Κουβέντα Μακρόν για Τουρκία στο Στρασβούργο ενώ η Αθήνα πανηγυρίζει για τα Ραφάλ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Την στιγμή που η Αθήνα πανηγύριζε την έλευση των πρώτων γαλλικών Ραφάλ, ο Μακρόν εστίαζε σε ζητήματα ασφάλειας που αφορούσαν αποκλειστικά στη Ρωσία και στις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν άρθρωσε κουβέντα για την Τουρκία. Ενδεικτικό του τι πρέπει να αναμένει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες απέναντι στην Άγκυρα το επόμενο εξάμηνο.

Στην ομιλία του στην Ευρωβουλή χθες ο Μακρόν δεν έκανε ούτε μια αναφορά στην Τουρκία στέλνοντας έμμεσα τα δικά του μηνύματα για το τι πρέπει να αναμένει η Αθήνα από την γαλλική Προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο.

Μόνο ο ευρωβουλευτής Jordan Bardella από την ακροδεξιά ομάδα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσε σχετικό ερώτημα για την Τουρκία ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει.

Την στιγμή που η Αθήνα πανηγύριζε την έλευση των πρώτων γαλλικών Ραφάλ, ο Μακρόν εστίαζε σε ζητήματα ασφάλειας που αφορούσαν αποκλειστικά στη Ρωσία και στις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξάγει έναν «ειλικρινή διάλογο» με τη Ρωσία και να αναζητήσει πολιτική λύση στις εντάσεις για την Ουκρανία.

Επανέλαβε την ρητορική περί ανάγκης «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, επιδιώκοντας να αντιστοιχίσει το αδιαμφισβήτητο οικονομικό βάρος της Ευρώπης με τη διπλωματική και στρατιωτική ισχύ.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί μια ευρωπαϊκή δύναμη του μέλλοντος… μια ανεξάρτητη Ευρώπη που θα δώσει στον εαυτό της τα μέσα να αποφασίζει το μέλλον της και να μην βασίζεται στις αποφάσεις άλλων μεγάλων δυνάμεων», είπε.

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος θεώρησε πιο σημαντικό να επισημάνει ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος και την αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση, μιλώντας μάλιστα μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Ρομπέρτα Μέτσολα, τη νέα Πρόεδρο της Ευρωβουλής, η οποία εκλέχθηκε με τις ψήφους του κόμματος του, και η οποία είναι γνωστή για τη στάση της κατά των αμβλώσεων.

Δεδομένου ότι και η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με το καθεστώς Ερντογάν σε συνδυασμό με το αμερικανικό άδειασμα για τον East Med, η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στην Αθήνα είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο.

(Σαράντης Μιχαλόπουλος)