«Βολική» αναβολή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για 1-2 Οκτωβρίου – λόγω… κορωνοϊού!

[amna.gr]

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Δείτε τα σχετικά tweets:

Επίσημη σχετική και συγκεκριμένη ανακοίνωση ακόμη δεν εξεδόθη από το Συμβούλιο, αλλά ήδη ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για την αναβολή. Η ιστοσελίδα του Συμβουλίου αναφέρει την αναβολή, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Η αναβολή έρχεται σε μια κρίσιμη – ίσως και βολική για κάποιους – στιγμή, καθώς η Κύπρος απειλεί ευθέως με βέτο αν στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου με κυρώσεις κατά την Λευκωρωσίας (για την οποία έχουν συμφωνήσει τα περισσότερα κράτη μέλη) δεν περιληφθούν και τα μέτρα που έχει υποσχεθεί η ΕΕ (με προηγούμενες αποφάσεις) κατά της Τουρκίας για την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και επικοινωνία Μισέλ – Μέρκελ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα καγγελάριος Άγγελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. «Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

X