Παράθυρο για αγωγές αποζημίωσης εναντίον της μνημονιακής λιτότητας ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Μαζική διαδήλωση κατά της τρόικα και των πολιτικών λιτότητας στην Πορτογαλία το 2012. [Pedro Ribeiro Simoes]

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν πλέον να μηνύσουν την τρόικα, εάν πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί από τη λιτότητα, αναφέρει η EurActiv Γερμανίας.

Έχει παραβιάσει η τρόικα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ με την επιμονή της για λιτότητα στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση; Αυτό είναι το ερώτημα που φαίνεται ότι πρόκειται να αναλυθεί όλο και περισσότερο και ενδέχεται να οδηγήσει σε αξιώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να καταθέσουν μήνυση εναντίον της τρόικα.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε στην τραπεζική κρίση της Κύπρου το 2013. Εκείνη την εποχή, η τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησαν την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, στην οποία συμπεριλήφθηκαν ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Κύπρου. Σε αντάλλαγμα, η χώρα έλαβε πακέτο διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της Επιτροπής και της ΕΚΤ για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν. Παρά το γεγονός ότι οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απέρριψαν την υπόθεση, καθώς έκριναν ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος εξυπηρετούσε το κοινό καλό της Ένωσης, πρόσθεσαν ότι η κατάθεση αγωγών αποζημίωσης κατά της τρόικα είναι δυνατή, μόνο σε περίπτωση που έχουν παραβιαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα κάποιου.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντικό βήμα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων» και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την τρόικα. Ο ευρωβουλευτής  πρόσθεσε ότι οι πολίτες  που έχουν επηρεαστεί από τη λιτότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα νομικά μέσα με τα οποία μπορούν να κάνουν γνωστές τις υποθέσεις τους.

Ο Γερμανός νομικός Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο δήλωσε στο SPIEGEL ONLINE ότι πιθανές δράσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από Έλληνες πολίτες σχετικά με το λεγόμενο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συγχρηματοδοτούνται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υποστήριξε ότι όποιος έχει δυσκολευτεί να αποκτήσει πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα θα είναι επιλέξιμος να καταθέσει μήνυση.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποτελεί λευκή επιταγή για να καταθέσει ο καθένας μήνυση εναντίον της τρόικα. Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον δυνατό να παρέμβει σε ακραίες περιπτώσεις, ο ενάγων εξακολουθεί να πρέπει να αποδείξει με σαφή τρόπο ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά του έχουν παραβιαστεί επαρκώς. Ακόμα και τότε, το Δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει σε κάθε περίπτωση χωριστά αν το δημόσιο συμφέρον υπερέχει των ατομικών αναγκών.

X