Αντικατοπτρισμοί ευρωεκλογών, προσεγγίζοντας την Ευρώπη

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

DSC_0983

Την  πολιτική ατμόσφαιρα στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο χαρακτηρίζει το Brexit,  με το Βρετανικό αφήγημα του εύκολου λαϊκισμού, της μετάθεσης ευθυνών στις Βρυξέλλες, να έχει καταρρεύσει μπροστά στον πραγματισμό των δεδομένων. Η προσφυγική κρίση, η άνοδος λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών, εθνικιστικών κομμάτων, δημιουργεί μια ετερόκλητη σύνθεση στασιμότητας που εξυπηρετεί τις δυνάμεις που είναι εχθρικές απέναντι στην ενοποιητική προσπάθεια. Η Ευρώπη όμως, ειδικά αυτά τα χρόνια της κρίσης, έχει ανάγκη από ένα νέο και φιλόδοξο στάδιο ολοκλήρωσης.

Ο Γιώργος Α. Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης.  

Απο την ίδρυση της την 10ετία του ’50, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διαμορφώθηκε από πολιτικές πρωτοβουλίες υπερκέρασης των στενών εθνικών αντιλήψεων. Σε μια Ευρώπη που μόλις είχε βγεί από τον καταστροφικό 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατόμβες νεκρών στα πολεμικά μέτωπα, στις πόλεις και στα χωριά της Ευρώπης, με κατεστραμμένες υποδομές. Σήμερα που η καθημερινότητα των Πολιτών συνθέτει από την μια τις ευκαιρίες της ενωσιακής αρχιτεκτονικής, από την άλλη τους φόβους από την υψηλή ανεργία, τις εθνικές και περιφερειακές ανισότητες, την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Και από αυτή την σύνθεση προκύπτουν προσδοκίες, οφέλη, πλεονεκτήματα, αλλά και ευρωφοβικά, ευρωαρνητικά αποτυπώματα.

Μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 5ετία 2014-2019, αναπτύχθηκαν πολιτικές αντιλήψεις και προσπάθειες που παρήγαγαν συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον. Το πολιτικό περίγραμμα του φεντεραλιστή Προέδρου της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκύ Φερχόφσταντ, για μια Ευρώπη που πρέπει να προχωρήσει με βήματα στενότερης συνεργασίας, εμπεριέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Η ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς από τον Ντελόρ την 10ετία του ΄80, έδωσε ώθηση στο ενοποιητικό σχέδιο, με τον π. Βέλγο πρωθυπουργό να υποστηρίζει την αναγκαιότητα η ΕΕ να βρεί σήμερα μια αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2016-2019, τόσο η έκθεση Φερχόφσταντ, αλλά κυρίως η κοινή έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπρόκ από τους Χριστιανοδημοκράτες και της Ιταλίδας συναδέλφου του Μερσέντες Μπρέσσο από τους Σοσιαλιστές, στοχεύουν πως μέσα στην ΕΕ θα γίνουν τέτοιες θεσμικές αλλαγές που θα μειώνουν την ισχύ της διακυβερνητικότητας και του κυριότερου εκφραστή της, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Στην αλλαγή των Κοινοτικών Συνθηκών υπερθεματίζει ο Φερχόφσταντ, ως αναγκαίο στοιχείο πάνω στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, στην έκθεση των δυο ευρωβουλευτών, προτείνεται η βελτίωση του κοινοτικού μηχανισμού λειτουργίας, με την επέκταση της ενισχυμένης πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων. Μετατρέποντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια μορφή Ευρωπαϊκής Γερουσίας, που θα ασκεί συμπληρωματικό έργο προς το Κοινοβούλιο.

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κυρίως η επόμενη μέρα, έχοντας αποτυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο ο σεβασμός των επιλογών των Ευρωπαίων Πολιτών συνιστούν την πιο κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργηθούν ζυμώσεις για την αναγκαία ριζική μεταρρύθμιση στην ΕΕ. Και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι έχει την ετοιμότητα, θεσμική και πολιτική   για να ενισχύσει το κοινοτικό οικοδόμημα, πείθοντας τους Πολίτες για το ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

X