Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και η επόμενη μέρα

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Σπύρος Καπράλος, αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής και επικοινωνίας

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπέστη ένα βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία της. Η σημερινή απερχόμενη κυβέρνηση μετά τις παλινωδίες του πρώτου εξαμήνου του 2015, επιχείρησε να κάνει στροφή προς το ρεαλισμό χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Σπύρος  Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής επικοινωνίας

Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ιδεοληψίες της, η απουσία σχεδίου εξωστρέφειας και η το λανθασμένο μείγμα της πολιτικής της υπήρξαν αρκετά για να μείνει η χώρα μας πίσω στο ενδοευρωπαικό καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό, ενώ καταγράφηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα.

Η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιμετωπίσει μία βαριά ατζέντα που ακουμπά στις αίθουσες συνεδριάσεων των Βρυξελλών. Το στοίχημα θα κερδηθεί εφόσον, αφενός οι ευρωπαίοι εταίροι δώσουν έμφαση στην κοινή αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίλυση του ή σε πιο ρεαλιστική βάση η καλύτερη  δυνατή αντιμετώπιση του προϋποθέτει κοινή γραμμή και προσπάθεια, αλλά και αποδοχή ότι τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στα νησιά είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου επέλεξε την ακριτική Ορεστιάδα για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι  η Ελλάδα θα χρειαστεί την αρωγή της Ευρώπης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Εξάλλου το θέμα της ίσης κατανομής των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες έχει τεθεί πολλάκις στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων στη βελγική πρωτεύουσα.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα κρίσιμα ζητήματα που πλαισιώνουν την ατζέντα της επόμενης μέρας, όπως φυσικά η επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου η χώρα να απεγκλωβιστεί από το υψηλό ετήσιο στόχο του 3,5% και να προωθήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την επόμενη τετραετία που θα αφήνει περιθώρια για ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα, μένει να κάνει ένα σημαντικό και η Ευρώπη.

Εκτός των άλλων, η επόμενη περίοδος κρίνεται καθοριστική και στον πρωτογενή τομέα. Ο στόχος είναι ένας: η προστασία των συμφερόντων των αγροτών μας την προγραμματική περίοδο 2021-2027 μέσα σε ένα πλαίσιο ισότητας, συνεργασίας και κοινών στόχων για τον πρωτογενή τομέα ολόκληρης της Ευρώπης.

Κανείς δεν μπορεί να παραλείψει τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα με την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας , το οποίο αντιμετωπίζεται με αρκετή αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να το πετύχει. Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας.

Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Η Ε.Ε να αντιληφθεί και η ίδια τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, να ενισχύσει το πνεύμα συνεργασίας στα κορυφαία ζητήματα, να βελτιώσει αυτό που στην κοινωνική επιστήμη ονομάζουμε ανθεκτική προσαρμοστικότητα (resilience).

Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Φτάνει να το πιστέψουν όλες οι πλευρές. Ο αγώνας είναι κοινός και τα θετικά αποτελέσματα προς όφελος όλων.

X