Το Brexit δεν είναι δεσμευτικό επιμένουν οι Βρετανοί δικηγόροι

Οι σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας [Sheffield Tiger/Flickr]

Στις φωνές που επιμένουν ότι το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit δεν είναι νομικά δεσμευτικό προστίθενται περισσότεροι από 1.000 Βρετανοί δικηγόροι. Σε επιστολή τους που απευθύνεται στον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και καλούν την κυβέρνηση να σκεφθεί σοβαρά αν θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να οργανώσει μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το κόστος και τα οφέλη της απόσυρσης πριν κάνει σχέδια για έξοδο από το μπλοκ. Σύμφωνα με τους ίδιους, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα νομικά, τα  συνταγματικά και τα πολιτικά ζητήματα που θα προκληθούν από το Brexit.

Ο Aidan O’Neil, συνταγματολόγος και ένας εκ  των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «το δημοψήφισμα για το Brexit έχει καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα ενωμένο έθνος-κράτος, αλλά ένας κράτος με διαιρεμένα έθνη» και  δεν έχει δοθεί καμία εντολή ή καθοδήγηση για  το μέλλον της σχέσης των εθνών με την Ευρώπη αλλά και μεταξύ τους. Προειδοποίησε δε ότι βιαστικές ή μονομερείς ενέργειες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 «απλώς θα μας διαιρέσουν περισσότερο».

Ο David Lammy, πρώην υπουργός  Ανώτατης Εκπαίδευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά στην Independent: «Στη δημοκρατία το κοινοβούλιό  μας είναι κυρίαρχο – δεν έχουμε κυβέρνηση με δημοψηφίσματα». Κάλεσε δε τον επόμενο αρχηγό των Tories να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που προβλέπει τη  διαδικασία αποχώρησης ενός μέλους από την ΕΕ.

Πρώτη απόπειρα ανατροπής της απόφασης

Η πρώτη νομική προσπάθεια για να εμποδίσει το Brexit αναμένεται να λάβει χώρα αργότερα αυτό το μήνα. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Justice Cranston όρισε την 19 Ιουλίου για μια προκαταρκτική ακρόαση της προσβολής της απόφασης που ασκήθηκε για λογαριασμό του Βρετανού  πολίτη Deir Dos Santos.

Ο ενάγων  υποστηρίζει ότι μόνο το κοινοβούλιο – όχι ο πρωθυπουργός – μπορεί  να εγκρίνει την υπογραφή του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ξεκινά επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, με την έννοια ότι είναι μόνο συμβουλευτικό και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση [από την κυβέρνηση] να θέσει σε ισχύ την απόφαση του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές την πρόθεσή του να εφαρμόσει την απόφαση του δημοψηφίσματος και να οργανώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ισχυρίζεται ο Dos Santos.

Η απόφαση αυτή, κατά τον ίδιο, είναι «ultra vires» – πέρα από τις νόμιμες εξουσίες της κυβέρνησης – γιατί υπό τις «συνταγματικές επιταγές του Ηνωμένου Βασιλείου», η κοινοποίηση στο Συμβούλιο της αποχώρησης από την  Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από  έγκριση του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες παρόμοιες νομικές αξιώσεις προετοιμάζονται επίσης από το δικηγορικό γραφείο Mishcon de Reya.

 

X