Η ανεργία στην Ευρώπη και το παράδειγμα της Κύπρου

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

<> on February 5, 2009 in Madrid, Spain.

Η χώρα μας συνεχίζει να παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία σε όλη την Ευρώπη.

Ο Σπύρος  Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής πολιτικής επικοινωνίας

Μπορεί ο σχετικός δείκτης να παρουσίασε μία συνεχή τάση αποκλιμάκωσης μετά το 2013 αλλά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στις ελαστικές μορφές απασχόλησης που συνιστούν πλέον πλειοψηφία στις νέες θέσεις εργασίας.

Το 18,1% σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου είναι ένα υψηλό ποσοστό που δικαιολογεί αυτό που συμβαίνει στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή χιλιάδες νέοι με εξαιρετικά βιογραφικά εξαναγκάζονται να εργαστούν στο εξωτερικό και να φτιάξουν εκεί τις ζωές τους.

Eurostat: Στο 18,1% η ανεργία στην Ελλάδα

Στο 18,1% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2019, σε σχέση με 18,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγάλυτερη μείωση του …

Πώς άραγε θα μπορούσε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για χιλιάδες ικανούς αποφοίτους των  ΑΕΙ μας που διψούν για να μπουν στην αγορά εργασίας;

Την τελευταία τετραετία – παρά τη μείωση στους δείκτες – το οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε η απερχόμενη κυβέρνηση δεν βοήθησε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα.

Οι υψηλοί φόροι  και εισφορές, η απουσία επενδυτικού προγραμματισμού και τα ουσιώδη έργα που δεν προχώρησαν ποτέ (π.χ το Ελληνικό) λειτούργησαν αποτρεπτικά και έπληξαν την πραγματική οικονομία. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα, για να είμαστε πιο ακριβείς από Δευτέρα…..

Αν ρίξουμε όμως μια ματιά στη γειτονιά μας, στην Κύπρο θα καταγράψουμε άμεσα μια διαφορετική εικόνα.

Στο 6,5% έπεσε η ανεργία στην Κύπρο – ελαφρώς αυξητικοί και οι μισθοί

Στα αντίθετα άκρα της ανεργίας Ελλάδα και Κύπρος – τεράστια μείωση του ποσοστού ανεργίας στη Μεγαλόνησο, αυξητική τάση στους μισθούς

Παίρνουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα, διότι η Κύπρος έχει περάσει από πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Παρόλο αυτά η ανεργία έχει πέσει στο 6,5% (με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 7,5%) και οι ακαθάριστες απολαβές βρίσκονται στα 1956 ευρώ.

Δηλαδή, έχουμε μία αποκλιμάκωση της ανεργίας με διατήρηση ενός καλού μισθολογικού επιπέδου για τους εργαζόμενους.

Η Κύπρος όμως, κάνει άλματα προς τα εμπρός, χωρίς ιδεοληψίες και πισωγυρίσματα, έχει ανοίξει το βηματισμό της προς τη νέα εποχή.

Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Η Ευρώπη δίνει τις ευκαιρίες, χρειάζεται πλέον να επανεξετάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αναφέραμε προσφάτως.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και η επόμενη μέρα

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπέστη ένα βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία της. Η σημερινή απερχόμενη κυβέρνηση μετά τις παλινωδίες του πρώτου εξαμήνου του 2015, επιχείρησε να κάνει στροφή προς το ρεαλισμό χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Σπύρος  Καπράλος είναι αναλυτής ευρωπαϊκής …

Μ’ αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το πλαίσιο, ώστε όλο και περισσότερα κονδύλια να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Αυξημένη ανάπτυξη, σημαίνει περισσότερες δουλειές, καλά αμειβόμενες διότι μονό η συμμαχία εργοδοτών και εργαζομένων μπορεί να διατηρήσει να θέσει τις βάσεις για υγιή οικονομία και ενισχυμένη κοινωνική συνοχή.

X