Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Thu, 06 Jun 2019 10:35:06 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Η Πολωνία ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στην Τσεχία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-polonia-o-megalyteros-exagogeas-trofimon-stin-tsechia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-polonia-o-megalyteros-exagogeas-trofimon-stin-tsechia/#respond Tue, 04 Jun 2019 07:16:00 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10107016 Δεδομένα από το 2018 που παρουσιάστηκαν από την τσεχική στατιστική υπηρεσία (ČSÚ) δείχνουν ότι η Πολωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στην Τσεχία, σύμφωνα με το «Puls Biznesu».

Ωστόσο, το 2019 μπορεί να είναι πιο δύσκολο λόγω του χειμερινού σκάνδαλο της παράνομης σφαγής πολωνικού κρέατος.

Η Πολωνία ξεπέρασε τη Γερμανία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων -όσον αφορά την ποσότητα- για την τσεχική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ČSÚ, το 2018, οι Τσέχοι αγόρασαν 1,5 εκατομμύρια τόνους πολωνικής τροφής.

Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 80.000 τόνους σε σύγκριση με το 2017. Όσον αφορά την αξία, η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, μετά τη Γερμανία, αλλά πριν από την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σλοβακία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.pl

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-polonia-o-megalyteros-exagogeas-trofimon-stin-tsechia/feed/ 0
Πύλη εισόδου για τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά της ΕΕ η Ολλανδία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pyli-eisodoy-gia-ta-eisagomena-oporokipeytika-tis-ee-i-ollandia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pyli-eisodoy-gia-ta-eisagomena-oporokipeytika-tis-ee-i-ollandia/#respond Tue, 04 Jun 2019 03:00:55 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10107279 Περισσότερα οπωροκηπευτικά (εξαιρουμένης της μπανάνας) κατά 10% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 20% σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν εισήγαγε η ΕΕ από τρίτες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ολλανδία αναδεικνύεται σε πύλη εισόδου για ολόκληρη την ΕΕ για προερχόμενα από τρίτες χώρες φρούτα και λαχανικά, αφού περίπου το 1/3 των συνολικών εισαγωγών κατά μέσο όρο φτάνει εκεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα, η χώρα της τουλίπας και κατά έναν εντυπωσιακό, αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο, ακόμα και τροπικών λουλουδιών και μεσογειακών ή και τροπικών φρούτων, αποτελεί λιμάνι εισαγωγών κυρίως από τη Ν. Αφρική (παραλαμβάνει το 48% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ που προέρχονται από εκεί), την Κόστα Ρίκα (34%), τη Βραζιλία (48%), το Περού (52%), τη Χιλή (47%) και την Αίγυπτο (38%).

Η Μ. Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής της ΕΕ από τρίτες χώρες, ενώ σημαντικές εισαγωγικές χώρες είναι η Ισπανία και η Γαλλία, η οποία αύξησε με σημαντικούς ρυθμούς τις ποσότητες που εισάγει τα τελευταία χρόνια, παρομοίως και η Πορτογαλία και η Πολωνία. Στον αντίποδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν μειωθεί οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Τα προϊόντα του Μαρόκου φτάνουν στην ΕΕ, ως επί το πλείστον, μέσω της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ τα τουρκικά στέλνονται πρωτίστως στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Αυστρία. Τα προερχόμενα από τη Ν. Ζηλανδία παραδοσιακά εισάγονται μέσω Βελγίου.

Συνολικά, για την ΕΕ η Ν. Αφρική, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Κόστα Ρίκα αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου των προερχόμενων από τρίτες χώρες προϊόντων. Ακολουθούν η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή, η Αίγυπτος, η Ν. Ζηλανδία και η Αργεντινή. Τέλος, μικρότερες εισαγωγές πραγματοποιούνται από το Μεξικό, την Ινδία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, την Κολομβία και την Αλβανία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/pyli-eisodoy-gia-ta-eisagomena-oporokipeytika-tis-ee-i-ollandia/feed/ 0
H Επιτροπή αναζητά «ισχυρή αντίδραση» στην πρόκληση της επεξεργασίας γονιδίων https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/h-epitropi-anazita-ischyri-antidrasi-stin-proklisi-tis-epexergasias-gonidion/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/h-epitropi-anazita-ischyri-antidrasi-stin-proklisi-tis-epexergasias-gonidion/#respond Mon, 03 Jun 2019 05:00:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10107014 Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα πρωτοβουλία στην επεξεργασία γονιδίων για την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), δήλωσε ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν.

«Αυτό που έκανε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκαΐτις είναι να συνεχίσει να λαμβάνει τις νομικές συμβουλές της Επιτροπής για την αξιολόγηση του αποτελέσματος» της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, δήλωσε ο Χόγκαν μετά από συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 14 Μαΐου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να βοηθήσουν τη Κομισιόν να καταθέσει μια «ισχυρή απάντηση» στην απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ και να εκπονήσει μια νομοθετική απάντηση για την επόμενη Επιτροπή.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) προέκυψαν ως μια καινοτόμος γεωργική λύση την τελευταία δεκαετία, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων φυτικών ποικιλιών τροποποιώντας το DNA των σπόρων και των φυτικών κυττάρων.

Οι περιβαλλοντολόγοι τις αποκαλούσαν «κρυμμένες ΓΤΟ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη απόπειρα της βιομηχανίας γεωργικών ειδών διατροφής να φέρουν τους ΓΤΟ στην Ευρώπη μέσω της πίσω πόρτας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με μεταλλαξιογένεση ή γενετική επεξεργασία, μια τεχνική αναπαραγωγής φυτών, είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ), οι οποίοι θα πρέπει επομένως να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/h-epitropi-anazita-ischyri-antidrasi-stin-proklisi-tis-epexergasias-gonidion/feed/ 0
Επικεφαλής EFSA: Την επόμενη φορά να αξιολογήσουμε τις συνέπειες και χωρίς τη γλυφοσάτη https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/epikefalis-efsa-tin-epomeni-fora-na-axiologisoyme-tis-synepeies-kai-choris-ti-glyfosati/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/epikefalis-efsa-tin-epomeni-fora-na-axiologisoyme-tis-synepeies-kai-choris-ti-glyfosati/#respond Mon, 03 Jun 2019 04:00:02 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10107008 Η επόμενη διαδικασία νέας έγκρισης για το αμφισβητούμενο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση της δυνητικής απαγόρευσης της ουσίας όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τροφίμων, τη βιοποικιλότητα και το εισόδημα των αγροτών, δήλωσε ο Bernhard Url, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε συνέντευξη του στη EURACTIV.com.

«Η επικοινωνία είναι το κλειδί και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που έπρεπε να μάθουμε. Νομίζω ότι υποτιμήσαμε όλοι τη συναισθηματική δύναμη της γλυφοσάτης», είπε.

Υπογράμμισε ότι η Γενική Νομοθεσία Τροφίμων (GFL) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Η διαφάνεια δεν αποτελεί μοναδικό στόχο, διότι η δέσμευση με την κοινωνία των πολιτών είναι εξίσου σημαντική. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια λογική διάκριση σχετικά με το τι είναι πολιτική και τι επιστήμη, μαζί με μια δημόσια συζήτηση για τη γλυφοσάτη, η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται στη χρήση της και όχι στην ασφάλειά της.

Είπε επίσης ότι η αντίληψη ότι ο GFL θα εφαρμοστεί πλήρως τον Απρίλιο του 2021 δεν είναι ρεαλιστική και ότι η EFSA είναι «σημαντικά υποχρηματοδοτημένη». Τέλος, υπογράμμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ που εφαρμόζει τη σύμβαση του Άαρχους θέτει υψηλότερα πρότυπα από ό,τι ο GFL.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Euractiv.com

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/epikefalis-efsa-tin-epomeni-fora-na-axiologisoyme-tis-synepeies-kai-choris-ti-glyfosati/feed/ 0
Γερμανία: αναμένεται η τελική ετυμηγορία για τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/germania-anamenetai-i-teliki-etymigoria-gia-ti-thanatosi-arsenikon-neosson/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/germania-anamenetai-i-teliki-etymigoria-gia-ti-thanatosi-arsenikon-neosson/#respond Mon, 27 May 2019 09:00:52 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10105749 Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Γερμανία διαπραγματεύεται σχετικά με το αν παραμείνει επιτρεπτή ή όχι η θανάτωση εκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών. Αν οι δικαστές απαγορεύσουν την πρακτική, τα αυγά θα μπορούσαν να σπανίσουν, προειδοποιεί η βιομηχανία πουλερικών.

Μόνο στη Γερμανία, περίπου 45 εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί δηλητηριάζονται με αέρια ή τεμαχίζονται κάθε χρόνο, επειδή δεν παράγουν αυγά. Τώρα, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Λειψία θα αποφασίσει εάν τελικά η πρακτική θα απαγορευτεί ή όχι.

Βάση αυτής της υπόθεσης αποτέλεσε μια απόφαση του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου του Münster το 2016, το οποίο έκρινε δικαιολογημένη τη θανάτωση των νεαρών ζώων για οικονομικούς λόγους. Η εκτροφή αρσενικών νεοσσών σήμαινε για τα εκκολαπτήρια μια «δυσανάλογη προσπάθεια», η οποία υπερβαίνει την καλή διαβίωση των ζώων, είχε διαπιστώσει τότε το δικαστήριο.

Ο τεμαχισμός των νεοσσών θα έπρεπε να είχε σταματήσει ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης και να απαγορευτεί εξ ολοκλήρου έως το τέλος του 2017. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν επιβλήθηκε ποτέ, ενώ το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας επένδυσε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη διαδικασιών για τον προσδιορισμό του φύλου ενός νεοσσού όσο αυτό παραμένει έμβρυο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.de

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/germania-anamenetai-i-teliki-etymigoria-gia-ti-thanatosi-arsenikon-neosson/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-64/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-64/#respond Fri, 24 May 2019 08:58:31 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10105808 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

 

ΧΑΓΗ

Σοκ από τα exit poll. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την Ολλανδία εκτιμούν ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην κορυφή με πέντε έδρες (αύξηση κατά δύο θέσεις από το 2014), καθώς η ακροδεξιά φαίνεται να μην ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εκτιμήσεις.

Σε ένα exit poll που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ, το κόμμα του πρωθυπουργού Mark Rutte (ALDE) προβλέπεται να κερδίσει τέσσερις έδρες, ενώ το FvD του Thierry Baudet (ECR) είναι σε καλό δρόμο για τρεις. Το PVV του Geert Wilders (ENF) θα μπορούσε να καταρρεύσει σε μία μόνο θέση. Ο Rutte συνεχάρη τον επικεφαλής υποψήφιο του PvdA, Frans Timmermans, και ο Baudet παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο υποψήφιος για πρόεδρος της Επιτροπής να εμπνεύσει αυτή την υποστήριξη.

Οι Ολλανδοί Πράσινοι, οι οποίοι εκτιμάται επίσης ότι έχουν τρεις έδρες, χαιρέτισαν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο αντίπαλος του Timmermans για την προεδρία της Επιτροπής, ο συμπατριώτης Bas Eickhout, δήλωσε ότι ήταν ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα για την Πράσινη και προοδευτική Ευρώπη στις Κάτω Χώρες».

Το προκαταρκτικό αποτέλεσμα δεν πέρασε απαρατήρητο στις Βρυξέλλες: ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη φορολογία, Pierre Moscovici, το χαρακτήρισε «καταπληκτική και αξίωτη νίκη», καθώς επίσης «ενθαρρυντικό μήνυμα» προς άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ομοίως, ο επικεφαλής της S&D, Udo Bullmann, δήλωσε ότι ήταν μια σημαντική πρόοδος για τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ και τον Timmermans.

Η προσέλευση έχει ήδη αναφερθεί ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιτυχία του PvdA, καθώς τα ext poll εκτιμούν ότι ήταν περίπου στο 40%: το υψηλότερο σε τρεις δεκαετίες.

Οι σοσιαλιστές της ΕΕ δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό στο επόμενο κοινοβούλιο μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή τους αριστερούς και τους πράσινους. Ο Timmermans κάλεσε πρόσφατα για έναν προοδευτικό συνασπισμό «από τον Τσίπρα έως τον Macron».

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com τον Σεπτέμβριο του 2018, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι μόνο μια τέτοια συμμαχία θα είναι σε θέση να εμποδίσει την «Αντάντ δεξιάς και ακροδεξιάς».

«Δεν νομίζω ότι το ΕΛΚ θα κερδίσει την πλειοψηφία μαζί με την ακροδεξιά. Επομένως, το ΕΛΚ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αρχίσει να συνεργάζεται με την αριστερά. Αυτή είναι πραγματικά η βασική απόφαση που πρέπει να πάρει το ΕΛΚ. Και προς το παρόν, είναι εντελώς διαιρεμένοι», δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Eickhout στη EURACTIV. (Sam Morgan, EURACTIV.com, Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος) Διαβάστε περισσότερα

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Άρνηση ψήφου στους πολίτες της ΕΕ από το ΗΒ. Εκατοντάδες πολίτες της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους μετά την απομάκρυνσή τους από τις κάλπες και την άρνηση της δυνατότητας τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Η Εκλογική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η «πολύ σύντομη προειδοποίηση» της κυβέρνησης σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις εκλογές είχε ως αποτέλεσμα διοικητικές καθυστερήσεις που οδήγησαν σε προβλήματα κατά την εγγραφή πολιτών της ΕΕ στη χώρα. Η καμπάνια «The3Million» δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε να αντιμετωπίσει «εκατοντάδες» ανθρώπους που είχαν καταθέσει παράπονα, αλλά το πρόβλημα μπορεί να έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους.

«Η κλίμακα αυτού του προφανούς προβλήματος πρέπει να διερευνηθεί», σχολίασε ο επικεφαλής του ALDE, Guy Verhofstadt. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εκλογική διαφήμιση. Το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang έχει τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών στο Facebook και το Instagram, κάτι που τους επέτρεψε να πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο με ψευδείς ειδήσεις και ριζοσπαστική δεξιά προπαγάνδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Avaaz. Στοχεύοντας κυρίως στη νεότερη γενιά, το κόμμα έχει δαπανήσει περίπου 400.000 ευρώ στην ψηφιακή διαφήμιση. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Οι κορυφαίοι πολιτικοί ζητούν ένα «Ευρωπαϊκό Ισλάμ». Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn και ο πρωθυπουργός του βόρειου κράτους του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Daniel Günther ζήτησαν μια πιο προοδευτική μορφή του Ισλάμ προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η θρησκεία με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Πράσινες πολιτικές της τελευταίας στιγμής. Τρεις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της ΕΕ, η κυβέρνηση του Macron αποφάσισε να επιταχύνει την οικολογική της πολιτική. Το πρόσφατα καθιερωμένο «συμβούλιο οικολογικής άμυνας» πρότεινε μια σειρά μέτρων με υψηλή συμβολική αξία, όπως το τέλος του «Montagne d’or», ενός έργου εξόρυξης χρυσού στη μέση του παρθένου δάσους στη Γαλλική Γουιάνα.

Γλυκόπικρες ειδήσεις ​​για τη γαλλική ζάχαρη. Ο γερμανικός όμιλος ζάχαρης Sudzucker, ο οποίος αγόρασε τη γαλλική Saint Louis Sucre το 2001, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα πουλήσει τις δραστηριότητές του σε Γάλλους αγρότες. Η ένωση ζαχαρότευτλων CGB ελπίζει να διατηρήσει 130 θέσεις εργασίας αγοράζοντας τα δύο εργοστάσια ζάχαρης στο Calvados και το Somme. «Η Γαλλία παράγει δύο φορές τη ζάχαρη που χρειάζεται, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός», δήλωσε ο όμιλος, προσθέτοντας ότι ήθελε να μειώσει την παραγωγή. (EURACTIV.fr)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

O Σάντεζ θα κυβερνήσει μόνος του; Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez σκοπεύει να κυβερνήσει μόνος του αλλά δεν αποκλείει σύμφωνο συνασπισμού με το αριστερό Unidas Podemos (UP), ανέφερε την Πέμπτη ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV, EFE.

Ο Sánchez προτιμά να περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την Unidas Podemos θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα με βάση μια πρόταση «μαλακού συνασπισμού», σύμφωνα με την οποία το αριστερό κόμμα θα μπορούσε να πάρει μερικά βασικά υπουργεία. (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΡΩΜΗ

Λιγότερες «μ…». «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, υπό έναν όρο όμως: περισσότερη δουλειά και λιγότερες μ…», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio στο λογαριασμό του στο Facebook.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό, ο Matteo Salvini της Lega πρότεινε την αποποινικοποίηση των καταχρήσεων εξουσίας, διότι το να τιμωρούνται οι δημόσιοι αξιωματούχοι για αδίκημα, καθιστά τη δουλειά τους δυσκολότερη. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Δεν υπάρχει ευρώ; Ο Adam Glapiński, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, δήλωσε ότι η Πολωνία δεν θα εισέλθει ποτέ στο μηχανισμό της Ευρωζώνης ή του μηχανισμού ERM II, όσο ο ίδιος είναι στην εξουσία. Ο ίδιος έχει αναλάβει τα καθήκοντά του από τα μέσα του 2016 και η θητεία του λήγει το 2022. Συνεπώς, ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα έχει ακόμα την εξουσία να εμποδίσει την ένταξη στην ευρωζώνη. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τα χρήματα της ΕΕ εκτρέπονται από την έρευνα στην κατασκευή δρόμων. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας και η Κομισιόν ενέκριναν τη μεταφορά 70 εκατ. ευρώ από την έρευνα στην κατασκευή δρόμων. Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους ερευνητές, δεδομένου ότι τα χρήματα διατέθηκαν αρχικά για ερευνητικές δραστηριότητες των ΜμΕ, οι οποίες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Το σκάνδαλο Strache θα ανοίξει τα μάτια μας. Η Τσέχα Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιούροβα, ελπίζει ότι το σκάνδαλο με τον πρώην Αυστριακό Αναπληρωτή Καγκελάριο Heinz-Christian Strache θα επηρεάσει αρνητικά την υποστήριξη προς τα εθνικιστικά κόμματα στις επικείμενες εκλογές για την ΕΕ. «Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τα μάτια στους ανθρώπους», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η παραπληροφόρηση δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Ο αριθμός των περιπτώσεων παραπληροφόρησης στις ιστοσελίδες της Τσεχίας σχετικά με τις ευρωεκλογές δεν έχει αυξηθεί σημαντικά παρά τις προβλέψεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών Ασφάλειας της Πράγας. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά Homeland Union της αντιπολίτευσης (ΕΛΚ) θα πάρει το 27% των ψήφων, ακολουθούμενη από τις κυβερνώντες Αγρότες και την Πράσινη Ένωση (Πράσινοι/EFA) με 25% και τους Λιθουάνους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 13%. Το φιλελεύθερο Εργατικό Κόμμα (ALDE) παίρνει το 8%, το Δικαιοσύνη και Τάξη (EFDD) 7% και  οι Λιθουάνοι Φιλελεύθεροι (ALDE) 6%. (Angele Kedaitiene, EUnewslithuania.com)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η UDMR διαλύει τους δεσμούς με την κυβέρνηση. Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία (UDMR / EPP) δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει καμία κυβερνητική πρωτοβουλία και μάλιστα θεωρεί το πρωτόκολλό του με τον κυβερνών συνασπισμό παγωμένο. Η UDMR δεν έχει μέλη στην κυβέρνηση PSD-ALDE, αλλά υποστήριξε τους νόμους που προώθησε ο κυβερνών συνασπισμός στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων αλλαγών στη δικαιοσύνη και τον ποινικό νόμο.

Cretu: Η θέση της Ρουμανίας είναι στην S&D. Σε συνέντευξή της στο HotNews.ro, η Επίτροπος της ΕΕ, Corina Cretu δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τυχόν διαπραγματεύσεις με την ομάδα ECR και επεσήμανε ότι η Pro Ρουμανία ανήκει στην S&D.

Για τη Pro Romania, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον πρώην Ρουμάνο Πρωθυπουργό Victor Ponta μετά την αποχώρησή του από το σοσιαλιστικό PSD, αναμένεται να πάρει 4 έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το PSD 9. Ωστόσο, η Pro Romania δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της ομάδας S&D, όσο το PSD παραμένει εκεί. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ / ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κρίσιμη Αμερικανική Πράξη. Αμερικανοί γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους έχουν εισαγάγει πολυαναμενόμενη νομοθεσία που θα ενισχύσει τις αμερικανικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διμερής νόμος του 2019 για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα διευρύνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε περιφερειακά ενεργειακά ζητήματα και θα βελτιώσει την αμυντική συνεργασία με τα κράτη της περιοχής. Διευκρινίζει επίσης ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα κλείσει τα μάτια απέναντι στην περιφερειακή επιθετικότητα της Τουρκίας ή την επιδίωξη πολιτικών που απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων της. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΣΟΦΙΑ

Δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές. Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ παίρνει το 31,1% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είναι στο 26,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Alpha Research.

Το BSP προηγείτο οριακά στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Το τρίτο είναι το φιλελεύθερο Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (13,9%), ακολουθούμενο από το εθνικιστικό κόμμα VMRO (6%), το λαϊκιστικό «Volya» (4,1%) και το Κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία (4,2%). (Dnevnik – Συνεργάτης ενημέρωσης της EURACTIV)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με στοιχεία, 8.052 πολίτες ψήφισαν στις προεκλογικές ψηφοφορίες για τις ευρωεκλογές. Το 2014, ψήφισαν λιγότεροι από πέντε χιλιάδες άτομα την πρώτη ημέρα. Η Σλοβενία ​​έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Αναφορά σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Το Γραφείο της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κόσοβο και τη Μετόχια θα υποβάλει στις 23 Μαΐου έκθεση στους βουλευτές σχετικά με το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ, από το 2013 έως το 2019. Η έκθεση θα υποβληθεί για τους σκοπούς της συνόδου του κοινοβουλίου της 27ης Μαΐου, κατά το οποίο ο Aleksandar Vučić θα απευθυνθεί επίσης στους βουλευτές. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos και Samuel Stolton]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-64/feed/ 0
Και εγένετο… Φάβα Αμοργού! https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kai-egeneto-fava-amorgoy/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kai-egeneto-fava-amorgoy/#respond Fri, 24 May 2019 02:30:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10105741 Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση αποστέλλεται ο φάκελος για κατοχύρωση της «Φάβας Αμοργού» ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Την σχετική απόφαση υπέγραψαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη τόσο στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η αναγνώρισή του ως ΠΓΕ θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς».

Προσθέτει ότι «η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειάς της είναι το νησί της Αμοργού που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου». Και αιτιολογεί, κατά βάση, την απόφαση με το επιχείρημα ότι «η μέθοδος καλλιέργειας της «Φάβας Αμοργού» και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των καρπών και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά».

Η υπουργική απόφαση δεν αποτελεί δεσμευτικό όρο για την ανακήρυξη καθώς εξετάζεται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ο πλήρης φάκελος και η ικανοποίηση των όρων της νομοθεσίας. Ωστόσο το ΥΠΑΑΤ έχει καταφέρει σε τοπικά προϊόντα – ακόμη και μη ιδιαίτερα γνωστά – να πετύχει την ένδειξη ΠΓΕ.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kai-egeneto-fava-amorgoy/feed/ 0
Ανοδική πορεία για τα ελληνικά ζυμαρικά https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anodiki-poreia-gia-ta-ellinika-zymarika/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anodiki-poreia-gia-ta-ellinika-zymarika/#respond Thu, 23 May 2019 02:00:40 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10105564 Ανοδικά κινείται ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας των ζυμαρικών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ο οποίος εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης που αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα υπολογίστηκε περίπου στα 11,1 κιλά/ άτομο.

Γενικότερα, τα ζυμαρικά θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή προϊόντα διατροφής, τόσο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης όσο και σε περιόδους ευημερίας. Ο βασικότερος λόγος είναι η χαμηλή λιανική τιμή πώλησης, έναντι άλλων προϊόντων διατροφής. Ακόμη, η υψηλή διατροφική αξία και η συνεχής προσπάθεια των βιομηχανιών να αυξήσουν την προϊόντική τους βάση, προσφέρουν στους καταναλωτές μία πληθώρα επιλογών, με αποτέλεσμα να τα προτιμούν περισσότερο. Τέλος, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος παρασκευής τους αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό να τα επιλέξει.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2017 ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και να κινείται ανοδικά, έπειτα από την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον κλάδο των super markets το 2016.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%, θα τονώσει σημαντικά την αγορά των ζυμαρικών τα επόμενα χρόνια.

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις πέντε επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2017 αυξήθηκε κατά 1,7% και ανήλθε στα 176,67 εκατ. ευρώ έναντι 173,65 εκατ. ευρώ το 2016.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 12,6%, στα 22,09 εκατ. ευρώ από 25,28 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν μεγαλύτερη μείωση κατά 16,1% στα 15,78 εκατ. ευρώ έναντι 18,81 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 12,7% και 9,7% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο επίπεδο 0,35 προς 1 και οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο περίπου 3,6 μηνών.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/anodiki-poreia-gia-ta-ellinika-zymarika/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-61/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-61/#respond Tue, 21 May 2019 09:55:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10105216 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com. 

 

ΣΟΦΙΑ

Μετά από σειρά σκανδάλων που έχουν διαβρώσει την υποστήριξη για το κόμμα του GERB, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγορήθηκε προσωπικά τη Δευτέρα (20 Μαΐου) για αδίκημα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ακίνητα και αδήλωτη περιουσία.

Αυτό συνέβη μόλις μια μέρα αφού ο Μπορίσοφ έβγαλε το κόκκινο χαλί στη Σόφια για τον Manfred Weber, τον Spitzenkandidat της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας του GERB, το ΕΛΚ.

Η Elena Yoncheva, δημοσιογράφος που ηγείται του καταλόγου των ευρωεκλογών για το BSP, το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δημοσίευσε αποκαλύψεις που υποστηρίζουν ότι ο Μπορίσοφ, ως τότε δήμαρχος της Σόφιας, διευκόλυνε μια συμφωνία ανταλλαγής γαιών υπέρ του εξάδελφού του, Ράντοσλαβ Ιβάνοφ. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στη Βαρκελώνη, την οποία δεν έχει δηλώσει.

Ο Μπορίσοφ γρήγορα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σε μια σουρεαλιστική τηλεοπτική εμφάνιση, μαζί με την Επίτροπο Mariya Gabriel, ισχυρίστηκε ότι είχε πολύ κακές σχέσεις με τους εξαδέλφους του και ότι είχε ακόμη και χτυπήσει δύο από αυτούς λόγω «ενός καυγά για μια αντλία». (Georgi Gotev, EURACTIV.com) Διαβάστε περισσότερα.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Macron με Tusk και Costa. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ και το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές. Ο Πορτογάλος ομόλογός του Antonio Costa υποστηρίζει την ιδέα ενός συνασπισμού μεταξύ των κεντρώων, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, παρά των Σοσιαλιστών και του ΕΛΚ.

Το Generation-s θυμωμένο με τους πρώην φίλους του. Το κίνημα Generation-s, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Benoît Hamon και είναι πλέον σύμμαχος του Γιάνη Βαρουφάκη στη Γαλλία, μόλις διαπίστωσε ότι οι Σοσιαλιστές μπορούν να συζητήσουν για τη δυνατότητα μετά-ευρωπαϊκής εκλογικής συνεργασίας με τους Πρασίνους και τους Κεντρώους. Είναι κάτι που ο ηγέτης της S&D, Udo Bullmann, προωθεί επί πολύ καιρό.

Οι ίδιοι είναι αναστατωμένοι για αυτό και λένε ότι η διπλή γλώσσα «βλάπτει την πολιτική», θεωρώντας ότι οι Σοσιαλιστές είναι εναντίον του Macron στη Γαλλία αλλά μαζί του στην Ευρώπη. Όχι και απολύτως αναληθές, δεδομένου ότι η Place Publique και οι σοσιαλιστές στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι τώρα θέλουν οποιαδήποτε συμμαχία με την ομάδα του Macron στο Ευρωκοινοβούλιο. (EURACTIV.fr)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Χρηματοδοτήσεις και το κόμμα του Brexit. Το κόμμα Brexit του Nigel Farage βρίσκεται υπό έρευνα από την Εκλογική Επιτροπή μετά από ανησυχίες σχετικά με το μηχανισμό χρηματοδότησής του. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε χθες ότι το στάτους του Farage ήταν μια «ιδιωτική εταιρεία» και όχι ένα «πολιτικό κόμμα», λόγω του τρόπου με τον οποίο αποδέχτηκε την πλειοψηφία των δωρεών του, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστες. Σε απάντηση, ο Farage χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μπράουν ένα «απολύτως αηδιαστικό επίχρισμα». (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΙΕΝΝΗ

Παραίτηση. Όλοι οι υπουργοί του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία (FPÖ) παραιτήθηκαν τη Δευτέρα, αφότου ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz (ΕΡΡ) απέπεμψε τον υπουργό Εσωτερικών, Herbert Kickl (FPÖ), ως αποτέλεσμα του πλέον διαβόητου «βίντεο της Ibiza».

Ο Kurz σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους υπουργούς Άμυνας, Εργασίας και Μεταφορών του FPÖ με εμπειρογνώμονες και δημόσιους αξιωματούχους υψηλού επιπέδου μέχρι τις νέες εκλογές του Σεπτεμβρίου. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Προειδοποίηση. Σε αρκετές συνεντεύξεις τη Δευτέρα, ηγέτες από τους Συντηρητικούς του CDU και το αδελφικό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, προειδοποίησαν ενάντια σε οποιαδήποτε συνεργασία με δεξιούς λαϊκιστές μετά το σκάνδαλο στην Αυστρία. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Μεγαλύτερος ρόλος στο ΕΚ. Ο επικεφαλής του καταλόγου των κεντρώων Ciudadanos (Πολίτες/ALDE) για τις ευρωεκλογές, Luis Garicano, δήλωσε ότι η Ισπανία μπορεί να επανακτήσει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, εάν τα κόμματα παραιτηθούν από τη λογική της «απόσυρσης για συνταξιοδότηση στις Βρυξέλλες». Σε συνέντευξή του στον εταίρο ενημέρωσης της ΕURACTIV, EFE, ο Garicano κατηγόρησε τους σοσιαλιστές του PSOE, οι οποίοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, και το συντηρητικό Partido Popular (PP) ότι χρησιμοποίησαν την Ευρώπη ως «πολιτικό νεκροταφείο για να ‘παρκάρουν’ τους πολιτικούς». (EuroEFE.EURACTIV.es)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Ασαφής εικόνα πριν από τις ευρωεκλογές. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην ΕΕ, εξακολουθεί να είναι ασαφές ποιο κόμμα προηγείται στην Πολωνία. Πριν από μία εβδομάδα, μια δημοσκόπηση του Kantar έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS/ECR) είναι πρώτο με 43%, ακολουθούμενο από τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό (28%) και το νεοσύστατο προοδευτικό κόμμα Wiosna (8%). Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν: ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός ηγείται τώρα με 36%, ακολουθούμενος από PiS 35%, ενώ το Wiosna βρίσκεται στο 10% και η εθνικιστική ακροδεξιά KONFEDERACJA στο 8%.

Μια άλλη δημοσκόπηση που ανέθεσε η Newsweek στην Πολωνία διαπίστωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός λαμβάνει το 43% των ψήφων, ενώ το PiS έρχεται δεύτερο με 33%, το Wiosna βρίσκεται στο 9% και η KONFEDERACJA σχεδόν στο 7%. (EURACTIV.pl)

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Τέλος μιας υποψηφιότητας που δεν υπήρξε ποτέ. Ο Ιγκόρ Μάτοβιτς, ηγέτης του κόμματος OĽaNO της αντιπολίτευσης στη Σλοβακία, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κορυφή του δικού του καταλόγου για τις ευρωεκλογές. Η παρέμβασή του είναι περίεργη, δεδομένου ότι δεν είχε προγραμματίσει να λάβει θέση στο Ευρωκοινοβούλιο ούτως ή άλλως και ήταν υποψήφιος μονάχα προκειμένου να ανανεώσει την τρέχουσα θητεία του στο εθνικό κοινοβούλιο. Εξήγησε ότι, δεδομένης της πιθανότητας το νεοφασιστικό κόμμα LSNS να κερδίσει τις εκλογές, αποφάσισε να μην κάνει τις εκλογές «μια δημοσκόπηση για τον εαυτό του». (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

 

ΠΡΑΓΑ

Οι ηγέτες συζητούν. Οι επικεφαλής υποψήφιοι των 9 κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκαν σε προεκλογική συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Διεθνών Σχέσεων, το Aktuálně.cz και η EURACTIV.cz. Παρά την αμφισβητούμενη ρητορική του πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΑΝΟ, Αντρέι Μπάμπις, η ευρωβουλευτής του ΑΝΟ, Dita Charanzová δήλωσε ότι το κόμμα της ήθελε να παραμείνει στο ALDE ή να ενταχθεί σε μια άλλη φιλελεύθερη πλατφόρμα δομημένη στα θεμέλια του ALDE.

Σύμφωνα με την ίδια, το ANO και το ALDE συμφωνούν στα πιο σημαντικά θέματα όπως η προστασία του χώρου Σένγκεν και η ελεύθερη αγορά. Υπάρχουν δύο άλλες ομαδοποιήσεις που φιλοδοξούν να ενταχθούν στους φιλελεύθερους -το κίνημα HLAS που καθιέρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Pavel Telička και το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν όμως να ενστερνιστούν τους Πράσινους.

Ο Μπάμπις συχνά επικρίνει την ΕΕ. Σε συνέντευξή του στον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, Hospodářské noviny, ο Μπάμπις δήλωσε ότι έπρεπε να προστατεύσει την Τσεχική Δημοκρατία από τις «ανοησίες της ΕΕ» αλλά απορρίπτει επίσης συνασπισμό με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Οι εξαγωγές σιτηρών ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. Ευρώ. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ρουμανίας ξεπέρασαν τα 12 εκατ. τόνους πέρυσι, σε σύγκριση με περίπου 11 εκατ. τόνους το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας. Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 10% το χρόνο, ξεπερνώντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Η Ρουμανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών στην ΕΕ, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, με παραγωγή σχεδόν 31,2 εκατ. τόνων. Η Ρουμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αραβόσιτου και ηλίανθου της ΕΕ και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού.

Καμία ποινή ακόμα για τον Dragnea. Οι δικαστές ανέβαλαν και πάλι την ετυμηγορία για τον αρχηγό του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSD, Liviu Dragnea, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τρισήμιση χρόνων για κατάχρηση εξουσίας σε πρώτο βαθμό. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 27 Μαΐου, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές. Σε μια άλλη υπόθεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέβαλε μέχρι τις 5 Ιουνίου απόφαση για δικαστική σύγκρουση μεταξύ του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα μπορούσε να διαγράψει την ποινή του Dragnea σε πρώτο βαθμό. (EURACTIV.ro)

 

ΑΘΗΝΑ

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις -και οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν ένα ποδήλατο: εάν δεν τις καταφέρεις, πέφτεις κάτω», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times. Είπε επίσης ότι όταν είχε εκφράσει τη βούλησή του για πιθανή συμφωνία στη διάμαζη του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν τον πίστεψε.

Οι αναταραχές και η βία συνεχίζονται: Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, οι ταραχές και οι βιαιότητες στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις από αριστερές αναρχικές ομάδες συνεχίζονται. Χθες, βάνδαλοι διέκοψαν την κυκλοφορία ακριβώς έξω από τη Λεωφόρο Πατησίων. Οι επιθέσεις στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων, στους αστυνομικούς σταθμούς και σε διάσημα καταστήματα είναι σταθερές και σχεδόν καθημερινές τις τελευταίες εβδομάδες. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο Μπαρνιέ υποστηρίζει την Κύπρο. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΕΕ για το Brexit, ο  επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ επισκέφθηκε την Κύπρο και δήλωσε: «Η ΕΕ υποστηρίζει σαφώς την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ». (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.GR)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Βαρουφάκης. Ο ηγέτης του DIEM25, Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους Κροάτες να ψηφίσουν για την πολιτική πλατφόρμα Možemo! (Μπορούμε!), η οποία είναι σε συμμαχία με τα κόμματα της Νέας Αριστεράς και της ORaH.

Οι σοσιαλιστές ξοδεύουν περισσότερο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (S&D) έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 300.000 ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία στην ΕΕ, ενώ το κυβερνών κόμμα HDZ (EPP) έχει ξοδέψει 200.000 ευρώ. Ο Συνασπισμός του Άμστερνταμ (ALDE) έχει δαπανήσει επίσης περίπου 180.000 ευρώ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Αβέβαιος αγώνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο αγώνας στη Σλοβενία προχωράει στήθος με στήθος: το SDS (EPP) είναι στο 18,9%, ακολουθούμενο από το σοσιαλιστικό SD (S&D) στο 18,1% και το LMŠ (ALDE) στο 16,9%. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Brammertz στο Βελιγράδι. Ο Serge Brammertz, γενικός εισαγγελέας του Μηχανισμού στη Χάγη, του νόμιμου διαδόχου του δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι στα μέσα Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υποβολή περιοδικής έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την επεξεργασία εγκληματιών πολέμου, της περιφερειακής δικαστικής συνεργασίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και της υποστήριξης της εισαγγελίας της Χάγης προς τις σερβικές αρχές για την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης στις διαδικασίες αυτές. (Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Sarantis Michalopoulos, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-61/feed/ 0
Η ΕΕ επενδύει στην ψηφιοποίηση για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-ee-ependyei-stin-psifiopoiisi-gia-tin-katapolemisi-tis-paranomis-alieias/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-ee-ependyei-stin-psifiopoiisi-gia-tin-katapolemisi-tis-paranomis-alieias/#respond Mon, 20 May 2019 04:00:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104791 Νέο ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της παράνομης, λαθραίας και μη υπαγόμενης σε ρυθμίσεις αλιείας από τρίτες χώρες, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Μαΐου, με στόχο την κατάρτιση μιας πλήρως ψηφιοποιημένης καταγραφής των αλιευμάτων.

Ο αρμόδιος για την αλιεία Επίτροπος, Καρμένου Βέλλα, παρουσίασε τη νέα βάση δεδομένων για τις εισαγωγές, που ονομάζεται CATCH, στη φετινή έκθεση Seafood Expo Global στις Βρυξέλλες.

«Η παράνομη αλιεία είναι μια πληγή για τον ωκεανό μας: είναι επιβλαβής, πολυδάπανη και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Βέλλα στην εκδήλωση παρουσίασης του λογισμικού.

Μόνο τα αλιευτικά προϊόντα που προέρχονται από νόμιμα αλιεύματα επιτρέπεται να εισέλθουν στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής βασίζεται στον διάλογο και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς και σε ένα ασφαλές σύστημα πιστοποίησης αλιευμάτων της ΕΕ.

«Το σημερινό σύστημα έγγραφης πιστοποίησης έχει αποδείξει τα όρια του, καθώς τα έγγραφα πιστοποιητικά είναι πιο εύκολο να αλλοιωθούν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο απάτης», δήλωσε ο Επίτροπος.

Η νέα βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο περιλαμβάνει πιστοποιητικά αλίευσης, δηλώσεις μεταποίησης και δήλωση εισαγωγέων, που καλύπτουν την πλειοψηφία των άμεσων και έμμεσων αλιευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ. Είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς οι νέες εκδόσεις του CATCH θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-ee-ependyei-stin-psifiopoiisi-gia-tin-katapolemisi-tis-paranomis-alieias/feed/ 0
Μείωση ΦΠΑ για «υγιεινά και παραδοσιακά τρόφιμα» στη Ρουμανία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/meiosi-fpa-gia-ygieina-kai-paradosiaka-trofima-sti-roymania/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/meiosi-fpa-gia-ygieina-kai-paradosiaka-trofima-sti-roymania/#respond Mon, 20 May 2019 03:00:09 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104995 Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την κατανάλωση υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων, μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5%, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η EURACTIV Ρουμανίας.

«Για να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση υγιεινής διατροφής και να ενισχυθούν οι πωλήσεις ρουμανικών παραδοσιακών, ορεινών, οικολογικών, βιολογικών ή άλλων προϊόντων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο ποσοστό του 5% τον συντελεστή ΦΠΑ για την πώληση προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, αλλά εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Eugen Teodorovici την Τρίτη (14 Μαΐου).

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα δημιουργήσει απώλειες προϋπολογισμού ύψους € 175 εκατ. €  κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά επιμένει ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της εγχώριας κατανάλωσης προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας, επειδή θα μειώσει τις τιμές και θα αυξήσει τις πωλήσεις.

«Μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή αυτού του είδους των εμπορευμάτων είναι συνήθως πιο υψηλή από εκείνη παρόμοιων προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», σημειώνεται σε ένα κυβερνητικό έγγραφο.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τρόφιμα υψηλής ποιότητας, γεγονός που έχει προκαλέσει ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων, όπως εκείνα που δεν περιλαμβάνουν συνθετικά πρόσθετα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και η αυξανόμενη παχυσαρκία, ιδίως μεταξύ των νέων, έχουν προκαλέσει συναγερμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση της Υγείας, η Ρουμανία έχει τη δεύτερη υψηλότερη θνησιμότητα μετά τη Βουλγαρία, με 1.530 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1.036 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους.

Οι καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Παρόλο που η Ρουμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ΕΕ – στο 9,1% – τα ποσοστά μεταξύ των εφήβων έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ στη Ρουμανία είναι 19%, ενώ ο μειωμένος συντελεστής είναι 9%.

Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως βιβλία, φάρμακα, υπηρεσίες τουρισμού και νέες κατοικίες, φορολογούνται στο 5%. Ο ΦΠΑ αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ρουμανίας, συνεισφέροντας περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων του προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ήρθε σε επαφή η EURACTIV, αρνήθηκε να σχολιάσει «τα σχέδια των κρατών μελών».

Ωστόσο, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι τα κράτη μέλη είναι γενικά ελεύθερα να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές στα τρόφιμα.

Μπορούν επίσης να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για (ακόμη και πολύ μικρό) μέρος των τροφίμων ή να εφαρμόσουν διαφορετικούς μειωμένους συντελεστές σε διαφορετικές υποκατηγορίες τροφίμων, υπό τον όρο ότι παρόμοια προϊόντα που διατίθενται στην αγορά δεν έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση (αρχή της φορολογικής ουδετερότητας).

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση συνολικής μεταρρύθμισης των κανόνων που διέπουν τους συντελεστές ΦΠΑ, γεγονός που θα έδινε στα κράτη μέλη πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για να καθορίσουν τα ποσοστά που κρίνουν κατάλληλα. Απαιτείται ομόφωνη απόφαση από τις χώρες της ΕΕ για να μεταφερθεί αυτή η μεταρρύθμιση στη νομοθεσία.

[επιμέλεια κειμένου στα Αγγλικά: Σαράντης Μιχαλόπουλος]

{επιμέλεια κειμένου στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/meiosi-fpa-gia-ygieina-kai-paradosiaka-trofima-sti-roymania/feed/ 0
Ευρωπαϊκές καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του πρόσθετου τροφίμων Ε171 https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyropaikes-katanalotikes-organoseis-zitoyn-tin-katargisi-toy-prosthetoy-trofimon-e171/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyropaikes-katanalotikes-organoseis-zitoyn-tin-katargisi-toy-prosthetoy-trofimon-e171/#respond Fri, 17 May 2019 05:00:04 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104738 Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης, αναλαμβάνοντας δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων, απευθύνουν με επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της επιτροπής, Jurki Katainen εννέα ομοσπονδίες ευρωπαϊκών οργανώσεων μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ:

«Πρόσφατα, η Γαλλική “Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας” (ANSES), επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις του πρόσθετου τροφίμων E171 στην υγεία των καταναλωτών. Έτσι, αποφάσισε την απαγόρευσή του από τον Ιανουάριο του 2020 και καλεί την Ε. Επιτροπή να κάνει το ίδιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλειά του.

Την ίδια έκκληση απευθύνουν και 9 Ομοσπονδίες Ευρωπαϊκών Οργανώσεων μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Στείλαμε επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής, Jyrki Katainen, ζητώντας του να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης αναλαμβάνοντας δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων.

Μα τι είναι το πρόσθετο Ε171 και τι πρόβλημα υπάρχει για να απαιτούμε την κατάργησή του;

Το χημικό του όνομα είναι Διοξείδιο του Τιτανίου (TiO2). Είναι λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πρόσθετο. Αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του Τιτανίου, κάποια από τα οποία είναι και νανοσωματίδία , τα οποία του προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεγαλύτερα σωματίδιά του.

Χρησιμοποιείται επίσης και αλλού, σχεδόν παντού, όπως πχ στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων για να διευκολύνεται το καθάρισμά τους, στα αντι-ηλιακά, σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα κα.

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Έχουν υπάρξει έρευνες ήδη από το 2016, που έχουν δείξει ότι δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και ότι μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε διάφορα όργανα. Αυτές του οι ιδιότητες, οφείλονται κυρίως στην μορφή των νανοσωματιδίων αλλά και στον αριθμό τους που περιέχεται στο πρόσθετο αυτό.

Παρ’ όλο που οι μέχρι τώρα μελέτες δεν καταλήγουν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν απόλυτα την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης, βασικής αρχής της ΕΕ .

Βάσει αυτής, όπου υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα ως προς έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτός αντιμετωπίζεται ως υπαρκτός, έως ότου αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι κάτι είναι επικίνδυνο ή όχι.

Όμως… για να αποδειχθεί αυτό απαιτούνται πολλά χρόνια, γι’ αυτό θέλουμε την εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης που επιτρέπει σε σύντομο σχετικά διάστημα την προσωρινή απαγόρευσή του.

Εν τω μεταξύ, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς αυτό το πρόσθετο, αφού βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα, για να δώσει το χρώμα που έχασαν κατά την παραγωγή τους, για να ενισχύσουν το φυσικό τους χρώμα ή να τους χαρίσουν χρώμα που δεν είχαν ποτέ ή μια ανοιχτόχρωμη ανταύγεια!

Το Ε171 χρησιμοποιείται σε τσίχλεςαπομίμηση λευκής σοκολάταςεπιδόρπιαθολά ποτά, σε κάποια επεξεργασμένα τυριά, σε είδη αρτοποιίας με έντονο λευκό χρώμα, σε λευκά παγωτά, στις σούπες σε σκόνη, υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, στα άσπρα στραγάλια, σε συμπληρώματα διατροφής κ.α.

Ωστόσο, μπορούμε να:

• Προτιμάμε τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία
• Αποφεύγουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα των τροφίμων
• Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα γλυκά, τις τσίχλες και οτιδήποτε άλλο έχει έντονο λευκό χρώμα».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/eyropaikes-katanalotikes-organoseis-zitoyn-tin-katargisi-toy-prosthetoy-trofimon-e171/feed/ 0
EFSA: κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης του βακτηρίου ξυλέλλα στην Ευρώπη https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/efsa-kindynos-megalyteris-exaplosis-toy-vaktirioy-xylella-stin-eyropi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/efsa-kindynos-megalyteris-exaplosis-toy-vaktirioy-xylella-stin-eyropi/#respond Fri, 17 May 2019 04:30:22 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104735 Η ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές, το οποίο υπάρχει στην Κορσική και σε αρκετές μεσογειακές χώρες, μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλα φυτά, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μελέτη της EFSA επιβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία λύση» για την εξάλειψη του βακτηρίου αυτού στις καλλιέργειες και κρίνει «κρίσιμης σημασίας» τη λήψη μέτρων «ελέγχου» των εντόμων που την μεταφέρουν.

«Πολλά υποσχόμενα» πειράματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης στη Βραζιλία, όπως και στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το βακτήριο αυτό στην Ευρώπη το 2013, σημείωσε η EFSA.

Η Xylella Fastidiosa, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλεί διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένησή τους, ακόμη και στον θάνατό τους.

Μολονότι παρουσιάζεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ευρώπης, η ξυλέλλα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην «πλειονότητα» των περιοχών της ΕΕ, με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό έδαφος χαρακτηρίζεται από κλιματικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εγκατάσταση της Xylella Fastidiosa», με τις μεσογειακές περιοχές να διατρέχουν τον «μεγαλύτερο κίνδυνο», επισημαίνεται στην έκθεση.

Τους τελευταίους μήνες, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, εντοπίστηκαν νέες εστίες στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο κατάλογος των φυτών-ξενιστών του βακτηρίου αυτού, τα οποία διατρέχουν δυνάμει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν από αυτό, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη.

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα φυτά που πλήττονται περισσότερο είναι οι ελιές, κυρίως αυτές που είναι μεγαλύτερες των 30 ετών, ενώ οι αμυγδαλιές και τα εσπεριδοειδήπαρουσιάζουν μικρότερη μείωση στην παραγωγικότητά τους. Τα πιο ανθεκτικά στο βακτήριο αυτό δείχνουν να είναι τα κλήματα, μολονότι αυτά προσβάλλονται στις ΗΠΑ από ένα υποείδος της ξυλέλλας, το Fastidiosa Fastidiosa.

Μια διεθνής διάσκεψη για την ξυλέλλα θα διεξαχθεί στο Αιάκειο της Κορσικής φέτος στα τέλη του Οκτωβρίου, επισήμανε η EFSA.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/efsa-kindynos-megalyteris-exaplosis-toy-vaktirioy-xylella-stin-eyropi/feed/ 0
Βουλγαρία: μετά το σκάνδαλο, νέα υπουργός Γεωργίας η Ντεσισλάβα Τάνεβα https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/voylgaria-meta-to-skandalo-nea-ypoyrgos-georgias-i-ntesislava-taneva/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/voylgaria-meta-to-skandalo-nea-ypoyrgos-georgias-i-ntesislava-taneva/#respond Fri, 17 May 2019 03:45:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104760 Με 121 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και καμία αποχή, η Βουλή της Βουλγαρίας απέπεμψε τον Ρούμεν Ποροζάνοφ από τη θέση του υπουργού Γεωργίας και αποφάσισε ότι η Ντεσισλάβα Τάνεβα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Τροφίμων, είναι αυτή που θα τον αντικαταστήσει.

Ο κ. Ποροζάνοφ υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη, η οποία έγινε δεκτή από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με την κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων σε ένα πρόγραμμα του κρατικού ταμείου Γεωργίας.

Ο κ. Ποροζάνοφ είχε διατελέσει στο παρελθόν, διευθυντής του Ταμείου και στη διάρκεια της θητείας του είχαν δοθεί εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις, οι οποίες τέθηκαν στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και των ερευνητικών αρχών.

Ο κ. Ποροζάνοφ βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου που αφορά αγορές πολυτελών κατοικιών και την κατασκευή ξενώνων με ευρωπαϊκά κονδύλια, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από διαδικτυακή ερευνητική ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα ψευδή -όπως έκρινε και η επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς – στοιχεία στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας του κ. Ποροζάνοφ.

Η νέα υπουργός Γεωργίας έχει εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων και τον γεωργικό τοέα, είπε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ, παρουσιάζοντας την κ. Τάνεβα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις της, η κ. Τάνεβα τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, κλάδος στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/voylgaria-meta-to-skandalo-nea-ypoyrgos-georgias-i-ntesislava-taneva/feed/ 0
Νίκος Ανδρουλάκης: «Διαμορφώνοντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/opinion/nikos-androylakis-diamorfonontas-ti-nea-koini-agrotiki-politiki/ https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/opinion/nikos-androylakis-diamorfonontas-ti-nea-koini-agrotiki-politiki/#respond Thu, 16 May 2019 07:00:19 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10104556 Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό ποσοστό εργαζομένων να εξαρτάται από αυτόν και περίπου το 20% των εξαγωγών μας να αφορά αγροτικά προϊόντα, με ανοδική τάση μέσα στην κρίση. Παραμένει όμως ακόμη πολύ σημαντικός για την κοινωνία και την οικονομία της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με θετικό μάλιστα περιβαλλοντικό αποτύπωμα για αυτές.

Πολλές από τις αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την αγροτική παραγωγή και το μέλλον της λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, και για αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή επιδίωξα να συμμετέχω στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, αυτό έγινε κατορθωτό μόλις τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και ξεκίνησα να συμμετέχω στις εργασίες της Επιτροπής ως αναπληρωματικό μέλος.

Παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Με την έναρξη της θητείας μου, και πριν ακόμα οριστώ μέλος στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων, κατέθεσα σημαντικό αριθμό ερωτήσεων προς την Επιτροπή. Ειδικότερα, ασχολήθηκα με:

  • Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των αγροτικών εφοδίων.
  • Το ζήτημα της προστασίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις τρίτες χώρες, μέσω των εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει η Ένωση, ώστε τα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα μας να αποτελέσουν την ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγικών αγροτικών και άλλων μεταποιημένων προϊόντων.
  • Την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα τουρκικά προϊόντα, λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας το περασμένο καλοκαίρι.
  • Το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος του περιοριστικού ορίου του 1% για την εγκατάσταση νέων αμπελώνων.

Οι προσπάθειές μου αυτές εντάθηκαν από τη στιγμή που έγινα αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής. Με τη νέα μου ιδιότητα, κατέθεσα αρκετές τροπολογίες σε σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων για:

  • Την επικαιροποίηση των κανόνων της ΚΑΠ για την παρούσα περίοδο και τη στήριξη των νέων αγροτών στη λήψη δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα.
  • Τη νομοθεσία για τα αλκοολούχα προϊόντα.
  • Τη νομοθεσία για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκα, και θα απασχολήσει άμεσα και το επόμενο Κοινοβούλιο, είναι η νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027. Τα κονδύλια της ΚΑΠ αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει η χώρα μας. Πόροι του κοινοτικού προϋπολογισμού που συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, αλλά και στη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Προτεραιότητες με βάση τις ελληνικές ιδιαιτερότητες

Γνωρίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας, πριν ακόμη παρουσιάσει την πρότασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι τον Ιούνιο, με γραπτή μου ερώτηση, είχα θέσει στον αρμόδιο επίτροπο Χόγκαν τις βασικές προτεραιότητες που θα έπρεπε να ενσωματωθούν για:

  • Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων.
  • Την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας της Ένωσης μέσω της μείωσης των εισαγωγών και της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
  • Τη μείωση των δύσκολων αιρεσιμοτήτων για μια χώρα όπως η δική μας, με διοικητικά προβλήματα, ποικίλο γεωγραφικό ανάγλυφο και πολλές μικρές εκμεταλλεύσεις.
Τα αγκάθια της νέας ΚΑΠ

Δυστυχώς, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν απογοητευτική. Μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού που, αν εφαρμοστεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες κατά 15%. Μία τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα στις οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε τώρα, θα ήταν καταστροφική και θα οδηγούσε στην ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου. Ακόμα, εκτός από την ανάγκη διατήρησης των άμεσων επιδοτήσεων, τα διαθέσιμα χρήματα της ΚΑΠ πρέπει να αυξηθούν, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, στο παγκόσμιο περιβάλλον που ζούμε.

Ως Κοινοβούλιο, ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι μία τόσο μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού είναι απαράδεκτη. Στην πρώτη φάση της επεξεργασίας που κάναμε, η οποία θα συνεχιστεί μετά τις ευρωεκλογές, κατέθεσα τροπολογίες που αφορούν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η διατήρηση της εξαίρεσης των μικρών καλλιεργειών από τη σύνδεση μέρους της άμεσης επιδότησης με τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων, την ακύρωση προσπάθειας για εξωτερική σύγκλιση, που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό αγροτικό εισόδημα, τη μη εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί και την αύξηση του ορίου του 1% για τη φύτευση νέων αμπελιών στις χώρες με μικρό αμπελώνα, όπως η Ελλάδα.

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαθιές σχέσεις με την ύπαιθρο και τους αγρότες. Μετά τις ευρωεκλογές, το νέο Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2027. Αυτή την προσπάθεια θέλω να συνεχίσω με αυξημένο δυναμισμό στο Ευρωκοινοβούλιο.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/evropaiko-kinovoulio/opinion/nikos-androylakis-diamorfonontas-ti-nea-koini-agrotiki-politiki/feed/ 0
Καρμένου Βέλλα: με ιδέες και καλές προθέσεις δεν θα σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/karmenoy-vella-me-idees-kai-kales-protheseis-den-tha-stamatisoyme-tin-klimatiki-allagi/ https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/karmenoy-vella-me-idees-kai-kales-protheseis-den-tha-stamatisoyme-tin-klimatiki-allagi/#respond Thu, 16 May 2019 06:31:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104586 Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας μόνο με ιδέες και καλές προθέσεις.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλλα, κατά την τελετή έναρξης συνεδρίου για το περιβάλλον την Τετάρτη (15 Μαίου) στις Βρυξέλλες.

Στην παρούσα φάση, αυτό που προέχει είναι αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των σχεδίων και των νομοθεσιών, προκειμένου να προκύψουν πραγματικά ωφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία, υπογράμμισε ο ίδιος κατά την τελετή έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας.

Η Πράσινη Εβδομάδα διοργανώνεται από την Επιτροπή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και προωθεί τη συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη συμβολή στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών.

«Οι νόμοι είναι φιλόδοξοι, ενημερωμένοι και, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αρέσουν στους πολίτες. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν εφαρμόζονται πλήρως και σωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Βέλλα.

Απώλεια 55 δις ευρώ ετησίως λόγω περιορισμένης εφαρμογής της νομοθεσίας

Στις 27 Μαρτίου 2019, η Κομισιόν δημοσίευσε σύνολο εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ευρώπη, την λεγόμενη Ανασκόπηση Εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Η νέα αυτή μελέτη έδειξε ότι η πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει για την οικονομία της Ένωσης περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Πρόκειται για ένα σύνθετο ποσό που καλύπτει το κόστος υγείας και το κόστος για το περιβάλλον. Αλλά επηρεάζει όλους τους σχετικούς τομείς, από την ποιότητα του αέρα και τη φύση έως το νερό, τα απόβλητα και τις βιομηχανικές εκπομπές. Συνολικά, είναι ένα τεράστιο, περιττό κόστος. Ένας λογαριασμός που πληρώνουμε για τους σπάταλους τρόπους μας. Ένα ποσό που θα αρκούσε για την ετήσια πληρωμή για την Κοινη Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)», πρόσθεσε ο κ. Βέλλα.

Κατά τη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, βασικές προτεραιότητες για την Επιτροπή αποτελούν η παρακολούθηση της μόλυνσης του αέρα, οι έλεγχοι των καυσίμων και η διαχείριση των αποβλήτων.

Και παρά το ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο, το έργο της Ένωσης είναι ήδη σε πολύ καλό δρόμο, βασικό παράγοντα για το μέλλον του πλανήτη αποτελεί η διευρυμένη εφαρμογή των κανόνων και η μετατροπή τους σε πράξεις.

Ευχή και σκοπός στο εξής, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η πολιτική ατζέντα να προσανατολιστεί ακόμη περισσότερο προς μια πράσινη προσέγγιση.

«Καλή διακυβέρνηση σημαίνει ένα πιο καθαρό περιβάλλον», δήλωσε.

Φτάνει μόνο η εφαρμογή των νόμων;

Ωστόσο, «δεν πρέπει απλώς να εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό νόμο, πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε η δήμαρχος της γαλλικής πόλης της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί.

Βασικοί εταίροι στην όλη διαδικασία πρέπει να αποτελέσουν οι κυβερνήσεις και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, διαίτερα στις χώρες όπου πρώτα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάσμισης του περιβάλλοντος.

«Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης», πρόσθεσε ο Δημήτρης Δερματάς, πρόεδρος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρµογή και την τήρηση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας (IMPEL), τονίζοντας όμως ότι η συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης και των κρατών μελών παραμένει ακόμη πίσω.

«Το πρόβλημα είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα από τους άλλους και ούτω καθεξής», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη γεωργία, τη διαχείριση των αποβλήτων και την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/kathares-metafores/news/karmenoy-vella-me-idees-kai-kales-protheseis-den-tha-stamatisoyme-tin-klimatiki-allagi/feed/ 0
Αραχωβίτης: προβληματισμός για την υλοποίηση της νεας ΚΑΠ μετά το 2020 https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/arachovitis-provlimatismos-gia-tin-ylopoiisi-tis-neas-kap-meta-to-2020/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/arachovitis-provlimatismos-gia-tin-ylopoiisi-tis-neas-kap-meta-to-2020/#respond Thu, 16 May 2019 03:30:57 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104554 Τις επιφυλάξεις του από μια ενδεχόμενη εφαρμογή ετησίων οροσήμων στο νέο μοντέλο υλοποίησης της ΚΑΠ μετά το 2020, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου διοικητικού βάρους που θα προκαλούσε ένα ασφυκτικό χρονικά σύστημα, με ακόλουθες επιπτώσεις και στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης στην σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας την Τρίτη (14 Μαίου) στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός ενδιάμεσου ορόσημου σε συνδυασμό με την τελική αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην ομαλότερη προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο επιδόσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η ευελιξία που θα προσέφεραν υψηλότερα ποσοστά απόκλισης κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του νέου μοντέλου, όπως επίσης και η θέσπιση μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον δύο ετών από την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων χωρίς ορισμό οροσήμων, ώστε να προσαρμοστούν ομαλά διοικήσεις και δικαιούχοι στις πολλαπλές τεχνικές απαιτήσεις του.

Ο Υπουργός πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση της εφαρμογής του κανόνα Ν+3, ως ένα επιπλέον στοιχείο ευελιξίας.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές γεωργικών προϊόντων, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι η υψηλή παραγωγή σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών, κυρίως την εξαφάνιση της ρωσικής αγοράς, έχουν οδηγήσει σε ασφυκτικές καταστάσεις την αγορά, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση αναμένεται να έχει και το Brexit. Μάλιστα, ο Υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ζητώντας την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών από την Επιτροπή.

Το Συμβούλιο απασχόλησε και η πρόσφατη Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς των τροφίμων που προέρχονται από τις λεγόμενες «νέες αναπαραγωγικές τεχνικές», σύμφωνα με την οποία αυτά θεωρούνται μεταλλαγμένα. Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι υπό το πρίσμα του υψηλού επιπέδου προστασίας του καταναλωτή, η Ελλάδα διατηρεί αταλάντευτη τη θέση της όσον αφορά στην απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά της και τη μη έγκριση κυκλοφορίας τους στην ενωσιακή αγορά.

Σχετικά με το διεθνές εμπόριο στον γεωργικό τομέα, η ελληνική πλευρά καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις συμφωνίες με Ιαπωνία, Βιετνάμ και Μεξικό και υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον ως προς το θέμα της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων, όπως η φέτα.

Οι Υπουργοί ωστόσο επεσήμαναν τη σημασία να εκπονιστεί μελέτη της επίδρασης των παραχωρήσεων εκ μέρους της Ένωσης στο πλαίσιο των συμφωνιών με τρίτες χώρες, για όλα τα σημαντικά αγροτικά προϊόντα της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και του οίνου, έτσι ώστε να αμβλυνθεί ο σωρευτικός χαρακτήρας των επιπτώσεων που προκύπτουν από αυτές.

Τέλος, όσον αφορά την αλιεία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία παρουσίασαν στο Συμβούλιο Κοινή Δήλωση, με την οποία κάλεσαν όλα τα κράτη μέλη να συμβάλλουν από κοινού στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την περίοδο 2021-2027. Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των πόρων, με στόχο την έμπρακτη στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, ενώ επισήμανε την ανάγκη για στήριξη, με κατάλληλα μέτρα και άμεση χρηματοδότηση, της αγοράς των αλιευτικών προϊόντων, της υδατοκαλλιέργειας, του κλάδου μεταποίησης, αλλά και του εκσυγχρονισμού του στόλου.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/arachovitis-provlimatismos-gia-tin-ylopoiisi-tis-neas-kap-meta-to-2020/feed/ 0
Σώστε τις μέλισσες: νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία πολιτών για τα πολύτιμα έντομα https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/soste-tis-melisses-nea-eyropaiki-protovoylia-politon-gia-ta-polytima-entoma/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/soste-tis-melisses-nea-eyropaiki-protovoylia-politon-gia-ta-polytima-entoma/#respond Thu, 16 May 2019 03:00:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10104552 Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Σώστε τις μέλισσες! Προστασία της βιοποικιλότητας και βελτίωση των οικοτόπων για τα έντομα στην Ευρώπη».

Οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να «θεσπίσει νομοθεσία για τη διατήρηση και τη βελτίωση των οικοτόπων για τα έντομα ως δεικτών ενός περιβάλλοντος που δεν έχει υποστεί ζημία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ η πρωτοβουλία των πολιτών αναφέρεται στον καθορισμό υποχρεωτικών στόχων «ώστε να καταστεί η προστασία της βιοποικιλότητα ένας γενικός στόχος της κοινής γεωργικής πολιτικής· να μειωθεί σημαντικά η χρήση φυτοφαρμάκων, να απαγορευτούν να βλαβερά φυτοφάρμακα χωρίς εξαίρεση και να τροποποιηθούν να κριτήρια επιλεξιμότητας· να προωθηθεί η διαρθρωτική πολυμορφία των αγροτικών τοπίων· να μειωθούν αποτελεσματικά τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. Natura 2000)· να καθοριστούν αποτελεσματικά προστατευμένες περιοχές· να ενταθούν η έρευνα και η παρακολούθηση και να βελτιωθεί η εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τις Συνθήκες, η ΕΕ μπορεί να αναλάβει νομική δράση σε τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η γεωργική πολιτική καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία νομικά παραδεκτή και αποφάσισε να την καταχωρίσει. Η Επιτροπή δεν εξέτασε σε αυτό το στάδιο την ουσία της πρωτοβουλίας.

Η πρωτοβουλία αυτή θα καταχωριστεί στις 27 Μαΐου 2019, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει διαδικασία διάρκειας ενός έτους κατά την οποία οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας θα συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης.

Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός 3 μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, όταν άρχισε να ισχύει ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ο οποίος θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της Συνθήκης. Το 2017, στο πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών με σκοπό να απλουστεύσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση σ’ αυτήν.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν για τη μεταρρύθμιση και οι αναθεωρημένοι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2020. Εν τω μεταξύ, η διαδικασία έχει απλουστευθεί και μια συνεργατική πλατφόρμα παρέχει υποστήριξη στους διοργανωτές. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση κατά 14% των πρωτοβουλιών πολιτών που καταχωρίστηκαν (34 καταχωρίσεις κατά τη θητεία αυτής της Επιτροπής έναντι 29 καταχωρίσεων κατά την προηγούμενη) και 80% λιγότερες απορρίψεις (μόνο 4 πρωτοβουλίες πολιτών δεν καταχωρίστηκαν κατά τη θητεία αυτής της Επιτροπής έναντι 20 κατά την προηγούμενη).

Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Οι προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας είναι ότι η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, ότι δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και ότι δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/soste-tis-melisses-nea-eyropaiki-protovoylia-politon-gia-ta-polytima-entoma/feed/ 0
Δεύτερη η Ρουμανία στην ανάπτυξη λιανικού εμπορίου στην ΕΕ τον Μάρτιο https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/deyteri-i-roymania-stin-anaptyxi-lianikoy-emporioy-stin-ee-ton-martio/ https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/deyteri-i-roymania-stin-anaptyxi-lianikoy-emporioy-stin-ee-ton-martio/#respond Tue, 14 May 2019 05:00:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10103964 Η Ιρλανδία και η Ρουμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στο λιανικό εμπόριο τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στη ζώνη του ευρώ, το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 1,9% ετησίως, ενώ στην Ένωση σημειώθηκε αύξηση κατά 2,9%. Το λιανικό εμπόριο στην ΕΕ των 28 επηρεάστηκε από το γεγονός ότι οι πωλήσεις μη προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν κατά 4,4%, οι τιμές των καυσίμων κατά 4,1% και τα τρόφιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα κατά μόλις 0,4%.

Τον Μάρτιο, τα περισσότερα κράτη ανέφεραν ετήσια αύξηση, με μόνες πτώσεις στη Σλοβακία (μείον 2%), την Αυστρία (μείον 1%) και το Βέλγιο (μείον 0,9%). Η πιο σημαντική ετήσια αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (10,8%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (9,3%), την Κροατία και το Λουξεμβούργο (και τα δύο 8,6%).

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Euractiv.ro

]]>
https://www.euractiv.gr/section/emporio/news/deyteri-i-roymania-stin-anaptyxi-lianikoy-emporioy-stin-ee-ton-martio/feed/ 0
Ο Χόγκαν ανησυχεί για την κατάσταση του ισπανικού γεωργικού εμπορίου https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/o-chogkan-anisychei-gia-tin-katastasi-toy-ispanikoy-georgikoy-emporioy/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/o-chogkan-anisychei-gia-tin-katastasi-toy-ispanikoy-georgikoy-emporioy/#respond Mon, 13 May 2019 05:00:34 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10103961 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση των τιμών των εσπεριδοειδών στην Ισπανία και δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στη Βαλένθια θα ζητήσει από τον τομέα να αποστείλει «στοιχεία» στις Βρυξέλλες για τις φερόμενες επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Σε συνέντευξή του με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ο Επίτροπος τόνισε ότι αναφορικά με τα εσπεριδοειδή, οι Βρυξέλλες «κατανοούν» τις ανησυχίες του τομέα σχετικά με τις συμφωνίες, όπως εκείνες με τη Νότιο Αφρική, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες δείχνουν μείωση των εισαγωγών από τις περισσότερες τρίτες χώρες.

Όσον αφορά τις μαύρες ελιές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον περασμένο Ιανουάριο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το ζήτημα της αύξησης των δασμών κατά 34,75% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας μαύρης ελιάς, προκειμένου να αποδειχθεί η έλλειψη νομιμότητας τους.

Όσον αφορά τις απειλές των ΗΠΑ για εφαρμογή και άλλων δασμών στο ευρωπαϊκό κρασί, το τυρί ή τα εσπεριδοειδή εάν η ΕΕ δεν αποσύρει τις επιδοτήσεις της στην Airbus, ο Επίτροπος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουάσιγκτον θα συνειδητοποιήσει ότι «ένας πόλεμος δασμών δεν ενδιαφέρει καμία από τις δύο πλευρές».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «δεν πρόκειται να εκφοβισθεί» και ότι θα εφαρμόσει επίσης δασμούς κατά των ΗΠΑ εάν η χώρα «ακολουθήσει αυτή τη συγκεκριμένη στρατηγική».

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, το οποίο τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει κρίση τιμών, ο Επίτροπος δήλωσε ότι «οι τελευταίες πληροφορίες μας δείχνουν ότι οι τιμές αυξάνονται, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά το απέδωσε κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην euroefe.euractiv.es

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/o-chogkan-anisychei-gia-tin-katastasi-toy-ispanikoy-georgikoy-emporioy/feed/ 0