Ευρωπαϊκά Διεθνή

30-07-2020

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Σημαντική ήταν η βελτίωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και του δείκτη προσδοκιών απασχόλησης στις δύο περιοχές, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 4 μονάδες στις 87 και στην ΕΕ κατά 4,1 μονάδες, επίσης στις 87.
28-07-2020

Η ΕΚΤ παρατείνει την κεφαλαιακή ελάφρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ έγινε την ίδια ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα εκτιμήσει αν θα παρατείνει την αναστολή πληρωμών από τις τράπεζες, όπως μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, πέραν του τέλους του έτους
28-07-2020

Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός κατά βάσιν ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν ασκεί κριτική στην αποδοχή του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Ο κοινός δανεισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταβιβάσεις xρημάτων σε μεγάλη...
24-07-2020

Η Ευρωβουλή δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν δεν βελτιωθεί – Τα αγκάθια

Η συμφωνία αποτελεί θετικό βήμα για την βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Απαράδεκτες οι περικοπές στον προϋπολογισμό. Οι ευρωβουλευτές προτίθενται να αρνηθούν να τον εγκρίνουν αν δεν βελτιωθεί η συμφωνία. Απαραίτητος ο δημοκρατικός έλεγχος.

Η Ευρωβουλή επιμένει σε επανεξέταση των περικοπών του προϋπολογισμού, παρά την επίθεση γοητείας Michel – von der Leyen

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής ξεκίνησαν μια επίθεση γοητείας για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σχέδιο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27, αλλά οι βουλευτές επέμειναν να επαναδιαπραγματευτούν τις περικοπές του προϋπολογισμού
23-07-2020

Η Ισπανία θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση στα εργασιακά

Η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
21-07-2020

Μητσοτάκης: Πάνω από 70 δισ. το συνολικό πακέτο για Ελλάδα

Για «εθνική επιτυχία» μίλησε ο πρωθυπουργός. Οι επιδοτήσεις «αντιστοιχούν σε ένα ΕΣΠΑ». Δεν βλέπω πρόβλημα με τους όρους. Για την επόμενη τριετία, «έχουμε ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για το σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας».
21-07-2020

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το μεγάλο ψαλίδι στις επιχορηγήσεις

Μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων για τέσσερα διαδοχικά 24ωρα, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ψαλιδίστηκαν 22% οι επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης. Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων και πώς κατανέμονται οι πόροι. Οι "σκληροί" και το παζάρι
20-07-2020

Λεμέρ για Σύνοδο Κορυφής: Απαραίτητη μια συμφωνία

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
20-07-2020

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Στην τέταρτη ημέρα της εισέρχεται η Σύνοδος Κορυφής, καθώς παραμένει το αδιέξοδο για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οργή Μακρόν για τη στάση των "σκληρών", έντονη δυσαρέσκεια Κόντε για τον Ρούτε.
19-07-2020

Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα

Μεγαλύτερη περικοπή των επιχορηγήσεων ζητούν οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά. Το βέτο στις διανομές κονδυλίων παραμένει στα αγκάθια. Μεσημέρι η νέα συνεδρίαση με αβέβαιο το αποτέλεσμα. Εκνευρισμός στον γαλλογερμανικό άξονα. Μπορεί να μην υπάρξει σήμερα συμφωνία, λέει η Μέρκελ.
18-07-2020

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει Σύνοδος για Τουρκία, πώς έγινε η κυπριακή γκάφα

Δύσκολο να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη. Πώς προέκυψε η κυπριακή γκάφα για έκτακτη σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Η σφήνα της Λιθουανίας και η «ολιστική» προσέγγιση των διαφορών εντός της ΕΕ.
18-07-2020

Κυριαρχούν τα… αδιέξοδα στη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο η Ολλανδία

Η Ολλανδική απαίτηση για βέτο στις εκταμιεύσεις αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων. Τι έγινε στο δείπνο των ηγετών. Ποια είναι τα υπόλοιπα θέματα που διχάζουν την ΕΕ.
17-07-2020

Στο 8,3% η ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020, σύμφωνα με την ΕΚΤ

Στην προηγούμενη έρευνα, για το δεύτερο τρίμηνο, οι αναλυτές προέβλεπαν σημαντικά μικρότερη ύφεση για φέτος (5,5%) αλλά και χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2021 (4,3%).
16-07-2020

Προειδοποιήσεις από τον Γερμανό ΥΠΕΞ για ενδεχόμενο αποτυχίας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο κ. Μάας χαρακτήρισε ταυτόχρονα την αυριανή σύνοδο «ιστορική ευκαιρία» προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι ως κοινότητα αξιών και αλληλεγγύης δεν αφήνει κανέναν μόνο.
14-07-2020

Μέρκελ: Η Ευρώπη έχει καθήκον να αντιμετωπίσει την κρίση με αλληλεγγύη

Είναι καθήκον της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού με αλληλεγγύη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία» κατά την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας, με αντικείμενο...
13-07-2020

Όρους για τη συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανάκαμψης έθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος

Όρους για τη συγκατάθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, για το οποίο αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας, έθεσε ο...
12-07-2020

Οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονομίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε το προσχέδιο πόρισμα της Επιτροπής «σοφών». Οι στόχοι και οι 15 άξονες που εισηγούνται οι καθηγητές. Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προτάσεις για φόρους, ασφάλιση, επιχειρήσεις, τράπεζες και δημόσιο.
10-07-2020

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός Ντόναχιου

Ο Πασκάλ Ντόναχιου θα αντικαταστήσει τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
09-07-2020

Η Γαλλία στηρίζει την Καλβίνιο για την ηγεσία του Eurogroup

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι ο Ιρλανδός Πάσκαλ Ντόναχιου και ο Λουξεμβουργιανός Πιερ Γκραμένια.
09-07-2020

Στήριξη της ΕΕ σε Κροατία και Βουλγαρία για ένταξη στην ευρωζώνη

Η κίνηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία εντάχθηκε στο νομισματικό μπλοκ, το οποίο έχει τώρα 19 μέλη
09-07-2020

Σήμερα η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup

Μεταξύ των 19 υπουργών, τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς και θεωρούνταν για καιρό το φαβορί, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.
08-07-2020

Νέες προειδοποιήσεις της φον ντερ Λάιεν για την κρίση του κορονοϊού

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «εάν θέλουμε να βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε όλοι προς το καλύτερο κι αυτό περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι».
08-07-2020

Άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει η Μέρκελ

«Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».
X