Το Erasmus γιορτάζει τα 30 του χρόνια με ένα mobile application

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια Erasmus στο Στρασβούργο. [Erasmus+ Helpdesk]

Τα 30 χρόνια ανταλλαγών Erasmus γιόρτασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Στρασβούργο παρουσιάζοντας παράλληλα και μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, σχεδιασμένη ειδικά για φοιτητές, σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης και συμμετέχοντες σε ανταλλαγές νέων.

Τις εκδηλώσεις εγκαινίασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της ΕΕ.

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus+ είναι επένδυση στο μέλλον -στο μέλλον ενός νέου ανθρώπου και στο μέλλον της ευρωπαϊκής μας ιδέας. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επένδυση που να αξίζει περισσότερο από την επένδυση στα πρόσωπα που θα βρίσκονται αύριο σε ηγετικές θέσεις», σημείωσε.

Το Ευρωκοινοβούλιο απένειμε βραβεία σε τρεις εκπροσώπους της γενιάς του Erasmus, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Ελληνίδα Αλεξάνδρα Πασχαλίδου η οποία είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι «ότι καλύτερο έχει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις όπως η ξενοφοβία».

Με την ευκαιρία της επετείου η Ευρωπαϊκή Επίτροπή παρουσίασε και τη νέα εφαρμογή για κινητά Erasmus+ που στόχο έχει να κάνει την εμπειρία πιο εύκολη για τους συμμετέχοντες.

Μέσω της εφαρμογής, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθούν εύκολα την πρόοδό τους κατά τα διάφορα διοικητικά στάδια, πριν, στη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στο εξωτερικό. Οι φοιτητές θα μπορούν επίσης να υπογράφουν τις συμβάσεις για τις σπουδές τους διαδικτυακά τόσο με το πανεπιστήμιο αποστολής, όσο και με το πανεπιστήμιο υποδοχής.

Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν και να ψηφίζουν προτιμήσεις, ώστε να βοηθούν τους άλλους να ενταχθούν στην τοπική κοινότητα, καθώς επίσης να βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσω συνδέσμου προς την πλατφόρμα διαδικτυακής γλωσσικής υποστήριξης του Erasmus+, η οποία προσφέρει γλωσσικά μαθήματα διαδικτυακά και διαδραστική καθοδήγηση.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για τα συστήματα iOS και Android. Με νέα χαρακτηριστικά και συνεχείς επικαιροποιήσεις η εφαρμογή πρόκειται σύντομα να καλύψει και άλλες ομάδες συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Erasmus+, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της γενιάς Erasmus+.

Για ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίξει 4 εκατομμύρια άτομα για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντισμό στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2014 έως 2020, η εφαρμογή για κινητά Erasmus+ αποτελεί σημαντική πρόοδο καθώς θα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της Erasmus+ εμπειρίας τους, καθιστώντας το πιο προσιτό σε όλους χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί.

X