Β. Μακεδονία: Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE δηλώνει φιλοευρωπαϊκό

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας: οικονομική εξυγίανση, ένταξη στην ΕΕ και περιφερειακή ολοκλήρωση, δήλωσε ο Hristijan Mickoski, επικεφαλής του VMRO-DPMNE. [Shutterstock / Αλέξανδρος Μιχαηλίδης]

ΣΚΟΠΙΑ

Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας: οικονομική εξυγίανση, ένταξη στην ΕΕ και περιφερειακή ολοκλήρωση, δήλωσε ο Χρίστιγιαν Μιτσκόσκι, ηγέτης του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα Večernji list. 

Στη συνέντευξη ο Μισκόσκι δήλωσε πως ο πρώτος στόχος της αντιπολίτευσης είναι η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης. «Εάν η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σε αυτό το κοινοβούλιο δεν εξασφαλίσει τη σταθερότητα που απαιτείται για τις μεταρρυθμίσεις, οι πρόωρες εκλογές είναι η καλύτερη επιλογή».

Ανέφερε επίσης ότι το μπλοκάρισμα της Βουλγαρίας στην πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ είναι συνέπεια των υποσχέσεων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προς τη Σόφια, τις οποίες γνώριζε ότι είναι αδύνατο να υλοποιήσει. «Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε για τα μέτρα που έλαβε η Βουλγαρία προστατεύοντας τα συμφέροντά της», δήλωσε ο Μιτσκόσκι.

Όσον αφορά τις σχέσεις του VMRO-DPMNE με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και αν είναι πιο κοντά στον Όρμπαν ή στις Βρυξέλλες, ο Μιτσκόσκι δήλωσε ότι βλέπει τον Όρμπαν ως μέρος των Βρυξελλών και της ίδιας της ΕΕ. Προσθέτοντας ότι έχει στενές σχέσεις με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και με άλλους εταίρους στο ΕΛΚ.

«Το VMRO-DPMNE είναι στο υπόστρωμα και στην ιστορική του γένεση ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Σπούδασα και εργάστηκα σε δυτικά πανεπιστήμια στη Γερμανία και την Ιταλία. Αυτός ο ισχυρισμός για τους ανατολικούς μας δεσμούς [με τη Ρωσία] είναι κατασκευασμένος από τη σημερινή κυβέρνηση, για να προσπαθήσει να καλύψει τις δικές της αποτυχίες”, δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μιτσκόσκι δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας, αλλά δήλωσε: «Είχαμε πολλές αντιρρήσεις για τη συμφωνία και δεν την υποστηρίξαμε. Από τη σημερινή οπτική γωνία, η πραγματικότητα που έφερε ο Ζάεφ με τη Συμφωνία δεν έφερε καλύτερες στιγμές για τη [Βόρεια] Μακεδονία» – αρνούμενος να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα για τη χώρα.