Το καταλανικό αποσχιστικό κόμμα ERC ανοίγει το δρόμο για τον προϋπολογισμό του 2022 

Εκπρόσωπος στο Κοινοβούλιο του καταλανικού κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας ERC, Gabriel Rufian. [EPA-EFE / Emilio Naranjo]

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το καταλανικό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) δήλωσε την Τρίτη ότι θα υπερψηφίσει τον ισπανικό προϋπολογισμό για το 2022, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική έγκριση των δημόσιων λογαριασμών της ιβηρικής χώρας πριν από το τέλος του έτους, ανέφερε το EFE. 

Με το πράσινο φως που έδωσε, η Esquerra Republicana de Cataluña άνοιξε το δρόμο για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού, αφού η ισπανική κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και του αριστερού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), έχει εξασφαλίσει τη θετική ψήφο 181 βουλευτών, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στην EFE.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ, εξέφρασε την Τρίτη την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, η οποία καθιστά τον προϋπολογισμό του 2022 «βιώσιμο», όπως είπε.

Η Ροντρίγκεθ υπενθύμισε ότι αυτός είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που πρόκειται να εγκρίνει η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της ισπανικής κοινωνίας και δίνοντας έμφαση στις ανάγκες των πιο ευάλωτων, ιδίως εκείνων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο είχε παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2022 ενώπιον του κοινοβουλίου στις 13 Οκτωβρίου. Έχει ανώτατο όριο δαπανών ρεκόρ ύψους 196,142 δισ. ευρώ, δαπάνες οι οποίες τροφοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Στην Ισπανία έχουν διατεθεί 140 δισ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια από το συνολικό ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να εξασφαλίσει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι το τέλος του 2023.

Ο προϋπολογισμός διαθέτει 27,6 δισ. ευρώ επιπλέον για κοινωνικές δαπάνες, χάρη σε νέους πόρους που αντλούνται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Οι κοινωνικές δαπάνες φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ 248,4 δισ. ευρώ (3,6% παραπάνω από το 2021) και περιλαμβάνουν περισσότερα από 40 δισ. ευρώ (9,6% παραπάνω από το 2021) σε επενδύσεις και κεφαλαιακές μεταβιβάσεις.

Την Τρίτη, η Ροντρίγκεθ τόνισε ότι το τέλος της πανδημίας COVID-19 θα πρέπει να χρησιμεύσει ως «κάθαρση» για τη βελτίωση του ισπανικού παραγωγικού συστήματος στο σύνολό του, που σήμερα εξαρτάται υπερβολικά από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, ενισχύοντας την ψηφιοποίηση της οικονομίας. Μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός του 2022 έχει 181 επιβεβαιωμένες ψήφους: PSOE (120), Unidas Podemos (34), ERC (13), το αποσχιστικό βασκικό κόμμα EH Bildu (5), το αποσχιστικό καταλανικό κόμμα PdeCat (4), Más País (2), Compromís (1), PRC (1) και Nueva Canarias (1), αν και η επίσημη ψηφοφορία δεν θα ολοκληρωθεί πριν την Πέμπτη.

Η υποστήριξη του ERC στον προϋπολογισμό κατέστη δυνατή μετά από συμφωνία για τον μελλοντικό ισπανικό οπτικοακουστικό νόμο, η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ERC στο Κοινοβούλιο, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, θα εξασφαλίσει ότι το 6% του συνολικού περιεχομένου που θα προσφέρεται από όλες τις οπτικοακουστικές πλατφόρμες στην Ισπανία θα είναι σε συν-επίσημες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα καταλανικά, ανέφερε η EFE.

Πηγές της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας υπογράμμισαν την Τρίτη τη σημασία της υποστήριξης του ERC για τον προϋπολογισμό, ένα από τα πιο επείγοντα θέματα στην ατζέντα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, μαζί με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. (Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)