Ενέργεια

17-05-2022

Ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ – Η ενέργεια που χρειάζεται η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, ας τη χρησιμοποιήσουμε

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίηση των εισαγωγών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει και προς τα μέσα για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
16-05-2022

Απομονώνουμε τον Πούτιν. Μονώνουμε τα σπίτια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί την Τετάρτη (18 Μαΐου), η Ευρώπη χρειάζεται νέα δράση για την ενεργειακή απόδοση, την εξοικονόμηση ενέργειας και το κύμα ανακαίνισης.
06-05-2022

Πώς τα μέτρα από την πλευρά της ζήτησης μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ

Η ΕΕ μπορεί να συντονίσει τις προσπάθειες των κρατών μελών προκειμένου να προετοιμαστεί για την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου.
30-03-2022

Ο αιματοβαμμένος αγωγός προκάλεσε τη ρωσική εισβολή;

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια που κανείς δεν θέλει να ακούσει.
28-03-2022

Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο έξυπνη διέξοδο από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρει απλώς εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο.
11-03-2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η επιμονή στην Πράσινη Συμφωνία είναι η καλύτερη στρατηγική

Η ενέργεια θα αποτελέσει βασικό θέμα στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.
01-03-2022

Η ευκαιρία της Ελλάδας στην δίνη της ενεργειακής/κλιματικής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση σαν παρενέργεια της πανδημίας, διογκώνεται από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε ένταση και διάρκεια.
18-01-2022

Βιοενέργεια: Μια βιώσιμη πηγή που ωφελεί το Κλίμα, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία

Καθώς βρισκόμαστε σε μια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν όλοι - από τις κυβερνήσεις μέχρι τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους πολίτες.
13-01-2022

Γερμανία: Ηγέτης στον στόχο της 100% καθαρής ενέργειας έως το 2035

Η αιφνιδιαστική δέσμευση της Γερμανίας να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035 είναι ένα σημάδι για όσα έπονται.
27-12-2021

Πώς θα καταστεί ο συνοριακός φόρος άνθρακα της ΕΕ αποτελεσματικός και δίκαιος

Μέσω του μηχανισμού CBAM επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η εξίσωση των όρων ανταγωνισμού με την επιβολή τιμής στις εκπομπές από τα εισαγόμενα προϊόντα.
23-11-2021

Σταματήστε την υπονόμευση των Προστατευόμενων Περιοχών

Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι η παραγωγή γραφίτη, λιθίου και κοβαλτίου πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερο από 450% έως το 2050.
06-11-2021

Ένα βήμα μπρος, πολλά βήματα πίσω;

Η συζήτηση για το ποιες τεχνολογίες «χωράνε» στην πράσινη μετάβαση, για τον κλιματικό νόμο και την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα γίνεται στη σκιά μίας ενεργειακής κρίσης που απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
21-10-2021

Η κρίση τιμών αποτελεί ευκαιρία διόρθωσης της πολιτικής για τις ενεργειακές αγορές

O χειμώνας προοιωνίζεται υψηλού ενεργειακού κόστους, με επώδυνες συνέπειες για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και την βιομηχανία, ωστόσο, κάποιοι βρίσκουν αφορμές.
19-10-2021

Ενόψει εφιαλτικού χειμώνα η Ευρώπη και η Ελλάδα

Πολλοί αναρωτιούνται καθημερινά τι γίνεται με την ενέργεια, γιατί ακριβαίνουν διεθνώς οι τιμές, αν θα κρυώσουμε, αν θα πεινάσουμε κλπ.
21-09-2021

Ενέργεια και ημιαγωγοί θυμίζουν στην Ευρώπη τα όρια της

Οι Ευρωπαίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από άλλες ηπείρους σε ότι αφορά την τροφοδοσία τους με ενέργεια αλλά και με ημιαγωγούς οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο «χρυσός» ή το «πετρέλαιο» του μέλλοντος.
14-12-2020

Η Νέα Γεωπολιτική της Ενέργειας

Η παγκόσμια προσπάθεια μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια επιταχύνεται. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι νέες τεχνολογίες, οι δυνατότητες, η Ελλάδα οι άλλες χώρες και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Stakeholder Opinion
10-12-2020

Tα οφέλη για κατοικίες και επιχειρήσεις από τη λειτουργιά έξυπνου συστήματος ενεργειακής αυτονομίας

Τo Aftonomo είναι η καινοτόμα ολοκληρωμένη λύση ενεργειακής αυτονομίας και  ανεξαρτησίας που ανέπτυξε ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP, σε συνεργασία με την εταιρεία JOLT
17-11-2020

Προμηθέας και δωρεάν ηλιακή ενέργεια

Το Σύμπαν, «η συμπαντική φύση», έκανε και σε μας τους γήινους ένα ανεκτίμητο δώρο: απεριόριστη και δωρεάν ηλιακή ενέργεια.

Για να πετύχουμε μία οικονομία μηδενικών ρύπων

Οι κλιματικοί στόχοι είναι εφικτοί, αλλά πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στην τρέχουσα δεκαετία 2020-2030, προκειμένου ο κόσμος να τεθεί στη σωστή πορεία. Γράφει η Sandrine Dixson-Declève, συν-πρόεδρος του Club of Rome, πρέσβης της Ευρώπης στην Energy Transitions Commission
04-12-2019

Κυπριακό: Oι προοπτικές της λύσης ομοσπονδίας (μετά το Βερολίνο)

Οι πάντες σχεδόν γνωρίζουν ότι χωρίς την προηγούμενη επίλυση θα είναι δύσκολο να υπάρξει απρόσκοπτη και αποτελεσματική αξιοποίηση ενεργειακών πόρων
25-11-2019

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Η νέα έκθεση “World Energy Outlook 2019” του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική προοπτική του προγράμματος εξορύξεων στη χώρα μας.

Η Ελλάδα σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Η τραγωδία στη Χαλκιδική δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει.
28-06-2019

Η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στην απέλπιδα προσπάθεια της Ελλάδας να επιδοτήσει τον λιγνίτη

Σύμφωνα με τον μηχανισμό διασφάλισης ισχύος που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, οι καταναλωτές κινδυνεύουν να καταλήξουν να πληρώνουν για νέες λιγνιτικές μονάδες που θα λειτουργούν ακόμα και πέρα από το 2050, γράφουν η Joanna Flisowska και ο Νίκος Μαντζάρης.
07-06-2019

Κλιματική Αλλαγή: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αναγκαίο νομικό εργαλείο

Καθώς τα έτη προχωρούν ύστερα από τη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα το 2015, οι κινήσεις των κρατών είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκείς. Η ανάγκη για ένα διεθνές δεσμευτικό σύστημα ενεργειακών επιλογών.