Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Mon, 08 Apr 2019 22:44:21 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Γεωργία και Τρόφιμα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Βίντεο: πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει η γεωργία στην Ελλάδα; https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/vinteo-poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/vinteo-poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/#respond Sun, 07 Apr 2019 20:26:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=video&p=10100216 Τι σημαίνει ψηφιοποίηση της αγροτικής οικονομίας; Πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει η γεωργία στην Ελλάδα σήμερα και πόσο έτοιμος είναι ο Έλληνας αγρότης απέναντι σε μια τέτοια προοπτική;

Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας στη διαδικασία μετάβασης προς τη ψηφιοποίηση αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση της σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον γεωργό και τη σχέση του με τη γη και το περιβάλλον.

Ο Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και ο Κωστής Καγγελίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) μίλησαν στη EURACTIV.gr για τη δυναμική της ψηφιακής γεωργίας στην Ελλάδα, τις προοπτικές ανάπτυξης της και την προστιθέμενη αξία της για την ελληνική οικονομία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/vinteo-poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/feed/ 0
Καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας με συνεργασία ιδιωτικού και μη-κερδοσκοπικού τομέα https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kainotomo-pilotiko-programma-eyfyoys-georgias-me-synergasia-idiotikoy-kai-mi-kerdoskopikoy-tomea/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kainotomo-pilotiko-programma-eyfyoys-georgias-me-synergasia-idiotikoy-kai-mi-kerdoskopikoy-tomea/#respond Wed, 03 Apr 2019 04:30:02 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099498 Ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να παράξουν καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα, με χαμηλότερο κόστος παρουσίασε η ΑΒ Βασιλόπουλος. Το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα νέο Πρόγραμμα με δυο αξιόπιστους συνοδοιπόρους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για τα καλύτερα της ελληνικής γης» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «με πίστη στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και σύμμαχο την τεχνολογία, δημιουργούμε αξία και ανοίγουμε νέους δρόμους για τους σύγχρονους Έλληνες Παραγωγούς».

Από την πλευρά της η κ. Αθηνά Δεσύπρη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη επεσήμανε πως στόχος του Ιδρύματος είναι η «μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου των δράσεων μας, δημιουργούμε ολοκληρωμένα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας που καθορίζονται από πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ανταποκρίνονται στις στρατηγικές επιδιώξεις των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε». Στάθηκε μάλιστα στην σημασία που έχει ο αγροτικός τομέας για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 4%.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας η κ. Δεσύπρη υποστήριξε πως αυτό «θα ενισχύσει τους συμμετέχοντες παραγωγούς με γνώση και εμπειρία στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας» δείχνοντάς τους παράλληλα «το δρόμο της καινοτομίας με απλό και σαφή τρόπο σε όλους τους Έλληνες αγρότες», προσθέτοντας ότι απαντάει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αγρότης ενώ θα βοηθήσει και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φίλιππος Παπαδόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως «Για πρώτη φορά μια από τις ηγετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ σηματοδοτεί την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία μας για να τροφοδοτεί τον καταναλωτή με ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα» συμπληρώνοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια».

Πρόσθεσε πως όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «θα αποκτήσουν οικειότητα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», θα συμβάλλουν και «στην προστασία του περιβάλλοντος», καθώς θα μειωθεί η αθρόα χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ θα μπορούν να έρθουν και σε επαφή με νέους επιστήμονες του κλάδου.

Το πρόγραμμα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιείται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των εργαλείων της για την πολιτική μετά το 2020. Θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς. Ο αριθμός αυτός δύναται να αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη των έμμεσα ωφελούμενων μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας δεδομένων, η οποία θα είναι πρόσβαση από όλους (open data).

Η έκταση η οποία θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση, θα ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 80.000 ευρώ και στόχος του θα είναι να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητα της ελληνικής γης. Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσω του προγράμματος θα εισαχθούν νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας της χώρας μας, όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση.

Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets). Αυτές θα συλλέγονται από τους 12 εγκατεστημένες τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Μέσω αυτών των σταθμών, θα λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους.

Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που παράγουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία. Από τους 12 σταθμούς οι 4 έχουν εγκατασταθεί σε αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο, 2 σε ελαιώνες στην Καλαμάτα και στην Χαλκιδική, 4 σε κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία και 2 σε εκτάσεις βοσκοτόπων σε Ελασσόνα και Ξάνθη.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kainotomo-pilotiko-programma-eyfyoys-georgias-me-synergasia-idiotikoy-kai-mi-kerdoskopikoy-tomea/feed/ 0
Κρασί, «αληθινό» μπέργκερ και «πραγματική» μπριζόλα – Οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν το πρώτο μέρος της νέας ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/krasi-quot-alithino-quot-mpergker-kai-quot-pragmatiki-quot-mprizola-oi-eyrovoyleytes-egkrinoyn-to-proto-meros-tis-neas-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/krasi-quot-alithino-quot-mpergker-kai-quot-pragmatiki-quot-mprizola-oi-eyrovoyleytes-egkrinoyn-to-proto-meros-tis-neas-kap/#respond Wed, 03 Apr 2019 02:00:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099487 Η επέκταση των αδειών φύτευσης αμπέλου, οι πληροφορίες για τις διατροφικές πληροφορίες για τις ετικέτες των οίνων και μια διάταξη που απαγόρευσε τη χρήση όρων όπως το μπιφτέκι για τα προϊόντα – veggie και vegan, συγκαταλέγονταν στις κυριότερες χορτοφαγικά προτάσεις που υποβλήθηκαν απευθείας από την τρέχουσα επιτροπή AGRI στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα (1 Απριλίου), οι νομοθέτες της ΕΕ στην Επιτροπή Γεωργίας ψήφισαν με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 1 αποχή υπέρ των νέων κανόνων της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ), την πρώτη από τις τρεις νομοθετικές πράξεις που συνιστούν την μετά-το-2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ωστόσο, το εγκεκριμένο κείμενο δεν θα φτάσει στο στάδιο της ολομέλειας κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, επομένως εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων του επόμενου Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές του Μαΐου, να αποφασίσει εάν θα διαβιβάσει το σχέδιο έκθεσης απευθείας στο στην Ολομέλεια ή να ζητήσει από την επόμενη επιτροπή AGRI να ξεκινήσει από την αρχή.

Ερωτηθείς από την EURACTIV.com μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής του κανονισμού για την ΚΟΑ, Eric Andrieu, προέτρεψε μελλοντικούς βουλευτές του ΕΚ να επιστρέψουν στην έκθεση αυτή.

«Συνεχίστε με αυτό, είναι επείγον», δήλωσε ο γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, προσθέτοντας ότι η έκθεση θέτει το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για τη μελλοντική γεωργία στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη να ακολουθηθεί αυτή η πορεία.

Ο κ. Andrieu, ο οποίος ερωτήθηκε από την Euractiv τις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η έκθεση δεν θα εξεταστεί από το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη ρύθμισης των γεωργικών αγορών της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εν πάση περιπτώσει, αυτή η απόφαση να αναβληθούν οι τελικές αποφάσεις της ολομέλειας για τις εκθέσεις της ΚΓΠ στο επόμενο Κοινοβούλιο είναι άλλη μια ένδειξη ότι η συνολική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αμφιλεγόμενη», ανέφερε.

Μπριζόλα…

Η συμβιβαστική τροπολογία αριθ. 41, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, προσέλκυσε εκτεταμένη κριτική από τις ενώσεις των δικαιωμάτων των ζώων και τους προμηθευτές λαχανικών, καθώς επιφυλάσσει όρους και ονόματα που σχετίζονται με το κρέας «αποκλειστικά για βρώσιμα μέρη των ζώων».

Τα προϊόντα Veggie ή vegan δεν μπορούν πλέον να πωληθούν με τους όρους μπριζόλα, λουκάνικο, escalope (σνίτσελ, φιλέτο – άγνωστη ακόμη η ελληνική επιλογή λέξης), μπιφτέκι μπέργκερ και χάμπουργκερ, όπως συμβαίνει με φυτικά προϊόντα όπως η σόγια και το tofu, τα οποία δεν μπορούν να επισημανθούν με ονομασίες γαλακτοκομικών προϊόντων ύδτερα από σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το 2017.

Το δεύτερο μέρος της τροπολογίας εισήγαγε στο δίκαιο της ΕΕ την αρχή που καθόρισε το Δικαστήριο το 2017, καθώς εξασφαλίζει ότι μόνο τα προϊόντα με «πραγματικό» γάλα στο εσωτερικό μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο χρησιμοποιώντας τον όρο γάλα, βούτυρο και γιαούρτι.

Ο Andrieu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία ότι ο νέος ορισμός ονόματος δεν ήταν αποτέλεσμα λόμπι, αλλά περισσότερο της κοινής λογικής και της στάσης των καταναλωτών.

«Θεωρήσαμε ότι ο όρος μπριζόλα πρέπει να χρησιμοποιείται για την πραγματική μπριζόλα και άλλα ονόματα για νέα φυτικά προϊόντα», είπε.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός συλλόγων περιβαλλοντικής προστασίας και καλής μεταχείρισης των ζώων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγχυσης των καταναλωτών, θεωρώντας ότι τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν για τη στήριξη αυστηρότερης ρύθμισης σχετικά με την ονομασία των φυτικών προϊόντων διατροφής είναι ασυμβίβαστα.

Ο συνασπισμός που περιλάμβανε ΜΚΟ, όπως η Greenpeace, η Birdlife και η Eurogroup For Animals, ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές, πριν από την ψηφοφορία, να απορρίψουν την τροπολογία καθώς αντιτίθεται στις επιλογές των καταναλωτών για πιο βιώσιμα τρόφιμα.

Η εταιρεία τροφίμων Nestlé φαίνεται να έχει βάλει ένα χεράκι σε αυτό το αίτημα, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός νέου εργοστασίου 100% φυτικών burgers την επόμενη ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία, κάτι που είναι η μεγαλύτερη κίνηση της μέχρι στιγμής στην αγορά προϊόντων χωρίς κρέας.

… και κρασί

Οι νομοθέτες πρότειναν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με το κρασί που δοκιμάζουν. Ειδικότερα, οι ετικέτες οίνου πρέπει να παρουσιάζουν διατροφικές δηλώσεις ή τουλάχιστον την ενεργειακή αξία του προϊόντος και τον κατάλογο των συστατικών.

Οι ευρωβουλευτές της Agri πρότειναν επίσης να παραταθεί το ισχύον σύστημα αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου μέχρι τα τέλη του 2050 και να αναθεωρηθεί η λειτουργία του ανά δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2023. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2016 και υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030.

Το είδος Vitis labrusca, ένα είδος αμερικάνικης ποικιλίας σταφυλιών, δεν θα συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή αμπελουργική παραγωγή αλλά θα μπορούσε να αναφυτευθεί στους υπάρχοντες ιστορικούς αμπελώνες, αρκεί οι φυτευμένες επιφάνειες να μην αυξάνονται. Η απαγόρευση των αμερικανικών σταφυλιών θα περιλαμβάνει έξι ποικιλίες: Noah, Othello, Isabell, Jacquez, Clinton και Herbemont.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/krasi-quot-alithino-quot-mpergker-kai-quot-pragmatiki-quot-mprizola-oi-eyrovoyleytes-egkrinoyn-to-proto-meros-tis-neas-kap/feed/ 0
ΕΥ: Μονόδρομος ο μετασχηματισμός για τον κλάδο αγροτικής βιομηχανίας https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ey-monodromos-o-metaschimatismos-gia-ton-klado-agrotikis-viomichanias/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ey-monodromos-o-metaschimatismos-gia-ton-klado-agrotikis-viomichanias/#respond Tue, 02 Apr 2019 10:17:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099348 Η αγροτική βιομηχανία καλείται τα επόμενα χρόνια να ταΐσει 40% περισσότερους ανθρώπους, να παράγει 70% περισσότερη τροφή, αξιοποιώντας μόλις 10% περισσότερη γη. Οι σκόπελοι και οι προκλήσεις, είναι τεράστια.

Αναγνωρίζοντας όσα έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και να προσφέρει η αγροτική βιομηχανία, η ΕΥ Ελλάδος διοργάνωσε σχετική εκδήλωση στα γραφεία της στο Μαρούσι την περασμένη Παρασκευή. Εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥ, της Τράπεζας Πειραιώς, της ΕΛΓΕΚΑ, της ΕΑΣ Πεζών, καθώς και του ΕΟΣ Σάμου, αναφέρθηκαν στη σημερινή εικόνα του κλάδου, τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές, ενώ αναλύθηκαν και μελέτες περιπτώσεων οργανισμών που ξεχώρισαν.

Τα βασικά συμεπράσματα:

 • Στο 2,9% η συμβολή της αγροτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας, υψηλότερη κατά 1,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ
 • Στο 12% η απασχόληση εργατικού δυναμικού
 • Ο μετασχηματισμός λειτουργικού μοντέλου και η εφαρμογή τεχνολογιών blockchain, AI, automation, καίριας σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Θάνος Μαύρος, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Λειτουργιών της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, και Επικεφαλής του κλάδου Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανικού Εμπορίου της ΕΥ Νότιας Ευρώπης, δήλωσε: «Ο πληθυσμός της γης αυξάνει με αλματώδη ρυθμό, και αναμένεται να πλησιάσει τα 9,6 δις μέχρι το 2050. Οι ανάγκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών τροποποιούνται συνεχώς με την αναζήτηση προϊόντων LATTE (Local, Authentic, Traceable, Transparent, Ethical). Η αγροτική βιομηχανία, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ανταποκριθεί στις ακόλουθες βασικές προκλήσεις:

 • Να ταΐσει 40% περισσότερο πληθυσμό.
 • Να παράγει 70% περισσότερη τροφή.
 • Να αξιοποιήσει μόλις 10% περισσότερη καλλιεργήσιμη γη.
 • Να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Όπως σημείωσε ο κ. Μαύρος, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βιοτεχνολογία, η εξελισσόμενη αγροτική βιομηχανία με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Predictive Analytics, drones, autonomous tractors, blockchain, livestock technology, κλπ., μπορούν και θα βοηθήσουν σημαντικά.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «η ΕΥ αναγνωρίζει τον κλάδο της αγροτικής βιομηχανίας (Agribusiness) ως εξαιρετικά σημαντικό για την εθνική οικονομία και επενδύει αναπτύσσοντας συνεχώς τις ικανότητές της, για να μπορέσει να σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα του απαραίτητου οργανωτικού, λειτουργικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού».

Η αγροτική βιομηχανία στην Ελλάδα και οι αδυναμίες του κλάδου
Η κα Νατάσα Κουμπουρέλου, Senior Manager στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕY Ελλάδος, παρουσίασε την εικόνα της αγροτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Με καλλιεργούμενη γεωργική έκταση 32.541 τ.χλμ. (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2016), από τα συνολικά 131.957 τ.χλμ. έκτασης της Ελλάδας, η αγροτική βιομηχανία δίκαια θεωρείται ως ένας βασικός κλάδος για την οικονομία της χώρας μας.

«Ο κλάδος της αγροτικής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς, παρά τη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να απασχολεί το 12% του ανθρώπινου δυναμικού και να αντιστοιχεί στο 2,9% του ΑΕΠ της χώρας μας, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5% και 1,2% αντίστοιχα) (στοιχεία EUROSTAT 2017)», τόνισε η κα Κουμπουρέλου.

Τις 28 βασικές προκλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου ανέδειξε η κα Κουμπουρέλου κατά την παρουσίασή της, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά την πολυποίκιλη παραγωγή και έλλειψη καινοτομίας στα προϊόντα, τον χαμηλό βαθμό εξαγωγών, την αναιμική οργάνωση πωλήσεων και δικτύων συνεργατών, τον χαμηλό βαθμό λειτουργικής ανταγωνιστικότητας με πολλαπλές μονάδες και εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, την ισχνή κοστολόγηση και συστήματα ελέγχου.

«Αυτό έχει φέρει τις επιχειρήσεις σε δεινή οικονομική κατάσταση, με το 40-65% των δανείων του κλάδου να είναι μη εξυπηρετούμενα», σημείωσε η κα Κουμπουρέλου, ενώ αναφέρθηκε στην ειδική μεθοδολογία Λειτουργικής Αναδιάρθρωσης (Operational Restructuring) που έχει αναπτύξει η ΕΥ, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης (Financial Restructuring) και τις υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (People Advisory Services), με σημαντικά οφέλη για τον κλάδο.

Τράπεζα Πειραιώς: Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στις προκλήσεις και τις προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την Ελλάδα, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς για τον αγροδιατροφικό τομέα, αναφέρθηκε ο κ. Άλκης Αλεξάνδρου, Agricultural Banking Deputy General Director, Core Banking, της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την παρουσίασή του. «Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί πολλών ετών ισχυρή θέση στον αγροδιατροφικό τομέα. Ως η ηγέτιδα Τράπεζα του τομέα, φιλοδοξούμε να είμαστε και η Τράπεζα του μέλλοντος. Μια Τράπεζα που συμβάλλει στην επίλυση των δομικών προβλημάτων του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ, παράλληλα, ενθαρρύνει τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό του. Παρακολουθούμε προδραστικά τις αλλαγές στην τεχνολογία και την καινοτομία, σε όλα της τα στάδια και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για την προσφορά υψηλού επιπέδου ποιότητας εξυπηρέτησης, τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών της και την παροχή σύνθετων και παρεμβατικών προϊόντων, όπως το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 απαιτεί μια Τράπεζα, που θα αντιλαμβάνεται τις δραστικά επερχόμενες μεταβολές και θα βρίσκεται δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους αγρότες, τις αγροτικές επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου.

Η περίπτωση της συνεργασίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Κρήτης με την ΕΛΓΕΚΑ και την Τράπεζα Πειραιώς

Τη μελέτη περίπτωσης ενός σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου συνεργασίας παρουσίασαν οι κ.κ. Μανώλης Μπέρκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πεζών, και Ιωάννης Καλύβας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΓΕΚΑ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπέρκης ανέφερε: «Οι σημερινές προκλήσεις των συνεταιρισμών απαιτούν διεύρυνση της ζώνης άνεσης όλων και υιοθέτηση αποδοτικών λειτουργικών μοντέλων που προσδίδουν αξία στα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας είναι:

 • Η συνεργατική διάθεση
 • Tο ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας και η επικέντρωση των εμπλεκόμενων μερών στους τομείς εξειδίκευσής τους».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Καλύβας, δηλώνοντας: «Οι ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών σήμερα είναι σύνθετες και διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε. Απαιτούνται καινοτόμες υπηρεσίες με ολιστική προσέγγιση, που ξεφεύγουν από τις κλασσικές εμπορικές συνεργασίες του παρελθόντος. Η συνεργασία μας με την ΕΑΣ Πεζών σηματοδοτεί έμπρακτα τη στρατηγική στροφή του Ομίλου μας σε υπηρεσίες που προσθέτουν αξία στα εμπλεκόμενα μέρη».

Η περίπτωση του ΕΟΣ Σάμου
Μία ακόμα μελέτη περίπτωσης παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση, αυτή του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), ο οποίος, σε συνεργασία με την ΕΥ Ελλάδος, σχεδίασε και εφάρμοσε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, αξιολογώντας και επανασχεδιάζοντας ολόκληρη την επιχειρησιακή του δομή.

O κ. Ιωάννης Σκούτας, Πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΣ Σάμου, Γεωπόνος MSc, ανέφερε: «Ο ΕΟΣ Σάμου βρίσκεται σε φάση να ‘συστηθεί’ ξανά με τον εαυτό του και το οικοσύστημά του και πάντα σε συνέχεια των αξιών και της ιστορικής του πορείας». Και συνέχισε, «η κατάκτηση της πραγματικής Συνεταιριστικής Λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Ο Συνεταιρισμός έχει δώσει έμφαση σε δράσεις που αποσκοπούν, όχι απλά στην υποστήριξη του εισοδήματος του καλλιεργητή, αλλά και στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και περισσότερο ελκυστικής εικόνας για τον κλάδο της αμπελουργίας».

Τεχνολογία blockchain και αγροτική βιομηχανία: η περίπτωση ιταλικού οινοποιείου
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Director στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος και Επικεφαλής Logistics & Fulfillment Capability της ΕΥ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), παρουσιάζοντας την περίπτωση εφαρμογής της τεχνολογίας blockchain σε ιταλικό οινοποιείο και τα οφέλη που αποκόμισε η επιχείρηση.

«Τα δεδομένα από όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού συλλέγονται με κύριο στόχο την πιστοποίηση της καλλιέργειας, συνοδευόμενα από όλες τις μεταποιητικές-παραγωγικές πληροφορίες και με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της προέλευσης, της ποιότητας και της αυθεντικότητας των προϊόντων. Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέχρι και στον τελικό καταναλωτή, και αυτό είναι πλέον εφικτό με την τεχνολογία blockchain, χρησιμοποιώντας έξυπνες ετικέτες», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ κατέληξε:

«Με την τεχνολογία blockchain γίνεται πράξη η πλήρης ιχνηλασιμότητα και πιστοποίηση κάθε επιμέρους βήματος της καλλιέργειας και της παραγωγικής διαδικασίας, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Παράλληλα, εξασφαλίζει την αυθεντικότητά τους και αναδεικνύει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στους καταναλωτές όλου του κόσμου, γεγονός που ενισχύει τελικά την πιστότητα των καταναλωτών».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/ey-monodromos-o-metaschimatismos-gia-ton-klado-agrotikis-viomichanias/feed/ 0
Adam Anders, Anterra Capital: Επιταχυντές εξέλιξης στον αγροτικό τομέα οι startup https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/adam-anders-anterra-capital-epitachyntes-exelixis-ston-agrotiko-tomea-oi-startup/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/adam-anders-anterra-capital-epitachyntes-exelixis-ston-agrotiko-tomea-oi-startup/#respond Mon, 01 Apr 2019 03:30:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10098997 Η Anterra Capital ξεκίνησε το 2009 ως τμήμα της Rabobank, ηγέτιδας τράπεζας στον αγροδιατροφικό τομέα. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια όχι μόνο ανεξαρτητοποιήθηκε (διατηρώντας τη στήριξή της στην πρώην μητρική τράπεζα και προσθέτοντας την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Fidelity), αλλά πλέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα παγκοσμίως, με ειδίκευση στον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια και γραφεία σε Άμστερνταμ και Βοστόνη. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων αυτών επενδύονται σε ελπιδοφόρες startup που είναι ικανές, όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο Adam Anders, διευθύνων σύμβουλος, να μετασχηματίσουν δραστικά τον χάρτη του αγροδιατροφικού τομέα.

Συνέντευξη στον Αντώνη Ανδρονικάκη – Υπαιθρος Χώρα – ypaithros.gr

Ο ίδιος ξεχώρισε τις καινοτομίες και τεχνολογίες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και αποτελούν πολλά υποσχόμενα εργαλεία για το παρόν και το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής. Μιλώντας για την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους αγρότες, ο κ. Anders σημείωσε κατηγορηματικά ότι μια επένδυση που είναι ξεκάθαρα επικερδής, δεν είναι ποτέ ακριβή.

Πόσο σημαντικές είναι οι startup για τον αγροδιατροφικό τομέα;

Είμαι πεπεισμένος ότι οι ταλαντούχοι επιχειρηματίες μπορούν να μετασχηματίσουν έναν τομέα. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες αγορές, όπως στην περίπτωση της Uber στις μεταφορές ή του Netfilx στην ψυχαγωγία. Θεμελιώδης πεποίθηση της Anterra είναι ότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα μεταμορφωθεί μέσω της καινοτομίας, που έχει ήδη αποδείξει την επιτυχία της σε άλλους κλάδους. Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους πιο συντηρητικούς τομείς παγκοσμίως, με αρκετές μεγάλες και βραδυκίνητες εταιρείες. Οι startup θα έχουν ρόλο-κλειδί στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγορά.

Ποιες είναι αυτή την περίοδο οι πιο ελκυστικές τεχνολογίες για τους επενδυτές;

 • Η αγροτική βιοτεχνολογία: Σκεφτείτε τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης, καινοτόμες χημικές ουσίες και τεχνολογίες για το πολλαπλασιαστικού υλικό και το έδαφος. Σύμφωνα με έκθεση του Pitchbook οι εταιρείες αυτού του τομέα έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση την περασμένη χρονιά, κατά μέσον όρο 25,2 εκατ. δολάρια ανά συμφωνία.
 • Η ψηφιακή γεωργία: Αυτός ο τομέας συγκεντρώνει ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, με εταιρείες όπως οι Indigo και Farmers Business Network, που προσελκύουν μεγάλα κεφάλαια.
 • Καινοτόμες καλλιέργειες και εκτροφές όπως οι «κάθετες» φάρμες και η εκτροφή εντόμων έχουν προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η γαλλική Ynsect πρόσφατα συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 125 εκατ. δολαρίων. Λίγους μήνες πριν, η εταιρεία Bowery, με έδρα τη Νέα Υόρκη και αντικείμενο τις «κάθετες» φάρμες, ενισχύθηκε με 91 εκατ. δολάρια.

Ποια θα είναι η επόμενη «τομή» στην αγροδιατροφή;

Θεωρώ ότι η ολοένα αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων» τηλεφώνων μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να προσφέρονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στους αγρότες και στη βιομηχανία του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα. Μια πιο ψηφιοποιημένη και διασυνδεδεμένη βιομηχανία μπορεί να μειώσει τα απόβλητα και τη σπατάλη πόρων και να βελτιώσει την αειφορία σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, θεωρώ ότι η ανάπτυξη πρωτοποριακών ψηφιακών εφαρμογών θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη του τρόπου που προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας και καλής διαβίωσης για τα ζώα και προστασίας των καλλιεργειών.

Μερίδα αγροτών θεωρούν ότι η υιοθέτηση της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών είναι μια ακριβή διαδικασία. Ποια η γνώμη σας;

Κανένας αγρότης δεν είναι αδιάφορος σε μια πρόταση ξεκάθαρης βελτίωσης της αξίας της παραγωγής του. Είναι σημαντικό για τον πάροχο μιας τεχνολογίας να μπορεί να παρουσιάσει ισχυρά επιχειρήματα στους παραγωγούς. Εάν αυτό γίνει με σωστό τρόπο, συνήθως είναι αμέσως ξεκάθαρο για τον αγρότη εάν αξίζει μια επένδυση σε μια νέα τεχνολογία. Παρόλα αυτά, αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι οι αγρότες νιώθουν να κατακλύζονται από την πληθώρα λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα. Οι γεωργικοί σύμβουλοι και οι εταιρείες παροχής συμβουλών μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά στην αξιολόγηση και την επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας και υπηρεσίας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/interview/adam-anders-anterra-capital-epitachyntes-exelixis-ston-agrotiko-tomea-oi-startup/feed/ 0
Πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει η γεωργία στην Ελλάδα; https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/#respond Sun, 31 Mar 2019 20:30:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099129 «Η ψηφιοποίηση της γεωργικής παραγωγής μπορεί να αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και να μην αφήσει κανέναν απ’ έξω».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Στέλιου Ράλλη, Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής πολιτικής, κατά την παρουσίαση του έργου της εθνικής υποδομής ευφυϊούς γεωργίας, σε εκδήλωση με θέμα την ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή, που διοργανώθηκε από τη EURACTIV Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας στη διαδικασία μετάβασης προς τη ψηφιοποίηση αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση της σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον γεωργό και τη σχέση του με τη γη και το περιβάλλον.

«Είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον», σημείωσε ο κ. Ράλλης, κατά την παρουσίαση του έργου, προσθέτοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν, με την δορυφορική παρακολούθηση γης να αποτελεί την κύρια πύλη ανάπτυξης της γεωργίας.

Στην ίδια εκδήλωση η Γερακίνα Μπισμπινά από τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας και τη δυναμική της στη γεωργική παραγωγή, ενώ ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, εστίασε στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των αγροτών στην ελληνική ύπαιθρο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όχι μόνο στην έρευνα αλλά και μαζικά πλέον στην αγροτική παραγωγή.

Αναφερόμενος στο έργο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη γεωργία ακριβείας, ο Ηλίας Κάλφας, Project Leader από το Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της έρευνας και της αγροτικής παραγωγής για την ενίσχυση ενός ισχυρότερου ποιοτικά και οικονομικά αγροτικού τομέα.

«Θα υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι από τη διαδικασία της ψηφιοποίησης, αλλά αυτό είναι το στοίχημα της νέας γενιάς των Ελλήνων και των Ευρωπαίων αγροτών –το κατά πόσο θα προλάβουν τις εξελίξεις».

«Να διεκδικήσουμε την ψηφιακή καινοτομία», υπογράμμισε ο Κωστής Καγγελίδης, πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, αναφέροντας ότι στο «παιχνίδι» της ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής δεν αρκεί να συμμετέχει μονάχα η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιχειρήσεις.

«Το μέλλον της χώρας μας και η προστιθέμενη αξία της, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για τη γεωργική παραγωγή ή για κάποιον άλλο τομέα, βασίζεται στον πλούτο του ανθρώπινου κεφαλαίου. Άρα οι δράσεις μας θα πρέπει να προσαντολίζονται εκεί, και η λύση σε αυτό είναι η επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε περαιτέρω το «πώς θα μοχλεύσουμε τις επενδύσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας», παίρνοντας παραδείγματα από χώρες όπως το Ισραήλ.

Στροφή 180 μοιρών προς τη ψηφιοποίηση

Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού αγροτικού τομέα αποτελεί μια ελληνική καινοτομία-σταθμό που θα αποτελέσει κόμβο μεταλαμπάδευσης της τεχνογνωσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Ράλλη. Συνολικά, 6.500 επίγειοι σταθμοί συλλογής δεδομένων πρόκειται να κατασκευαστούν στις 13 περιφέρειες της χώρας, παρέχοντας σε μόνιμη βάση ανανεωμένες πληροφορίες για την κατάσταση του εδάφους και των καιρικών συνθηκών. Δεκαπέντε εκατομμύρια στρέμματα πρόεκιται να καλυφθούν, ξεκινώντας με τις 20 πιο εξαγώγιμες καλλιέργειες, με τις πληροφορίες να μετατρέπονται παράλληλα σε δημόσια και ανοικτά δεδομένα, προσβάσιμα για έρευνα από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μάλιστα, ενδιαφέρον για την εξαγωγή του έργου έχουν ήδη εκδηλώσει η Kύπρος, η Αίγυπτος και η Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τους σταθμούς θα ταξινομούνται σε ειδικές κατηγορίες ενός «αποθετηρίου» δεδομένων (cloud), παράγοντας έτσι, τελικά, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε αγρότη συμβουλές σχετικά με την άρδευση, τη λίπανση και την φυτοπροστασία, και δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή.

Ωστόσο, η διάσταση του έργου σχετίζεται και με την προστασία του εδάφους, της βιοποικιλότητας και του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο η βελτιστοποίηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής αλλα και η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο, σύμφωνα με τις έρευνες, θα φτάνει έως και το 45%.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poso-exypni-mporei-na-ginei-i-georgia-stin-ellada/feed/ 0
ΚΑΠ και βιώσιμη άρδευση https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kap-kai-viosimi-ardeysi/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kap-kai-viosimi-ardeysi/#respond Sun, 31 Mar 2019 04:00:42 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098995 Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ένας από τους πιο ζωτικούς πόρους για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το νερό, αντιμετωπίζει στις μέρες μας μεγάλες προκλήσεις ως προς τη διαχείρισή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 44% του χρησιμοποιούμενου νερού διοχετεύεται για αγροκτηνοτροφικές χρήσεις, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμα και το 80%. Η διαρκής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών κλιματικών συνθηκών, όπως η ξηρασία και η λειψυδρία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να διασφαλιστεί η βιώσιμη διαχείριση του νερού.

ΚΑΠ και ορθή διαχείριση του νερού

Μια σειρά «εργαλείων» της υφιστάμενης ΚΑΠ στηρίζουν τη βιώσιμη διαχείριση του νερού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

 • Πολλαπλή συμμόρφωση: Η βιώσιμη διαχείριση του νερού επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς κριτηρίων για πρακτικές ορθής διαχείρισης της καλλιεργούμενης γης, υποχρεωτικής για τους αγρότες που λαμβάνουν ενισχύσεις. Ορισμένα κριτήρια περιλαμβάνουν την προστασία και τη διαχείριση του νερού μέσω της εγκαθίδρυσης ζωνών σε υδάτινες οδούς, την αδειοδότηση άρδευσης και την προστασία των επίγειων υδάτων από τη ρύπανση.
 • Πρασίνισμα: Η γνωστή και ως Πράσινη Ενίσχυση συντελεί, επίσης, στη διατήρηση της απαιτούμενης ποιότητας του νερού για άρδευση. Τα μέτρα αυτά ενισχύουν τα εισοδήματα των αγροτών που εφαρμόζουν πρακτικές που ευνοούν το περιβάλλον. Τέτοια είναι το καθεστώς περιοχών oικολογικής εστίασης και μόνιμων βοσκότοπων που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, περιορίζοντας τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών.
 • ΠΑΑ: Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού. Μεταξύ των έξι προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί από τα κράτη-μέλη σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή είναι η προώθηση της εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ για εκπαίδευση αγροτών σε μεθόδους διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού.

Ορθή διαχείριση στις εκμεταλλεύσεις

Στοχεύοντας στη διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης διαχείρισης του νερού μελλοντικά, η ευρωπαϊκή επιτροπή εξετάζει διάφορους τρόπους για να ενισχύσει τις δυνατότητες των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους. Μια ομάδα εργασίας για το νερό έχει συσταθεί, με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και της διάδοσης των ορθών πρακτικών στον αγροτικό τομέα της ΕΕ. Η εν λόγω ομάδα έχει ήδη προσδιορίσει τους κύριους κινδύνους για την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού και, σε συνεργασία με ειδικούς από την Κομισιόν, έχει ιδρύσει έναν κόμβο γνώσης και έρευνας σχετικά με την άρδευση (διαθέσιμος διαδικτυακά στο water.jrc.ec.europa.eu).

Επιπλέον, ένα νέο εργαλείο αναπτύσσεται ως μέρος των προτάσεων για τη Νέα ΚΑΠ (2021-2027), ώστε να βοηθήσει τους αγρότες να διαχειριστούν τη λίπανση στις εκμεταλλεύσεις τους. Το λεγόμενο «FaST» (Farm Sustainability Tool for Nutrients) στοχεύει στη διευκόλυνση μιας πιο βιώσιμης αξιοποίησης των λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην ΕΕ, δίνοντας ώθηση, παράλληλα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Το εργαλείο που θα είναι διαθέσιμο στο προσεχές μέλλον θα παρέχει ένα εξατομικευμένο πλάνο διαχείρισης λίπανσης στους αγρότες. Μέσω αυτού, θα προστατεύονται και οι υδάτινοι πόροι από νιτρορύπανση και άλλες ουσίες.

Ο ρόλος της καινοτομίας και της ευφυούς γεωργίας

Ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού δίνει η ΕΕ μέσω της υιοθέτησης και της αξιοποίησης της καινοτομίας και των ψηφιακών τεχνολογιών. Η οικονομική υποστήριξη προγραμμάτων, με αιχμή το «Horizon 2020» είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον επιχειρείται η ορθολογικότερη χρήση του νερού με τη βοήθεια της έρευνας και της καινοτομίας. Το μέλλον της ΚΑΠ, άλλωστε, θέτει σε προτεραιότητα την ενσωμάτωση και τη διάδοση της «έξυπνης άρδευσης», καθώς και τεχνολογιών διαχείρισης λίπανσης

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/kap-kai-viosimi-ardeysi/feed/ 0
«Γέφυρα» μεγάλων και μικρών αγροτών η Ευφυής Γεωργία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gefyra-megalon-kai-mikron-agroton-i-eyfyis-georgia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gefyra-megalon-kai-mikron-agroton-i-eyfyis-georgia/#respond Sat, 30 Mar 2019 05:30:21 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099000 «Γέφυρα» που θα διαδώσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και στους αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις επιτρέποντάς τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη αποτελεί η ευφυής γεωργία, σύμφωνα με ενδιαφέρουσα παρουσίαση ακαδημαϊκών και αναλυτών που έλαβε χώρα (4/3) στο Ευρωκοινοβούλιο. Ερευνητές τoυ κορυφαίου στον αγροτικό τομέα πανεπιστημίου Wageningen (Ολλανδία) και της συμβουλευτικής εταιρείας Valdani Vicari & Associati (Ιταλία) μίλησαν για μια νέα «τεχνολογική αγροτική επανάσταση» που ήδη εξελίσσεται, εφάμιλλη της τομής που συντελέστηκε τη δεκαετία του 1950 με τη διάδοση των ελκυστήρων.

Ποιες τεχνολογίες θα φέρουν τα πάνω-κάτω

Στην έκθεση γίνεται κατηγοριοποίηση όλων των αναδυόμενων και κυρίαρχων ψηφιακών τεχνολογιών ανάλογα με το πόσο καταλυτικά μπορούν να επηρεάσουν τον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια:

 • Το Δίκτυο των Πραγμάτων (IoT), οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και τα «Μεγάλα Δεδομένα» (Big Data) συγκαταλέγονται μεταξύ των τεχνολογιών που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αγροτικός τομέας μπορεί να επωφεληθεί από το IoT και τα Big Data ως προς τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας στο χωράφι, περνώντας από τη «Γεωργία Ακριβείας» στο εξελιγμένο στάδιο της «Γεωργίας Μικροακριβείας».
 • Το «Blockchain», τα Συστήματα Δορυφορικής Πλοήγησης (GNSS) και η Εικονική Πραγματικότητα είναι τεχνολογίες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να έχουν μέτριο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, το Blockchain είναι πιο αβέβαιο πόσο άμεσα θα αξιοποιηθεί από τον δημόσιο τομέα, παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες έχουν ενσωματώσει με πολύ καλά αποτελέσματα την τεχνολογία για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης. Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης, μια σειρά «εργαλείων», όπως το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) και το «Galileo», συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική Γεωργία Ακριβείας, με ακρίβεια που φτάνει ακόμα και στα 10 εκατοστά, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση εισροών και χρόνου σε αύξηση της παραγωγικότητας.
 • Τεχνολογίες, όπως τα Ευρυζωνικά Δίκτυα και άλλες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ICT), καθώς και ηλεκτρονικές επιχειρηματικές πλατφόρμες εκτιμάται ότι έχουν τον μικρότερο αντίκτυπο, κυρίως επειδή εφαρμόζονται ήδη και θεωρούνται διαδεδομένες.
]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/gefyra-megalon-kai-mikron-agroton-i-eyfyis-georgia/feed/ 0
Ψηφιακές τεχνολογίες για επιτόπιους ελέγχους επιδοτήσεων της ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/psifiakes-technologies-gia-epitopioys-elegchoys-epidotiseon-tis-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/psifiakes-technologies-gia-epitopioys-elegchoys-epidotiseon-tis-kap/#respond Sat, 30 Mar 2019 05:00:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098993 Τη δυνατότητα της πλήρους αντικατάστασης των φυσικών ελέγχων με ένα σύστημα αυτοματοποιημένων ελέγχων για την καταβολή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, μελετά η Συμμαχία για την Καινοτομία στο Διαδίκτυο Των Πραγμάτων (Alliance for Internet Of Things Innovation-AIOTI).

Η Συμμαχία παρουσίασε πριν από λίγες μέρες τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση καθώς και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Ήδη, από τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες για την χρήση των δορυφορικών συστημάτων που διαθέτει η ΕΕ για τη διενέργεια ελέγχων και την τήρηση των προϋποθέσεων για την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων του ΠΑΑ.

Όπως τονίζεται, θα γίνουν δεκτές για πρώτη φορά και άλλες τεχνολογικές πηγές δεδομένων, όπως φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση, πληροφορίες που συλλαμβάνονται από drones (π.χ. αεροφωτογραφίες) και άλλα ψηφιακά δεδομένα που ανήκουν στον γεωργό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αναφοράς, όπως:

 • Δεδομένα που παρέχονται από συστήματα αυτόματης καθοδήγησης με πολύ υψηλή ακρίβεια.
 • Δεδομένα που παρέχονται από τον σύγχρονο εξοπλισμό συγκομιδής, ο οποίος δημιουργεί χάρτες αποδόσεων που μεταφορτώνονται αυτόματα σε μία βάση δεδομένων (σύννεφο) και μπορούν εύκολα να διαμοιραστούν στους οργανισμούς πληρωμών.
 • Δεδομένα από ψηφιακούς χάρτες σποράς, λίπανσης και φυτοπροστασίας που μπορούν να αποδείξουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν επιτόπιους ελέγχους με αυτοματοποιημένους. Η AIOTI τονίζει ότι με τον τρόπο αυτόν, το κάθε κράτος-μέλος θα καταφέρει να εφαρμόσει μια πιο ευέλικτη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Περιορισμοί

Τα οφέλη είναι σαφή, αναφέρει η AIOTI, αλλά είναι σημαντικό να καταγραφούν και οι πιθανοί τεχνολογικοί περιορισμοί. Σε μία λίστα προσδιορίζει τα κρίσιμα σημεία:

 • Σε ορισμένα ευρωπαϊκά εδάφη, το μέγεθος των αγροτεμαχίων είναι πολύ μικρό, οπότε είναι απαραίτητες άλλες τεχνολογικές πηγές, εκτός από το πρόγραμμα Copernicus.
 • Χρειάζεται η δημιουργία μεγάλων βάσεων δεδομένων για τη συλλογή των στοιχείων, αλλά και ειδικοί να διαβάζουν τα δεδομένα σωστά.
 • Οι ήδη υπάρχουσες τεχνολογικές εφαρμογές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιβάλλονται για την υλοποίηση της ψηφιακής κατανομής αποδεικτικών στοιχείων.
 • Η αποδοχή και η εξοικείωση των τελικών χρηστών με τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την ψηφιοποίηση της γεωργίας.
 • Χρειάζεται η διασφάλιση της τήρησης των προσωπικών δεδομένων.
]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/psifiakes-technologies-gia-epitopioys-elegchoys-epidotiseon-tis-kap/feed/ 0
Αποτυχία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/apotychia-tis-elladas-sto-eyropaiko-programma-dianomis-froyton-sta-scholeia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/apotychia-tis-elladas-sto-eyropaiko-programma-dianomis-froyton-sta-scholeia/#respond Thu, 28 Mar 2019 04:00:50 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098573 Με «ευρωπαϊκή σφραγίδα» τεκμηριώνεται η αποτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση των προγραμμάτων της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν η χώρα το επόμενο σχολικό έτος, 2019-2020, θα χρηματοδοτηθεί με 3.218.885 ευρώ για να μοιράσει φρούτα και λαχανικά στα σχολεία και με ακόμη 1.550.685 ευρώ για την παροχή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δηλαδή συνολικά περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Που είναι η αποτυχία;

Μα, στο ότι, λόγω της αβελτηρίας των κυβερνήσεων επί χρόνια, χάναμε το τρένο και είμαστε πολύ πίσω στην αξιοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα άλλες χώρες να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, η χρηματοδότηση κατανέμεται τόσο με βάση τον μαθητικό πληθυσμό όσο και τις επιδόσεις της κάθε χώρας την προηγούμενη χρονιά.

Μόνο που στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη χρονιά!

Όπως αποκαλύψαμε χθες στην euractiv.gr, το 60% του συνοκικού προγράμματος απορροφάται από 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ, προφανώς λόγω του πληθυσμού τους αλλά και λόγω της ετοιμότητας και προετοιμασίας που έχουν κάνει από την πολύχρονη εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει.

250 εκατ ευρώ για γάλα, φρούτα και λαχανικά στα σχολεία της Ευρώπης – το 60% σε 5 μόλις χώρες

Κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 προβλέπονται για τη διανομή γάλακτος, φρούτων και λαχανικών σε μαθητές σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή η κατανομή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων της ΕΕ για την …

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο και δίνει τη δυνατότητα σε κράτη μέλη που το προωθούν επιτυχημένα να κάνουν χρήση κονδυλίων που δεν χρησιμοποιούν άλλα κράτη μέλη, ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος και να μην μένουν αδιάθετα κονδύλια. Έτσι οι πιο «έτοιμες» χώρες επωφελούνται τελικά ακόμη περισσότερο από ότι περιγράφει η αρχική κατανομή.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιείται από πολλές χώρες για να ενισχύσουν την εντόπια παραγωγή και να προωθήσουν ποιοτικά προϊόντα στα σχολεία, προκειμένου να καλυφθεί ο βασικός στόχος του προγράμματος που είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά και των θεμάτων των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα κονδύλια της ΕΕ με εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα. Τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνικός σχεδιασμός του προγράμματος που κατέθεσε η Ελλάδα προβλέπει, ως εθνική επιλογή, τη διανομή φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γάλακτος μια φορά κάθε δύο εβδομάδες (…) στα συμμετέχοντα σχολεία για όλη τη σχολική χρονιά, παρά το ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό κάθε δυνατό σχεδιασμό: από καθημερινή διανομή μέχρι εβδομαδιαία, από λίγες εβδομάδες μέχρι ολόκληρη τη χρονιά. Επίσης σημειώνεται ότι στον αρχικά υποβληθέντα σχεδιασμό δεν περιελαμβανόνταν διανομή γάλακτος αλλά αυτό διορθώθηκε στην πορεία

Αποτυχία με σφραγίδα

Η Κομισιόν μάλιστα δημοσίευσε χθες την τελευταία ετήσια  έκθεση αξιολόγησης, ανά κράτος μέλος.

Εκεί βρίσκουμε το εξής καταπληκτικό: η ετήσια έκθεση για την Ελλάδα είναι μία μόλις σελίδα!

Περιλαμβάνεται δηλαδή μόνο το εξώφυλλο για το σχολικό έτος 2017/2018 με μία χαρακτηριστική σημείωση, ως δικαιολογία: «Μία σειρά καθυστερήσεων, που οφείλονταν κυρίως σε μακροχρόνιες διαδικασίες διαγωνισμών – υποβολής προσφορών, οδήγησαν στη μη εφαρμογή του προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2017/2018».

Τί γίνεται φέτος;

Το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων στα μέσα Νοεμβρίου πέρυσι, οπότε ο αρμόδιος υπουργός επισκέφθηκε και ένα από τα επιλεχθέντα σχολεία για να προβάλει τη δράση.

Μόνο που από το δημόσιο λόγο του Υπουργείου απουσίαζαν τότε οι αναφορές στην αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων ετών.

Πριν λίγες εβδομάδες, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σημείωνε ότι «Όσον αφορά το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, επανενεργοποιήθηκε το 2018 το πρόγραμμα και υλοποιήθηκε σε 800 σχολεία, ενώ ήταν αδρανές επί τέσσερα χρόνια.»

Πράγματι, για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν επιλεγεί περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, με το συνολικό αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν να αγγίζει τις 150.000, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου.

Ο προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά. καθώς και περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατομμύρια μερίδες, σε συσκευασίες των 250 ml ανά μαθητή.

Τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια;

Σε αυτές τις ανακοινώσεις, σιγή ιχθύος τηρούνταν από την κυβέρνηση για τις επιδόσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Το καλοκαίρι του 2015, εν μέσω capital controls και «διαπραγμάτευσης» για το τρίτο μνημόνιο, ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εξήγγειλε μέσω της ΕΡΤ το «νέο» πρόγραμμα και τα πλεονεκτήματά του. Προσέθετε μάλιστα ότι «χάρις στις ενέργειες του Υπουργείου μας, με την προώθηση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχει μια άλλη διατροφή, πιο υγιεινή από τα συσκευασμένα προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, όπως τα πατατάκια και τα προϊόντα fast food. Έτσι, αποδέχονται πιο εύκολα τις συμβουλές των γονέων τους για υγιεινή διατροφή και στο χώρο του σχολείου».

Τα παιδιά βέβαια τώρα αρχίζουν να ξανα-μαθαίνουν…

Ενδεικτικό της απαξίωσης που έχει συναίσθηση η κυβέρνηση ότι υπάρχει για την εφαρμογή του προγράμματος είναι μια τοποθέτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, η οποία είναι αρμόδια για ένα πολύ μεγαλύτερο και εκτεταμένο πρόγραμμα, τη διανομή ζεστού μαγειρευτού φαγητού σε δημοτικά σχολεία.

«Τα σχολικά γεύματα του υπουργείου δεν είναι σάντουιτς, γάλα, φρούτο, καμία σχέση δεν έχουν με αυτά», ανέφερε η κ.Φωτίου, όπως καταγράφει η κομματική εφημερίδα ΑΥΓΗ, σε συνέντευξη της πριν από μία εβδομάδα περίπου στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Και μάλιστα η κ. Φωτίου, για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα, που έχει υπό την ευθύνη της, τόνιζε ότι «τα σχολικά γεύματα, που είναι θεσμός του κράτους, έχουν ψηφιστεί και δίνονται με συγκεκριμένο πλάνο» και προσέθετε ότι «αυτό το πρόγραμμα», «είναι μεσημεριανό γεύμα, φαγητό, δεν σχετίζεται με άλλα προγράμματα που επιχειρούν να μπλέξουν σε αυτήν την ιστορία, μέσω των οποίων προσφέρεται ένα σάντουιτς, μήλο ή γάλα. Αυτά είναι δεκατιανά, εμείς προσφέρουμε γεύμα μαγειρεμένο, όπως θα το έτρωγε το παιδί στο σπίτι του».

Στην πραγματικότητα το επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος τρέχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, αλλά στη χώρα μας δεν συνάντησε ποτέ μέχρι τώρα επιτυχία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γάλα από το 1977 και τα οπωροκηπευτικά από το 2007.

Κύκλοι όμως του Υπουργείου σημείωναν το 2015, όταν ξεκινούσε ο νέος σχεδιασμός στο πλαίσιο του τότε σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ότι δυστυχώς, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Tο πρόγραμμα του γάλακτος έχει μικρής έκτασης υλοποίηση, ενώ το πρόγραμμα των φρούτων έχει υλοποιηθεί λίγους μόνο μήνες κατά τη διάρκεια τριών μόνο σχολικών ετών. Δεν υπήρχε δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια μια ουσιαστική πολιτική κατεύθυνση για την σωστή εφαρμογή και ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών και την προώθηση της υγιεινής διατροφής των μαθητών μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι, παρά τα προβλήματα εφαρμογής του, το πρόγραμμα είχε σημαντική απήχηση στους μαθητές.

Ίσως πλέον η εικόνα και η κατάσταση να αλλάζει, αλλά τα χαμένα χρόνια δεν γυρνάνε.

Και κάποτε πρέπει οι πολιτικοί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όχι μόνο για αυτά που σωστά ή λάθος κάνουν, αλλά και για αυτά που δεν κάνουν, δεν καταφέρνουν, δεν ολοκληρώνουν, ή τα κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση ή λάθος τρόπο…

Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλει η κυβέρνηση να απολογηθεί, όπως και οι προηγούμενες, διότι η χώρα απώλεσε τα κονδύλια που είχε κατανείμει στην Ελλάδα η Κομισιόν τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2017/2018 όπου η Ελλάδα κατέθεσε απολογισμό μίας σελίδας χωρίς υλοποίηση του προγράμματος

Η φετινή εικόνα του προγράμματος στην Ελλάδα

Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τους μαθητές με στόχο τη διαρκή αύξηση του μεριδίου των προϊόντων αυτών στο διαιτολόγιό τους κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της ΚΑΠ, ιδίως στην σταθεροποίηση των αγορών και τη διασφάλιση του εφοδιασμού τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος της Εθνικής Στρατηγικής με την υλοποίηση του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος από τα παιδιά. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 5% των παιδιών που καταναλώνουν 1-2 φρούτα την ημέρα και 4% αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν καθημερινά λαχανικά καθώς και 5% αύξηση των μαθητών που καταναλώνουν γάλα στο πρωινό τους, καθώς και αύξηση των γνώσεων στα παιδιά σχετικά με την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων και των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα. Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/apotychia-tis-elladas-sto-eyropaiko-programma-dianomis-froyton-sta-scholeia/feed/ 0
250 εκατ ευρώ για γάλα, φρούτα και λαχανικά στα σχολεία της Ευρώπης – το 60% σε 5 μόλις χώρες https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/250-ekat-eyro-gia-gala-froyta-kai-lachanika-sta-scholeia-tis-eyropis-to-60-se-5-molis-chores/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/250-ekat-eyro-gia-gala-froyta-kai-lachanika-sta-scholeia-tis-eyropis-to-60-se-5-molis-chores/#respond Wed, 27 Mar 2019 18:02:06 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098538 Κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 προβλέπονται για τη διανομή γάλακτος, φρούτων και λαχανικών σε μαθητές σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή η κατανομή του προϋπολογισμού των προγραμμάτων της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία στα κράτη μέλη για το σχολικό έτος 2019-2020.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που ανακοίνωσε η Επιτροπή και επεξεργάστηκε η euractiv.gr, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν τη μερίδα του λέοντος, λόγω των όρων του προγράμματος αλλά και της ιστορικής του εξέλιξης,

«Πρωταθλήτρια» του προγράμματος την επόμενη χρονιά αναδεικνύεται η Γερμανία με περισσότερα από 35,5 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στο πρόγραμμα φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία. Ακολουθεί η Γαλλία με λίγο παραπάνω από 35 εκατ. ευρώ, η Ιταλία με σχεδόν 30 εκατ., και Πολωνία και Ισπανία με 25,5 και 22,5 εκ. ευρώ περίπου αντίστοιχα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πέντε αυτές χώρες απορροφούν συνολικά σχεδόν τα 3/5 της συνολικής χρηματοδότησης, ενώ οι υπόλοιπες 23 χώρες μοιράζονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Συνολικά το σχολικό έτος 2019 – 2020 θα διατεθούν 145 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το πρόγραμμα διανομής συμπληρώνεται από μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη γεωργία και για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την ΕΕ ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και περισσότερα, κατ’ εκτίμηση θα λάβουν γάλα, φρούτα και λαχανικά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία την περίοδο 2019-2020.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής:

«Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, οι μικροί πολίτες μας μπορούν να απολαμβάνουν τα θρεπτικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα που παράγουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, μαθαίνοντας παράλληλα από πού προέρχονται. Η Επιτροπή είναι περήφανη για τη συμβολή της σε αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό ταξίδι για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης σήμερα έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με την οποία κατά το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία περίπου 159 000 σχολεία.

Το ίδιο σχολικό έτος διανεμήθηκαν 255.500 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών και 178 εκατ. λίτρα γάλακτος σε παιδιά στην Ευρώπη, χάρη σε κονδύλια άνω των 182 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

EC AGRI SCHOOLSCHEME POSTER [European Commission]

Πως φθάσαμε εδώ

Οι χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή πριν από το τέλος Ιανουαρίου υποβάλλοντας αίτημα στήριξης.

Η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού της ΕΕ σε κάθε κράτος μέλος βασίζεται στον αριθμό των μαθητών σε κάθε χώρα και, για το γάλα, στην απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος.

Οι εθνικές αρχές είναι ελεύθερες να μεταφέρουν ποσοστό (20 %-25 %) του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί από τον ένα τομέα στον άλλο.

Μπορούν επίσης να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους να δαπανήσουν ποσό υψηλότερο από αυτό της αιτούμενης ενίσχυσης, εφόσον άλλα κράτη μέλη δεν επιθυμούν να απορροφήσουν το σύνολο του κονδυλίου τους.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά και των θεμάτων των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα κονδύλια της ΕΕ με εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η επιλογή των προϊόντων που διανέμονται βασίζεται σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία και το περιβάλλον, την εποχικότητα, την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές, τα βιολογικά προϊόντα, τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

Η κατανομή των κονδυλίων ανά χώρα – ευνοημένες οι μεγάλες χώρες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατανομή των κονδυλίων ανά χώρα, με βάση τους κανόνες που προαναφέρθηκαν, έχει για την σχολική περίοδο 2019-2020 ως εξής:

Κράτος μέλος Φρούτα και λαχανικά στα σχολεία

σε ευρώ

Γάλα στα σχολεία

σε ευρώ

Βέλγιο 3 405 459 1 613 200
Βουλγαρία 2 592 914 1 156 473
Τσεχική Δημοκρατία 3 974 570 1 832 711
Δανία 1 807 661 1 460 645
Γερμανία 24 899 150 10 821 840
Εσθονία 549 208 730 298
Ιρλανδία 2 266 887 1 039 137
Ελλάδα 3 218 885 1 550 685
Ισπανία 16 498 394 6 302 784
Γαλλία 17 990 469 17 123 194
Κροατία 1 660 486 800 354
Ιταλία 20 811 379 9 120 871
Κύπρος 390 044 400 177
Λετονία 782 082 740 753
Λιθουανία 1 100 497 1 086 853
Λουξεμβούργο 336 518 200 000
Ουγγαρία 3 730 788 1 947 865
Μάλτα 290 000 201 358
Κάτω Χώρες 6 775 648 2 401 061
Αυστρία 2 834 481 1 263 019
Πολωνία 14 579 625 11 005 606
Πορτογαλία 3 283 397 2 220 981
Ρουμανία 6 866 848 10 815 474
Σλοβενία 708 635 362 276
Σλοβακία 2 115 888 1 011 357
Φινλανδία 1 599 047 3 824 689
Σουηδία 0 8 998 717
Ηνωμένο Βασίλειο 0 4 898 661
Σύνολο 145 068 962 104 931 038

]]> https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/250-ekat-eyro-gia-gala-froyta-kai-lachanika-sta-scholeia-tis-eyropis-to-60-se-5-molis-chores/feed/ 0 Πολωνός πρωθυπουργός: η πολωνική ψυχή δε νοείται δίχως την ύπαιθρο https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/polonos-prothypoyrgos-i-poloniki-psychi-de-noeitai-dichos-tin-ypaithro/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/polonos-prothypoyrgos-i-poloniki-psychi-de-noeitai-dichos-tin-ypaithro/#respond Wed, 27 Mar 2019 06:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097490 Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki τόνισε τις προηγούμενες ημέρες στο Łowicz ότι η ψυχή της χώρας δεν νοείται δίχως την ύπαιθρο.

Επεσήμανε δε, ότι τόσο η ύπαιθρος όσο και η πολωνική γεωργία γενικότερα, σημειώνουν πρόοδο.

Την προηγούμενη ημέρα, στην εκλογική σύνοδο του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στο Κατοβίτσε, ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η πολωνική Silesia πρέπει να είναι πυρήνας ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Πολωνία χωρίς το πολωνικό χωριό δεν θα είχε ψυχή. Είμαι πεπεισμένος για αυτό. Η πολωνική ύπαιθρος μας δίνει δύναμη, χαρακτήρα, τεράστια χαρά και δύναμη που αντλείται από την παράδοση και τον πολωνικό πολιτισμό, από τον Χριστιανισμό», δήλωσε ο Morawiecki κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.pl

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/polonos-prothypoyrgos-i-poloniki-psychi-de-noeitai-dichos-tin-ypaithro/feed/ 0
Αίσιο τέλος για την ΕΕ στη μάχη με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aisio-telos-gia-tin-ee-sti-machi-me-tis-athemites-emporikes-praktikes/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aisio-telos-gia-tin-ee-sti-machi-me-tis-athemites-emporikes-praktikes/#respond Tue, 26 Mar 2019 03:00:17 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097492 Στις 12 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πολυαναμενόμενη νομοθεσία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP). Οι ευρωβουλευτές το υποστήριξαν με 589 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 9 αποχές.

Η έλλειψη κανόνων κατά των UTP ήταν ένα από τα σημαντικότερα άλυτα ζητήματα στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα τρόφιμα, καθώς 20 κράτη μέλη είχαν ήδη υιοθετήσει το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο επί του θέματος.

Η νέα οδηγία στοχεύει στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ που δημιουργούνται από μεγάλους επιχειρηματίες έναντι εμπορικών εταίρων με αδύναμη διαπραγματευτική δύναμη. «Τα άμεσα οφέλη της οδηγίας για τις UTP στον τομέα των τροφίμων αφορούν, πρώτον, την επέκταση σε επίπεδο ΕΕ μιας ελάχιστης βάσης προστασίας από αυτές τις πρακτικές», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Paolo De Castro.

Ωστόσο, συνεισφέρει επίσης στην αποτελεσματικότητα των κανόνων για τα κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία έχουν ήδη εφαρμόσει μορφές νόμου κατά των UTP στην εθνική τους νομοθεσία.

Η οδηγία εξαλείφει επίσης τους κινδύνους ερμηνείας σχετικά με το τι είναι και τι δεν θεωρείται αθέμιτη πρακτική, με τη δημιουργία ενός σταθερού καταλόγου.

«Υπάρχει μια ουσιαστική νομική διαφορά από ό, τι στο παρελθόν, διότι τώρα η εθνική αρχή που καλείται να αποφανθεί σχετικά με μια πιθανή υπόθεση UTPs δεν πρέπει πλέον να διαπιστώσει αν η υποτιθέμενη πρακτική είναι άδικη, αλλά μόνο εάν ο προμηθευτής που είχε αντιμετωπίσει προβλήματα από αυτή την πρακτική, έχει εμπορική σχέση με αυτούς που την διέπραξαν», εξήγησε ο κ. De Castro.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

Διαβ’αστε αναλυτικά το ρτεπορτάζ της Euractiv.gr για την απόφαση εδώ:

Από τα αγροκτήματα στα σουπερμάρκετ: το ΕΚ εγκρίνει νέους κανόνες για τις αθέμιτες πρακτικές

Εγκρίθηκαν την Τρίτη οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των αγροτών απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των αγοραστών χονδρικής.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/aisio-telos-gia-tin-ee-sti-machi-me-tis-athemites-emporikes-praktikes/feed/ 0
Πώς θα εξασφαλίσουμε τις αγροδιατροφικές αλυσίδες εδοδιασμού μετά το Brexit και σε ποια τιμή; (βίντεο) https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/pos-tha-exasfalisoyme-tis-agrodiatrofikes-alysides-edodiasmoy-meta-to-brexit-kai-se-poia-timi-vinteo/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/pos-tha-exasfalisoyme-tis-agrodiatrofikes-alysides-edodiasmoy-meta-to-brexit-kai-se-poia-timi-vinteo/#respond Sun, 24 Mar 2019 07:00:06 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=video&p=10097985 Η οργάνωση της τροφικής αλυσίδας, η μεταποίηση και το marketing γεωργικών προϊόντων, η καλή διαβίωση των ζώων και η διαχείριση κινδύνου αντιπροσωπεύουν το 10,4% των δημόσιων δαπανών για την αγροτική ανάπτυξη στην ΕΕ.

Είτε για υποστήριξη της συμμετοχής σε συστήματα ποιότητας, τοπικές αγορές, σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού, οργάνωση ομάδων παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις, τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης παρέχουν βοήθεια σε 945.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για την προώθηση και την αποτελεσματικότερη οργάνωση της τροφικής αλυσίδας.

Η τόνωση των βραχύτερων αλυσίδων αξίας και η προώθηση της δημιουργίας τοπικών αγορών μπορούν να αποφέρουν απτά οφέλη για όλους – οι μικροκαλλιεργητές αποκτούν νέο προσανατολισμό στην αγορά και συμμετέχουν σε συνεργατικές δραστηριότητες, διασφαλίζοντας έτσι εισόδημα. Νέες μορφές αλυσίδων αξίας μπορούν επίσης να επιτευχθούν με την οργάνωση ομάδων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων και τη διαδικτυακή πώληση.

Μέσα σε αρκετές δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν δημιουργήσει σύνθετες αγροδιατροφικές αλυσίδες εφοδιασμού με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Λόγω της αβεβαιότητας μιας συμφωνίας για το Brexit, αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται υπό συζήτηση.

Η EURACTIV διοργάνωσε ένα εργαστήριο υψηλού επιπέδου για τους ενδιαφερόμενους, για να συζητήσουν την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων μετά το Brexit.

Οι Ερωτήσεις περιελάμβαναν:

 • Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων της ΕΕ;
 • Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς αγροδιατροφικής αλυσίδας εφοδιασμού στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο;
 • Πώς προετοιμάζεται η Ιρλανδία, ενδεχομένως το κράτος μέλος που πλήττεται περισσότερο;
 • Νέες αλυσίδες αξίας – πού είναι τα παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής και πού χρησιμοποιήθηκαν σοφά τα κονδύλια της ΕΕ;
 • Οι νέες μορφές αλυσίδων αξίας – περιφερειακές, τοπικές, διαδικτυακές – παρουσιάζουν μια δίκαιη απόδοση για τους αγρότες;
 • Το οικογενειακό μοντέλο αγροκτημάτων έχει μέλλον;
 • Υπάρχουν «κρυφά» οφέλη της ΚΑΠ που ενισχύουν τη γεωργία ως δημόσιο αγαθό στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο;

 

[για ελληνικούς υπότιτλους μπορείτε να διαλέξετε την αντίστοιχη ρύθμιση αυτόματης μετάφρασης από τα Αγγλικά στα Ελληνικά στο youtube]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/video/pos-tha-exasfalisoyme-tis-agrodiatrofikes-alysides-edodiasmoy-meta-to-brexit-kai-se-poia-timi-vinteo/feed/ 0
Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση: Ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή. Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/#respond Fri, 22 Mar 2019 10:55:51 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097877 Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας στη διαδικασία μετάβασης προς τη ψηφιοποίηση αποτελεί μείζον ζήτημα για την ενσωμάτωση τους σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τον γεωργό και τη σχέση του με τη γη και το περιβάλλον.

Στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος της γεωργίας στην Ευρώπη αναβαθμίζεται συνεχώς, και η ψηφιοποίηση αναδεικνύεται σταδιακά σε μείζονα ευρωπαϊκή πολιτική με ξεχωριστό ρόλο μέσα στη ΚΑΠ.

Η τεχνολογία και οι νέες εφαρμογές στη γεωργική παραγωγή αναγνωρίζονται ως ο βασικός πυρήνας παρεμβάσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και για το λόγο αυτό περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές.

«Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι μονόδρομος τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Είναι η μόνη μέθοδος σήμερα που εγγυάται ότι μπορεί να βοηθήσει τον αγροτικό τομέα να αυξήσει την παραγωγή του με σεβασμό στο περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τελικά τον άνθρωπο. Ειδικότερα για την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία και παραλλακτικότητα, η ψηφιακή γεωργία μπορεί να εκτινάξει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σχετικά η κ. Χαρά Κουτάλου, Γενική Γραμματέας του ΣΕΠΒΕ και συντονίστρια της ομάδας AgroTech.

Στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας, η EurActiv Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοργανώνουν εκδήλωση στις 26 Μαρτίου 2019 με θέμα την ελληνική γεωργία στην ψηφιακή εποχή και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι ευκαιρίες αλλά και τα προβλήματα από την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών όχι μόνο στην έρευνα αλλά και μαζικά πλέον στην αγροτική παραγωγή.

«Η ασφάλεια τροφίμων και η ιχνηλασιμότητα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο από τους καταναλωτές, και μόνο αν μπορέσει ο Έλληνας και κατ’ επέκταση ο Ευρωπαίος αγρότης να δώσει σαφείς απαντήσεις στους καταναλωτές θα έχει μέλλον. Είναι σημαντικό να γίνει εκπαίδευση των αγροτών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να τις εντάξουν ομαλά στην παραγωγή τους», πρόσθεσε η κ. Κουτάλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αγροτικών συνεταιρισμών, του ΣΕΠΒΕ και της Αμερικανικής Σχολής θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, θα αναλύσουν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις των Ελλήνων αγροτών και των ελληνικών εταιριών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 14:30 – 17:00 στους χώρους της Γεωργικής Σχολής, Μαρίνου Αντύπα 54, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κ. Κουτάλου.

Το (προσωρινό) πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται εδώ:

14:30 – 15:00 Εγγραφές

15:00 – 16:00 Βασικές τοποθετήσεις

Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Γερακίνα Μπισμπινά, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας

Κωστής Καγγελίδης, πρόεδρος ΣΕΠΒΕ

Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος ΔΣ ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ηλίας Κάλφας, Project Leader, Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

16:00 – 17:00 Συζήτηση με το κοινό

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/poly-endiaferoysa-ekdilosi-elliniki-georgia-stin-psifiaki-epochi-oi-prokliseis-tis-neas-kap/feed/ 0
Η Σλοβακία στερείται ακόμη συστήματος ποιοτικής άρδευσης https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-slovakia-stereitai-akomi-systimatos-poiotikis-ardeysis/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-slovakia-stereitai-akomi-systimatos-poiotikis-ardeysis/#respond Fri, 22 Mar 2019 06:00:08 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097410 Εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές η πρόταση της Επιτροπής για την απλοποίηση της χρήσης ανακυκλωμένου νερού από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων για την άρδευση γης. Στη Σλοβακία, ωστόσο, βασικό πρόβλημα για τη γεωργία αποτελεί το σύστημα άρδευσης.

Συγκεκριμένα, μία από τις κύριες απειλές για τις Βρυξέλλες είναι η υπερβολική άντληση νερού για γεωργική άρδευση και βιομηχανική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο, περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου των πόρων γλυκού νερού εξαντλείται. Στη νότια Ευρώπη, αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ήμισυ του γλυκού νερού.

Αντίθετα, στη Σλοβακία οι ειδικοί επεσήμαναν πρόσφατα ότι ο γεωργικός τομέας, περισσότερο και από τη λειψυδρία, υποφέρει από ένα ξεπερασμένο και ανεπαρκές σύστημα άρδευσης. Μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προειδοποίησαν επίσης για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει αυτό το νερό για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.sk

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-slovakia-stereitai-akomi-systimatos-poiotikis-ardeysis/feed/ 0
Η Αυστρία υιοθετεί νέους κανόνες για τους βοσκότοπους https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-aystria-yiothetei-neoys-kanones-gia-toys-voskotopoys/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-aystria-yiothetei-neoys-kanones-gia-toys-voskotopoys/#respond Fri, 22 Mar 2019 05:30:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097412 Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά στους βοσκοτόπους των Άλπεων υιοθετεί η Αυστρία. Όσοι εισέρχονται σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να το κάνουν τη δική τους ευθύνη.

Αφορμή αποτέλεσε ο θάνατος μιας τουρίστριας που καταπατήθηκε από κοπάδι αγελάδων, όταν η γυναίκα εισήλθε σε βοσκότοπο με το μπουλντόγκ της. Το δικαστήριο του Ίνσμπρουκ καταδίκασε τον εμπλεκόμενο κτηνοτρόφο σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 490.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι ο χώρος δεν ήταν επαρκώς προστατευμένος. Η απόφαση – αν και μη νομικά δεσμευτική προς το παρόν – οδήγησε χιλιάδες αγρότες σε διαδηλώσεις και μπλόκα στους δρόμους. Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τους τουριστικούς συλλόγους, καθώς οι αγρότες απειλούν να περιφράξουν τα βοσκοτόπια τους, απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση σε περιπατητικά μονοπάτια για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με τις νέους κανόνες, που υιοθετήθηκαν με απαίτηση του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς, όσοι τουρίστες ταξιδεύουν στο εξής στις Άλπεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με έναν κώδικα δεοντολογίας που απαιτεί το σεβασμό απέναντι στα ζώα, τα οποία δικαιούνται ελευθερία κυκλοφορίας. Ωστόσο, απαγόρευση για την ύπαρξη σκύλων δεν πρόκειται να εκδοθεί, αφού αυτά θα αποτελούν ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

Αναμένεται τώρα, η αντίδραση του δικαστηρίου κατά την έκδοση της τελικής απόφασης.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.de

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/i-aystria-yiothetei-neoys-kanones-gia-toys-voskotopoys/feed/ 0
Χόγκαν: Δεν υπάρχει κίνδυνος επανεθνικοποίησης της επόμενης ΚΑΠ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/chogkan-den-yparchei-kindynos-epanethnikopoiisis-tis-epomenis-kap/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/chogkan-den-yparchei-kindynos-epanethnikopoiisis-tis-epomenis-kap/#respond Thu, 21 Mar 2019 07:00:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097366 Παρόλο που τα κράτη μέλη θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ΚΑΠ δεν θα χάσει τη «κοινή» διάστασή της, καθώς η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να σχεδιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο να εξηγεί πώς θα ικανοποιήσει εννέα βασικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτού του κοινού πλαισίου, τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν επίσης στρατηγικές παρέμβασης, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ και προσαρμόζοντάς τα στις ιδιαίτερες συνθήκες τους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο μοντέλο παράδοσης της μελλοντικής ΚΑΠ θα προσφέρει περαιτέρω απλούστευση με τη μετατόπιση της επικέντρωσης από τους κανόνες και τη συμμόρφωση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις. Το γεγονός είναι ότι η μετάβαση από μια προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες, βασισμένη στη συμμόρφωση, δεν μπορεί να φέρει μόνη της πραγματική απλοποίηση για τους αγρότες και τους διαχειριστές, αλλά είναι σημαντικό να ξεφύγουμε από μια τέτοια προσέγγιση, εάν θέλουμε να επιτύχουμε το είδος της απλοποίησης που όλοι απαιτούν», σημείωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι γεωργοί θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε αμερόληπτες συμβουλές όσον αφορά τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στήριξη στις αιτήσεις τους, ενώ οι δοικητικές προϋποθέσεις για την υποβολή εκθέσεων θα βελτιωθούν.

Διαβάστε ολόλήρη τη συνέντευξη στη Euractiv.com

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/chogkan-den-yparchei-kindynos-epanethnikopoiisis-tis-epomenis-kap/feed/ 0
Τί είναι πραγματικά η Ευφυής Γεωργία; https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/ti-einai-pragmatika-i-eyfyis-georgia/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/ti-einai-pragmatika-i-eyfyis-georgia/#respond Tue, 19 Mar 2019 04:30:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10096845 Η ευφυής γεωργία, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση, με στόχο την ορθή λήψη αποφάσεωνμε πολλαπλά οφέλη για την αγροτική εκμετάλλευση και το περιβάλλον.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου είναι γεωπόνος

Πιο συγκεκριμένα, η ευφυής γεωργία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύστημα, το οποίο αξιοποιεί τα επιτεύγματα και δημιουργήματα της τεχνολογίας, χρησιμοποιεί συγκεκριμένες διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, συνδυάζει όλους τους συντελεστές παραγωγής και αξιοποιεί τη γνώση και τη γεωργική έρευνα, με σκοπό τη βελτιστοποίησητου επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Περισσότερα με λιγότερα

Η βελτιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος αποτυπώνεται πολύ εύστοχα στη φράση «περισσότερα με λιγότερα», η οποία αφορά τόσο τους οικονομικούς όσο και τους φυσικούς πόρους μιας αγροτικής εκμετάλλευσης.

Βασικό στόχο ενός Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση και η βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και εφαρμογών ακριβείας στις αγροτικές καλλιέργειες όσο μικρού ή μεγάλου μεγέθους και αν είναι αυτές, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους (εφαρμοζόμενη καλλιέργεια, προδιαγραφές προϊόντος, παραγωγική κατεύθυνση, χρησιμοποιούμενες εισροές, πειραματικές δοκιμές κ.ο.κ.) και να αποτελεί εργαλείο στα χέρια όλων των ενδιαφερόμενων μερών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές).

Η γεωργία, γενικότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «σύστημα», το οποίο καλείται να αναπτυχθεί σε ένα «περιβάλλον» γεμάτο με περιορισμούς (ποσοτικούς και ποιοτικούς), στο οποίο δεν υφίστανται επί τοις ουσίας οι ιδανικές συνθήκες. Οι λεγόμενοι συντελεστές παραγωγής, όπως είναι το έδαφος (έκταση, γονιμότητα κ.ά.), η εργασία (ανθρώπινη και μηχανική) και το κεφάλαιο (εγκαταστάσεις, εισροές κ.λπ.) έχουν ένα πεπερασμένο όριο και δεν διατίθενται σε αφθονία. Επιπλέον, υφίστανται μια σειρά από άλλους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν περιοριστικά την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, όπως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη των εχθρών και των ασθενειών, η ανθεκτικότητα των φυτών κ.ο.κ.

Πολυδιάστατη συλλογή δεδομένων

Η ανάδειξη του βέλτιστου «σεναρίου» αξιοποίησης των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής, σε συνδυασμό με την ορθή επιλογή των απαιτούμενων καλλιεργητικών πρακτικών την κατάλληλη χρονική στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, προσδίδουν την έννοια της ευφυΐας σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων, το οποίο επιτυγχάνει τον μετριασμό των παραπάνω περιορισμών (ποσοτικών και ποιοτικών).

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ικανότητα της πολυδιάστατης συλλογής δεδομένων από διάφορες πηγές με διάφορα μέσα, από τη δυνατότητα της αλληλεπίδρασης όλων των εμπλεκόμενων μερών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, εργαστήρια, ερευνητές) και από τη δυνατότητα αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, με απώτερο στόχο τη μεταφορά της γνώσης και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Η ευφυΐα του συστήματος επιστεγάζεται από την ικανότητα να αξιοποιήσει όλη την απαιτούμενη πληροφορία και να δημιουργήσει την απαιτούμενη γνώση, που θα οδηγήσει στην ορθή λήψη αποφάσεων, με την αξιοποίηση διάφορων μηχανισμών και λειτουργιών, όπως είναι το Αποθετήριο Γνώσης, τα μοντέλα επεξεργασίας δεδομένων κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, οι διαδικασίες και οι λειτουργίες του Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας συνεισφέρουν στη διάχυση της παραγόμενης γνώσης σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η ευφυΐα ενός τέτοιου συστήματος, συνοπτικά, χαρακτηρίζεται από τις εξής δυνατότητες:

 • την πολυδιάστατη συλλογή δεδομένων και τη δυνατότητα συσχέτισης αυτών
 • τη δημιουργία γνώσης
 • την ανάδειξη του βέλτιστου, κάθε φορά, σεναρίου
 • την αλληλεπίδραση όλων των εμπλεκόμενων μερών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, εργαστήρια, ερευνητές),
 • την αξιολόγηση και συνεχή βελτίωση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών

Ωστόσο, η ευφυΐα ενός Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας δεν αποδίδεται μόνο στα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά βασίζεται κυρίως στην αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, που πρέπει να τη χαρακτηρίζουν, κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η ανάδειξη του βέλτιστου σεναρίου προϋποθέτει την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων (τεχνολογικών, εισροών κ.λπ.) και πρακτικών για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για λογαριασμό του παραγωγού. Δεν νοείται ευφυής μηχανισμός λήψης αποφάσεων η προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων με απώτερο στόχο την εμπορία αυτών, διότι έτσι υπονομεύεται ο αντικειμενικός στόχος του Συστήματος και η υποκειμενικότητα αυτή περιορίζει αρκετά την «ευφυΐα» ενός τέτοιου μηχανισμού.

Στρέβλωση του όρου «ευφυής γεωργία»

Ωστόσο, σε αντιδιαστολή με την παραπάνω προσέγγιση, παρατηρείται ότι επιχειρείται να «υιοθετήσουν» τον όρο «ευφυής γεωργία» μια σειρά από πρακτικές, οι οποίες είτε δεν επαρκούν είτε δεν αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου «περισσότερα με λιγότερα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την, ηθελημένη ή μη, στρέβλωση του όρου «ευφυής γεωργία». Για τον λόγο αυτόν, επιχειρείται ο διαχωρισμός των εν λόγω πρακτικών σε σχέση με την πραγματική έννοια της ευφυούς γεωργίας.

Οι κύριες δράσεις – πρακτικές, οι οποίες, κατά βάση, αποτελούν μονομερείς λύσεις και «προωθούνται» ως πρακτικές ευφυούς γεωργίας εστιάζουν κυρίως στα παρακάτω:

 • Στην παροχή συγκεκριμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, με επίκεντρο την προώθηση εισροών.
 • Στην προώθηση πάγιου τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς την αντίστοιχη υποστήριξη παροχής συμβουλών.
 • Στην προώθηση της αποκλειστικής χρήσης τεχνολογικά βελτιωμένων εισροών.

Τα παραπάνω εγχειρήματα μπορεί να εμπεριέχουν την έννοια της καινοτομίας ή της τεχνολογικής βελτίωσης, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ευφυής γεωργία, εξαιτίας της μονομερούς προσέγγισης που παρουσιάζουν, αλλά και του απώτερου σκοπού που πιθανώς καλούνται να εκπληρώσουν. Οι μονομερείς «λύσεις» είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του «περισσότερα με λιγότερα», καθώς αδυνατούν να υποστηρίξουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση της παραγωγικής διαδικασίας και, σε αρκετές περιπτώσεις, εστιάζουν στην προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων.

Αντιθέτως, ο βασικός ρόλος ενός Συστήματος Ευφυούς Γεωργίας είναι η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, με απώτερο στόχο την πραγματική διάχυση της γνώσης και την αξιοποίησή της στην παραγωγική διαδικασία. Η υπονόμευση αυτού του ρόλου, με την προώθηση συγκεκριμένων εισροών, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν πρέπει να συγχέεται με την έννοια «ευφυής γεωργία».

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/ti-einai-pragmatika-i-eyfyis-georgia/feed/ 0
Ευφυής Γεωργία: το έργο να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σπατάλη πόρων https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/eyfyis-georgia-to-ergo-na-kindyneyei-na-exelichthei-se-spatali-poron/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/eyfyis-georgia-to-ergo-na-kindyneyei-na-exelichthei-se-spatali-poron/#respond Mon, 18 Mar 2019 03:30:15 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=opinion&p=10096847 H εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή είναι μια αναγκαιότητα την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον.

Ο Σπυρίδων Μάμαλης είναι Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ειδικότερα, η ευφυής γεωργία είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμόζει την επιστημονική γνώση στην παραγωγική δραστηριότητα που είναι και το ζητούμενο.

Καθοριστική στην ορθή λήψη αποφάσεων

Πιστεύω πως η λήψη αποφάσεων στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει πάντα να βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία ώστε να είναι ορθολογικές με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα ειδικότερα, που τα παραπάνω είναι κεντρικά ζητούμενα, τόσο από τους καταναλωτές και τις αγορές αλλά και από την Κοινή Αγροτική πολιτική.

Για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, είναι απαραίτητη η επιστημονική συμβουλή, οι συνέργειες και η εμπειρία από τους αρμόδιους επιστήμονες γεωτεχνικούς.

Για αυτόν τον λόγο, το ΓΕΩΤΕΕ έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη εφαρμογής του συστήματος παροχής Γεωργικών Συμβουλών και τον ρόλο της συνέργειας των επιστημόνων γεωτεχνικών σε αυτό, καθώς και στην ύπαρξη συστημάτων υποστήριξης αυτών.

Πιστεύουμε πως η επιστημονική γνώση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση της πληροφορίας και των δεδομένων, ώστε ο παραγωγός να αποφύγει τα πρόσθετα κόστη και τη λανθασμένη ερμηνεία.

Ζητούμενο ο κεντρικός σχεδιασμός σε μείζονος σημασίας έργα

Για εμάς, κάθε προσπάθεια και έργο το οποίο υποστηρίζει ή και προωθεί την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή κινείται σε θετική κατεύθυνση και, ως εκ τούτου, είμαστε θετικοί σε κάθε τέτοια ενέργεια.

Ιδίως σε μεγάλα κεντρικά έργα, που στοχεύουν στον πλήρη μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, πιστεύουμε πως μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα την αγροτική παραγωγή.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό για τη αγροτική ανάπτυξη και σε μια διαβούλευση με τους φορείς πάνω στην οποία θα στηρίζονται οι προτάσεις και οι εφαρμογές.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται κεντρικός σχεδιασμός αγροτικής πολιτικής ο οποίος να εντάσσει τέτοια έργα με στόχο την αξιοποίηση τους.

Παρά τις εκκλήσεις του ΓΕΩΤΕΕ για διαβούλευση των συναρμόδιων υπουργείων με τους φορείς, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, με κίνδυνο σήμερα το έργο να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σπατάλη πόρων, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Η χάραξη αγροτικής πολιτικής είναι πολύ σημαντική για την αγροτική παραγωγή και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά.

Οι όποιες ενέργειες, ακόμα και αν είναι θετικές, θα πρέπει να πηγάζουν από ένα κεντρικό φορέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφεύγεται η πολυφωνία και η σπατάλη πόρων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/opinion/eyfyis-georgia-to-ergo-na-kindyneyei-na-exelichthei-se-spatali-poron/feed/ 0