Υγεία – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Mon, 08 Apr 2019 22:54:23 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Υγεία – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ κόστισαν στην Ευρώπη τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι τώρα https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/miso-trisekatommyrio-eyro-kostisan-stin-eyropi-ta-akraia-kairika-fainomena-mechri-tora/ https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/miso-trisekatommyrio-eyro-kostisan-stin-eyropi-ta-akraia-kairika-fainomena-mechri-tora/#respond Fri, 05 Apr 2019 02:30:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099907 Οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καταιγίδες και άλλα ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 453 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 1980 και 2017, στοιχίζοντας τη ζωή περισσότερων από 115.000 ανθρώπων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) την Τρίτη (2 Απριλίου), οι 33 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έχουν σημειώσει συλλογική απώλεια 13 δισ. Ευρώ ετησίως από την αρχή της δεκαετίας.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τις ζημίες. Η Γαλλία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, με απώλειες 23.415 ανθρώπων από το 1980.

Ένα τεράστιο 68% αυτών των θανάτων προκλήθηκαν από αυτό που ο Οργανισμός ταξινομεί ως «Κλιματολογικά – Γεγονότα Θερμότητας», ενώ το 22% προκλήθηκε από «γεωφυσικά γεγονότα» όπως οι σεισμοί και οι κατολισθήσεις.

Οι ζημιές σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Βελγίου.

Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών οικονομικών απωλειών προκλήθηκαν από ζημιές από πλημμύρες και ένα άλλο τρίτο προκλήθηκε αποκλειστικά από καταιγίδες. Οι πιο ακριβές μεμονωμένες εκδηλώσεις ήταν οι πλημμύρες της Κεντρικής Ευρώπης το 2002 (21 δισ. Ευρώ) και η ξηρασία και ο καύσωνας του 2003 (15 δισ. Ευρώ).

Σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο αντασφάλισης Munich Re, το 2017 ήταν παγκοσμίως το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος για τις φυσικές καταστροφές, μετά το 2011, με απώλειες από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες να σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ.

Η Munich Re εκτιμά ότι οι συνολικές απώλειες ξεπέρασαν τα 330 δισεκατομμύρια δολάρια (293 δισεκατομμύρια ευρώ) και ότι οι ασφαλισμένες ζημίες ανήλθαν στα 135 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το ένα έτος – ρεκόρ την περίοδο 1980-2017. Ο όμιλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τυφώνες και οι σεισμοί ήταν οι δύο πιο σημαντικές αιτίες.

Το 2017 μόλις για λίγο δεν ξεπέρασε το ρεκόρ των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2011, κάτι που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, τον τέταρτο ισχυρότερο από τότε που άρχισε η καταγραφή, ο οποίος πυροδότησε την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Αν και οι ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες είναι σαφώς σημαντικές τόσο από την πλευρά της απώλειας ανθρώπινων ζωών όσο και από οικονομική άποψη, οι διαμορφωτές πολιτικής διστάζουν να τις συμπεριλάβουν όταν θεσπίζουν νέους κανόνες και στόχους.

Η Ελλάδα "προσαρμόζεται" στην κλιματική αλλαγή με κοινοτικούς πόρους και εργαλείο το νέο έργο LIFE IP Adapt GR

Οκταετές ερευνητικό πρόγραμμα – σύμφωνο με τις προτεραιότητες ΕΕ – το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πιλοτικές δράσεις και σχέδια προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για το δεύτερο σε σειρά πρόγραμμα περιβαλλοντικής διακυβέρνησης που …

Για παράδειγμα, η πρόσφατη κλιματική στρατηγική «Καθαρός Πλανήτης για όλους» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2050 αναγνωρίζει ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ και τα καιρικά φαινόμενα «επιβάλλουν συνεχώς αυξανόμενο κόστος και απειλούν το βιοτικό επίπεδο όλων μας».

Ωστόσο, η μοντελοποίηση δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις συγκεκριμένες απώλειες και ακόμη και ο ΕΟΠ λέει ότι «η μεγάλη διακύμανση καθιστά δύσκολη την ανάλυση των ιστορικών τάσεων, καθώς η επιλογή των ετών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα των τάσεων».

Ο Οργανισμός υποστηρίζει επίσης ότι αποτελεί πολύπλοκο παράγοντα ερμηνείας, δεδομένου ότι «μεγάλο μέρος των συνολικών αποπληθωρισμένων ζημιών προκλήθηκε από μικρό αριθμό γεγονότων. Συγκεκριμένα, πάνω από το 70% των οικονομικών ζημιών προκλήθηκαν από λιγότερο από το 3% όλων των μοναδικών καταχωρισμένων γεγονότων.»

Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθούν οι οικονομικές απώλειες όσον αφορά τη γεωργία. Τομείς – βιομηχανίες όπως η οινοποιϊα και ζυθοποιία αναμένεται να πληγούν σκληρά από τις θερμοκρασίες, αλλά η πραγματική επίπτωση απλώς δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν εδώ και καιρό ζητήσει από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν έναν τρόπο ενσωμάτωσης των αριθμών, αλλά αντιμέτωπες με τον αντίλογο, επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση ότι οι ασκήσεις καθορισμού στόχων υπερασπίζονται τα λεγόμενα παράλληλα οφέλη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο κλιματικής αλλαγής του 2050 της Επιτροπής χαιρετήθηκε ευρέως στο σημείο αυτό καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια φιλόδοξη πολιτική για την κλιματική αλλαγή θα μείωνε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης κατά περίπου 200 δισ. Ευρώ ετησίως, θα μείωνε τους πρόωρους θανάτους και θα βελτίωνε μαζικά την ποιότητα του αέρα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/miso-trisekatommyrio-eyro-kostisan-stin-eyropi-ta-akraia-kairika-fainomena-mechri-tora/feed/ 0
Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση: Ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή. Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/#respond Fri, 22 Mar 2019 10:55:51 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097877 Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας στη διαδικασία μετάβασης προς τη ψηφιοποίηση αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον γεωργό και τη σχέση του με τη γη και το περιβάλλον.

Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της γεωργίας στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και η ψηφιοποίηση αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη ΚΑΠ.

Η τεχνολογία και οι νέες εφαρμογές στη γεωργική παραγωγή αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρεμβάσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για το λόγο αυτό περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές.

«Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι μονόδρομος τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Είναι η μόνη μέθοδος σήμερα που εγγυάται ότι μπορεί να βοηθήσει τον αγροτικό τομέα να αυξήσει την παραγωγή του με σεβασμό στο περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τελικά τον άνθρωπο. Ειδικότερα για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και παραλλακτικότητα, η ψηφιακή γεωργία μπορεί να εκτινάξει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σχετικά η κ. Χαρά Κουτάλου, Γενική Γραμματέας του ΣΕΠΒΕ και συντονίστρια της ομάδας AgroTech.

Στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας, η EurActiv Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνουν εκδήλωση στις 26 Μαρτίου 2019 με θέμα την ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όχι μόνο στην έρευνα αλλά και μαζικά πλέον στην αγροτική παραγωγή.

«Η ασφάλεια τροφίμων και η ιχνηλασιμότητα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο από τους καταναλωτές, και μόνο αν μπορέσει ο Έλληνας και κατ’ επέκταση ο Ευρωπαίος αγρότης να δώσει σαφείς απαντήσεις στους καταναλωτές θα έχει μέλλον. Είναι σημαντικό να γίνει εκπαίδευση των αγροτών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να τις εντάξουν ομαλά στην παραγωγή τους», πρόσθεσε η κ. Κουτάλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αγροτικών συνεταιρισμών, του ΣΕΠΒΕ και της Αμερικανικής Σχολής θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, θα αναλύσουν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις των Ελλήνων αγροτών και των ελληνικών εταιριών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 14:30 – 17:00 στους χώρους της Γεωργικής Σχολής, Μαρίνου Αντύπα 54, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Κουτάλου.

Το (προσωρινό) πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται εδώ:

14:30 – 15:00 Εγγραφές

15:00 – 16:00 Βασικές τοποθετήσεις

Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Γερακίνα Μπισμπινά, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας

Κωστής Καγγελίδης, πρόεδρος ΣΕΠΒΕ

Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος ΔΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ηλίας Κάλφας, Project Leader, Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

16:00 – 17:00 Συζήτηση με το κοινό

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/feed/ 0
Η δημοκρατία κάνει καλό στην υγεία https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-dimokratia-kanei-kalo-stin-ygeia/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-dimokratia-kanei-kalo-stin-ygeia/#respond Sat, 16 Mar 2019 05:00:21 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096640 Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπολίκι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», εκτιμούν ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-dimokratia-kanei-kalo-stin-ygeia/feed/ 0
Τεράστιες ευκαιρίες για την Ελλάδα από το silver economy https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/terasties-eykairies-gia-tin-ellada-apo-to-silver-economy/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/terasties-eykairies-gia-tin-ellada-apo-to-silver-economy/#respond Wed, 06 Mar 2019 03:00:43 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094790 Μέχρι το 2050 το ένα τρίτο της τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 65 σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Οι υπηρεσίες προς την τρίτη ηλικία, το λεγόμενο και silver economy, δεν αφορά, όμως μόνο τον τουρισμό, αλλά και τη μόνιμη εγκατάσταση ηλικιωμένων στη Νότια Ευρώπη με την αγορά κατοικίας, τις υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, κ.ά.

Μια νέα έρευνα της Dianeosis, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και τα πρώτα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναδεικνύει τις τεράστιες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που ολοένα και αυξάνονται. Θα μπορούσε να αναστήσει την οικοδομή καθώς, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό εκτιμάται πως θα μπορούσαν να πωλούνται περί τις 20.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές που ανήκουν στην τρίτη ηλικία. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να στηρίξει και την ανάπτυξη ενός τεχνολογικού τομέα που αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, συμπληρωματικά με παραδοσιακές υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Οπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας, ο ένας από τους δύο συντελεστές της μελέτης της Dianeosis, η γήρανση του πληθυσμού τείνει να είναι ταχύτερη στις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία. «Ολα αυτά τα φαινόμενα, μαζί με το γεγονός πως αυξάνεται το ΑΕΠ παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία εντοπίζονται δύο κατηγορίες, όπως είπε ο κ. Τούντας. Η πρώτη είναι οι συνήθεις τουρίστες και η δεύτερη οι ηλικιωμένοι από το εξωτερικό που έρχονται για μόνιμη διαμονή π.χ με αγορά κατοικίας.

Στην κατηγορία των τουριστών, το 2010 το 15% ήταν άνω των 65 αλλά το 2030 θα είναι 25% και το 2050 το ίδιο ποσοστό θα ξεπεράσει το 35%. «Εχουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη αγορά που χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα: Στο υγιές και στο τμήμα που έχει προβλήματα υγείας. Στο γενικό πληθυσμό ένας στους τρεις έχει χρόνιο νόσημα. Στους άνω των 65, δύο στους τρεις έχουν χρόνιο νόσημα. Άρα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που ταξιδεύουν έχουν ανάγκη ιατρικής υποστήριξης».

Ομως «μόνο το 9,7% των ελληνικών ξενοδοχείων παρέχει ειδικές υπηρεσίες για τους τουρίστες τρίτης ηλικίας» είπε ο κ. Τούντας και πρόσθεσε πως «διαπιστώσαμε πως και οι tour operators δεν έχουν διαμορφώσει ειδικά τουριστικά προϊόντα για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας».

Η δεύτερη κατοικία

Όσον αφορά την αγορά δεύτερης κατοικίας, «έρευνες δείχνουν πως το 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει πως θέλει να πάει να μείνει μετά τη σύνταξη σε ένα μέρος της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή η ευρύτερη περιοχή θα έχει ζήτηση για 2,7 εκατομμύρια παραθεριστικές κατοικίες στην επόμενη 20ετία».

Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα είναι πολύ πίσω την ίδια ώρα που άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) κινούνται για τη δημιουργία συγκροτημάτων και κατοικιών που είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτού του κοινού, της τρίτης ηλικίας.

Στην Πορτογαλία «εφαρμόζουν ειδική χαμηλή φορολογία για αυτούς που θέλουν να έρθουν από άλλες χώρες και να εγκατασταθούν εκεί». Επίσης «σημαντικό αντικίνητρο είναι πως δεν έχουμε ικανοποιητικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τους τουρίστες τρίτης ηλικίας όπως η προσβασιμότητα, η μετακίνηση, η ασφάλεια. Τα εξοχικά που έχουν διαρρήξει είναι περισσότερα από αυτά που δεν τα έχουν!»

«Ακόμα πιο κρίσιμο είναι το θέμα των παρεχόμενων υγειονομικών ή ιατρικών υπηρεσιών. Στην Ελλάδα έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στα γνωστά χάλια, δεν έχουμε πρωτοβάθμια υγείας, τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν το υψηλότερο ποσοστό μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη, κ.ά.».

Στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, που αναφέρθηκε επίσης ως παράδειγμα, η Ελλάδα έχει 800 περιοχές με δυνατότητες ιαματικών πηγών, αλλά λίγες είναι επισκέψιμες από τουρίστες με προβλήματα υγείας. «Τα τελευταία έχουν γίνει κάποια καλά βήματα. Ο τουρισμός ευεξίας παρουσιάζει, επίσης, σημαντική ανάπτυξη, δηλαδή ο τουρισμός οργανωμένων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την προστασία και την προαγωγή της υγείας».

Ο δεύτερος συνεργάτης της Dianeosis για τη μελέτη, ο Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος στην BigPi Ventures, τόνισε πως για να επωφεληθεί η χώρα από την silver economy «δεν χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις. Οι ελλείψεις είναι οργανωτικές και θεσμικές. Οι τουρίστες τρίτης ηλικίας δεν ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές τον Αύγουστο σε μια πολυσύχναστη παραλία. Ετσι τα μεν ξενοδοχεία στα νησιά θα μπορούσαν να προσελκύσουν ανθρώπους αυτής της ηλικίας για τρεις ή έξι μήνες, εκτός κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Άρα το ξενοδοχειακό δυναμικό υπάρχει. Επίσης υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στην ενδοχώρα που αναπτύχθηκαν την εποχή της αστακομακαρονάδας» και θα μπορούσαν να υποδεχθούν τουρίστες. Κατά τον κ. Δοξιάδη, «στις υπηρεσίες υγείας είμαστε μετά την Κούβα η δεύτερη σε αριθμό γιατρών ανά 1.000 κατοίκους».

Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στην ανάπτυξη της οικοδομής τονίζοντας πως οι ξένοι αγοραστές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάστασή της. «Θα μπορούσαν κάθε χρόνο να αγοράζονται 20.000 σπίτιααπό ξένους και αν τα 2/3 είναι νεόδμητες θα έδινε τεράστια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο» τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως «αυτές οι υπηρεσίες του τουρισμού που δίνονται σήμερα σε στενό τρόπο, χωρίς να έχουν ενταχθεί σε πακέτα, μπορούν να οργανωθούν καλύτερα». Ετσί, «οι επισκέπτες μακράς διάρκειας, οι συνταξιούχοι της Σουηδίας ή της Γερμανίας, θα φέρνουν εισοδήματα στη χώρα μας και αυξάνεται η εγχώρια κατανάλωση χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Ο κ. Δοξιάδης τόνισε πως από την ανάπτυξη του silver economy δεν επωφελούνται μόνο παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις και μόνο χαμηλής τεχνολογίας. «Η τρίτη ηλικία με τις νέες προκλήσεις ιατρικών υπηρεσιών είναι προνομιακή πεδίο για να εξελιχθούν πρωτοποριακές τεχνολογίες. Αν έχουμε πολλούς τέτοιους τουρίστες θα μεταφραστεί στο να μπορέσουμε να γίνουμε και hub νέων τεχνολογιών».

Η Σοφία Γκιούγκτσου, στέλεχος της Airbnb, είπε πως παγκοσμίως πάνω από 400.000 οικοδεσπότες (σ.σ που ενοικιάζουν σπίτια μέσω της πλατφόρμας) ανήκουν στην τρίτη ηλικία και «βλέπουμε μια πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών από ανθρώπους άνω των 65 ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ταξιδιώτες άνω των 60 που μένουν με έναν οικοδεσπότη έχουν αυξηθεί κατά 66% μόνο το 2017. Η πλατφόρμα της Airbnb δεν είναι αποκλειστικά για νεότερους».

Ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, είπε πως «το φαινόμενο της μακροβιότητας είναι ξεχωριστό από τη γήρανση. Οι 75χρονοι σήμερα έχουν το ίδιο επίπεδο υγείας με αυτούς που ήταν 65 χρονών την δεκαετία του ‘70. Η μακροβιότητα, εκεί που ήταν εξαίρεση, γίνεται θέμα lifestyle. Ένας πλανήτης που χαρακτηρίζεται από τη μακροβιότητα είναι κάτι τελείως άγνωστο». Ο ίδιος είπε πως «το θέμα της μακροβιότητας είναι μια μεγάλη ευκαιρία στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε και ως κοινωνίες και ως άτομα». Εχει υπολογιστεί πως ως καταναλωτές, τα άτομα της τρίτης ηλικίας ετήσια θα δαπανήσουν το 2020 γύρω στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τα 3/4 της οικονομίας των ΗΠΑ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/terasties-eykairies-gia-tin-ellada-apo-to-silver-economy/feed/ 0
Απίθανο! Ψηφίζουν στη Βουλή νόμο που σήμερα έβγαλε η Κομισιόν σε 3μηνη διαβούλευση! https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/apithano-psifizoyn-sti-voyli-nomo-poy-simera-evgale-i-komision-se-3mini-diavoyleysi/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/apithano-psifizoyn-sti-voyli-nomo-poy-simera-evgale-i-komision-se-3mini-diavoyleysi/#respond Tue, 05 Mar 2019 16:02:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094727 Παρά τις επιφυλάξεις της Κομισιόν, που απεκάλυψε η euractiv.gr, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να προχωρά σε ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία όπου περιέχονται οι διατάξεις για το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που αλλάζουν τη ρύθμιση της αγοράς χωρίς συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, όπως επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία.

Η euractiv.gr ζήτησε από το Υπουργείο σχολιασμό των εξελίξεων και απάντηση στο αν θα αποσυρθούν οι διατάξεις. Κύκλοι του Υπουργείου, επικαλούμενοιθ φόρτο εργασίας, απάντησαν ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αποσυρθούν οι διατάξεις», αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις.

Στις επισημάνσεις της Euractiv Ελλάδος προς το Υπουργείο Υγείας ότι σε λίγες ώρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο δεν υπήρξε απάντηση….

Είχε προηγηθεί η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Euractiv Ελλάδος ότι το νομοσχέδιο είναι υπό εξέταση και αξιολόγηση, αφήνοντας ορθάνοιχτες τις πόρτες για ερμηνείες περί καθυστέρησης από πλευράς Ελλάδος στην ενημέρωση των Βρυξελλών και σχετικής ενόχλησης.

Κομισιόν σε EURACTIV: υπό αξιολόγηση ακόμη το ελληνικό νομοσχέδιο για το άτμισμα και τα καπνικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων αλλάζει το τοπίο στα προίόντα ατμίσματος και ηλεκτρονικού τσιγάρου, δηλώνει ότι ακόμη αξιολογεί τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με την κοινοτική νομοθεσία.

Σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί …

Για να γίνει ακόμη πιο σαφής ο συμβολισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις σήμερα, μετά από 10ημερο που είχε το νομοσχέδιο στα χέρια της, το ανέρτησε στην ειδική ισοσελίδα για… τρίμηνη διαβούλευση.

Μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ.

Αναφέροντας ότι οι διατάξεις που κοινοποιήθηκαν από την Ελλάδα έχουν περίοδο διαβούλευσης με τα άλλα κράτη μέλη και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους μέχρι 6/6/2019, είναι προφανές ότι η Κομισόν «αδειάζει» την ελληνική πρωτοβουλία, είτε αυτό έχει ως αποδέκτες την πολιτική ηγεσία είτε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή το κόμμα αντικαθιστούσε το κράτος. Επί της σημερινής κυβέρνησης φαίνεται ότι η χώρα αλλάζει επίπεδο: η κυβέρνηση και η (ετερόκλητη και ακόμη μονοκομματική…) πλειοψηφία που την στηρίζει στη Βουλή αντικαθιστά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη και σε αυτά που η ίδια της έχει αναγνωρίσει αρμοδιότητα!

Και όλα αυτά ενώ το ουσιαστικό ζήτημα για το αν είναι και πόσο βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το άτμισμα και τα άλλα σχετικά «εναλλακτικά προϊόντα» παρεμένει στο περιθώριο, με ευθύνη του Υπουργείου, το οποίο δεν θεωρεί ότι η κοινή γνώμη πρέπeι να ενημερώνεται και να εκφράζεται για τέτοια νομοθετήματα. Προφανώς κάποιοι τα θεωρούν τεχνικά και ειδικά, ενώ την ίδια ώρα η επιστημονική συζήτηση καλά κρατεί σε όλον τον κόσμο.

Πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος από τη Βουλή και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες – και όχι από το έχον τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργείο Υγείας, που τηρεί τις τελευταίες ώρες σιγήν ιχθύος προς τα ΜΜΕ για το θέμα – σημείωναν ότι οι κ.κ. Ξάνθος και Πολάκης ως εισηγούμενοι Υπουργοί έχουν περιθώριο κινήσεων για να περάσει το ζήτημα χωρίς να εκτεθεί η κυβέρνηση.

Σημείωναν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα νομοτεχνικής βελτίωσης όχι στο περιεχόμενο αλλά στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων, αν κρίνουν ότι η Κομισιόν θα δώσει τελικά το πράσινο φως χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Σημειώνουμε ότι είχαν προηγηθεί το πρωί δημοσιεύματα σε ενημερωτικά sites που προέβαλλαν επίσημη ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ που ζητούσε επισήμως από την κυβέρνηση να αποσύρει τα δύο σχετικά άρθρα.

Έτσι η κυβέρνηση, ακόμη και αν ήθελε (αντιλαμβανόμενη έναν λάθος χειρισμό που έγινε αρχικά…) , δυσκολεύεται πλέον να υποχωρήσει μπροστά στην ανακοίνωση μιας εταιρείας, καθώς τέτοιος «ενδοτισμός» χτυπά στην ιδεολογική καρδιά των περισσότερων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σίγουρα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις και έχει λάβει τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/apithano-psifizoyn-sti-voyli-nomo-poy-simera-evgale-i-komision-se-3mini-diavoyleysi/feed/ 0
Η Κομισιόν επιθυμεί να ενισχύσει καλύτερα τα συστήματα υγείας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-komision-epithymei-na-enischysei-kalytera-ta-systimata-ygeias-meso-ton-diarthrotikon-tameion/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-komision-epithymei-na-enischysei-kalytera-ta-systimata-ygeias-meso-ton-diarthrotikon-tameion/#respond Tue, 05 Mar 2019 03:00:37 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094108 Μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της, η ΕΕ επενδύει 8 δισ. ευρώ στην ιατρική περίθαλψη για τις περιφέρειες της Ευρώπης, όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη εξακολουθεί συχνά να παραμένει επιθυμία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πώς μπορούν να επενδυθούν καλύτερα τα χρήματα στο μέλλον, αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Τα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν συχνά κακή πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει ένα ταξίδι που διαρκεί ώρες μέχρι το επόμενο νοσοκομείο, υπάρχει έλλειψη γιατρών σε αγροτικές περιοχές και ελάχιστα προληπτικά μαθήματα υγείας. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ιατρική περίθαλψη όχι μόνο μεταξύ των περιφερειών στη Γερμανία αλλά και σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Βιτένις Ανδρουκαΐτης και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν στοχευμένα να υποστηριχθούν αυτές οι περιφέρειες χρησιμοποιώντας τα διαρθρωτικά ταμεία. Αντάλλαξαν επίσης ιδέες με εκπροσώπους του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης.

Από τα συνολικά περισσότερα από 350 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης – η οποία αποσκοπεί στην προσέγγιση των συνθηκών διαβίωσης στις περιφέρειες της Ευρώπης – περίπου 8 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 2014 – 2018.

Αυτή η χρηματοδότηση στήριξε επενδύσεις σε υποδομές για να εξασφαλίσει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ή επενδύθηκε σε σχέδια για την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών ή τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας.

Το 3% δαπανήθηκε για την πρόληψη, το 80% για τη θεραπεία ασθενειών

Στην πραγματικότητα, η υγειονομική περίθαλψη είναι ευθύνη των κρατών μελών και δεν περνά υπό τον έλεγχο της Κομισιόν. Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων υποστήριξε την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε μια έκθεση του 2017 σχετικά με την υγεία των πληθυσμών της ΕΕ και των εθνικών συστημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν μόνο σημαντικές διαφορές σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Γερμανία, η οποία γενικά έχει καλή βαθμολογία, είχε μεγάλες διαφορές όσον αφορά την κάλυψη. Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονη έλλειψη ιατρών στα ανατολικά γερμανικά κράτη.

Ταυτόχρονα, κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν ξοδεύει αναλογικά τόσα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη όπως η Γερμανία. Κατά μέσο όρο, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 3.996 ευρώ κατά κεφαλήν το 2015, δηλαδή κατά 43% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ωστόσο, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει, δίνοντας ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη.

«Η δαπάνη μόνο του 3% των προϋπολογισμών για την πρόληψη, σε σύγκριση με το 80% για τη θεραπεία ασθενειών, απλά δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανδρουκαΐτις. «Χρειαζόμαστε καλύτερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, έτσι ώστε οι αίθουσες έκτακτων περιστατικών να μην είναι το πρώτο σημείο επαφής των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης με τους Επιτρόπους και τους εκπροσώπους της υγείας ήταν παρόμοια: εάν η ΕΕ επιθυμεί να δαπανήσει τα διαρθρωτικά της κεφάλαια για καλύτερη ιατρική περίθαλψη για τις περιφέρειές της, χρειάζεται πρωτίστως να γίνουν επενδύσεις στην τοπική υγειονομική υποστήριξη, για παράδειγμα συνδέοντας την υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικες υπηρεσίες.

Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι ακριβές νοσηλίες – και ότι, ιδανικά, οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές θα γλίτωναν το μακρινό ταξίδι για το πλησιέστερο νοσοκομείο.

(το κείμενο επιμελήθηκε στα Ελληνικά ο Θοδωρής Καραουλάνης)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-komision-epithymei-na-enischysei-kalytera-ta-systimata-ygeias-meso-ton-diarthrotikon-tameion/feed/ 0
Βουλή – Υπουργείο Υγείας: κίνδυνος εμπλοκής με Κομισιόν για ηλεκτρονικά τσιγάρα και καπνικά προϊόντα https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/voyli-ypoyrgeio-ygeias-kindynos-emplokis-me-komision-gia-ilektronika-tsigara-kai-kapnika-proionta/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/voyli-ypoyrgeio-ygeias-kindynos-emplokis-me-komision-gia-ilektronika-tsigara-kai-kapnika-proionta/#respond Mon, 04 Mar 2019 13:21:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094500 Σε σοβαρή εμπλοκή με την ΕΕ κινδυνεύει να οδηγήσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αποτελούν μέρος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και βρίσκονται στη Βουλή (άρθρα 96 & 97) φέρεται να παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση μη απόσυρσής τους, να κινδυνεύει η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να τιμωρηθούν για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αντίθετα η Ελλάδα υπέβαλλε τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ.

Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου παρέλειψαν την σχετική διαδικασία και προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η σχετική κοινοποίηση να υποβλήθηκε εκ των υστέρων και μάλιστα, για λόγους ανεξήγητους, με αίτηση για διαδικασία επείγοντος παρότι κάποιες διατάξεις έχουν άμεση ισχύ και κάποιες άλλες μετά από 6 μήνες.

Πλέον οι συγκεκριμένες διατάξεις, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς, αντιβαίνουν και στις διαδικασίες της ΕΕ, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/voyli-ypoyrgeio-ygeias-kindynos-emplokis-me-komision-gia-ilektronika-tsigara-kai-kapnika-proionta/feed/ 0
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται ότι αγνοεί τις έρευνες σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-eyropaiki-epitropi-katigoreitai-oti-agnoei-tis-ereynes-schetika-me-ta-ilektronika-tsigara/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-eyropaiki-epitropi-katigoreitai-oti-agnoei-tis-ereynes-schetika-me-ta-ilektronika-tsigara/#respond Tue, 26 Feb 2019 05:00:57 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093091 Η πρόσφατη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σύγκριση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με «δηλητήριο» προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εμπλεκόμενων, οι οποίοι κατηγόρησαν το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ ότι αγνοεί επιστημονικά στοιχεία.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη EURACTIV στις 30 Ιανουαρίου, ο Arūnas Vinčiūnas, από την ομάδα του Βιτένις Ανδρουκαΐτης αρμόδιου επίτροπου της ΕΕ για την Υγεία, δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι «δηλητήρια».

Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Υπάρχει απροθυμία και συγκεκριμένη στάση απέναντι στις βιομηχανίες καπνού», πρόσθεσε ο Vinčiūnas.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των ερευνητών, αντέδρασαν άμεσα.

Οι δόκτωρ Κωνσταντίνος Φαρσάλινος και Κωνσταντίνος Πούλας από το τμήμα Φαρμακοβιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλάδα με επιστολή τους αναφέρουν ότι η δήλωση ήταν ανακριβής και δεν αντικατόπτριζε τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με αυτά τα προϊόντα όσον αφορά την ασφάλεια και την προβλεπόμενη χρήση.

«Επιπλέον, δημιουργεί διφορούμενα μηνύματα σε καπνιστές που χρειάζονται, αξίζουν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάρτηση τους από το κάπνισμα», ανέφεραν.

«Ενώ έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό εντός της ΕΕ ότι η μείωση των επιβλαβών συνεπειών είναι μια αναγκαία και αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των ψυχαγωγικών φαρμάκων, υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην αποδοχή μιας παρόμοιας προσέγγισης για το κάπνισμα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα νέα προϊόντα καπνού προέκυψαν ως εναλλακτικές λύσεις στο παραδοσιακό κάπνισμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για σχεδόν 700.000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ.

Οι υποστηρικτές των αποκαλούμενων «προϊόντων επόμενης γενιάς» επιμένουν ότι είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς συγκριτικά με το κάπνισμα, δεδομένου ότι είναι προϊόντα μη καπνού καθώς δεν πάει η νικοτίνη στους καπνιστές.

Πολίτες κατά Κομισιόν για το άτμισμα – ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών από Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Μπορεί η Κομισιόν, στην τρέχουσα θητεία της, να έχει κρατήσει μια επιφυλακτική, σχεδόν εχθρική, στάση κατά των πρϊόντων καπνού γενικά, αλλά έχοντας συμπεριλάβει και το άτμισμα σε αυτά, κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Και οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε …

Αναφερόμενοι επίσης σε μελέτες, τονίζουν ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να απεγκλωβιστούν πλήρως από τη συνήθεια.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει τα προϊόντα αυτά θετικά.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον Μάιο του 2018, ο Επίτροπος Ανδρουκαΐτης δήλωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ο τρόπος να σταματήσουν το κάπνισμα. «Είναι καλό για την υγεία να καπνίζετε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Ποιος θα υποστηρίξει ότι αυτό είναι πολύ καλό για την υγεία;» αναρωτιόταν, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε το κάπνισμα είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν ψυχολόγο και να πάρετε τα απαραίτητα φάρμακα.

«Εάν το χρησιμοποιούν ως μέθοδο διακοπής, τότε κάποιος μπορεί να είναι υπό την εξέταση ιατρών. Ξέρουν πώς να σας βοηθήσουν. Μη το κάνετε μόνοι σας», είχε πει ο Ανδρουκαΐτης.

Ωστόσο, οι Έλληνες ερευνητές επέμειναν ότι ενώ τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος ήταν διαθέσιμα για πολλά χρόνια, αποδείχτηκε ότι δεν  ήταν ευρέως γνωστά και έτσι η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη.

«Ενώ ο καθένας θα επιθυμούσε την διακοπή του καπνίσματος να είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία για καλύτερη υγεία, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική».

«Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για τη λανθασμένη απόφαση που έκαναν να ξεκινήσουν το κάπνισμα, συνήθως στις πρώτες μέρες της ζωής τους και για την έλλειψη εξαιρετικά αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων διακοπής του καπνίσματος», ανέφεραν.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/i-eyropaiki-epitropi-katigoreitai-oti-agnoei-tis-ereynes-schetika-me-ta-ilektronika-tsigara/feed/ 0
Ηπατίτιδα C: Δραστικά μέτρα της Ελλάδας για να συμμορφωθεί με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ipatitida-c-drastika-metra-tis-elladas-gia-na-symmorfothei-me-toys-stochoys-toy-pagkosmioy-organismoy-ygeias/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ipatitida-c-drastika-metra-tis-elladas-gia-na-symmorfothei-me-toys-stochoys-toy-pagkosmioy-organismoy-ygeias/#respond Thu, 14 Feb 2019 08:00:35 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091934 H ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.

Πλέον, οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).

Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C»,αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας».

Σημειώνεται, ότι η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως βασικές ενέργειες:

– Τη μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

– Τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/ipatitida-c-drastika-metra-tis-elladas-gia-na-symmorfothei-me-toys-stochoys-toy-pagkosmioy-organismoy-ygeias/feed/ 0
Η μεταμεσονύκτια έγκριση της συμφωνίας για την ασφάλεια των τροφίμων και τα σχόλια που ακολούθησαν https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/#respond Thu, 14 Feb 2019 04:00:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091798 Το μόνο που χρειάστηκε ήταν τρεις συναντήσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους νέους κανόνες διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων καθώς οι συννομοθέτες της ΕΕ έβαλαν ψηλά τον πήχη προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Οι υπουργοί της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν και επικαιροποίησαν μέσα σε μια νύχτα στο Στρασβούργο, τον Γενικό Κανονισμό Τροφίμων.

Η νέα νομοθεσία εμπίπτει στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων και ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των αμφισβητούμενων προϊόντων, όπως είναι το συστατικό γλυφοσάτη.

Η μεταρρύθμιση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων, τον οποίο καθιέρωσε η Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2002 και εισήγαγε την αρχή της ανάλυσης κινδύνου στη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, ήταν το τελευταίο πεδίο διαμάχης στον αγροδιατροφικό τομέα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Μετά τον έλεγχο καταλληλότητας του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το εκτελεστικό μέρος της ΕΕ υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο νέες προτάσεις που παρέχουν στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που υποβάλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Ωστόσο, ο αναθεωρημένος κανόνας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα φυτοφάρμακα αλλά και στις άδειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση ήταν μακρά και επίπονη και ολοκληρώθηκε έπειτα από μια περίεργη εξέλιξη, αφού η αρχική εισηγήτρια Ρενάτα Σόμερ τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφήσει τον φάκελο αμέσως μετά την έγκριση της έκθεσης, δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η ολομέλεια δεν ψήφισε την εισήγηση της.

Αντικαταστάθηκε από άλλο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Pilar Ayuso.

Μετά την ψηφοφορία, ο σκιώδης εισηγητής της, Piernicola Pedicini, από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στο EURACTIV.com ότι η πρόταση κινδύνεψε να μην περάσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

«Έπρεπε να πιέσουμε μέσα στο Κοινοβούλιο για να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα στο οποίο οι καθυστερήσεις ή οι αναβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», ανέφερε.

Σχόλια

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών για τη γλυφοσάτη.

«Έχουμε ακούσει την έκκληση, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα φυτοφάρμακα, για μεγαλύτερη διαφάνεια, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου, σε μελέτες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των θα ενισχυθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Η σημερινή συμφωνία, για την οποία συγχαίρω το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, περιέχει σημαντικά μέτρα που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και θα κάνουν την επιστήμη ακόμη πιο ανοικτή και ισχυρή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΑΤ Bernhard Url στη EURACTIV.com αμέσως μετά την ψηφοφορία.

«Κοιτώντας μπροστά, είναι σημαντικό τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται από επαρκείς πόρους, όπως προβλέπεται στην πρόταση, ώστε να μπορέσει η ΕΑΑΤ να τις εφαρμόσει», κατέληξε.
Η Ένωση Βιομηχανιών Παρασιτοκτόνων της ΕΕ (ECPA) χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας στο EURACTIV ότι «η διαφάνεια είναι καλή για όλους μας: τη βιομηχανία, τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες».

«Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ωστόσο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», είπε ο σκιώδης εισηγητής της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Pedicini.
Κατά την άποψή του, υπήρξε έλλειψη περιθωρίου για το Κοινοβούλιο σε ορισμένα βασικά σημεία, διότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή διαστρεβλώναν με καθαρά τυπικά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επέκτασης του κανόνα της διαφάνειας στις συναντήσεις μεταξύ των κρατών μελών στις σχετικές τεχνικές επιτροπές.

«Ωστόσο τώρα υπάρχει ο νέος κανονισμός βάσει του οποίου η ΕΑΑΤ υποχρεούται να δημοσιεύει τις αιτήσεις που έχει λάβει, μαζί με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που παρέχονται για την υποστήριξη αυτών των αιτήσεων», πρόσθεσε.

Ο σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Pavel Poc συνεχάρει τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν άλλες περιπτώσεις σαν τη γλυφοσάτη στην Ευρώπη.

«Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θεμελιώδη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – υποστηριζόμενη και διαμορφωμένη από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης αποκάλυψης πληροφοριών κατά τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

(το κείμενο έχει προσαρμοστεί στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/feed/ 0
Πολίτες κατά Κομισιόν για το άτμισμα – ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών από Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/polites-kata-komision-gia-to-atmisma-xekina-sygkentrosi-ypografon-apo-eyropaiki-protovoylia-politon/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/polites-kata-komision-gia-to-atmisma-xekina-sygkentrosi-ypografon-apo-eyropaiki-protovoylia-politon/#respond Wed, 13 Feb 2019 05:00:07 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091721 Μπορεί η Κομισιόν, στην τρέχουσα θητεία της, να έχει κρατήσει μια επιφυλακτική, σχεδόν εχθρική, στάση κατά των πρϊόντων καπνού γενικά, αλλά έχοντας συμπεριλάβει και το άτμισμα σε αυτά, κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Και οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις σε προϊόντα ατμίσματος επίσης επιδιώκουν νέες, ελαφρύτερες ρυθμίσεις για το άτμισμα. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά και το θέμα προκαλεί συζητήσεις κάθε μέρα σε όλη την Ευρώπη – και πεδίο πολιτικής και μη αντιπαράθεσης σε τοπικό επίπεδο. Σε μια εξέλιξη που μπορεί να δείξει πόση δυναμική έχει το «κίνημα του ατμίσματος», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Ας ζητήσουμε εξυπνότερη νομοθεσία για το άτμισμα!» πληρεί τα κριτήρια της νομοθεσίας και από τις 20 Φεβρουαρίου ξεικινά να συγκεντρώνει υπογραφές.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Οι προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας είναι ότι η προτεινόμενη δράση:

  • δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης,
  • δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και
  • δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που αποδεικνύει και την επιφυλακτική στάση που δείχνει γενικά η Κομισιόν στο θέμα, η επίσημη ενημέρωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρότασης».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι: «να θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία διαχωρίζει σαφώς τα προϊόντα ατμίσματος από τα προϊόντα καπνού και τα φαρμακευτικά προϊόντα».

Οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να εξασφαλίσει «νέα νομοθεσία [για τα προϊόντα ατμίσματος] βασιζόμενη στην υποχρεωτική συμμόρφωση με αξιόπιστα πρότυπα ποιότητας των προϊόντων, ασφάλειας και κατασκευής, καθώς και με υπεύθυνες πρακτικές εμπορικής προώθησης που εξασφαλίζουν την προστασία των νέων».

Η επίσημη καταχώριση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα ξεκινήσει η δωδεκάμηνη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της.

Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Η συζήτηση για το αν τα προϊόντα ατμίσματος είναι επιβλαβή ή όχι σε επιστημονικό επίπεδο καλά κρατεί. Από τη μία υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Αλλά και μεταξύ κατηγορίων ατμίσματος υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε επιστημονικά ευρήματα. Και από την άλλη επειστημονικές απόψεις και μελέτες που δείχνουν κινδύνους υγείας και από το άτμισμα, υγρών ή καπνού.

Πριν όμως την κατάληξη της επιστημονικής συζήτησης, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση στην ίδια την κοινωνία. Υπάρχουν φανατικοί θιασιώτες του «ατμίσματος» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίου θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη απάντηση στο άτμισμα. Πολλοί ωστόσο επίσημοι φορείς διαφωνούν. Και η συζήτηση έχει γίνει πλέον πολιτική, καθώς κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να λάβουν επίσημη θέση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται επιφυλακτική ακόμη και στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού, τόσο γενικότερα όσο και αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Επιτροπή αντιδρά και είναι επιφυλακτική σε άμεσες αλλαγές

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν «δηλητήριο», δήλωσε ο Arūnas Vinčiūnas, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis. Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε σε εκδήλωση της EURACTIV πριν λίγες ημέρες.

Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Vinčiūnas επέμεινε στην αντίθεση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υγιή. «Υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα», σημείωσε. «Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν καπνό». «Μπορεί κανείς να πιεί λιγότερο δηλητήριο, αλλά εν τέλει δεν παύει να είναι δηλητήριο», πρόσθεσε.

Η καπνοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας καλός τρόπος για να αντικατασταθεί και τελικά να σταματήσει το κάπνισμα και πρέπει συνεπώς να ενθαρρυνθεί.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λένε ότι υπάρχουν ήδη προτεινόμενες θεραπείες για τη διακοπή του κκαπνίσματος και ότι τα νέα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να συνιστώνται από τους επαγγελματίες της υγείας.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι "αθώα" για τη δημόσια υγεία

Ο Βιτένις Αντριουκαίτης, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως κάτι «cool» με στόχο την προσέλκυση νέων σε ηλικία καπνιστών, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει επίσης να φέρουν προειδοποίηση για την …

Μιλώντας στη EURACTIV στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Vinčiūnas δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη για τα νέα προϊόντα καπνού κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία και λήγει τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Μια έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται το 2021 σύμφωνα με την οδηγία για τον καπνό», ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από αυτήν την έκθεση.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Andriukaitis είναι επίσης σκεπτικός όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη απευθύνονται σε αυτά παραμένει ανησυχητικό. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατάλληλα για τη διακοπή του καπνίσματος όταν βλέπουμε τόσους πολλούς νέους να αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν», σημείωσε ο Andriukaitis.

Το 2017 ο ίδιος δήλωνε στην EURACTIV «Είμαι εναντίον των ηλεκτρονικών τσιγάρων που διαφημίζονται ως ‘’αθώα’’, με στόχο την προσέλκυση των νέων […] είναι απλά απαράδεκτο».

Η ανάγκη ρυθμιστικής διαφοροποίησης στο πλαίσιο που διέπει τη διάθεση προϊόντων ατμίσματος έναντι παραδοσιακών τσιγάρων συζητήθηκε επίσης πριν λίγους μήνες σε workshop που πραγματοποιήθηκε από την EurActiv στις Βρυξέλλες με τίτλο «Clearing the Clouds: Reduced-Risk and Vaping Regulation».  Στο workshop αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δρ Κων/νος Φαρσαλινός καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Ευρωβουλευτές, ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου της JTI κ. Yasuhiro Nakajima, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Consumer Choice Center κ. Frederik Roeder, κ.ά.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη σαφούς διαφοροποίησης των κατηγοριών «προϊόντων μειωμένου κινδύνου», όπως τα χαρακτηρίζει η βιομηχανία, και της νομοθεσίας που τα διέπει, ενώ ο Διευθυντής Ρυθμιστικού Πλαισίου της EcigIntelligence, Pablo Cano Trilla υποστήριξε ότι : «Δεν πρέπει να ρυθμίζονται ανόμοια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, σα να ήταν τα ίδια.  Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ρυθμίζονται τα παραδοσιακά τσιγάρα όπως τα προϊόντα ατμίσματος καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου και είναι πολύ διαφορετικά προϊόντα.»

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και σε νέα καινοτόμα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα αποκαλούμενα «προϊόντα που χρησιμοποιούν θερμότητα και όχι καύση», είχε αναστολές.

Η Κομισιόν επεσήμανε στη σχετική έκθεση ότι υπήρχαν διάφορες απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, καθώς και την κατάλληλη φορολογική μεταχείρισή τους. «Από την άποψη της υγείας, πρέπει να υιοθετηθεί μια προσεκτική προσέγγιση για μια πιθανή εναρμονισμένη φορολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τονίζει η έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών ώστε να εξεταστεί η αναθεώρηση της οδηγίας περί ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού. Η εν λόγω νομοθεσία καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα σε επίπεδο ΕΕ.

Σήμερα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καινοτόμα προϊόντα καπνού δεν καλύπτονται από την οδηγία και τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διενεργήσει μελέτη, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, λόγω έλλειψης επαρκών πληροφοριών, δεν πρέπει να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης, ούτε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ούτε στα νέα προϊόντα καπνού.

Κατά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προτείνει την εναρμονισμένη προσέγγιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα έως ότου υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτά, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα …

Η οδηγία για τα προϊόντα καπνού της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016, δημιούργησε πολλές προκλήσεις για την καπνοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη οδηγία εισήγαγε μια σειρά αυστηρών μέτρων για τη συσκευασία. Για παράδειγμα, όπως οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει, το 65% της επιφάνειας μιας συσκευασίας πρέπει να περιέχει μια προειδοποιητική εικόνα για τις επιπτώσεις στην υγεία με σχετικό κείμενο. Οι εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο – αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών – έχουν οδηγήσει τις καπνοβιομηχανίες να επενδύσουν στα νέα προϊόντα, που νωρίτερα ή αργότερα, , μοιραία, θα κριθεί αν πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα καπνικά προϊόντα.

 Οι καπνοβιομηχανίες έχουν, φυσικά, άλλη άποψη

Στο θέμα της διαφοροποίησης της ρυθμιστικής αντιμετώπισης των Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου, είχε αναφερθεί πρόσφατα, στη διάρκεια παρουσίασης στη Βιέννη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων και  ο κ. Ramunas Macius Vice President JTI RRP Corporate Development επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απουσία καύσης καθιστά τα προϊόντα αυτά δυνητικά λιγότερο επιβλαβή. Ως Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου (ΠΜΚ) ορίζονται από τη JTI εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά και τα προϊόντα ατμίσματος με καπνό. Η κατηγορία των ΠΜΚ συνεχίζει να αυξάνεται σε μερίδια αγοράς σε πολλές χώρες, οδηγούμενη από τα προϊόντα ατμίσματος με καπνό. Σύμφωνα με την JTI, οι φορείς δημόσιας υγείας, οι ρυθμιστικές αρχές, η επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες προϊόντων καπνού θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση και πληροφορίες για όλα τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου.

O Χουάν Χοσέ Μάρκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Hellas δήλωνε πριν λίγους μήνες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα μπροστά, προς το μακροχρόνιο στόχο μας: να παρέχουμε στους καταναλωτές μας Προϊόντα Νέας Γενιάς με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Ο Όμιλός μας έχει δεσμευτεί να ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού, γι΄ αυτό κι έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από το 2012 στην καινοτόμα γκάμα των Προϊόντων Νέας Γενιάς. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να φέρουμε στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα ηλεκτρονικά τσιγάρα του Ομίλου μας που πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συζήτηση για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, αλλά και να συμβάλλουν στις επενδύσεις που είναι το ζητούμενο στην ελληνική αγορά αυτήν την περίοδο».

Από την πλευρά της η Παπαστράτος, ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία, θυγατρική πλέον της Philip Morris International όχι μόνο υπερασπίζεται τα νέα καινοτόμα προϊόντα αλλά έχει επενδύσει ειδικά στην Ελλάδα τεράστια ποσά.

Η Παπαστράτος κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες. Το 2017 γύρισε σελίδα στην ιστορία της υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο, νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος, γίνεται το 2ο εργοστάσιο παγκοσμίως στο δίκτυο της μητρικής Philip Morris International (PMI) που παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού και αναμένεται να έχει σημαντικά ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Από τη νέα αυτή επένδυση της εταιρείας δημιουργούνται σταδιακά 400 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της Παπαστράτος στους 1.200. Η Παπαστράτος και η ΡΜΙ απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών.

Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου, που έχει τύχει αναγνώρισης από κυβέρνηση, κόμματα και φορείς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, τόνιζε χαρακτηριστικά: Η Παπαστράτος είναι το πρώτο μας εργοστάσιο που σταματάει την παραγωγή τσιγάρων και μετατρέπει τη λειτουργία της για να παράγει αποκλειστικά εναλλακτικά προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό. Θα συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τις υπάρχουσες και να επενδύουμε σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσουμε την απαίτηση ενηλίκων καπνιστών απ’ όλο τον κόσμο που αναζητούν καλύτερες λύσεις, εναλλακτικές του καπνίσματος. Δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε όλους τους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Το ρεύμα αυτής της επαναστατικής αλλαγής προς όφελος των 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών, της δημόσιας υγείας και την κοινωνίας γενικότερα γίνεται συνεχώς πιο δυνατό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου”.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σημείωνε, επίσης χαρακτηριστικά: “87 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία του πιο σύγχρονου για την εποχή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα, η Παπαστράτος πρωτοπορεί και πάλι. Πιστοί στη δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, εγκαινιάσαμε σήμερα ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Παπαστράτος. Με την επένδυση αυτή κάνουμε μία ακόμα κίνηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με νέες θέσεις εργασίας, διασφάλιση χιλιάδων θέσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε οριστικά πίσω μας το τσιγάρο, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.”

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/polites-kata-komision-gia-to-atmisma-xekina-sygkentrosi-ypografon-apo-eyropaiki-protovoylia-politon/feed/ 0
«Τοξική» έρευνα για τις συσκευές θέρμανσης καπνού – H απάντηση της Παπαστράτος https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/quot-toxiki-quot-ereyna-gia-tis-syskeyes-thermansis-kapnoy-h-apantisi-tis-papastratos/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/quot-toxiki-quot-ereyna-gia-tis-syskeyes-thermansis-kapnoy-h-apantisi-tis-papastratos/#respond Wed, 13 Feb 2019 03:00:32 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091732 Οι συσκευές θέρμανσης καπνού (IQOS) είναι εξίσου τοξικές για τα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων με τα παραδοσιακά και με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που έκανε σύγκριση ανάμεσά τους.

Η συσκευή IQOS, που εμφανίστηκε το 2014 και η οποία θερμαίνει στερεό καπνό, δεν είναι λιγότερο επιβλαβής για τα κύτταρα σε σχέση με το κάπνισμα και το άτμισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι η νέα μελέτη αυξάνει τις ενδείξεις πως οι νέες συσκευές -που κυκλοφορούν πλέον σε 41 χώρες- δεν αποτελούν ένα πιο ασφαλές υποκατάστατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παγουάν Σάρμα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Woolcock της Αυστραλίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «ERJ Open Research» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί, αλλά με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών τσιγάρων την τελευταία δεκαετία η τάση για χρήση νικοτίνης δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί στο κοντινό μέλλον. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η χρήση καπνού θα προκαλεί περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο έως το 2030», ανέφερε ο Σάρμα.

«Η τελευταία προσθήκη σε αυτή την τάση είναι η σχεδιασμένη και δυναμική εμφάνιση των συσκευών θέρμανσης καπνού, που συχνά αποκαλούνται προϊόντα επόμενης γενιάς ή θέρμανσης και όχι καύσης. Ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για τις επιπτώσεις αυτών των συσκευών στην υγεία, γι’ αυτό σχεδιάσαμε τη νέα έρευνα, ώστε να τις συγκρίνουμε με το κάπνισμα και το άτμισμα», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις και των τριών διαφορετικών πηγών νικοτίνης (από συμβατικά τσιγάρα, ηλεκτρονικά και συσκευές IQOS) σε δύο διαφορετικά είδη κυττάρων των πνευμόνων, σε επιθηλιακά και λεία μυϊκά. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία αναπνοής, επειδή διαταράσσει την ομαλή λειτουργία αυτών των κυττάρων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο καπνός από την καύση του τσιγάρου και ο ατμός από τη θέρμανση του στερεού καπνού της IQOS είναι άκρως τοξικοί για τα κύτταρα των πνευμόνων τόσο σε υψηλότερες όσο και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τοξικός κυρίως σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις στις οποίες οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κύτταρα, αντιστοιχούν στα επίπεδα νικοτίνης των χρόνιων καπνιστών.

«Αυτό που ήταν σαφές, είναι ότι τα νεότερα προϊόντα κατά κανένα τρόπο δεν ήσαν λιγότερο τοξικά σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα ή τα ηλεκτρονικά», δήλωσε ο ερευνητής δρ Σουκχβίντερ Σοχάλ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και τα τρία είναι τοξικά για τα κύτταρα των πνευμόνων μας και ότι οι νέες συσκευές θέρμανσης καπνού είναι εξίσου επιβλαβείς όσο το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων», τόνισε ο Σάρμα. «Μας πήρε σχεδόν πέντε δεκαετίες για να κατανοήσουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος και ακόμη δεν ξέρουμε την μακροπρόθεσμη επίπτωση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι συσκευές θέρμανσης καπνού είναι σχετικά νέες και θα χρειαστούν δεκαετίες για να καταλάβουμε πλήρως τις συνέπειες τους στην ανθρώπινη υγεία», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές, που θα συνεχίσουν τις έρευνές τους πάνω στις συσκευές θέρμανσης καπνού, υπογράμμισαν πως «είναι ήδη γνωστό ότι η βλάβη σε αυτά τα δύο είδη κυττάρων των πνευμόνων μπορεί να καταστρέψει τον ιστό των πνευμόνων και να οδηγήσει σε θανατηφόρες παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ο καρκίνος των πνευμόνων και η πνευμονία, καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση άσθματος, συνεπώς δεν πρέπει να θεωρούμε αυτές τις συσκευές ως μια ασφαλέστερη επιλογή».

Η καθηγήτρια Τσαρλότα Πίσιντζερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου καπνού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε ότι «οι νέες συσκευές θέρμανσης καπνού διαφημίζονται ότι παράγουν κατά 95% χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, επειδή ο καπνός θερμαίνεται και δεν καίγεται. Όμως οι πρώτες ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει καύση και σε αυτές και ότι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες απελευθερώνονται, μερικές σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ άλλες σε υψηλότερα επίπεδα. Μια εξέταση των στοιχείων της ίδιας της βιομηχανίας καπνού γι’ αυτές τις συσκευές έχει δείξει ότι στους αρουραίους υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής των πνευμόνων, ενώ δεν υπάρχει καθόλου ενδείξεις βελτίωσης στη φλεγμονή και στην λειτουργία των πνευμόνων των καπνιστών που το γύρισαν σε αυτές τις συσκευές θέρμανσης καπνού».

Όπως είπε η δρ Πίσιντζερ, «η κυκλοφορία στην αγορά και η δυναμική προώθηση των νέων συσκευών δημιουργεί μεγάλο δέλεαρ για τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και εσφαλμένα πιστεύουν ότι μπορούν να στραφούν σε κάποιο άλλο αβλαβές προϊόν καπνού. Επιπλέον, οι νέες συσκευές ανοίγουν ένα νέο δρόμο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων, ώστε να χρησιμοποιούν και να εθίζονται στη νικοτίνη. Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι αυτές οι νέες συσκευές δεν είναι το ασφαλές υποκατάστατο στο κάπνισμα τσιγάρου, όπως προβάλλονται ότι είναι».

Η απάντηση της Παπαστράτος 

«Η επιστολή που δημοσιεύτηκε σχετικά με αυτήν την έρευνα στερείται καίριων επιστημονικών πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Το συμπέρασμα του συγγραφέα της επιστολής, ότι τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο τοξικά με τα συμβατικά τσιγάρα, δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι σήμερα και έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη συναίνεση που υπάρχει αναφορικά με αυτά τα προϊόντα από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, όπως ενδεικτικά της Public Health England. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με τις δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες τόσο της Philip Morris International (ΡΜΙ) όσο και άλλων μελετών από ανεξάρτητους επιστήμονες και κυβερνητικά ερευνητικά κέντρα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Αγγλία και οι Η.Π.Α.

Με τις πληροφορίες που παρέχονται στη δημοσιευμένη επιστολή, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν με το σωστό τρόπο τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποίησε η εν λόγω έρευνα. Κυρίως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την πραγματική δοσολογία του καπνού του τσιγάρου ή του αερολύματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του IQOS, στην οποία εκτέθηκαν τα κύτταρα. Έτσι λοιπόν είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν ισοδύναμες δοσολογίες, γεγονός το οποίο είναι αναγκαίο για να συγκριθούν επιστημονικά με ακρίβεια τα προϊόντα. Ούτε είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν οι δοσολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστηριακό πείραμα είναι ανάλογες με αυτές στις οποίες εκτίθεται ένας καπνιστής στην πραγματικότητα. Αναζητούμε άμεσα διευκρινίσεις σε αυτά τα σημεία για να μπορούμε επιστημονικά να απαντήσουμε λεπτομερώς.»

O σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/quot-toxiki-quot-ereyna-gia-tis-syskeyes-thermansis-kapnoy-h-apantisi-tis-papastratos/feed/ 0
Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο» https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/komision-ta-ilektronika-tsigara-den-payoyn-na-apoteloyn-dilitirio/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/komision-ta-ilektronika-tsigara-den-payoyn-na-apoteloyn-dilitirio/#respond Wed, 06 Feb 2019 11:33:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090986 «Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν «δηλητήριο», δήλωσε ο Arūnas Vinčiūnas, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε σε εκδήλωση της EURACTIV την περασμένη εβδομάδα (30 Ιανουαρίου), κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν έναν ευρύτερο διάλογο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για ευαίσθητα θέματα υγείας όπως ο καπνός.

Ερωτηθείς γιατί η Επιτροπή αρνήθηκε συστηματικά να συναντηθεί με εκπροσώπους της καπνοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, ο Vinčiūnas απάντησε:

«Υπάρχει διστακτικότητα και συγκεκριμένη στάση απέναντι στις βιομηχανίες καπνού», η οποία δεν υπάρχει σε άλλους τομείς.

«Αγωνιζόμαστε να βάλουμε τις δύο πλευρές μαζί για να συζητήσουμε απλά πράγματα και οι άνθρωποι είναι μερικές φορές πολύ επίμονοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Λιγότερο επιβλαβές, ακόμα όμως δηλητήριο

Ο Vinčiūnas επέμεινε στην αντίθεση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υγιή.

«Υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα», σημείωσε. «Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν καπνό».

«Μπορεί κανείς να πιεί λιγότερο δηλητήριο, αλλά εν τέλει δεν παύει να είναι δηλητήριο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, ανέφερε ότι ένας σχολικός φίλος του εγκατέλειψε το κάπνισμα, αφού έχασε ένα στοίχημα μαζί του.

«Αυτή είναι μια απλούστερη λύση σε σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα» προκειμένου να σταματήσει κανείς το κάπνισμα, υποστήριξε ο ίδιος.

Η καπνοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας καλός τρόπος για να αντικατασταθεί και τελικά να σταματήσει το κάπνισμα και πρέπει συνεπώς να ενθαρρυνθεί.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λένε ότι υπάρχουν ήδη προτεινόμενες θεραπείες για τη διακοπή του κκαπνίσματος και ότι τα νέα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να συνιστώνται από τους επαγγελματίες της υγείας.

Μιλώντας στη EURACTIV στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Vinčiūnas δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη για τα νέα προϊόντα καπνού κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία και λήγει τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Μια έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται το 2021 σύμφωνα με την οδηγία για τον καπνό», ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από αυτήν την έκθεση.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Andriukaitis είναι επίσης σκεπτικός όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη απευθύνονται σε αυτά παραμένει ανησυχητικό.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατάλληλα για τη διακοπή του καπνίσματος όταν βλέπουμε τόσους πολλούς νέους να αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν», σημείωσε ο Andriukaitis.

Ο Andriukaitis επιπλήττει τους Έλληνες

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Andriukaitis επέκρινε επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα περιβάλλον χωρίς καπνό είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής.

Ο νόμος που εγκρίθηκε το 2008 και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Πάνω από το 80% του ελληνικού λαού λέγεται ότι είναι οργισμένος ως προς αυτό, θεωρώντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον καπνό ως πολιτισμική υποβάθμιση της χώρας.

Κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Andriukaitis έδειξε μια εικόνα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος κάπνιζε σε δημόσιο χώρο.

«Είναι ντροπή», σημείωσε ο Andriukaitis, προσθέτοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.

«Δεν είναι ζήτημα ελεύθερης βούλησης εάν κάποιος καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα δημόσιο χώρο, πρόκειται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Andriukaitis.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/komision-ta-ilektronika-tsigara-den-payoyn-na-apoteloyn-dilitirio/feed/ 0
Συνάντηση Μητσοτάκη – ΠΕΦ για τα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/synantisi-mitsotaki-pef-gia-ta-provlimata-tis-farmakoviomichanias/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/synantisi-mitsotaki-pef-gia-ta-provlimata-tis-farmakoviomichanias/#respond Wed, 30 Jan 2019 18:05:48 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10090216 Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν τα ζητήματα του κλάδου και θέματα ανάπτυξης.

Η Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων εξέθεσε στον Πρέοδρο της ΝΔ τα προβλήματα του κλάδου. Τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους ισχυρούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχνίας, είναι αφενός η υπερφορολόγηση και αφετέρου η υπερβολική αύξηση των επιστροφών (clawback) Όλα αυτά, μαζί με άλλα ρυθμιστικά μέτρα υποστηρίζουν ότι αποτελούν αντικίνητρα για επενδύσεις που αν υλοποιούνταν θα είχαν υψηλή προστιθέμενη αξία και θα ενίσχυαν τις εξαγωγές.

Το clawback τροχοπέδη στην ανάπτυξη, υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία

Αναταράξεις για μια ακόμα φορά στον κλάδο της υγείας φαίνεται να προκαλεί η νέα δέσμη μέτρων και εν γένει η φαρμακευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, η πολιτική του φαρμάκου είναι κομβικής σημασίας. Η ΝΔ στοχεύει στην στήριξη της εγχώριας παραγωγής, της απασχόλησης και των επενδύσεων στο κλάδο του φαρμάκου αλλά και στη σύνδεση της εγχώριας παραγωγής με την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Τόνισε μάλιστα ότι εστιάζει σε έναν δίκαιο μηχανισμό επιστροφής (clawback) και στον καθορισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου με βάση τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Η ΝΔ, ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσει έτσι ώστε να παρέχεται το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους ασθενείς αλλά παράλληλα να υπάρχει έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των δαπανών υγείας και ιδίως των φαρμάκων έχει αποτελέσει – και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες – πεδίο πολύ έντονης αντιπαράθεσης και σκανδαλολογίας στην Αθήνα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/synantisi-mitsotaki-pef-gia-ta-provlimata-tis-farmakoviomichanias/feed/ 0
Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-41/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-41/#respond Mon, 21 Jan 2019 06:00:43 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10088621 Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΕΕ- Ελβετίας

Οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Βέρνης διεξάγονται από το 2014 σε μια προσπάθεια να επικυρωθούν οι 120 ξεχωριστές συμφωνίες που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος του 1992.

Ωστόσο, το σχέδιο θεσμικής συμφωνίας-πλαισίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται μάλλον απίθανο να καταστεί πραγματικότητα.

Το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο καλύπτει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, την αμοιβαία αναγνώριση των βιομηχανικών προτύπων, τα γεωργικά προϊόντα, τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, προβλέπει τη θέσπιση ενός κοινού διαιτητικού δικαστικού οργάνου – το οποίο θα ακολουθήσει την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ.

Σε δήλωσή της στις 9 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή τόνισε ότι ήταν «ξεκάθαρο» ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από τους διαπραγματευτές της ΕΕ και της Ελβετίας.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Johannes Hahn.

Υπ’ατμόν η Πολωνία για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων διαρκεί στην Πολωνία από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2014. Η ασθένεια είναι σημαντική για την οικονομία, διότι επηρεάζει το εμπόριο χοιρινού κρέατος, καθώς παρατηρείται πτώση τιμών.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για το κυνήγι αγριόχοιρων.

«Φαίνεται ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μείωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων αρχίζουν σιγά-σιγά να αποδίδουν καρπούς, δεδομένου ότι επιφέρουν τον ελέγχο της νόσου στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Jan Krzysztof Ardanowski.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα σε αγροκτήματα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε 60 δήμους που βρίσκονται εκτός των μολυσμένων περιοχών, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή τους στην παραγωγή κρέατος.

Τσεχία: Κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν για τα αγροτικά προγράμματα

Αυστηρούς ελέγχους στην εφαρμογή των αγροτικών προγραμμάτων και τη διαχείριση των κονδυλίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Τσεχία κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών αναμένεται να δημοσιευθούν από την Επιτροπή τον προσεχή Απρίλιο.

Γερμανία: Είδος υπό εξαφάνιση οι νέοι αγρότες

Σύμφωνα με Γερμανούς γεωργούς, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγροτικές περιοχές αποτελούν μείζονος σημασίας πρόβλημα παραμελείται κατά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το κλείσιμο μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνιστά σημαντική πρόκληση, με ισχυρό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις απασχολούν αναλογικά περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις οικονομικά αδύναμες αγροτικές περιοχές, από τις οποίες οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω έλλειψης εργασίας.

Συνεπώς, ακόμα και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων καθίσταται δύσκολη, αν υπάρχει έλλειψη υποδομών όπως η ευρυζωνικότητα.

Πολλοί νέοι δεν απασχολούνται στον γεωργικό τομέα, διότι το επάγγελμα φέρνει αβεβαιότητα. Οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς, οι ώρες εργασίας είναι αρκετές και δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα. Η εκκίνηση μιας επιχείρησης είναι δαπανηρή και συχνά στερείται οικονομικής βοήθειας. Επιπλέον, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των γαιών – στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, οι τιμές γης αυξήθηκαν κατά 175% μεταξύ 2006 και 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, από το 1999 περίπου το 42% όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα έχουν κλείσει, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα μειώθηκε κατά ένα τρίτο, διότι τα μεγάλες εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις από την ΚΑΠ.

Στην προσπάθεια να αντισταθμιστεί αυτή η εξέλιξη, ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την προώθηση των αγροτικών περιοχών.

Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Οι γεωργοί μπορούν να λάβουν κεφάλαια για κατάρτιση, αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ή επενδυτική στήριξη μέσω συγχρηματοδοτούμενων κεφαλαίων.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-41/feed/ 0
Clawback στα φάρμακα: τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη βιομηχανία https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/clawback-sta-farmaka-ti-symvainei-stin-eyropi-symfona-me-ti-viomichania/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/clawback-sta-farmaka-ti-symvainei-stin-eyropi-symfona-me-ti-viomichania/#respond Wed, 09 Jan 2019 06:23:00 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10087231 Την εφαρμογή δοκιμασμένων ευρωπαϊκών πρακτικών για τη ρύθμιση της υπέρβασης (του clawback) ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου σε συνδυασμό με την ενίσχυση της έρευνας.

Προς το παρόν, η δομή του clawback στην Ελλάδα δεν έχει οριοθετηθεί. Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία, το μέτρο έχει εφαρμοστεί μέσω τεκμηριωμένων πρακτικών που δίνουν περιθώρια δράσης και ανάπτυξης, και μέσω συστημάτων τα οποία επιτρέπουν στις φαρμακοβιομηχανίες αφενός να υπολογίζουν το ύψος του ποσού που θα κληθούν να επιστρέψουν αργότερα αλλά και δίνοντας τους το περιθώριο, μέσω εξαιρέσεων,  να επενδύσουν στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, το ποσό της υπέρβασης που καλείται να πληρώσει ο κλάδος μεγαλώνει συνεχώς. Σε συνδυασμό με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates), το ποσό αυτό υπολογίζεται να αγγίξει το 1,5 δις για το 2018, όπως εκτιμά η φαρμακοβιομηχανία. Με άλλα λόγια, όπως υποστηρίζεται, η συνεισφορά των επιχειρήσεων στην κάλυψη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να ξεπεράσει το 38% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης το 2018.

Επιπλέον, η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει λάβει προς το παρόν καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το νέο έτος, γεγονός το οποίο εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά αναφορικά με τη πορεία του κλάδου φέτος, αφού οι ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι τα 2.5 δις ευρώ της πρόβλεψης του Υπουργείου για το 2019.

Στην Ευρώπη δίνουν περιθώρια

Ως μέτρο, το clawback έχει εφαρμοστεί ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ιταλία, με τη μορφή μηχανισμών που προστατεύουν τόσο τις ανάγκες της Πολιτείας όσο και της φαρμακοβιομηχανίας.

Βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα όμως, αποτελεί η απουσία μιας ενσωματωμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής στη βάση της συνυπευθυνότητας μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων.

Στις υποχρεώσεις του κλάδου έρχεται να προστεθεί και η στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, οι οποίες καλύπτονται εν τέλει από την φαρμακοβιομηχανία, επίσης μέσω του clawback και δίχως την ενσωμάτωση τους στον προϋπολογισμό της Πρόνοιας.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά να εφαρμοστούν ήδη δοκιμασμένες πρακτικές για την ισοσκέλιση του συστήματος, όπως αυτές της Πορτογαλίας -που υπέγραψε αντίστοιχη τριετή συνεργασία με την Κυβέρνηση, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια-, ή του Βελγίου, το οποίο έχει θεσπίσει ως ανώτατο όριο συνεισφοράς των επιχειρήσεων το 2.5% της φαρμακευτικής δαπάνης, εάν αυτή υπερβεί την προϋπολογισθείσα.

Αντίστοιχο πρότυπο πρακτικής αποτελεί και αυτό της Γαλλίας, όπου η ανώτατη συνεισφορά των επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει το 10% του κύκλου εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά και η Ιταλία, όπου το clawback εφαρμόζεται όταν και εφόσον προκύψει υπέρβαση των ανώτατων ορίων για την εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη.

Παρομοίως στην Πολωνία, το clawback εφαρμόζεται εφόσον η φαρμακευτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και νοσοκομειακών φαρμάκων) υπερβεί το 17% της συνολικής δαπάνης υγείας. Ωστόσο, από το clawback εξαιρούνται νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα που βασίζονται στον μηχανισμό καταμερισμού κινδύνου.

Στην Αυστρία δε, το μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής δεν προβλέπεται, αλλά υπάρχει η λογική της εθελοντικής εισφοράς αλληλεγγύης εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Εγκατάλειψη της έρευνας και της ανάπτυξης

Βασικό πρόβλημα για την φαρμακοβιομηχανία στην ελληνική επικράτεια αποτελεί και η έλλειψη κινήτρων και ενισχύσεων της έρευνας και των κλινικών μελετών. Από το 2015, σχεδόν 18.000 γιατροί και επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα προκειμένου να ασχοληθούν με την έρευνα και την ανάπτυξη του φαρμάκου σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου μηχανισμοί όπως το clawback δεν περιορίζουν την εξέλιξη του κλάδου στο πεδίο της έρευνας, προβλέποντας εξαιρέσεις για τις κλινικές μελέτες και τα καινοτόμα φάρμακα.

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι μονάχα ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, καθώς μακροπρόθεσμα η απουσία προσωπικού στον τομέα της έρευνας θα έχει επιπτώσεις στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ενδεικτικό του βάθους του προβλήματος είναι και το ύψος της επένδυσης στην έρευνα: μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο το ποσό αυτό αγγίζει τα 2.5 δις, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την Ελλάδα, κανονισμοί όπως αυτός της Ουγγαρίας, προστατεύουν και ενισχύουν την έρευνα και την ανάπτυξη, εξαιρώντας το ποσό της επένδυσης των βιομηχανιών από τις υποχρεώσεις τους σε clawback. Μάλιστα στην Ουγγαρία, παρά το ότι ο μηχανισμός του clawback υφίσταται, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ έως τώρα, χάρη σε άλλους μηχανισμούς, βάσει των οποίων επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/clawback-sta-farmaka-ti-symvainei-stin-eyropi-symfona-me-ti-viomichania/feed/ 0
Ιταλία: Παραίτηση επικεφαλής Οργανισμού Υγείας με αιχμές για κυβέρνηση https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-paraitisi-epikefalis-organismoy-ygeias-me-aichmes-gia-kyvernisi/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-paraitisi-epikefalis-organismoy-ygeias-me-aichmes-gia-kyvernisi/#respond Fri, 04 Jan 2019 06:00:42 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10086930 Ο Γουόλτερ Ρικιάρντι παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Ιταλίας, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει κρίσιμα ιατρικά ζητήματα.

Ο Ρικιάρντι υποστήριξε ότι η λαϊκίστικη κυβέρνηση «με δυσκολία αλληλεπιδρά με την επιστήμη», με αποτέλεσμα να εξαναγκάζεται σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης σε θέσεις μη επιστημονικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων ήταν η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσια σχολεία υποχρεωτικά κάνουν 10 εμβόλια. Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα δήλωσε ότι τα 10 εμβόλια είναι «πάρα πολλά».

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ρικιάρντι ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι όταν ο αναπληρωτής πρωθυπυργός λέει, ότι ο ίδιος, ως πατέρας, πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά υποχρεωτικά, χωρίς ουσία και επικίνδυνα εμβόλια, αυτό είναι αντιεπιστημονικό».

Επίσης, ο παραιτηθείς επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της χώρας επανέλαβε ότι οι ισχυρισμοί περί ασθενειών που έφερναν οι μετανάστες είναι «αβάσιμοι», ότι η επιμονή της κυβέρνησης πως τα εργοστάσια παραγωγής αποβλήτων είναι παρωχημένα είναι «ανόητη» κι ότι ελήφθη απόφαση για άρση περιορισμών στη χρήση μολυσμένων εδαφών στη γεωργία ελήφθη χωρίς να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/italia-paraitisi-epikefalis-organismoy-ygeias-me-aichmes-gia-kyvernisi/feed/ 0
Το clawback τροχοπέδη στην ανάπτυξη, υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/to-clawback-trochopedi-stin-anaptyxi-ypostirizei-i-farmakoviomichania/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/to-clawback-trochopedi-stin-anaptyxi-ypostirizei-i-farmakoviomichania/#respond Mon, 17 Dec 2018 09:58:39 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10085856 Αναταράξεις για μια ακόμα φορά στον κλάδο της υγείας φαίνεται να προκαλεί η νέα δέσμη μέτρων και εν γένει η φαρμακευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Κεντρικό ζήτημα η ανακατανομή της υπέρβασης (του clawback) με μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της ανάπτυξης από 90/10 σε 75/25. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιες εταιρίες καταφέρουν να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη χρονιά (έστω και πλασματικά λόγω συγχωνεύσεων ή αλλαγών σε συνεργασίες) θα τιμωρηθούν συμμετέχοντας σε ένα «πρόστιμο» από €150 εκατ. – €200 εκατ. ευρώ ανάλογα με την έκβαση του clawback.

Σημείο τριβής αποτελεί και το νέο σύστημα τιμολόγησης που θέλει να θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το οποίο τα νέα φάρμακα θα λαμβάνουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην Ευρωζώνη, αντί της σημερινής ρύθμισης με βάση την οποία λαμβάνονται υπόψη οι τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι οι νέες ρυθμίσεις εξυπηρετούν ένα απλούστερο σύστημα τιμολόγησης και ότι οι τιμές θα προκύπτουν από κράτη με κοινό νόμισμα και παρόμοια κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Η αγορά αμφισβητεί και την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως αν η φαρμακοβιομηχανία θα καταφέρει να απορροφήσει γα άλλη μια φορά το βάρος των νέων πολιτικών.

Θίγεται η βιωσιμότητα του κλάδου

Όπως σημειώνουν άλλωστε η πολιτική του Υπουργείου δεν φαίνεται να έχει καταφέρει έως τώρα να ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το σύστημα που μέχρι σήμερα εφαρμόζει το υπουργείο με τις υποχρεωτικές  επιστροφές κι εκπτώσεις (clawback και rebates) δεν καταφέρνει να εξισορροπήσει τις ανάγκες των πολιτών με τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Το clawback είναι το τελικό αποτέλεσμα της εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού, που εφόσον ξεπεραστεί, οι εταίροι που τον διαμορφώνουν καλούνται να επιστρέψουν το ποσό της υπέρβασης. Με λίγα λόγια αν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει ένα προσυμφωνημένο ύψος οι εταιρίες οφείλουν τα επιπλέον κόστη να τα επιβαρυνθούν οι ίδιες. Το ποσοστό που συνεισφέρουν με τον τρόπο αυτό στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι πλέον 3,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο πανευρωπαϊκά, ενώ μέσα σε έξι χρόνια το κράτος έχει εισπράξει πάνω από 3 δις ευρώ. Έχουν έτσι απορροφήσει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της μείωσης των δαπανών της υγείας μέσω των δύο αυτών υποχρεωτικών μέτρων.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά χάνονται από την ανάπτυξη της καινοτομίας και της απασχόλησης, αφού ο κλάδος βαίνει συρρικνούμενος και αντί να έχουμε επενδύσεις σε εργαστήρια, παραγωγή και κέντρα διανομής, αντίθετα παρατηρείται μείωση της απασχόλησης στον κλάδο. Παράλληλα οι φήμες αποχώρησης σημαντικών εταιριών γίνονται ολοένα εντονότερες.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου φαίνεται να εντείνει την κατάσταση αυτή. Με βάση την πρόταση η ανατιμολόγηση θα εφαρμοστεί τόσο σε μελλοντικά όσο και σε προϋπάρχοντα φάρμακα. Τα φάρμακα τα οποία σήμερα κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με την τιμή των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, ώσπου η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός της μη εφαρμογής του συνόλου των μέτρων που συμπληρώνουν τον κλειστό προϋπολογισμό. Τα μέτρα συγκράτησης της δαπάνης, όπως ονομάζονται, -π.χ. ο φάκελος ασθενούς ή τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα- δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί ή βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο υλοποίησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, ότι ενώ δεν λαμβάνονται μέτρα συγκράτησης της δαπάνης, η βιομηχανία καλείται να καλύψει το επιπλέον κόστος χωρίς να έχει δυνατότητα ανάσχεσής του εν τη γενέσει του.

Σε συνέντευξη του στη EURACTIV, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είχε αναφέρει ότι «θίγεται ευθέως η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος και δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης».

Είχε προσθέσει δε, ότι «όχι μόνο βάλλεται ένας κλάδος που έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία και αποτελεί και την τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας, αλλά διακυβεύεται και η καλή λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο που τους χρειάζεται».

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο clawback παράλληλα με τη θέσπιση συνυπευθυνότητας εταιριών και Πολιτείας. Προτείνουν επίσης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάπτυξης, που θα ορίζει το βασικό πλαίσιο και θα δημιουργεί συνθήκες πρόβλεψης των εξελίξεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η καλή πρακτική της Πορτογαλίας που υπέγραψε αντίστοιχη τριετή συνεργασία με την Κυβέρνηση, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/to-clawback-trochopedi-stin-anaptyxi-ypostirizei-i-farmakoviomichania/feed/ 0
Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Ξεπεράστηκαν τα όρια, θέμα βιωσιμότητας των φαρμακευτικών https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/proedros-sfee-xeperastikan-ta-oria-thema-viosimotitas-ton-farmakeytikon/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/proedros-sfee-xeperastikan-ta-oria-thema-viosimotitas-ton-farmakeytikon/#respond Tue, 04 Dec 2018 08:35:18 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10084088 Η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο λόγω των παράλογων και εξοντωτικών επιβαρύνσεων το ύψος των οποίων αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο.

Η Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο είναι εκτός μνημονίων μετά από σχεδόν 8 χρόνια λιτότητας. Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο τομέας της υγείας;

Η λιτότητα στον χώρο της υγείας συνεχίζεται δεδομένου ότι η λογική των κλειστών προϋπολογισμών επεκτείνεται μέχρι το 2022 με νομοθετική ρύθμιση. Ο τομέας του Φαρμάκου στα χρόνια των μνημονίων υπέστη μία χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση. Το κράτος διαθέτει συνολικά μόνο €2,5 δις (δηλαδή € 1,945 δις στον ΕΟΠΥΥ και € 530 εκατ. στα νοσοκομεία) μέσω κλειστού προϋπολογισμού που προσδιορίστηκε αυθαίρετα και μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2009 – όταν ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει αυξηθεί κατά 31% και την ώρα που οι ανάγκες των ασθενών, (συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, προσφύγων και μεταναστών), αυξάνονται ραγδαία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή στη χώρα μας είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.

Η δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια δεν επηρέασε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, γιατί οι φαρμακευτικές εταιρίες μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών (clawback και rebates) έχουν απορροφήσει όλη την υπέρβασή της.

Υιοθετώντας λοιπόν μια λογική «κλειστού προϋπολογισμού» – «ανοικτής κατανάλωσης», η Πολιτεία θεωρεί πως μπορεί έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ ταυτόχρονα αποποιείται τις ευθύνες της για θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ελέγξουν την κατανάλωση και θα σταθεροποιήσουν τη δαπάνη. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που αν δεν διορθωθεί έγκαιρα μπορεί να επιφέρει μη αντιστρεπτές συνέπειες.

Πώς επηρεάστηκε συγκεκριμένα η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και κυρίως, ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;

Αποτελούμε κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμε €1,2 δις στο δημόσιο), ενώ φέτος (για το 2018) το ποσό αυτό (υπέρβαση) θα πλησιάσει τα €1,4 δις.

Τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Με αυτές τις παράλογες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις το ύψος των οποίων αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, με πλήρη απουσία σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αποθαρρύνει κάθε σκέψη για επενδύσεις έχουμε γυρίσει την κλεψύδρα της επιβίωσης και ο χρόνος έχει αρχίσει να τρέχει…

Θίγεται ευθέως η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος και δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης. Όχι μόνο βάλλεται ένας κλάδος που έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία και αποτελεί και την τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας, αλλά διακυβεύεται και η καλή λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο που τους χρειάζεται.

Τα επόμενα μας βήματα είναι να προσπαθήσουμε να συνδιαμορφώσουμε με την Πολιτεία μια πολιτική φαρμάκου που θα στηρίζει τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα.

Τα αιτήματα του ΣΦΕΕ είναι πάγια και διαχρονικά:

Εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τις τάσεις με τις οποίες αυτές εξελίσσονται.

Δομικές αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) για μείωση της σπατάλης και έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης, ώστε να μειωθεί η άδικη και αυθαίρετη επιβολή των αναδρομικών επιστροφών,

Συνυπευθυνότητα με την Πολιτεία, δηλαδή να μπει ένα όριο στο τι καλύπτουν οι εταιρίες και τι η Πολιτεία, ένα μέτρο που στηρίζει σαφώς την βιωσιμότητα του συστήματος, αφού με τον επιμερισμό των ευθυνών διασφαλίζεται και η θέληση για αλλαγές και ελέγχους από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) είναι ένα μέτρο που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά της φαρμακοβιοβηχανίας. Για ποιο λόγο;

Οι υποχρεωτικές επιστροφές με τη μορφή  clawback είναι αποτέλεσμα της επιβολής κλειστού προϋπολογισμού, ο οποίος εφόσον ξεπεραστεί καλούνται οι εταίροι που τον διαμορφώνουν να επιστρέψουν το ποσό της υπέρβασης.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι στην Ελλάδα ο μόνος που καλείται να επιστρέψει την υπέρβαση είναι η φαρμακοβιομηχανία. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν; Έτσι φαίνεται να θεωρούν κάποιοι αλλά αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και η πολιτεία έχει ευθύνη που δεν καθορίζει προϋπολογισμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ενώ η λογική του κλειστού προϋπολογισμού είναι να λειτουργεί ως «Δίχτυ Ασφαλείας» στις εξαιρετικές περιπτώσεις που οι πραγματικές φαρμακευτικές ανάγκες δεν καλύπτονται από τους διαθέσιμους πόρους, στην Ελλάδα τον εφαρμόζουμε με τη λογική «Θα καταναλώνω όσα προϊόντα κι αν χρειάζομαι και θα πληρώνω μόνο όσα χρήματα θέλω». Σκέφτεστε να λειτουργείτε ένα κατάστημα στο οποίο έρχεται κάποιος και αγοράζει όσο εμπόρευμα θέλει αλλά σας αφήνει όσα χρήματα θεωρεί εκείνος ότι πρέπει να αφήσει; Για πόσο καιρό θα έμενε ανοιχτό λέτε αυτό το κατάστημα;

Το ποσοστό που συνεισφέρουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες στη φαρμακευτική δαπάνη μέσω clawback & rebates αυξάνεται κάθε χρόνο με ταχύ ρυθμό και πλέον είναι πραγματικά πολύ υψηλό, 3,5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές εταιρίες πάνω από €3δις μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα €5δις!

Τα υπέρογκα ποσά σε clawback και rebate απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου, οδηγούν τις εταιρίες σε σταδιακή αποεπένδυση και «ψαλιδίζουν» τις επενδύσεις σε έρευνα και κλινικές μελέτες. Παράλληλα είναι αποτρεπτικές οι συνθήκες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Με βάση τα παραπάνω νομίζω ότι η δυσαρέσκεια είναι εύλογη.

Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Θα λέγατε ότι η υγεία στην μεταμνημονιακή εποχή αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στο σχεδιασμό της Πολιτείας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φορέων;

Πράγματι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα αυτών, άλλωστε δεν έχουν τεθεί όλες σε πλήρη εφαρμογή, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως εξελίσσονται με βραδύτητα. Σίγουρα χρειάζεται να ακολουθήσουν κι άλλες δομικές αλλαγές και βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η υγεία ενδιαφέρει σίγουρα την Πολιτεία αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το θέμα είναι η πρώτη να βλέπει τη δεύτερη σαν σύμμαχο και όχι σαν αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον.

Εμείς είμαστε σύμμαχοι της Κυβέρνησης στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα ανθεκτικό και βιώσιμο σύστημα Υγείας κι έχουμε προτείνει να συνυπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Πορτογαλίας, όπου η φαρμακοβιομηχανία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας.

Σε επίπεδο ΕΕ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης της καινοτομίας, της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και παράλληλα, της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Πού βρίσκεται η “χρυσή” ισορροπία;

Η δημιουργία ενός προβλέψιμου και σταθερού περιβάλλοντος για το σύστημα Υγείας, με την εξασφάλιση επαρκούς δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κι έξυπνη διαχείριση πόρων είναι κρίσιμες παράμετροι στην προσπάθεια διασφάλισης της πρόσβασης στα νέα καινοτόμα φάρμακα.

Η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (HTA) είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών για να ορίσουν τους όρους με τους οποίους θα μπουν τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα στην καθημερινή πρακτική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μια σειρά άλλων εργαλείων όπως διαπραγμάτευση, συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου, συμφωνίες τιμής-όγκου, που θα βελτιστοποιήσουν τη χρήση των πόρων. Θα πρέπει όμως και μια προηγμένη κοινωνία να επικαιροποιεί τακτικά τους διαθέσιμους πόρους της για το φάρμακο, αφού το προσδόκιμο επιβίωσης και η νοσηρότητα αυξάνονται ενώ έρχονται νέες επαναστατικές θεραπείες σε πολλούς τομείς.

Η ισορροπία λοιπόν βρίσκεται σε ένα μίγμα φαρμακευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει: α) επαναπροσδιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που να στηρίζεται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και όχι σε οικονομικούς/λογιστικούς δείκτες β) εφαρμογή μέτρων, όπως η ανάπτυξη Μητρώου Ασθενειών, η πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, κοκ γ) χώρο για την καινοτομία με αξιολόγηση των νέων φαρμάκων, χρήση των σχετικών διαπραγματευτικών εργαλείων και αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ενισχυθούν αναφορικά με την πολιτική υγείας και την φαρμακευτική πολιτική; Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική ολική προσέγγιση της υγείας σε επίπεδο ΕΕ;

O ρόλος της ΕΕ στην Υγεία είναι κομβικός και περισσότερες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Σαφώς η ευθύνη της οργάνωσης και παροχής υγειονομικής περίθαλψης εναπόκειται στα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών, ωστόσο χρειάζονται πρωτοβουλίες σε υπερεθνικό επίπεδο, ώστε να μπορούν τα εθνικά συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στις παγκόσμιες προκλήσεις,  συμπληρώνοντας τις εθνικές π.χ. πανδημίες, χρόνιες ασθένειες και συνέπειες της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη ζουν περισσότερο, με καλύτερη υγεία και πιο παραγωγικά, χάρη στα καινοτόμα φάρμακα που αναπτύσσονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Την επόμενη, μάλιστα, δεκαετία η επιστήμη αιχμής θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές των ασθενών. Με περισσότερα από 7.000 φάρμακα στη φάση της ανάπτυξης για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, ένα συναρπαστικό νέο κύμα ιατρικής καινοτομίας αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συναντούν οι ασθενείς και τα συστήματα υγείας. Είναι μεγάλη πρόκληση για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας να μπορέσουν να αφομοιώσουν όλη αυτήν την καινοτομία Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι όλο αυτό το κύμα καινοτομίας δε θα μπορούσε να υπάρχει αν δεν υπήρχε το υφιστάμενο σύστημα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησία (IP) και τα κίνητρα, το οποίο βρίσκεται αυτήν την στιγμή υπό νομοθετική αναθεώρηση με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πώς βλέπετε την αυξανόμενη τάση χώρες της ΕΕ να διαπραγματεύονται από κοινού το ζήτημα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ότι έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία);

Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του στηρίζουμε τις πολιτικές εκείνες που παρέχουν στους ασθενείς πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητητα των συστημάτων υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται μέσα από διακρατικές συνεργασίες, ενώ σε κάποιες μέσα από τις εθνικές διαδικασίες.

Η περίπτωση για παράδειγμα της πρότασης της Επιτροπής για την θέσπιση Κανονισμού αναφορικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), βασίζεται πάνω στην πολυετή εθελοντική συνεργασία των κρατών μελών στη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί μια ευκαιρία για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη διαφάνεια, συνοχή και συνεργασία κατά την κλινική αξιολόγηση.

Οποιαδήποτε εθελοντική συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών με σκοπό τον καθορισμό ενιαίας τιμής, ενιαίου επιπέδου αποζημίωσης και πρόσβασης όλων των συμμετεχουσών χωρών θα πρέπει να περιορίζεται, όμως, σε χώρες με παρόμοιες οικονομικές και υγειονομικές ανάγκες και κατά προτίμηση γεωγραφική εγγύτητα. Ειδικά για την Ελλάδα, είναι απολύτως απαραίτητο να προταχθούν θεσμικές αλλαγές και εργαλεία που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η τήρηση της εμπιστευτικότητας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και η δημοσιοποίηση θα υπονόμευε την αποτελεσματικότητά της.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/proedros-sfee-xeperastikan-ta-oria-thema-viosimotitas-ton-farmakeytikon/feed/ 0
Ξανθός: Να ξαναδούμε τις αρμοδιότητες της Κομισιόν στην υγεία και τα φάρμακα https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/xanthos-na-xanadoyme-tis-armodiotites-tis-komision-stin-ygeia-kai-ta-farmaka/ https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/xanthos-na-xanadoyme-tis-armodiotites-tis-komision-stin-ygeia-kai-ta-farmaka/#respond Wed, 07 Nov 2018 11:14:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10079977 Η εξασφάλιση της καινοτομίας και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες είναι μια «δύσκολη εξίσωση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη του στη EURACTIV, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Το όραμα της Αριστεράς για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική» που διοργάνωσε η GUE-NGL στις 6 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μίλησε στον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο.

Ποιά είναι η δίκαιη φαρμακευτική πολιτική για την ευρωπαϊκή αριστερά; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καινοτομία και παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών στα απαραίτητα φάρμακα/θεραπείες;

Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση που έχει τρεις κρίσιμους συντελεστές: ο ένας είναι πώς θα ενθαρρυνθεί η καινοτομία, η έρευνα και η παραγωγή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων που έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία.

Ακόμη, έχουμε το ζήτημα της εγγυημένης καθολικής και ισότιμης πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών στα νέα θεραπευτικά σχήματα. Η τρίτης παράμετρος είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Χρειάζεται μια παρέμβαση που θα καλύπτει και τα τρία σκέλη. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της ενθάρρυνσης της καινοτομίας αναβαθμίζοντας όμως τον δημόσιο έλεγχο σε αυτή την υπόθεση.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος από την χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε άλλες χώρες του κόσμου, φαίνεται ότι έχει σχέση με δημόσιους πόρους. Δηλαδή ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια,τα οποία παράγουν έρευνα και την αξιοποιεί η φαρμακοβιομηχανία. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο αναβαθμισμένης δημόσιας παρουσίας και στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης και μάλιστα αυτό θα διευκολύνει να στραφεί αυτή η έρευνα και σε φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν έχουν αγοραία λογική, να μην συμφέρει δηλαδή η επένδυση σε αυτά είτε διότι ο πληθυσμιακός στόχος είναι περιορισμένος ή διότι εάν υπάρχει ριζική εκρίζωση ενός νοσήματος δεν έχει με την στενή έννοια εμπορική αξία μακροπρόθεσμα.

Η εγγυημένη κάλυψη είναι το κρίσιμο ζήτημα: οφείλομε σήμερα, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, να ενισχύσουν αυτή την προσέγγισης για τις ανάγκες των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι σε απόλυτη συνάφεια και με τα προτάγματα του ΠΟΥ, και συνιστά παράλληλα και την διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής.

Και τα τρία σκέλη προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή πολιτική στους τομείς της υγείας και του φαρμάκου. Μέχρι τώρα η προσέγγιση ήταν εθνική αρμοδιότητα, η Κομισιόν δεν έχει λόγο ή μάλλον ένα περιθωριακό ρόλο. Οι χώρες που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν πολύ πιο ζωτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο που να εγγυάται αυτές τις παραμέτρους. Υπάρχει μεγάλη αντίσταση από μεγάλες χώρες, ειδικά αυτές που έχουν ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Το αίτημα είναι να ξαναδούμε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και να προωθηθούν βήματα συντονισμού και συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών.

Πώς πάει η συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου αναφορικά με τις κοινές διαπραγματεύσεις τιμολόγησης των φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα. Έχουμε δυο πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, η μια είναι της κεντρικής Ευρώπης Beneluxa, στην οποία έχουν προσχωρήσει τώρα η Δανία και η Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία

Και η Πρωτοβουλία της Βαλέτα, που είναι 6 χώρες του ευρωπαϊκύ νότου, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα και τρεις των Βαλκανίων, Ρουμανία, Σλοβενία και Κροατία

Η προσπάθεια αποσκοπεί οι χώρες αυτές να υιοθετήσουν μια κοινή προσέγγιση και στο ζήτημα της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων ότι έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία, αλλά και στις διαπραγματεύσεις για τιμές. Θεωρούμε αυτό είναι μονόδρομος και πρέπει να το αντιληφθεί και η Κομισιόν, οι εκπρόσωποι των ασθενών και οι πολιτικές δυνάμεις, ΜΚΟ αλλά κυρίως η φαρμακοβιομηχανία. Το σύστημα είναι μη βιώσιμο σήμερα, η τάση να παράγονται συνεχώς νέα φαρμακευτικά προϊόντα σε πανάκριβες τιμές θέτει το σύστημα σε αστάθεια ακόμη και σε πλούσιες χώρες, και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε η πρόσβαση στα σύγχρονα φάρμακα να είναι μόνο υπόθεση των πλουσίων χωρών και ανθρώπων.

Αναφορικά με την Βαλέτα, τόνισε ότι επόμενος στόχος είναι να θωρακιστεί νομικά η διαδικασία αυτή, διότι δεν είναι εύκολο το αποτέλεσμα μιας κοινής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πολυμερούς συνεργασίας να μπορεί μετά να ισχύσει και να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και στα τιμολογιακά ζητήματα κάθε χώρας.

Η Αθήνα έχει ήδη κάνει μια πρόταση για το νομικό πλαίσιο ως βάση συζήτησης και τα συμμετέχοντα κράτη έχουν στείλει τις προτάσεις τους, στην επόμενη συνάντηση τέλη του μηνός στο Βουκουρέστι ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά στο βαθμό που αρχίσουν να εδραιώνονται αυτά τα βήματα το τοπίο θα αλλάξει ριζικά, ειδικά ο συσχετισμός ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στις ανάγκες της κοινωνίας.

Έχουμε πρόοδο στο ΗΤΑ;

Για πρώτη φορά έχουμε ένα μηχανισμός αξιολόγησης της καινοτομίας. Έχουμε μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους υψηλού επιστημονικού κύρους, δεν αμσφισβητήθηκε από κανέναν η ανεξαρτησία και επιστημονική τους εγκυρότητα.

Αξιολογεί τα νέα φάρμακα, προσπαθεί να οργανώσει και ένα δίκτυο εξωτερικών αξιολογητών, που θα συνδράμουν με το έργο τους λόγω του μεγάλου όγκο εργασίας. Το σημαντικό είναι ότι η επιτροπή αυτή είναι σε διασύνδεση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης: κοινώς, κάθε φάρμακο που αξιολογείται υποχρεωτικά παραπέμπεται για διαπραγμάτευση στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας και η τελική εισήγηση για την έγκριση αποζημίωσής του συνεκτιμά και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, δεν είναι τα κλινικά δεδομένα, υπάρχει και το σκέλος του κόστους-οφέλους.

Νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πιο προσιτές τιμές, δεν θέλουμε να βάλουμε εμπόδια στα νέα φάρμακα. Η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι από τις πιο προσβάσιμες στην είσοδο νέων φαρμάκων και χωρίς αποκλεισμούς.

Σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε και να επαναδιαπραγματευόμαστε την τιμή και σε όσα φάρμακα υψηλούς κόστους που έχουν εγκριθεί και είναι ήδη στην αγορά, πχ ογκολογικά, τα αυτοάνοσα κλπ.

Στην παρούσα φάση προετοιμάζουμε μια οργανωμένη παρέμβαση για τη δημιουργία ενός οργανισμού ΗΤΑ κατά τα πρότυπα χωρών της ΕΕ, ο οποίος θα είναι ένας δημόσιος φορέας που θα έχει και την κατάλληλη στελέχωση που θα διασφαλίζει ότι θα αξιολογούνται οι νέες θεραπείες και θα αποζημιώνοναι αυτές που πραγματικά έχουν προστιθέμενη θεραπευτική αξία.

Έχετε θεσπίσει μέτρα μείωσης της σπατάλης/ελέγχου της συνταγογράφησης; Ποτε βλέπετε να αποδίδουν;

Για πρώτη φορά έχουμε σε λειτουργία περίπου γύρω στα 60 θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα εθνικής συνταγογράφησης, περίπου 80 έτοιμα τα οποία ενσωματώνουμε συνεχώς στην καθημερινή πρακτική για να είμαστε σίγουροι ότι η συνταγογράφηση και η διάθεση των νέων και παλιών φαρμάκων γίνεται εκεί που πραγματικά χρειάζεται και ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί προκλητής ζήτησης και σπατάλης.

Αυτά τα μέτρα μέτρα δυστυχώς έχουν μια πιο μακροπρόθεσμη απόδοση για αυτό αυτή την περίοδο έχουμε μια συνεχή τάση αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρώτον, καλύψαμε συνολικά όλο τον κόσμο και τους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο για τους τελευταίους φέτος η δαπάνη θα προσεγγίσει τα 200 εκ ερώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών που είναι πολύ χαμηλοί σήμερα.

Στην Ελλάδα οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback and rebates) είναι 3,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε  αυτό;

Υπάρχει και μια δυσφορία της βιομηχανίας ότι αυξάνεται το clawback και οι επιστροφές. Πληρώνουμε σήμερα τα σπασμένα μιας περιόδου απόλυτης ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου άκρατης κερδοσκοπίας και φαύλης διαχείρισης.

Αυτό αφορά σε μια περίοδο 15-20 ετών. Είχαμε μια έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό οδήγησε στο να στοχοποιηθεί ο τομέας του φαρμάκου από τους δανειστές, να υπάρξουν παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα δραστικών περικοπών. Από την ασυδοσία φθάσαμς στην ισοπέδωση και τώρα προσπαθούμε μια νέα ισορροπία.

Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γραμμή της εγγυημένης πρόσβασης χωρίς διακρίσεις, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένας έλεγχος της ζήτησης και με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι αυθαίρετα λογιστικά κριτήρια.

Η βιομηχανία έχει επιβαρυνθεί αυτή την περίοδο, όντως, αλλά να υπενθυμίσω ότι αυτοί που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο είναι οι ίδιοι οι πολίτες που έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό out-of-pocket πληρωμών για να έχουν τα φάρμακά τους. Και η βιομηχανία αλλά και η κοινωνία και φυσικά το κράτος, το οποίο σταδιακά πρέπει να αρχίσει να επενδύει περισσότερους πόρους.

Φέτος έχουμε μια πρώτη ενίσχυση του κλειστού προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα για το 2019 κατά 45 εκ, μια προσαύξηση 10%.

Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο έχοντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Η τάση θα είναι αυτή. Τα διαρθρωτικά μέτρα αξιολόγησης και συνταγογράφησης αποδίδουν τόσο θα μειώνεται η υπέρβαση και θα περιορίζεται η επιβάρυνση από τα clawbacks και rebates.

Στην Ελλάδα υπάρχει έντονη συζήτηση για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Σταδιακά βγαίνει και το σχετικό πόρισμα της Ελληνικής Βουλής. Πόσο εκτιμάτε την απώλεια δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας;

Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Υπάρχουν διάφορες καταθέσεις στην δικαιοσύνη που είναι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis που κάνουν λόγο για πολλές δεκάδες δις. Αυτό μένει να αποδειχθεί από την συγκεκριμένη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια σοβαρής και εκ βάθους έρευνα και η αλήθεια είναι ότι ενώ όλοι ήξεραν ότι γινόταν πάρτ στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου στην ουσία ποτέ δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για ανοίξει δημόσια αυτή η συζήτηση και να αντιμετωπιστεί με σοβαρό και θεσμικό τρόπο.

Μας ενδιαφέρει αυτή η έρευνα να καταλήξει. Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες. Τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια προφανώς έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, τόσο στο υπουργείο υγείας όσο και στο υπουργείο ανάπτυξης και εμπορίου, που εκεί γινόταν η τιμολόγηση μέχρι το 2010. Ήταν ένα μεγάλο κενό αδιαφάνειας στο πώς τιμολούνταν τα φάρμακα εκείνη την περίοδο.

Ας ενδιαφέρει να αποδοθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είτε σε κρατικούς λειτουργούς είτε σε πολιτικά πρόσωπα, θα το διευρευνήσει και θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότεροι είναι να ενισχύσουμε θεσμικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας. Ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι μετά από λίγα χρόνια δεν θα συζητάμε τα ίδια πράγματα.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/interview/xanthos-na-xanadoyme-tis-armodiotites-tis-komision-stin-ygeia-kai-ta-farmaka/feed/ 0