Ευρωπαϊκά Προγράμματα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Mon, 08 Apr 2019 22:54:23 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Ευρωπαϊκά Προγράμματα – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 65 εκατ ευρώ για τις χερσαίες και θαλάσσιες αρτηρίες https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/65-ekat-eyro-gia-tis-chersaies-kai-thalassies-artiries/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/65-ekat-eyro-gia-tis-chersaies-kai-thalassies-artiries/#respond Fri, 15 Mar 2019 07:00:19 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096240 Δράσεις για την ενίσχυση των υποδομών χερσαίων και θαλάσσιων υποδομών προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Projects on the Comprehensive Network.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα CEF Transport και το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρούσα πρόσκληση αφορά την προτεραιότητα «Διασυνοριακά τμήματα για τους σιδηροδρόμους, τις οδούς και τις οδικές αρτηρίες” των εσωτερικών πλωτών οδών, των συνδέσεων και της ανάπτυξης θαλάσσιων λιμένων του συνολικού δικτύου TEN-T».

Εν γένει, η CEF Transport επικεντρώνεται στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής υποδομών μεταφορών. Στόχος της είναι η στήριξη των επενδύσεων για την οικοδόμηση νέων υποδομής μεταφορών στην Ευρώπη ή για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Η CEF Transport επικεντρώνεται σε διασυνοριακά έργα και έργα που στοχεύουν στην αποσυμφόρηση ή στη γεφύρωση ελλειπουσών ζεύξεων σε διάφορα τμήματα του βασικού δικτύου, καθώς και σε προτεραιότητες όπως τα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας. Υποστηρίζει επίσης την καινοτομία στο σύστημα μεταφορών προκειμένου να βελτιωθεί η χρήση των υποδομών, να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση και να αυξηθεί η ασφάλεια.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε φορέας της κεντρικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 25/04/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/65-ekat-eyro-gia-tis-chersaies-kai-thalassies-artiries/feed/ 0
4 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την πολιτική προστασία https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/4-ekat-eyro-gia-tin-prolipsi-kai-tin-politiki-prostasia/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/4-ekat-eyro-gia-tin-prolipsi-kai-tin-politiki-prostasia/#respond Thu, 14 Mar 2019 07:00:47 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096237 Δράσεις για προγράμματα ετοιμότητας και πρόληψης για την Πολιτική Προστασία προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Union Civil Protection Mechanism Full Scale Exercises.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας», έχει συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρει 85% χρηματοδότηση στην υποστήριξη έργων.

Ειδικότερα, στόχος της παρούσας πρόσκλησης είναι η χρηματοδότηση έργων που στοχεύουν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, την υλοποίηση και τη διεξαγωγή διαφόρων δραστηριοτήτων πολιτικής προστασίας, με σενάρια προσομοίωσης της κατάστασης και των συνθηκών όλων των ειδών καταστροφών που απαιτούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης μιας άσκησης πλήρους κλίμακας σε πολυεθνικό σενάριο.

Ευρύτερος στόχος του προγράμματος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών σε περιπτώσεις ανάγκης για παροχή βοήθεις λόγω φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, τρομοκρατικών ενεργειών και τεχνολογικών, ραδιολογικών ή περιβαλλοντικών ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ακούσιας θαλάσσιας ρύπανσης.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Τέλος, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε μη Κερδοσκοπικούς ή μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, καθώς και Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμούς.

Μεταξύ των δημόσιων φορέων συμπεριλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Κυβέρνηση και οι Κρατικοί Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 15/05/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/4-ekat-eyro-gia-tin-prolipsi-kai-tin-politiki-prostasia/feed/ 0
Χρηματοδότηση 21,5 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις μέσω των EAA & Norway Grants για πράσινη και γαλάζια οικονομία https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/chrimatodotisi-21-5-ekat-eyro-se-epicheiriseis-meso-ton-eaa-amp-amp-norway-grants-gia-prasini-kai-galazia-oikonomia/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/chrimatodotisi-21-5-ekat-eyro-se-epicheiriseis-meso-ton-eaa-amp-amp-norway-grants-gia-prasini-kai-galazia-oikonomia/#respond Fri, 08 Mar 2019 07:00:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095029 Ανοικτή πρόσκληση σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να αναπτύξουν νέες καινοτομίες ή να προσαρμόσουν την τεχνολογία τους προκειμένου για να κάνουν την επιχείρησή τους περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον να ταξιδέψουν στη Νορβηγία με τα έξοδα καλυμμένα για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με Νορβηγικές επιχειρήσεις, απευθύνει η νορβηγική πρεσβεία.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που θα επιλεγούν θα ταξιδέψουν στο Όσλο για να παρευρεθούν στην εκδήλωση για τη «Πράσινη Βιομηχανική Καινοτομία, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες».

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης συνεταιρικών έργων καθώς και για την πλατφόρμα αντιστοίχισης δυνητικών εταίρων για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (EEA & Norway Grants).

Το πρόγραμμα επιχορηγήσεων των EAA & Norway Grants (Χρηματοδότηση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) ονομάζεται «Business Innovation in Greece» θα λανσαριστεί στις 27 Μαρτίου στη χώρα μας.

Το Business Innovation Norway in Greece έχει ως στόχο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα και για τον λόγο αυτό θα προσφέρει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 21.500.000 ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης βιομηχανίας, της γαλάζιας / θαλάσσιας / ναυτιλιακής οικονομίας και των ΤΠΕ.

Νορβηγός πρέσβης: μπορούμε να κάνουμε την διαφορά μέσω της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μια κρίσιμη φάση αναδιάρθρωσης της οικονομίας της, πολλές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το νέο πρόγραμμα των EEA & Norway Grants θα προσφέρει χρηματοδότηση σε ελληνικές επιχειρήσεις. Βλέπουμε μεγάλες ανάγκες αλλά και μεγάλες δυνατότητες σε αυτό τον κλάδο και πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά μέσω της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρησεων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Jorn Gjelstad.

Οι επιχορηγήσεις παρέχονται από τις χώρες του ΕΟΧ (EEA) μέσω μιας μη γραφειοκρατικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Διαχειριστής κι αποκλειστικός αρμόδιος για την αξιολόγηση, επιλογή και εποπτεία των έργων καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος καθώς και για την εκταμίευση της χρηματοδότησης είναι ο οργανισμός Innovation Norway.

«Η ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης εξαρτάται από την ικανότητά της να ενσωματώσει την καινοτομία στις μεθόδους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην καινοτομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν για να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά κάνοντας την επιχείρησή τους πιο φιλική στο περιβάλλον. Με την χρηματοδότηση αυτή θα μπορέσουν να εφαρμόσουν λύσεις ICT στην παραγωγική τους διαδικασία ή να εμπορευματοποιήσουν τα ήδη αναπτυγμένα προϊόντα κι υπηρεσίες τους. Η καινοτομία μπορεί να έχει εφαρμογή σε τοπικό, κλαδικό, εθνικό ή και παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κυρία Anne Lise Rognlidalen, Επιφαλής του Προγράμματος για την Ελλάδα του Innovation Norway.

Μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση για το 50% του κόστους υλοποίησης του υποβληθέντος έργου, ενώ μια μεγάλη επιχείρηση θα λάβει κάτω του 50%. Το εύρος της χρηματοδότησης που μπορεί να αιτηθεί μια μεγάλη επιχείρηση είναι από 200.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ ανά έργο, ωστόσο στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ποσό κυμαίνεται από 50.000 έως 200.000.

«Η χρηματοδότηση απευθύνεται σε ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι επιχειρήσεις που έχουν συνεργάτη σε μια από τις δωρήτριες χώρες θα λάβουν πρόσθετη βαθμολογία κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων τους» συμπληρώνει η κα. Rognlidalen. «Αυτός είναι και ο λόγος που διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση δικτύωσης, ώστε να δώσουμε στις επιχειρήσεις της Ελλάδας την ευκαιρία να συναντήσουν επιχειρήσεις της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν και να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες της αγοράς αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας» .

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση για να ταξιδέψουν στο Όσλο μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα:

https://www.innovasjonnorge.no/en/start-page/eea-norway-grants/Programmes/business-development/greece–business-development-innovation-and-smes/

Το πρόγραμμα και η ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσουν στον Πειραιά στις 27 Μαρτίου.

Ο οργανισμός Innovation Norway, διαχειριστής των κονδυλίων, θα ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης για να ενημερώσει για τις ευκαιρίες που προσφέρουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις στις εκεί ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι σχετικές ημερομηνίες θα ανακοινωθούν. Για περισσότερες πληροφορίες,μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με την κ. Anne Lise Rognlidalen στη διεύθυνση: : anne.lise.rognlidalen@innovasjonnorge.nο

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/chrimatodotisi-21-5-ekat-eyro-se-epicheiriseis-meso-ton-eaa-amp-amp-norway-grants-gia-prasini-kai-galazia-oikonomia/feed/ 0
3.6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δικαστικής υπεράσπισης https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-6-ekat-eyro-gia-tin-enischysi-tis-dikastikis-yperaspisis/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-6-ekat-eyro-gia-tin-enischysi-tis-dikastikis-yperaspisis/#respond Thu, 07 Mar 2019 06:00:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094238 Δράσεις για την βελτίωση του τρόπου υπεράσπισης κατηγορουμένων και θυμάτων εγκλημάτων χρηματοδοτεί το πρόγραμμα δικαστικής εκπαίδευσης, με τίτλο Τransnational projects to enhance the rights of persons suspected or accused of crime and the rights of victims of crime.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δικαιοσύνη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.600.000 ευρώ και προσφέρει χρηματοδότηση ως και 90% για σεμινάρια, εκδηλώσεις, πρότζεκτ και εκπαιδευτικά προγράμματα

Η πρόσκληση αυτή θα υποστηρίξει δύο άξονες:

 • την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή του ποινικού δικαίου της ΕΕ στον τομέα των δικαιωμάτων των προσώπων που είναι ύποπτα ή κατηγορούνται για εγκληματικότητα
 • την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή του ποινικού δικαίου της ΕΕ στον τομέα των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων

Ευρύτερος στόχος του προγράμματος «Δικαιοσύνη» είναι η καλλιέργεια ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου δικαιοσύνης, μέσω της δικαστικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του δικαστικού χώρου και της αποτελεσματικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα του αστικού και ποινικού δικαίου.

Ο αιτών και οι εταίροι πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς ή ιδιωτικοί οργανισμοί, εγκατεστημένοι σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ή διεθνείς οργανισμοί. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν, όπως επίσης και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 16/05/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-6-ekat-eyro-gia-tin-enischysi-tis-dikastikis-yperaspisis/feed/ 0
Ανοιχτές οι αιτήσεις για τα RegioStars Awards 2019 https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichtes-oi-aitiseis-gia-ta-regiostars-awards-2019/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichtes-oi-aitiseis-gia-ta-regiostars-awards-2019/#respond Wed, 06 Mar 2019 07:00:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094240 Ανοιχτή στο εξής και έως τις 9 Μαίου θα παραμείνει η πλατφόρμα αιτήσεων για τα Regio Stars Awards.

Εάν θα περιγράφατε το έργο σας ως πρωτότυπο, καινοτόμο και εμπνευσμένο και θεωρείτε ότι αξίζει να αναγνωριστεί ως ορθή πρακτική στην περιφερειακή ανάπτυξη, τότε τα Regio Stars Awards σας περιμένουν!

Τα Βραβεία REGIOSTARS είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος τους είναι ο προσδιορισμός ορθών πρακτικών στην περιφερειακή ανάπτυξη και η επισήμανση καινοτόμων σχεδίων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά και να εμπνέουν άλλες περιοχές και διευθυντές έργων.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση σε μια από τις πέντε κατηγορίες βραβείων:

-Smart growth: Promoting digital transformation
-Sustainable growth: Connecting green, blue and grey
-Inclusive growth: Combatting inequalities and poverty
-Urban development: Building climate-resilient cities
-Topic of the year 2019: Modernising health services

Για να είναι επιλέξιμο, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πλήρως ή να έχει προχωρήσει επαρκώς κατά τρόπο ώστε να μπορεί να επιδείξει πρόοδο στην επίτευξη των αρχικών στόχων.

Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση οι φορέις πρέπει να ανήκουν σε Δίκτυα Πόλεων, Δήμους, Ομάδες Δήμων, Δημόσιους φορείς ή Περιφέρειες.

Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, καθώς επίσης Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύνδεσμοι/Σωματεία και Επιμελητήρια μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 09/05/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichtes-oi-aitiseis-gia-ta-regiostars-awards-2019/feed/ 0
Ανοιχτή στους events partners η πλατφόρμα της European Week of Regions and Cities https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichti-stoys-events-partners-i-platforma-tis-european-week-of-regions-and-cities/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichti-stoys-events-partners-i-platforma-tis-european-week-of-regions-and-cities/#respond Mon, 04 Mar 2019 07:00:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094243 Ανοιχτή έως τις 29 Μαρτίου θα παραμείνει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Πόλεων και των Περιφερειών για όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση ως event partners.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να οργανώσετε ένα working session ως μέρος μιας περιφερειακής σύμπραξης για να ανταλλάξετε τις εμπειρίες σας, να παρουσιάσετε τις ορθές πρακτικές σας ή να διευκολύνετε τη συνεργασία και τη δικτύωση με διάφορες περιοχές και πόλεις.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Πόλεων και των Περιφερειών είναι ένα ετήσιο τετραήμερο γεγονός κατά το οποίο οι πόλεις και οι περιφέρειες παρουσιάζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου για μια καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Η ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ένταξης, η διασυνοριακή συνεργασία, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η περιφερειακή καινοτομία και η τοπική ανάπτυξη υπό την ηγεσία της κοινότητας έχουν καταστεί μερικά από τα πολλά θεματικά της πεδία.

Με την πάροδο των ετών, η European Week of Regions and Cities έχει εξελιχθεί στο κύριο γεγονός της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Χαιρετίζει περίπου 6.000 συμμετέχοντες κάθε Οκτώβριο κάθε χρόνο (τοπικοί, περιφερειακοί, εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς λήψης αποφάσεων και εμπειρογνώμονες) για περισσότερα από 100 εργαστήρια και συζητήσεις, εκθέσεις και ευκαιρίες δικτύωσης.

Φέτος, οι εταίροι καλούνται να προτείνουν εργασιακές συνεδρίες που να συνδέονται με τα παρακάτω θέματα:

 • Το μέλλον της ΕΕ και οι ρόλοι των περιφερειών και των πόλεων
 • Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες
 • Μια πράσινη Ευρώπη
 • Μια πιο κοινωνικά ολοκληρωμένη Ευρώπη
 • Μια πιο έξυπνη Ευρώπη
 • Μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη

Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση οι φορέις πρέπει να ανήκουν σε Δίκτυα Πόλεων, Δήμους, Ομάδες Δήμων, Δημόσιους φορείς ή Περιφέρειες.

Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, καθώς επίσης Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύνδεσμοι/Σωματεία και Επιμελητήρια μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 29/03/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/anoichti-stoys-events-partners-i-platforma-tis-european-week-of-regions-and-cities/feed/ 0
Δίκτυα κινηματογράφων: ανοιχτές οι αιτήσεις για τη δεύτερη φάση του προγράμματος https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/#respond Thu, 28 Feb 2019 07:00:16 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093147 Δράσεις για την υποστήριξη και διασύνδεση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κινηματογράφου προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Cinema Networks 2019

Επιλέξιμος υποψήφιος είναι εταίρος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεωνμε αριθμό EACEA / 06/2018, στην οποία χορηγήθηκε διετές σύμβαση-πλαίσιο εταιρικής σχέσης το 2018. Ο εκτελεστικός οργανισμός θα κληθεί να υποβάλει πρόταση για τον εταίρο του για το δεύτερο ετήσιο έργο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», στο οποίο ανήκει η παρούσα πρόσκληση, μία από τις προτεραιότητες αποτελεί η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 31/05/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/diktya-kinimatografon-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ti-deyteri-fasi-toy-programmatos/feed/ 0
10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στο διαδίκτυο https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/#respond Wed, 27 Feb 2019 07:00:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093141 Δράσεις για την υποστήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον τομέα της παραγωγής οπτικουαστικών έργων μέσω διαδικτύου προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Promotion of European Audiovisual Works Online 2019.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.160.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση ανά έργο υπολογίζεται από 2 έως και 4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», μία από τις προτεραιότητες αποτελεί η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 05/04/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/10-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-optikoakoystikon-ergon-sto-diadiktyo/feed/ 0
5.7 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή δικαστική συνεργασία https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/5-7-ekat-eyro-gia-tin-eyropaiki-dikastiki-synergasia/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/5-7-ekat-eyro-gia-tin-eyropaiki-dikastiki-synergasia/#respond Mon, 25 Feb 2019 07:00:32 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10093139 Δράσεις για την καλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά υποθέσεις αστικού ή ποινικού δικαίου χρηματοδοτεί το πρόγραμμα δικαστικής εκπαίδευσης, με τίτλο Support national and transnational projects to promote judicial cooperation in civil and criminal matters.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δικαιοσύνη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.685.000 ευρώ και προσφέρει χρηματοδότηση ως και 90% για σεμινάρια, εκδηλώσεις, πρότζεκτ και εκπαιδευτικά προγράμματα

Η πρόσκληση αυτή θα υποστηρίξει τρεις προτεραιότητες:

 • Δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
 • Δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 • Υποστήριξη των μελών του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου (ΕΔΔ) σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και στις εθνικές αρχές, τα δικαστήρια και τις επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν

Ευρύτερος στόχος του προγράμματος «Δικαιοσύνη» είναι η καλλιέργεια ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου δικαιοσύνης, μέσω της δικαστικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης των επαγγελματιών του δικαστικού χώρου και της αποτελεσματικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα του αστικού και ποινικού δικαίου.

Ο αιτών και οι εταίροι πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς ή ιδιωτικοί οργανισμοί, εγκατεστημένοι σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ή διεθνείς οργανισμοί. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν, όπως επίσης και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το έργο μπορεί να είναι είτε εθνικό είτε διακρατικό.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 16/04/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/5-7-ekat-eyro-gia-tin-eyropaiki-dikastiki-synergasia/feed/ 0
2.75 εκατ. ευρώ για τις συμπαραγωγές στον κινηματογράφο https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/2-75-ekat-eyro-gia-tis-symparagoges-ston-kinimatografo/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/2-75-ekat-eyro-gia-tis-symparagoges-ston-kinimatografo/#respond Fri, 22 Feb 2019 07:00:50 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092227 Δράσεις για την υποστήριξη ενός ταμείου συμπαραγωγής στον κινηματογράφο προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Support to International Co-production Funds 2019.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.750.000 ευρώ και προσφέρει 80% χρηματοδότηση.

Οι επιλέξιμες δραστηριότητες ενός ταμείου συμπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρηματοδοτικής στήριξης πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους, κινούμενων σχεδίων και ντοκιμαντέρ ελάχιστου μήκους 60 λεπτών
 • Εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής διανομής με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία των υποστηριζόμενων έργων.

Η ταινία πρέπει να διανέμεται σε τουλάχιστον 3 χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον μια να συμμετέχει στο υποπρόγραμμα MEDIA και τουλάχιστον μία τρίτη χώρα

Η δράση πρέπει να αρχίσει την 01/09/2019 και να λήξει στις 30/06/2023 και η μέγιστη διάρκεια της είναι 46 μήνες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ικανότητας του οπτικοακουστικού τομέα, μία από τις προτεραιότητες του υποπρογράμματος MEDIA πρέπει να είναι η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Το υποπρόγραμμα MEDIA παρέχει υποστήριξη για δραστηριότητες με την παροχή βοήθειας στους εταίρους ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγών να συναντούνται ή/και να παρέχουν έμμεση υποστήριξη για οπτικοακουστικά έργα συμπαραγωγής με την υποστήριξη των διεθνών ταμείων συμπαραγωγής με έδρα σε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ο αιτών πρέπει να διαθέτει ένα ταμείο συμπαραγωγής που έχει συσταθεί νόμιμα και είναι ενεργό για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την προθεσμία υποβολής της αίτησης, έχοντας ως κύρια δραστηριότητα την υποστήριξη διεθνών συμπαραγωγών.

Το πρόγραμμα είναι επίσης ανοικτό για διμερείς ή πολυμερείς δράσεις συνεργασίας που απευθύνονται σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση τις συμπληρωματικές πιστώσεις που καταβάλλονται από τις συγκεκριμένες χώρες ή τις περιφέρειες και τις ειδικές συμφωνίες που θα συμφωνηθούν με αυτές.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 06/03/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/2-75-ekat-eyro-gia-tis-symparagoges-ston-kinimatografo/feed/ 0
3.78 εκατ. ευρώ για την παραγωγή video games https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-78-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-video-games/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-78-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-video-games/#respond Thu, 21 Feb 2019 07:00:52 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092225 Δράσεις για την υποστήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που παράγουν video games προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Support for Development of European Video Games 2019.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.780.000 ευρώ και προσφέρει 50% χρηματοδότηση. Επιπλέον, η χρηματοδότηση ανά έργο υπολογίζεται στα 10.000-15.000 ευρώ.

Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων απευθύνεται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραγωγής παιχνιδιών βίντεο που έχουν συσταθεί νομίμως τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής και έχουν στο ενεργητικό τους πρόσφατη επιτυχία. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να είναι κάτοχοι της πλειονότητας των δικαιωμάτων που συνδέονται με το υποβληθέν έργο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ικανότητας του οπτικοακουστικού τομέα, μία από τις προτεραιότητες του ευρύτερου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», στο οποίο ανήκει και η παρούσα πρόσκληση, είναι η αύξηση της ικανότητας των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα να δημιουργούν ευρωπαϊκά οπτικοακουστικά έργα με δυνατότητα κυκλοφορίας εντός και εκτός της Ένωσης και να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές με τη συμμετοχή και των τηλεοπτικών φορέων.

Το ευρύτερο πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη για δραστηριότητες με την παροχή βοήθειας στους εταίρους ευρωπαϊκών και διεθνών συμπαραγωγών να συναντούνται ή/και να παρέχουν έμμεση υποστήριξη για οπτικοακουστικά έργα συμπαραγωγής με την υποστήριξη των διεθνών ταμείων συμπαραγωγής με έδρα σε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανοικτό σε δράσεις διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας που απευθύνονται ειδικά σε επιλεγμένες χώρες ή περιφέρειες με βάση συμπληρωματικές πιστώσεις που θα καταβάλλουν οι εν λόγω χώρες ή περιφέρειες σύμφωνα με ειδικό διακανονισμό που θα συμφωνηθεί με αυτές.

Ο αιτών και οι εταίροι μπορούν να είναι ιδιωτικοί φορείς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί. Σύνδεσμοι και Σωματεία μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 27/02/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/3-78-ekat-eyro-gia-tin-paragogi-video-games/feed/ 0
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας: η Κομισιόν αναζητά τον διάδοχο της Αθήνας για το 2019 https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/#respond Thu, 21 Feb 2019 03:00:24 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092952 Η Επιτροπή προκήρυξε χθες τον διαγωνισμό για το ετήσιο βραβείο «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας» 2019.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται στις πόλεις με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας, οι οποίες βρίσκουν συμμετοχικούς τρόπους να συνδέουν τους πολίτες, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις με στόχο τη δημιουργία νέων λύσεων που θα προσφέρουν κοινωνικά οφέλη σε όλους.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, κήρυξε επίσημα την έναρξη του φετινού διαγωνισμού στην Αθήνα, την πρωτεύουσα που κέρδισε τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2018.

Ο Επίτροπος Μοέδας δήλωσε: «Τα βραβεία ‘‘Πρωτεύουσα Καινοτομίας‘‘ αφορούν τόσο τις ιδέες και τα εργαλεία, όσο και τις δυνατότητες των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν τον τρόπο διαχείρισης της πόλης τους. Οι προηγούμενες νικήτριες αποτελούν πραγματικά πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανυπομονώ να δω πολλές υποψηφιότητες από πόλεις που χρησιμοποιούν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τα οξύτερα προβλήματά τους και για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων τους.»

Το Βραβείο Πρωτεύουσας Καινοτομίας, γνωστό και ως iCapital, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» της ΕΕ.

Φέτος, ο διαγωνισμός διαρκεί έως τις 6 Ιουνίου και αφορά πόλεις, με πληθυσμό τουλάχιστον 100 000 κατοίκων, στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων 2020». Θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου.

Η νικήτρια πόλη θα λάβει, όπως και οι προηγούμενες νικήτριες (Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Παρίσι και Αθήνα) 1 εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει και να προωθήσει τις καινοτόμες δράσεις της, ενώ οι επικρατέστερες υποψήφιες θα λάβουν 100 000 ευρώ για να ενισχύσουν τις καινοτόμες δραστηριότητές τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δείτε το βίντεο παρουσίασης του βραβείου iCapital – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας:

Οι πόλεις κρίνονται ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικές προκλήσεις.

Οι λύσεις αυτές μπορούν να είναι ολοκληρωμένες ή συνεχιζόμενες, αλλά πρέπει να έχουν εφαρμοστεί κατά το έτος που προηγείται της έναρξης του διαγωνισμού ή το έτος του ίδιου του διαγωνισμού.

Οι πόλεις θα πρέπει να δείξουν πώς δημιούργησαν τις συνθήκες για την καινοτομία:

 • Κάνοντας πειράματα σε καινοτόμες ιδέες, διαδικασίες, εργαλεία και μοντέλα διακυβέρνησης, ως δοκιμαστικό κρεβάτι για την καινοτομία
 • με εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία καινοτομίας και τη διασφάλιση της υιοθέτησης των ιδεών τους
 • διευρύνοντας την ελκυστικότητα της πόλης ώστε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις
 • ενισχύοντας τους πολίτες προσφέροντας συγκεκριμένη και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών

Οι αιτήσεις κρίνονται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη.

Η Αθήνα παραδίδει την σκυτάλη για το 2019

Η Αθήνα (Ελλάδα) ήταν η περυσινή νικήτρια του βραβείου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας. Το 2018 είκοσι έξι πόλεις από δεκαέξι χώρες υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας. Την «πρωτιά» της Αθήνας στον περυσινό διαγωνισμό ακολούθησαν ως επιλαχούσες πόλεις οι Ώρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λέβεν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία).

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και το Παρίσι (2017).

Γιατί όμως επιλέχθηκε η Αθήνα για βράβευση πέρυσι; Ο Δήμος Αθηναίων δίνει μεγάλη σημασία στην καινοτομία και στο πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να επιφέρει αλλαγές και να ανοιχθεί στον κόσμο, υποστήριξαν οι τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και του μεγαλύτερου ελληνικού Δήμου. Ορισμένες από τις καινοτομίες που προωθούνται και αποτέλεσαν κριτήριο της βράβευσης είναι:

Το έργο POLIS², το οποίο στοχεύει στην αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων παρέχοντας μικρές επιχορηγήσεις σε κατοίκους, μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και δίνει ζωή σε όλες τις γωνιές της Αθήνας.

Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, ενός ιστορικού κτιρίου 90 ετών με την ενεργό στήριξη των πολιτών της Αθήνας, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια αγορά σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος με τη μετατροπή του σε δημοφιλή χώρο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, τόπο φιλοξενίας μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως το Athens Digital Lab, τα Ανοιχτά Σχολεία ή το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, και νεωτεριστικό κέντρο εκδηλώσεων, μετά από κοινή απόφαση του δήμου και της τοπικής κοινότητας.

Η πρωτοβουλία «Curing the limbo», η οποία παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τη γλώσσα, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης και να έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Το Ψηφιακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του οποίου ο δήμος φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την προσφορά μαθημάτων εξοικείωσης με τα ψηφιακά μέσα και την τεχνολογία, καθώς και την προώθηση εφαρμογών της βιώσιμης καινοτομίας όπως των έξυπνων κάδων ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία «This is Athens», στο πλαίσιο της οποίας ο δήμος κάλεσε εθελοντές να μιλήσουν για το παρόν και το παρελθόν της πόλης σε ορισμένους από τους 5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα το 2017.

Τα χρήματα του βραβείου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις.

Δείτε εδώ το βίντεο της υποψηφιότητας, τότε, της Αθήνας:

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eyropaiki-proteyoysa-kainotomias-i-komision-anazita-ton-diadocho-tis-athinas-gia-to-2019/feed/ 0
European Cluster Weeks 2018-2019: έως τέλος Μαρτίου οι αιτήσεις https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/european-cluster-weeks-2018-2019-eos-telos-martioy-oi-aitiseis/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/european-cluster-weeks-2018-2019-eos-telos-martioy-oi-aitiseis/#respond Tue, 19 Feb 2019 07:00:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092153 Τη συνέχεια των «European Cluster Weeks 2018-2019» έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθώντας εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «European Cluster Weeks 2018-2019» και τη European Cluster Collaboration Platform.

Οι European Cluster Weeks θα αποτελέσουν περαιτέρω ευκαιρία για ενδιαφερομένους ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση των μελλοντικών πρωτοβουλιών στον τομέα των clusters, συμπεριλαμβανομένων των κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του επικείμενου προγράμματος για την ενιαία αγορά, δεδομένου ότι η εκστρατεία θα συγκεντρώσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και ανάγκες δράσης.

Οι εκστρατείες θα υποστηρίξουν εκδηλώσεις προωθώντας τα γεγονότα μέσω των λογαριασμών των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης της πλατφόρμας συνεργασίας της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας, καθώς και διαθέτοντας υλικό προώθησης και καθοδήγησης για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οι εκστρατείες ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου 2018 και θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου 2019. Δύο σημαντικές εκδηλώσεις εκκίνησης το Νοέμβριο του 2018 ήταν οι εξής:

 • Η Κοινή Ρουμανική-Ουγγρική Διεθνής Διάσκεψη Cluster στις 20-22 Νοεμβρίου 2018
 • Η Danish Future Week που διοργανώθηκε από τη δανική κοινότητα των clusters και την Cluster Excellence Denmark στις 26-30 Νοεμβρίου 2018

Η παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διοργανωτές συνεδρίων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31η Μαρτίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/european-cluster-weeks-2018-2019-eos-telos-martioy-oi-aitiseis/feed/ 0
21.5 εκατ. ευρώ για το Διαδίκτυο νέας γενιάς και το 5G https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/21-5-ekat-eyro-gia-to-diadiktyo-neas-genias-kai-to-5g/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/21-5-ekat-eyro-gia-to-diadiktyo-neas-genias-kai-to-5g/#respond Mon, 18 Feb 2019 07:00:05 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092039 Δράσεις για τις νέες τεχνολογίες στο Διαδίκτυο, το 5G και τη ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Next Generation Internet – An Open Internet Initiative.

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», έχει συνολικό προϋπολογισμό 21.5 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρει 100% χρηματοδότηση στην υποστήριξη έργων.

Βασικοί στόχοι της Επιτροπής στα πλαίσια του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» είναι να αναπτυχθεί η έννοια της ενεργειακής απόδοσης στην πράξη και να επεκταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εφαρμογές και τα έργα που θα θέτουν σε πρώτο πλάνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ευρύτερης τεχνολογικής και ψηφιακής ανάπτυξης.

Στους κεντρικούς τομείς δράσεων συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων σε σχέση με τις εκμπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ευρύτερη περιβαλλοντική έρευνα και τις υψηλές τεχνολογίες.

Ειδικότερα, τα επιλεγμένα θέματα που προτείνονται στην παρούσα πρόσκληση πρέπει να αφορούν ένα από τα ακόλουθα θέματα:
• Τεχνολογίες ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
• Ευρωπαϊκή Υποδομή Δεδομένων: Τεχνολογίες HPC, Big Data και Cloud
• 5G
• Διαδίκτυο νέας γενιάς

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Τέλος, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε μη Κερδοσκοπικούς ή μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, καθώς και σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμούς.

Μεταξύ των δημόσιων φορέων συμπεριλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, η Κεντρική Κυβέρνηση και οι Κρατικοί Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 28/03/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/21-5-ekat-eyro-gia-to-diadiktyo-neas-genias-kai-to-5g/feed/ 0
175 αιτήσεις υποβλήθηκαν πανευρωπαϊκά στις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις – 5 οι ελληνικές συμμετοχές https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/175-aitiseis-ypovlithikan-paneyropaika-stis-astikes-kainotomes-draseis-5-oi-ellinikes-symmetoches/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/175-aitiseis-ypovlithikan-paneyropaika-stis-astikes-kainotomes-draseis-5-oi-ellinikes-symmetoches/#respond Fri, 15 Feb 2019 07:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10092073 Συνολικά 175 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην 4η πρόσκληση των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) τον περασμένο μήνα.

Όπως και στις τρεις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, η Ιταλία και η Ισπανία ξεχώρισαν αριθμητικά, με σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού αιτήσεων να προέρχονται από αυτές τις δύο χώρες.

Από την Ελλάδα, υποβλήθηκαν μόλις 5 αιτήσεις, από την βόρεια και κεντρική Ελλάδα αλλά και από την Κρήτη.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, στη 4η πρόσκληση παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή των αστικών αρχών της Κεντρικής Ευρώπης, κυρίως από τη Γερμανία, την Πολωνία και τις Κάτω Χώρες.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην ανακοίνωση των νέων θεμάτων της 5ης και τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Επίκεντρο των νέων θεμάτων αποτελούν η ποιότητα του αέρα, η κυκλική οικονομία, η δημογραφική αλλαγή και ο πολιτισμός- πολιτιστική κληρονομιά.

Οι πλήρεις ορισμοί των θεμάτων της 5ης πρόσκλησης θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο του 2019, ενώ η υποβολή προτάσεων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του ίδου έτους.

Αστικές Καινοτόμες Δράσεις: ανακοινώθηκαν τα θέματα της 5ης πρόσκλησης

Στην ανακοίνωση των νέων θεμάτων της 5ης και τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Urban Innovative Actions- UIA) προχώρησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αειφόρος χρήση της γης και ψηφιακή μετάβαση τα δημοφιλέστερα θέματα

Ανομοιογένεια παρατηρήθηκε στους αιτούντες σε σχέση με τα τέσσερα θέματα της πρόσκλησης.

Η αειφόρος χρήση της γης και η ψηφιακή μετάβαση καλύφθηκαν από ένα σχεδόν ομοιόμορφο αριθμό αιτήσεων, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αποτελούν θέματα μεγάλης σημασίας για τις αστικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ, με 57 και 56 αιτήσεις αντίστοιχα. Η αστική φτώχεια ήταν το επόμενο πιο δημοφιλές θέμα με 41 αιτήσεις, ενώ η αστική ασφάλεια ήταν η τελευταία (21 αιτήσεις).

Πλήρες το φάσμα των δημοτικών αρχών που υπέβαλλαν αίτηση

Πάνω από 259 δημοτικές αρχές συμμετείχαν στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης.

Το βασικό κοινό (53%) παρέμειναν πόλεις μεταξύ 50.000 και 250.000 κατοίκων. Το 27% των αστικών αρχών ήταν πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους – και επομένως επέλεξαν κοινή προσφορά με άλλους δήμους – ενώ το 21% των αιτούντων ήταν μεγάλες πόλεις άνω των 250.000 κατοίκων.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/175-aitiseis-ypovlithikan-paneyropaika-stis-astikes-kainotomes-draseis-5-oi-ellinikes-symmetoches/feed/ 0
Active Citizens Fund: €12εκ από τις χώρες του ΕΟΧ για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/active-citizens-fund-e12ek-apo-tis-chores-toy-eoch-gia-tin-endynamosi-tis-koinonias-ton-politon-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/active-citizens-fund-e12ek-apo-tis-chores-toy-eoch-gia-tin-endynamosi-tis-koinonias-ton-politon-stin-ellada/#respond Thu, 14 Feb 2019 07:00:03 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091922 Με επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, ξεκινά στην Ελλάδα το πρόγραμμα Active Citizens Fund. Το πρόγραμμα, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος:

Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active Citizens Fund θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, στις 4 το απόγευμα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Α.Ε. ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. κ. Jørn E. Gjelstad. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του προγράμματος και η ανακοίνωση των δυο πρώτων ανοιχτών προσκλήσεων ενδιαφέροντος για ΜΚΟ, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενδυνάμωσης ΜΚΟ, για τη συγγραφή προτάσεων για το πρόγραμμα Active Citizens Fund.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (26&27/2), τη Δράμα (28/2 και 1/3), την Πάτρα (14&15/3) και το Ηράκλειο (20&21/3).

Active Citizens Fund Roadshow: εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος σε πέντε πόλεις της Ελλάδας [ACF]

Σημειώνεται ότι στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active Citizens Fund, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων θα υπάρχει live streaming και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Εργαστήρια Ενδυνάμωσης ΜΚΟ για τη συγγραφή προτάσεων για το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων ΜΚΟ για τη συγγραφή προτάσεων για το πρόγραμμα Active Citizens Fund. Δείτε παρακάτω την περιγραφή των εργαστηρίων.

 • Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου: Εργαστήριο για ΜΚΟ με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα (για αιτήσεις επιχορήγησης ως 300.000 ευρώ)
 • Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: Εργαστήριο για ΜΚΟ με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα (για αιτήσεις επιχορήγησης ως 5.000 ευρώ)

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund απευθύνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα). Στο σύνολό του, περιλαμβάνει έξι ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος (open calls), ως εξής:

1. Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων: ανακοινώνεται στις 21 Φεβρουαρίου, με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 21η Ιουνίου 2019 και διαθέσιμη χρηματοδότηση 2.904.000 €
2. Ενίσχυση της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών: ανακοινώνεται στις 21 Φεβρουαρίου, με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 21η Ιουνίου 2019 και διαθέσιμη χρηματοδότηση 1.970.000 €
3. Ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά: θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2019
4. Προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2019
5. Προαγωγή της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας: θα ανακοινωθεί εντός του 2020
6. Ανάπτυξη των δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών: θα ανακοινωθεί εντός του 2020

Όλες οι οργανώσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Active Citizens Fund πρόκειται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης και ανάπτυξης ικανοτήτων (Capacity Building), οι οποίες διοργανώνονται από τον διαχειριστή επιχορήγησης καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Διμερής συνεργασία :

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund ενθαρρύνει την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών οργανισμών και ΜΚΟ που προέρχονται από τις δωρήτριες χώρες, με στόχο την επίτευξη γόνιμων συνεργασιών και κοινών δράσεων, την ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των οργανώσεων και του τομέα, συνολικά. Η σχετική πρόσκληση θα ανακοινωθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2019, με διαθέσιμη χρηματοδότηση 92.000 ευρώ.

EEA Grants :

Τα EEA Grants υποστηρίζουν προγράμματα για την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, στην εμπέδωση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσω της ισχυροποίησης του τομέα της κοινωνίας των πολιτών και της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, καθώς και στην βιωσιμότητα του τομέα. Έμφαση δίνεται στο σεβασμό και την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων, όπως οι Ρομά.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/active-citizens-fund-e12ek-apo-tis-chores-toy-eoch-gia-tin-endynamosi-tis-koinonias-ton-politon-stin-ellada/feed/ 0
Το URBACT «ψάχνει» στη Θεσσαλονίκη τις ελληνικές πόλεις που θέλουν να αλλάξουν https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/to-urbact-quot-psachnei-quot-sti-thessaloniki-tis-ellinikes-poleis-poy-theloyn-na-allaxoyn/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/to-urbact-quot-psachnei-quot-sti-thessaloniki-tis-ellinikes-poleis-poy-theloyn-na-allaxoyn/#respond Tue, 12 Feb 2019 12:49:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091670 Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο των συναντήσεων ενημέρωσης των ελληνικών και κυπριακών πόλεων που πραγματοποιεί, θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 προκειμένου να συναντηθεί με εκπροσώπους πόλεων της Βορείου Ελλάδας και να παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο της νέας και τελευταία πρόσκλησης αυτής της προγραμματικής περιόδου για το σχηματισμό Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων του Προγράμματος URBACT III.

Η νέα πρόσκληση του προγράμματος URBACT θα παραμείνει ανοικτή έως τις 17 Απριλίου 2019 και θα οδηγήσει στη δημιουργία συνολικά 23 νέων δικτύων τα οποία θα αποτελούνται από 7 – 10  πόλεις/εταίρους.

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, 1ος όροφος, στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10:00 – 12:00.

750.000 ευρώ για την αντιμετώπιση αστικών προκλήσεων και τα δίκτυα πόλεων

Δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς προωθεί η τελευταία πρόσκληση γα το πρόγραμμα URBACT III με τίτλο Action Planning networks.

Τα  θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη είναι:

 • Παρουσίαση του προγράμματος URBACT ΙΙΙ
 • Το URBACT ΙIII σε Ελλάδα και Κύπρο: Η συμμετοχή των πόλεων στα δίκτυα URBACT
 • Η Νέα Πρόσκληση για τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων  (Action Planning Networks)
 • Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου: Δράσεις και επόμενα βήματα

Από το 2002, περισσότερες από 1.000 πόλεις της ΕΕ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα URBACT έχουν βιώσει την προστιθέμενη αξία της διακρατικής συνεργασίας, της μεταφοράς καλών πρακτικών πέρα από τα εθνικά σύνορα και τη συμμετοχική προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής.

Το πρόγραμμα URBACT III αναζητά τώρα μέχρι 23 νέα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης. Τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης έχουν στόχο να βοηθήσουν τις πόλεις της Ευρώπης να βρουν λύσεις στις κοινές αστικές προκλήσεις. Αυτά τα δίκτυα συγκεντρώνουν μέχρι και 10 εταίρους από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Οι εταίροι θα καταρτίσουν ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λύσεις μικρής κλίμακας στις πόλεις τους. Τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης φέρνουν κοντά όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και προωθούν τοπικές και διακρατικές συνεργασίες.

Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης, ανταλλαγής και πειραματισμού που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πόλεις, θα ενισχύσει τον ρόλο των τοπικών ενδιαφερόμενων φορέων και θα έχει πραγματικό αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας μια δοκιμασμένη και ελεγμένη μέθοδο URBACT ανταλλαγής και μάθησης με εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε πόλης και την υποστήριξη ειδικών εμπειρογνωμόνων καθώς και των πόλεων που ήδη συμμετέχουν στα δίκτυα URBACT.

Οι πόλεις που επιθυμούν να αναπτύξουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων,  μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρόσκληση που άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου 2019 για τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων URBACT.

Μπορείτε να δείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον σύνδεσμο εδώ.

Η νέα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και τα νέα μέσα για τις διοικήσεις των πόλεων μπορούν να βασιστούν στη μέθοδο URBACT, στα αποτελέσματά της, στα οφέλη και τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει οι πόλεις και οι πολίτες που συμμετέχουν στα δίκτυα URBACT.  Το πρόγραμμα URBACT συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει τις πόλεις μας ένα καλύτερο μέρος για να ζουν οι πολίτες της Ευρώπης.

Hot topics for better cities – URBACT

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/to-urbact-quot-psachnei-quot-sti-thessaloniki-tis-ellinikes-poleis-poy-theloyn-na-allaxoyn/feed/ 0
EU Rural Innovation Contest: καινοτομία και πρωτοπορία στη γεωργία https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eu-rural-innovation-contest-kainotomia-kai-protoporia-sti-georgia/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eu-rural-innovation-contest-kainotomia-kai-protoporia-sti-georgia/#respond Tue, 12 Feb 2019 07:00:26 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091225 Διαγωνισμό για την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο EU Rural Innovation Contest.

Ο διαγωνισμός του προγράμματος LIAISON στόχο έχει την αναζήτηση καινοτόμων, εμπνευσμένων και πρωτοποριακών πρωτοβουλιών στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε γεωργικά τρόφιμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δοθεί σε περιπτώσεις που συγκεντρώνουν ποικίλες εμπειρίες από συνεργαζόμενους εταίρους με διαφορετικό υπόβαθρο.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε ιδιωτικό φορέα ή επιμελητήρια. Μεταξύ των φορέων που μπορούν να συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα και Οργανισμοί μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 15/03/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/eu-rural-innovation-contest-kainotomia-kai-protoporia-sti-georgia/feed/ 0
The city-to-city cooperation programme: προώθηση των τοπικών κυβερνήσεων για την αειφόρο ανάπτυξη https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/the-city-to-city-cooperation-programme-proothisi-ton-topikon-kyverniseon-gia-tin-aeiforo-anaptyxi/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/the-city-to-city-cooperation-programme-proothisi-ton-topikon-kyverniseon-gia-tin-aeiforo-anaptyxi/#respond Mon, 11 Feb 2019 07:00:55 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091223 Δράσεις γύρω από τη συνεργασία πόλεων και περιφερειών ανά τον κόσμο προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο IUC – The city-to-city cooperation programme.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση διεθνών δεσμών σε τοπικό επίπεδο, επιτρέποντας στους τοπικούς ηγέτες να αποκτήσουν νέες προοπτικές για πιεστικά θέματα αειφόρου ανάπτυξης.

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 60 “ζευγάρια” μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική μέσω του προγράμματος IUC.

Στο πλαίσιο αυτού του γύρου συνδυασμών, οι ευρωπαϊκές πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ομολόγους τους στην Ιαπωνία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή και την Κολομβία.

Οι πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση. Ομάδες δήμων θα είναι επίσης επιλέξιμες για υποβολή αίτησης, εφόσον ο συνολικός πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 100.000 κατοίκους.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε Δίκτυα Πόλεων, Δήμους και Ομάδες Δήμων. Δημόσιοι φορείς, Περιφέρειες και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 22/02/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/the-city-to-city-cooperation-programme-proothisi-ton-topikon-kyverniseon-gia-tin-aeiforo-anaptyxi/feed/ 0
45.000 ευρώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/45-000-eyro-gia-ti-viosimi-anaptyxi/ https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/45-000-eyro-gia-ti-viosimi-anaptyxi/#respond Fri, 08 Feb 2019 07:00:13 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10091201 Δράσεις γύρω από τους στόχους της Βιώσιμης ανάπτυξης 2019-2020 προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Βιώσιμη Ευρώπη για όλους.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο και η συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στην κινητοποίηση των τοπικών φορέων και αρχών απέναντι σε δεσμεύσεις και πρακτικές για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 45.000 ευρώ.

Μεταξύ των επιλέξιμων δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται:

 • Εκδηλώσεις κατάρτιση
 • Συζητήσεις σε πάνελ
 • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σχολεία, πανεπιστήμια κλπ.)
 • Διάλογοι
 • Δραστηριότητες στο δρόμο
 • Εργαστήρια
 • Δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες
 • Δραστηριότητες νεολαίας
 • Δημόσιες εκδηλώσεις

Η περίοδος εκτέλεσης των επιχορηγούμενων project ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων (Απρίλιος 2019) και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2020. Θα χρηματοδοτηθούν έως και έξι έργα (7.500 ανά έργο).

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε μη κυβερνητικό Οργανισμό ή μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Τοπικές οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν επίσης να συμμετέχουν.

Τέλος, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε εθνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τοπικές ομάδες πολιτών, φοιτητικές ομάδες, σύλλογοι, ομάδες πολιτικών πρωτοβουλιών και εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 15/02/2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα μας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/eyropaika-programmata/news/45-000-eyro-gia-ti-viosimi-anaptyxi/feed/ 0