά (πρώην γενικός διευθυντής της Renault). Τον περασμένο Οκτώβριο ο Εμανουέλ Μακρόν τους ανέθεσε να εξετάσουν τις νέες βιομηχανίες των αυτόνομων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/i-gallia-ependyei-700-ekat-eyro-gia-mpataries-ilektrikon-aytokiniton/feed/ 0
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζονται για τις νέες μορφές κινητικότητας https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/oi-aytokinitoviomichanies-etoimazontai-gia-tis-nees-morfes-kinitikotitas/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/oi-aytokinitoviomichanies-etoimazontai-gia-tis-nees-morfes-kinitikotitas/#respond Wed, 13 Feb 2019 06:30:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091788 Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας στο αυτοκίνητο αλλάζουν τον τρόπο απόκτησης και χρήσης των οχημάτων κάθε μορφής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση, η προκαθορισμένη χρήση του αυτοκινήτου, η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου σε οποίο σημείο επιλέξει ο οδηγός, η τάση να δανείζεται ο οδηγός το αυτοκίνητο και να το επιστρέφει μόλις ολοκληρώσει την δουλειά του, η ηλεκτροκίνηση, η νέα διαμόρφωση των χωρών των δημοσιών παρκινγκ κα τόσες άλλες αλλαγές που έρχονται στη κινητικότητα, απασχολούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης θα δοκιμάσει τις αντοχές και τις δυνατότητες των εταιρειών που εδώ και πολλές δεκαετίες δραστηριοποιούνται στη κατασκευή και την πώληση αυτοκίνητων. Οι καταναλωτές πλέον αναζητούν νέους τρόπους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης τους. Οι βασικοί στόχοι τους είναι η μείωση του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου και η ευελιξία. Οι νέες εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετακίνησης σημειώνουν αλματώδη αύξηση της δραστηριότητα στους.

Το κλασικό μοντέλο αγοράς ενός αυτοκινήτου για να καλύψει τις ανάγκες της μετακίνησης, αποκτά ισχυρούς ανταγωνιστές που εξασφαλίζουν ασφαλή κίνηση με μικρότερο κόστος, χωρίς ο χρήστης να επιβαρύνεται με την συντήρηση του αυτοκινήτου, το κόστος στάθμευσης και την συντήρηση.

Η BMW, η Mercedes-Benz, η Peugeot και η Renault στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτουν στόλους αυτοκίνητων για κοινή χρήση. Ο οδηγός αναζητά από το κινητό του τηλέφωνο το πλησιέστερο αυτοκίνητο. Μόλις το εντοπίσει πλησιάζει το αυτοκίνητο και το ανοίγει με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και μόλις ολοκληρώσει την χρήση το αφήνει σε οποίο σημείο τον εξυπηρετεί. Το κλειδώνει από το κινητό τηλέφωνο και αμέσως λαμβάνει μήνυμα για το ποσό της χρέωση στη κάρτα του. Αυτός ο τρόπος ενοικίασης έχει πολλά πλεονεκτήματα: Ο οδηγός δεν έχει καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην αγορά του αυτοκινήτου. Δεν πληρώνει την στάθμευση, την συντήρηση και δεν επιβαρύνεται με την απώλεια του ποσού που αναλογεί όταν το αυτοκίνητο θα πωληθεί σαν μεταχειρισμένο.

Μια ανάλογη ενέργεια προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποφάσισε να πραγματοποιήσει και η Hyundai. Η κορεάτικη μάρκα διεξήγαγε δοκιμή στο Άμστερνταμ με 100 ηλεκτροκίνητα Ioniq μέσω της κοινοπραξίας Car4Share πέρσι, αναφέρει το Automotive News Europe. Η Hyundai σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

Ο γαλλικός Όμιλος PSA( Peugeot, Citroen, DS, Opel), μέσω της εταιρείας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης TravelCar, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες αυτοκινήτων να βρίσκουν εύκολα θέσεις στάθμευσης σε χιλιάδες πάρκινγκ μέσω μιας εφαρμογής των smartphone.

Οι προσφορές της TravelCar στη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνουν μειωμένο κοστος στάθμευσης σε δεκάδες αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Προσφέρει επίσης δωρεάν χώρο στάθμευσης για τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα αυτοκίνητά τους στους ταξιδιώτες. Οι ιδιοκτήτες κερδίζουν επίσης ένα ποσοστό του τέλους ενοικίασης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ένα εκατομμύριο χρήστες και συνεργάζεται με 5.000 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Οι εταιρείες αυτοκινήτων εισέρχονται γρήγορα στον τομέα των υπηρεσιών κινητικότητας εν αναμονή της μετάβασης από την παραδοσιακή ιδιοκτησία των οχημάτων σε πιο ευέλικτες επιλογές μεταφοράς. Οι υπηρεσίες κινητικότητας αποτελούν ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα στο PSA, με την επωνυμία Free2Move. Στόχος της είναι έως το 2021 να έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το Free2Move εκμεταλλεύεται μικρούς στόλους ενοικίασης σε πόλεις όπως το Παρίσι, την Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης βραχυπρόθεσμης κινητικότητας, με πολλούς τύπους οχημάτων(ηλεκτρικά σκούτερ, ποδήλατα, αυτοκίνητα). Προσφέρει επίσης υπηρεσίες διαχείρισης στόλου και μακροχρόνια μίσθωση επαγγελματικών οχημάτων και κοινή χρήση αυτοκινήτων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/oi-aytokinitoviomichanies-etoimazontai-gia-tis-nees-morfes-kinitikotitas/feed/ 0
ΣΕΑΑ: προτάσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/seaa-protaseis-gia-tin-proothisi-tis-ilektrokinisis/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/seaa-protaseis-gia-tin-proothisi-tis-ilektrokinisis/#respond Sun, 10 Feb 2019 06:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091461 Από την αγορά, και συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων έρχεται μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τόσο οικονομικά όσο και κυκλοφροιακά κίνητρα. Παρά το ότι η πρόταση είναι συνοπτική και μακράν απέχει από το να είναι πλήρης, ως στρατηγική, αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς όπως όλοι αντιλαμβάνονται δεν έχουν όλες οι εταιρείες κοινή στόχευση στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης. Επομένως αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν, έστω και μετά από αρκετό καιρό, σε ένα πλαίσιο προτάσεων προς την Πολιτεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑΑ, «σε μία εποχή όπου ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η ανθρωπότητα καλείται να λάβει μέτρα για την προστασία του. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες να εντοπίσει λύσεις για οχήματα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και στρέφεται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση.

Τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό. Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEVs) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEVs) για μακρύτερες διαδρομές.

Γνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας, όπως και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα από ρύπανση αστικά κέντρα, ο ΣΕΑΑ προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος».

Οικονομικά κίνητρα:

 • Επιδότηση 3.000€ για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender.
 • Επιδότηση 1.500€ για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα.
 • Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
 • Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Κυκλοφοριακά κίνητρα:

 • Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.
 • Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ).
 • Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
 • Ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως:
 • Επαρκής επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί.
 • Προνομιακοί χώροι αναμονής («πιάτσες») για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.
]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/seaa-protaseis-gia-tin-proothisi-tis-ilektrokinisis/feed/ 0
Η Ελλάδα δεσμεύεται να επενδύσει 35 δισ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-ellada-desmeyetai-na-ependysei-35-dis-eyro-stin-energeiaki-metavasi/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-ellada-desmeyetai-na-ependysei-35-dis-eyro-stin-energeiaki-metavasi/#respond Mon, 04 Feb 2019 12:39:17 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090703 Υποβλήθηκε τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα από το ελληνικό υπουργείο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του είναι η μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η EURACTIV Ελλάδος.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον ενεργειακό τομέα: το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο περιγράφει το πλαίσιο επενδύσεων συνολικού ύψους 35 δισ. Ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη EURACTIV.gr.

Το σχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ με καθυστέρηση ενός μηνός, σημειώνει ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βασίζεται στην οικοδόμηση θεσμών, όπως η ανταλλαγή ενέργειας, ο μετασχηματισμός της αγοράς και η στήριξη των καταναλωτών.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο πολιτικής, καθώς περιγράφει με ακρίβεια τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και της σταδιακής εξάλειψης του άνθρακα. Είναι φιλόδοξα, αλλά και ρεαλιστικά. Θέτουμε στόχους και προτεραιότητες, καταγράφουμε ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε σε θέση να τους κάνουμε πράξη μέχρι το 2030», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου εστιάζει σε μια ριζική αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, που ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως και 32% της τελικής κατανάλωσης.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το σχέδιο προβλέπει ριζικό μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα πλέον του 55% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο λιγνίτης θα μειωθεί προοδευτικά, αλλά θα εξακολουθεί να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές, ενώ το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στον ηλεκτρισμό παρέχοντας την απαραίτητη ευελιξία.

«Είναι επίσης σημαντικό να αυξηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου στην θέρμανση, περισσότερο από τον υπερδιπλασιαμό της χρήσης του στον κατασκευαστικό τομέα», υπογραμμίζεται στο σχέδιο.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας που θα φθάσει το ένα τρίτο της τρέχουσας κατανάλωσης μέχρι το 2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει την ανακαίνιση και την αντικατάσταση του 10% των οικιστικών κτηρίων μέχρι το 2030 με νέα, σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 40.000 οικιστικά κτίρια πρόκειται να αναβαθμιστούν ή να αντικατασταθούν από νέα και ενεργειακά αποδοτικά.

«Ο τρίτος πυλώνας αναφέρεται στη μείωση της ενεργειακής πενίας, εξασφαλίζοντας ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες για όλους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατατέθηκε στις Βρυξέλλες στο ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα – Επιβεβαίωση EURACTIV

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ της euractiv από την Αθήνα, με το οποίο αποκαλύψαμε ότι η Ελλάδα προγραμμάτιζε να καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια στα τέλη Ιανουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και …

Ο άνθρακας είναι ακόμα εκεί

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχέδιο και επικρίνουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση ότι δεν θέτει οριστικό τέλος στα ορυκτά καύσιμα.

«Το κείμενο όχι μόνο δεν παρέχει ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά δεν μπορεί να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις αναφορικά με το γιατί η χώρα πρέπει να παραμείνει κλειδωμένη σε ακριβά, εξαιρετικά ρυπογόνα, παρωχημένα και εντελώς περιττά για την ενεργειακή τεχνολογία», σχολίασε η Greenpeace και η WWF.

Ουσιαστικά, το σχέδιο είναι σύμφωνο με τα σενάρια για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3,1-3,7 °C, υποστηρίζουν οι δύο οργανισμοί.

Τόνισαν επίσης ότι η «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την τάση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη και των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ για απαλλαγή από τον άνθρακα.

«Σύμφωνα με το σχέδιο, οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες και τουλάχιστον μία νέα θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα το 2030», δήλωσαν στην Euractiv.gr.

Υπογράμμισαν επίσης ότι αποτελεί μια ανεύθυνη πολιτικά προσέγγιση, η οποία οδηγεί επίσης σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Είναι μια επιλογή που τροφοδοτήθηκε και από την επιμονή της DG COMP να αναγκάσει τη ΔΕΗ να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία λιγνίτη σε ιδιώτες επενδυτές, καθιστώντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα την απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι το 2030», πρόσθεσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στη Greenpeace Ελλάδος.

Update 4/2/2019 – 16:00:

«Η ΕΕ επιχειρεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στον ετοιμοθάνατο λιγνίτη, διαιωνίζοντας τις καταστροφικές του επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και στην εθνική οικονομία. Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να συμπεριλάβει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 και πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας μέχρι το 2050» δήλωσε λίγο αργότερα στη euractiv.gr ο Σταύρος Μαυρογένης, συνεργάτης κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς.

[Το άρθρο προσαρμόστηκε στην αρχική αγγλόφωνη έκδοση από τους Σαράντη Μιχαλόπουλο και Sam Morgan]

Η πώληση ελληνικού λιγνίτη «καίει» τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα

Ενόσω άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ανακοινώνουν τα σχέδια τους για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται να παραμένει «κλειδωμένο» στον άνθρακα για τις επόμενες δεκαετίες, γράφουν ο Δημήτρης Καραβέλλας και ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-ellada-desmeyetai-na-ependysei-35-dis-eyro-stin-energeiaki-metavasi/feed/ 0