Ενέργεια

19-01-2022

Εσθονία: Σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αλλαγής της αγοράς άνθρακα της ΕΕ

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και της ίδιας της αγοράς ενέργειας, όπως η αλλαγή του μηχανισμού της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.
19-01-2022

Κόσοβο: Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να διπλασιαστούν

Τα νοικοκυριά στο Κόσοβο υπάρχει πιθανότητα να δουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να διπλασιάζονται εάν εγκριθεί πρόταση της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ERO).
19-01-2022

Ιταλία: Εξετάζει μείωση τιμών ρεύματος μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ιταλία επιθυμεί να μειώσει τις τιμές των λογαριασμών, μεταφέροντας το κόστος των κινήτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τους λογαριασμούς στο Εθνικό Σχέδιο και Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
18-01-2022

Βιοενέργεια: Μια βιώσιμη πηγή που ωφελεί το Κλίμα, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία

Καθώς βρισκόμαστε σε μια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν όλοι - από τις κυβερνήσεις μέχρι τις επιχειρήσεις και τους μεμονωμένους πολίτες.
18-01-2022

Βέλγιο: Ενδεχόμενο «παράτασης ζωής» δύο πυρηνικών αντιδραστήρων

Η ρυθμιστική αρχή του Βελγίου για τα πυρηνικά έδωσε τη Δευτέρα προσωρινό πράσινο φως για την παράταση της διάρκειας ζωής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.
18-01-2022

Τσεχία-Πολωνία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση για το ανθρακωρυχείο Turow

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας Άννα Χουμπάτσκοβα (KDU-ČSL, ΕΛΚ) μεταβαίνει στην Πολωνία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
18-01-2022

Φιλανδία: «Σύννεφα» στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας λόγω Ουκρανίας

Τα σχέδια για την κατασκευή ενός έκτου πυρηνικού σταθμού στη Φινλανδία έχουν αργήσει να προχωρήσουν και τώρα εμφανίζονται επιπλέον εμπόδια λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.
17-01-2022

Η γερμανική κυβέρνηση «αποκηρύσσει» το μπλε υδρογόνο

Η νέα γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σχέδια ώστε να καταστεί πιο φιλόδοξη η εθνική στρατηγική της για το υδρογόνο.
17-01-2022

Συνομιλίες ΗΠΑ- εταιριών ενέργειας της ΕΕ για έκτακτη προμήθεια φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνομιλίες με πολλές διεθνείς εταιρείες ενέργειας σχετικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον εφοδιασμό από τη Ρωσία.
17-01-2022

Βιομηχανία: Η «παρανόηση» πιθανό εμπόδιο στην «πράσινη ετικέτα» της πυρηνικής ενέργειας

Οι ασάφειες στο σχέδιο πρότασης της ΕΕ θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα πυρηνικά εργοστάσια από το να διεκδικήσουν το σήμα της πράσινης επένδυσης σύμφωνα με την ταξινομία της βιώσιμης χρηματοδότησης της Ένωσης, προειδοποίησε ο βιομηχανικός κλάδος.
17-01-2022

Αλβανία: Προσπάθεια επανεκκίνησης θερμοηλεκτρικού σταθμού εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας σχεδιάζει τη μίσθωση ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού από έναν τρίτο, με την ελπίδα να καταπολεμήσει την ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
17-01-2022

Πολωνία: Αρνείται να πληρώσει πρόστιμα για το ορυχείο Turów, «συμφωνεί» για μειωμένα κονδύλια της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει την εντολή της Κομισιόν να πληρώσει τα εκκρεμή πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ να σταματήσει τη δραστηριότητα του ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη Turów.
17-01-2022

Υπό έρευνα η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου

«Υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη στην Bulgargaz και εάν έχουν γίνει καταχρήσεις, θα έρθουν στο φως», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.
14-01-2022

Σλοβακία: Το μέλλον των καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι στους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η Σλοβακία δείχνει ενδιαφέρον για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και θα υποστηρίξει τη συζήτηση για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
14-01-2022

Η Σλοβενία πρόκειται να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2033

Το νέο χρονοδιάγραμμα βασίζεται στην εθνική στρατηγική για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την αναδιάρθρωση των περιοχών εξόρυξης άνθρακα που ενέκρινε η κυβέρνηση την Πέμπτη.
14-01-2022

Φινλανδία: Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πίσω στα προ-πανδημίας επίπεδα

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία επέστρεψε το 2021 στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί την τελευταία φορά πριν από την πανδημία.
13-01-2022

Μεγάλοι επενδυτές καλούν την ΕΕ να εξαιρέσει το φυσικό αέριο από την «πράσινη» ταξινομία

Το ορυκτό αέριο θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων της Ευρώπης.
13-01-2022

Γερμανία: Ηγέτης στον στόχο της 100% καθαρής ενέργειας έως το 2035

Η αιφνιδιαστική δέσμευση της Γερμανίας να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035 είναι ένα σημάδι για όσα έπονται.
13-01-2022

Σλοβενία: Προς υιοθέτηση του «fracking» χαμηλού όγκου

Η υδραυλική ρωγμάτωση (μέθοδος εξόρυξης φυσικού αερίου) χαμηλού όγκου, γνωστή και ως «fracking», θα επιτραπεί στη Σλοβενία βάσει τροποποιήσεων του νόμου περί εξόρυξης που ενέκρινε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.
13-01-2022

Ρουμανία: Εξετάζει πρόστιμα σε εταιρείες ενέργειας για τις αυξημένες τιμές

Η ρουμανική κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και μέτρα που θα αναγκάσουν τους προμηθευτές ενέργειας να επαναλάβουν τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί λάθος. Η Ρουμανία...
13-01-2022

Σουηδία: Αποζημίωση σε εκατ. νοικοκυριά για τις υψηλές τιμές του ρεύματος

Η σουηδική κυβέρνηση προτείνει βοήθεια ύψους 584 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των 1,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών που επλήγησαν περισσότερο από τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Διεθνή 12-01-2022

Πολωνία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση φόρων στο φυσικό αέριο

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα και να εισαγάγει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα όπως τα βασικά τρόφιμα, τα λιπάσματα και το φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν πρέπει να πιέσει για πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ναυτιλία. Γι’ αυτό, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις που θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γράφουν οι Tiemo Wölken και Pernille Weiss.
11-01-2022

Ελλάδα: Παραδέχεται σιωπηλά τον «θάνατο» του έργου East Med

Η αγορά και όχι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για την οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών έργων, λέει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.