Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Fri, 22 Feb 2019 10:36:12 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Φοινικέλαιο: «Πράσινο ξέπλυμα» από την Κομισιόν https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/#respond Fri, 22 Feb 2019 07:00:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10093108 Όλοι στις Βρυξέλλες θυμούνται το πρόσφατο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να παγώσουν και στη συνέχεια να καταργήσουν σταδιακά την ενσωμάτωση του φοινικελαίου στα ευρωπαϊκά βιοκαύσιμα, στο πλαίσιο των περσινών διαπραγματεύσεων σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσιοποίησε ένα νομοθετικό σχέδιο που αποσκοπεί στον καθορισμό των κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τεχνικά το πολιτικό αυτό αίτημα.

Ο Λυκ Βερνέ είναι συνιδρυτής της Farm Europe.

Το αναμενόμενο ήταν ότι θα έκοβε τον δεσμό μεταξύ της αποψίλωσης των δασών και των βιοκαυσίμων. Και η έκπληξη είναι μεγάλη, όταν διαβάζει κανείς ορισμένα ρυθμιστικά άρθρα που προτείνει η Επιτροπή και δημοσιεύθηκαν για δημόσια διαβούλευση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Βιοκαύσιμο «υψηλού κινδύνου»
Φυσικά, η Επιτροπή προτείνει να ταξινομηθεί, όπως αναμενόταν, το φοινικέλαιο στην κατηγορία των βιοκαυσίμων με «υψηλό κίνδυνο» ως προς την αλλαγή της χρήσης γης. Οι σχετικές επισημάνσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) δεν άφηναν, άλλωστε, περιθώρια αμφιβολιών.

Η σόγια θα μπορούσε, επίσης, να έχει ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία, αλλά οι σχολαστικά επιλεγμένες παράμετροι της Κομισιόν τη σώζουν. Όμως, διαβάζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία, διαπιστώνει κανείς κάτι πολύ πιο περίεργο. Ταυτόχρονα με την ταξινόμηση του φοινικελαίου στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί για τους πράσινους στόχους της ΕΕ και ότι θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια κατηγορία που ονομάζεται «χαμηλού κινδύνου», η οποία ανοίγει ένα αναπάντεχο «παράθυρο» για το φοινικέλαιο, με κριτήρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες του προϊόντος.

Παίρνοντας, λοιπόν, το ρίσκο, εν μέσω εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, να κατηγορηθεί για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας με περισσότερο σθένος από ό,τι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, παίρνοντας το ρίσκο να καθορίσει πιο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα για την κοινοτική παραγωγή έναντι των προϊόντων εισαγωγής, ενώ οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την οικονομία της ηπείρου, η Επιτροπή φαίνεται να αποτελεί υπόδειγμα «πράσινου ξεπλύματος».

Στους συννομοθέτες που ζήτησαν μια τεχνική λύση στη βάση των πιο αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή απαντά με μια πολιτική πράξη που στόχο έχει τη διατήρηση των συμφερόντων του τομέα του φοινικελαίου. Προτείνει, λοιπόν, μία απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου –δεν πρόκειται για σοβαρή πιστοποίηση–, αφήνοντας τους οικονομικούς φορείς να καθορίσουν τις επιπλέον ποσότητες που παρήγαγαν για την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς βιοκαυσίμων σε γη που είτε δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είτε έχει εγκαταλειφθεί, χωρίς καμία αναφορά σε γη όπου έχει γίνει αποψίλωση των δασών. Επιπλέον, παρέχονται συστηματικές διευκολύνσεις στους μικρούς παραγωγούς, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Η διαδικασία θα πρέπει σίγουρα να αποδεικνύεται από έγγραφα που ελέγχθηκαν στη χώρα παραγωγής από ανεξάρτητο ελεγκτή, αλλά όλα αυτά μοιάζουν αυθαίρετα και θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα τη μήνιν των Ευρωπαίων παραγωγών, που υπόκεινται σε ελέγχους και πιστοποιήσεις πολύ πιο αυστηρούς και σχολαστικούς.

Πηγή: Ypaithros.gr

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/foinikelaio-prasino-xeplyma-apo-tin-komision/feed/ 0
Γαλλία: οι γυναίκες αγρότισσες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/#respond Fri, 22 Feb 2019 07:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093167 Οι γυναίκες είναι η μεγάλη ξεχασμένη ομάδα στις γεωργικές πολιτικές, εντούτοις αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των αγροτών στη Γαλλία. Στη Βρετάνη, το δίκτυο «agriculture au féminin» επιχειρεί να προωθήσει το ζήτημα της ισότητας των φύλων στον αγροτικό τομέα, αναφέρει η EURACTIV France.

Ο αριθμός των γυναικών στο επάγγελμα αυξάνεται καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 41% ​​των γεωργικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν επίσης περισσότερες γυναίκες που κάνουν το βήμα στην βιολογική γεωργία και τις μορφές παραγωγής όπως οι μικρές αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Nabila Gain-Nachi, εκπρόσωπο για την ισότητα και την ισοτιμία στο γεωργικό τμήμα της Βρετάνης, ο τομέας δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση της ισότητας.

«Αυτό που τους ανησυχεί είναι η τιμή του γάλακτος, οι μισθοί, η οικονομία κλπ», δήλωσε.

Η κ. Gain-Nachi δσημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπου η ισότητα των φύλων μπορεί να βελτιωθεί στον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής εργασίας, της ιδιοκτησίας της γης, της ισότητας στις αμοιβές και της ομαλής εκπροσώπησης στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Το τμήμα της Côtes-d’Armor στη Βρετάνη βρίσκεται στο προσκήνιο του ζητήματος της ισότητας των φύλων, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό γεωργικό επιμελητήριο που καθιέρωσε μια ομάδα για την ισότητα των φύλων στον γεωργικό τομέα.

«Η έννοια της γεωργίας ‘au féminin’ δημιουργήθηκε το 2004 στο γεωργικό επιμελητήριο της Côtes-d’Armor. Το κάναμε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια πρωτοβουλία στα πλαίσια των γεωργικών επιμελητηρίων αλλά και γενικά», δήλωσε η κ. Gain-Nachi.

Χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ, το γεωργικό επιμελητήριο της Côtes-d’Armor ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τους υπεύθυνους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες αισθάνονται επαγγελματικά απομονωμένες.

«Οι γυναίκες αγρότισσες επηρεάζονται περισσότερο από την απομόνωση από τους άνδρες. Η παρατήρηση αυτή υπογράμμισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των γυναικών στη γεωργία», πρόσθεσε η ίδια.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, το επιμελητήριο θέσπισε μια συγκεριμένη ημέρα στο τμήμα για τις γυναίκες αγρότισσες, αποκαλώντας τη «Agriculture au féminin». Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας της Βρετάνης, και έτσι το 2009 ιδρύθηκε η περιφερειακή ομάδα ‘Agricultrice au féminin».

Η ομάδα λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ελκυστικότητας της γεωργίας, την κατάρτιση και την πρόσληψη γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

«Έχουμε επίσης δημιουργήσει για τα γεωργικά επιμελητήρια τον πρώτο οδηγό επικοινωνίας για την αποφυγή χρήσης στερεότυπων με βάση το φύλο», πρόσθεσε η Gain-Nachi.

Ωστόσο, αφότου το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έληξε το 2013, οι επιδοτήσεις στη συνέχεια ήταν σπάνιες και ελάχιστες γαλλικές περιφέρειες ακολούθησαν.

«Επί του παρόντος, έχουμε προϋπολογισμό περίπου 30.000 ευρώ ετησίως για την περιφέρεια της Βρετάνης. Δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη γεωργική νοοτροπία μόνο με αυτό» σημείωσε η ίδια.

Όργανα λήψης αποφάσεων

Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων θεωρείται ένα από τα κύρια μέσα για την προώθηση στην πολιτική ατζέντα του θέματος των γυναικών στη γεωργία.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στα όργανα λήψης αποφάσεων στον τομέα της γεωργίας», πρόσθεσε ο Gain-Nachi.

Το 2013, ένα διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, Stéphane Le Foll, επέβαλε ισορροπία μεταξύ των φύλων στους καταλόγους των υποψηφίων στις εκλογές των γεωργικών επιμελητηρίων.

Ωστόσο, οι θέσεις εξουσίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές για τις γυναίκες. Επί του παρόντος, οι γυναίκες που προεδρεύουν σε γεωργικές επιμελητήρια είναι μόλις τέσσερις.

Σύζυγοι και συνεργάτες

Ένα άλλο θεμελιώδες βήμα προς την κατεύθυνση της υποστήριξης των γυναικών γεωργών ήταν η καθιέρωση του καθεστώτος «συνεργαζόμενου συζύγου» στη Γαλλία το 1999.

«Αυτή η μεταρρύθμιση έφερε μια κάποια αναγνώριση σε γυναίκες που εργάζονται στο παρασκήνιο για τόσο πολύ καιρό», δήλωσε η κ. Gain-Nachi. «Πριν από αυτό, οι εταίροι των αγροτών δεν σήμαιναν τίποτα σε μια φάρμα. Τώρα, έχουν ένα στάτους».

Το 2014, εννέα στους δέκα «συνεργαζόμενους συζύγους» ήταν γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Mutualité Sociale Agricole (MSA), η οποία παρέχει κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης στον αγροτικό τομέα.

Παρά το καθεστώς του «συνεργαζόμενου συζύγου», ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς νομικό καθεστώς (μεταξύ 2000 και 5000 σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας).

Ωστόσο, αυτά τα μικρά βήματα δεν έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα της ισότητας των φύλων σπανίως απαντάται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

«Στη νέα ΚΑΠ, τίποτα δεν υπάρχει για τις γυναίκες, τίποτα. Προτείναμε ρυθμίσεις, όπως η διαφοροποιημένη στήριξη για τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες σε σχέση με τους άνδρες», δήλωσε η κ. Gain-Nachi.

«Υπάρχουν πράγματα στα οποία η ΚΑΠ θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε σχέση με τη θέση των γυναικών στη γεωργία, το οποίο θα επωφελούσε και τους άνδρες, όπως η ανάπτυξη εργονομικών εργαλείων για τη φυσική εργασία», υπογράμμισε η ίδια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζήτημα της θέσης των γυναικών στη μελλοντική ΚΑΠ εγείρει επίσης ερωτήματα.

Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη (AGRI) και τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) ζήτησαν την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στη μελλοντική ΚΑΠ.

Η πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ.

[Επιμέλεια: Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gallia-oi-gynaikes-agrotisses-prospathoyn-na-stathoyn-sta-podia-toys/feed/ 0
Brexit χωρίς συμφωνία: φόβοι για επιβολή δασμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/#respond Thu, 21 Feb 2019 10:36:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093104 Οι Βρετανοί αγρότες και παραγωγοί τροφίμων αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα στο οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση: αν προχωρήσουν σε εξαγωγή των προϊόντων τους την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να αναγκαστούν να καταβάλουν δασμούς εφόσον η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία.

Η ημερομηνία του διαζυγίου έχει καθοριστεί για τις 29 Μαρτίου, όμως η Μινέτ Μπάτερς, η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU) τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις άμεσα.

“Την επόμενη εβδομάδα θα αποπλεύσουν από τη Βρετανία τα πλοία που θα μεταφέρουν προϊόντα –μεταξύ των οποίων και τρόφιμα προς εξαγωγή– τα οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, εξήγησε στο ετήσιο συνέδριο της NFU. “Για αυτό οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να αποφασίσουν τώρα αν θα φορτώσουν τα προϊόντα τους σε πλοία που θα αποπλεύσουν από τα βρετανικά λιμάνια στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη”, πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στον αγροτικό τομέα εξήγησαν ότι, για παράδειγμα τα φορτία κατεψυγμένου κρέατος με προορισμό την Άπω Ανατολή χρειάζονται περίπου έναν μήνα για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ορισμένοι από αυτούς τους προορισμούς έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, οι οποίες δεν θα ισχύουν για τη Βρετανία στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Έτσι, είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβληθούν δασμοί ή να τεθούν άλλα εμπορικά εμπόδια.

Η Μπάτερς σημείωσε ότι, εκτός από την απειλή των δασμών, ορισμένοι τομείς όπως οι παραγωγοί φρούτων και λουλουδιών δεν γνωρίζουν αν θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν μετανάστες ως εποχικούς εργάτες.

“Είναι απολύτως σοκαριστικό που οι αγρότες –και ευρύτερα οι βρετανικές επιχειρήσεις– βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δεν ζητώ συγγνώμη επειδή λέω ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε καταστροφή για τη βρετανική γεωργία”, υπογράμμισε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/brexit-choris-symfonia-fovoi-gia-epivoli-dasmon-stis-exagoges-agrotikon-proionton/feed/ 0
Νέοι αγρότες: ισχυρός προϋπολογισμός για τη νέα ΚΑΠ και στήριξη στην ανανέωση των γενεών https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/#respond Thu, 21 Feb 2019 07:00:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092971 Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα της ΕΕ «είτε το θέλουν είτε όχι», λένε οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό, λένε, πρέπει πρώτα να υποστηριχθεί ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.

«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών είναι ένας από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στη EURACTIV.com ο Jannes Maes, πρόεδρος της ένωσης νέων γεωργών της ΕΕ (CEJA).

Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μετά το 2020 έχουν εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να ενταχθούν στον κλάδο.

Ειδικότερα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς κατ’ελάχιστο το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .

Ο κ. Maes εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στους νέους στις προτάσεις της. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς αυτόν τον στόχο.

«Το 2% του δακτυλίου στο Πυλώνα 1 απλά δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών στη γεωργία», υπογράμμισε.

«Ως CEJA, πιέζουμε για την κάλυψη του 4% των πόρων στον Πυλώνα 1, καθώς και για άλλα ακόμη μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τολμηρές» αποφάσεις

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σημαντική μείωση των γεωργικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει ορισμένους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η ασφάλεια. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το οικονομικό χάσμα, αυξάνοντας τις εθνικές τους συνεισφορές στην ΚΑΠ.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη είναι απρόθυμα να το κάνουν. Η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 πρέπει να διατηρηθεί (σε πραγματικούς όρους) τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα περίοδο.

Η Κύπρος και η Βουλγαρία προσχώρησαν επίσης σε αυτή την ομάδα χωρών σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Πιστεύουμε ότι αν δεν επιτύχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων, το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου της ΕΕ θα είναι αβέβαιο», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com.

Αραχωβίτης: η Ελλάδα θέλει απλοποίηση της ΚΑΠ και είναι αρνητική στην εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί

Δηλώσεις – και μάλιστα κατηγορηματικές – έκανε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, συμπυκνώνοντας το νόημα της τοποθέτησης της Ελλάδας στα σημεία της …

Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης μοιράζονται μια παρόμοια άποψη. Πιστεύουν ότι η συνέχιση του γεωργικού τομέα της ΕΕ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση ειδικών μέτρων για τους νέους γεωργούς.

«Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν επαρκώς στον κοινό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Maes.

Εάν η ΕΕ θέλει να εκπληρώσει όλους τους άλλους στόχους της ΚΑΠ, τότε η ανανέωση των γενεών θα θεωρηθεί δεδομένη, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να λογοδοτούν και να έχουν σχετικούς και ακριβείς δείκτες, ώστε να μετρούν πόσοι νέοι άνθρωποι εισέρχονται και παραμένουν στον τομέα».

Η μάχη για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 – το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠδΠ) – θα παράσχει αποδείξεις όταν πρόκειται για «τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο ίδιος.

«Ένας καλός προϋπολογισμός του ΠδΠ για το 2021-2027 είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δύναμης της μελλοντικής ΚΑΠ. Μέσω μιας ισχυρής ΚΑΠ, μπορούμε στη συνέχεια να υποστηρίξουμε τους ενεργούς αγρότες απέναντι στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είτε αυτές είναι κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-agrotes-ischyros-proypologismos-gia-ti-nea-kap-kai-stirixi-stin-ananeosi-ton-geneon/feed/ 0
«Μακεδονικό οίνο» θέλουν οι Σκοπιανοί στις ετικέτες των κρασιών τους https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/quot-makedoniko-oino-quot-theloyn-oi-skopianoi-stis-etiketes-ton-krasion-toys/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/quot-makedoniko-oino-quot-theloyn-oi-skopianoi-stis-etiketes-ton-krasion-toys/#respond Wed, 20 Feb 2019 08:00:57 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092807 Να βρεθεί λύση στο ζήτημα με τις ετικέτες των κρασιών που παράγονται σε ολόκληρη την περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας ζητούν οι οινοπαραγωγοί στα Σκόπια, ώστε και στα δικά τους κρασιά να υπάρχει ο τίτλος «Μακεδονικός Οίνος».

«Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τον όρο «μακεδονικός οίνος». Θα ήταν καλό να βρούμε μια δίκαιη λύση στο πλαίσιο των διεθνών νόμων , δηλαδή να χρησιμοποιούμε το επίθετο «μακεδονικός» για ολόκληρη τη γεωγραφική Μακεδονία», λέει ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Στόμπι» Μίντσο Γιορντάνοφ, σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Express».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε έρθει σε επικοινωνία για αυτό, αλλά πιστεύω ότι η Ένωσή μας θα λάβει υπόψη το πρόβλημα και θα το προωθήσει αναφέροντας τη θέση μας στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε ο Γιορντάνοφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα κανένας οίνος στην περιοχή των Σκοπίων δεν αναφέρεται ως «μακεδονικός» στις εξαγωγές.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/quot-makedoniko-oino-quot-theloyn-oi-skopianoi-stis-etiketes-ton-krasion-toys/feed/ 0
Νέοι και γυναίκες στην ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/special_report/neoi-kai-gynaikes-stin-eyropaiki-georgiki-paragogi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/special_report/neoi-kai-gynaikes-stin-eyropaiki-georgiki-paragogi/#respond Wed, 20 Feb 2019 07:00:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=special_report&p=10092725 Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ σήμερα αντιμετωπίζει το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2016, μόνο 11% εκ των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σύμφωνα με έρευνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρόλο που η βοήθεια της ΕΕ είναι διαθέσιμη στους νέους γεωργούς για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το πρόβλημα της έλλειψης νέων γεωργών φαίνεται ότι παραμένει.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 προβλέπει εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι η ανανέωση των γενεών. Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά το μελλοντικό του επίπεδο παραμένει αβέβαιο, διότι τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται ακόμη τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο ρόλος των γυναικών στη γεωργία της ΕΕ. Τα στοιχεία της Eurostat από το 2013 δείχνουν ότι κατά μέσο όρο περίπου 30% των εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης από γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι αξιοσημείωτες, κυμαινόμενες από λίγο πάνω από 5% στην Ολλανδία σε περίπου 47% στη Λιθουανία.

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Επιτροπή Γεωργίας και η Επιτροπή Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση στην οποία ζητούσε ενισχυμένο ρόλο των γυναικών στη γεωργία της ΕΕ.

Οι νομοθέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών καθώς και στην αποφυγή περαιτέρω αστικοποίησης.

«Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τον πολυλειτουργικό ρόλο μιας γυναίκας αγρότισσας – ως μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη, εκπαιδευτικό, διευθύντρια οικογενειακού αγροκτήματος, φύλακα πολιτισμού, κληρονομιάς και παράδοσης», δήλωσε η ευρωβουλευτής Marjiana Petir από τη Κροατία στη EURACTIV.com .

Παρομοίως, μια παγκόσμια μελέτη που πραγματοποίησε η Corteva Agriscience διαπίστωσε ότι οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στον γεωργικό τομέα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες.

«Η ενδυνάμωση των γυναικών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων», αναφέρεται στην έκθεση.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/special_report/neoi-kai-gynaikes-stin-eyropaiki-georgiki-paragogi/feed/ 0
Το ελληνικό κρασί αρέσει – οι επιδόσεις των εξαγωγών ελληνικού οίνου ανά χώρα https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/#respond Wed, 20 Feb 2019 04:00:23 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092774 Σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων του ελληνικού οίνου στην ΕΕ το 2018, ενώ παρατηρείται μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες.

Σύμφωνα με σχετική αναλυτική ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προιόντων (KEOΣOE), που μεταδίδει η ypaithros.gr, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των εξαγωγών οίνου διαχρονικά αλλά και σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανά χώρα με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις Τρίτες Χώρες. Η ήδη γνωστή εικόνα αλλάζει το 2018, αφού ατμομηχανή στις εξαγωγές προς την Ε.Ε. παραμένει η Γερμανία, ενώ οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες παρουσιάζουν επιβράδυνση με μικρή μείωση των ποσοτήτων προς την Β. Αμερική.

Ειδικότερα για την Ε.Ε.

Η πρώτη εξάδα των χωρών εξαγωγής ελληνικών οίνων στην Ε.Ε. απορροφά το 87,07% των συνολικών εξαγωγών, για το 2018 και αφορούν κατά σειρά ως προς την αξία τις Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Κάτω Χώρες.

Γερμανία

Ικανοποιητική παρατηρείται η μεταβολή της πρώτης εξαγωγικής αγοράς για το ελληνικό κρασί (53,27% των εξαγωγών στην Ε.Ε. και 38,30% παγκόσμια), αφού καταγράφεται αύξηση το 2018 έναντι του 2017 σε αξία κατά 5,99% (31.639.603 €/2018 – 29.850.408 €/2017), μικρή μείωση όμως κατά 1,05% σε ποσότητα (14.312.378 kg/2018 – 14.666.407 kg/2017) και αύξηση κατά 7,12% της εξαγόμενης μέσης τιμής πώλησης  (2,08 €/kg/2018 – 2,04 €/kg/2017).

Η σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας καταδεικνύει αντίστοιχη και σταθερή αύξηση των εξαγόμενων ελληνικών οίνων σε αξία κατά 13,55%, σε ποσότητα κατά 3,61% και σε μέση τιμή πώλησης παραδόσεων οίνων, κατά 9,66%.

Η γερμανική θεωρείται η ελκυστικότερη αλλά και η ωριμότερη αγορά στην Ε.Ε. για το ελληνικό κρασί και αξίζει να προσανατολισθούν πόροι για την προβολή του.

Γαλλία

Εντυπωσιακή είναι η θετική πορεία των μεγεθών στην αγορά της Γαλλίας, γεγονός που αιτιολογεί και την αύξηση των παραδόσεων οίνου προς χώρες της Ε.Ε.

Οι αποστολές ελληνικών οίνων σε αξία αυξήθηκαν κατά (+) 98,65% το 2018 έναντι του 2017 (6.876.230 €/2018 – 3.461.499/2017), κατά (+) 102,38% σε ποσότητα (4.253.580 kg/2018 – 2.101.754 kg/2017), ενώ μείωση παρατηρείται στη μέση τιμή πώλησης οίνων κατά 1,84% (1,62 €/kg 2018 – 1,65 €/kg /2017).

Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση των μεγεθών σε σύγκριση με την προηγούμενη 5ετία αφού το 2017 σε σύγκριση με την 5ετία 2013 – 2017 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 63,66% σε αξία, αύξηση επίσης κατά 53,27% σε ποσότητα, ενώ επίσης η μέση τιμή μονάδος αυξήθηκε κατά 5,78%. 

Κύπρος

Η αγορά της Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί έτσι όπως εξελίσσεται χώρα ευκαιρίας για το ελληνικό κρασί.

Ενδεικτική είναι η εξέλιξη των μεγεθών σε αξία των εξαγομένων οίνων στη χώρα αυτή, αφού η μεταβολή του 2018 έναντι του 2017 είναι + 5,76%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή (σε αξία) του μέσου όρου 5ετίας ανέρχεται σε 27,18% (5.546.372 €/2018 – 5.244.502 €/2017), με εντυπωσιακά όμως μειωμένη την μέση τιμή πώλησης (-22,4%) αποστολών οίνου σε σχέση με το 2017 (2,75 €/kg/2018 – 3,55 €/kg/2017) αυξημένη όμως σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας (+18,64%).

Οι μεταβολές σε ποσότητα εξαγόμενου οίνου σε kg ακολούθησαν εντυπωσιακά ανοδική επίσης πορεία το 2018 έναντι του 2017 κατά +36,29% (2.014.191 kg/2018 – 1.477.857 kg/2017), ενώ σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας οι εξαγόμενες ποσότητες οίνου στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 7,4%.

Συνολικά οι χώρες που ακολουθούν ανάλογα με την αξία ενδοκοινοτικών παραδόσεων στην Ε.Ε. παρουσιάζουν την παρακάτω εικόνα: 

Ηνωμένο Βασίλειο 

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.588.496 2.966.807 14,62 2.363.632 9,51
Ποσότητα σε kg 852.336 974.917 14,38 866.846 -1,67
Τ/Μ σε € / kg 3,04 3,04 0,20 3 11,32

  

Βέλγιο 

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.474.075 2.411.972 -2,51 2.422.329 2,14
Ποσότητα σε kg 936.377 917.006 -2,07 984.467 -4,88
Τ/Μ σε € / kg 2,64 2,63 -0,45 2 7,20

  

Κάτω χώρες

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

2.402.987 2.267.045 -5,66 2.005.802 19,80
Ποσότητα σε kg 1.452.801 1.169.356 -19,51 1.015.544 43,06
Τ/Μ σε € / kg 1,65 1,94 17,21 2 -17,81

 

Τρίτες Χώρες

Η πρώτη πεντάδα (ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Κίνα, Αυστραλία), εξαγωγής ελληνικών οίνων σε αξία  με εκτός Ε.Ε. προορισμό, δηλαδή με προορισμό τις Τρίτες Χώρες, απορροφούν το 88,04% των αντίστοιχων ελληνικών εξαγωγών. Αναλυτικότερα:

Η.Π.Α.

Η αγορά με την πιο δυναμική ανάπτυξη παγκόσμια, αλλά και τον πιο έντονο ανταγωνισμό, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα του ρυθμού εξαγωγών το 2018, για το ελληνικό κρασί, αιτιολογώντας παράλληλα και την επιλογή της ως χώρα στόχο του οινοποιητικού τομέα της χώρας.

Μικρή μείωση κατά 1,60% παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές οίνων σε αξία στις Η.Π.Α. το 2018 έναντι του 2017 (12.271.418 €/2016 – 12.470.560 €/2017).

Ανάλογη αλλά λίγο μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται και στις εξαγόμενες ποσότητες οίνων το 2018 έναντι του 2017 κατά 2,51% (2.299.932 kg/2018 – 2.359.041 kg/2017), ενώ εξακολουθεί να αυξάνεται η μέση τιμή πώλησης εξαγόμενων οίνων το 2018 έναντι του 2017 κατά 0,93% (5,34 €/kg/2018 – 5,29 €/kg /2017).

Τα ίδια μεγέθη το 2018 συγκρινόμενα με το μέσο όρο 5ετίας 2013 – 2017 παρουσιάζουν αυξητική ακόμη τάση, που οφείλεται στη δυναμική των προηγουμένων ετών.

Σε αξία καταγράφεται διαχρονική μέση αύξηση κατά 24,59%, σε ποσότητα αύξηση κατά 10,47% και η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ανέρχεται σε 13,57%.

Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο δυναμική (μαζί με τον Καναδά) αγορά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ελληνικό κρασί, αφού παρουσιάζει χαρακτηριστικά ώριμης αγοράς, όπου πλέον οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται από σχετική σταθερότητα.

Καναδάς

Ο Καναδάς αντίθετα με τις Η.Π.Α. συνεχίζει τις αυξητικές επιδόσεις σε αξία στις εξαγωγές. Το 2018 παρουσιάζεται μικρή αύξηση σε αξία εξαγωγών οίνου έναντι του 2017 κατά 0,86% (5.448.366 €/2018 – 5.401.770 €/2017), απειροελάχιστη μείωση όμως καταγράφεται στις ποσότητες κατά 0,17% (1.178.282 kg/2018 – 1.180.235 kg/2017). Αύξηση παρουσιάζει όμως η μέση τιμή πώλησης κατά 1,03%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η διαχρονική τάση των μεγεθών που προκύπτει μέσω της σύγκρισής τους με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

Δηλαδή σε αξία η αύξηση σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας καταγράφεται στο + 28,41%, σε ποσότητα η αύξηση ανέρχεται στο 14,31%, ενώ η μέση τιμή πώλησης έχει αυξηθεί κατά 13,20%.

Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση ανάλογων μεγεθών στις σημαντικότερες για το ελληνικό κρασί από άποψη αξίας Τρίτες Χώρες: 

ΕΛΒΕΤΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.413.148 827.325 -41,46 891.922 58,44
Ποσότητα σε kg 175.232 160.468 -8,43 172.221 1,75
Τ/Μ σε € / kg 8,06 5,16 -36,07 5 56,25

 

KINA

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.130.289 882.604 -21,91 1.209.802 -6,57
Ποσότητα σε kg 256.454 203.460 -20,66 297.568 -13,82
Τ/Μ σε € / kg 4,41 4,34 -1,57 4 7,89

 

AΥΣΤΡΑΛΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

1.026.727 1.011.023 -1,53 953.640 7,66
Ποσότητα σε kg 265.221 254.403 -4,08 273.343 -2,97
Τ/Μ σε € / kg 3,87 3,97 2,66 3 10,64

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

467.870 521.467 11,46 308.147 51,83
Ποσότητα σε kg 84.008 86.600 3,09 60.127 39,72
Τ/Μ σε € / kg 5,57 6,02 8,12 5 13,44

 

ΡΩΣΙΑ

  2017 2018 % ΜΟ 5ετιας %
Αξία σε €

 

429.872 420.628 -2,15 376.212 14,26
Ποσότητα σε kg 430.890 261.066 -39,41 285.873 50,73
Τ/Μ σε € / kg 1,00 1,61 61,50 1 -29,07

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές οίνων σε ποσότητα αντιστοιχούν στο 13,20% της ελληνικής οινοπαραγωγής του 2017/2018 (324.920 hl έναντι 2.460.000 hl).

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/to-elliniko-krasi-aresei-oi-epidoseis-ton-exagogon-ellinikoy-oinoy-ana-chora/feed/ 0
Η ελληνική μπύρα περιμένει – και περιμένει… – μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/10092480/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/10092480/#respond Tue, 19 Feb 2019 06:30:07 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092480 Στο… τηλέφωνο της αναμένει από το τέλος του προηγούμενου έτους η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών προκειμένου να κληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να ξενινήσει ο περίφημος διάλογος για το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας.

Μάλιστα επρόκειτο, ύστερα από δέσμευση της ΑΑΔΕ, να δημιουργηθεί στις αρχές του έτους ομάδα εμπειρογνωμόνων από εκπροσώπους της ΕΕΖ και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Στόχος της επιτροπής – η οποία εκτιμάται, αν και εφόσον τελικά προκύψει, πως θα είναι ολιγομελής- είναι να ληφθούν υπόψη οι διεθνείς πρακτικές προκειμένου να εκπονηθεί από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ως προς τη διασφάλιση του φορολογικού αντικειμένου, νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το Βασιλικό Διάταγμα του 1923 και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Όλα ξεκίνησαν μετά από σχέδιο νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση, η οποία έδειχνε να βιάζεται ιδιαίτερα –είχε μάλιστα δώσει μικρή διορία για τις όποιες προτάσεις από τους εμπλεκόμενους-και σύμφωνα με εκπροσώπους των ζυθοποιών θα έθετε εν αμφιβόλω το μέλλον του κλάδου.

«Στείλαμε εκ νέου υπόμνημα στην ΑΑΔΕ με τις θέσεις μας και περιμένουμε» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΖ, Σοφοκλής Παναγιώτου που επισημαίνει πως «πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονισθεί η αγορά της ζυθοποιίας» υπογραμμίζοντας «πως η μικροζυθοποιία στη χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τον συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας είναι πως σήμερα το μερίδιο αγοράς του αγγίζει το 1%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 17%».

Η συμβολή της ζυθοποιίας στην οικονομία

Ο κλάδος της ζυθοποιίας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου «η ετήσια συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ».

Όσον αφορά στην απασχόληση, υπάρχουν πάνω από 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο, οι οποίες με την ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ενώ οι έμμεσες θέσεις εργασίας που αφορούν πελάτες και προμηθευτές ξεπερνούν τις 70.000.

Σήμερα οι μικροζυθυποίες, σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 40 με τη βόρεια πλευρά της χώρας να κατέχει σημαντικό μερίδιο. Παρά τη νεαρή τους ηλικία, οι περισσότερες μικροζυθοποιίες, είναι «παιδιά» της κρίσης και «προσφέρουν» ελληνική μπίρα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Σημιεώνεται πως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Ζυθοποιών, η κατανάλωση μπίρας ανήλθε συνολικά το 2016 σε 3,88 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η οποία αντιστοιχεί σε 36 λίτρα/κεφαλή ετησίως, η τρίτη χαμηλότερη στην Ε.Ε., μετά τη Γαλλία (33 λίτρα/κεφαλή ετησίως) και την Ιταλία (31 λίτρα/κεφαλή ετησίως).

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/10092480/feed/ 0
Νέοι και γεωργία: χαμηλά κέρδη και έλλειψη ουσιαστικής στήριξης https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-kai-georgia-chamila-kerdi-kai-elleipsi-oysiastikis-stirixis/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-kai-georgia-chamila-kerdi-kai-elleipsi-oysiastikis-stirixis/#respond Mon, 18 Feb 2019 10:20:41 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092419 Η χαμηλή κερδοφορία και η κακή ποιότητα των υποδομών καθιστούν τη γεωργία στην Ελλάδα μη ελκυστική για τους νέους, η συμβολή των οποίων καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ προκειμένου ο γεωργικός τομέας να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά, δήλωσαν στην Εuractiv.gr φορείς χάραξης πολιτικής.

«Το επάγγελμα του γεωργού είναι λιγότερο ελκυστικό για τη νεότερη γενιά, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, λόγω των χαμηλών αποδόσεων σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα και των περιορισμών στη διαβίωση στις πιο απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές», δήλωσε στη Euractiv.gr η επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Gaia Επιχειρείν, κ. Έλλη Τσιφόρου.

Βασικά ζητήματα για την ελληνική γεωργία αποτελούν η γήρανση του πληθυσμού και η έλλειψη γυναικών στην αγροτική παραγωγή, ζητήματα τα οποία θα εξακολουθήσουν να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας και στο μέλλον.

«Πρέπει να ανανεώσουμε το ίδιο το επάγγελμα ώστε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τη νεότερη γενιά. Οι αγρότες πρέπει να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στο μέλλον τους και οι μελλοντικοί αγρότες πρέπει να εμπνευστούν από αυτούς», πρόσθεσε η κ. Τσιφόρου.

«Αν δεν προτείνουμε μια κοινή, επαρκώς χρηματοδοτούμενη και οραματική γεωργική πολιτική βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία, την εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας τόσο για αυτούς όσο και για τις αγροτικές περιοχές και την ευρύτερη κοινωνία, φοβάμαι ότι μέτρα όπως η πρώτη εγκατάσταση και η στήριξη των επενδύσεων δεν θα αρκούν για την αναστροφή των στατιστικών αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα », πρόσθεσε η ίδια.

Οι νέες περικοπές στη ΚΑΠ προκαλούν πονοκέφαλο

Σύμφωνα με την Αρετή Βαϊοπούλου, Ελληνίδα κτηνοτρόφο από τη Δυτική Θεσσαλία, όσο περισσότεροι νέοι αγρότες παραμένουν στην αγορά, τόσο περισσότερο ωφελείται ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα.

«Η μέση ηλικία της αγροτικής κοινότητας μειώνεται και νέες ιδέες, νέα μυαλά, νέοι επιστήμονες εισέρχονται στην αγορά», δήλωσε στην Euractiv.gr.

Για τους Έλληνες αγρότες, η σύγχρονη γεωργική πολιτική της Ευρώπης έχει ήδη φέρει καινοτομία στον ευρύτερο τομέα, ωστόσο πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν.

Η κ. Βαϊoπούλου τόνισε ότι η σημερινή ΚΑΠ έχει βοηθήσει ευρέως τους νέους αγρότες, αλλά οι επαγγελματίες ανησυχούν για τις προτεινόμενες περικοπές στην ΚΑΠ μετά το 2020, και ιδιαίτερα αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν για τους αγρότες που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα.

Οι κύριοι τομείς στους οποίους οι γεωργοί εξακολουθούν να αναμένουν στήριξη από τη νέα ΚΑΠ αφορούν τα κόστη παραγωγής, τις τιμές της αγοράς και την ποιότητα της παραγωγής.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την ώθηση που μας έχει δώσει η τρέχουσα ΚΑΠ. Για παράδειγμα, προσωπικά, ως κτηνοτρόφος, χρειάζομαι στήριξη για τη δικτύωση των προϊόντων μου», πρόσθεσε η ίδια.

Οι γυναίκες είναι απαραίτητες για τις γεωργικές επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των γυναικών αγροτών παραμένει σχετικά περιορισμένος στην Ελλάδα, με τις γυναίκες αγρότισσες να αγωνίζονται να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

«Σε άλλες χώρες, το τραπεζικό σύστημα ενθαρρύνει τις γυναίκες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά εδώ πρέπει να κάνεις τα πάντα μόνη», σημείωσε η κ. Βαϊοπούλου, τονίζοντας παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο των συνεταιρισμών σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεων στην αγορά.

Για την κ. Τσιφόρου, οι γυναίκες αγρότισσες ως επιχειρηματίες συμμετέχουν πλήρως στον εκσυγχρονισμό του τομέα της γεωργίας και τροφίμων στην ΕΕ.

«Και αυτό που [οι γυναίκες αγρότισσες] περιμένουν από τη μελλοντική ΚΑΠ, ακριβώς όπως και οι άνδρες αγρότες, είναι οραματικά και σύγχρονα εργαλεία πολιτικής που θα τους επιτρέπουν να παραμείνουν βιώσιμες, σε κάθε διάσταση του όρου».

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/neoi-kai-georgia-chamila-kerdi-kai-elleipsi-oysiastikis-stirixis/feed/ 0
Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-44/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-44/#respond Mon, 18 Feb 2019 07:00:56 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091895 Οι νέοι γεωργοί ζητούν έναν ισχυρό προϋπολογισμό για τη ΚΑΠ και στήριξη στην ανανέωση των γενεών

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα «είτε τους αρέσει είτε όχι», τονίζουν οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό ωστόσο, πρέπει πρώτα να υποστηρίξουν έναν ισχυρό προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020, όπως αναφέρουν.

«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών αποτελεί έναν από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε περαιτέρω στη EURACTIV.com ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (CEJA), Jannes Maes.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς τουλάχιστον 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .

Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ. Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.

Τσεχία: η γη ως επιχείρηση. Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με διαρρήξεις και οι τιμές ανά εκτάριο αυξάνονται

Το ζήτημα της διαχείρισης της γεωργικής γης απασχολεί τους αγρότες στην Τσεχική Δημοκρατία. Η τσεχική γεωργική γη καταλαμβάνει 4,03 εκατ. εκτάρια και τη μοιράζονται σχεδόν 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι ωστόσο ζουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουν καμία σύνδεση με την ύπαιθρο. Οποιαδήποτε είδος γης, λιβάδια, οπωρώνες, κήποι λυκίσκου ή αμπελώνες μισθώνονται σε αγρότες που τα διαχερίζονται για λογαριασμό των λεγόμενων γαιοκτημόνων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γεωργοί κατέχουν ένα μόνο μέρος της γης την οποία εκμεταλλεύονται, καθώς άλλα εκτάρια εκμισθώνονται από έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες, αυξάνοντας έτσι όχι μόνο τις επιχειρηματικές δαπάνες αλλά και τα διοικητικά καθήκοντα.

Επιπλέον, η αγορά γης δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τους αγρότες, καθως οι τιμές μπορούν να φτάσουν στα ύψη, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως οι επενδύσεις και οι διαρρήξεις. Τα προβλήματα σχετίζονται επίσης με ανεπίλυτες συνθήκες ιδιοκτησίας που οφείλονται στη συλλογικότητα και την επακόλουθη πολύπλοκη διαδικασία επιστροφής γης και αγροτικής περιουσίας στους αρχικούς ιδιοκτήτες ή στους κληρονόμους τους.

Η κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, «διμερές ζήτημα» για τις Βρυξέλλες

«Διμερές ζήτημα» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας που κατέληξε στην ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στη Ρώμη, μετά από συνάντηση του Ιταλού αντιπροέδρου και ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων , Luigi Di Maio, με τα «κίτρινα γιλέκα».

Το Παρίσι χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «παρέμβαση» και «απαράδεκτη πρόκληση μεταξύ γειτονικών χωρών και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ζήτησε διαβουλεύσεις με τον γάλλο Πρέσβη στη Ρώμη, Christian Masset.

Από το Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση εξήγησε ότι η πρόσκληση για διαβούλευση του πρέσβη της στη Ρώμη, δεν διακόπτει τις σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα τρόπο να δείξει την ενόχληση της, ιδίως σε σχέση με την «μη φιλική» χειρονομία εκ μέρους του Luigi di Maio, με τα «κίτρινα γιλέκα».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/agrotika-nea-mia-matia-stin-eyropi-44/feed/ 0
Βιοκαύσιμα: η Επιτροπή βάζει στη «μαύρη λίστα» το φοινικέλαιο αλλά σώζει τη σόγια https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/#respond Thu, 14 Feb 2019 06:00:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091880 Σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το φοινικέλαιο ως καλλιέργεια υψηλών εκπομπών σε βιοκαύσιμα, προβλέποντας ωστόσο ορισμένες αμφιλεγόμενες απαλλαγές για τους μικροαλλαγές και απαλάσσοντας τη σόγια από τις διατάξεις της κατ ‘εξουσιοδότηση πράξης.

Η πράξη της Επιτροπής που ορίζει τα κριτήρια βιωσιμότητας για τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής (8 Φεβρουαρίου), λίγο αργά, όπως αναμενόταν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η επικουρική νομοθεσία ήταν απαραίτητη καθώς οι ευρωβουλευτές και οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να αναβάλουν τον ορισμό των χαμηλών ή υψηλών κινδύνων έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης (παράγοντες κινδύνου iLUC), όταν προχώρησαν σε συμφωνία τον Ιούνιο αναφορικά με την οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια (RED II).

Αυτός ο ορισμός της καλλιέργειας που συνδέεται με την αποψίλωση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η θεμελίωση ενός σταθερού χαμηλού στάτους iLUC θα επιτρέψει την διαφυγή του «παγώματος» και της σταδιακής κατάργησης, που θα είναι το πεπρωμένο των καλλιεργειών υψηλών κινδύνου iLUC.

Μετά και την αξιολόγηση της Επιτροπής, το φοινικέλαιο αποτελεί πλέον τη μόνη καλλιέργεια πρώτης ύλης βιοκαυσίμων που θα ταξινομηθεί ως υψηλό iLUC, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπολογιστεί στο πλαίσιο των «πράσινων στόχων» της ΕΕ και ότι θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2030.

Η αξιολόγηση, που βασίζεται τόσο στην ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας όσο και σε νέα πρωτότυπη έρευνα, δείχνει ότι το 45% της επέκτασης φυτειών φοινικέλαιου πραγματοποιήθηκε σε περιοχές με υψηλά επίπεδα άνθρακα κατά την περίοδο 2008-2015.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με άλλες πρώτες ύλες», ανέφερε πηγή της Επιτροπής στο EURACTIVcom.

Οι σπόροι σόγιας τη γλίτωσαν

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προβλέπεται στην κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, οι καλλιέργειες σόγιας δεν μπορούν να προσδιοριστούν ως πρώτες ύλες υψηλού κινδύνου iLUC, ανέφερε περαιτέρω η πηγή από την Επιτροπή.

Η ανάλυσή της βασίστηκε στη συλλογή ειδικών δεδομένων από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) και την Κοινοπραξία Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, όπου αναλύθηκαν δορυφορικοί χάρτες για την εκτίμηση της παγκόσμιας αποψίλωσης που σχετίζεται με την επέκταση των καλλιεργειών πρώτων υλών βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με την πηγή, αυτή η νέα έρευνα υποστηρίζει το συμπέρασμα της βιβλιογραφικής έρευνας ότι η επέκταση της σόγιας σε γη με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

Το μερίδιο των καλλιεργειών σόγιας που βρίσκονται σε έκταση περιοχής παραγωγής με απόθεμα υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα είναι 8%, σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση, κάτω από το όριο του 10% που καθορίζει η Επιτροπή.

Ερωτηθείς για το πώς η Επιτροπή καθόρισε το κατώτατο όριο του 10% το οποίο και χορήγησε τον κατώτατο ορισμό του iLUC στη σόγια, η πηγή ανέφερε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο iLUC, τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες που υπερβαίνουν ένα γενικό κατώτατο όριο 14% δεν θα επιτύχουν εξοικονόμηση εκπομπών σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

«Η Επιτροπή έχει επομένως επιλέξει ένα πιο συντηρητικό όριο της τάξεως του 10% ώστε να εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση εκπομπών GHG από την παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων», ανέφερε η πηγή.

Μια τέτοια προσέγγιση θα συμβάλει επίσης στον πολιτικό στόχο της μείωσης της παγκόσμιας απώλειας βιοποικιλότητας, κατέληξε η πηγή.

Η απόφαση να μην επισημανθεί η σόγια ως υψηλού κινδύνου iLUC φαίνεται να είναι αυθαίρετη, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα για τα καθαρά καύσιμα και τη καθαρή κινητικότητα, Laura Buffet, από τη ΜΚΟ Μεταφορών & Περιβάλλοντος (T&E).

«Η επέκταση της σόγιας οδήγησε σε σημαντική αποψίλωση, όπως αναγνώρισε η Επιτροπή, και το βιοντίζελ σόγιας είναι κατά μέσο όρο δύο φορές χειρότερο για το κλίμα από το ορυκτό ντίζελ», πρόσθεσε.

Το 2017, το μείγμα βιοντίζελ των καλλιεργειών που παράγεται στην ΕΕ αποτελoύνταν από 55% κραμβέλαιο, 35% φοινικέλαιο, 6% σόγια και 4% ηλιέλαιο.

Το 2018, το Βέλγιο σημείωσε δεκαπλάσια αύξηση στη χρήση βιοντίζελ σόγιας στην εγχώρια αγορά σε σχέση με 2017.

«Παραθυράκια»

Παρόλο που το φοινικέλαιο συνδέεται μακράν με το υψηλότερο επίπεδο αποψίλωσης, χορηγήθηκαν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις στους μικροκαλλιεργητές με λιγότερο από πέντε εκτάρια και στην περίπτωση που η πρώτη ύλη είναι σε αχρησιμοποίητη γη, συμπεριλαμβανομένης της εγκαταλελειμμένης γης ή της σοβαρά υποβαθμισμένης γης.

«Το να προχωρήσει κανείς σε μια εξαίρεση για την πρώτη ύλη που παράγουν οι μικροκαλλιεργητές δεν επιτρέπει απλώς σε βιοκαύσιμα υψηλού κινδύνου όπως το φοινικέλαιο να εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας, αλλά μέσω της μπροστινής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής ένωσης ανανεώσιμης αιθανόλης (ePURE), κ. Emmanuel Desplechin.

Σύμφωνα με το think-tank ‘Farm Europe’, οι κυριότερες ανησυχίες αφορούν την έλλειψη αξιοπιστίας του ελέγχου του χαμηλού iLUC που πρότεινε η Επιτροπή στην κατ ‘εξουσιοδότηση πράξη, περισσότερο και από την αποτυχία στόχευσης της σόγιας.

«Ο ορισμός του χαμηλού iLUC είναι σαφώς σχεδιασμένος ώστε να λειτουργεί ως πίσω πόρτα για τα βιοκαύσιμα υψηλού κινδύνου iLUC, δηλαδή το φοινικέλαιο», δήλωσε ο Luc Vernet, γενικός γραμματέας της Farm Europe.

«Η Επιτροπή παίρνει μακριά με το ένα χέρι αυτό δίνει που με το άλλο», πρόσθεσε η Laura Buffet της T&E.

«Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το ντίζελ φοινικέλαιου ως μη βιώσιμο και μετά να ανοίξεις ένα παραθυράκι τόσο μεγάλο όσο τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης και να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι δεν θα το παρατηρήσουν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση παραβιάζει την εντολή που έλαβε η Επιτροπή από τους υπουργούς και το Κοινοβούλιο.

Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ θα εξετάσει τώρα την ανατροφοδότηση μέχρι τις 8 Μαρτίου. Το Κοινοβούλιο και οι υπουργοί της ΕΕ δεν μπορούν να τροποποιήσουν το σχέδιο πράξης, παρά μόνο να το απορρίψουν εξ ολοκλήρου.

[Επιμέλεια: Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/viokaysima-i-epitropi-vazei-sti-quot-mayri-lista-quot-to-foinikelaio-alla-sozei-ti-sogia/feed/ 0
Η μεταμεσονύκτια έγκριση της συμφωνίας για την ασφάλεια των τροφίμων και τα σχόλια που ακολούθησαν https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/#respond Thu, 14 Feb 2019 04:00:10 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091798 Το μόνο που χρειάστηκε ήταν τρεις συναντήσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τους νέους κανόνες διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων καθώς οι συννομοθέτες της ΕΕ έβαλαν ψηλά τον πήχη προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Οι υπουργοί της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές ολοκλήρωσαν και επικαιροποίησαν μέσα σε μια νύχτα στο Στρασβούργο, τον Γενικό Κανονισμό Τροφίμων.

Η νέα νομοθεσία εμπίπτει στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων και ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από τις αξιολογήσεις ασφάλειας των αμφισβητούμενων προϊόντων, όπως είναι το συστατικό γλυφοσάτη.

Η μεταρρύθμιση του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων, τον οποίο καθιέρωσε η Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων το 2002 και εισήγαγε την αρχή της ανάλυσης κινδύνου στη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, ήταν το τελευταίο πεδίο διαμάχης στον αγροδιατροφικό τομέα της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Μετά τον έλεγχο καταλληλότητας του Γενικού Κανονισμού Τροφίμων που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018, το εκτελεστικό μέρος της ΕΕ υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο νέες προτάσεις που παρέχουν στους πολίτες της ΕΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες που υποβάλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ενισχύουν τη διαφάνεια.

Ωστόσο, ο αναθεωρημένος κανόνας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στα φυτοφάρμακα αλλά και στις άδειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση ήταν μακρά και επίπονη και ολοκληρώθηκε έπειτα από μια περίεργη εξέλιξη, αφού η αρχική εισηγήτρια Ρενάτα Σόμερ τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφήσει τον φάκελο αμέσως μετά την έγκριση της έκθεσης, δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι η ολομέλεια δεν ψήφισε την εισήγηση της.

Αντικαταστάθηκε από άλλο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Pilar Ayuso.

Μετά την ψηφοφορία, ο σκιώδης εισηγητής της, Piernicola Pedicini, από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στο EURACTIV.com ότι η πρόταση κινδύνεψε να μην περάσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

«Έπρεπε να πιέσουμε μέσα στο Κοινοβούλιο για να καταστήσουμε σαφές ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα στο οποίο οι καθυστερήσεις ή οι αναβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», ανέφερε.

Σχόλια

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών για τη γλυφοσάτη.

«Έχουμε ακούσει την έκκληση, η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα φυτοφάρμακα, για μεγαλύτερη διαφάνεια, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου, σε μελέτες που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των θα ενισχυθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Η σημερινή συμφωνία, για την οποία συγχαίρω το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, περιέχει σημαντικά μέτρα που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και θα κάνουν την επιστήμη ακόμη πιο ανοικτή και ισχυρή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΑΑΤ Bernhard Url στη EURACTIV.com αμέσως μετά την ψηφοφορία.

«Κοιτώντας μπροστά, είναι σημαντικό τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται από επαρκείς πόρους, όπως προβλέπεται στην πρόταση, ώστε να μπορέσει η ΕΑΑΤ να τις εφαρμόσει», κατέληξε.
Η Ένωση Βιομηχανιών Παρασιτοκτόνων της ΕΕ (ECPA) χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας στο EURACTIV ότι «η διαφάνεια είναι καλή για όλους μας: τη βιομηχανία, τα θεσμικά όργανα και τους πολίτες».

«Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ωστόσο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», είπε ο σκιώδης εισηγητής της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Pedicini.
Κατά την άποψή του, υπήρξε έλλειψη περιθωρίου για το Κοινοβούλιο σε ορισμένα βασικά σημεία, διότι τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή διαστρεβλώναν με καθαρά τυπικά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επέκτασης του κανόνα της διαφάνειας στις συναντήσεις μεταξύ των κρατών μελών στις σχετικές τεχνικές επιτροπές.

«Ωστόσο τώρα υπάρχει ο νέος κανονισμός βάσει του οποίου η ΕΑΑΤ υποχρεούται να δημοσιεύει τις αιτήσεις που έχει λάβει, μαζί με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που παρέχονται για την υποστήριξη αυτών των αιτήσεων», πρόσθεσε.

Ο σκιώδης εισηγητής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Pavel Poc συνεχάρει τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν άλλες περιπτώσεις σαν τη γλυφοσάτη στην Ευρώπη.

«Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θεμελιώδη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – υποστηριζόμενη και διαμορφωμένη από την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης αποκάλυψης πληροφοριών κατά τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνων», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

(το κείμενο έχει προσαρμοστεί στην ελληνική έκδοση από τον Θοδωρή Καραουλάνη)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/i-metamesonyktia-egkrisi-tis-symfonias-gia-tin-asfaleia-ton-trofimon-kai-ta-scholia-poy-akoloythisan/feed/ 0
Ευφυής γεωργία: αλλάζει τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα, υποστηρίζει ο Στέλιος Ράλλης – εντός του 2019 οι πρώτοι 1000 σταθμοί https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyfyis-georgia-allazei-ta-dedomena-ston-agrodiatrofiko-tomea-ypostirizei-o-stelios-rallis-entos-toy-2019-oi-protoi-1000-stathmoi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyfyis-georgia-allazei-ta-dedomena-ston-agrodiatrofiko-tomea-ypostirizei-o-stelios-rallis-entos-toy-2019-oi-protoi-1000-stathmoi/#respond Wed, 13 Feb 2019 07:30:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091779 Το έργο της ευφυούς γεωργίας, ένα έργο του Υπ. ΨΗΠΤΕ που αλλάζει τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» του τηλεοπτικού σταθμού Open και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, το πρωί της Δευτέρας, 11 Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 33 εκατ. €, για το οποίο το Υπ. ΨΗΠΤΕ συνεργάστηκε με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο, το οποίο θα συλλέγει δεδομένα από όλη την Ελλάδα. Ο κάθε αγρότης θα λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές με ένα μήνυμα στο τάμπλετ ή το κινητό του, με το οποίο θα ενημερώνεται για το πότε και που θα πρέπει να λιπάνει ή να ποτίσει, ενώ θα ενημερώνεται και για τυχόν καιρικά φαινόμενα.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας ανταποκρίνεται σε ένα από  τα βασικά αιτήματα των αγροτών σήμερα, το οποίο είναι η μείωση του κόστους παραγωγής: μειώνει το κόστος παραγωγής έως και 45%, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Ράλλης επεσήμανε ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο 2019, με τους 1.000 πρώτους τηλεμετρικούς σταθμούς να τοποθετούνται στους τρεις (3) πρώτους μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.  Οι εν λόγω σταθμοί θα κατανεμηθούν σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με ειδικές μελέτες εφαρμογής, καθώς η δίκαιη ανάπτυξη αποτελεί έναν σημαντικό άξονα του Υπ. ΨΗΠΤΕ:  «Δεν έχουμε σκοπό να μείνει κανένας απέξω, θέλουμε όλοι να μπορούν να απολαύσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες».

Ευφυής Γεωργία – Πρόγραμμα του ΥΨΠΤΕ – Τί καλύπτει [Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyfyis-georgia-allazei-ta-dedomena-ston-agrodiatrofiko-tomea-ypostirizei-o-stelios-rallis-entos-toy-2019-oi-protoi-1000-stathmoi/feed/ 0
Αυστραλία: Εκατοντάδες χιλιάδες βοοειδή νεκρά από τις πλημμύρες https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aystralia-ekatontades-chiliades-vooeidi-nekra-apo-tis-plimmyres/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aystralia-ekatontades-chiliades-vooeidi-nekra-apo-tis-plimmyres/#respond Mon, 11 Feb 2019 07:00:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091368 Οι αρχές σχεδιάζουν να ρίξουν σήμερα από τον αέρα ζωοτροφή σε εγκαταλειμμένα βοοειδή στην πλημμυρισμένη βόρεια Αυστραλία, όπου μεγάλα τμήματα γης βρίσκονται κάτω από το νερό και οι απώλειες ζώων κτηνοτροφίας υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν αυτή την εβδομάδα την παραλιακή πόλη Τάουνσβιλ στην Πολιτεία Κουίνσλαντ πλημμύρισαν βοσκοτόπια που είχαν προηγουμένως πληγεί από πολυετή ξηρασία.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πολυάριθμα βοοειδή παγιδευμένα σε κομμάτια γης που δεν έχουν πλημμυρίσει, αλλά περιβάλλονται από νερό, ή νεκρά και ετοιμοθάνατα μέσα στη λάσπη.«Έπεσε βροχή ενάμιση χρόνου μέσα σε περίπου επτά ημέρες», λέει τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ο κτηνοτρόφος Μάικλ Μπάλεϊ από το Μπιντούραν Στέισον δυτικά του Τζούλια Κρικ στην ύπαιθρο της Κουίνσλαντ.

Ο Μπάλεϊ λέει πως πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις τρεις ιδιοκτησίες του και είδε το νερό να εκτείνεται για μίλια προς κάθε κατεύθυνση. Υπολόγισε πως έως το 60% των βοοειδών, που έτρεφε στη διάρκεια της ξηρασίας, σκοτώθηκαν από την πλημμύρα.

«Είναι καταστροφή … υπάρχουν παντού νεκρά ζώα», είπε. «Όχι μόνο βοοειδή, αλλά και πρόβατα, καγκουρό, αγριογούρουνα, πέθαναν όλα υποφέροντας».Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η κυβέρνηση αναμένει απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ζώων κτηνοτροφίας και οι αρχές εργάζονται πάνω σ’ ένα σχέδιο για να παρασχεθεί τροφή σε παγιδευμένα ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aystralia-ekatontades-chiliades-vooeidi-nekra-apo-tis-plimmyres/feed/ 0
Φιλ Χόγκαν: «Μένω έκπληκτος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους ΓΤΟ» https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/fil-chogkan-meno-ekpliktos-apo-tin-apofasi-toy-eyropaikoy-dikastirioy-gia-toys-gto/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/fil-chogkan-meno-ekpliktos-apo-tin-apofasi-toy-eyropaikoy-dikastirioy-gia-toys-gto/#respond Mon, 11 Feb 2019 07:00:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091353 Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να αποφασίσουν αν εφαρμόζεται η επιστήμη ή η πολιτική, όταν πρόκειται για θέματα, όπως οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBT), δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Χόγκαν τόνισε: «Νομίζω ότι το 2019 θα είναι μια ευκαιρία για γενικότερο προβληματισμό και θα δούμε ποιες είναι οι νομικές επιλογές στο ανώτατο επίπεδο των κυβερνήσεων σχετικά με το εάν αποδεχόμαστε ή όχι την επιστήμη ως βάση λήψης αποφάσεων για αυτά τα θέματα».

Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τεχνική αναπαραγωγής φυτών με μεταλλαξογένεση είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Η εν λόγω απόφαση εξέπληξε τον κλάδο και τους αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρό πλήγμα για την καινοτομία στη γεωργία της ΕΕ, προειδοποιώντας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV για την άποψή του σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο κ. Χόγκαν δήλωσε ότι εξεπλάγην. «Ο επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, εξετάζει εντατικά αυτό το θέμα για να διαπιστώσει ποιες είναι οι διαθέσιμες νομικές επιλογές. […] Η επόμενη Επιτροπή θα ασχοληθεί με αυτό, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι τα ακριβή κριτήρια, ώστε να δοθούν εγκρίσεις σε αυτά τα προϊόντα», ανέφερε ο κ. Χόγκαν.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/fil-chogkan-meno-ekpliktos-apo-tin-apofasi-toy-eyropaikoy-dikastirioy-gia-toys-gto/feed/ 0
Ανάλυση: το παρασκήνιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, οι διαφωνίες και τα κοινά μέτωπα https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/analysi-to-paraskinio-toy-symvoylioy-georgias-kai-alieias-oi-diafonies-kai-ta-koina-metopa/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/analysi-to-paraskinio-toy-symvoylioy-georgias-kai-alieias-oi-diafonies-kai-ta-koina-metopa/#respond Sun, 10 Feb 2019 07:00:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091131 Δύσκολος προβλέπεται ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020, με τους υπουργούς Γεωργίας των κρατών-μελών αφενός να μη συμφωνούν μεταξύ τους σε πολλά σημεία, αφετέρου να συνεχίζουν τις πιέσεις προς την Κομισιόν προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο δυνατόν περισσότεροι πόροι για τον αγροτικό κόσμο. Στις 28 Ιανουαρίου, η ρουμανική προεδρία πέρασε και το πρώτο crash test αναφορικά με το μέλλον της κοινής αγροτικής πολιτικής, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας.

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ συνδέονται με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, στόχος της προεδρίας είναι να επιτευχθεί μερική γενική προσέγγιση σχετικά με τις τρεις σχετικές νομοθετικές προτάσεις:

  • τον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ
  • τον κανονισμό για την ενιαία κοινή οργάνωση των αγορών (ΚΟΑ)
  • τον οριζόντιο κανονισμό για τη χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ.

Η προεδρία έχει βάλει χρονικό ορίζοντα το τέλος της θητείας της στις 30 Ιουνίου, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέχρι τότε, αφού τον Μάιο μεσολαβούν οι ευρωεκλογές. «Ο χρόνος δεν είναι φίλος μας, και σίγουρα θα είναι μια πρόκληση για όλα τα θεσμικά όργανα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Πέτρε Ντέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται να υποβληθεί σχέδιο της προεδρίας για τη νέα ΚΑΠ στο επόμενο Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Μαρτίου, με στόχο να εξασφαλιστεί αυτή η μερική γενική προσέγγιση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Επί τάπητος

Αρχικά, το Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νέο μοντέλο λειτουργίας που προτείνεται στη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ, εστιάζοντας ιδίως σε στοιχεία όπως η ετήσια προθεσμία, μια προοδευτική προσέγγιση για τους στόχους και οι ενδεχόμενες αποκλίσεις. Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, το γεωργικό αποθεματικό και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Τέλος, η Επιτροπή ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πράσινη αρχιτεκτονική.

Ετήσια Έκθεση Επιδόσεων

Έντονος ήταν ο προβληματισμός που διατυπώθηκε αναφορικά με τα Στρατηγικά Σχέδια και τον Οριζόντιο Κανονισμό. Αιχμή του δόρατος η προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου, εντός της οποίας πρέπει να υποβληθεί η ετήσια έκθεση επιδόσεων. Ο Έλληνας υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, υπογράμμισε πως οι νέες πολλαπλές απαιτήσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι διοικήσεις, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση αυτή για τα κράτη-μέλη. Τόνισε ότι θα αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση η εφαρμογή του συστήματος στον πρώτο Πυλώνα, όπου ποιοτικά στοιχεία θα μετρηθούν και θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά. Άλλοι, όπως οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, πρότειναν η έκθεση να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη, ενώ άλλοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινήσεις από την Επιτροπή.

Μάλιστα, ο Ιρλανδός υπουργός, Μίκαελ Κριντ, ζήτησε επανεξέταση της ημερομηνίας για πρακτικούς λόγους, όπως είπε, άποψη την οποία δεν συμμερίστηκε καθόλου η Ολλανδή ομόλογός του, Καρόλα Σούτεν, η οποία τόνισε ότι η προθεσμία είναι εφικτή. Οι ανησυχίες των υπουργών, πάντως, δεν φαίνεται να επηρέασαν τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, που αμφισβήτησε ότι υπάρχει πρόβλημα. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι για το 85% περίπου των πληρωμών, θα υπήρχαν 7,5 μήνες πριν από την υποβολή των αποτελεσμάτων. Είναι αποδεκτό το χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Οι πληροφορίες πρέπει να φτάνουν στις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, για να αποδεικνύεται ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται με σύνεση».

Απόκλιση

Κοινό μέτωπο διαμόρφωσαν οι αντιπροσωπείες των περισσότερων κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, υπέρ της πρότασης για αύξηση του ποσοστού απόκλισης από τους στόχους από το 25% στο 35% σε συνδυασμό με διετή ορόσημα και διετή αξιολόγηση επιδόσεων. Μάλιστα, οι υπουργοί της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έκαναν ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας το ποσοστό απόκλισης να αυξηθεί στο 50% με φθίνουσα πορεία, ενώ η Γκαμπριέλα Μάτεκνα από τη Σλοβακία πρότεινε κατά το πρώτο έτος ένα περιθώριο ανοχής σε ποσοστό 100%.

Δημοσιονομική πειθαρχία και αποθεματικό

Σχετικά με το κατώφλι των 2.000 ευρώ για τους δικαιούχους στην περίπτωση εφαρμογής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η ελληνική πλευρά, μαζί με τις αντιπροσωπείες 9 κρατών-μελών –μεταξύ αυτών της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Κύπρου και της Πολωνίας–, υπερασπίστηκαν τη διατήρησή του, σε αντίθεση με τις Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία κ.ά., που τάχθηκαν υπέρ την κατάργησής του, σε κοινή γραμμή με την Επιτροπή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε συναίνεση για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το αποθεματικό κρίσης, για μεταφορά των μη χρησιμοποιημένων κονδυλίων από το 2020 στο 2021, όπως και για την επακόλουθη χρηματοδότησή του από τα έσοδα ειδικού σκοπού και άλλα διαθέσιμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα αποτελεί πάντα την ύστατη λύση.

Δεύτερος Πυλώνας

Τη Δήλωση της Σλοβενίας, σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της αγροτικής ανάπτυξης στην επίτευξη των νέων απαιτητικών στόχων της μελλοντικής ΚΑΠ και τη διατήρηση του προϋπολογισμού της όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο επίπεδο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, συνυπέγραψαν η Ελλάδα μαζί με άλλα 14 κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία).

Ο Ιρλανδός υπουργός εξήγησε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής προϋπολογισμός και για τους δύο Πυλώνες της ΚΑΠ, άποψη με την οποία συντάχθηκαν και άλλοι, αν και δεν υπέγραψαν τη δήλωση.

Με τη θέση της Επιτροπής συντάχθηκε η ολλανδική πλευρά, που εξήγησε ότι «ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα» εξαιτίας του Brexit και των νέων προτεραιοτήτων που έχει θέσει η ευρωπαϊκή κοινότητα. «Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Φιλ Χόγκαν υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο «χρειάζεται μια πολιτική θέση για να στηρίξει τους λόγους για τους οποίους απαιτούνται τα χρήματα». Τόνισε ότι πολλά κράτη-μέλη δεν συμφωνούν να αυξήσουν τις συνεισφορές τους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για αυτό. «Λαμβάνοντας υπόψιν τους δύο Πυλώνες, έχουμε δώσει αρκετή ευελιξία για να καλύψουμε το δημοσιονομικό χάσμα» τόνισε και σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να τρέξει πριν από τις ευρωεκλογές.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/analysi-to-paraskinio-toy-symvoylioy-georgias-kai-alieias-oi-diafonies-kai-ta-koina-metopa/feed/ 0
To βροχοποιήσιμο νερό στην ατμόσφαιρα προβλέπει τα καιρικά φαινόμενα https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/to-vrochopoiisimo-nero-stin-atmosfaira-provlepei-ta-kairika-fainomena/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/to-vrochopoiisimo-nero-stin-atmosfaira-provlepei-ta-kairika-fainomena/#respond Sat, 09 Feb 2019 08:00:07 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091101 Τη δυνατότητα να προφυλαχτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές μεταβολές έχει πλέον η Ελλάδα, μέσω της χαρτογράφησης του βροχοποιήσιμου νερού που πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρει στην «Υπαιθρο Χώρα» ο Χρήστος Πικριδάς, καθηγητής στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του πανεπιστημίου, «στο συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί ένα κέντρο ανάλυσης για την επεξεργασία των δεδομένων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS/Global Navigation Satellite Systems) που θα συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Bertiss, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία. «Για πρώτη φορά, πάνω από τις τρεις χώρες χαρτογραφείται, σε πραγματικό χρόνο, η απεικόνιση του βροχοποιήσιμου νερού, με την αξιοποίηση των τροποσφαιρικών προϊόντων που παράγονται από την επεξεργασία δεδομένων GNSS στη μετεωρολογία. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες τιμές που προκύπτουν από την ανάλυση, συμμετέχουν στην επεξεργασία των αριθμητικών μοντέλων καιρού που χρησιμοποιούν οι αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες. Ο τελικός στόχος είναι η αφομοίωση των προσδιορισθέντων τιμών για την περαιτέρω βελτίωση της πρόγνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αντίστοιχα κέντρα ανάλυσης αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κύπρο και στη Βουλγαρία», τονίζει ο κ. Πικριδάς.

Ανοικτά δεδομένα

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «τα αποτελέσματα των μετρήσεων του κέντρου ανάλυσης που λειτουργεί στο ΑΠΘ είναι άμεσα προσβάσιμα σε φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται άμεση και αδιάκοπη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο». Τα στοιχεία, όμως, που παρέχονται από τη χαρτογράφηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τον αγροτικό τομέα, που πλήττεται κάθε χρόνο από τις μεταβολές του καιρού. Ο Χρ. Πικριδάς καταλήγει λέγοντας ότι «η πορεία και γενικότερα η συμπεριφορά του βροχοποιήσιμου νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, καθώς και η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή μελέτης, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τις γεωργικές δραστηριότητες».

Το πρόγραμμα Bertiss

Στο πρόγραμμα Bertiss συμμετέχουν το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Frederick (ως επικεφαλής), η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου, και η Υπηρεσία Χαλαζόπτωσης και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας της Βουλγαρίας. Πόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα  συνεργασίας Interreg, με τίτλο «Balkan – Mediterranean Real Time Severe Weather Service – BeRTISS».

Τα δορυφορικά σήματα μπορούν να βοηθήσουν τους μετεωρολόγους

«Εμείς ασχολούμαστε με τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα προσδιορισμού θέσης, έχουμε εξειδικευτεί αρκετά στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων αυτών, καθώς και στις εφαρμογές, οι οποίες είναι αρκετές και μία από αυτές είναι η συμβολή των GNSS συστημάτων -όπως λέγονται- στη μετεωρολογία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αριστείδης Φωτίου.

«Τα δορυφορικά σήματα που διέρχονται μέσα από την ατμόσφαιρα υφίστανται κάποιες καθυστερήσεις στην πορεία τους και έχοντας διάφορα μοντέλα της ατμόσφαιρας και εν προκειμένω της τροπόσφαιρας κυρίως, που έχει περισσότερη σχέση με τη μετεωρολογία και με πρόβλεψη καιρού, μπορούμε να δώσουμε στοιχεία στους μετεωρολόγους, οι οποίοι έχουν και άλλα δεδομένα δικά τους, για το βροχοποιήσιμο νερό. Εκτιμούμε, για παράδειγμα, εάν λόγω θερμοκρασίας, πίεσης, υγρασίας σε μερικά χιλιόμετρα πάνω από τη γη οι ποσότητες αυτές του νερού μπορούν να βροχοποιηθούν με βάση την επεξεργασία των δορυφορικών συστημάτων», εξήγησε ο κ.Φωτίου.

«Είναι μία σημαντική και σύγχρονη εφαρμογή και συμβολή στη μετεωρολογία, είναι πάρα πολύ χρήσιμα δεδομένα και μπορούν να συμβάλουν σε μια καλύτερη πρόβλεψη του καιρού. Εμείς έχουμε μόνιμους σταθμούς δεκτών GNSS σε όλη την Ελλάδα και τους παρακολουθούμε επί 24ώρου βάσεως, έχουμε και το κέντρο ανάλυσης στο ΑΠΘ», πρόσθεσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως μέσω του κέντρου αυτού στο ΑΠΘ «παράγουμε διάφορα προϊόντα και άλλες εφαρμογές, όπως είναι για παράδειγμα η παρακολούθηση των μετακινήσεων που έχουν σχέση με τις μετακινήσεις του φλοιού της γης, δηλαδή καθαρά γεωδαιτικές εφαρμογές».

Σχετικά με τη διασυνοριακή συνεργασία, ο καθηγητής σημείωσε ότι «και στην Κύπρο και στη Βουλγαρία βοηθάμε κάπως να περάσει η τεχνογνωσία αυτή, γιατί εμείς είμαστε γεωδαίτες, συνεισφέρουμε σε αυτό το κομμάτι του έργου, για το οποίο διάφορες επιστημονικές περιοχές ενώνουμε τις δυνάμεις μας». «Είναι ένας τομέας πολύ σύγχρονος και με σημαντική συμβολή, πολλά υποσχόμενος και πιστεύω ότι θα το δούνε οι αρμόδιοι φορείς, άρχισαν να ενδιαφέρονται περιφέρειες, πέρα από τις υπηρεσίες που έχει κάθε χώρα», πρόσθεσε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/to-vrochopoiisimo-nero-stin-atmosfaira-provlepei-ta-kairika-fainomena/feed/ 0
Παρατηρητήριο Ποιότητας Ελιάς και Ελαιόλαδου στην Πελοπόννησο – έρευνα και εκπαίδευση για την ελαιοπαραγωγή https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/paratiritirio-poiotitas-elias-kai-elaioladoy-stin-peloponniso-ereyna-kai-ekpaideysi-gia-tin-elaioparagogi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/paratiritirio-poiotitas-elias-kai-elaioladoy-stin-peloponniso-ereyna-kai-ekpaideysi-gia-tin-elaioparagogi/#respond Fri, 08 Feb 2019 05:00:42 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091116 Ένα βήμα πριν από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Ελιάς και Ελαιόλαδου βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που ανταποκρίθηκε στην πρόταση του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου για την προστασία και ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων.

«Η δομή αυτή, σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου (ΚΕΤΕΚ), θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τα προϊόντα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τονίζει στην «ΥΧ» ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Γιώργος Ζακυνθινός, συμπληρώνοντας πως «η δομή θα εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, σκοπούς αριστείας και επιχειρηματικότητας της περιφέρειας και παράλληλα θα αποτελέσει ένα πιλοτικό εργαλείο για τη στήριξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας». Όπως εξηγεί, ζητήθηκε από την περιφέρεια να οργανωθεί αυτή η δομή στο θεσμοθετημένο Ερευνητικό Εργαστήριο Τροφο-θρεπτικών Προϊόντων (Nutraceuticals) και Λειτουργικών Τροφίμων του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕΤΡΟ) του ΤΕΙ Πελοποννήσου, όπου έχει ήδη ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια χαρτογράφησης στη Μεσσηνία.

Με ταυτότητα
Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο Τεχνολογίας και Ποιότητας ελιάς, λιπών και ελαίων και το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων, έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει στην καταγραφή των στοιχείων ποιότητας του μεσσηνιακού ελαιολάδου, μέσα από μια δομή Διαχείρισης της Ποιότητας του Ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιούνται αναλύσεις ελαιόλαδων για να προσδιοριστεί η «ταυτότητά» τους. Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν: Τον προσδιορισμό της οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων, των ειδικών συντελεστών απορρόφησης (σταθερές Κ232. Κ270. ΔΚ), τον προσδιορισμό του χρώματος, της πυκνότητας, τον ποσοτικό προσδιορισμό των ολικών πολυφαινολών (Μέθοδος Folin Ciocalteau) και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Στον κατάλογο των περιοχών που έχουν γίνει μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται οι: Βασιλάδα, Σαιδόνα, Ανάληψη, Κατσίκοβο, Γαργαλιάνοι, Αβραμιού, Αριστομένη, Μαυρομάτι, Αμμος και Πεταλίδι Μεσσηνίας, αλλά και Κράβαρα και Τσουρέκια Διαβολιτσίου, Βασιλάδα Διοράνης, Λέικα Καλαμάτας, Φοινίκη Μεθώνης, Ρωγίων Καλλιρόης και Δολοί Μάνης (Βιολογικό).
«Συγκεντρώνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές πληροφορίες, θα μπορούσαμε να τις αποθηκεύσουμε σε μια έξυπνη κάρτα (smart card), η οποία θα συνοδεύει κάθε παρτίδα ελαιολάδου» επισημαίνει ο κ. Ζακυνθινός, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα παρέχεται επιπλέον πληροφόρηση για το προϊόν» και μάλιστα σε δύο επίπεδα:

  • Στον έμπορο ή στον εισαγωγέα θα παρέχονται εξειδικευμένες πληροφορίες ως προς το μοριακό προφίλ του ελαιολάδου.
  • Στον καταναλωτή θα παρέχονται οι βασικές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το ελαιόλαδο, σε μορφή ετικέτας, που θα είναι ορατή και ευανάγνωστη πάνω στο μπουκάλι.

«Με τον τρόπο αυτόν, το ελαιόλαδο, φτάνοντας στον έμπορο και τον καταναλωτή θα είναι ένα πλήρως πιστοποιημένο προϊόν που θα ακολουθεί υψηλά πρότυπα ποιότητας, και άρα θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ως βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας» υπογραμμίζει.

Αναβάθμιση μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα Aristoil
Οι προσπάθειες για την ποιοτική αναβάθμιση της ελιάς και του ελαιόλαδου μέσω της έρευνας στην Πελοπόννησο δεν σταματούν εδώ. Από τον Νοέμβριο του 2016 είναι σε εξέλιξη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Aristoil, που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με επίκεντρο κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν 500 παραγωγοί, για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε νέες λογικές και μεθόδους, προκειμένου να διαφυλάξουν το ελαιόλαδο και να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους.
Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, η γεωπόνος Κωνσταντίνα Μητροπούλου, αρμόδια του προγράμματος στο κομμάτι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας εξηγεί ότι έχουν γίνει εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις σε όλη την περιφέρεια και ειδικότερα στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, όπου είναι και οι περισσότεροι καλλιεργητές. Ήδη έχουν γίνει πέντε εκπαιδευτικά σεμινάρια και αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλα τόσα.
«Μέσα από αυτά τα σεμινάρια έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 200 περίπου άτομα και φιλοδοξία μας είναι να μη μείνει κανένας χωρίς να ενημερωθεί. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και συμμετέχουν, αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή της θεωρίας αλλά με την συνεργασία μας αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν είναι αξεπέραστο. Στο υπόλοιπο σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν ενέργειες και στους άλλους νομούς», επισημαίνει.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/paratiritirio-poiotitas-elias-kai-elaioladoy-stin-peloponniso-ereyna-kai-ekpaideysi-gia-tin-elaioparagogi/feed/ 0
Αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων τον Ιανουάριο https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ayxisi-ton-pagkosmion-timon-ton-trofimon-ton-ianoyario/ https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ayxisi-ton-pagkosmion-timon-ton-trofimon-ton-ianoyario/#respond Fri, 08 Feb 2019 04:00:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091227 Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε τη Πέμπτη 7/2 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών του FAO – που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε 1,3% και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.

Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ότι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

«Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης συνδέεται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στην Ευρώπη, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει ενισχύσει έως τώρα τις προοπτικές για τις σοδειές, ενώ και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών», ανέφερε ο FAO. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παραμένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 2017.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενισχυμένες από την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ισχυρότερων επιδόσεων των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 7/2 ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών του FAO – που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε 1,3% και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.

Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ότι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

«Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης συνδέεται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στην Ευρώπη, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει ενισχύσει έως τώρα τις προοπτικές για τις σοδειές, ενώ και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών», ανέφερε ο FAO. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παραμένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 2017.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/thesmika-themata/news/ayxisi-ton-pagkosmion-timon-ton-trofimon-ton-ianoyario/feed/ 0
Πώς οι ευρωπαϊκές περιφέρειες αξιοποιούν την αγροτική χρηματοδότηση https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/infographic/pos-oi-eyropaikes-perifereies-axiopoioyn-tin-agrotiki-chrimatodotisi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/infographic/pos-oi-eyropaikes-perifereies-axiopoioyn-tin-agrotiki-chrimatodotisi/#respond Thu, 07 Feb 2019 11:22:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=infographic&p=10091180 https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/infographic/pos-oi-eyropaikes-perifereies-axiopoioyn-tin-agrotiki-chrimatodotisi/feed/ 0