Τίτλοι «τέλους» για τους αντιευρωπαϊστές του Farage- Μεγάλη νίκη φιλοευρωπαίων

nigel_farage._european_parliament_july_2nd._european_parliamentflickr.jpg

Διαλύθηκε επίσημα σήμερα (16 Οκτωβρίου) η αντιευρωπαϊκή ομάδα της Ευρωβουλής, Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, που ήταν υπό την ηγεσία του Βρετανού Nigel Farage, ύστερα από την αποχώρηση της Λετονής ευρωβουλευτού Iveta Gricule.

Η αντιευρωπαϊκή ομάδα της Ευρωβουλής σχηματίστηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ύστερα από την πολύ καλή επίδοση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Από τον Ιούνιο, η ομάδα είχε 48 ευρωβουλευτές, αύξηση 17 εδρών συγκριτικά με το προηγούμενο Κοινοβούλιο. Οι πολιτικές ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 6 κράτη μέλη. Η εν λόγω ομάδα διαλύθηκε διότι είχε μόλις 6 κράτη μέλη.

Την εκβίασαν οι «φεντεραλιστές»

Ανακοίνωση της ευρωομάδας Ευρώπη για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία, κάνει λόγο για εκβιασμό και ωμή παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωβουλής, Martin Schulz.

«Η κα Grigule υπέγραψε την παραίτησή της στο γραφείο του Προέδρου της Ευρωβουλής, Martin Schulz, αυτό το πρωί», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είπε στον Γενικό Γραμματέα της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία «έπρεπε να το κάνω για να εκλεγώ».

Συνεχίζει λέγοντας ότι επεσήμανε στον ΓΓ της «πρώην» ευρωομάδας ότι ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, Γερμανός Manfred Weber και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, επίσης Γερμανός Martin Schulz, της είπαν ότι πρέπει να παραιτηθεί προκειμένου να λάβει την προεδρία της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής στο Καζακστάν.
Οι αντιπροσωπείες της Ευρωβουλής δεν έχουν κάποιο νομοθετικό ρόλο αλλά απλά υποστηρίζουν τις δράσεις της Ευρωβουλής με τρίτες χώρες.

Τέλος στη χρηματοδότηση

Στην αντιευρωπαϊκή ομάδα υπήρχαν μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο (Κόμμα Ανεξαρτησίας), την Τσεχία (Κόμμα Ελεύθερων Πολιτών), τη Γαλλία (ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Joëlle Bergeron), την Ιταλία (Κίνημα 5 Αστέρων), τη Σουηδία (Σουηδοί Δημοκράτες), τη Λιθουανία (Τάξη και Δικαιοσύνη) και μέχρι σήμερα, την Grigule- Λετονία (Ένωση Λετονών Αγροτών),

Πέραν της ευρωχρηματοδότησης, η διάλυση της EFDD στερεί από τα άλλα 47 μέλη της ευρω-ομάδας τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε θέσεις στις επιτροπές και άλλα οφέλη που έχει ένας ευρωβουλευτής όταν ανήκει σε μια αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

EurActiv.gr

*φωτογραφία [Parlement européen/Flickr]