Γηραιά Ηπειρος, όνομα και πράμα

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Οι πολιτικοί συχνά αξιοποιούν τη νεολαία απλώς ως «ντεκόρ» για να βελτιώσουν το προφίλ τους, κατόπιν υποδείξεων των επικοινωνιολόγων. [EPA-EFE/ADAM BERRY]

Οταν τα εκλογικά αποτελέσματα στις χώρες της ΕΕ τα καθορίζουν ολοένα και περισσότερο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, τι είδους καινοτομίες και νεωτερισμούς μπορεί πραγματικά να προσδοκά κανείς από την πολιτική;

Ακόμα και τα συνήθως αυτοαναφορικά ελληνικά ΜΜΕ, κατέγραψαν έστω και επιφανειακά κάτι που εντυπωσίασε τους Γερμανούς αναλυτές των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μιλάμε για την τεράστια διαφορά στις κομματικές επιλογές των Γερμανών ψηφοφόρων, ανάλογα με την ηλικία τους. Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) κυριαρχούν τόσο στους «παρθενικούς» ψηφοφόρους, όσο και στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Συγκεκριμένα οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 23% και το FDP 22%, ενώ και η Αριστερά έχει σαφώς καλύτερα ποσοστά, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, από ότι επί του συνόλου των ψηφοφόρων με 8% (4,9% το γενικό ποσοστό της).

Αντίθετα για τους πάλαι ποτέ εκπροσώπους του δικομματισμού και μέχρι πρότινος συγκυβερνήτες, τα αποτελέσματα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά. Μόλις 11% για τους Χριστιανοδημοκράτες και 14% για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις νεαρές ηλικίες. Συντριπτικά αντίθετη είναι η εικόνα στους άνω των 60 και πολύ περισσότερο άνω των 70 ετών. H CDU/CSU προηγείται εκεί με 39% και το SPD ακολουθεί με 33%. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα καταποντίζονται και πέφτουν σε νούμερα σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο τους.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία, όπως άλλωστε όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα με τον πληθυσμό της να γερνάει σταθερά μπορεί ουσιαστικά να κάνει λόγο, έστω με μια δόση υπερβολής για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος σε βάρος της νέας γενιάς. Τα εκλογικά αποτελέσματα τα καθορίζουν ολοένα και περισσότερο οι γέροντες. Αυτοί που κάποια στιγμή θα φύγουν αποφασίζουν ολοένα και πιο καθοριστικά για το πώς θα πρέπει να ζήσουν αυτοί που θα μείνουν…

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Οπως επίσης συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως έχουν δείξει τελευταίες αναλύσεις εκλογικών αποτελεσμάτων. Η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα υπερεκπροσωπήθηκε στις τελευταίες εκλογές στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στις νεώτερες ήταν πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο του ποσοστού της.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες κρίνονται λοιπόν, λόγω ηλικιακής σύνθεσης, από τις υποσχέσεις των κομμάτων για τις… συντάξεις και τη δωρεάν συνταγογράφηση των φαρμάκων. Συνολικά όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες ψηφίζουν πιο συντηρητικά, προκρίνουν στην αξιολόγηση των κριτηρίων τους θέματα όπως η τάξη και η ασφάλεια, φοβούνται γενικότερα ρίσκα και «άγνωστες μεταρρυθμίσεις». Δεν εγκρίνουν τα περίεργα «πειράματα». Και το δημογραφικό δείχνει και την πολιτική του διάσταση.

Η Γηραιά Ηπειρος συμπεριφέρεται λοιπόν ολοένα και περισσότερο ως τέτοια. Αυτός είναι ίσως και ένας λόγος, που εδώ και δεκαετίες υστερεί σταθερά σε καινοτομία και νεωτερισμούς. Παραδοσιακά κόμματα απεργάζονται ξαναζεσταμένες εκστρατείες από το χθες για να συγκρατήσουν παραδοσιακούς κομματικούς πελάτες, που τους φοβίζει το άγνωστο.

Οι πολίτες, νέοι και γέροι κυκλοφορούν με κινητά από τις ΗΠΑ ή την Κίνα, αυτοκίνητα από την Ιαπωνία και την Κορέα, χρησιμοποιούν στο σπίτι τους τηλεοράσεις, aircondition και άλλες ηλεκτρικές συσκευές πάλι από την Ασία, αλλά η Κομισιόν καμαρώνει για καινοτόμες πρωτοβουλίες της, που απευθύνονται σε κοινωνίες που κυβερνώνται – και το αποδέχονται αυτό – ολοένα και πιο συντηρητικά. Πολλοί νέοι απλώς συμβιβάζονται με τη μοίρα τους και… απέχουν.

Το ερώτημα που προκύπτει, αλλά σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί είναι απλό: θα περιμένουμε να μεγαλώσουν οι σημερινοί νέοι για να μάθουμε αν θα επιβάλουν στα πολιτικά συστήματα να ανανεωθούν ριζικά και να απαλλαγούν από κόμματα «δεινοσαύρους»; Ή θα συντηρητικοποιούνται και αυτοί με την ενηλικίωσή τους και η Ευρώπη θα συνεχίζει να γερνάει κι αυτή μαζί τους πνευματικά και ψυχικά. Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Ο αποκαλούμενος και αμείλικτος.