Πασχαλινοί προβληματισμοί

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[biz.censor.net.ua]

Σήμερα που κυκλοφορεί η εφημερίδα διανύουμε την εβδομάδα των Παθών και ετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση του Κυρίου και την Κυριακή του Πάσχα, ακολουθούμενη από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, επίσης αργία.

Πριν ξεκινήσω ωστόσο να γράφω αυτό το κείμενο έφτασε ένα email από τον συντονιστή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετέχει η EURACTIV το οποίο με καλούσε σε συνάντηση μέσω Skype τη Δευτέρα, μια καθόλα εργάσιμη για τη μη Ορθόδοξη Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι παλιό, το έχουμε ζήσει όσοι ασχολούμαστε με ευρωπαϊκές πολιτικές η προγράμματα πολλές φορές με συναντήσεις Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, ακόμα και ανήμερα.

Ένα από τα συνθήματα της Ένωσης είναι το “όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”. Πόσο ίσοι όμως αισθανόμαστε όταν οι τραπεζικές αργίες είναι αυτές του Καθολικού Πάσχα αλλά όχι του Ορθόδοξου, όταν η Επιτροπή αλλά και το Συμβούλιο συχνά οργανώνουν το πρόγραμμά τους μόνο με βάση τις αργίες των Καθολικών, όταν ακόμα και οι προθεσμίες υποβολής προγραμμάτων σέβονται μόνο το ένα ημερολόγιο;

Κι από την άλλη τι να κάνουμε; Αν προσπαθήσουμε να σεβαστούμε όλες τις θρησκευτικές αργίες των κρατών μελών, μαζί με τις εθνικές και τις διακοπές είναι πιθανό να μη μένουν καν εργάσιμες μέρες μέσα στο χρόνο.

Μια λύση θα ήταν να μην ακολουθεί η διοίκηση τις θρησκευτικές αργίες, αφού άλλωστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επαίρονται για το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους. Μια άλλη θα ήταν οι εκκλησίες κάπως να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημερομηνία ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα.

Η έλευση του Αγίου Πνεύματος λίγες εβδομάδες μετά ίσως βοηθήσει τα φωτισμένα μυαλά της κοσμικής και εκκλησιαστικής διοίκησης να βρούνε μια λύση και σε αυτό.

Καλή Ανάσταση.

*Δημοσιεύεται σήμερα (06/04/2018) στην Ύπαιθρο Χώρα (έντυπη έκδοση).