Τί κερδίζουν από το Erasmus+ νέοι και φοιτητές – αναλυτικά στοιχεία

Το Erasmus+ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη βελτίωση του προσωπικού και εργασιακού μέλλοντος των φοιτητών και των επαγγελματιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς επίσης ενισχύει τον Ευρωπαϊκό τους αυτοπροσδιορισμό, δείχνει νέα μελέτη που δημοσίευσε τη Δευτέρα (20 Μαίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανεξάρτητη ευρείας κλίμακας μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε παράλληλα με ακόμη μια έρευνα, βασίστηκε στα σχόλια σχεδόν 77.000 φοιτητών και μελών του προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 500 και πλέον οργανώσεων που μετρούν και αναλύουν τον αντίκτυπο του προγράμματος στους κύριους δικαιούχους του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο το πιο πετυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθά τους νέους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν για τη νέα ψηφιακή εποχή, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και κοινωνικές ικανότητες.

Επιπλέον, δείχνει πως το Erasmus+ ενισχύει την ικανότητα καινοτομίας και στρατηγικής των πανεπιστημίων, του προσωπικού τους, τη διεθνή τους διάσταση και την σύνδεση τους με την τρέχουσα και τη μελλοντική αγορά εργασίας.

«Το νέο Erasmus+ impact study που δημοσίευσε αυτές τις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς επιβεβαιώνει αυτό που λέμε και τονίζουμε ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια: ότι δηλαδή το πρόγραμμα Erasmus+ συνεισφέρει σημαντικά στην επαγγελματική αποκατάσταση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των φοιτητών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το πρόγραμμα Erasmus+ συνεισφέρει σημαντικά τόσο στις προοπτικές καριέρας αλλά και στην προσωπική αυτοανάπτυξη», υπογράμμισε στη Euractiv.gr ο Πρόεδρος του Δικτύου  Φοιτητών Erasmus Ελλάδος (Erasmus Student Network – ESN Greece)  ESN Greece και νεοεκλεγείς πρόεδρος του ESN International, Κωστής Γιαννίδης.

«Το Erasmus+ σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον κόσμο, να εξερευνήσεις νέες πτυχές, να προκαλέσεις τον εαυτό σου αλλά και να αυτοεξελιχθείς. Όλη αυτή η εμπειρία σου δίνει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Χαίρομαι πολύ γιατί παρόλο που όσοι έχουμε ‘πάει’ Erasmus, γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα οφέλη, η έρευνα αυτή βοηθάει στο να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους και να αναδείξει την σημασία του προγράμματος Erasmus+», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότερη σιγουριά για την επαγγελματική και εκπαιδευτική πορεία

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φοιτητές που ολοκληρώνουν ένα είδος κινητικότητας Erasmus+, είτε για σπουδές είτε για κατάρτιση, ενισχύουν τις δεξιότητές τους όσον αφορά την απασχολησιμότητα, τις τεχνικές, διαπροσωπικές και διαπολιτισμικές τους ικανότητες, καθώς επίσης την αυτοπεποίθησή τους και  την κοινωνική και πολιτιστική ανοικτότητά τους.

Μάλιστα, μεγάλη πλειοψηφία (72%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η εμπειρία τους στο εξωτερικό αποδείχτηκε επωφελής για την εύρεση της πρώτης θέσης εργασίας τους.

Eνδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοηθάει τους φοιτητές να επιλέξουν συνειδητά και με περισσότερη βεβαιότητα την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν μετά το πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ιδέα για το τι θέλουν να κάνουν στην καριέρα τους μετά την κινητικότητα τους. Επιπλέον, περισσότερο από το ένα τέταρτο άλλαξε τα σχέδια σπουδών τους μετά την κινητικότητα τους και ανέφερε ότι είχαν αναπροσανατολίσει την πορεία των σπουδών τους με κάποιο τρόπο, ενώ το 80% εξ αυτών δήλωσε ότι η κινητικότητα ήταν χρήσιμη για να ανακαλύψει τι θέλει να μελετήσει.

«Προσωπικά, έχω γνωρίσει πολλά άτομα τα οποία πριν πάνε Erasmus+ είχαν ίσως μια προδιαγεγραμμένη πορεία για το άμεσο μέλλον τους, ή έτσι νόμιζαν, αλλά μετά ανακάλυψαν νέες προοπτικές, ενημερώθηκαν για πράγματα που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν και γενικότερα διεύρυναν τους ορίζοντες τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε να ακολουθήσουν μια διαφορετική καριέρα η οποία ήταν περισσότερη ταιριαστή για τους ίδιους, ή επέλεξαν να συνεχίσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε διαφορετικό τομέα από αυτό που σπούδασαν στο πτυχίο τους», σημείωσε περαιτέρω στη Euractiv.gr ο κ. Γιαννίδης.

Πιο κοντά στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ και που βρίσκονται στην αγορά εργασίας είναι πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά τους από ό,τι οι φοιτητές εκτός του Erasmus+. Είναι επίσης πιθανότερο ότι οι θέσεις εργασίας τους θα είναι στο εξωτερικό (23% των φοιτητών Erasmus+, έναντι 15% στην περίπτωση φοιτητών εκτός του Erasmus +) ή να έχουν διεθνή διάσταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι το 84% των αποφοίτων του προγράμματος Erasmus(+) αισθάνονται ότι έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 78% των αποφοίτων που δεν πραγματοποίησαν κάποιου είδους κινητικότητα, και είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τα κέρδη τους. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των αποφοίτων Erasmus χαρακτηρίζουν τη δουλειά τους ως «υψηλού εισοδήματος», ποσοστό που στους υπολοίπους φτάνει το 58%.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα, στο 40% των συμμετεχόντων που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση μέσω Erasmus+, προσφέρθηκε μια θέση εργασίας στις εταιρείες/οργανισμούς υποδοχής, αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα Erasmus. Ένα άλλο 10% δημιούργησε τη δική του επιχείρηση μετά το Erasmus+, ενώ σχεδόν το 75% σχεδιάζει ή πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η διαπίστωση ότι σχεδόν οι μισοί από τους αποφοίτους του προγράμματος που ξεκίνησαν την πρώτη τους εργασία στο εξωτερικό, το έκαναν στη χώρα όπου διέμειναν κατά τη διάρκεια του Erasmus (+), ενώ μάλιστα οι απόφοιτοι Erasmus (+) από χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης που βρήκαν την πρώτη τους εργασία στο εξωτερικό, μεταφέρθηκαν κατά κύριο λόγο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρά οπουδήποτε αλλού.

Περισσότερη κινητικότητα, περισσότερη θέληση για μάθηση

Οι φοιτητές του προγράμματος Erasmus+ ενστερνίζονται επίσης νέες μεθόδους μάθησης, ενώ μάλιστα  περισσότεροι σπουδαστές σχεδιάζουν να συνεχίσουν σε υψηλότερα επίπεδα μάθησης από τους φοιτητές εκτός του προγράμματος Erasmus+, αναφέρει η μελέτη. Περίπου το 80% των προπτυχιακών φοιτητών Erasmus+ στοχεύει να προχωρήσει σε υψηλότερο επίπεδο σπουδών, ενώ το ίδιο ισχύει για το 58% των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Μάλιστα, τις υψηλότερες επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη (πρόοδος και ικανότητες για αποτελεσματική μάθηση, εμπειρία με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και κίνητρο ολοκλήρωσης των σπουδών) αναφέρουν οι σπουδαστές Erasmus + από τις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, από τις χώρες του Νότου και από τις χώρες εταίρους.

Οι σπουδαστές Erasmus + από τις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης (40%) καθώς επίσης των χωρών εταίρων (55%) είναι αυτοί που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για νέες πρακτικές διδασκαλίας και εκμάθησης.

Πιο ανοιχτοί στην κοινωνία  και τις πολιτισμικές διαφορές

Οι σπουδαστές Erasmus + ανέφεραν επίσης βελτιώσεις όσον αφορά τις δεξιότητες που προωθούν την κοινωνική συνοχή, ένα βασικό ζήτημα στο σημερινό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Εννέα στους δέκα ανέφεραν ότι βελτίωσαν την ικανότητα προσαρμοστικότητας τους, τις αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους από άλλους πολιτισμούς, τις δεξιότητες επικοινωνίας, τις διαπολιτισμικές ικανότητες, καθώς επίσης τις ψηφιακές τους ικανότητες.

Το 95% ανέφερε ότι έχει μάθει να συνεργάζεται καλύτερα με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και το 93% έχει βελτιώσει την ικανότητά του να λαμβάνει υπόψη τις πολιτιστικές διαφορές. Οι μισοί δε δήλωσαν ότι μετά την κινητικότητά τους τίθενται ακόμη περισσότερο κατά των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Όσον αφορά δε τον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων, η έρευνα έδειξε ότι το Erasmus ενισχύει και τον έρωτα, αφού περισσότεροι από το ήμισυ των αποφοίτων του Erasmus (+) που διατηρούν μια διεθνή σχέση, γνώρισαν τον σύντροφο τους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους στο εξωτερικό.

Συνολικά δε, ένας στους πέντε αποφοίτους Erasmus (+) που συζούν, γνώρισαν το σύντροφο τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κινητικότητας. Τέλος, το 16% των διεθνών ζευγαριών ηλικίας άνω των 27 ετών έχουν αποκτήσει μαζί παιδιά, τα λεγόμενα «παιδιά Erasmus».

Περισσότερο Erasmus, περισσότερη Ευρώπη

Το Erasmus+ συμβάλλει επίσης στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και στην κατανόηση των οφελών του να ανήκει κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 32% των φοιτητών Erasmus+ να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους μονάχα ή κυρίως ως Ευρωπαίους μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας τους – σε σύγκριση με 25% πριν από την περίοδο κινητικότητας.

Μετά την κινητικότητα τους στο Erasmus+, πάνω από το 90% των φοιτητών συμφωνούν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη και βλέπουν μια προστιθέμενη αξία στην ιδιότητα τους ως Ευρωπαίοι.

Μάλιστα, όσο ασθενέστερη είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα πριν από την κινητικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος που σημειώνεται κατά τη διάρκεια της. Το να μετακινηθεί δε κανείς, σε μη γειτονικές χώρες, ενισχύει αυτό το συναίσθημα ακόμη περισσότερο.

Πάντως, οι νέοι από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν και εδώ την ισχυρότερη ευρωπαϊκή ταυτότητα μεταξύ όλων των φοιτητών Erasmus+, πριν και μετά την κινητικότητα, ακολουθούμενοι από τους φοιτητές των χώρων του Νότου.

Το Erasmus+ ωφελεί το προσωπικό και το ίδιο το πανεπιστήμιο

Δεν είναι ωστόσο μονάχα οι φοιτητές που επωφελούνται από το πρόγραμμα Erasmus+ αλλά και το προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχει σε μια τέτοια κινητικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το προσωπικό που συμμετέχει σε μια κινητικότητα Erasmus+ είναι τελικά πιο καινοτόμο και συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας από ό,τι το συναδελφικό περιβάλλον τους: περίπου το 60% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τη μάθηση σε πολυτομεακές ομάδες, διδάσκει τη χρήση ΤΠΕ και χρησιμοποιεί Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους (όπως τα MOOC) σε σύγκριση με λιγότερο από το 45 % του προσωπικού που δεν μετακινείται.

Ο υψηλότερος αντίκτυπος και εδώ, ωστόσο, γίνεται αντιληπτός από το προσωπικό των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και από τις χώρες εταίρους.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέφεραν επίσης στην έρευνα ότι έχουν βελτιώσει την διαπολιτισμική τους κατανόηση, τις κοινωνικές τους δεξιότητες και έχουν έντονα θετικές απόψεις για την Ευρώπη, ακόμη πιο θετικές από ό,τι οι σπουδαστές Erasmus +.

Παρολ’ αυτά, οι δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλου ιδρύματος στο εξωτερικό (51%) και η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus + και τον τρόπο λειτουργίας του (50%) αποτελούν ακόμη βασικούς πρακτικούς φραγμούς για το προσωπικό.

Τέλος, αναφορικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος για τα ίδια τα πανεπιστήμια, το Erasmus + αποδεικνύεται απαραίτητο για τις στρατηγικές των ιδρυμάτων και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς τους και της ποιότητας των προγραμμάτων τους, αναλόγως με τις προτεραιότητες του κάθε πανεπιστημίου.

X