ΣΚΟΠΙΑ: Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE λέει πως διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα, ακριβώς μέχρι τις 2.30 μ.μ., για την παραίτηση του Ζάεφ. Εάν αυτό δεν συμβεί, το VMRO-DPMNE θα καταθέσει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. [EPA-EFE / NAKE BATEV]

ΣΚΟΠΙΑ

Το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα VMRO DPMNE του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιγιαν Μιτσκόσκι, οι Αλβανοί εταίροι τους στον συνασπισμό «Συμμαχία για τους Αλβανούς και Εναλλακτική», μαζί με το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης Levica και το αλβανικό κόμμα BESA, το οποίο μόλις αυτομόλησε από τις τάξεις της σημερινής κυβέρνησης, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει το exit.al. 

«Το VMRO-DPMNE παραμένει προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή ατζέντα της χώρας. Επικεντρωνόμαστε στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος, στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη και σε ένα αποτελεσματικό νομικό σύστημα. Αυτές είναι οι αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε και θα τις εφαρμόσουμε», αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα, ακριβώς μέχρι τις 2.30 μ.μ., την παραίτηση του Ζάεφ. Εάν αυτό δεν συμβεί, το VMRO-DPMNE θα καταθέσει πρόταση για ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει 62 από τις συνολικά 120 έδρες και ο Μίτσκοσκι ισχυρίζεται ότι έχει στήριξη από 61 βουλευτές.

Εάν δεν τα καταφέρει, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι ανοιχτός σε πρόωρες εκλογές, μετά την ισχυρή παρουσία του κόμματός του στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Αθήνα προσβλέπει στη συνεργασία με όποια κυβέρνηση προκύψει από την εσωτερική διαδικασία στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας παραμένουν σε ισχύ. Βάσει της συμφωνίας, η χώρα άλλαξε το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία.