Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας: « Η βρετανική κυβέρνηση βάζει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μετά το Brexit»

Το σχόλιο του υπουργού ήρθε μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων της ομιλίας που ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ θα εκφωνήσει στην ΕΕ αυτήν την εβδομάδα. [EPA-EFE/PHIL NOBLE]

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα «εμπόδιο κόκκινης γραμμής στην πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μετά το Brexit για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σχόλιο ήρθε μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων της ομιλίας που ο υπουργός Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Φροστ θα εκφωνήσει στην ΕΕ αυτήν την εβδομάδα. Τις τελευταίες εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να «αποσύρει» το πρωτόκολλο εάν οι αλλαγές δεν συμφωνηθούν από την ΕΕ.
Ο Φροστ αναμένεται να πει στους ακροατές στη Λισαβόνα την Τρίτη ότι το Λονδίνο θα επικαλεστεί το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου εάν η ΕΕ αρνηθεί να υποχωρήσει. Μια τέτοια κίνηση επιτρέπει σε κάθε μέρος να αποφύγει μονομερώς την εφαρμογή μέτρων που θεωρούν επιβλαβή.
“Η ΕΕ πρέπει τώρα να δείξει φιλοδοξία και προθυμία να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του Πρωτοκόλλου”, θα πει ο Φροστ.
Επίσης, θα επικρίνει το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην επίβλεψη της συμφωνίας και θα το κατηγορήσει ότι “δημιούργησε μια βαθιά ανισορροπία στον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοκόλλου”. Αντιδρώντας σε αυτό, ο Κόβενι ρώτησε στο Twitter “Θέλει πραγματικά η UKG μια συμφωνημένη πορεία ή μια περαιτέρω ρήξη στις σχέσεις;”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την επίλυση των επίμονων ζητημάτων που σχετίζονται με το εμπόριο μετά το Brexit την Τετάρτη. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σεφτσόβιτς κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.