Η Αγία Σοφία στην Κύπρο: όταν οι Ευρωκράτες καταστρέφουν την Ευρώπη

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Hagia Sofia - Αγιά Σοφιά [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης δεν θα ήταν ποτέ εύκολο έργο. Όταν υπάρχουν οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όταν η δημιουργία μιας «ταυτότητας ΕΕ» συγκρούεται με διαφορετικούς πολιτισμούς, η διαδικασία ολοκλήρωσης αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Αλλά με τις κατάλληλες πολιτικές, αυτές οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν σταδιακά. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι η άγνοια, ειδικά στη φούσκα της ΕΕ.

Οι βουλευτές της ΕΕ από το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, αφού οι υπηρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας δήλωσαν σε επίσημη γραπτή απάντηση ότι η διάσημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην… Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ήταν απαράδεκτο το ότι η Επιτροπή δεν γνωρίζει πού είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της χριστιανικής κληρονομιάς.

Στα τέλη Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε τζαμί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και ερωτήσεις προς την Επιτροπή από τους νομοθέτες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της.

Όταν οι Ευρωκράτες στη φούσκα των Βρυξελλών, οι οποίοι συχνά ενεργούν σαν να γνωρίζουν τα πάντα, κάνουν τέτοιο λάθος, δεν είναι θέμα επικοινωνίας. Πρόκειται για άγνοια ή, ακόμη χειρότερα, αδιαφορία.

Για πολλούς πολίτες της ΕΕ, ειδικά για Έλληνες, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι πολύ συναισθηματικό και ευαίσθητο και η απόφαση της Τουρκίας έκανε πολλούς ανθρώπους δυστυχισμένους.

Εάν αγνοήσουμε αυτούς τους ανθρώπους – και αυτό είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα – δεν μπορούμε να περιμένουμε μια ευρεία συναίνεση για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη.

Εάν οι άνθρωποι συνδέουν την «Ενωμένη Ευρώπη» πρωτίστως με τους Ευρωκράτες στον πολυτελή πύργο τους, το σχέδιο δεν θα επιτευχθεί ποτέ.

 

[Το σχόλιο του Σαράντη Μιχαλόπουλου δημοσιεύτηκε στο The Brief της 14ης Σεπετμεβρίου 2020 στην Euractiv.com]

X