Η ενίσχυση της συνοχής στις προτεραιότητες της ΕΕ

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

[Getty Images/J. Guerrero]

«Η Ευρώπη επέστρεψε» αναφέρουν οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ στο Νταβός αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, όπως ορθώς προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Πράγματι, ήδη από τη μεγάλη έκρηξη της διεύρυνσης το 2004, τα περισσότερα νέα πρώην κομμουνιστικά κράτη μέλη δεν έκαναν τίποτα, για να ενισχύσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το αντίθετο: ενώ η προοπτική ένταξης στην ΕΕ παρείχε αρκετό ‘’καρότο’’, για να ωθήσει τις υποψήφιες χώρες να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να εξαλείψουν τον εθνικισμό και τη ξενοφοβία, τα ευρωπαϊκά πρότυπα έχουν υποχωρήσει από τότε και το ‘’μαστίγιο’’ είναι αδύναμο.

Το αυξανόμενο χάσμα Ανατολής-Δύσης – που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και στις βασικές δημοκρατικές αρχές – ενισχύει μόνο την εικόνα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, τα «αδίστακτα» κράτη που αψήφησαν ανοιχτά τις Βρυξέλλες- είναι τα πιο ορατά παραδείγματα.

Η Βουλγαρία αποτελεί τη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με την Transparency International και κατατάσσεται στην 109η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου από τους Reporters Without Borders. Το 2006, πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, κατέλαβε την 36η θέση.

«Παρά τη πρόοδο, η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πρόβλημα στη Βουλγαρία και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, Sven Giegold, ο οποίος ήταν εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διαφάνεια, την ευθύνη και την ακεραιότητα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή – Γιούνκερ και Τίμερμανς – εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στη Ρουμανία σχετικά με ανησυχίες για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά στη χώρα, καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιανουάριο.

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία με ανησυχία», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι σε δήλωσή τους.

«Η Επιτροπή καλεί το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας να επανεξετάσει την προτεινόμενη πορεία δράσης … Η Επιτροπή προειδοποιεί και πάλι ενάντια στην ανατροπή», δήλωσαν οι κ.κ. Γιούνκερ και Τίμερμανς.

Η Ευρωζώνη παραμένει, επίσης, μακρινή προοπτική για τις δύο χώρες. Επιπλέον, οι οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Κροατία, το πρόσφατο κράτος μέλος της ΕΕ, που προσχώρησε το 2013.

Η χώρα, που κυβερνάται από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος HDZ από τις αρχές του 2016, βιώνει κάποια επιστροφή στην εθνικιστική ρητορική της δεκαετίας του 1990.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πραγματοποίησε επίσκεψη μόνο δύο φορές μέσα σε τόσα χρόνια μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία του Τύπου, οι οποίοι δήλωσαν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.

Η ΕΕ έχει εντοπίσει την ανάγκη για ενότητα ως προτεραιότητα. Ωστόσο, πώς θα καταφέρει να ενισχύσει το «κοινό σύνολο βασικών αξιών» που απλά δεν υπάρχει;

X