Ευρωπαϊκά Προγράμματα

13-05-2022

Μέτσολα: Αναγκαία η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ

Σχολιάζοντας μια επιστολή που υπογράφει και η Μάλτα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV ότι θα πρέπει να ερωτηθεί «η κυβέρνηση της Μάλτας γιατί πήρε αυτή την απόφαση».
10-05-2022

Το πείραμα της διαβουλευτικής δημοκρατίας απαιτεί τη συμμετοχή των Βρυξελλών στην εκπαιδευτική πολιτική

Καθώς ολοκληρώνεται η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), 49 προτάσεις παρουσιάστηκαν στην ηγεσία της ΕΕ.
10-05-2022

Ο Μακρόν υπαινίσσεται εναλλακτική λύση για τη διεύρυνση της ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε τη Δευτέρα (9 Μαΐου) μια πρόταση για μια νέα «πολιτική ευρωπαϊκή κοινότητα» που θα επέτρεπε στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σήμερα εκτός του πλαισίου της ΕΕ να συμμετέχουν περισσότερο στην ΕΕ.
05-05-2022

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν με ψήφισμα τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ.
03-05-2022

Η «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» απέτυχε

Όπως ήταν αναμενόμενο, η «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» (δηλ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποδείχθηκε αντίθετη από τον αρχικό σκοπό της.
21-01-2022

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες με σημαντικές αλλαγές

Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) την Πέμπτη, μετά τις τροπολογίες της ολομέλειας που εισήγαγαν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο.
12-01-2022

Βαλκάνια: «Χωρίς αντίκρισμα» εκατοντάδες εκατ. ευρώ για ενίσχυση του κράτους δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
11-01-2022

Τσεχία: «Διαμάχη» αγροτών για το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της Τσεχικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ προκάλεσε διαμάχη μεταξύ των Τσέχων αγροτών.
03-01-2022

Morawiecki: Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ καθοδηγείται από κερδοσκόπους, πρέπει να μεταρρυθμιστεί

Η τρέχουσα ιδέα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ) είναι λανθασμένη. Αντί να εξυπηρετεί μια βιώσιμη και δίκαιη πολιτική για το κλίμα, η εμπορία εκπομπών CO2 έχει μετατραπεί σε εργαλείο κερδοσκοπίας, γράφει ο Mateusz Morawiecki.
03-01-2022

Τα ιρλανδικά επίσημη γλώσσα της ΕΕ

Η πρώτη ημέρα του 2022 σημαδεύτηκε από την προσθήκη των ιρλανδικών στο «ρόστερ» των 23 επίσημων γλωσσών της ΕΕ.
30-12-2021

2022: «Σε μηχανική υποστήριξη» η διεύρυνση της ΕΕ

Η διεύρυνση έχει βαλτώσει και οι κυβερνήσεις της ΕΕ μετά βίας μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την ένταξη των έξι υποψηφίων προς ένταξη χωρών: Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
30-12-2021

«Επιτυχής» η προεδρία της Σλοβενίας στην ΕΕ, πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, η Σλοβενία ηγήθηκε με επιτυχία της διαδικασίας υιοθέτησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά αυτό επισκιάστηκε σε ένα βαθμό από τις ανησυχίες των Βρυξελλών σχετικά με το κράτος δικαίου στη Σλοβενία.
23-12-2021

Πολιτική προώθησης της ΕΕ 2022: Επικίνδυνο για καρκίνο το κρέας- στροφή σε φυτικές δίαιτες

Η πολιτική προώθησης της ΕΕ για το 2022 αναμένεται να ενθαρρύνει περαιτέρω τη στροφή σε πιο φυτικές δίαιτες, αφού το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για τον καρκίνο.
23-12-2021

Κομισιόν: «Ναι» στην ενίσχυση της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας TAP

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε περαιτέρω κρατική ενίσχυση ύψους 71,4 εκατ. ευρώ για την πορτογαλική αεροπορική εταιρεία «TAP», μία ημέρα μετά την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της και 107,1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση λόγω της πανδημίας.
22-12-2021

Οι πλούσιες χώρες διαφωνούν στην τιμολόγηση των εμβολίων COVID-19 που δωρίζουν

Τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ διαπραγματεύονταν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν και θα τιμολογούν τα εμβόλια που δωρίζουν για βοήθεια.
21-12-2021

Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει τηρήσει την προθεσμία της 17ης Δεκεμβρίου για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για την προστασία όσων καταγγέλλουν τις παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ.
21-12-2021

«Οne-stop-shops»: Ο ρόλος τους στην ενεργειακή ανακαίνιση των σπιτιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να παρέχουν τεχνική βοήθεια στους ιδιοκτήτες κατοικιών, δημιουργώντας «one-stop-shops», δηλαδή υπηρεσίες μιας στάσης που θα καθοδηγούν τους καταναλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανακαίνισης.
17-12-2021

Ευρωβουλή: Συμφωνία για προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνες ουσίες

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους έκθεσης σε ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
17-12-2021

Βρυξέλλες: «Εικόνα ενότητας» από Σολτς και Μακρόν

Οι δύο αρχηγοί κρατών υπογράμμισαν την κοινή τους στάση απέναντι στα περισσότερα θέματα - όπως η Ουκρανία, η μετανάστευση και η Λευκορωσία.
17-12-2021

Πρώτη Σύνοδος Κορυφής για την ΠΘ της Σουηδίας «με το βλέμμα» στα πυρηνικά

Ο Covid-19, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, καθώς η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, παρευρέθηκε στην πρώτη της σύνοδο κορυφής την Πέμπτη (16 Δεκεμβρίου).
16-12-2021

Η Κομισιόν εγκαινιάζει νέα συμμαχία για τα βιομηχανικά δεδομένα και το cloud

Η νέα συμμαχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Βιομηχανικά Δεδομένα, το Edge («Αιχμή») και Cloud («Νέφος») εγκαινιάστηκε επίσημα την Τρίτη (14 Δεκεμβρίου).
16-12-2021

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τον πολυαναμενόμενο κανονισμό για τις τεχνολογίες υγείας

Ο κανονισμός για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (Regulation on Health Technology Assessment -HTA) εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) μετά από περισσότερα από τρία χρόνια εργασιών.
16-12-2021

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ρωσία, εμβολιασμοί, μετανάστευση τα θέματα στην ατζέντα

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για την τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους την Πέμπτη (16 Δεκεμβρίου) για να συζητήσουν αναφορικά με τις εξωτερικές προκλήσεις (Ρωσία, μετανάστευση), να συμφωνήσουν τρόπους ενίσχυσης του εμβολιασμού και περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού και να...
15-12-2021

Πρωθυπουργός Κροατίας: «Συζήτηση για αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ μετά την πανδημία»

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θα ήταν απαραίτητο να σκεφτούμε εάν πρέπει να αλλάξουν οι βασικές συνθήκες της ΕΕ. «Αυτός θα είναι ο πυρήνας της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, μιλώντας για τις προκλήσεις του 2022.