Γεωργία και Τρόφιμα

06-05-2022

Η Ευρώπη έχει περισσότερο ανάγκη τη φύση για να ξεπεράσει τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντικρούσει τις επιπτώσεις μιας ακόμη επισιτιστικής κρίσης, οι καιροσκοπικές προσπάθειες ομάδων πίεσης να καθυστερήσουν τους νόμους για την αποκατάσταση της φύσης είναι πιθανό να χειροτερέψουν τα πράγματα.
16-03-2022

Οι υψηλότερες τιμές των σιτηρών θα σημάνουν μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια

Οι τιμές των σιτηρών στα μεγάλα χρηματιστήρια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
18-01-2022

Επανεξέταση του τρόπου σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών στους καταναλωτές της ΕΕ

H ΕΕ πρέπει να θέσει στο επίκεντρο την προώθηση νέων τρόπων σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών στους ευρωπαίους καταναλωτές.
14-01-2022

Έρχεται το τέλος των απάνθρωπων πρακτικών μεταφοράς ζώντων ζώων στην ΕΕ;

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν δραστικά τη ζωή των ζώων κατά τη μεταφορά τους.
08-12-2021

Γιατί η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον της γεωργίας

Χάρις στις νέες διαδικασίες, καινοτομίες και τεχνολογίες, η γεωργία σήμερα είναι πιο ακριβής, πιο παραγωγική και πιο βιώσιμη από ποτέ.
24-06-2021

Από το αγρόκτημα στο πιάτo

Η ευρωπαϊκή στρατηγική ενίσχυσης της μετά την πανδημία βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή πηγή ανάπτυξης της ελληνικής αγροβιομηχανικής οικονομίας και τόνωσης της φήμης της χώρας

Καλή υγεία και ασφάλεια τροφίμων

Στις νέες ψυχολογικές και καταναλωτικές συνθήκες που δημιουργεί η διάρκεια της νόσου Covid-19, η ασφάλεια των τροφίμων και οι επιπτώσεις τους στην υγεία θα παίζουν καθοριστικό ρόλο

Νίκος Ανδρουλάκης: «Διαμορφώνοντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό ποσοστό εργαζομένων να εξαρτάται από αυτόν και περίπου το 20% των εξαγωγών μας να αφορά αγροτικά προϊόντα, με ανοδική τάση μέσα στην κρίση. Παραμένει όμως ακόμη πολύ...
18-04-2019

Σιγή ιχθύος στην ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών στην καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής

Ο αγροτικός τομέας συχνά κατηγορείται για τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή. Αλλά έχει επίσης τη μοναδική δυνατότητα να συλλαμβάνει και να αποθηκεύει τον άνθρακα, γράφουν η Imke Lübbeke και ο Andreas Baumüller.
16-04-2019

Aquaponics: φτιάχνοντας τρόφιμα βιώσιμα και ηθικά

Ως μία από τις δέκα τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας, χαρακτήρισε πρόσφατα η ερευνητική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη διαδικασία aquaponics, τη συμβιωτική καλλιέργεια ψαριών και φυτών για την παραγωγή τοπικών τροφίμων χωρίς χημικά λιπάσματα.
19-03-2019

Τί είναι πραγματικά η Ευφυής Γεωργία;

Η πραγματική έννοια της ευφυΐας
18-03-2019

Ευφυής Γεωργία: το έργο να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σπατάλη πόρων

H εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή είναι μια αναγκαιότητα την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Ο Σπυρίδων Μάμαλης είναι Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ειδικότερα, η ευφυής γεωργία...
01-03-2019

Η καινοτομία στο επίκεντρο του αγροτικού προγράμματος της ΝΔ

Η ουσιαστική ενίσχυση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα αποτελεί πρόκληση για τη χώρα μας. Αποτελεί, με άλλα λόγια, άμεση προτεραιότητα για τον πρωτογενή μας τομέα η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα στην αγροτική...
22-02-2019

Φοινικέλαιο: «Πράσινο ξέπλυμα» από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσιοποίησε ένα νομοθετικό σχέδιο που αποσκοπεί στον καθορισμό των κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τεχνικά το πολιτικό αυτό αίτημα.
08-06-2018

Προς απαγόρευση τα τρανς λιπαρά σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ (World Health Organization) ανακοίνωσε προ ημερών ότι μέχρι το 2023 τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να εξαλειφθούν από τα τρόφιμα διότι όπως υποστήριξε ευθύνονται για 500.000 θανάτους τον χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
12-12-2017

Ευρωπαϊκές προκλήσεις για την τουριστική αγορά

Ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 συνεισέφερε στο 10.2% του ΑΕΠ και δημιούργησε 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, η ΕΕ έρχεται πρώτη στον κόσμο σε τουριστικές αφίξεις με τον αριθμό τους μόνο για το 2016 να ανέρχεται στις 499.6...

Πηγή καινοτομίας η βιομηχανία τροφίμων

*Ο Ευάγγελος Καλούσης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Με κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών κατέχει την πρώτη θέση στην αξία παραγωγής στην μεταποίηση της χώρας, με ποσοστό που...
01-09-2017

Απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στον αγροτικό τομέα

Η απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από την αγορά, που παράγονται στην Ολλανδία και το Βέλγιο, θα πρέπει να παρακινήσει την ΕΕ, ώστε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου στον αγροτικό τομέα, υποστηρίζει ο Martin Dermine. Ο Martin...
23-02-2016

Πρώτοι εμείς κλείσαμε τα σύνορα

Του Νίκου Λαμπρόπουλου, διευθυντή της EurActiv.gr

Υποστηρικτές