Καθαρές Μεταφορές

28-12-2021

2022: Ανοίγει ο δρόμος για πράσινες μεταφορές στην ΕΕ

Η δέσμη μέτρων για το κλίμα «Fit for 55» και οι διαταραχές στον τομέα των μεταφορών εξαιτίας της COVID πρόκειται να κυριαρχήσουν και πάλι στις συζητήσεις για την πολιτική μεταφορών της ΕΕ το 2022.
22-12-2021

ΕΕ – Το 17% των νέων φορτηγών θα κινείται με υδρογόνο το 2030

Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου» το Δεκέμβριο, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για το υδρογόνο.
21-12-2021

Διχασμένη η ΕΕ για τα πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων

Τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα σχετικά με την αυστηροποίηση των προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα αυτοκίνητα και την επέκταση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ στον τομέα των οδικών μεταφορών.
20-12-2021

ΕΕ: Οι οδικοί μεταφορείς αντιδρούν στους πράσινους φόρους χωρίς «καθαρές» εναλλακτικές λύσεις

Οι ηγέτες του κλάδου των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων άσκησαν κριτική στα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει τους φόρους άνθρακα στις εμπορικές οδικές μεταφορές τα επόμενα χρόνια, προτού οι «καθαρές» λύσεις γίνουν ευρέως προσιτές.
15-12-2021

Προσφυγή περιβαλλοντολόγων κατά της κυβέρνησης για το νέο αεροδρόμιο της Λισαβόνας

Το έργο του αεροδρομίου της Λισαβόνας οδηγείται και πάλι στο δικαστήριο, αφού οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις δήλωσαν ότι θεωρούν παράνομη τη στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
09-12-2021

Μεταφορές ΕΕ: Ο ρόλος της βιοαιθανόλης στην απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα

Μετά από χρόνια επενδύσεων, μια νέα έκθεση διαπιστώνει ότι η βιοαιθανόλη με βάση τις καλλιέργειες θα πρέπει πλέον να θεωρείται «οικονομικά αποδοτικό» μέσο για τη μείωση των εκπομπών CO2 στις οδικές μεταφορές έως το 2030.
06-12-2021

Το «Clean Aviation» απογειώνεται- Όραμα οι «Πράσινοι Ουρανοί»

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η νέα κοινή επιχείρηση «Clean Aviation» θα ανοίξει το δρόμο για την κλιματικά ουδέτερη αεροπορία στην Ευρώπη έως το 2050.
03-12-2021

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από την οδική κυκλοφορία μειώθηκε το 2020 λόγω των περιορισμών της πανδημίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία μειώθηκε πέρυσι σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιορισμών κατά του COVID-19.
05-10-2021

Ο ευρωπαϊκός νόμος για τις μπαταρίες ως παγκόσμιο πρότυπο

Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για τη διασφάλιση της ηθικής και βιώσιμης προμήθειας υλικών για μπαταρίες θα αυξήσει τα παγκόσμια πρότυπα, καθιστώντας την Ευρώπη «πρωτοπόρο» στον τομέα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
05-10-2021

Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύονται για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες δεσμεύθηκαν μόλις χθες (4 Οκτωβρίου) ότι θα επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, καθώς η αεροπορική βιομηχανία εντείνει τις προσπάθειές της να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
01-10-2021

Οι «πράσινες πτήσεις» θα είναι σίγουρα ακριβότερες

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της αεροπορίας θα αυξήσουν το κόστος πτήσεων κατά περίπου 8% έως το 2050, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πολιτικά 22-09-2021

Η Τσεχία ζητά από την Επιτροπή να επανεξετάσει τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 για τα αυτοκίνητα

Tο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 7 για όλα τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ «φαίνεται να είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί».
20-09-2021

Κοινή δράση ΕΕ-ΗΠΑ ενάντια στις εκπομπές Μεθανίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου την «Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
01-09-2021

Έκθεση: Οι εκπομπές θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να μειωθούν δραστικά

Οι εκπομπές θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να μειωθούν δραστικά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, προειδοποίησε την Τετάρτη (1 Σεπτεμβρίου) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
14-07-2021

Μάριαν-Ζαν Μαρινέσκου: Συντομότερες, γρηγορότερες και πιο πράσινες πτήσεις για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό

Τα αεροπλάνα δεν παίρνουν πάντα τη συντομότερη διαδρομή, οδηγώντας σε μεγαλύτερες πτήσεις, πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: έρχεται νέο ΕΣΠΑ σε Δήμους για «πράσινες» μετακινήσεις – Η ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο

30 εκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ σε Δήμους για μικροκινητικότητα και βιώσιμη μετακίνηση των πολιτών. Κοινόχρηστες υποδομές σε πόλεις
13-04-2021

«Μόνο ΙΧ, που δεν εκπέμπουν βλαβερά αέρια, θα πρέπει να πωλούνται στην Ευρώπη μετά το 2030»

Από το σύνολο των 10.050 συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση, ποσοστό 63% δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα ότι μετά το 2030 μόνο αυτοκίνητα τα οποία δεν εκπέμπουν βλαβερά αέρια, θα πρέπει να πωλούνται στην Ευρώπη.

CohesionGR Vlog: Έργο πνοής η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στην Κομοτηνή – Σκέψεις για σύνδεση με το Πανεπιστήμιο

Στο έργο του ποδηλατοδρόμου στην Κομοτηνή αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της πόλης, Κίμωνας Λεξούδης, σε συνέντευξή του στον Κωνσταντίνο Γ. Μαυρομάτη. 
24-03-2021

Πήραν χρήματα για Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων 7 στους 10 Δήμους – αναλυτικά στοιχεία

252 Δήμοι από τους 332 έσπευσαν να πάρουν λεφτά από το Πράσινο Ταμείο για τα σχέδια εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών ΙΧ και οχημάτων.
Οικονομία 24-02-2021

Η ΕΕ θα επενδύσει σχεδόν 10 δισ. ευρώ για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση

Η ΕΕ θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ την οποία οι εταίροι θα αντιστοιχίζουν με τουλάχιστον ισοδύναμο ποσό επενδύσεων
24-02-2021

Καθαρή κινητικότητα: Νέα έκθεση σχετικά με τους συντελεστές συμμόρφωσης για τις εκπομπές σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης

Οι δοκιμές RDE θεσπίστηκαν από την Επιτροπή το 2016 και έχουν επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών όλων των νέων τύπων οχημάτων που πλέον πρέπει να συμμορφώνονται με τα όρια εκπομπών σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες και όχι μόνο στο εργαστήριο.
19-02-2021

Η χρήση των καθαρών εναλλακτικών καυσίμων και η μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια

Η χρήση των καθαρών εναλλακτικών καυσίμων και η μετατροπή αποβλήτων σε ενέργεια ήταν το θέμα της όγδοης θεματικής, του 10ου  Συνεδρίου Athens Energy Dialogues. Στο πρώτο πάνελ συμμετείχαν οι κκ: Γιώργος Κρεμλής, Principal Adviser to the Greek Prime Minister for energy, climate,...
09-02-2021

Οκτώ χώρες της ΕΕ απαιτούν “πράσινα” καύσιμα στα ευρωπαϊκά αεροσκάφη

Εκπρόσωποι από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία εξέδωσαν τη Δευτέρα (8 Φεβρουαρίου) κοινή δήλωση ζητώντας από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να «προωθήσει την πρόσληψη βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων».

Κομοτηνή: Κατασκευάστηκε δίκτυο ποδηλατοδρόμων με πόρους 2,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής

Η Κομοτηνή λόγω του γεγονότος πως είναι μια επίπεδη πόλη, στην κυριολεξία «διψάει» για ποδήλατο