Διεθνή

Πόσο θα αντέξει ακόμη η παγκοσμιοποίηση;

Ξέρεις φίλε αναγνώστη την αδυναμία μου στο Sarajevo Magazine και τις γεωπολιτικές του αναλύσεις.
04-09-2018

SOS για την φιλελεύθερη διεθνή τάξη

Όταν μία χώρα με ημι-ολοκληρωτικό καθεστώς ηγείται της απελευθέρωσης της παγκόσμιας αγοράς, κάτι δεν πάει καλά στις φιλελεύθερες δημοκρατίες
02-08-2018

Η οδός της απελπισίας

Υπογεννητικότητα, υπερφορολόγηση, φυγή των νέων και φαυλοκρατία είναι ο δρόμος τού …πουθενά. Και απέναντι η Τουρκία
23-07-2018

Η βόμβα της τουρκικής οικονομίας

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της γείτονος την κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνη και όχι μόνον για την Ελλάδα.
17-07-2018

Καρότο και μαστίγιο της Ουάσινγκτον για την Τουρκία

Η πώληση και μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία αποτελεί ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στο κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο

Επικίνδυνη αφέλεια

Αναρωτιέμαι αν είναι αφέλεια η επικίνδυνη σκοπιμότητα. Έγκυρη απογευματινή εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για «ασυνόδευτα παιδιά» από υποσαχάρια Αφρική που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Εμπόριο 09-07-2018

Η τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Trump με την Κίνα

Όπως δείχνει το παράδειγμα της Κίνας, κάθε χώρα πρέπει να επενδύει στη μελλοντική της ευημερία. Παρ’ όλα αυτά οι δασμοί και οι φορολογικές περικοπές δεν πρόκειται να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

Το ”Μακεδονικό” και ο εξ Ανατολής κίνδυνος

Οι συνέπειες από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» θα φανούν στα ελληνοτουρκικά και την περαιτέρω πορεία τους.

Η ΕΕ πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες της για να διαμορφώσει τη νέα παγκόσμια τάξη

Οι διατλαντικές σχέσεις έχουν προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα τον τελευταίο καιρό. Παρ’ όλα αυτά, είναι καιρός να πάμε παρακάτω, να γυρίσουμε σελίδα. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι και η ΕΕ πρέπει να κάνει το ίδιο, γράφει η Shada Islam.
Editor's Pick 22-06-2018

Editor’s Pick: Η Ευρώπη μετά τις Πρέσπες

Συνεχίζονται οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε μια εβδομάδα δίχως τέλος με φόντο τη συμφωνία-ορόσημο Ελλάδας - ΠΓΔΜ στις Πρέσπες. Σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν ιστορική τη διμερή συμφωνία, με το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ να δίνει και επίσημα το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της.
13-06-2018

Εργοστάσιο χρυσού στα παράλια της Τουρκίας-Απειλή για το Αιγαίο

Η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, ενώ το πολύτιμο μέταλλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, έσοδα και επενδύσεις
22-05-2018

Οι αγορές πίσω από τη γεωπολιτική

Mε αφορμή την αναστάτωση πάλι στην Μ.Ανατολή και χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στην σφαγή αθώων αμάχων στην ματωμένη γή της Γάζας, ας ανατρέξουμε στις κρυμμένες οικονομικές συσχετίσεις του παγκοσμιοποιημένου παίγνιου.
18-05-2018

Εκλογές στην Τουρκία: η χώρα σε ένα ακόμη σταυροδρόμι

Στις 24 Ιουνίου, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, σχεδόν 17 μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ο νέος ψυχρός πόλεμος είναι οικονομικός

Η αντιπαράθεση Κίνας και ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου στις πιστωτικές αγορές, εις βάρος της ανάπτυξης.
03-05-2018

Ισράηλ: 70 χρόνια μετά

Πώς το εβραϊκό κράτος κατάφερε να είναι πραγματική οικονομική και στρατιωτική δύναμη, αλλά και η Κοιλάδα του Πυριτίου της Εγγύς Ανατολής.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία απειλούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία

Εναλλάξ οι συναντήσεις προς Donald Trump για αυτήν την εβδομάδα. Πρώτα, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλίας, και αργότερα μέσα στην εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.
24-04-2018

Που το πάει ο Ερντογάν

Πολλοί ερίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, αρμόδιοι και αναρμόδιοι, για τις επόμενες επιθετικές κινήσεις του νεοσουλτάνου της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.
20-04-2018

Είναι χαμένο το δυτικό παιχνίδι στη Συρία;

Με την τελευταία επέμβασή τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έδειξαν ότι υπάρχουν και αυτοί –σε ένα παιχνίδι που μπορεί πλέον να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.
Οικονομία 17-04-2018

Μη καθολική ωφέλεια και ασυνείδητη απόσπαση υπεραξίας στο διαδίκτυο

Η σκηνή ήταν ιστορική: ο ιδιοκτήτης του facebook απολογείται σε επιτροπή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. Είναι η στιγμή που ο σύγχρονος καπιταλισμός της υπερδικτύωσης αναγκάζεται να δώσει αναφορά για τις στρεβλώσεις του.
04-04-2018

Το ρωσικό έγκλημα στη Συρία

Οι χαζοχαρούμενοι θαυμαστές του Βλαδίμηρου Πούτιν ας πληροφορηθούν πώς πούλησε τους Κούρδους στον σουλτάνο Ερντογάν.
03-04-2018

To Brexit και ο ρόλος της Μόσχας

Ίσως οι Βρετανοί θα έπρεπε να ξανασκεφθούν το δημοψήφισμα, που τους έθεσε εκτός Ευρωπαϊκής τροχιάς.
30-03-2018

Επικίνδυνη τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Κων. Αρβανιτόπουλος εξηγεί με άρθρο του στα Νέα το φαινόμενο του πουτινισμού και τις βαλκανικές του προεκτάσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας, με τρίτο εταίρο το ισλαμικό Ιράν.

Ο Steve Bannon απειλεί την Ευρώπη

Ένας «provocateur» έχει εισέλθει στην ευρωπαϊκή πολιτική και το όνομα αυτού: Steve Bannon.
13-03-2018

Η υπαρξιακή τουρκική απειλή

Γίνεται σταδιακά συνείδηση ότι το επικείμενο κύριο διακύβευμα της Ελλάδας δεν θα είναι το οικονομικό πρόβλημα, αλλά ο εκ Τουρκίας κίνδυνος.
X