The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

the capitals sylvie Goulard 03102019 [EPA/ OLIVIER HOSLET]

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

ΠΑΡΙΣΙ

Η Sylvie Goulard, γαλλίδα υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς και στενή σύμμαχος του προέδρου Emmanuel Macron, πέρασε εχθές από στενή ανάκριση από τις Επιτροπές της Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Νομικών και Πολιτιστικών Θεμάτων.

Ευρωβουλευτές, αντίπαλων ομάδων, έθεσαν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική της ακεραιότητα και τις δραστηριότητες της παρά για την εμπειρία της για τη νέα θέση.

Η πρώην ευρωβουλευτής διετέλεσε, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, υπουργός Άμυνας προτού παραιτηθεί το 2017, για ένα σκάνδαλο που αφορούσε κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους. Η υπόθεση ερευνάται ακόμα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης και τις γαλλικές αρχές. Ωστόσο το ευρωπαϊκό όργανο δεν βρήκε παράνομη τη δραστηριότητα και η Goulard έπρεπε να επιστρέψει περίπου €45,000.

Πηγές όμως αναφέρουν στη EURACTIV ότι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από την επίθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενες.

«Είναι μια διευθέτηση των σκορ, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν χάσεις τους υποψήφιούς τους. Τώρα θέλουν να πάρουν εκδίκηση πάνω σε ένα νέο υποψήφιο», δήλωση από πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πηγές των υποεπιτροπών Ασφάλειας και Άμυνας απογοητεύτηκαν, καθώς οι ευρωβουλευτές τους δεν έλαβαν αρκετές ερωτήσεις σε θέματα άμυνας, έχοντας κατά νου το πρόσθετο χαρτοφυλάκιο που η Goulard αναμένεται να αναλάβει, τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Η νομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε, στις 26 Σεπτεμβρίου, τους ορισθέντες Επίτροπους από τη Ρουμανία ( τη σοσιαλίστρια Rovana Plumb) και Ουγγαρία (László Trócsányi – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), αναφέροντας συγκρούσεις συμφερόντων και διαφορές στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων.

Ο επικεφαλής του κόμματος Renew Europe, Dacian Ciolos, είπε ότι δεν θα μπει σε μυστικές διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες, παρόλο που αυτό είναι μια «κοινή πρακτική» στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της EURACTIV.fr, παρόλο που η Goulard, απάντησε σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, η υποψήφια, ίσως, θα πρέπει να πληρώσει και για έναν άλλο λόγο: ως προς τα συναισθήματα των ευρωβουλευτών προς τον Macron, οποίος φέρεται να κατάστρεψε το σύστημα του Επικεφαλής Υποψηφίου (Spitzenkandidat).

Διαβάστε περισσότερο στο, Sylvie Goulard given rough ride by European Parliament

(EURACTIV.FRεπιμέλεια  Sarantis Michalopoulos]

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανική οικονομία αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και η ανεργία. Η Ισπανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται αλλά όμως με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας Nadia Calviño, σύμφωνα με τον ενημερωτικό εταίρο της EURACTIV, EFE. Η Calviño, πρώην Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, είπε, ότι η αύξηση της ισπανικής οικονομία το 2018 ήταν περισσότερο σταθερή από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παραδέχτηκε ότι τώρα επιβραδύνεται, εξαιτίας, εν μέρει, του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο η υπουργός απέφυγε να επιβεβαιώσει για το εάν, η εν ενεργεία σοσιαλιστική κυβέρνηση του Pedro Sánchez, σχεδιάζει να αναθεωρήσει την οικονομική πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο  2.2%, στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Αυτό που αυτή τη στιγμή κάνει τη Μαδρίτη να ανησυχεί, είναι ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (SEPE). Το Σεπτέμβριο, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 13.907 άτομα σε σύγκριση με τα στοιχεία του Αυγούστου, η μεγαλύτερη αύξηση για Σεπτέμβρη  από το 2007, μετέδωσε η EFE.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευε το υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των ανέργων άγγιξε τις 3,079,711, για τον μήνα Σεπτέμβρη.

(Fernando Heller EuroEFE.EURACTIV.es)

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, «χτύπησε» με συμβιβαστικό τόνο προς την Ε.Ε, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, καθώς παρουσίασε τη νέα του εναλλακτική, για το Ιρλανδικό Backstop. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, ο  Johnson, ζήτησε μια νέα θετική συνεργασία, μεταξύ της Ε.Ε και του Η.Β., αναφέροντας ότι θα συνεχίζει να «εργάζεται για συμφωνία με τους φίλους του στην Ευρώπη».

Τα νέα σχέδια φαίνονται να έχουν την υποστήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, άλλα έχουν έρθει αντιμέτωπα με τη ψυχρή αντίδραση της Ιρλανδικής κυβέρνησης.

Τα σχέδια, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν αυτοπρόσωπος από τον David Frost, της επιχειρησιακής ομάδας της ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβαν μια επιφυλακτική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. « Μόλις λάβουμε το κείμενο θα το εξετάσουμε αντικειμενικά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε εποικοδομητικές συζητήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, (Ben Fox, EURACTIV.com)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ολλανδική-Γερμανική συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός Mark Rutte της Ολλανδίας και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο Βερολίνο την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ότι και οι δυο χώρες συμφώνησαν για στενή συνεργασία για το υδρογόνο, την υπεράκτια αιολική  ενέργεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Θα υπάρξει επίσης στενότερος συντονισμός σχετικά με την προγραμματισμένη  Ολλανδική απόσυρση από την παραγωγή αερίου στο Groningen, η οποία θα επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας. (Claire Stam,EURACTIV.de)

ΡΩΜΗ

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Luigi Di Maio, δήλωσε στον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, στη Ρώμη, ότι «το θέμα των δασμών μας αφορά. Είναι πολύ ανησυχητικό, από τη στιγμή που έχουμε επιχειρήσεις που ζουν από τις εξαγωγές. Οι εταιρίες μας πρέπει να έχουν κάποιες βεβαιότητες, μια από αυτές είναι οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον εταίρο ενημέρωσης της EURACTIV, ANSA, ο χρηματιστηριακός δείκτης  του Μιλάνου FTSE Mib, υποχώρησε κατά 2,87% την Τετάρτη (2 Οκτωβρίου) μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια δασμούς στα ευρωπαϊκά αγαθά ως αντιστάθμισμα της ενίσχυσης που χορηγήθηκε στην Airbus.

ΑΘΗΝΑ

“Ο Μητσοτάκης γράφει καλύτερα από τον Orban”. Ο αριστερός αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέκρινε αυτούς που συμμετείχαν στη γενική απεργία. «Για ακόμη μια φορά, λίγοι απεργούν και πολλοί υποφέρουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ακόμα και ο Orbán της Ουγγαρίας δεν θα το είχε γράψει με καλύτερο τρόπο. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία σε διαφορετικές απόψεις, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία στη δημοκρατία», σχολίασε ο Τσίπρας. (Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Νέος υποψήφιος; Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα, Rzeczpospolita, ο Πολωνός υποψήφιος,  Janusz Wojciechowski, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να αποσυρθεί, μετά από τις φτωχές του  επιδόσεις στις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επικριτές αναφέρουν ότι έχουν απογοητευτεί πολλοί ευρωβουλευτές και ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να επιλέξει νέο υποψήφιο.

Ο δημοσιογράφος αγροτικών θεμάτων της EURACTIV, Gerardo Fortuna, έγραψε ότι  «ο Wojciechowski βρισκόταν επί δυόμιση ώρες σε δύσκολη κατάσταση καθώς δεχόταν τα διαδοχικά χτυπήματα από τους αδυσώπητους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, που έγιναν έξω φρενών όταν απαντούσε «είμαι ανοιχτός στις συζητήσεις» ως μοτίβο για κάθε τεχνικό ζήτημα». (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Νέο κόμμα. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και αποτυχημένος υποψήφιος για την προεδρία Štefan Harabin, ξεκίνησε ένα νέο κόμμα, παρά το γεγονός ότι το είχε αρνηθεί στο παρελθόν. Το κόμμα ονομάζεται Vlasť (Homeland). « Νιώθω ότι δεν μπορώ πλέον να παραμείνω στο περιθώριο», δήλωσε ο Harabin, σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθεί η Σλοβακία από τα «απόβλητα» και τους «παιδεραστές».

Σύμφωνα με τη EURACTIV Σλοβακίας, ο Harabin υπήρξε ένα τοξικό στοιχείο για το δικαστικό σύστημα της Σλοβακίας για μεγάλο διάστημα, καθώς συχνά έλεγε ψέματα εσκεμμένα, εκφόβιζε μη πιστούς δικαστές και εξακολουθεί να αναζητά την υποστήριξη από τους ίδιους ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος, ĽSNS (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Οι Πρόεδροι του V4 στην Πράγα. Οι Πρόεδροι των χωρών της ομάδας Visegrád Group (V4), συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να συζητήσουν για τις υποθέσεις της ΕΕ, την Τετάρτη 2 Οκτώβριου. Ο Τσέχος πρόεδρος Miloš Zeman, είπε ότι η ομάδα V4 θα πρέπει να είναι λογική εννοώντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με «άκαμπτο τρόπο, χωρίς ανακρίβειες». Σήμερα η Σύνοδος θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των Προέδρων Σλοβενίας και Σερβίας. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Κρατική κηδεία για τον θρύλο τραγουδιστή. Ο Karel Gott, ο πιο διάσημος και κορυφαίος τραγουδιστής στην ιστορία της Τσεχίας, πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο ακόμα και στις κομμουνιστικές περιόδους. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Andrej Babiš πρότεινε και ενέκρινε κρατική κηδεία γι’ αυτόν, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μόνο σε σημαντικούς πολιτικούς. Η τελευταία κρατική κηδεία έγινε το 2011, του  πρώην Πρόεδρου, Václav Havel. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ΣΟΦΙΑ

Χρυσά διαβατήρια, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να πωλεί την ιθαγένεια της ως αντάλλαγμα για τις επενδύσεις, παρά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο η Σόφια σχεδιάζει να επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στο λεγόμενο καθεστώς «χρυσών διαβατηρίων». Η βαλκανική χώρα θέλει να εξαλείψει την πώληση της ιθαγένειας για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, όπως τα κρατικά χρεόγραφα. Ο σκοπός είναι να περιοριστεί η πιθανότητα για απάτη. Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και πρόκειται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, φέτος, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε μια αναφορά της, ότι η Μάλτα η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που πουλούν την Ιθαγένεια. Οι άλλες χώρες χορηγούν δικαίωμα μόνιμης διαμονής για επενδύσεις, τις αποκαλούμενες χρυσές βίζες. Η Ισπανία, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία έφεραν τα περισσότερα χρήματα, βάση αυτού του καθεστώτος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν ελέγχουν επαρκώς την προέλευση του πλούτου των ανθρώπων «που αγοράζουν την ιθαγένεια». (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Να διαβάσετε ή να μην διαβάσετε; Τα κόμματα της Ρουμανίας έχουν διαπληκτιστεί με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, γύρω από τις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για να διαβάσουν και να ψηφίσουν την πρόταση μη εμπιστοσύνης. Το PSD και κάποιοι λίγοι σύμμαχοί του ήθελαν να πραγματοποιηθεί η ανάγνωση του την Τετάρτη (2 Οκτωβρίου), έτσι ώστε η ψηφοφορία να προγραμματιστεί για το Σάββατο (5 Οκτωβρίου). Αλλά, οι υποστηρικτές της πρότασης μομφής φοβούνται ότι δεν είναι αρκετοί οι βουλευτές που θα παραβρεθούν το Σάββατο.

Για να περάσει η πρόταση, η οποία θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, χρειάζονται 233 ψήφους. Έτσι, με τη βοήθεια μερικών μελών του PSD, η αντιπολίτευση κατόρθωσε να καθυστερήσει τις διαδικασίες. Η ανάγνωση πρόκειται τώρα να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (3 Οκτωβρίου) και την ψηφοφορία την επόμενη Πέμπτη (10 Οκτωβρίου). (EURACTIV.ro)

 ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Μυστική απασχόληση; Η Σλοβενική κοινοβουλευτική Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφάλειας (Knovs) ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία απασχόλησης στη Σλοβενική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας (SOVA) κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Marjan Šarec. Αν και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία διεξήχθη μέσω ανοικτού ανταγωνισμού, ορισμένοι διορίστηκαν άμεσα. Μια από αυτούς είναι μια κυρία που συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Šarec ενώ ήταν δήμαρχος της σλοβενικής πόλης Kamnik. «Δεν άσκησα πίεση στη SOVA και δεν είχα αλλά και ούτε έχω συναισθηματικές σχέσεις με την προαναφερθείσα κυρία», σχολίασε ο Šarec. Ένα σλοβενικό ταμπλόιντ, το οποίο φέρεται να έχει στενή επαφή με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (SDS-EPP), ονόμασε την κυρία ως όμορφη Ν.Η. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Διατηρώντας «τον τρόπο ζωή μας», η πρόεδρος της Κροατίας  Kolinda Grabar-Kitarović, επίσημα ανακοίνωσε την προσφορά της για δεύτερη θητεία με το σύνθημα «επειδή πιστεύω στην Κροατία», την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Η κυρία Kitarović, είπε ότι στη δεύτερή της θητεία θα συνεχίσει να οδηγεί την Κροατία σε μια ενεργή και υπεύθυνη διεθνή πολιτική και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για εθνική κυριαρχία, ασφάλεια, δημοκρατία και τη διατήρηση της «ταυτότητας και του τρόπου ζωής». Ένα από τα σημεία εκκίνησης στη νέα περίοδο της θητεία της θα είναι η «διατήρηση της κροατικής οικογένειας» (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Η Πράγα είναι αδύνατο να ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν είχε ποτέ ενιαία στήριξη στην τσεχική κοινωνία, παρόλα αυτά δεν μπορεί να αναμένεται η ανάκληση της αναγνώρισης της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τσεχικού Κοινοβουλίου, Radek Vondracek, στο Βελιγράδι. Επανέλαβε ότι η τσεχική δημοκρατία υποστήριξε τη Σερβία στο δρόμο προς την ΕΕ, επειδή «η ιστορία έχει δείξει ότι η σταθερότητα της Ευρώπης είναι αδύνατη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η σταθερότητα των Βαλκανίων είναι αδύνατη χωρίς τη συμπερίληψη της Σερβίας».

Ο ρωσόφιλος πρόεδρος της Τσεχίας Miloš Zeman, πρόσφατα κατηγόρησε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ότι είναι εγκληματίες πολέμου και δεσμεύτηκε να ζητήσει από την τσεχική κυβέρνηση να επανεξετάσει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008. Ο πρωθυπουργός Babiš, το απέκλεισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση της Τσεχίας να αλλάξει την άποψή της» (EURACTIV.rs)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Σχεδόν σκάνδαλο στην κηδεία του Jacques Chirac. Ο Milorad Dodik, μέλος της σερβικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ανέφερε ότι κανένας από τη Β-Ε δεν θα πρέπει να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην γάλλου προέδρου Jacques Chirac. Τελικά ο Šefik Džaferović, μέλος της προεδρίας της Βοσνίας παρακολούθησε την τελετή. Ο Chirac ήταν έντονα αντίθετος στη σερβική επιθετικότητα στη Β-Ε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ

Ο Pompeo στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Milo Đukanović, πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α, Mike Pompeo, θα επισκεφτεί το Μαυροβούνιο την Παρασκευή (4 Οκτωβρίου). Ο Pompeo θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Ο Đukanović, δήλωσε ότι «Περιμένω την επίσκεψη του Pompeo. Είναι στην ίδια γραμμή με την αυξημένη αμερικανική παρουσία στην περιοχή μας, είναι κάτι που ευχόμαστε. Νομίζω ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Δ. βαλκάνια είναι πολύ ευνοϊκό».

Η EURACTIV Κροατίας αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Pompeo αποφεύγει να επισκεφτεί το Κόσσοβο και τη Σερβία. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

X