Διεθνή

24-05-2022

Σερβία: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

Η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω ενίσχυση της ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Σερβίας-ΕΕ αφορά ξεκάθαρα «στην εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία».
24-05-2022

Επιτροπή: Καμία πρόοδος στις αξίες της ΕΕ και τη δημοκρατία στην Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λίγα θετικά λόγια να πει για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία, μετά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (23 Μαΐου) σχετικά με την παρατεταμένη διαδικασία του άρθρου 7.
24-05-2022

Τέσσερις χώρες της ΕΕ ζητούν τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία θα ζητήσουν την Τρίτη την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
24-05-2022

Κοινοτική πηγή: Η Τουρκία «δεν μπορεί να εκβιάσει» την Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάσει για παραχωρήσεις από την Ελλάδα στο πλαίσιο του «παζαριού» που κάνει στο ΝΑΤΟ με το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, είπε στη EURACTIV Ελλάδος κοινοτική πηγή κοντά στο θέμα. «Η Τουρκία έχει...
24-05-2022

Εκνευρισμός στο Όσλο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Πολωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έιβιντ Βαντ Πέτερσον απέρριψε την επισήμανση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη σκανδιναβική χώρα ότι επωφελείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
24-05-2022

Το μπλοκάρισμα Ερντογάν στην επέκταση του ΝΑΤΟ θα βλάψει μόνο την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τείνει να πυροβολεί πρώτα και να κάνει ερωτήσεις πολύ αργότερα, και κάνει σαφώς το ίδιο λάθος για άλλη μια φορά με το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
24-05-2022

Σουηδή Πρωθυπουργός: «Θα πάρουν χρόνο» οι συζητήσεις με την Τουρκία

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, οι συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, μετέδωσε το πρακτορείο TT.
24-05-2022

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την Ιρλανδία εν μέσω εντάσεων για το πρωτόκολλο

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μιχόλ Μάρτιν στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην Ευρώπη που έχει επικεντρωθεί στις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
23-05-2022

Η Ρωσία αναδεικνύεται πρωταθλητής στις θεωρίες συνομωσίας

Η Ρωσία βαδίζει στον δρόμο της σοβιετικής σχολής προπαγάνδας με σχετική μέχρι σήμερα επιτυχία.
23-05-2022

Η νέα πρόεδρος της Ουγγαρίας εξοργίζει τη Ρουμανία

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως στα σχόλια της πρόσφατα διορισμένης προέδρου της Ουγγαρίας για την εκπροσώπηση των Ούγγρων ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, λέγοντας ότι τέτοια σχόλια «δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα».
23-05-2022

Σερβία και Ουγγαρία επιβεβαιώνουν τη στρατηγική εταιρική σχέση

Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σερβίας επιβεβαίωσαν το Σαββατοκύριακο τη στρατηγική τους εταιρική σχέση, με τον πρόεδρο της Σερβίας να δηλώνει πως συμφώνησαν τη δυνατότητα της Σερβίας να αποθηκεύει μέρος της ενέργειάς της στο έδαφος του βόρειου γείτονά της.
23-05-2022

«Ειδικό καθεστώς» για τους Πολωνούς στην Ουκρανία

Στους Πολωνούς στην Ουκρανία θα παραχωρηθεί «ειδικό νομικό καθεστώς» παρόμοιο με αυτό που λαμβάνουν οι Ουκρανοί που διαφεύγουν από τον πόλεμο της Ρωσίας όταν εισέρχονται στην Πολωνία.
23-05-2022

Τεχνογνωσία θα προσφέρει η Πορτογαλία στην Ουκρανία για την ένταξη της στην ΕΕ

Η Πορτογαλία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ και η ευρωπαϊκή επιλογή του Κιέβου θα πρέπει να γίνει δεκτή «με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε το Σάββατο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
23-05-2022

Στόχος νέας ευρείας κυβερνοεπίθεσης η Ιταλία

Η φιλορωσική ομάδα χάκερ Killnet και η θυγατρική της Legion στόχευσαν χιλιάδες ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών, σε συντονισμένη κυβερνοεπίθεση την Παρασκευή, ανέφερε η ιταλική αστυνομία.
23-05-2022

Η Φινλανδία δεν θα εγκαταλείψει τη Σουηδία στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα προχωρήσει προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ στον ίδιο ρυθμό με τη Σουηδία, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν από το κόμμα Κέντρο σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE το Σάββατο.
23-05-2022

Η Ιρλανδία υπέρ της ουκρανικής ένταξης στην ΕΕ

Οι επικεφαλής της άνω και κάτω Βουλής του ιρλανδικού νομοθετικού σώματος συναντήθηκαν με διάφορους Ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Zelenskyy, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κίεβο.
23-05-2022

Η Αυστρία δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ύψους 254 εκατ. ευρώ.

Οι αυστριακές αρχές δέσμευσαν συνολικά 254 εκατ. ευρώ σε ρωσικό πλούτο σε 97 λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων πέντε ακινήτων που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων.
23-05-2022

Πρώην Σλοβάκος υπουργός: Η Ουκρανία πρέπει να επιτεθεί στη Ρωσία και να ανακτήσει ακόμη και την Κριμαία

Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και να ανακτήσει ακόμη και τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος.
20-05-2022

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα επικεντρωθεί στη νομοθεσία για τα πράσινα κτήρια

Το κτηριακό απόθεμα της ΕΕ είναι υπεύθυνο για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
20-05-2022

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «στην κορυφή της ατζέντας» στη Γερμανία

Η τρέχουσα γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ κορυφαία προτεραιότητα, καθώς η ένταξή τους είναι γεωπολιτικά σημαντική για την ΕΕ.
20-05-2022

ΝΑΤΟ: Η «εκδίκηση» της Άγκυρας και οι «εξαφανισμένοι» Τούρκοι υπήκοοι από Αλβανία, Κόσοβο

Η άρνηση της Τουρκίας, μέχρι στιγμής, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, συνδέεται, σύμφωνα με την Άγκυρα, με την υπόθαλψη Κούρδων τρομοκρατών και κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων από τις δυο Σκανδιναβικές χώρες.
20-05-2022

Βούλγαρος πρωθυπουργός: Η καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει και τη ρωσική επιρροή

Η καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικού επιχειρηματικού πρωινού με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.
20-05-2022

Κόστα: Στόχος των πορτογαλικών στρατευμάτων στη Ρουμανία η διατήρηση της ειρήνης

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε την Πέμπτη στα πορτογαλικά στρατεύματα στη Ρουμανία ότι ο κύριος στόχος τους θα είναι η διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.
20-05-2022

Στην Κοπεγχάγη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπργκ επισκέφθηκε την Πέμπτη την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή στον απόηχο της σουηδο-φινλανδικής εφαρμογής του ΝΑΤΟ.