Το Βέλγιο αναμένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκδοση των Καταλανών αυτονομιστών

[Quique Garcia/EPA]

Το Βέλγιο δεν προτίθεται να παραδώσει στην Ισπανία τους φυγάδες Καταλανούς πολιτικούς Κάρλες Πουτζδεμόν και Τόνι Κομίν προτού το Ευρωκοινοβούλιο αποφανθεί για το αίτημα άρσης της ασυλίας τους ως ευρωβουλευτών, όπως προκύπτει από σημερινή απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση του φλαμανδόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών, ο συνήγορος των δύο Καταλανών Σιμόν Μπεκάρτ τόνισε πως «ο δικαστής αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον το αίτημα για απέλασή τους, αναμένοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Πουτζδεμόν, και ο πρώην σύμβουλός του (υπουργός) Κομίν είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στα τέλη του 2017, μετά τη δίωξή τους για απόπειρα στασιασμού –για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας—κι έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί την έκδοσή τους, εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Το βελγικό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, που ανέστελλε την εξέταση της έκδοσής τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως ευρωβουλευτών. «Στη συλλογιστική του, ο δικαστής τόνισε πως η απόφασή του σχετίζεται με την κρίση του Ιανουαρίου».

Αναφορικά με το ισπανικό αίτημα για την άρση της ασυλίας των Πουτζδεμόν και Κομίν, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει συσκεφθεί ακόμη. Σύμφωνα με πηγές του ευρωπαϊκού οργάνου η απόφασή του δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.

Εξόν από τους Πουτζδεμόν και Κομίν ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα εάν θα επικυρωθεί η ασυλία άλλων δύο Καταλανών πολιτικών που έχουν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο: του πρώην αντιπρόεδρου Οριόλ Τζουνκέρας, που εκτίει ποινή 13 ετών για στασιασμό στην Ισπανία και της Κλάρας Πονσατί, που έχει καταφύγει στη Σκωτία.

X