Ο Μακρόν και το γερμανικό «κενό»

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[AP Photo/Michael Sohn]

Ο Σταύρος Μαυρογένης είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου για την Κλιματική Πολιτική και δημοσιογράφος της Euractiv.gr

Πέρασαν μόλις επτά μήνες από την εκλογή του νεότερου Προέδρου στην ιστορία της Γαλλίας (40 ετών) του Εμμανουέλ Μακρόν και έχει ήδη καταφέρει να μονοπωλήσει την κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Στο εσωτερικό προωθεί μια μεταρρυθμιστική ατζέντα ενώ σχημάτισε ένα υπουργικό συμβούλιο με την συμμετοχή πολιτικών από την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά αλλά και την οικολογία. Πολλοί τον κατηγόρησαν για ελιτισμό και του προσέδωσαν το παρατσούκλι ο «Δίας» θέλοντας να αναδείξουν την απομόνωσή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων του, ο Μακρόν έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην εξωτερική πολιτική. Ήδη εκμεταλλεύεται την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία μετά τις εκλογές και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Η Μέρκελ έχει στραφεί όπως είναι λογικό στα εσωτερικά της αφήνοντας ένα πολιτικό κενό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις διεθνείς σχέσεις, το οποίο ο Μακρόν είναι πρόθυμος και αποφασισμένος να καλύψει.

Οι προτάσεις του για τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ενός κοινού Κοινοτικού προϋπολογισμού, ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ.ά. Η κατάρρευση του συνασπισμού της Τζαμάικα και η πιθανότητα σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς ευνοεί τον Μακρόν. Πριν από λίγες μέρες ο Σουλτς τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» ρωτήθηκε αν είναι ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης. Απάντησε με μετριοπάθεια ότι θεωρεί τον εαυτό του ως έναν από τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι γεγονός ότι όταν η Ευρώπη έκανε βήματα μπροστά αυτό οφειλόταν στο γαλλογερμανικό άξονα. Ο Μακρόν έχει δηλώσει παρών. Η Γερμανία θα ακολουθήσει;

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)