Ενέργεια – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr Ιστοχώρος Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Mon, 08 Apr 2019 20:40:37 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.9 https://www.euractiv.gr/wp-content/uploads/sites/5/2017/04/ea_favicon_32x32-1.png Ενέργεια – EurActiv.gr https://www.euractiv.gr 32 32 Ενεργειακές μπίζνες ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energeiakes-mpiznes-ellinikon-etaireion-sti-voreia-makedonia/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energeiakes-mpiznes-ellinikon-etaireion-sti-voreia-makedonia/#respond Wed, 03 Apr 2019 03:30:56 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099494 Ενεργειακές γέφυρες στη γειτονική χώρα της Βόρειας Μακεδονίας ρίχνουν ελληνικές επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό τη διείσδυσή τους σε άλλες αγορές των Βαλκανίων.

Η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύεται από τα ΕΛ.ΠΕ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ, τις τρεις εταιρείες οι οποίες έχουν τα πλέον ώριμα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Ένα από αυτά που ζεσταίνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είναι η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα διυλιστήρια της χώρας ΟΚΤΑ, τα οποία έχουν εξαγοραστεί από την ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία. Η μεταφορά ποσοτήτων 350.000 μετρικών τόνων μέσω του αγωγού μήκους 213 χλμ. σταμάτησε το 2013, όταν τα ΕΛ.ΠΕ είχαν κρίνει ως ασύμφορη τη λειτουργία του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ. Οι συζητήσεις, όμως, ανάμεσα στον ελληνικό κρατικό πετρελαϊκό όμιλο και την κυβέρνηση βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο και όπως αναφέρουν πηγές, ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει πριν το τέλος του 2019.

Τα ΕΛ.ΠΕ επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη, καθώς το μεταφορικό κόστος καυσίμων μέσω βυτιοφόρων στη γειτονική χώρα είναι υψηλό, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων τους σε άλλα βαλκανικά κράτη που συνορεύουν με τη Β. Μακεδονία. Ο αγωγός θα συνδράμει σημαντικά στη μείωση δαπανών προμήθειας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Έτσι, στα άμεσα πλάνα είναι με την επαναλειτουργία του αγωγού, η επέκτασή του στη Νότια Σερβία, η οποία απέχει μόλις 60 χλμ. από τη Β. Μακεδονία. Τα ΕΛ.ΠΕ δραστηριοποιούνται στη Σερβία μέσω θυγατρικής της ΕΚΟ, αλλά οι προμήθειες καυσίμων γίνονται από διυλιστήριο της χώρας. Γρήγορη θα είναι και η επέκτασή τους στο Κόσοβο, όπου τα ΕΛ.ΠΕ δεν έχουν πρατήρια υγρών καυσίμων, αν και πωλούν καύσιμα.

Μακροπρόθεσμα σχέδια υπάρχουν και για τη Βουλγαρία, όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός όμιλος, καθώς θα μπορεί να προμηθεύει τη γειτονική χώρα με μεταφορά ποσοτήτων μέσω του πετρελαιαγωγού και όχι αγοράζοντας ποσότητες από τα διυλιστήρια του Μπουργκάς.

Ο αγωγός φυσικού αερίου

Οι δύο διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ και η MER, πρόκειται να υπογράψουν συμπληρωματικό κείμενο στο μνημόνιο συνεργασίας που είχαν συνάψει στις 14 Οκτωβρίου του 2016 για τη διασύνδεση των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας.

Το έργο αφορά σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Ο αγωγός μήκους 120 χλμ. και χωρητικότητας 3 δισ. κ.μ. θα ξεκινά από το ΕΣΦΑ, στο σημείο όπου θα διασταυρώνεται και ο TAP, παρέχοντας εναλλακτική όδευση αλλά και πηγή προέλευσης του καυσίμου.

Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η διενέργεια market test. Τους όρους διεξαγωγής επιμελείται και εποπτεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πηγές αναφέρουν ότι το market test βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τη διεξαγωγή του να προγραμματίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για τις σχετικές διαδικασίες πριν από περίπου 20 ημέρες υπήρξε και προπαρασκευαστική συνάντηση ανάμεσα στο ΔΕΣΦΑ και τη MER.

Πάντως, η υλοποίηση της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, ανοίγει τον δρόμο και για τη διασύνδεση με το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο. Η MER έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Κόσοβο, ενώ σε συζητήσεις βρίσκεται και με το Μαυροβούνιο.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Ένα από τα επίσης σχέδια εμβάθυνσης των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των Ελλάδας και Β. Μακεδονίας είναι και η αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Τα Συστήματα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών συνδέονται αυτή τη στιγμή με δύο Γραμμές Υπερυψηλής Τάσης 400 kV. Η μία συνδέει το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Θεσσαλονίκης με το Dubrovo και η δεύτερη το ΚΥΤ Μελίτης με την Bitola.

Ο ΑΔΜΗΕ και ο αντίστοιχος διαχειριστής της γειτονικής χώρας MEPSO εκπονούν μελέτες για την αναβάθμιση των γραμμών.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energeiakes-mpiznes-ellinikon-etaireion-sti-voreia-makedonia/feed/ 0
Σε αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – τα αγκάθια και οι ανησυχίες https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/se-agona-dromoy-echei-metatrapei-i-polisi-ton-lignitikon-monadon-tis-dei-ta-agkathia-kai-oi-anisychies/ https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/se-agona-dromoy-echei-metatrapei-i-polisi-ton-lignitikon-monadon-tis-dei-ta-agkathia-kai-oi-anisychies/#respond Tue, 02 Apr 2019 02:10:58 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099108 Την εκτίμηση ότι ο διαγωνισμός για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται σε περίπου ένα μήνα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.

Το… σίριαλ ωστόσο, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μερικούς, διανύει τον τρίτο κύκλο του ενώ τα προβλήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να υποσκιάζουν στο σύνολο της, την έκβαση του διαγωνισμού. Η ελληνική πλευρά, διατηρεί αισιόδοξη στάση, αντίθετα με την ΕΕ που φαίνεται επιφυλακτική όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι έχει ήδη κηρυχθεί μια φορά άγονος.

Σε αυτή τη φάση πάντως, που τρέχει η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, 6 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι πέντε ωστόσο, είχαν συμμετάσχει και στην πρώτη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ η 6η συμμετοχή αφορά μία κινεζική εταιρεία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, εκδήλωση ενδιαφέροντος στον νέο διαγωνισμό υπέβαλαν με αλφαβητική σειρά οι εξής έξι ενδιαφερόμενοι:

1. Beijing Guohua Power Company Limited and Damco Energy S.A. (Consortium).

2. China Western Power Industrial Co Ltd.

3. Sev.En Energy AG – Indoverse (Czech) Coal Investments Limited (Consortium).

4. ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε.

5. ΕλβάλΧαλκόρ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία.

6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – Ομιλος Επιχειρήσεων.

Βέβαια, όσο αισιόδοξη και αν είναι η διοίκηση της ΔΕΗ «ότι με αυτή τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης», το όλο εγχείρημα θα φανεί στην πράξη και συγκεκριμένα κατά την φάση των διαπραγματεύσεων για το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA).

Σύμφωνα με πληροφορίες της euractiv.gr, οι υποψήφιοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί, με την τελική τους στάση να αναμένεται να κριθεί από τους όρους του SPA αλλά και τη νέα αποτίμηση των μονάδων.

Η προηγούμενη φάση, δηλαδή της αποτυχίας του διαγωνισμού, δυσαρέστησε την ΕΕ όπως προκύπτει και από την μετα-προγραμματική έκθεσή της. Το γεγονός δε, ότι συνέβη κατόπιν τεσσάρων παρατάσεων από την αρχική προθεσμία και έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών, προκαλεί την απογοήτευσή της Κομισιόν, η οποία επέρριψε ευθύνες στην ΔΕΗ, της οποίας «οι προτάσεις και τα μέτρα ήρθαν πολύ αργά».

«Πολλές προσπάθειες έγιναν από τους επενδυτές να κατατεθούν θετικές προσφορές, που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την ΔΕΗ. Κατεβλήθησαν επίσης προσπάθειες να βρεθούν τρόποι μείωσης των μεταβλητών δαπανών. Αυτές περιελάμβαναν την κατάργηση της προσαύξησης του προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη και, πιο πρόσφατα, την επέκταση του SPA, ώστε να περιλαμβάνει τους όρους του σχήματος εθελουσίας εξόδου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παρά τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ «δεν αποδέχθηκε τις κύριες προτάσεις, που παρουσίασαν οι υποψήφιοι επενδυτές, προκειμένου να διευκολύνουν την αποτίμηση των μονάδων και να επιτραπεί η κατάθεση θετικών προσφορών» είχαν σημειώσει, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι προτάσεις και τα μέτρα της ΔΕΗ, ειδικά για το σχήμα εθελουσίας εξόδου, ήρθαν πολύ αργά στη διαδικασία».

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν είχε εκφράσει την ανησυχία της και για τα οικονομικά της Επιχείρησης. «Ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις είναι τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις τους σε διάφορα μέρη της αγοράς», αναγνωρίζοντας ωστόσο την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά την είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες.

Βέβαια, παρά τα θετικά βήματα «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της ΔΕH, ιδίως όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» συμπλήρωναν.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου και διευθύνων συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο οποίος απέστείλε στους γενικούς διευθυντές Ανταγωνισμού (DG Comp) και Ενέργειας (ENER) Johannes Laitenberger και Dominique Ristori, με κοινοποίηση στα γραφεία των επιτρόπων Margrethe Vestager και Miguel Arias-Canete επιστολή – απαντηση, με την οποία σημείωνε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά, βρίσκει ως ευκαιρία να αλλάξει το μίγμα παραγωγής και να δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ, τονίζοντας πως η πώληση των μονάδων είναι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ.

Η ενόχληση του προέδρου βέβαια ήταν εμφανής, αφού από την πλευρά του επέρριψε τις ευθύνες της αποτυχίας στο ΥΠΕΝ που καθυστέρησε να καταρτίσει μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό και να προσδιορίσει την αναγκαία λιγνιτική παραγωγή για τη χώρα αλλά και στην Κομισιόν που δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα λιγνιτικά ΑΔΙ.

Όπως σημειώνει, αυτοί οι δυο παράγοντες «επέδρασαν αποτρεπτικά σε πολλούς επενδυτές, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη εκείνοι που έλαβαν τελικά μέρος υπέβαλαν προσφορές χαμηλές, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές.

Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις και τις τέσσερις αναβολές που ζήτησε η ΔΕΗ και τις οποίες σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ότι δόθηκαν «προκειμένου να ετοιμαστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν αίτησής τους ή με απόφαση του υπουργείου».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται στο διάστημα 5 με 8 Μαΐου να έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/oikonomia/news/se-agona-dromoy-echei-metatrapei-i-polisi-ton-lignitikon-monadon-tis-dei-ta-agkathia-kai-oi-anisychies/feed/ 0
Η διγλωσία των μεγάλων πετρελαϊκών για το κλίμα αποκαλύπτεται από νέα έκθεση https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/#respond Mon, 01 Apr 2019 03:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10098250 Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για να «γυαλίσουν» τα κλιματικά τους «παράσημα», σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Το InfluenceMap, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρακολούθησε τις δαπάνες για φιλικές προς το κλίμα εκστρατείες ταυτότητας και επιρροής από τις ExxonMobil, Shell, Chevron, BP και Total από τότε που τα παγκόσμια έθνη υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2015.

Και τα ευρήματά της είναι εντυπωσιακά. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου έδωσαν κατά μέσο όρο 195 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εκστρατείες, υποδεικνύοντας ότι στηρίζουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα, ενώ δαπάνησαν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για τον έλεγχο, την καθυστέρηση ή την αντίθεσή τους, σε δεσμευτικές πολιτικές για το κλίμα.

Η BP, για παράδειγμα, έδωσε 13 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία, υποστηριζόμενη και από την Chevron, η οποία με επιτυχία μπλοκάρει τον φόρο άνθρακα στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον. Και οι πέντε είναι μέλη εμπορικών ομίλων όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το οποίο με επιτυχία εκστράτευσε πέρσι για την απορρύθμιση της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αλλά και για την ανατροπή των κανονισμών για τις εκπομπές μεθανίου.

Αυτές οι ενέργειες «συγκρούονται υπερβολικά» με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, υπογραμμίζει η έκθεση.

«Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου προβάλλουν τον εαυτό τους ως κύριους παράγοντες της ενεργειακής μετάβασης ενώ ασκούν πιέσεις για καθυστέρηση, αποδυνάμωση ή αντίθεση σε μια ουσιαστική πολιτική για το κλίμα», δήλωσε ο Edward Collins, αναλυτής στο InfluenceMap και υπεύθυνος στη μελέτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές επικοινωνιακού τους μηνύματος μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, επειδή συνειδητοποίησαν ότι η προσοχή του κοινού μετατοπίζεται υπέρ μιας πιο επείγουσας δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Η ExxonMobil, για παράδειγμα, προωθεί την έρευνα των φυκιών-βιοκαυσίμων ως πιθανή λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, οι αριθμοί της εταιρείας δείχνουν ότι ο στόχος των 10.000 βαρελιών βιοκαυσίμων την ημέρα, θα ισοδυναμεί με μόλις το 0,2% της τρέχουσας ικανότητας διύλισης, σύμφωνα με την έκθεση.

Μαζί, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες αναμένεται να ξοδέψουν περίπου το 3% των δαπανών τους για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2019, ενώ 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν σε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η έρευνα του InfluenceMap επιβεβαιώνει την ευρέως υποτιθέμενη υποψία ότι οι καλογυαλισμένες αναφορές βιωσιμότητας του Big Oil και οι λαμπρές δηλώσεις για το κλίμα είναι όλο ρητορία και καμία πράξη», δήλωσε η Catherine Howarth, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ ShareAction.

«Αυτές οι εταιρείες έχουν κατακτήσει την τέχνη της εταιρικής διγλωσίας – προσφέρουν τα διαπιστευτήριά τους για το κλίμα, ενώ σιωπηρά χρησιμοποιούν τη δύναμη επιρροής που έχουν για να υπονομεύσουν την εφαρμογή μιας λογικής κλιματικής πολιτικής και ρίχνουν εκατομμύρια σε ομάδες που ασκούν βρώμικη πίεση για λογαριασμό τους», ανέφερε.

Η μελέτη InfluenceMap έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους επενδυτές για να αλλάξει η συμπεριφορά των πετρελαϊκών εταιρειών. Τον Μάρτιο, η Νορβηγία εξέπληξε τους παρατηρητές ανακοινώνοντας τα σχέδια για την αποεπένδυση του ασαλσιτικού της κεφαλαίου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλοι παίχτες όπως η Shell και η ExxonMobil απέφυγαν την απαγόρευση η οποία επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, αλλά η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στη βιομηχανία.

Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν στη χαμηλών εκπομπών ενεργειακή μετάβαση, κάτι που πολλοί δέχονται τώρα ως αναπόφευκτο.

Η BP, η πετρελαϊκή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας του κόσμου μέχρι το 2040. Η ταχύτητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει άλλη όμοια στην ιστορία, ανέφερε η εταιρεία στην Έκθεση για την Ενέργεια 2019 που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο.

Η πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, προκάλεσε φρενίτιδα εξαγορών για νέα ενεργειακά σχήματα, όπως η εξαγορά από την BP της Chargemaster, του μεγαλύτερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Από το 2016, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έκλεισαν 148 συμφωνίες σε επιχειρήσεις εναλλακτικής ενέργειας, σύμφωνα με το CDP, έναν οικονομικό φορέα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το παιχνίδι, οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες έχουν δείξει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής. Η κατάταξη των 24 μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, που δημοσίευσε το CDP πέρσι, αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου ξεπερνούν τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Ρώσους ομολόγους τους όταν πρόκειται για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και κάποιες όπως η Equinor της Νορβηγίας έχουν ανακοινώσει σχέδια για να επενδύσουν το 15-20% των κεφαλαιουχικών δαπανών τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, με έμφαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ο Eirik Wærness, επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor, δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες είχαν τους οικονομικούς πόρους, τις τεχνικές δεξιότητες και την αλυσίδα εφοδιασμού που ήταν απαραίτητες για να συμβεί η αλλαγή.

«Αν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ποιος άλλος μπορεί;», δήλωσε σε συνέντευξη του, στη EURACTIV.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-diglosia-ton-megalon-petrelaikon-gia-to-klima-apokalyptetai-apo-nea-ekthesi/feed/ 0
Στο επίκεντρο των επενδυτών οι εκπομπές αερίων των αεροπορικών εταιρειών – πίνακες με στοιχεία https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/ https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/#respond Mon, 01 Apr 2019 02:00:30 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095554 Ορισμένες από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο δεν έχουν σχέδια για μείωση εκπομπών μετά το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποστηρίχθηκε από επενδυτές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια μελέτη του London School of Economics που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, αποκάλυψε ότι κανένας από τους 20 κορυφαίους αερομεταφορείς στον κόσμο δεν έχει σχέδια για τη διαχείριση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2025.

Χρησιμοποιώντας εμπιστευτικά εταιρικά στοιχεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς EasyJet, IAG, Lufthansa και Turkish Airlines επί του παρόντος συμμορφώνονται με το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της British Airways, IAG και η Lufthansa έχουν προγραμματίσει μόνο μέχρι το 2020. Η επόμενη δεκαετία θεωρείται κρίσιμη περίοδος για την επίτευξη μακροχρόνιων περικοπών εκπομπών.

Η EasyJet εξέρχεται σχετικά καλά από τη μελέτη, καθώς η βρετανική αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διατηρηθεί στην πορεία για τους 2 βαθμούς μέχρι το 2022. Αυτή και η Turkish Airlines είναι οι μοναδικοί αερομεταφορείς που μελετήθηκαν να έχουν σχεδιάσει πέρα από το 2020, αν και η τελευταία δεν θα καταφέρει να παραμείνει και τόσο κοντά στους στόχους του Παρισιού, έτσι όπως είναι τα πράγματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής, η Alaska Air, η Delta, η Southwest και η United ανακοίνωσαν ενθαρρυντικούς αριθμούς για την ένταση άνθρακα των πτήσεων τους, αλλά δεν δήλωσαν καθόλου σχέδια για μετά το 2020.

Οι παίκτες της Άπω Ανατολής, η ANA, η Japan Airlines, η Korean Airlines και η Singapore Airlines δεν είναι σήμερα ευθυγραμμισμένες με το διεθνές συμφωνητικό για το κλίμα σε οποιαδήποτε μορφή.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες θα μειώσουν πραγματικά τις εκπομπές τους και κατά πόσον θα βασίζονται υπερβολικά σε συστήματα αντιστάθμισης του άνθρακα αντί να τα μειώνουν εξαρχής.

«Ο συμψηφισμός δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας σαφούς στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών και το εργαλείο προϋπολογισμού της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας για τις αερομεταφορές αποκλείει τη χρήση αντισταθμίσεων», δήλωσε η Faith Ward της Πρωτοβουλίας για τη Μετάβαση στο LSE.

«Ο κλάδος των αερομεταφορών κάνει τα βασικά όσον αφορά τις επιδόσεις στη μείωση του άνθρακα, αλλά οι επενδυτές τους παροτρύνουν να λάβουν πιο σημαντικά βήματα», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ευρωπαϊκής αεροπλοϊας έδειξε ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται. Παρά τις βελτιώσεις στον σχεδιασμό αεροσκαφών και κινητήρων, ο αυξανόμενος αριθμός πτήσεων σημαίνει ότι το CO2 αυξήθηκε κατά 16% από το 2005.

Η Πρωτοβουλία για τη Μετάβαση (LSE) επέμενε επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πτήσεων που δεν σχετίζονται με το CO2. Η επιστημονική συναίνεση θεωρεί πλέον ότι οι πτήσεις μεγάλου υψομέτρου δημιουργούν πρόσθετες επιπτώσεις στην θέρμανση λόγω των «γραμμών» που αφήνων τα αεροπλάνα.

Οι Βρυξέλλες κοιτάζουν τον ουρανό

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ εξετάζουν μια πρόταση του Βελγίου για την επιβολή φόρων στις αεροπορικές εταιρείες, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συμβολής του τομέα στην αλλαγή του κλίματος, είτε μέσω τελών στα εισιτήρια είτε μέσω φόρου επί των καυσίμων.

Το σχέδιο του Βελγίου είναι είτε να φορολογήσει την κηροζίνη, είτε να αρχίσει να χρεώνει ΦΠΑ για εισιτήρια. Η πρόταση αναφέρει ότι «πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα, φορολογούνται περισσότερο από τις αεροπορικές μεταφορές».

Η Ολλανδία υπέβαλε παρόμοια πρόταση στους υπουργούς οικονομικών τον περασμένο μήνα.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα αποτελέσει επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά μιας νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, της πρώτης στο είδος της με τις χώρες του Κόλπου που κυριαρχούν στις αεροπορικές μεταφορές.

Η προσφάτως υπογεγραμένη συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα διαφάνειας όσον αφορά τα πρότυπα αναφοράς και λογιστικής και θα απελευθερώσει τον εναέριο χώρο μεταξύ των δύο μερών.

Ωστόσο, η ένωση των πιλότων ECA δεν ενθουσιάστηκε με τη συμφωνία και επέκρινε τις εμπορικές ευκαιρίες που άνοιξε το σύμφωνο.

«Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του Κατάρ ως παγκόσμιου αερομεταφορέα, είναι μόνο μία χώρα σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή και δεν ανταποκρίνεται στις ευκαιρίες που προσφέρει η πρόσβαση στην τεράστια αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του ECA Jon Horne.

Ωστόσο, η ένωση αναγνώρισε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το Κατάρ θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Το βασίλειο του Κόλπου επικρίνεται τακτικά για τις συνθήκες εργασίας του.

Η Qatar Airways, κρατική αεροπορική εταιρεία, δεν συμμετείχε στη μελέτη LSE.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/metafores/news/sto-epikentro-ton-ependyton-oi-ekpompes-aerion-ton-aeroporikon-etaireion-pinakes-me-stoicheia/feed/ 0
Τσίπρας: Τα Βαλκάνια γίνονται ένας ενεργειακός κόμβος https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/tsipras-ta-valkania-ginontai-enas-energeiakos-komvos/ https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/tsipras-ta-valkania-ginontai-enas-energeiakos-komvos/#respond Sat, 30 Mar 2019 06:00:25 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10099004 Τα Βαλκάνια καθίστανται ένας ενεργειακός κόμβος (hub) ιδιαίτερα σημαντικός για την περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις μετά την Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, στο παλάτι Σναγκόφ (Snagov) στα προάστια του Βουκουρεστίου.

Πρόκειται για την έβδομη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων χωρών σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, στην οποία εκτός του πρωθυπουργού και της «οικοδέσποινας» Ρουμάνας ομολόγου του Βιόριτσα Νταντσίλα συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο επίκεντρο της Τετραμερούς τέθηκαν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, τη διασυνδεσιμότητα ευρύτερα και υπήρξαν, όπως τονίστηκε, ιδιαίτερα εποικοδομητικές και γόνιμες συζητήσεις.

«Εστιάσαμε σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας πάνω στα θέματα που αφορούν το όραμά μας για τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες μας, που περιλαμβάνει τη Βόρεια Ελλάδα, το νότιο σκέλος του δακτυλίου, περιλαμβάνει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας το ανατολικό σκέλος αυτού του δακτυλίου. Το βόρειο μέρος είναι η διασύνδεση Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας και το δυτικό σκέλος είναι η διασύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία διά μέσου της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, πρόκειται για «σημαντικές υποδομές που θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και το διεθνές εμπόριο, τη μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών» και αφορούν τις υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενεργειακούς δρόμους κ.ά.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και οι τέσσερις χώρες μαζί αλλά και η καθεμία ξεχωριστά», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα «τη σύναψη συμφωνίας για μια κοινή εταιρεία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που στο μέλλον μπορεί να πλαισιωθεί και από άλλες χώρες για να προχωρήσουν αυτά τα σημαντικά πρότζεκτς διασυνδεσιμότητας». Ανέφερε επίσης τα παραδείγματα, στο πλαίσιο αυτό, «της σύνδεσης της Μεσογείου με τη Μαύρη Θάλασσα», του κάθετου αγωγού IGB, αλλά και του TAP.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την «ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για αγωγό East Med», που «αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης» δίνοντας δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

«Εχουμε ένα πλαίσιο», τόνισε, «όπου με τον East Med, τα άλλα έργα μεταφοράς LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και με τον IGB αλλά και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ως ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή».

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία στηρίζουμε σταθερά, όπως είπε. «Η είσοδος στην ΕΕ παραμένει βασική προτεραιότητα για τη χώρα αυτή, η οποία πιστεύω θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Έχει ήδη καταφέρει πολλά, έχει σταθερή πρόοδο, έχει καταφέρει να ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια και η βούληση της σερβικής κυβέρνησης παραμένει σταθερά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη που παρείχαν με τους συνομιλητές του στην επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, «η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας». Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συζητήθηκε και η μεγάλη δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ανάγκη, η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική. «Πιστεύω και πιστεύουμε όλοι μας ότι θα πρέπει αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθεαυτής της Συμφωνίας αλλά και τα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά, δε, την Αλβανία, ανέφερε: «Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

«Είμαστε η B4 των Βαλκανίων»

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο της Τετραμερούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η συνεργασία αυτή έχει αποκτήσει μια διάσταση θεσμική» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε η Β4 των Βαλκανίων», οι τέσσερις βαλκανικές χώρες που έχουν απόλυτη συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη Ρουμανική Προεδρία, υπογραμίζοντας ότι είναι κρίσιμη γιατί διεξάγεται σε μια περίοδο που στην Ευρώπη έχουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την επόμενη, 8η Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο, στο οποίο συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/esoterikes-ipothesis/news/tsipras-ta-valkania-ginontai-enas-energeiakos-komvos/feed/ 0
Η Google χρησιμοποιεί την τεχνολογία AI για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της αιολικής ενέργειας https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/i-google-chrisimopoiei-tin-technologia-ai-gia-tin-enischysi-tis-apodotikotitas-tis-aiolikis-energeias/ https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/i-google-chrisimopoiei-tin-technologia-ai-gia-tin-enischysi-tis-apodotikotitas-tis-aiolikis-energeias/#respond Tue, 26 Mar 2019 05:30:37 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095549 Η Google αύξησε την αξία της αιολικής ενέργειας που παράγει κατά 20%, αφού εγκατέστησε το δικό της λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Αναφέρει η edie.net εταίρος της EURACTIV.

Δημοσιεύοντας μια ενημέρωση στο blog της εταιρείας, το προσωπικό της Google επιβεβαίωσε ότι η απόφασή της να εφαρμόσει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης σε 700MW ισχύος αιολικής ενέργειας πέρσι είχε αποδώσει.

Οι αλγόριθμοι, που αναπτύχθηκαν μέσω της DeepMind – οι λύσεις AI που ανήκουν στην μητρική εταιρεία Alphabet Inc της Google – επιτρέπουν στην Google να προβλέψει την παραγωγή ενέργειας ενός αιολικού πάρκου 36 ώρες νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τις προβλέψεις του καιρού και τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας.

Το σύστημα Deepmind αποτελείται από νευρωνικά δίκτυα – συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με πρότυπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η Google έχει εκπαιδεύσει αυτά τα δίκτυα για να προβλέπουν τη μεταβλητότητα της εξόδου αιολικής ενέργειας και των διακυμάνσεων των τιμών της αγοράς ενέργειας.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, η τεχνολογία συνιστά τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει το προσωπικό της Google για την επίτευξη βέλτιστων παραδόσεων ανά ώρα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα του δικτύου αλλά και το ότι η εταιρεία λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή τιμή για την καθαρή της ενέργεια.

«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη μεταβλητότητα του ανέμου αλλά τα πρώιμα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανική μάθηση για να κάνουμε την αιολική ενέργεια αρκετά πιο προβλέψιμη και πολύτιμη», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος DeepMind, Sims Witherspoon.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η προσέγγιση μηχανικής μάθησης μπορεί να ενισχύσει το επιχειρησιακό μοντέλο για την αιολική ενέργεια και να οδηγήσει στην περαιτέρω υιοθέτηση ενέργειας – χωρίς – άνθρακα σε ηλεκτρικά δίκτυα παγκοσμίως».

Η Google τροφοδοτεί το 100% των δραστηριοτήτων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον Απρίλιο του 2018. Πέρσι, το 99% των εσόδων της Alfabet Inc ύψους 111 δισ. δολ. αντιστοιχούσε σε καθαρή ενέργεια και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Κέντρα δεδομένων

Μέχρι στιγμής, η Google έχει εφαρμόσει την τεχνολογία DeepMind μόνο στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ, αλλά η τεχνολογική εταιρεία έχει εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσει περαιτέρω το πρόγραμμα τους επόμενους μήνες και χρόνια. Η Google συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα DeepMind για να ελέγχει άμεσα τα συστήματα ψύξης των κέντρων δεδομένων, ως έναν τρόπο μείωσης των εκπομπών και της κατανάλωσης ενέργειας.

Το 2016, η Google ανακοίνωσε ότι η χρήση ενός συνδυασμού AI και κατάρτισης των εργαζομένων της επέτρεψε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στα κέντρα δεδομένων της κατά 40%. Έκτοτε, έχει μετακινηθεί για να επιτρέψει στο DeepMind να εφαρμόσει τις δικές του συνιστώμενες αλλαγές, παρά αυτές που γίνονται από το προσωπικό, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει άλλες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το AI και τη μηχανική μάθηση για να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας, η Google ξεκίνησε πέρσι μια Πρόκληση Επιπτώσεων ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων (19 εκατομμύρια λίρες) παρέχοντας τη δυνατότητα σε οργανισμούς όλων των μεγεθών να υποβάλλουν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη AI για να εξαλείψει και να απαντήσει σε βασικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

[το κείμενο στην ελληνική έκδοση επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καραουλάνης]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/periballon/news/i-google-chrisimopoiei-tin-technologia-ai-gia-tin-enischysi-tis-apodotikotitas-tis-aiolikis-energeias/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/#respond Thu, 21 Mar 2019 09:58:29 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097609 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΠΑΡΙΣΙ

Η γαλλική Assemblée nationale και το γερμανικό Bundestag ανακοίνωσαν την Τετάρτη (20 Μαρτίου) ότι τα δύο θεσμικά όργανα ενέκριναν τη σύσταση μιας γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, δήλωσε το Bundestag σε δελτίο τύπου.

Το νέο διμερές κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 50 βουλευτές, θα συγκληθεί για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 2019 στην Εθνική Συνέλευση των Παρισίων. Η κοινοπραξία θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο στη Γαλλία και τη Γερμανία υπό την κοινή προεδρία του Προέδρου του Bundestag, Wolfgang Schäuble και του γάλλου ομόλογου του Richard Ferrand. Όλες οι πολιτικές ομάδες στη γερμανική και στη γαλλική πλευρά θα εκπροσωπούνται.

Η κοινή πρωτοβουλία θα τους επιτρέψει να μοιράζονται καλύτερα τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τελικά την επιρροή τους στην ΕΕ και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεωρούν ότι εξακολουθούν κυρίως να βρίσκονται στα χέρια των δύο κυβερνήσεων στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Θα αναλύουν επίσης από κοινού τις νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ, ώστε να συντονίζουν καλύτερα τις πολιτικές σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο ηγέτης της άκρας αριστεράς Jean-Luc Melenchon επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι θα «αναστατώσει τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας, καθώς θα τους δώσει την ιδέα ότι όλα διοικούνται από δύο χώρες». (Claire Stam, EURACTIV.de)

Περίπου 20 εταιρείες θα πληρώσουν το γαλλικό φόρο GAFA: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Les Echos, 26 εταιρείες τεχνολογίας θα πληρώσουν το νέο ψηφιακό φόρο GAFA που εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που επηρεάζονται από το φόρο 3% επί των εσόδων, είναι αμερικανικές, όπως η Google, το Facebook και η Amazon. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς είναι και εταιρείες της ΕΕ, όπως ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Axel Springer και η γαλλική διαφημιστική Criteo. Ο γαλλικός φόρος στοχεύει σε ηλεκτρονικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία με συνολικά έσοδα 750 εκατομμυρίων ευρώ και άνω και εισοδήματα ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στη γαλλική αγορά.

Ο γαλλικός στρατός αναλαμβάνει δράση: Μετά τις τελευταίες βίαιες ταραχές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 18ου γύρου των διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων», ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες θα μετατεθούν κατά μήκος ολόκληρης της χώρας προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας κατά τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για αυτό το Σαββατοκύριακο. (EURACTIV.fr)

 

ΑΘΗΝΑ

Ο αγωγός EastMed: η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συναντήθηκαν στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ και συμφώνησαν να προωθήσουν τον αγωγό EastMed, έναν αγωγό σχεδιασμένο για τη μεταφορά υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι τρεις χώρες απολαμβάνουν αμερικανική υποστήριξη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμμετείχε επίσης στη συνάντηση. «Η ενέργεια θα είναι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι προστατευμένο από τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω του βάθος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο σωλήνας.

Υπάρχει όμως και πολιτικό μήνυμα για την Άγκυρα: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», διαβεβαιώνει μια κοινή δήλωση. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

H Πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι η ευθύνη για την χαώδης κατάσταση στις διαπραγματεύσεις του Brexit, ανήκει στους βουλευτές.

Είπε ότι «ήταν καιρός» να σημειώσουν πρόοδο, αντί να καταπνίγουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η καθυστέρηση, ανέφερε η May, συνιστά «βαθιά προσωπική λύπη». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε γράψει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Donald Tusk, ζητώντας επέκταση στο Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σε απάντηση, ο Τουσκ δήλωσε ότι θεωρούσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μια σύντομη παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία της May θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η Πολωνία είναι μια επιβάρυνση; Η Roza Thun, κεντροδεξιά ευρωβουλευτής του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας (EPP), δήλωσε ότι υπό τη διακυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS / ECR), η Πολωνία είχε καταστεί «βάρος» για την Ευρώπη, καθώς διεκδικεί όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετέχει στα κόστη. Πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός, μια νεοσυσταθείσα συμμαχία μεταξύ πολωνικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενέπνευσε άλλες χώρες της ΕΕ που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον εγχώριο λαϊκισμό. Τα κυβερνητικά μέσα κατέκριναν σκληρά τις δηλώσεις της.

Καθαρότερος αέρας; Σύμφωνα με την εφημερίδα Gazeta Wyborcza, η Πολωνία μπορεί να κερδίσει 8 δισ. Ευρώ για την καταπολέμηση της μολυσμένης ατμόσφαιρας στο νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2021-2027. Ωστόσο, υπάρχει ένας όρος: το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καθαρός αέρας» πρέπει να υποστεί ουσιαστικές αλλαγές. Η Επιτροπή λέει ότι είναι αναποτελεσματικό, αδιαφανές και βαθιά επηρεασμένο από τη γραφειοκρατία. (EURACTIV.pl)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η ισπανική ακροδεξιά ενώνει τις δυνάμεις της με την Πολωνική PiS: Ο ηγέτης της ισπανικής ακροδεξιάς Vox, Santiago Abascal, ταξίδεψε στην Πολωνία την Τετάρτη (20 Μαρτίου) προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη του PiS Jaroslaw Kaczynski. «Σφυρηλατούμε συμμαχίες προκειμένου να οικοδομήσουμε τη μόνη δυνατή Ευρώπη, με σεβασμό των εθνών της και των χριστιανικών ριζών», δήλωσε ο Abascal. Η Vox είπε ότι και τα δύο μέρη αντιτίθενται σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη που «ο Macron προσπαθεί να εφαρμόσει».

Η Vox δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποια ομάδα θα ενταχθεί μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συνεργάστηκαν στενά με την αντιπροσωπεία του ECR στην Πολωνία. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

 

ΡΩΜΗ

Απαγωγή λόγω μεταναστευτικού: Την Τετάρτη 51 παιδιά τέθηκαν υπό την ομηρία του οδηγού του σχολικού τους λεωφορείου, ο οποίος επίσης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πυρπολήσει το όχημα. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά 12 παιδιά και δύο ενήλικες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για θεραπεία λόγω εισπνοής καπνού.

Ο απαγωγέας ήταν ένας 47χρονος Ιταλός με καταγωγή από τη Σενεγάλη. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, η απαγωγή και η απόπειρα μαζικής δολοφονίας ήταν μια πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του Luigi Di Maio και του Matteo Salvini.

Δωροδοκίες Πέντε Αστέρων: Ένα σκάνδαλο διαφθοράς έχει κλονίσει το κυρίαρχο κίνημα πέντε αστέρων, καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης, Μαρτσέλο ντε Βίτο, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για υποτιθέμενη δωροδοκία. Ο Di Maio ανακοίνωσε την απέλαση του De Vito από το κόμμα αμέσως μετά τη σύλληψη. Το σκάνδαλο σχετίζεται με το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου αθλητικού γηπέδου και ο De Vito φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν κατασκευαστή προκειμένου να βοηθήσει να προχωρήσει το σχέδιο. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

 

ΠΡΑΓΑ

40 κόμματα στις ευρωεκλογές: ​​Σαράντα κόμματα από την Τσεχία έχουν εγγραφεί στις ευρωεκλογές. Εννέα από αυτά είναι κοινοβουλευτικά κόμματα ενώ δύο είναι νέα κινήματα που διαμορφώνονται από σημερινούς βουλευτές του ΕΚ. Στη λίστα, υπάρχουν επίσης αρκετά αντιευρωπαϊκά γκρουπ πολιτικών ομάδων, όπως ο συνασπισμός της Λογικής και Εθνικής Δημοκρατίας, με συνθήματα όπως το «Τερματίστε τη Μετανάστευση» και «Δεν θέλουμε το Ευρώ». (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τις άμεσες ενισχύσεις: η Ρουμανία δεν μπορεί να αποδεχθεί το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων στη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, διότι θα επηρεάσει τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο υπουργός Γεωργίας, Daniel Botanoiu, δήλωσε ότι η Ρουμανία υποστήριζε την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες και τη μελλοντική απλοποίηση της πολιτικής.

Οι ρουμανικές αρχές συμφωνούν με την Επιτροπή στη διατήρηση και των δύο πυλώνων της ΚΑΠ και την υποστήριξη των νέων γεωργών και θέλουν περισσότερα κεφάλαια για έρευνα και καινοτομία. (EURACTIV.ro)

 

ΣΟΦΙΑ

Συνασπισμός για τις ευρωεκλογές: Το κυβερνών κόμμα της Βουλγαρίας GERB και η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίες συνδέονται με τη κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ), θα ενταχθούν σε συνασπισμό στις επικείμενες ευρωεκλογές. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, έστειλε επιστολή σε όλα τα βουλγαρικά μέλη του ΕΛΚ (GERB, Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία, Βουλγαρία για το Κίνημα των Πολιτών), προτρέποντάς τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί για μια Ισχυρή Βουλγαρία απέρριψαν την πρόσκληση λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα ενεργεί ενάντια στις αξίες του ΕΛΚ. (Dnevnik.bg)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Η αναγνώριση του Κοσόβου στον αέρα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Miro Cerar δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​δεν θα αποσύρει την αναγνώρισή της για το Κοσσυφοπέδιο, όπως εξέφρασαν πρόσφατα ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση πιστεύει επίσης ότι η επέκταση του Brexit μέχρι τις εκλογές της ΕΕ είναι λογική, αλλά ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Σερβία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Μόνο τέσσερα κόμματα περνούν το όριο του 5%: Σύμφωνα με δημοσκόπηση, 27,8% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα HDZ (EPP). Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση παίρνει το 11%, η λαϊκιστική Ανθρώπινη Ασπίδα 10,6% και η εθνικιστική Most 6,4%.

20 εκατ. Ευρώ για κτίρια εξοικονόμησης ενέργειας: Στην Osijek, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση 19 σχολείων, ενώ για άλλα 23 δημόσια κτήρια τα έργα έχουν ξεκινήσει. Το σύνολο του έργου ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από επιχορηγήσεις της ΕΕ. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Η ετυμηγορία για τον Karadžić εντείνει τις διαιρέσεις: Το δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε να αυξήσει τη ποινή γενοκτονίας για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, σέρβο ηγέτη από τον πόλεμο του 1992-1995, σε φυλάκιση εφ’ όρου ζωής. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος της Σερβίας στην προεδρία της Β-Ε, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «κυνική και αλαζονική» και πρόσθεσε ότι «η συμφιλίωση είναι σχεδόν αδύνατη». Ο Šefik Džaferović, εκπρόσωπος της βοσνιακής προεδρίας, δήλωσε ότι «ένας εγκληματίας πολέμου πήρε την τιμωρία που του άξιζε». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι κάτοικοι του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχισμένοι στην περιοχή: Οι πολίτες του Κοσόβου είναι οι πιο ευτυχείς στην περιοχή και η 46η πιο ευτυχισμένη ομάδα στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Όσον αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία τοποθετεί τη 70η, το Μαυροβούνιο 73η, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη 78η, η Βόρεια Μακεδονία 84η και η Αλβανία 107η. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

[Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Sam Morgan]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-22/feed/ 0
Σημαντική, ίσως ιστορική, συνάντηση 3+1 Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/simantiki-isos-istoriki-synantisi-3-1-elladas-kyproy-israil-ipa-stin-ieroysalim/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/simantiki-isos-istoriki-synantisi-3-1-elladas-kyproy-israil-ipa-stin-ieroysalim/#respond Wed, 20 Mar 2019 19:51:59 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10097548 Τη σημασία που διαδραματίζει για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ με τον ΥΠΕξ των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.

Με το καλωσόρισμα του Βενιαμίν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 19:00 η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις.

Η κοινή δήλωση

Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» τονίζεται.

Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.

Πομπέο: οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον μηχανισμό της τριμερούς συνεργασίας

Την χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ.Πομπέο, σε σύντομη δήλωσή του. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Αναστασιάδης: ιστορική συνάντηση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.

«Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις το με το πέρας των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ιστορική» την Τετραμερή συνάντηση.

Ανέφερε ότι τόσο στην Τετραμερή όσο και στις διμερείς συναντήσεις καλύφθηκαν και ζητήματα πέραν των ενεργειακών.

Όπως είπε, με τον Μάικ Πομπέο συζητήθηκαν και θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι απόλυτα γνώστης όσων διαδραματίζονται» δήλωσε για τον Μάικ Πομπέο σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέροντας ότι επισημάνθηκαν στη συνάντηση οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται.

Τσίπρας: η Τριμερής Συνεργασία έχει γίνει στρατηγική

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/simantiki-isos-istoriki-synantisi-3-1-elladas-kyproy-israil-ipa-stin-ieroysalim/feed/ 0
Πρώτη συμμετοχή των ΗΠΑ στο σχήμα της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/proti-symmetochi-ton-ipa-sto-schima-tis-trimeroys-synergasias-elladas-kyproy-kai-israil/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/proti-symmetochi-ton-ipa-sto-schima-tis-trimeroys-synergasias-elladas-kyproy-kai-israil/#respond Sat, 16 Mar 2019 03:30:12 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096874 Επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την πρώτη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επικείμενη τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι ο κ. Πομπέο θα συμμετέχει στην συνάντηση για να συζητήσει «βασικά θέματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους για την συζήτηση κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κακοήθους επιρροής του ιρανικού καθεστώτος και της επιβεβαίωσης της αμετάβλητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο υπουργός θα συζητήσει επίσης την αφοσίωση της κυβέρνησης στην παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».-

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/proti-symmetochi-ton-ipa-sto-schima-tis-trimeroys-synergasias-elladas-kyproy-kai-israil/feed/ 0
Σε δίκη η ΕΕ για τη συμπερίληψη της δασικής βιομάζας ως «ανανεώσιμης ενέργειας» https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/se-diki-i-ee-gia-ti-symperilipsi-tis-dasikis-viomazas-os-ananeosimis-energeias/ https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/se-diki-i-ee-gia-ti-symperilipsi-tis-dasikis-viomazas-os-ananeosimis-energeias/#respond Wed, 13 Mar 2019 04:00:50 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096014 Μια ομάδα μεμονωμένων ατόμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) από την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4 Μαρτίου, αμφισβητώντας τη συμπερίληψη της δασικής βιομάζας στην οδηγία της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια.

Εάν κερδίσουν, αυτό θα μπορούσε να στερήσει από την ΕΕ μια πηγή ενέργειας, η οποία σήμερα αποτελεί σχεδόν το 60% των ανανεώσιμων πηγών της, περισσότερο από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μαζί.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν έλαβαν υπόψη επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκομιδή και η καύση δασικής βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, προκαλώντας αποψίλωση εκτός Ευρώπης.

«Η επεξεργασία της βιομάζας ως ουδέτερης σε άνθρακα είναι αντίθετη με τα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η καύση ξύλου για ενέργεια εκπέμπει κατά κανόνα μιάμιση φορά περισσότερο CO2 από τον άνθρακα και τρεις φορές περισσότερο από το φυσικό αέριο», επισημαίνουν οι ενάγοντες.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο τη δεδομένη στιγμή, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει σχετικά με το «παραδεκτό» της υπόθεσης.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/se-diki-i-ee-gia-ti-symperilipsi-tis-dasikis-viomazas-os-ananeosimis-energeias/feed/ 0
Τα μυστήρια μηνύματα των ανακοινώσεων στη Μεσόγειο https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ta-mystiria-minymata-ton-anakoinoseon-sti-mesogeio/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ta-mystiria-minymata-ton-anakoinoseon-sti-mesogeio/#respond Wed, 13 Mar 2019 03:30:36 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10096012 Πώς διαμορφώνεται το γεωστρατηγικό τοπίο, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, μετά τα τελευταία ευρήματα της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon/Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της Κύπρου; Κατηγορηματική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί. Κι αυτό γιατί οι φήμες που επίμονα συνεχίζουν να κυκλοφορούν υποστηρίζουν ότι η ΕΧΧΟΝ δεν έκανε πλήρεις ανακοινώσεις, αλλά «ελεγχόμενες».

Το μόνο σίγουρο είναι ωστόσο ότι ακόμα κι αυτές που έγιναν θα μπορούσαν κατά κάποιο να ερμηνευθούν και ως επίδειξη δύναμης από την πλευρά των Αμερικανών. Ο λόγος; Το γεγονός ότι επέλεξαν να τις κάνουν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη θαλάσσια ναυτική άσκηση των Τούρκων με τον κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα», δείχνει ότι στην πράξη αψηφούν την Άγκυρα. Ως γνωστόν, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πραγματοποίησε μια επιχείρηση που όμοια της δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Η άσκηση εξελίχθηκε σε τρεις διαφορετικές θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μεσόγειος), γεγονός που στέλνει μηνύματα – εκτός από τους Αμερικανούς – στους Ρώσους, στους Έλληνες και στους Ισραηλινούς, αλλά και τους Αιγυπτίους.

Η απάντηση λοιπόν και της Exxon ήταν σκληρή. Εκτός κι αν δεν προκάλεσαν κανέναν πραγματικό πονοκέφαλο στους Τούρκους. Ακόμα κι αυτή η διάσταση, όμως, αν ισχύει, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα – και όχι μόνο – προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις τελευταίες αυτές κρίσιμες εξελίξεις.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/ta-mystiria-minymata-ton-anakoinoseon-sti-mesogeio/feed/ 0
Σε αγώνα δρόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων https://www.euractiv.gr/section/energia/news/se-agona-dromoy-gia-tin-polisi-ton-lignitikon-monadon/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/se-agona-dromoy-gia-tin-polisi-ton-lignitikon-monadon/#respond Tue, 12 Mar 2019 05:51:38 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095560 Σε αγώνα δρόμου, κάτω από την πίεση του χρόνου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, έχει καταφύγει η ΔΕΗ έτσι ώστε να μην πέσει εκ νέου στο κενό ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση ιδιώτες στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη αποτελεί μία από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει την Ελλάδα για παράνομο μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτοπαραγωγή.

Ο πρώτος διαγωνισμός κατέληξε άγονος καθώς το τίμημα που πρσέφεραν οι μόλις δύο, τελικά, συμμετέχοντες κρίθηκε είτε εξαιρετικά χαμηλό είτε εκτός διαδικασίας λόγω αιρέσεων.

Άγωνος ο διαγωνισμός αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τον λιγνίτη

Ομόφωνα άγονο κήρυξε νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, με την εταιρία να επισημαίνει ότι προχωρά σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού «το συντομότερο δυνατό». 

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν …

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη τροπολογία στη Βουλή, η οποία ψηφίσθηκε αυθημερόν, για να επιταχύνει τις εξελίξεις και να θωρακίσει τις νομικά τις ενέργειες της ΔΕΗ για τη συγκέκριμένη αποεπένδυση από τον λιγνίτη με μια εξαιρετικά γρήγορη, fast-track, πορεία διαπραγμάτευσης – αν βρεθούν επενδυτές.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες το Eurogroup διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα παραμένει ως εκκρεμότητα στο πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας και για αυτό (μαζί με άλλους πέντε λόγους) δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίεση της δόσης του ESM προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι κινήσεις της ΔΕΗ και τα σχόλια Παναγιωτάκη

Από την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, βρίσκεται σε συνεχή ραντεβού με ξένους επενδυτές – παίζοντας όλα τα διαθέσιμα χαρτιά του, ενώ με το πράσινο φως της Κομισιόν η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά. 

Όπως έκανε γνωστό, μπορούν να συμμετέχουν και οι παίκτες που είχαν καταθέσει προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό ενώ το ταξίδι του κ. Παναγιωτάκη στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να φέρει καινούρια… δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, έχει εξασφαλίσει την προσοχή δύο Κινεζικών εταιρειών (China Energy και CMEC), μίας Ρωσικής εταιρείας αλλά και μιας Αμερικανικής. «Περιμένουμε όλους τους συμμετέχοντες της προηγούμενης διαδικασίας αλλά και νέους. Θα τους καλέσουμε όλους και τη Βιοχάλκο», σημείωσε.

Στο μεταξύ, μέσα στην βδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές με τη DGCOMP.

Η διαδικασία του διαγωνισμού καθορίστηκε με την πλήρη συνεργασία της Κομισιόν και όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος τη ΔΕΗ υπήρξε αλλαγή στην τροπολογία, αφού η Ελληνική πλευρά είχε ετοιμάσει άλλη που περιλάμβανε μηχανισμό αντιστάθμισης.

Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψήφισε η Βουλή για τον νέο διαγωνισμό, η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του, υπό την επίβλεψη φυσικά του Δημοσίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει νέα αποτίμηση για τα πωλούμενα πάγια – κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Παναγιωτάκης πως πράγματι θα κάνει.

Μιλώντας για το τι πήγε στραβά, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έμεινε σταθερός στις απόψεις του, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν ευθυνόταν η αποτίμηση για την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού. «Η προηγούμενη αποτίμηση δεν ήταν “πέτσινη”, μελετάται αναλυτικά από την Κομισιόν, ωστόσο οι προβλέψεις της ήταν λογικές (IRR 10,7%, κόστος λιγνίτη 28,5 ευρώ ο τόνος, κόστος διοξειδίων και συμμετοχή των μονάδων με βάση τα μοντέλα για τους ρύπους και τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ)».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη άλλες συναλλαγές καθώς μέχρι πρόσφατα είχε γίνει μόνο μία τέτοια πώληση στην ΕΕ (Vattenfal, EPH) για την οποία ζητήθηκαν πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν ήταν διαθέσιμες.

«Ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε διότι όπως αναφερόταν και στην πρόσφατη επιστολή προς την Κομισιόν, διενεργήθηκε σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, υπήρχε ανασφάλεια λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες όπως πχ με το λιγνίτη και το ορυχείο της Μελίτης. Μία σοβαρή προσφορά θα μας έβαζε σε δυσκολία, δεν θα πουλήσουμε σε τιμή που θα γίνει απόσβεση σε ένα χρόνο, είμαστε επιχείρηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά φαίνεται πως έχουν λυθεί λόγω όσων έχουν αλλάξει και έτσι για τη νέα διαδικασία δημιουργείται προοπτική επιτυχίας. «Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Πρώτον η ολοκλήρωση της εθελούσιας και της μείωσης του προσωπικού, δεύτερον το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ΕΣΕΚ (σσ: Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), τρίτον το prenotification για τα ΑΔΙ και τέταρτον οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ορυχείο της Αχλάδας» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού, ξεκινά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία έχει ήδη δημοσιοποιήθει και λήγει στο τέλος της βδομάδας.

Στην συνέχεια, όσοι συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν. Πιθανοί νέοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού ενώ θα υπογράψουν και NDA (non disclosure agreement) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.

Η διάρκεια των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του συμφώνου αγοροπωλησίας (SPA) θα είναι από 20 ημέρες έως ένα μήνα, ενώ μια εβδομάδα μετά θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες το οριστικό SPA.

Παράλληλα, θα δοθεί μια εβδομάδα περιθώριο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, ενώ 5 έως 8 Μαΐου πρόκειται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα ανακηρυχτεί ο προτιμητέος επενδυτής. Τέλος, θα ακολουθήσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση και η έγκριση από τη Βουλή προκειμένου να περάσουν οι μονάδες στον έλεγχο των νέων ιδιοκτητών.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/se-agona-dromoy-gia-tin-polisi-ton-lignitikon-monadon/feed/ 0
Η Ελλάδα προνομιακός εταίρος της Ρωσίας – έτοιμοι για σημαντικά ενεργειακά έργα, δηλώνει ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/interview/i-ellada-pronomiakos-etairos-tis-rosias-etoimoi-gia-simantika-energeiaka-erga-dilonei-o-rosos-presvis-stin-ee/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/interview/i-ellada-pronomiakos-etairos-tis-rosias-etoimoi-gia-simantika-energeiaka-erga-dilonei-o-rosos-presvis-stin-ee/#respond Mon, 11 Mar 2019 04:00:41 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=interview&p=10095586 Προνομιακό εταίρο για τη Ρωσία, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, υπενθυμίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους «παλιούς δεσμούς φιλίας» και τα «κοινά κεφάλαια ιστορίας και πνευματικής συγγένειας» μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε μάλιστα «ότι δεν υπάρχουν πραγματικά ανυπέρβλητα εμπόδια που θα εμπόδιζαν την πρόοδο στις σχέσεις μας» και διαμήνυσε πως «σήμερα είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας». Επίσης, υπογράμμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «ως ένα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν πάντα ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα και επισήμανε πως μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικά έργα ενεργειακής υποδομής με την Ελλάδα, που αφορά επίσης και τη δυνατότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης μέσω της Ελλάδας με τον Turkish Stream.

«Η ρωσική πλευρά πιστεύει ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ είναι πολύ πιθανό και ρεαλιστικό, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές νομικές εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες. Φυσικά, οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να πειστούν ότι μια τέτοια διαδρομή εφοδιασμού είναι εφικτή, συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ αναφερόμενος στα Βαλκάνια ανέδειξε τη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στην περιοχή.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η σημερινή κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ολοκλήρου σταθερή και προβλέψιμη.

Εξέφρασε την άποψη πως μια από τις πηγές των εντάσεων στα Βαλκάνια είναι η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, «που έχει εμμονή με την ιδέα να μεταφέρει στο στρατόπεδό του ολόκληρη την περιφέρεια χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των λαών της», όπως σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε την Βορειοατλαντική Συμμαχία «απαρχαιωμένη οργάνωση» και «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ είπε πως «δεν ήταν ποτέ ζήτημα για τη Ρωσία» και σημείωσε πως τα Βαλκάνια δεν πρέπει να αποτελούν περιοχή αντιπαράθεσης, αλλά μια πλατφόρμα για την καθιέρωση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δομής Ρωσίας- ΕΕ.

Διατύπωσε επίσης την άποψη πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια δέσμευση της Ρωσίας για μια συνολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ επεκτείνει τις οικονομικές της κυρώσεις στη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, πιστεύετε ότι μπορούν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας να βελτιωθούν και πώς;

Δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ σήμερα ως ομαλές, και ο πιο αφύσικος παράγοντας που τους δηλητηριάζει είναι βέβαια οι περιβόητες κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Πρέπει επίσης να εκφράσουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των διάφορων μορφών διαλόγου, που χτίστηκε μέσω της έντονης κοινής προσπάθειας των δύο πλευρών, υφίσταται ζημία με πρωτοβουλία των Βρυξελλών. Η ΕΕ επέλεξε να συνδέσει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες παραβιάζονται, όπως όλοι γνωρίζουν μέχρι τώρα, από τις ουκρανικές αρχές.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι πιο διορατικές χώρες-μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- σταδιακά ανακαλύπτουν εκ νέου την αξία της πραγματιστικής συνεργασίας με τη χώρα μας. Κάποιες από τις πτυχές του πολιτικού διαλόγου που είχαν ανασταλεί στο παρελθόν, επανέρχονται στη ζωή. Και αυτό είναι φυσικό. Ως στενοί γείτονες, οι χώρες μας δεν απολαμβάνουν μόνο τα οφέλη της οικονομικής αλληλεξάρτησης, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης κοινές ή παρόμοιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των κινδύνων διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Αξιολογώντας την κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας- ΕΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο υπαριθμόν ένας εμπορικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 42,7% των συνολικών ρωσικών συναλλαγών. Η Ρωσία, με τη σειρά της, κατέχει την τέταρτη θέση μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της ΕΕ (μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία), κατέχει πρωτοποριακό ρόλο στον κατάλογο των προμηθευτών φυσικού αερίου της και είναι σημαντικός εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην ΕΕ.

Η μείωση του διμερούς εμπορίου που παρατηρήθηκε το 2013-2016 έχει τελειώσει και από το 2017 ο ρυθμός των συναλλαγών της Ρωσίας-ΕΕ άρχισε να ανακάμπτει γρήγορα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, το 2018 ανερχόταν περίπου στα 259 δισ. ευρώ, που είναι σχεδόν 20% μεγαλύτερο από το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η θετική τάση του 2017 εδραιώθηκε το 2018.

Το ρωσικό εμπόριο με την Ελλάδα αυξήθηκε επίσης το 2018 κατά 19% και ανήλθε στα 3,78 δισ. ευρώ, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είναι και πάρα πολύ. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 19,1% και οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των τελωνείων μας, αυξήθηκαν κατά 15,3%. Οι αναλυτές μας μιλούν για τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αύξηση των αγαθών τόσο στις ρωσικές όσο και στις ελληνικές αγορές τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα αμοιβαία εμπορικά συμφέροντα θα δώσουν το έναυσμα για τη χαλάρωση των πολιτικών εντάσεων.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τον ρόλο της Ρωσίας;

Η περιοχή των Βαλκανίων παραμένει παραδοσιακά μια σημαντική περιοχή για τη ρωσική εξωτερική πολιτική. Αυτό καθορίζεται από την κοινή ιστορία μας, τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους λαούς αυτού του τμήματος της Ευρώπης, τις κοινές σλαβικές ρίζες και την πολιτιστική και θρησκευτική συγγένεια με μερικούς από αυτούς, καθώς και από τη μακροχρόνια σταθερή συμμετοχή μας στις περιφερειακές διαδικασίες. Παρά το γεγονός αυτό, η Ρωσία -σε αντίθεση με ορισμένες δυτικές δυνάμεις και συμμαχίες- δεν επιδιώκει σε αποκλειστικά δικαιώματα εκεί, δεν υπαγορεύει καμία κατεύθυνση ανάπτυξης στις βαλκανικές χώρες, δεν επιβάλλει φίλους ή εχθρούς σε αυτές. Οι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η ισχυρότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και η πρόληψη των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται στα βασικά συμφέροντα όλων των λαών της περιοχής.

Φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Σήμερα προχωρά η συνολική διαδικασία της μετα-πολεμικής εξομάλυνσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ολοκλήρου σταθερή και προβλέψιμη. Πιστεύουμε ότι μια από τις πηγές των εντάσεων στα Βαλκάνια είναι η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, που έχει εμμονή με την ιδέα να μεταφέρει στο «στρατόπεδό» του ολόκληρη την περιφέρεια χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των λαών της. Με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα παγιώνει τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και αποδυναμώνει την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών εθνών. Αντίθετα, οι φιλοδοξίες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ δεν ήταν ποτέ ζήτημα για εμάς. Προχωρούμε από το γεγονός ότι τα Βαλκάνια δεν πρέπει να αποτελούν περιοχή αντιπαράθεσης, αλλά μια πλατφόρμα για την καθιέρωση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δομής Ρωσίας- ΕΕ.

Θα αναγνωρίσει η Ρωσία τη Βόρεια Μακεδονία με τη νέα συνταγματική της ονομασία; Επηρεάζει η Συμφωνία των Πρεσπών τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία;

Το κύριο ερώτημα είναι αν το «Βόρεια Μακεδονία» έχει πλήρη υποστήριξη στην ίδια τη Μακεδονία- ή ακόμα και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ρίξτε μια ματιά- σχεδόν δύο τρίτα του πληθυσμού εκείνης της χώρας μποϊκοτάρισε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, ψηφίζοντας, δηλαδή, με την απουσία τους κατά μιας συμφωνίας που επιβλήθηκε από το εξωτερικό. Φυσικά, δεν υπάρχει ζήτημα εάν θα έπρεπε να επιλυθεί μια παλιά διμερής διαφορά δεκαετιών-έπρεπε πριν από πολλά χρόνια, θα ήθελα να προσθέσω. Το πρόβλημα είναι πώς επιλύθηκε- αν πράγματι η συμφωνία Πρεσπών είναι η τελική λύση.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε με σοβαρή παραβίαση των κανόνων του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου. Επομένως, δύσκολα μπορεί να είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, αντί να επιλυθεί ένα παλιό πρόβλημα, η Συμφωνία Πρεσπών μπορεί να δημιουργήσει πολλά νέα. Το θέμα είναι ότι, προωθώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν καθοδηγήθηκαν από την επιθυμία να βοηθήσουν στην επίλυση ενός παραμελημένου περιφερειακού προβλήματος. Επιδίωξαν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο, δηλαδή την ενσωμάτωση μιας ακόμη βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και με κάθε τίμημα, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της δωροδοκίας.

Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, τη θεωρούμε ως έναν προνομιακό εταίρο με τον οποίο είμαστε ενωμένοι με παλιούς δεσμούς φιλίας, κοινά κεφάλαια ιστορίας και πνευματικής συγγένειας. Πέρυσι, εορτάσαμε την 190η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και την 25η επέτειο της Συμφωνίας Φιλίας και Συνεργασίας. Παρόλα αυτά, το 2018 δεν ήταν εύκολο για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν πραγματικά ανυπέρβλητα εμπόδια που θα εμπόδιζαν την πρόοδο στις σχέσεις μας. Πάντα προσπαθούσαμε να οικοδομήσουμε διάλογο εταιρικής σχέσης βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού και της αμοιβαίας συνεκτίμησης των συμφερόντων. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Θεωρούμε την Ελλάδα ως ένα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ποια είναι η σημασία της Ελλάδας για τα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας; Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διέλθει από την Ελλάδα ο αγωγός Turkish Stream;

Καταρχάς, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Η ΕΣΣΔ και στη συνέχεια η Ρωσία ήταν για δεκαετίες από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στην Ελλάδα. Και οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία χαρακτηρίζονταν πάντοτε από σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Η συνεργασία μας στον τομέα του φυσικού αερίου εκτείνεται περισσότερα από 30 χρόνια και βασίζεται στη διμερή διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη το 1987. Τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά. Το 2017 ο όγκος ανήλθε στα 2,93 δισ. κυβικά μέτρα, μια αύξηση 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2018 αυξήθηκε περαιτέρω κατά περισσότερο από 13%.

Έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Δεκέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικά έργα ενεργειακής υποδομής με την Ελλάδα, που αφορά επίσης και τη δυνατότητα σύνδεσης της Νότιας Ευρώπης μέσω της Ελλάδας με τον Turkish Stream.

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση των Ευρωπαίων εταίρων μας να συμμετάσχουν στον Turkish Stream, λαμβάνοντας υπόψη ότι το προηγούμενο πρότζεκτ South Stream ακυρώθηκε πριν από μερικά χρόνια μετά την πίεση της ΕΕ. Η ρωσική πλευρά πιστεύει ότι ένα τέτοιο πρότζεκτ είναι πολύ πιθανό και ρεαλιστικό, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρές νομικές εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες. Φυσικά, οι οικονομικοί παράγοντες πρέπει να πειστούν ότι μια τέτοια διαδρομή εφοδιασμού είναι εφικτή.

Η Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή; Πώς αξιολογεί η Ρωσία το αναδυόμενο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας;

Απαντώντας στην ερώτησή σας πιστεύω ότι μπορώ να συμφωνήσω με μια εκτίμηση που έκανε ένας εντυπωσιακός ηγέτης πολύ πρόσφατα, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια απαρχαιωμένη οργάνωση. Πράγματι, σήμερα, αυτό το κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για τη δική του ύπαρξη και τον τεράστιο στρατιωτικό προϋπολογισμό που προσπαθεί να διατηρήσει και μάλιστα να αυξήσει. Είναι προφανές ότι, ελλείψει ενός «εχθρού», αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να εκπληρωθούν. Εξού και όλη αυτή η «δημιουργική μυθολογία» για τη Ρωσία, τις «απειλές και προκλήσεις» της έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, ήταν οι ενέργειες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών που δηλητηρίασαν σημαντικά την ατμόσφαιρα στον τομέα της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν. Εκτός από τις παράνομες βομβιστικές επιδρομές εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους -της Γιουγκοσλαβίας-, τα παραδείγματα των καταστρεπτικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας είναι πολυάριθμα και γνωστά. Σήμερα, το ΝΑΤΟ επιδιώκει μια πορεία ανάπτυξης των στρατιωτικών του δραστηριοτήτων και των δομών του κοντά στα ρωσικά σύνορα, προσπαθώντας να τραβήξει νέα μέλη στο στρατόπεδο του. Είναι σαφές ότι αυτό δεν μοιάζει με ειρηνική και φιλική πολιτική σε σχέση με τη χώρα μας. Πρόσφατο παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη εκδηλώθηκε στην «ενοποιημένη θέση» που υιοθέτησαν τα ευρωπαϊκά μέλη του για την υποστήριξη των αβάσιμων καταγγελιών των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για μη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ανησυχίες για τη μη συμμόρφωση των ΗΠΑ αγνοήθηκαν εντελώς. Αντί να ακολουθήσουν μια προσέγγιση του «έντιμου μεσολαβητή», οι σύμμαχοι, στην πραγματικότητα, έδωσαν «πράσινο φως» στην Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συνθήκη, η διατήρηση της οποίας υπηρετεί τα ζωτικά τους συμφέροντα ασφαλείας.

Πιστεύετε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συνθήκη INF είναι τελική ή υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο; Πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στην απόσυρση;

Έχουμε επανειλημμένα προτείνει να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός και επαγγελματικός διάλογος με τις ΗΠΑ με στόχο την εξεύρεση απαντήσεων στις αμοιβαίες μας ανησυχίες. Είμαστε ακόμα ανοικτοί σε αυτό. Επιπλέον, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Ρωσία προχώρησε σε ένα χωρίς προηγούμενο βήμα, με την παρουσίαση του πυραύλου που οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι παραβιάζει τη Συνθήκη INF, μια χειρονομία που υπερβαίνει κατά πολύ τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Παρεμπιπτόντως, οι Έλληνες διπλωμάτες μαζί με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους ήταν μεταξύ εκείνων από τα κράτη του ΝΑΤΟ που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Οι Αμερικανοί και άλλοι απλώς αρνήθηκαν να έρθουν.

Δυστυχώς, το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τον περασμένο Οκτώβριο. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι η απόφαση του Αμερικανικού προέδρου ήταν τελική και δεν προέβλεπε κανένα διάλογο. Όλες οι επακόλουθες ενέργειες από τις ΗΠΑ και η ενορχηστρωμένη «υποστήριξη» των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ απέδειξαν την έλλειψη ενδιαφέροντος για την Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη Συνθήκη. Λοιπόν, αυτή είναι η επιλογή τους. Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε ό, τι είναι δυνατόν και ακόμη περισσότερο για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης. Και, όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος Πούτιν, θα πρέπει να αντιδράσουμε με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις νέες απειλές για την ασφάλεια της χώρας.

Τι πιστεύετε σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης;

Αν μιλάτε για έναν ευρωπαϊκό στρατό, τότε αυτή η ιδέα δεν είναι πραγματικά νέα. Είναι σχεδόν 70 ετών και επαναλαμβάνεται τακτικά στη συζήτηση στην ΕΕ και μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών της, συχνά σε προεκλογικό πλαίσιο. Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, επανεμφανίστηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής, η ίδια η έννοια παραμένει αρκετά νεφελώδης, επομένως, από την άποψη αυτή, τα οποιαδήποτε σχόλια θα ήταν κάπως πρόωρα. Γενικά, η δημιουργία αυτού του είδους στρατιωτικής δυναμικής μπορεί να θεωρηθεί ως ένας παράγοντας που ενισχύει την πολυπολική παγκόσμια τάξη. Αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους: οι πρωτοβουλίες αυτές δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέες διαχωριστικές γραμμές ή αύξηση της έντασης στον κοινό μας χώρο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει αταλάντευτη;

Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια συνολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δύο κυπριακές κοινότητες πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο σχετικά με τις διάφορες πτυχές της διευθέτησης, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια επιβολής έτοιμων συνταγών και τεχνητών προθεσμιών είναι απαράδεκτη.

Ο ΟΗΕ πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη της διευθέτησης. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που φέρουν ειδική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο στην αναζήτηση μιας διευθέτησης και να είναι σε θέση να εγγυηθούν το αποτέλεσμα. Υποστηρίζουμε επίσης τη συνεχιζόμενη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), η οποία είναι επιφορτισμένη με σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο νησί.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία των λαών της μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις αξίες του διαλόγου που βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και της διπλωματίας.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/interview/i-ellada-pronomiakos-etairos-tis-rosias-etoimoi-gia-simantika-energeiaka-erga-dilonei-o-rosos-presvis-stin-ee/feed/ 0
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο παγκόσμιως, αποχωρεί από εταιρείες πετρελαίου και αερίου https://www.euractiv.gr/section/energia/news/to-kratiko-ependytiko-tameio-tis-norvigias-to-megalytero-pagkosmios-apochorei-apo-etaireies-petrelaioy-kai-aerioy/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/to-kratiko-ependytiko-tameio-tis-norvigias-to-megalytero-pagkosmios-apochorei-apo-etaireies-petrelaioy-kai-aerioy/#respond Mon, 11 Mar 2019 03:00:47 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095580 Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου με την αξία των περιουσιακών του στοιχείων να αγγίζει το 1 τρισεκ. δολάρια, θα πουλήσει τις συμμετοχές του σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου αλλά θα συνεχίσει να επενδύει σε κάποιες ενεργειακές εταιρίες που έχουν διυλιστήρια και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο.

Αν και η πρόταση αυτή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, υπαγορεύεται από οικονομικούς και όχι περιβαλλοντικούς λόγους, η αποεπένδυση του ταμείου σε κάθε περίπτωση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

«Αφορά τη μείωση και τη διασπορά των κινδύνων», που προκαλεί η παρατεταμένη μείωση της τιμής του πετρελαίου, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Σιβ Γιένσεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη δυσπιστίας αναφορικά με το μέλλον της βιομηχανίας του πετρελαίου.

Η πρόταση υποδηλώνει ότι δεν θα πουληθούν τα ποσοστά του ταμείου σε εταιρίες όπως η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται σχεδόν στα πάντα, από την έρευνα έως και την πώληση καυσίμων.

Το νορβηγικό κράτος, που έχει δημιουργήσει τον πλούτο του χάρη στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας δεν σχεδιάζει να πουλήσει το άμεσο ποσοστό του στη νορβηγική Equinor.

«Η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθούν εταιρίες που κατατάσσονται ως εταιρίες έρευνας και παραγωγής εντός του ενεργειακού κλάδου από το (ταμείο) για να μειωθεί ο κίνδυνος από τις τιμές πετρελαίου στη νορβηγική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, στα τέλη του 2018, οι ενεργειακές μετοχές αντιπροσώπευαν το 5,9% των επενδύσεων του σε μετοχές, αξίας περίπου 37 δισεκ. δολαρίων.

«Οι εταιρίες έρευνας και παραγωγής θα αποσυρθούν σταδιακά από το ταμείο», σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης που δεν καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών που ήδη καταγράφουν πτώση λόγω της μείωσης των τιμών του αργού, επέκτειναν σήμερα τις απώλειες τους.

Η πρόταση, που ήταν πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, έχει στόχο να καταστήσει τον κρατικό πλούτο της Νορβηγίας λιγότερο ευάλωτο στην όποια παρατεταμένη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τώρα που το ταμείο έχει αυξήσει την έκθεσή του σε μετοχές στο 70% της αξίας του από το 60% προηγουμένως.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο καθώς ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία στο σώμα.

Το ταμείο επενδύει τα έσοδα της Νορβηγίας από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου για τις μελλοντικές γενιές σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στο εξωτερικό.

Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όσους μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής, η κίνηση αυτή της Νορβηγίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη και ευπρόσδεκτη επιτυχία σε μια εποχή κατά την οποία ο πλανήτης φαίνεται να μην μπορεί να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Εάν περάσει από το κοινοβούλιο, θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, καταφέροντας το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πλήγμα στην ψευδαίσθηση ότι η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων έχει ακόμα μπροστά της δεκαετίες απρόσκοπτης δραστηριότητας. Η απόφαση θα πρέπει να ηχήσει ως συναγερμός για τις τράπεζες ιδιωτικής τραπεζικής και τους επενδυτές των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σε πετρέλαιο και αέριο ενέχουν ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο και γίνονται ηθικά αβάσιμα», σχολίασε ο Γιόσι Καντάν από τη ΜΚΟ 350.org.

 

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/to-kratiko-ependytiko-tameio-tis-norvigias-to-megalytero-pagkosmios-apochorei-apo-etaireies-petrelaioy-kai-aerioy/feed/ 0
Ισχυρή προειδοποίηση ΕΕ προς Τουρκία για την ΑΟΖ – η κοινή θέση των 28 ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ischyri-proeidopoiisi-ee-pros-toyrkia-gia-tin-aoz-i-koini-thesi-ton-28-enopsei-toy-symvoylioy-syndesis/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ischyri-proeidopoiisi-ee-pros-toyrkia-gia-tin-aoz-i-koini-thesi-ton-28-enopsei-toy-symvoylioy-syndesis/#respond Mon, 11 Mar 2019 02:00:31 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095619 Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιστρατεύει ισχυρή υπόδειξη προς την Τουρκία, με χαρακτήρα προειδοποίησης, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» και σε «πλήρη σύμπνοια» προς τη Λευκωσία, υπό το φως των εξαγγελιών της Άγκυρας για έρευνες/γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Αναλυτικά, στο ρεπορτάζ του «Φ» και το philenews.com, καταγράφερται ότι η υπόδειξη της Ε.Ε. περιλαμβάνεται στο κείμενο της Κοινής Θέσης των «28» ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία, στις 15 Μαρτίου.

Το κείμενο, του οποίου έλαβε γνώση ο «Φ», εκφράζει ανησυχία για τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Άγκυρας και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Η τοποθέτηση των «28» προσημειώνει ουσιαστικά «υποθήκη», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει συλλογικά και ουσιαστικά προς την Τουρκία εάν και εφόσον υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός, όπως πληροφορούμαστε, αναφέρει ο «Φ», ήταν και ο στόχος του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη που επεδίωξε μια ισχυρή αναφορά, η οποία εκλαμβάνεται ως προπομπός για έναρξη συζητήσεων αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων.

Υπό αυτή την έννοια, η υπόδειξη των «28» προς την Τουρκία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, «για πρώτη φορά γίνεται λόγος για κατάλληλη απάντηση από πλευράς Ε.Ε. και σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο δρόμος για την εξασφάλιση ισχυρού λεκτικού στη Κοινή Θέση των «28» δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Όπως έλεγαν στον «Φ» κύκλοι της ΕΥΕΔ και ξένη διπλωματική πηγή, απαιτήθηκαν τέσσερα προσχέδια μέχρι να συμφωνηθεί το κείμενο και αρκετές εναλλακτικές φόρμουλες, με επίκεντρο το ζήτημα της απάντησης της Ε.Ε. στις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το κείμενο και η ισχυρή σε κάθε περίπτωση υπόδειξη ήταν τελικά προϊόν συμβιβασμού.

Από τη μια, η Λευκωσία εξασφάλισε για πρώτη φορά μια εξαιρετικά θετική αναφορά, η οποία της παρέχει την ευκαιρία να οικοδομήσει στο ζήτημα των κυρώσεων, εάν και εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις εξαγγελίες της.

Από την άλλη, ένας σημαντικός αριθμός κρατών-μελών, τα οποία ήταν απρόθυμα στην παρούσα φάση και προκαταβολικά να θέσουν ευθέως θέμα επιβολής κυρώσεων, εξασφάλισαν μια αναφορά που διατηρεί μεν ανοικτή την επιλογή αυτή, αλλά τη μεταθέτει για δύο λόγους.

Αφενός, γιατί οι τουρκικές εξαγγελίες δεν έχουν υλοποιηθεί και, αφετέρου, γιατί ένα ενδεχόμενο ζήτημα κυρώσεων θα πρέπει να τεθεί και να αποφασιστεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή σε μια Σύνοδο Κορυφής και όχι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της Κοινής Θέσης των «28» και ενός Συμβουλίου Σύνδεσης.

Σύμφωνα με την ίδια ξένη διπλωματική πηγή, τη θέση αυτή υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο που υιοθετήθηκε και με το οποίο θα πορευτεί η Ε.Ε. στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία είναι το καλύτερο που εξασφάλισε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ΑΟΖ και της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζει τα εξής:

«Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία και καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή πηγή τριβών και ενεργειών που προκαλούν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. τονίζει και πάλι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Η Ε.Ε. τονίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών-μελών επί των αντίστοιχων χωρικών τους υδάτων και του εναερίου τους χώρου. Η Ε.Ε. προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων εκεί. Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» αναφέρεται στην Κοινή Θέση των «28».

Υποδείξεις για τελωνειακή ένωση

Υποδείξεις προς την Τουρκία να διασφαλίσει την εκπλήρωση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης διατυπώνουν οι «28» στο πλαίσιο της Κοινής Θέσης, καθιστώντας σαφές ότι δεν προβλέπονται στην παρούσα φάση εργασίες για αναβάθμιση της εν λόγω σχέσης, κάτι που ζητούν με κοινή φωνή Άγκυρα και Κομισιόν. Επί του προκειμένου, το κείμενο της Κοινής Θέσης της Ε.Ε. αναφέρει: «Η Ε.Ε. σημειώνει ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. λόγω κυρίως της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης. Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει τη σωστή και χωρίς διακρίσεις λειτουργία της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης προς όλα τα κράτη-μέλη και να απέχει από κάθε μέτρο που την παρεμποδίζει και επιπλέον να εξαλείψει ενδεχόμενες τριβές κατά την εφαρμογή της. Η Ε.Ε. εκφράζει λύπη γιατί η Τουρκία έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό εμπορικών φραγμών από την αρχή της τελωνειακής ένωσης, παρά την αρχικά θετική τάση και την αυξανόμενη ευθυγράμμιση. Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτών των ζητημάτων. Η Ε.Ε. υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, τα οποία δηλώνουν ότι δεν προβλέπονται περαιτέρω εργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Στήριξη στις εταιρείες

Όπως επεσήμανε στον «Φ» ξένη διπλωματική πηγή, «η Ε.Ε. στηρίζει για πρώτη φορά την εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιρειών στη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ». Στο κείμενο της Κοινής Θέσης που υιοθετήθηκε, η Ε.Ε. τονίζει προς την Τουρκία ότι ένας υπεύθυνος συνεταιρισμός, βασισμένος στο διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένης της εναλλακτικής προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι προς το κοινό όφελος. «Υπό αυτή την άποψη, η Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη της στήριξη στη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ευρωπαϊκών εταιρειών στις περιοχές όπως η ανατολική Μεσόγειος»…

Συμβολή στην ασφάλεια

Το κείμενο της Κοινής Θέσης των «28» καταγράφει μία προς μία τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας:
Κυπριακό: Καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανάναρξη της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου. Παραπέμπει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σημειώνει ότι «παραμένει κρίσιμο η Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών (σ.σ. ασφάλεια), εντός του πλαισίου ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Πρωτόκολλο: Εκφράζει λύπη γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου (σ.σ. άνοιγμα τουρκικών λιμανιών) χωρίς δυσμενείς διακρίσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι στην απουσία προόδου επί του προκειμένου, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τις κυρώσεις που επέβαλε ομόφωνα το 2006 κατά της Άγκυρας. Δηλαδή, το πάγωμα 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων και την απαγόρευση κλεισίματος των εναπομείναντων 34 διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Αναγνώριση: Υπογραμμίζει ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη», εκφράζει λύπη γιατί η Τουρκία δεν έκανε βήματα για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και την καλεί να τερματίσει την πρακτική των βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς. Προσθέτει ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων όπως καταγράφονται στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
ΕΔΑΔ: Προτάσσει την ανάγκη εφαρμογής όλων των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, παραπέμποντας και στο άρθρο 46, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων για την Τέταρτη Διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταναστευτικό: Η Κοινή Θέση σημειώνει ότι «αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη» η αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., μέσω της διαδρομής της ανατολικής Μεσογείου, το 2018. Καλεί την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη κατά των διακινητών και για να αποτρέψει αναχωρήσεις προς το Αιγαίο, προς την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες διαδρομές, προς την Κύπρο, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Δικαστική συνεργασία: Ζητεί από την Τουρκία να συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη σε όλα τα ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, περιλαμβανομένων και των απελάσεων.

Θεωρήσεις διαβατηρίων: Ζητεί από την Τουρκία να εφαρμόσει τα εναπομείναντα κριτήρια του οδικού της χάρτη, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις, προς όλα τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους.

Άκκιουγιου: Ενθαρρύνει την Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Nuclear Safety Group). Προτρέπει την Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικοί της σταθμοί κατασκευάζονται και λειτουργούν σύμφωνα με τη συνθήκη ΕΥΡΑΤΟΜ και το παράγωγο δίκαιο της Ε.Ε.
Κονδύλια: Η Κοινή Θέση επαναλαμβάνει τη μείωση προενταξιακών κονδυλίων για τα έτη 2018-2020 και τον επαναπροσανατολισμό τους προς την κοινωνία πολιτών και για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Προσθέτει πάντως ότι τα προενταξιακά κονδύλια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο και υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση των δημοκρατικών προτύπων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/ischyri-proeidopoiisi-ee-pros-toyrkia-gia-tin-aoz-i-koini-thesi-ton-28-enopsei-toy-symvoylioy-syndesis/feed/ 0
The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-13/ https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-13/#respond Fri, 08 Mar 2019 10:25:37 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095349 Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

 

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Ο Σέφκοβιτς αποκαλύπτεται: Ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφιος για την προεδρία της Σλοβακίας, Μάρος Σέφκοβιτς, έκανε μια «συντηρητική» στροφή αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει η EURACTIV Slovakia.

Λίγο πριν τον πρώτο γύρο της προεδρικής ψηφοφορίας που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου και υπό το πρίσμα των δημοσκοπήσεων, που τον τοποθετούν δεύτερο πίσω από την φιλελεύθερη υποψήφια Zuzana Čaputová, ο Σέφκοβιτς υιοθέτησε μια μορφή ρητορικής κοντά στο ΕΛΚ.

«Για τη Σλοβακία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την κυριαρχία στα ηθικά πολιτιστικά ζητήματα και στην οικογενειακή πολιτική […] Για μένα, αυτό σημαίνει υποστήριξη για την παραδοσιακή οικογένεια», είπε μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της χριστιανικής Εκκλησίας στη Σλοβακία.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος πρόσφατα αποσύρθηκε από τον αγώνα προκειμένου να γίνει υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών της ΕΕ στις ευρωεκλογές, αντιτάχθηκε επίσης στο ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση κατά την οποία ένας Επίτροπος υιοθετεί διαφορετική ρητορική στη χώρα του από αυτή στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμφώνησε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, ενώ στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αντιτάχθηκε. Ομοίως, ο Ούγγρος Επίτροπος Tibor Navracsics δήλωσε ότι ψήφισε «όχι» στη ψηφοφορία του Οκτωβρίου του 2016 ενάντια στα προτεινόμενα από την Επιτροπή quotas μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ, παρόλο που δεν αντιτάχθηκε στην πρόταση σε επίπεδο συνάντησης του Σώματος των Επιτροπών. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/ επιμέλεια Σαράντης Μιχαλόπουλος)

 

ΡΩΜΗ

Σχέδια Ιταλίας-Κίνας: Η EURACTIV έλαβε εμπιστευτικό μνημόνιο που περιγράφει λεπτομερώς αμφιλεγόμενα σχέδια της Κίνας για συνεργασία με την Ιταλία στην ανάπτυξη «δρόμων, σιδηροδρόμων, γεφυρών, πολιτικής αεροπορίας, λιμένων, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Εργατικοί υπό έρευνα: Το Εργατικό Κόμμα μπορεί να υποβληθεί σε επίσημη έρευνα λόγω κατηγοριών για αντισημιτισμό. Η βρετανική Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECHR) δήλωσε ότι το κόμμα ενδέχεται να έχει προχωρήσει σε διακρίσεις εις βάρος ατόμων εβραϊκής καταγωγής. «Έχοντας λάβει πολλές καταγγελίες σχετικά με αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα, πιστεύουμε ότι οι Εργατικοί ενδεχομένως να έχουν προχωρήσει σε παράνομες διακρίσεις εις βάρος ατόμων λόγω της εθνικότητας και των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Εντούτοις, οι Εργατικοί αντιτίθενται σταθερά στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «απορρίπτουν εντελώς οποιαδήποτε πρόταση ότι το κόμμα ενήργησε παράνομα και θα συνεργαστούν πλήρως με την ECHR [κατά την έρευνά ]» (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

 

ΜΑΔΡΙΤΗ

Φυλακισμένοι Καταλανοί στις ευρωεκλογές: ​​Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), η οποία εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές περιφερειακές δυνάμεις, εξέλεξε τον Oriol Junqueras ως Spitzenkandidat για τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Ο Junqueras είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας και ευρωβουλευτής κατά την περίοδο 2009-2011. Σήμερα βρίσκεται στη φυλακή λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο ίδιος θα οδηγήσει επίσης το πολιτικό κόμμα του, το Esquerra Republicana de Catalunya, στις γενικές εκλογές της Ισπανίας που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Ο Puigdemont αγνοεί την προειδοποίηση της αστυνομίας: Παρά την προειδοποίηση της περιφερειακής αστυνομίας για πιθανή κλιμάκωση της βίας, ο Carles Puigdemont αποφάσισε να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών της αυτόνομης αστυνομικής δύναμης της Καταλονίας, Manel Castellvi κατά τη διάρκεια δίκης.

Ο Castellvi δήλωσε ότι η περιφερειακή αστυνομία προσπάθησε να «μεταπείσει» τον Puigdemont αλλά σημείωσε ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να λάβει χώρα, καθώς ήταν «η εντολή του λαού».

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο συνασπισμός Πρασίνων-CDU στο μικροσκόπιο: Το σενάριο μιας πιθανής συμμαχίας μεταξύ των Πρασίνων και του κεντροδεξιού κόμματος CDU (EPP) φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μιλώντας στη Rheinische Post, ο ηγέτης των Πρασίνων, Robert Habeck επέκρινε ως «αξιοσημείωτα λανθασμένη» την στροφή του νέου αφεντικού της CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, στο θέμα της προσφυγικής και κλιματικής πολιτική και σε σύγκριση με αυτή της προκατόχου της, Angela Merkel. (Claire Stam, EURACTIV.de)

 

ΠΑΡΙΣΙ

Η En Marche ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία της: Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής του Γάλλου Προέδρου Macron, η οποία προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, το πολιτικό κίνημα La République En Marche (LREM) ξεκίνησε την εκστρατεία του στις 7 Μαρτίου. Η LREM εγκαινίασε 27 ιστοσελίδες σε 24 γλώσσες. Το κόμμα σκοπεύει να απευθυνθεί όχι μόνο στους Γάλλους ψηφοφόρους, αλλά σε όλους τους Ευρωπαίους.

 

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Οι καθηγητές προειδοποιούν για μαζική διαμαρτυρία: Η Πολωνική Ένωση Εκπαιδευτικών (ZNP) προετοιμάζει εθνική απεργία, μετά από συνάντηση με την κυβέρνηση, η οποία απέρριψε το αίτημά τους για αύξηση αποδοχών κατά 230 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

ΑΘΗΝΑ

Αγορά φυσικού αερίου: Ένα νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια ψηφίστηκε στις 7 Μαρτίου, ανοίγοντας περαιτέρω την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) θα χωριστεί σε μια εμπορική εταιρεία που θα ιδιωτικοποιηθεί και σε μια εταιρεία υποδομών που θα παραμείνει δημόσια, αλλά με τη δυνατότητα ενός νέου μικρού στρατηγικού μετόχου. Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης νέους κανόνες για την έρευνα και τις επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια καθώς και ένα νέο, πιο ευέλικτο, εθνικό γεωλογικό ερευνητικό ίδρυμα.

Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ: η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 1,9% το 2018, αγγίζοντας τα 190,8 δισ. ευρώ, έναντι 187,2 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή. (Θοδωρής Καραουλάνης, EURACTIV.gr)

Η καλύτερη υπουργός Τουρισμού: Η Έλενα Κουντουρά βραβεύτηκε ως η καλύτερη Υπουργός Τουρισμού παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια των Διεθνών Βραβείων Τουρισμού στο Βερολίνο. Μιλώντας σε εκδήλωση της EURACTIV.com τον περασμένο μήνα, η κ. Κουντουρά υποστήριξε την προοπτική μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com).

 

ΠΡΑΓΑ

Η Ευρώπη μαζί: Ο Τσέχος Ευρωβουλευτής Jaromír Štětina (EPP) δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κίνημα για τις ευρωεκλογές, το οποίο ονόμασε «Ευρώπη μαζί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην ΕΕ, τη θέτουν σε κίνδυνο τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά. Το νέο του κίνημα επιδιώκει να προστατεύσει την ενότητα της ΕΕ και μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του είναι επίσης να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

O Babiš στο Λευκό Οίκο: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ παραπονέθηκε στον Τσέχο Πρωθυπουργό Andrej Babiš ότι «η Ευρώπη είναι σκληρή» και οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς «δύσκολες». Πέρυσι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την ΕΕ για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, εάν η Ένωση προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων κατά ορισμένων προϊόντων των ΗΠΑ. Συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε στον Trump ότι θα πρέπει να περιμένει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

 

ΣΟΦΙΑ

Μεγάλη «επιχειρηματική οικογένεια» υπό κράτηση: Ο Vetko και η Marinela Arabadjievi, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Marinela στη Σόφια, όπου φιλοξενούνταν πολλοί από τους προσκεκλημένους της βουλγαρικής Προεδρίας, συνελήφθησαν στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των βουλγαρικών αρχών, ανακοίνωσε ο Τύπος την Πέμπτη. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

 

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Ο Υπουργός Υγείας σε κακή υγεία: Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Marjan Šarec επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Υγείας Samo Fakin αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από τις 18 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο Fakin θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα, αλλά φήμες λένε ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζει νέο υποψήφιο. Εάν αναχωρήσει ο Fakin, θα είναι η τέταρτη αλλαγή της κυβέρνησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Απροσδόκητη ανάκαμψη του ΥΦΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε ότι η Βουδαπέστη ενδιαφέρεται για ένα έργο ΥΦΑ στο κροατικό νησί Krk και για τη ροή φυσικού αερίου διπλής κατεύθυνσης στη διασύνδεση μεταξύ Κροατίας και Ουγγαρίας.

Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για το ΥΦΑ. Η αλλαγή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και της απόφασης του κυβερνώντος κόμματος HDZ (ΕΛΚ) να μην ψηφίσει για την απέλαση του ουγγρικού κόμματος Fidesz από το EPP. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Παράξενες αφίσες εναντίον ανεξάρτητων ΜΜΕ: Άγνωστοι τοποθέτησαν αφίσες εναντίον του πρακτορείου ειδήσεων Beta κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βελιγράδι. Η αφίσα περιέχει το λογότυπο της Beta και το μήνυμα « #FakeNews ». Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν πρόσφατα με τις εφημερίδες Danas και NUNS.

Η Beta και η Danas δεν έχουν επικριθεί ποτέ από το Συμβούλιο Τύπου της Σερβίας για δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων, κάτι που έχει συμβεί για τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Τι συνέβη στην φιλοευρωπαϊκή συμμαχία: Το Εκλογικό Γραφείο στη Ρουμανία απέρριψε την καταχώρηση της «Συμμαχίας 2020,» μιας φιλοευρωπαϊκής ομάδας που συγκροτήθηκε από το κόμμα Save Romania Union (USR) και το PLUS, κόμμα του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου, Dacian Ciolos.

Παρόλο που οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατηγόρησαν αμέσως τον κυβερνώντα συνασπισμό για κρυφούς ελιγμούς που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους υποψηφίους της Συμμαχίας, το Γραφείο δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι δεν δικαιούνται να εκπροσωπούν το κόμμα.

Ο Dan Barna εξελέγη πρόεδρος της USR τον Οκτώβριο του 2017 και ο Ciolos ηγείται του PLUS από τον Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου δεν έχει εκδώσει οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα θέματα αυτά και ως εκ τούτου οι προηγούμενοι αρχηγοί των κομμάτων εξακολουθούν να έχουν νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπούν τα δύο κόμματα.

Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με κινέζικο χρήμα: Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός νέου θερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Τούζλα ,αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σταθμός θα χρηματοδοτηθεί από την κινεζική κρατικά χρηματοδοτούμενη Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών (EXIM). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Β-Ε ότι πρόκειται για παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ, επειδή οι κρατικές εγγυήσεις καλύπτουν ολόκληρο το πιστωτικό δάνειο, μολονότι θα πρέπει να φτάνουν το 80% της αξίας του δανείου. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

 

(Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος και Samuel Stolton)

]]>
https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/the-capitals-ta-eyropaika-nea-tis-imeras-apo-to-diktyo-tis-euractiv-13/feed/ 0
Γρηγορίου – ΕΛΠΕ: αισιοδοξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα https://www.euractiv.gr/section/energia/news/grigorioy-elpe-aisiodoxia-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-ellada/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/grigorioy-elpe-aisiodoxia-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-ellada/#respond Thu, 07 Mar 2019 04:45:11 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095036 Την εκτίμηση ότι οι έρευνες υδρογοναθράκων στον ελλαδικό χώρο και τα πιθανολογούμενα επιτυχή αποτελέσματά τους, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη δημιουργία νέων δικτύων και οδεύσεων για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από τη Μεσόγειο στην Ε.Ε., εξέφρασε ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream κ. Γιάννης Γρηγορίου από το βήμα του 6ου Συνεδρίου του “Eastern Mediterranean Gas Conference”, στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου, στελέχη από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Eni, ExxonMobil, Noble Energy, Total και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συζητούν και αναλύουν τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές για τον κλάδο του φυσικού αερίου, με αφορμή τις διαδοχικές ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Γρηγορίου, συμμετέχοντας στην Συνεδρία με θέμα «Υποδομή και διαφοροποίηση των οδών εφοδιασμού για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ότι η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα με την απόκτηση δικαιωμάτων σε 10 περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχοντας ως εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, «οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα.»

Αποκάλυψε δε, ότι ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό και η πρώτη γεώτρηση σχεδιάζεται για τις αρχές του 2020, προκειμένου να διερευνηθεί ένας γεωλογικός στόχος της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου.

Παράλληλα, διεξάγονται με επιτυχία περιβαλλοντικές μελέτες και γεωλογικές και γεωφυσικές εργασίες στις περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα», «ΒΔ Πελοπόννησος», καθώς και στο «Βlock 2» δυτικά της Κέρκυρας.

Αναφερόμενος στις δρομολογούμενες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream υποστήριξε ότι οι εταιρείες αδημονούν για την κύρωση των Συμβάσεων Μίσθωσης σε 4 περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη, προκειμένου να ξεκινήσουν και εκεί οι ερευνητικές διαδικασίες.

Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών, πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της Ε.Ε.

Όπως είπε, «η ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων σε συνύπαρξη με τον τουρισμό και την αλιεία, έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτή στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό μίγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 – 2040».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο “ Eastern Mediterranean Gas Conference”, ο κ. Γρηγορίου επανέλαβε με έμφαση ότι η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικοσυστήματος της πατρίδας μας, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία, ενώ πρόνοια σε αυτή την κατεύθυνση δίνεται και μέσω της αυστηρής υπάρχουσας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/grigorioy-elpe-aisiodoxia-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-stin-ellada/feed/ 0
Μεγάλο ενεργειακό έργο στο Τομπρούκ της Λιβύης από τον όμιλο Μυτιληναίου https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/megalo-energeiako-ergo-sto-tomproyk-tis-livyis-apo-ton-omilo-mytilinaioy/ https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/megalo-energeiako-ergo-sto-tomproyk-tis-livyis-apo-ton-omilo-mytilinaioy/#respond Thu, 07 Mar 2019 03:45:27 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095031 Σύμφωνα με το Libya 24, ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Αθήνα, ο Μοχάμεντ Γιούνες Μπασίρ, δήλωσε ότι «η λιβυκή πρεσβεία στην Ελλάδα διαδραμάτισε ρόλο στην παρουσία του ομίλου Μυτιληναίου στη Λιβύη και διευκολύνει το έργο της κατασκευής ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Τομπρούκ που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, εκδίδοντας βίζες για τα μέλη του προσωπικού του ομίλου σε χρόνο ρεκόρ».

Επιπλέον, ο πρεσβευτής δήλωσε ότι έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τη διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου στην Ελλάδα, λόγω του ό,τι τον ενδιαφέρει να πάνε ελληνικές και, γενικότερα, ευρωπαϊκές εταιρείες στη Λιβύη.

Εξήγησε, επίσης, ότι η Λιβύη σύντομα θα έχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες υψηλού επιπέδου, καθώς η χώρα ήδη βγαίνει από το καθεστώς του πολέμου και πλησιάζει την έναρξη της φάσης της ανοικοδόμησης.

Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος Μυτιληναίος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες κι ο εταίρος της για την κατασκευή του έργου στη Λιβύη, η αμερικανική General Electric, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς στον κόσμο, συμπλήρωσε ο πρεσβευτής.

Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τον πρεσβευτή, θα αποτελέσει άλμα και θα ωφελήσει σημαντικά τον ενεργειακό τομέα στη Λιβύη. Η κατασκευή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο και η παραγωγή του θα καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σημείωσε.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/epichirisis-ergasia/news/megalo-energeiako-ergo-sto-tomproyk-tis-livyis-apo-ton-omilo-mytilinaioy/feed/ 0
Energean: έναρξη γεωτρήσεων στο Ισραήλ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energean-enarxi-geotriseon-sto-israil/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energean-enarxi-geotriseon-sto-israil/#respond Thu, 07 Mar 2019 02:45:46 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10095034 Την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος στο Ισραήλ για το 2019 που περιλαμβάνει τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης και την γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς, ανακοίνωσε η Energean Oil and Gas.

Πέραν του συγκεκριμένου προγράμματος, η Energean έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έξι ακόμη γεωτρήσεις, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την εταιρεία Stena Drilling.

Το γεωτρητικό πρόγραμμα εκτελείται από το πλοιογεωτρύπανο «Stena DrillMAX» που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος έως και 10.000 μέτρα.

Με τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης, η εταιρεία δρομολογεί την εξόρυξη των 67 δισ. κυβικών μέτρων (2,4 τρισ. κυβικών ποδιών) φυσικού αερίου που διαθέτει το Ισραήλ, η οποία θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 με τη διάθεση φυσικού αερίου στην ισραηλινή αγορά.

Η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς στοχεύει σε επιπλέον έως 36 δισ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση ανακάλυψης, η Energean θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος, μέσω ιδιόκτητης Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης, που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2021.

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/energean-enarxi-geotriseon-sto-israil/feed/ 0
Η Κομισιόν ανυπομονεί να δει τον διπλασιασμό χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-komision-einai-prothymi-na-katalavei-ton-diplasiasmo-choritikotitas-toy-notioy-diadromoy-fysikoy-aerioy/ https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-komision-einai-prothymi-na-katalavei-ton-diplasiasmo-choritikotitas-toy-notioy-diadromoy-fysikoy-aerioy/#respond Wed, 06 Mar 2019 05:00:01 +0000 https://www.euractiv.gr/?post_type=news&p=10094264 Η πρόσφατη συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων και μεγάλων εταιρειών ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν σηματοδότησε τις φιλοδοξίες για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Νότιου Διαδρόμου Αερίου (SGC), καθώς και για την είσοδο περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών ως πελατών.

Η 5η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Συγκλήτου του SGC διεξήχθη στις 20 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού. Το SGC είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας για την ΕΕ και προβλέπει τη μεταφορά αερίου 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως (bcm/y) του Αζερμπαϊτζάν από την περιοχή της Κασπίας μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο SGC των 3.500 χλμ. αποτελείται από τρία μέρη: τον αγωγό του Νοτίου Καυκάσου, ο οποίος εκτείνεται από το Μπακού και πάει προς τα δυτικά στη Γεωργία. Τον Trans Anatolian Pipeline TANAP που διασχίζει ολόκληρη την επικράτεια της Τουρκίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά και τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline TAP, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και τελειώνει στην Ιταλία.

Από την Ελλάδα, σχεδιάζεται ένας αγωγός διασύνδεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες  της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν στο συμβούλιο του SGC αυξήθηκε φέτος στις 17, δήλωσε ο Παρβιζ Σαχμπάζοφ υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον Αζερικό Τύπο.

«Για πρώτη φορά, η Σερβία, η Ουγγαρία και ο Άγιος Μαρίνος έλαβαν μέρος στη συνάντηση. Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον για το έργο αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο», ανέφερε ο υπουργός.

Η τελετή έναρξης της πρώτης φάσης του έργου του SGC πραγματοποιήθηκε στο Μπακού τον Μάιο του 2018 και η τελετή έναρξης του TANAP πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην επαρχία Εσκίσεχιρ της Τουρκίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι εργασίες για τον αγωγό TAP συνεχίζονται, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 85% του έργου. Τα πρώτα μόρια αερίου αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν στην ΕΕ το 2020.

Το υπεράκτιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ είναι προς το παρόν ο μοναδικός προμηθευτής, αλλά ο πρόεδρος Aliyev καταγράφηκε να αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος πως και τα υπόλοιπα πεδία  σε μια χώρα που έχει περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεματικών, θα τον τροφοδοτήσουν.

Επί του παρόντος, οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ασχολούνται με την ανάπτυξη κάποιων άλλων υπεράκτιων πεδίων, όπως οι Absheron, Umid και Babek.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι το Σαχ Ντενίζ δεν θα είναι η μόνη πηγή πόρων για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και όσο περισσότερο αέριο παράγουμε από τα πεδία μας, τόσο περισσότερες δυνατότητες θα υπάρξουν για την προμήθεια των εταίρων μας και για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού που συζητήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος Aliyev.

Ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Τουρκμενιστάν, ο οποίος συμμετείχε στο συμβουλίου του SGC στο Μπακού, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Το Τουρκμενιστάν είναι μία από τις χώρες με τα πλουσιότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο αλλά βρίσκεται στην «λάθος» πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, η οποία την εμποδίζει να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της, στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία για την οριοθέτηση της Κασπίας Θάλασσας θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού και η χώρα θα μπορούσε να οραματιστεί την εξαγωγή των πόρων της στον καλύτερο πελάτη: τις χώρες της ΕΕ.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους Günther Oettinger, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση, δήλωσε ότι εναπόκειται στην ηγεσία του Τουρκμενιστάν να λάβει την τελική απόφαση για την ένταξή της στο SGC. Ο Oettinger αντικατέστησε τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται σε εκστρατεία για να γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας.

Ο Oettinger είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν στρατηγικός εταίρος αερίου για την ΕΕ. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Κάτω Χωρών, σημείωσε ότι οι όγκοι αερίου στην Ευρώπη μειώνονται κάθε χρόνο. Οι Κάτω Χώρες σταδιακά εξαλείφουν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.

«Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, προβλέπεται να διπλασιαστεί ο όγκος του φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω του SGC σε 20-25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», τόνισε ο Oettinger.

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ελπίζει να φέρει φυσικό αέριο από την SCG στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τέμενουχκα Πέτκοβα δήλωσε ότι η χώρα της έχει «ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα» να βρίσκεται κοντά στον SGC.

Πρόσθεσε ότι η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), βασικού στοιχείου που συνδέεται με το SGC, καθώς και της κοινής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την κατασκευή του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου Αερίου, είχε μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών αερίου.

Ο Κάθετος Διάδρομος Αερίου είναι επίσης γνωστός ως BRUA (Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία).

Σε μια εποχή που η Ρωσία σχεδιάζει να διοχετεύσει εκ νέου τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, η Κεντρική Ευρώπη χρειάζεται προμήθειες και από άλλες πηγές εκτός από την παραδοσιακή.

Η Πέτκοβα δήλωσε ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής στα μέσα του τρέχοντος έτους και να τις ολοκληρώσει το 2020, συμπίπτοντας με την έναρξη του TAP.

«Η Βουλγαρία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου και θα συνεχίσει να εργάζεται για έργα φυσικού αερίου που παρέχουν πραγματική διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρόμωνν εφοδιασμού με φυσικό αέριο», δήλωσε η Πέτκοβα.

Η Γερμανία δεν ανήκει στους δυνητικούς πελάτες της SGC αλλά είναι ισχυρός υποστηρικτής του έργου.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η επιτροπή Γιούνκερ διαθέτει λίγα έργα συγκρίσιμα σε μέγεθος με το SGC για να δείξει στους ευρωπαίους πολίτες ως ένα επίτευγμα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

[το κείμενο επιμελήθηκε στην ελληνική έκδοση ο Θοδωρής Καραουλάνης]

]]>
https://www.euractiv.gr/section/energia/news/i-komision-einai-prothymi-na-katalavei-ton-diplasiasmo-choritikotitas-toy-notioy-diadromoy-fysikoy-aerioy/feed/ 0