Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές 

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε να διεξαχθούν γρήγορα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει μια πλήρως νόμιμη κυβέρνηση. [EPA-EFE / NAKE BATEV]

ΣΚΟΠΙΑ 

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει μια πλήρως νομιμοποιημένη κυβέρνηση. 

Ο σχηματισμός νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά θα οδηγήσει σε μάταιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα σεβαστούν τη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις τοπικές εκλογές, πρόσθεσε ο Μίτσκοσκι. Τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την στασιμότητα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.

«Ακόμα και με την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ, η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει τον Βένκο Φιλίπσε, τον πιο αποτυχημένο υπουργό Υγείας, ο οποίος διαχειρίστηκε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τον κοροναϊό στον κόσμο. Ο Λιούπτσο Νικολόφσκι θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε μια από τις πιο εγκληματικές και διεφθαρμένες κυβερνήσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Το SDSM, το κυβερνών κόμμα, απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή και συμπεριφέρεται υπεύθυνα απέναντι στο μέλλον του κράτους και του λαού.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι όλα τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στηρίζουν την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι εσωτερικές διαμάχες στο SDSM ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την παραίτηση του Ζάεφ, επιβεβαίωσε δημοσιογραφική πηγή. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ζάεφ έχει ισχυρή κομματική αντιπολίτευση στο πρόσωπο του πρώην ηγέτη Μπράνκο Κρβένκοφσκι και της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.