Το έμβλημα της ΕΕ υποχρεωτικά στις εμφανίσεις των βρετανικών ομάδων;

Το έμβλημα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας [Steve Calcott/Flickr]

Η ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο επέπληξε το βρετανικό σκανδαλοθηρικό τύπο για τους ισχυρισμούς του ότι η ίδια απαιτεί να υπάρχει η σημαία της στις αθλητικές διοργανώσεις και να εμφανίζεται στις φανέλες της κάθε ομάδας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέρριψε τους ισχυρισμούς της Daily Mail και της Daily Express ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να καταστεί υποχρεωτική η έπαρση της σημαίας της ΕΕ στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις εμφανίσεις των αθλητικών ομάδων. Αναφερόμενος στην έκθεση η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου), την οποία η Daily Mailχαρακτήρισε ως «ένα θρασύ σχέδιο», αναφέρει ότι οι εθνικές ομάδες οι οποίες αγωνίζονται σε παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απαιτείται να εμφανίζουν σε «περίοπτη» τα σύμβολα της ΕΕ.

Συμπεριλάμβανε επίσης μια ψεύτικη φωτογραφία του ποδοσφαιριστή της Αγγλίας Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος φορούσε μια φανέλα με τα 12 αστέρια της ΕΕ να περιβάλλουν τα τρία λιοντάρια σύμβολο της ομάδας. Αλλά αυτό απορρίφθηκε γρήγορα από τους ευρωβουλευτές οι οποίοι επεσήμαναν ότι η εν λόγω έκθεση είναι μη δεσμευτική και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την εξουσία να νομοθετεί για τα αθλητικά ζητήματα.

Στην πραγματικότητα, η έκθεση αναφέρει μόνο ότι η ΕΕ «ενθαρρύνει τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και τις αθλητικές ομοσπονδίες των κρατών μελών να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιούν τη σημαία και το σύμβολο της ΕΕ, μαζί με τις σημαίες και τα εθνικά τους σύμβολα, με την ευκαιρία των διεθνών αθλητικών γεγονότων».

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από Γραφείο Ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Κοινοβούλιο ενημέρωσε τις εφημερίδες να «ασχολούνται αποκλειστικά με την μπάλα, να αποφύγουν τις εικασίες και να περιοριστούν στα γεγονότα την επόμενη φορά». Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009, παρέχει στην ΕΕ «υποστηρικτική αρμοδιότητα», δηλαδή νομικά δεσμευτικά μέτρα δεν αποτελούν μέρος αρμοδιοτήτων της και είναι ένας τομέας όπου η ΕΕ ασκεί ήπια πολιτική. Η ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου περιγράφει το ρόλο της Ένωσης στην πολιτική για τον αθλητισμό ως αποκλειστικά «καθοδηγητικό».

Δύο από τους τομείς στους οποίους η ΕΕ έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να επηρεάσει την πολιτική για τον αθλητισμό είναι τα θέματα του ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια. Φυσικά, το θέμα της σημαίας της ΕΕ και ο ρόλος της δεν είναι κάτι νέο. Αποτυχημένες προσπάθειες για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο τελικά απορρίφθηκε από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, το 2005, περιελάβανε τη σημαία, καθώς και τον ύμνο της ΕΕ, την Ωδή στη Χαρά. Οι τρέχουσες συνθήκες δεν κάνουν καμία αναφορά σε κανένα από τα δύο.