Γεωργία και Τρόφιμα

Η Ευρώπη έχει περισσότερο ανάγκη τη φύση για να ξεπεράσει τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση
Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντικρούσει τις επιπτώσεις μιας ακόμη επισιτιστικής κρίσης, οι καιροσκοπικές προσπάθειες ομάδων πίεσης να καθυστερήσουν τους νόμους για την αποκατάσταση της φύσης είναι πιθανό να χειροτερέψουν τα πράγματα.
Οι υψηλότερες τιμές των σιτηρών θα σημάνουν μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια
Οι τιμές των σιτηρών στα μεγάλα χρηματιστήρια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Επανεξέταση του τρόπου σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών στους καταναλωτές της ΕΕ
H ΕΕ πρέπει να θέσει στο επίκεντρο την προώθηση νέων τρόπων σερβιρίσματος τροφίμων και ποτών στους ευρωπαίους καταναλωτές.
Έρχεται το τέλος των απάνθρωπων πρακτικών μεταφοράς ζώντων ζώων στην ΕΕ;
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν δραστικά τη ζωή των ζώων κατά τη μεταφορά τους.
Γιατί η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον της γεωργίας
Χάρις στις νέες διαδικασίες, καινοτομίες και τεχνολογίες, η γεωργία σήμερα είναι πιο ακριβής, πιο παραγωγική και πιο βιώσιμη από ποτέ.
Από το αγρόκτημα στο πιάτo
Η ευρωπαϊκή στρατηγική ενίσχυσης της μετά την πανδημία βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή πηγή ανάπτυξης της ελληνικής αγροβιομηχανικής οικονομίας και τόνωσης της φήμης της χώρας
Καλή υγεία και ασφάλεια τροφίμων
Στις νέες ψυχολογικές και καταναλωτικές συνθήκες που δημιουργεί η διάρκεια της νόσου Covid-19, η ασφάλεια των τροφίμων και οι επιπτώσεις τους στην υγεία θα παίζουν καθοριστικό ρόλο
Νίκος Ανδρουλάκης: «Διαμορφώνοντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»
Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό ποσοστό εργαζομένων να εξαρτάται από αυτόν και περίπου το 20% των εξαγωγών μας να αφορά αγροτικά προϊόντα, με ανοδική τάση μέσα στην κρίση. Παραμένει όμως ακόμη πολύ...
Σιγή ιχθύος στην ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών στην καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής
Ο αγροτικός τομέας συχνά κατηγορείται για τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή. Αλλά έχει επίσης τη μοναδική δυνατότητα να συλλαμβάνει και να αποθηκεύει τον άνθρακα, γράφουν η Imke Lübbeke και ο Andreas Baumüller.
Aquaponics: φτιάχνοντας τρόφιμα βιώσιμα και ηθικά
Ως μία από τις δέκα τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας, χαρακτήρισε πρόσφατα η ερευνητική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη διαδικασία aquaponics, τη συμβιωτική καλλιέργεια ψαριών και φυτών για την παραγωγή τοπικών τροφίμων χωρίς χημικά λιπάσματα.
Τί είναι πραγματικά η Ευφυής Γεωργία;
Η πραγματική έννοια της ευφυΐας
Ευφυής Γεωργία: το έργο να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σπατάλη πόρων
H εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή είναι μια αναγκαιότητα την οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Ο Σπυρίδων Μάμαλης είναι Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ειδικότερα, η ευφυής γεωργία...
Η καινοτομία στο επίκεντρο του αγροτικού προγράμματος της ΝΔ
Η ουσιαστική ενίσχυση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα αποτελεί πρόκληση για τη χώρα μας. Αποτελεί, με άλλα λόγια, άμεση προτεραιότητα για τον πρωτογενή μας τομέα η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, μέσω των οποίων θα δοθεί η δυνατότητα στην αγροτική...
Φοινικέλαιο: «Πράσινο ξέπλυμα» από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις δημοσιοποίησε ένα νομοθετικό σχέδιο που αποσκοπεί στον καθορισμό των κριτηρίων, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί τεχνικά το πολιτικό αυτό αίτημα.
Προς απαγόρευση τα τρανς λιπαρά σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ (World Health Organization) ανακοίνωσε προ ημερών ότι μέχρι το 2023 τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να εξαλειφθούν από τα τρόφιμα διότι όπως υποστήριξε ευθύνονται για 500.000 θανάτους τον χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ευρωπαϊκές προκλήσεις για την τουριστική αγορά
Ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 συνεισέφερε στο 10.2% του ΑΕΠ και δημιούργησε 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, η ΕΕ έρχεται πρώτη στον κόσμο σε τουριστικές αφίξεις με τον αριθμό τους μόνο για το 2016 να ανέρχεται στις 499.6...
Πηγή καινοτομίας η βιομηχανία τροφίμων
*Ο Ευάγγελος Καλούσης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Με κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών κατέχει την πρώτη θέση στην αξία παραγωγής στην μεταποίηση της χώρας, με ποσοστό που...
Απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στον αγροτικό τομέα
Η απόσυρση εκατομμυρίων αυγών από την αγορά, που παράγονται στην Ολλανδία και το Βέλγιο, θα πρέπει να παρακινήσει την ΕΕ, ώστε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον προς τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου στον αγροτικό τομέα, υποστηρίζει ο Martin Dermine. Ο Martin...