Τσίπρας εναντίον Μέρκελ για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση [Σταύρος Μαυρογένης]

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα ίδια της τα χέρια όταν οι λαοί της πάρουν την Ευρώπη στα ίδια τους τα χέρια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και Πρασίνων) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο: «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους», στρεφόμενος σαφώς εναντίον της Γερμανίδας Καγκελάριου ‘Ανγκελα Μέρκελ η οποία μετά τη σύνοδο των G7 είχε πει ότι «η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της». Η Euractiv.gr ήταν εκεί και αναφέρει.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η συν-προέδρευσα των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, ο κ. Κρόμπεζ εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου και Μπενουά Αμόν ο οποίος ηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας στις πρόσφατες εκλογές το οποίο υπέστη συντριβή.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του εγχειρήματος διαμόρφωσης μιας ενιαίας πρότασης καθώς οι πολιτικές τους παρατάξεις έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. «Δεν έχουμε τις πολιτικές πλειοψηφίες να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε η Σκα Κέλλερ και πρόσθεσε: «θα πρέπει να συνδεθούμε με τα κοινωνικά κινήματα».

Ο Αμόν σε μια αιχμηρή αποστροφή του λόγου του είπε ότι «ζούμε τις 50 αποχρώσεις τις Ευρώπης» αναφερόμενος στο δημοκρατικό έλλειμμα ενώ υπογράμμισε ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν γίνονται σεβαστές οι επιλογές των λαών». Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να υπερβούν τις αντιθέσεις τους και να αναγεννήσουν τη δημοκρατία μέσω των περιβαλλοντικών θεμάτων και της προώθησης των καθαρών μορφών ενέργειας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ευθεία αναφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τελικά δεν παρευρέθηκε ο επικεφαλής της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλλα. Επίσης, δεν ήρθε ο σοσιαλιστής Paul Magnette Πρόεδρος Γαλλόφωνης Βαλλονίας ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης της κυβέρνησης του, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τον αριστεριστή John Crombez Πρόεδρο του Εναλλακτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αντίθετα με τους πολιτικούς του συμμάχους αναφορικά με την αναζήτηση κοινών θέσεων ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι «Για εμάς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια νέα αρχή για την Ευρώπη», για να καταλήξει: «Μια νέα αρχή είναι αναγκαία, επείγουσα και πιθανή, αν δουλέψουμε μαζί, αν ενώσουμε δυνάμεις και εναπόκειται σε εμάς να τη δημιουργήσουμε».

Και για να γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει τουλάχιστον να εγκαταλείψουμε ιδέες που βρίσκονται πέρα από τις Συνθήκες, όπως για Ευρώπη ενός σκληρού «πυρήνα». Γιατί μια διαιρεμένη Ευρώπη, τόνισε, θα είναι μία αδύναμη Ευρώπη.

Είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οικονομική και κοινωνική εμβάθυνση. Αυτό θα γίνει με έναν ισχυρό και νομικά δεσμευτικό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έτσι ώστε, συμπλήρωσε, η λήψη πολιτικών αποφάσεων να μετακινηθεί από εξωθεσμικά σώματα, όπως το Eurοgrοup, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με δημοκρατική νομιμότητα.

Τέλος για την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο». Τόνισε στην συνέχεια πως «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ευρωβουλευτές από τις τρεις ευρωομάδες και πολίτες σε ένα όχι και τόσο γεμάτο αμφιθέατρο. Από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης (ο οποίος συμμετέχει και στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας), οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Γιώργος Κατρούγκαλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος και Κωνσταντίνος Μορφίδης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.

 

X