Τούσκ: Οι απλοί πολίτες δεν συμμερίζονται τον «ευρωενθουσιασμό» μας

Ντόναλντ Τούσκ [European Council]

Οι ηγέτες της ΕΕ που προωθούν ουτοπικές «ψευδαισθήσεις» μιας ενωμένης Ευρώπης έχουν χάσει την επαφή με τους λαούς τους

και κινδυνεύουν να χάσουν από τους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που θέλουν να διαλύσουν την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χθες (30 Μαΐου).

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για τον εορτασμό της 40ης επετείου της ομάδας τους, η οποία είναι η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ λίγες μέρες το βρετανικό δημοψήφισμα, προέβη σε μια ειλικρινή κριτική στην ομιλία του προς τους συναδέλφους τους συντηρητικούς από διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι υποστηρικτές μιας πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης.

“Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας με όλα τα είδη των ουτοπιών – την ουτοπία μιας Ευρώπης χωρίς εθνικά κράτη, μια ουτοπία της Ευρώπης χωρίς αντικρουόμενα συμφέροντα και φιλοδοξίες, την ουτοπία της Ευρώπης που επιβάλλει τις δικές της αξίες στον εξωτερικό κόσμο,» είπε.

“Έχοντας εμμονή με την ιδέα της άμεσης και συνολικής ολοκλήρωσης, δεν καταφέραμε να παρατηρήσουμε ότι οι απλοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν συμμερίζονται τον ευρωενθουσιασμό μας. Απογοητευμένοι με τα μεγάλα οράματα του μέλλοντος, απαιτούν να αντιμετωπίσουμε την σημερινή πραγματικότητα καλύτερα από ό, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα … ο ευρωσκεπτικισμός (έχει) γίνει μια εναλλακτική λύση σε αυτές τις ψευδαισθήσεις. «

  • 23 Ιουνίου: Βρετανικό δημοψήφισμα
  • 28-29 Ιουνίου: Παρουσίαση της νέας Παγκόσμιας Στρατηγικής Ασφάλειας της ΕΕ
X