Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας παίρνει αποστάσεις από τους Καταλανούς συμμάχους του

Το αίσθημα υπέρ της ανεξαρτησίας έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Καταλονία [James Crisp/Flickr]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα αποστασιοποιείται από τους «αυτονομιστικούς» συμμάχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – όπως εκείνους που πιέζουν για την καταλανική ανεξαρτησία – για να ενισχύσει τη θέση του για την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ.

Η Σκωτία υποστήριξε ισχυρά την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης  Ιουνίου του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 62% έναντι 38%.  Και οι 32 τοπικές κοινότητες της Σκωτίας ψήφισαν να παραμείνουν, άλλες όμως χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Αγγλία και η Ουαλία, ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Δύο μέλη του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία έχει ευρωβουλευτές από κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, της Γαλικίας, της Χώρας των Βάσκων και της Κορσικής.

Ωστόσο, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης από την ομάδα – θυσιάζοντας τη χρηματοδότηση και τον χρόνο ομιλίας – έτσι ώστε να μην μπλεχτεί στο θέμα της της καταλανικής απόσχισης από την Ισπανία.

Το παράδειγμα της Σκωτίας παρακολουθείται στενά από εκείνους που ελπίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για τις περιοχές τους, εφόσον αποκτήσουν ανεξαρτησία.

«Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί με βάση τις δικές της προοπτικές και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να καταστραφεί η πρότασή μας από άλλες επιδιώξεις», είπε μια πηγή στην EurActiv.

«Σκεφτόμαστε τώρα να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Πρέπει αυτή η συζήτηση να είναι μόνο για τη Σκωτία».

Μια απόσχιση δεν θα προκαλέσει την κατάρρευση των Πράσινων- Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η οποία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, θα έχει αρκετούς ευρωβουλευτές από διαφορετικά κράτη ώστε να χαρακτηριστεί ως ομάδα.

Μετά την ψηφοφορία, η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικολα Στέρτζεον δήλωσε ότι το Brexit φέρνει το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας πάλι στο τραπέζι. Η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου σε δημοψήφισμα το 2014.

Η Στέρτζεον ταξίδεψε αργότερα στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Ορισμένοι πολιτικοί της περιφέρειας το εκμεταλλεύτηκαν και ζήτησαν «εσωτερική διεύρυνση» της ΕΕ- πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένες περιοχές να γίνονται κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση για ένταξη.

Θεωρείται ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να υποβάλλει ξανά αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Ενδέχεται, όμως, να βρεθεί τρόπος για τη Σκωτία να κληρονομήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και να παραμείνει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ πρότειναν εάν το Εδιμβούργο και το Λονδίνο μπορούσαν να συμφωνήσουν, μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος να κρατηθεί η Σκωτία στο μπλοκ, παρά το Brexit. Ωστόσο, τόνισαν ότι είναι ένα εσωτερικό θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δεσμεύτηκαν να αποσπαστούν από την Ισπανία μέσα σε 18 μήνες αν κέρδιζαν την απόλυτη πλειοψηφία στις ισπανικές εκλογές.

Το 2014, η ΕΕ αναγκάστηκε να επιμείνει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να φύγει και να υποβάλλει ξανά αίτηση για ένταξη έπειτα από υποβολή έκθεσης της Καταλανικής κυβέρνησης, η οποία θα έλεγε ότι είναι σε θέση να μείνουν στο μπλοκ μετά την ανεξαρτησία.

Η Ισπανία αντιτάχθηκε σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σκωτίας από φόβο μην πυροδοτήσει φωνές για ανεξαρτησία. Θα μπορούσε θεωρητικά να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσχώρηση της Σκωτίας στην ΕΕ.

«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στο μέλλον», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όταν ρωτήθηκε για πιθανό βέτο κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit την προηγούμενη βδομάδα.

Το αίσθημα υπέρ της ανεξαρτησίας έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Καταλονία, υποδαυλιζόμενο από διαφωνίες με την συντηρητική κεντρική κυβέρνηση και την απότομη οικονομική ύφεση στην Ισπανία, η οποία άφησε σχεδόν έναν στους τέσσερις ανθρώπους χωρίς δουλειά, παρά μια αργή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια ενός συμβολικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε  το Νοέμβριο του 2014, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, μόνο 1,9 εκ. από τα 6,3 εκ. πιθανών ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της απόσχισης.

Εν τω μεταξύ, η ψήφος υπέρ του Brexit έχει προκαλέσει συνταγματική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζωπυρώνοντας τις εκκλήσεις για ανεξαρτησία της Σκωτίας.

X