Ενέργεια

24-05-2022

Προσχέδιο συνόδου κορυφής: Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να προετοιμαστούν για περικοπή φυσικού αερίου

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προετοιμασίες για μια πιθανή σημαντική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
23-05-2022

Η διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την πώληση φυσικού αερίου στη Φινλανδία δεν συνδέεται με την απόφαση της χώρας να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν.
19-05-2022

Η εμπιστοσύνη στην αγορά άνθρακα «υπονομεύεται» από τα σχέδια της ΕΕ για τη Ρωσία

Αναλυτές κατακεραύνωσαν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 20 δισ. ευρώ από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς άνθρακα της ΕΕ.
19-05-2022

Γερμανία, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο υπογράφουν σύμφωνο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 135 δισ. ευρώ

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων των χωρών της Βόρειας Θάλασσας συναντήθηκαν για να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.
19-05-2022

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

Το σλοβακικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα προσωρινή φορολόγηση του ρωσικού πετρελαίου που χρησιμοποιείται από το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στη χώρα που ανήκει στη Slovnaft.
19-05-2022

Η ΕΕ προωθεί τη μόνωση των κτιρίων για να τερματιστεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων χαρακτηρίζονται από μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή απόδοση.
19-05-2022

Η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στη Φινλανδία μπορεί να τερματιστεί άμεσα

Η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Gasum ανακοίνωσε την Τρίτη (17 Μαΐου) προειδοποίηση ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενδέχεται να σταματήσουν ήδη από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
19-05-2022

ΕΕ: Σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ για την εγκατάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη (18 Μαΐου) σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ για την εξάλειψη των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών έως το 2027.
19-05-2022

Βουλγαρία και Αλβανία προετοιμάζουν το έδαφος για νέο διάδρομο φυσικού αερίου

Μνημόνιο κατανόησης για την αεριοποίηση της Αλβανίας υπεγράφη αυτή την εβδομάδα μεταξύ τριών εταιρειών παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
18-05-2022

Η εξαίρεση της Σλοβακίας από το εμπάργκο ενισχύει την ουγγρική MOL

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξαίρεση από το εμπάργκο πετρελαίου που ζητά η Σλοβακία δεν θα ωφελήσει τους πολίτες, αλλά τον ιδιοκτήτη του μοναδικού σλοβακικού διυλιστηρίου πετρελαίου Slovnaft, θυγατρική της ουγγρικής MOL.
18-05-2022

Η Eni ανοίγει λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ξεκίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank σε διπλό νόμισμα, ευρώ και ρούβλια, όπως ανακοινώθηκε σε επίσημο σημείωμα την Τρίτη (17 Μαΐου).
18-05-2022

Αριθμός ρεκόρ Φινλανδών τάσσεται τώρα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Αριθμός ρεκόρ καταγράφεται για τους Φινλανδούς που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Φινλανδικής Ενέργειας, αναφέροντας ως κύριο λόγο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
17-05-2022

Η Ευρώπη κοντά στην απόσυρση από τη Συνθήκη της Ενεργειακής Χάρτας

Περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει σημάδια ανυπομονησίας με την εν εξελίξει μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Ενεργειακής Χάρτας, η οποία εμποδίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
17-05-2022

Η Τσεχία δημιουργεί κρατικό «έμπορο ενέργειας»

Η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να ιδρύσει έναν νέο «κρατικό έμπορο ενέργειας» που θα εξασφαλίζει φθηνές προμήθειες ενέργειας για το κράτος.
17-05-2022

Εξετάζεται η κατάσχεση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε ρωσικά χέρια

Από τη Σόφια έως το Βερολίνο, οι κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης, εθνικοποίησης και άλλης κατάσχεσης ενεργειακών υποδομών που ανήκουν σε εταιρείες που συνδέονται με τη Ρωσία.
17-05-2022

Κομισιόν: Να είστε έτοιμοι για «σοκ» εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο

Σε ένα έγγραφο πολιτικής που πρόκειται να εγκριθεί την Τετάρτη (18 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προετοιμασίες για μια «πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου».
16-05-2022

Απομονώνουμε τον Πούτιν. Μονώνουμε τα σπίτια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί την Τετάρτη (18 Μαΐου), η Ευρώπη χρειάζεται νέα δράση για την ενεργειακή απόδοση, την εξοικονόμηση ενέργειας και το κύμα ανακαίνισης.
16-05-2022

Η θέρμανση παραμελήθηκε στο σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη βιομηχανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει την Τετάρτη (18 Μαΐου) σχέδια για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
16-05-2022

Αξιωματούχος: Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου με φόντο την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
13-05-2022

Οι Πολωνοί έτοιμοι για το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Yamal

Στο πλαίσιο των αντι-κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις δυτικές χώρες, οι Ρώσοι σταμάτησαν να στέλνουν φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal, ο οποίος διέρχεται από την Πολωνία.
13-05-2022

Η Βουλγαρία ξεκινά πλήρη διερεύνηση του αγωγού Turkish Stream

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας θα διερευνηθεί πλήρως ως παράδειγμα εργαλείου διαφθοράς για την επιρροή της Ρωσίας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ την Πέμπτη 12 Μαΐου.
13-05-2022

Το ΔΕΕ καταδίκασε την Ιταλία για παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή την προσφυγή της Επιτροπής της ΕΕ και έκρινε ότι η Ιταλία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις εκπομπές αερίων ρύπων, όπως αποφάνθηκε την Πέμπτη (12 Μαΐου) το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
13-05-2022

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο ύψους 195 δισ. ευρώ για να εγκαταλείψει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.
13-05-2022

Το Βερολίνο πλησιάζει στην απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων της Gazprom

Μετά τη ρωσική ανακοίνωση κυρώσεων κατά 31 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Germania, η γερμανική κυβέρνηση πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην απαλλοτρίωση της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom.