Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και το επέκεινα για την ΕΕ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Σπύρος Καπράλος, αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας

Στην ευρωπαϊκή ατζέντα κυριαρχούν πολλές ειδήσεις με αρνητικό αντίκτυπο σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης.

Ο Σπύρος Καπράλος είναι αναλυτής Ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας.

Τα προβλήματα που εντοπίζονται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, όπως η ανεργία, το μεταναστευτικό, η λιτότητα, η ασφάλεια έρχονται να δημιουργήσουν ένα κλίμα αμφισβήτησης για το ποια είναι η πορεία της Ένωσης και σε τι ακριβώς ωφελεί τους ίδιους τους πολίτες.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα σχεδόν σε όλη την περιφέρεια.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και περιμένουν από τους θεσμούς και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών βελτιωτικές κινήσεις που θα βάζουν σε νέες στέρεες βάσεις το επέκεινα της Ένωσης και θα ενισχύσουν ή ακόμη και θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτών.

Το λεγόμενο confidence συνιστά μία βασική παράμετρο στην επικοινωνία που διασφαλίζει την ανθεκτική προσαρμοστικότητα (resilience) και κατ΄επέκταση τη λειτουργικότητα μίας οντότητας, όπως στην περίπτωση μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σημείο αυτό παραθέτω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα πώς η έλλειψη του confidence μπορεί να βλάψει το ίδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Αν φανταστεί κάποιος έναν υποψήφιο που πριν από τις εκλογές λέει ψέματα στους ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι πιστεύουν στα λόγια του και τον ψηφίζουν.

Όταν όμως έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, τότε αυτόματα αυξάνουν την αυτοσυντήρηση τους (self preservation) και απομακρύνονται από το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αδιαμφισβήτητα  ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους stakeholders που δρουν στο δικό της επικοινωνιακό σύστημα, όπως τα media, οι πολιτικές οικογένειες και το κοινό (audience) με βασικό στόχο την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της και της λειτουργικότητας της.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι πολίτες έκαναν ένα πρώτο βήμα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα ευρωπαϊκά δρώμενα  και αύξησαν τη συμμετοχή τους στις κάλπες.

Εξάλλου, αξιόπιστες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία βλέπει θετικά την ένταξη της χώρας της στην ΕΕ.

Τώρα μένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το δικό τους βήμα.

Η στόχευση πρέπει να είναι διπλή: αφενός η μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου η αλλαγή του αυστηρά τεχνοκρατικού προφίλ που δημιουργεί κενό στις σχέσεις μεταξύ θεσμών και κοινής γνώμης.

Αν αυτά επιτευχθούν, τότε μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το επέκεινα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ισχυρή έχοντας στο πλευρό της τους ίδιους τους πολίτες!

X