Τιμητική διάκριση του δημοσιογράφου της EurActiv, Σαράντη Μιχαλόπουλου

13055497_10154698030290828_8264278164121809737_n

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» από το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην κατάμεστη αίθουσα των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα το παρών έδωσαν ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος εκπροσωπώντας το προεδρείο της Βουλής, οι επικεφαλής των γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και Πάνος Καρβούνης, αντιστοίχως καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικού, ακαδημαϊκού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν και ο δημοσιογράφος της EurActiv.gr Σαράντης Μιχαλόπουλος, που εργάζεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο από τη γέννησή του, μετρώντας  αισίως 5 ½ χρόνια.  Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες και πλέον εργάζεται και για το EurActiv.com.

Αποκλειστικά ρεπορτάζ και συνεντεύξεις του έχουν αναμεταδοθεί από διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters και εφημερίδες όπως η γαλλική La Tribune και η ισπανική El Pais.

Για το δημοσιογραφικό του ήθος αλλά και στις λαμπρές προοπτικές που του διανοίγονται μίλησε ο  πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΕΕΔ κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.  «Είναι έντιμος, σοβαρός και  κάνει έρευνα. Κάθε λέξη του είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω συνεπώς ότι έχει λαμπρό μέλλον σε μια δεινοπαθούσα δημοσιογραφία και η Ένωση μας του εύχεται καλό δρόμο».

Κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης, ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε: «Η αντικειμενική και νηφάλια δημοσιογραφία είναι όπλο κατά του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη».

13010873_985948864829723_8934047120903880497_n

Επίσης, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων βράβευσε τον διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών κ. Νικόλα Βουλέλη, την παρουσιάστρια της «Κάρτας μέλους» στην τηλεόραση της Βουλής κα Ματρώνη Δικαιάκου, τον συγγραφέα και αρθρογράφο στην Καθημερινή,  κ.Τάκη Θεοδωρόπουλος, τον υπεύθυνο διεθνών θεμάτων στα Νέα, κ. Μιχάλη Μητσό και τον εκδότη της εφημερίδας «Νέα Εγνατία», κ. Κωνσταντίνο Τσίγκα. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι  κ.κ Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, πρόεδρος του Hellenic American University, Ευάγγελος Παπαλιός από τον Όμιλο Direction, Γιώργος Κουρμούσης, συγγραφέας και αρθρογράφος, Βασίλης Παπαδάκης, αρθρογράφος. Το ευρωπαϊκό βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων απενεμήθη στον αρχισυντάκτη του European Business Review, Peter Kramer.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ.  Παπανδρόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα φίμωσης του Τύπου που παρατηρούνται στις ημέρες μας. «Η  Ένωσή μας, ως σύμβουλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, της εκφράσεως και της διακίνησης των ιδεών, ανησυχεί ιδιαίτερα με φαινόμενα αυταρχισμού που όλο και συχνότερα παρατηρούνται σε χώρες μέλη του Συμβουλίου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία και προσφάτως –δυστυχώς– η Ελλάδα». Εξέφρασε ακόμη τον αποτροπιασμό του για τις δημόσιες εκτελέσεις συναδέλφων στο Ιράν και στην Συρία. «Τα 25 τελευταία χρόνια, 2.300 συνάδελφοι έχασαν την ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους, από τους οποίους 115 την χρονιά που πέρασε. Επίσης, σε Τουρκία και άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, 54 δημοσιογράφοι κρατούνται φυλακισμένοι, γεγονός που κινητοποίησε την ΕΕΔ σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΕΕΔ κ. Φάνης Ζουρόπουλος  χρησιμοποίησε τα λόγια του μεγάλου Γάλλου στοχαστή Αντρέ Μαλρώ για να απευθύνει το δικό του εξίσου επίκαιρο μήνυμα. «Ο 21ος αιώνας είτε θα είναι πνευματικός, είτε δεν θα υπάρξει καθόλου», είχε πει ο Μαλρώ στα τέλη του 1960. «Σήμερα, όλοι ζούμε καθημερινά την αλήθεια αυτής της προφητείας.Κάποιοι θέλουν την πνευματική ασφυξία των λαών και η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί δια του πολιτισμού της», επεσήμανε με νόημα.

X